Салати на день народження – 12 простих і смачних рецептів з покроковими фото

Салати на день народження — це страви, без яких не проходить жодне святкове застілля. Салати служать закускою і подаються перед основним гарячою стравою. У статті ми зібрали 12 найбільш красивих, цікавих і смачних салатів, які можна подати на день народження або будь-яке інше свято.

Салат «Мімоза» – класичний рецепт

Культовий листковий салат, який у часи СРСР готувався по великих святах. Отримав свою назву завдяки жовтої обсипці з вареного жовтка, яка дуже нагадує дрібні суцвіття мімози.

Інгредієнти на
5 порц.

  • Консервована риба 200 гр.
  • Морква 4 шт.
  • Сир Пармезан (або інший твердий сир) 150 гр.
  • Майонез столовий молочний 250 мл
  • Картопля 4 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Яйце куряче 4 шт.
  • Зелень 50 гр.

Процес приготування:

  1. Як приготувати простий і смачний салат на день народження? Картоплю і моркву помийте і відваріть до готовності в мундирі. Курячі яйця зваріть круто в окремій каструлі. Розкрийте рибні консерви, викладіть їх в миску, розімніть виделкою і зайвий сік злийте. На блюдо викладіть перший рибний шар, нанесіть на нього тонку майонезну сіточку.
  2. Коли варені яйця охолонуть, очистіть їх і відокремте білки від жовтків. На тертці натріть білки і викладіть їх поверх рибного шару. Промажте шар майонезом.
  3. Варену моркву очистіть, натріть на крупній тертці і покладіть її наступним шаром, нанесіть майонезну сітку на нього.
  4. З ріпчастої цибулі зніміть лушпиння, дрібно наріжте ножем, щоб позбутися гіркоти, залийте його окропом на 5-10 хвилин. Потім злийте воду і викладіть цибулю на білки. Після цибулі покладіть тертий картоплю, трохи посоліть його і змастіть майонезом.
  5. Сир натріть на дрібній або середній тертці, посипте їм салат, цей шар також промажте майонезом.
  6. Жовток розімніть виделкою і посипте їм салат.
  7. Перед подачею, дайте «Мімозі» настоятися якийсь час в холодильнику, потім прикрасьте свіжою зеленню і подавайте до столу.

Салат «Цезар» в домашніх умовах

Салат «Цезар» має гарну назву і чудовий смак. Його вважають вишуканим блюдом і часто готують саме для урочистої події. Головним складовим салату є унікальний соус, який легко можна приготувати в домашніх умовах.

Час готування: 30

Час приготування: 30 хв

Порцій – 2

Склад:

  • Салат ромен – 150 гр.
  • Філе куряче – 200 гр.
  • Помідори черрі – 100 гр.
  • Сир Пармезан – 20 гр.
  • Грінки – 2 жмені.
  • Масло оливкове – 4 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Вино біле сухе – за смаком.

Для соусу:

  • Майонез – 150 мл
  • Йогурт натуральний – 150 мл
  • Каперси – 20 гр.
  • Гірчиця діжонська – 20 мл
  • Анчоуси – 100 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Куряче філе помийте, промокніть паперовими серветками і наріжте невеликими шматочками. Обсмажте м’ясо на оливковій олії, посоліть і приправте його. В кінці влийте трохи білого вина і продовжуйте смажити, поки рідина не википить.

Крок 2. Приготуйте соус. У чашу блендера викладіть майонез, йогурт, каперси, гірчицю і анчоуси. Подрібніть інгредієнти до однорідної маси. Отриманий соус можна зберігати в холодильнику близько тижня.

Крок 3. Листя салату помийте, порвіть руками і викладіть в миску. Додайте заправку і курку, перемішайте.

Крок 4. Помідори розріжте навпіл, сир натріть на дрібній тертці. У миску додайте до салату грінки, помідори і сир.

Крок 5. «Цезар» можна подавати до столу відразу після приготування.

Класичний грецький салат на день народження

Грецький салат – один з самих простих у приготуванні салатів. Всі інгредієнти крупно нарізати, заправляють оливковою олією і подаються до столу. І тим не менш, у нього дуже багато шанувальників. А головною родзинкою салату є овечий або козячий ропні сир.

