Ханум – 8 рецептів приготування з покроковими фото

Ханум — це блюдо східної кухні, яке має дуже простий рецепт приготування. За складом інгредієнтів воно нагадує манти або пельмені, які так улюблені багатьма. У статті зібрано 8 рецептів ханума, які можна приготувати вдома.

Як приготувати ханум за класичним рецептом?

Ханум – смачне і ситне узбецька страва. Іноді можна зустріти назву «ледачі манти», адже вам не потрібно вылепливать кожну манту окремо, а начинка і тісто просто загортається в рулет.

Інгредієнти на
5 порц.

  • Борошно пшеничне 600 гр.
  • Масло рослинне 2 ст. л.
  • Сіль 2 щіпки
  • Вода 300 мл
  • Яйце куряче 1 шт.
  • Для начинки:
  • Яловичина 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста 120 гр.
  • Вода 60 мл
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком

Процес приготування:

  1. Як приготувати ханум за класичним рецептом? У миску просійте борошно, зробіть поглиблення в центрі, всипте сіль, розбийте яйце, влийте рослинне масло і змішайте інгредієнти ложкою.
  2. Потім влийте холодну воду і замісіть тісто. Зберіть тісто в колобок і залиште на 15-20 хвилин. Після цього знову обімніть руками.
  3. Цибулю очистіть, розріжте на чотири частини, також яловичину наріжте невеликими шматками. Прокрутіть цибулю і м’ясо через м’ясорубку. У фарш додайте сіль, перець і охолоджену кип’ячену воду, перемішайте.
  4. Тісто розділіть на 3-4 шматка, кожен тонко розкачайте. На кожен пласт тіста викладіть фарш, розподіліть його рівномірним шаром по всій поверхні.
  5. Тісто скачайте в рулети, добре закріпіть краю. У чашу мультиварки влийте воду, форму для приготування на пару змастіть рослинною олією. Викладіть у форму ханум і готуйте його на пару 35-40 хвилин.
  6. Готовий ханум викладіть на блюдо, в центр влийте соус і подавайте на стіл в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт ханума з фаршем і картоплею на сковороді

Чудове борошняне блюдо узбецької кухні з начинкою з фаршу і картоплі, приготоване на сковороді. Головна родзинка ханума – тонке тісто, в яке загортається соковита начинка. Згорнути ханум можна в рулет або зробити його у вигляді трояндочок і конвертиків.

Час готування: 100 хв

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 6.

Склад:

Борошно – 500 гр.

Вода – 250 мл

Масло рослинне – 3 ст. л.

Фарш – 500 гр.

Картопля – 2-3 шт.

Морквина – -1 шт.

Цибуля ріпчаста – 2-3 шт.

Помідори – 2 шт.

Сіль – за смаком.

Перець чорний мелений – за смаком.

Зелень – 1 пучок.

Процес приготування:

1. У фарш додайте сіль і перець. Цибулю і картоплю очистити. Одну цибулину пропустіть через м’ясорубку, картопля натріть на крупній тертці. Додайте у фарш цибулю і картоплю, перемішайте.

2. Приготуйте засмажку. На рослинному маслі обсмажте одну подрібнену цибулину, моркву і помідори. Додайте сіль і перець за смаком, залийте однією склянкою води і тушкуйте овочі на повільному вогні 10-12 хвилин. В кінці додайте зелень.

3. Змішайте воду, борошно і рослинне масло, замісити тісто. Потім тісто розкачати в тонкий пласт, викладіть на нього начинку, розрівняти її ложкою. Скрутіть щільний рулет, закріпіть його край.

4. Рулет наріжте на шматочки по 5-6 сантиметрів шириною. Викладіть заготовки на сковороду до овочевої засмажки.

5. Тушкуйте ханум на повільному вогні 30-40 хвилин до готовності. Подавайте в гарячому вигляді зі сметаною і зеленню.

Приємного апетиту!

Узбецький ханум з фаршем і картоплею в духовці

Узбецька кухня багата рецептами м’ясних страв. Ханум ситне, але не занадто калорійне блюдо. Його можна готувати в спеціальній кухонної техніки, мантышнице, мультиварці або духовці.

Час готування: 110 хв

Час приготування: 50 хв.

Порцій: 6.

Склад:

Для тіста:

Борошно пшеничне – 2,5 склянки

Кефір – 0,5 ст.

Яйце куряче – 1 шт.

Олія соняшникова – 2 ст. л.

Сіль – 1 ч. л.

Для начинки:

Фарш – 500 гр.

Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.

Морква – 1 шт.

Картопля – 1 шт.