Час приготування: 50

Час приготування: 20 хв

Порцій – 4-6

Інгредієнти:

  • Огірки свіжі – 2 шт.
  • Перець болгарський солодкий – 1 шт.
  • Цибуля червоний – 0,5 шт.
  • Оливки без кісточок – 100 гр.
  • Бринза – 225 гр.
  • Сіль морська – 1 ч. л.
  • Часник – 2 зуб.
  • Перець болгарський жовтий – 1 шт.
  • Помідори черрі – 250 гр.
  • Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
  • Орегано сушений – 1 ч. л.
  • Гірчиця – 0,5 ч. л.
  • червоний винний Оцет – 60 мл
  • Масло оливкова або соняшникова – 125 мл

Процес приготування:

Крок 1. Овочі вимити. Огірки наріжте часточками. Болгарський перець помийте, розріжте навпіл, очистіть від насіння і перегородок і наріжте кубиками.

Крок 2. Червоний цибулю наріжте тонкими півкільцями. Помідори черрі розрізати навпіл. Змішайте овочі в великій мисці.

Крок 3. Зробіть заправку для салату. Подрібніть часник ножем або пропустіть через прес. З’єднайте в мисці подрібнений часник, сушений орегано, гірчицю, винний оцет, сіль і мелений перець. Потім тонкою цівкою введіть в заправку оливкову олію, добре перемішайте.

Крок 4. Полийте подрібнені овочі заправкою і перемішайте.

Крок 5. Бринзу наріжте кубиками, з оливок видаліть кісточки і нарізати їх кружальцями. Додайте сир і оливки в салат, дайте йому час, щоб овочі просочилися спеціями і потім подавайте до столу.

Салат з крабовими паличками і кукурудзою

Салат з крабовими паличками можна назвати популярним і доступним салатом. Він має досить приємний не надто насичений смак, а також незважаючи на свою легкість їм можна добре наїстися.

Час приготування: 25

Час приготування: 15 хв

Порцій – 5-6

Склад:

  • Палички крабові – 240 гр.
  • Майонез для заправки.
  • Кукурудза консервована – 340 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Яйця курячі – 3 шт.
  • Цибуля – 150 гр.

Процес приготування:

Крок 1. З лука зніміть піну і дрібно наріжте ножем.

Крок 2. Подрібнену цибулю залийте окропом і залиште на 10 хвилин. Потім промийте його холодною водою і відкиньте на друшляк, дочекайтеся, поки рідина повністю стече.

Крок 3. Крабові палички очистіть від оболонки і наріжте дрібними кубиками.

Крок 4. Курячі яйця зваріть круто, остудіть, очистіть і натріть на крупній тертці.

Крок 5. У мисці змішайте крабові палички, консервовану кукурудзу, яйця і ріпчасту цибулю. Посоліть за смаком і перемішайте інгредієнти.

Крок 6. Заправте салат майонезом, перемішайте.

Крок 7. Салат можна подавати до столу на загальному блюді або за допомогою кулінарного кільця сформувати окремі порції.

Святковий салат з куркою та ананасом

Курка і ананаси дають разом дуже смачний і соковитий результат будь то салат або запечене блюдо. Щоб приготувати салат можна взяти варене чи копчене куряче філе.

Час приготування: 45

Час приготування: 25 хв

Порцій – 5

Інгредієнти:

  • Яйця курячі – 4 шт.
  • Сир – 200 гр.
  • Майонез для заправки.
  • Філе куряче – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Ананаси консервовані – 500 гр.
  • Горіхи волоські – 0,5 склянки

Процес приготування:

Крок 1. Курячу грудку середнього розміру обмийте, відваріть в підсоленій воді, залиште до повного охолодження в бульйоні, потім наріжте невеликими кубиками.

Крок 2. На великій або середній тертці натріть сир.

Крок 3. Ядра волоських горіхів порубаєте ножем. З консервованих ананасів злити сік і наріжте їх невеликими кубиками.

Крок 4. Курячі яйця відваріть 8-10 хвилин з моменту закипання води, остудіть їх у холодній воді, очистіть від шкаралупи і наріжте кубиками. Заправте салат майонезом, перемішайте його.

Крок 5. Салат зберіть на плоскій тарілці. Встановіть на неї кулінарне кільце, викладіть в нього салат, утрамбуйте, зверху промажте майонезом і просыпьте подрібненим волоськими горіхами.