Зелень – за смаком.

Масло вершкове – 50 гр.

Сіль – 1 ч. л.

Спеції – за смаком.

Процес приготування:

1. У миску просіяти борошно, вбийте яйце, додайте сіль, кефір і рослинне масло. Замісіть тісто, воно повинно бути гладким і еластичним. Скачайте тісто в колобок і приберіть в холодильник, поки будете займатися начинкою.

2. Для начинки змішайте фарш, картоплю, цибулю, моркву і зелень. Цибулю, картоплю і моркву можна дрібно нарізати ножем або прокрутити через м’ясорубку. В начинку додайте столову ложку розтопленого вершкового масла, посоліть і приправте за смаком.

3. Дістаньте тісто з холодильника, розділіть на 2-4 частини, тонко розкачайте їх. На тісто викладіть начинку, розподіліть її рівномірним шаром. Згорнути рулети.

4. Рулети загорніть у фольгу. Духовку нагріти до 190 градусів.

5. Помістіть ханум на деко, злийте трохи води і запікайте 50-60 хвилин. Періодично підливайте воду. Потім акуратно розгорніть фольгу і викладіть ханум на блюдо. Подавайте на стіл зі сметаною або кетчупом.

Приємного апетиту!

Ситний ханум з фаршем і картоплею в мультиварці

Ханум з фаршем і картоплею – смачний рулет, приготований на пару. Подають ханум в гарячому вигляді зі всілякими соусами або зеленню і свіжими овочами.

Час готування: 80 хв

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 6.

Склад:

Для тіста:

Борошно – 350 гр.

Яйце – 1 шт.

Сіль – 1 ч. л.

Масло рослинне – 1-1,5 ст. л.

Вода – 200 мл

Для начинки:

Фарш – 400 гр.

Цибуля – 1-2 шт.

Картопля – 1 шт.

Сіль – за смаком.

Спеції – за смаком.

Масло – для змазування ханума.

Масло рослинне – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. У миску просійте борошно, додайте до неї яйце, сіль і рослинне масло, перемішайте.

2. Додайте воду і замісіть тісто. За консистенцією тісто має вийде щільним, але еластичним. Поки готуєте начинку, помісіть тісто в холодильник.

3. Цибулю очистіть і подрібніть в блендері. Картоплю наріжте дуже дрібними кубиками.

4. Змішайте фарш, картоплю і цибулю, посоліть, приправте і додайте столову ложку рослинного масла для соковитості начинки.

5. Тісто розділіть на дві частини, тонко розкачайте їх, тісто має просвічувати, але не рватися. На кожен пласт викладіть по половині підготовленої начинки.

6. Поверніть рулети. Форму для мультиварки змастіть рослинною олією, у неї покладіть ханум. У чашу мультиварки налийте воду, встановіть зверху пластикову форму з ханумом. Виберіть програму «Пароварка», встановіть таймер на 40 хвилин.

7. Готовий ханум подавайте в гарячому вигляді, перед подачею змастіть його маслом.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування ханума з фаршем і картоплею в мантоварке

Ситне і смачне блюдо прямо до обіднього столу. В тонке тісто може бути загорнута різна начинка. Пропонуємо скуштувати один із найсмачніших варіантів начинки з фаршу і картоплі.

Час готування: 100 хв

Час приготування: 50 хв.

Порцій: 4-6.

Склад:

Для тіста:

Борошно пшеничне – 2 ст.

Яйця – 1 шт.

Вода – 110 мл

Масло рослинне – 3 ст. л.

Сіль – 0,5 ч. л.

Для начинки:

Фарш – 500 гр.

Картопля – 3 шт.

Сіль – за смаком.

Приправи – за смаком.

Процес приготування:

1. Борошно просіяти в миску.

2. Окремо змішайте яйце, сіль, воду і рослинну олію.

3. Рідкі інгредієнти змішайте з борошном і замісити тісто.

4. У фарш додайте сіль і приправи за смаком.

5. Картоплю наріжте дрібними кубиками.

6. Тісто дуже тонко розкачати. Викладіть на пласт спочатку фарш, потім картоплю. Згорніть рулет і добре закріпіть краю тесту.

7. Грати мантоварки змастіть маслом, викладіть на неї ханум і готуйте на пару 40-50 хвилин. Готовий ханум змастіть вершковим маслом і подавайте на стіл в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Соковитий і дуже смачний ханум з м’ясом і капустою

Дуже соковитий варіант начинки для ханума можна приготувати з фаршу і капусти. Готується страва просто і не потрібно мати для цього спеціальних кулінарних навичок.