Крок 6. Акуратно приберіть кулінарне кільце і салат готовий, можна подавати його до столу.

Дуже смачний салат з консервованим тунцем

Салат з тунцем – дуже ситна та поживна страва, особливо якщо включити в його склад яйця, авокадо або квасоля, а також заправити майонезом. До того ж таку закуску можна ще і цікаво подати, що додасть ошатний вигляд Вашого святкового столу.

Час приготування: 45

Час приготування: 45 хв

Порцій – 6-8

Склад:

  • Картопля – 250 гр.
  • Квасоля стручкова – 500 гр.
  • Перець червоний солодкий – 1 шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Яйця – 2 шт.
  • Тунець консервований – 2 банки.
  • Мікс салату – 200 гр.
  • Маслини – 100 гр.

Для заправки:

  • Часник – 1 зуб.
  • Оцет білий винний – 2 ст. л.
  • Масло оливкова – 100 мл
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Картоплю помийте і відваріть в мундирі в підсоленій воді. Потім очистіть і наріжте кружечками.

Крок 2. Квасоля промийте, зріжте кінчики і відваріть в підсоленій воді протягом 5-8 хвилин. Потім відкиньте її на друшляк і обдайте холодною водою, щоб вона не втратила свій яскравий колір.

Крок 3. Болгарський перець помийте і відправте в духовку, розігріту до 200 градусів. Запікайте перці до рум’яного кольору, потім помістіть їх в целофановий пакет і залиште на 10 хвилин. Далі перець очистіть від насіння і наріжте смужками. Помідори помийте і наріжте кружечками.

Крок 4. Яйця зваріть круто, очистіть і наріжте четвертинками. З консервованого тунця злити сік і просушіть рибу на паперових серветках.

Крок 5. Приготуйте заправку. Змішайте винний оцет, оливкова олія, подрібнений часник, сіль і мелений перець.

Крок 6. Викладіть В салатницю салатний мікс, нарізані овочі, яйця, маслини і тунця, полийте салат заправкою, акуратно перемішайте і подавайте до столу.

Простий і смачний салат «Гранатовий браслет»

Елегантний і красивий салат для прикраси святкового столу. Він має незвичайний вигляд і оригінальний смак. У ньому поєднуються різні продукти і виходить цікавий смак, який розкривається все більше і більше з кожною ложкою.

Час готування: 60

Час приготування: 30 хв

Порцій – 6-8

Склад:

  • Філе куряче – 300 гр.
  • Цибуля – 150 гр.
  • Картопля – 300 гр.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Буряк – 300 гр.
  • Горіхи волоські – 50 гр.
  • Гранат – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Майонез – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Куряче філе відваріть в підсоленій воді до готовності, остудіть м’ясо в бульйоні.

Крок 2. Картоплю помийте і зваріть в мундирі.

Крок 3. Буряк помийте і зваріть в окремій каструлі в мундирі.

Крок 4. Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння і дрібно наріжте.

Крок 5. Остигле куряче філе наріжте кубиками.

Крок 6. На рослинному маслі обсмажте цибулю до золотистого кольору.

Крок 7. Далі додайте до цибулі куряче м’ясо, посоліть за смаком і обсмажте.

Крок 8. Буряк очистіть і натріть на крупній тертці.

Крок 9. Волоські горіхи подрібніть в блендері.

Крок 10. Подрібнені горіхи і буряк змішайте і посоліть за смаком.

Крок 11. Коли картопля охолоне, очистіть від шкірки і натріть на дрібній тертці.

Крок 12. З граната вийміть зерна.

Крок 13. В центрі плоского страви поставте склянку, навколо нього викладіть картоплю, промажте шар майонезом.

Крок 14. На картоплю викладіть шар з курки і цибулі, промажте його майонезом.

Крок 15. Далі зробіть шар з буряка і горіхів, змащуємо його майонезом.

Крок 16. Зверху покладіть зерна граната і акуратно приберіть склянку.

Крок 17. Салат «гранатовий браслет» подавайте в охолодженому вигляді.

Як приготувати салат «Гніздо глухаря» на день народження?

Простий набір продуктів, але зате який цікавий зовнішній вигляд. Крім того, таке поєднання інгредієнтів подобається переважній більшості людей. Назва салату говорить сама за себе.