Час готування: 90 хв

Час приготування: 50 хв.

Порцій: 6-8.

Склад:

Борошно пшеничне – 450 гр.

Яйце куряче – 1 шт.

Вода – 210 мл

Капуста – 300 гр.

Фарш – 300 гр.

Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.

Морква – 1 шт.

Перець чорний мелений – за смаком.

Масло рослинне – 2-3 ст. л.

Процес приготування:

1. У миску просійте борошно, додайте куряче яйце, сіль і воду кімнатної температури. Замісити не дуже круте тісто. Прикрийте тісто харчовою плівкою і приберіть в холодильник, поки готується начинка.

2. Овочі вимити. Капусту нашаткуйте тонкими смужками, цибулю наріжте кубиками, моркву натріть на крупній тертці.

3. На рослинному маслі обсмажте спочатку цибулю до м’якості. Потім додайте моркву і капусту. Овочі посоліть і приправте за смаком і тушкуйте до готовності.

4. Якщо у вас вийшло багато тесту, то його можна розділити на декілька частин, і з кожної скачати окремий рулет. Тісто тонко розкачати, викладіть фарш і тушковані овочі.

5. Тісто разом з начинкою загорніть в рулет, закріпіть краю.

6. Грати пароварки змастіть рослинною олією, викладіть на неї рулети. Готуйте страву на пару 30-40 хвилин.

7. Готову страву подавайте на стіл цілком або наріжте порційними шматочками.

Приємного апетиту!

Як приготувати ханум з фаршем і гарбузом в домашніх умовах?

Гарбуз багата вітамінами і антиоксидантами, тому її так часто додають в різні страви. Ханум не становить виняток і можна зустріти варіант начинки з фаршу і гарбуза. Виходить дуже смачно.

Час готування: 100 хв

Час приготування: 50 хв.

Порцій: 4-6.

Інгредієнти:

Борошно пшеничне – 2 ст.

Яйце – 1 шт.

Вода – 100 мл

Сіль – 0,5 ч. л.

Гарбуз – 250 гр.

Фарш – 300 гр.

Цибуля ріпчаста – 250 гр.

Сало – 100 гр.

Масло вершкове – за смаком.

Процес приготування:

1. Підготуйте всі необхідні інгредієнти. Фарш разом з салом ще раз перекрутіть через м’ясорубку.

2. У миску просіяти борошно, всипте сіль, розбийте яйце і влийте воду.

3. Замісіть тісто, вимішуйте його руками 7-10 хвилин, потім загорнути в харчову плівку і залиште в холодильнику на 20-30 хвилин.

4. Фарш змішайте з подрібненою цибулею і гарбузом, посоліть і приправте за смаком.

5. Тісто розділіть на дві частини, тонко розкачайте їх, викладіть начинку. Зробіть два рулету і акуратно закріпіть краю тесту.

6. Форму для приготування на пару змастіть маслом і викладіть в неї ханум. Готуйте страву в режимі «Пар» 45 мнуть.

7. Гарячий ханум змастіть вершковим маслом, наріжте на порції і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт ханума з фаршем і картоплею в пароварці

Ханум з фаршем і картоплею є дуже варіативним стравою. На сімейний обід його можна подати у вигляді рулету, на святкову вечерю зробити красиві трояндочки і з прикрасити зеленню і маринованої журавлиною.

Час готування: 100 хв

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 8-10.

Склад:

Яйце куряче – 1 шт.

Вода – 200 мл

Борошно пшеничне – 500 гр.

Сіль – 1 ч. л.

Фарш – 1 кг

Картопля – 1-2 шт.

Перець чорний мелений – за смаком.

Масло рослинне – 2 ст. л.

Цибуля ріпчаста – 2 шт.

Процес приготування:

1. Збийте в мисці яйце з сіллю до однорідної маси.

2. Потім додайте 200 мілілітрів води, столову ложку рослинної олії і перемішайте інгредієнти. Далі всипте просіяне борошно і замісіть тісто.

3. У фарш додайте дрібно нарізану цибулю і картоплю. Начинку посоліть і приправте за смаком, добре перемішайте. Додайте пару столових ложок води для соковитості.

4. Тісто розділіть на 2 частини, кожну розкачати в тонкий пласт.


5. Зверху на тісто тонким шаром покладіть начинку, відступайте від країв по 1-2 сантиметри.

6. Поверніть 2 рулету і добре защепніть краю тесту.

7. Пароварку змастіть маслом і покладіть в неї ханум. Готуйте його 60 хвилин.

8. Традиційно ханум подають на великому блюді, а в центр ставлять піалу з соусом.

Приємного апетиту!