Час готування: 80

Час приготування: 50 хв

Порцій – 5-6

Склад:

  • Філе куряче – 500 гр.
  • Яйця курячі – 5 шт.
  • Картопля – 500 гр.
  • Цибуля – 100 гр.
  • Огірки – 250 гр.
  • Зелень – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Майонез для заправки.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Яйця перепелині – 3-4 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Куряче філе відваріть в підсоленій воді до готовності, потім остудіть.

Крок 2. Коли м’ясо охолоне, нарізати його дрібними кубиками.

Крок 3. Ріпчасту цибулю очистіть і дрібно наріжте.

Крок 4. Цибуля перекладіть в миску, залийте його окропом і залиште на 10 хвилин. Після цього злийте воду і промийте цибулю.

Крок 5. Картопля добре помийте, очистіть, натріть на тертці для корейської моркви або наріжте тонкою соломкою.

Крок 6. Посмажте картоплю на рослинному маслі невеликими порціями, тоді він вийде хрустким і розсипчастим.

Крок 7. Огірки помийте і наріжте брусками.

Крок 8. Курячі яйця зваріть круто, відокремте білки від жовтків. Білки натріть на дрібній тертці.

Крок 9. Зелень вимити і дрібно порубаєте ножем.

Крок 10. Частину смаженої картоплі відкладіть для прикраси. У мисці змішайте картоплю, огірки, куряче філе, білки і цибулю, посоліть за смаком.

Крок 11. Заправте салат майонезом.

Крок 12. Для красивої подачі перекладіть салат в миску, середину посипте рубаною зеленню, по краях розкладіть смажену картоплю.

Крок 13. В центр на зелень, покладіть варені перепелині яйця.

Простий і смачний рецепт салату «Грибна поляна»

Дуже гарний і незрівнянно смачний салат «Грибна поляна» для застілля з нагоди Дня народження. Він навіть чимось схожий на торт, для його прикраси краще всього підійдуть щільні дрібні гриби.

Час готування: 80

Час приготування: 60 хв

Порцій – 8

Інгредієнти:

  • Філе куряче – 1 шт.
  • Картопля – 2 шт.
  • Зелень – за смаком.
  • Морквина – 1 шт.
  • Яйця курячі – 3 шт.
  • Печериці консервовані цілі – 1 банку.
  • Майонез – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуйте всі необхідні інгредієнти для салату. Курячу грудку відварити до готовності в підсоленій воді, за бажанням можна також додати лавровий лист і перець горошком. Окремо зваріть яйця, картоплю і моркву.

Крок 2. Для складання салату візьміть глибоку круглу або квадратну миску, застеліть її харчовою плівкою.

Крок 3. Для початку викладіть цілі консервовані печериці капелюшками вниз.

Крок 4. Зелень вимити і дрібно порубаєте ножем, всипте її поверх грибів.

Крок 5. На зелені зробіть тонку сіточку з майонезу.

Крок 6. Варену моркву натріть на тертці і викласти наступним шаром, злегка посоліть і змастіть майонезом.

Крок 7. Варене куряче м’ясо наріжте кубиками, викладіть поверх морквяного шару, також промажте майонезом.

Крок 8. Потім зробіть шар тертого вареного яйця, нанесіть зверху майонезну сітку.

Крок 9. Далі натріть картоплю на тертці і покладіть його поверх яєчного шару, посоліть за смаком, зверху нанесіть майонез.

Крок 10. Коли салат буде зібраний, поставте його в холодильник для просочення. Перед подачею акуратно переверніть миску і зніміть харчову плівку. Салат «Грибна поляна» готовий.

Неймовірно красивий салат «Соняшник» з чіпсами

Салат «Соняшник» з розряду красивих і смачних. Таке блюдо здорово урізноманітнює святкове меню і приверне до себе загальну увагу. Для його оформлення візьміть консервовану кукурудзу, маслини і овальні картопляні чіпси.

Час готування: 65

Час приготування: 45 хв

Порцій – 6-8

Склад:

  • Філе куряче – 300 гр.
  • Кукурудза консервована – 400 гр.
  • Яйця курячі – 3 шт.
  • Печериці мариновані – 200 гр.
  • Морква – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – за смаком.
  • Маслини – за смаком.
  • Чіпси – для прикраси.
  • Сіль – за смаком.
  • Майонез – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Морквину промийте, зваріть, потім очистіть.

Крок 2. Куряче філе наріжте дрібними кубиками.

Крок 3. Обсмажте куряче м’ясо на олії до готовності, посоліть за смаком.

Крок 4. Варену моркву натріть на тертці.

Крок 5. Курячі яйця зваріть круто, очистіть від шкаралупи і натріть на дрібній тертці.

Крок 6. Консервовані печериці наріжте дрібними шматочками.

Крок 7. Ріпчасту цибулю наріжте півкільцями, залити на 10 хвилин окропом, потім промийте холодною водою. Це дозволить позбавитися від гіркоти.

Крок 8. Для складання салату візьміть плоску тарілку. Першим шаром викладіть обсмажене куряче м’ясо, промажте його невеликою кількістю майонезу.

Крок 9. Далі на філе викладіть морквяний шар, нанесіть на нього майонез.

Крок 10. Потім покладіть рівномірним шаром подрібнені печериці. Змастіть шар майонезом.

Крок 11. На грибний шар викладіть цибулю.

Крок 12. Наступним шаром покладіть терті на тертці яйця, змастіть їх майонезом.

Крок 13. Засипте салат консервованою кукурудзою.

Крок 14. По колу розкладіть чіпси. Маслини розрізати навпіл і розкладіть по салату, вони будуть нагадувати насіння на «Соняшнику». Перед подачею охолодіть салат в холодильнику.

Салат з креветками та авокадо на святковий стіл

Легкий і вишуканий салат, який до того ж просто готується. Головне правильно вибрати креветки і стигле авокадо. Раніше креветки вважалися делікатесом і дуже рідко з’являлися на столах, зараз же їх можна знайти в кожному магазині.

Час приготування: 15

Час приготування: 15 хв

Порцій – 2-3

Склад:

  • Креветки – 150 гр.
  • Авокадо – 1 шт.
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Масло оливкове – 2 ст. л.
  • Часник – 1 зуб.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сметана – 100 мл
  • Соус соєвий – 1 ч. л.
  • Зелень – 1 пучок.

Процес приготування:

Крок 1. Авокадо розріжте навпіл, видаліть кісточку і зріжте шкірку. М’якоть авокадо наріжте кубиками.

Крок 2. Яйця зваріть круто, остудіть, зніміть шкаралупу і наріжте їх кубиками.

Крок 3. Зелень вимити і порубаєте ножем, додайте її в миску. Можна використовувати шпинат, рукколу або листя салату.

Крок 4. Очистіть Креветки і смажте протягом 1-2 хвилин на рослинній олії.

Крок 5. Сметану змішайте з соєвим соусом і меленим перцем.

Крок 6. Додайте отриманий соус в салат, перемішайте і смачна закуска готова.

Салат з кальмарами, яйцем і огірком

Салат з кальмарами, яйцем і огірком виходить ситним, але соковитим. Якщо Ви любите смачні та збалансовані по складу страви, то Вам слід спробувати цю чудову закуску. У свято і будень такий салат буде до речі.

Час приготування: 25

Час приготування: 25 хв

Порцій – 4-6

Склад:

  • Кальмари – 500 гр.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Огірки – 200 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Горошок консервований – 340 гр.
  • Яйця курячі – 3 шт.
  • М’ясо краба – 200 гр.
  • Зелень – за смаком.
  • Майонез – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Тушки кальмарів очистіть, опустіть в киплячу воду і варіть 2-3 хвилини.

Крок 2. Потім остудіть кальмарів і наріжте тонкою соломкою.

Крок 3. Огірки помийте і наріжте тонкими брусками.

Крок 4. Крабове м’ясо наріжте невеликими кубиками.

Крок 5. Зелень промийте, просушіть і дрібно порубаєте ножем.

Крок 6. Курячі яйця варіть 10 хвилин від закипання, потім залийте холодною водою, остудіть, очистіть від шкаралупи і натріть на дрібній тертці.

Крок 7. У салатниці змішати всі інгредієнти подрібнені, також викладіть консервований горошок, посоліть і приправте за смаком.

Крок 8. Додайте в салат, майонез, перемішайте.

Крок 9. Подавайте салат в загальному блюді або порційно.