Ставрида – 8 смачних рецептів приготування з покроковими фото

Ставрида – це корисна і яскрава за смаком риба, яка порадує відсутністю дрібних кісточок. Її можна смачно посмажити на сковороді, запекти в духовці, засолити або замаринувати. Кращі рецепти приготування ми зібрали для вас у нашій перевіреної кулінарної добірці з покроковими фотографіями. Обов’язково беріть на замітку і побалуйте себе смачними частуваннями.

Ставрида, запечена у фользі

Ставрида, запечена у фользі, відрізняється яскравим смаком і привабливим зовнішнім виглядом. Подавайте її до сімейного обіду або вечері. Можна доповнити овочами або гарнірами за смаком. Для приготування в домашніх умовах використовуйте перевірений покроковий рецепт з нашої збірки.

Інгредієнти на
2 порц.

  • Ставрида 2 шт.
  • Лимон 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Сіль за смаком
  • Спеції і Приправи за смаком
  • Олія оливкова 2 ч. л.

Процес приготування:

  1. Підготуємо потрібні інгредієнти. Вибираємо дві великі ставриди.
  2. Рибу необхідно почистити, а після промити всередині і зовні. Голови і хвости обов’язково видаляємо. Далі тушки натираємо сіллю і спеціями.
  3. Промиваємо лимон і нарізаємо його тонкими кружками. Кладемо їх всередину підготовлених риб.
  4. Тонкими кружальцями розбираємо ріпчасту цибулю. Кладемо його також всередину. Поливаємо заготовки оливковою олією і загортаємо у фольгу.
  5. Відправляємо страву в розігріту до 200 градусів духовку на 30-40 хвилин.
  6. В кінці готування можна розкрити фольгу і дати рибної скоринці трохи підрум’янитися, але не пересушите.
  7. Ставрида, запечена в духовці, готова. Подавайте до столу з вашими улюбленими гарнірами!

Ставрида з овочами в духовці

Ставрида з овочами в духовці приємно здивує вас яскравим смаком і поживними властивостями. Подавайте частування до домашнього обіду або вечері. Можна подавати як самостійне блюдо без додаткового гарніру. Для приготування в домашніх умовах використовуйте перевірений покроковий рецепт з нашої збірки.

Час готування – 50 хвилин

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Ставрида – 0,5 кг
  • Кабачок – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Помідори черрі – 150 гр.
  • Спеції – за смаком.
  • Розмарин – 2 гілки.
  • Масло рослинне – 40 мл
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Промиваємо та очищаємо овочі. Кабачок, цибулю і помідори черрі нарізаємо кружечками.

Крок 2. Добре промиваємо і очищаємо ставриду. Зрізаємо хвостики і голови.

Крок 3. Глибоку форму для запікання обмазуємо рослинним маслом. На дно кладемо шар з лука і кабачків.

Крок 4. Далі викладаємо помідори і ставриду. Доповнюємо гілочками розмарину, посипаємо спеціями за смаком.

Крок 5. Якщо у ваших спеціях немає солі, то не забуваємо посолити за смаком. Тепер заготівлю можна запікати.

Крок 6. Відправляємо частування в розігріту до 200 градусів духовку на 30 хвилин.

Крок 7. Ставрида з овочами в духовці готова. Подавайте до столу апетитне і соковите блюдо!

Смажена ставрида на сковороді

Смажена ставрида на сковороді – це рум’яне і хрустке частування для вашого домашнього столу. Подавайте готову рибу з хлібом, овочами або вашими улюбленими гарнірами. Таке частування обов’язково сподобається вашим рідним. Беріть на замітку наш покроковий рецепт перевірений.

Час готування – 3 години

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Ставрида – 1 кг
  • Спеції для риби – 1 щіпка.
  • Сіль – за смаком.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Борошно для панірування.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо один кілограм ставриди.

Крок 2. Рибу потрібно позбавити від голів і добре промити під водою.

Крок 3. Кладемо рибу в глибоку миску, доповнюємо сіллю, спеціями та олією. Добре все перемішуємо.

Крок 4. Залишаємо заготовки маринуватися на один-два години.

Крок 5. Обвалюємо мариновану ставриду в борошні і викладаємо в прогріту з рослинною олією сковороду.

Крок 6. Обсмажуємо продукт до яскравого рум’янцю з кожної сторони.

Крок 7. Смажена ставрида на сковороді готова. Подавайте до столу і пригощайтеся!

Ставрида, маринована в домашніх умовах

Ставрида, маринована в домашніх умовах виходить дуже соковитою, ароматною і яскравою за смаком. Подавайте частування до столу з чорним хлібом в якості холодної закуски. Для маринування риби в домашніх умовах скористайтеся перевіреним покроковим рецептом з нашої збірки.

Час готування – 4 дні

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Ставрида – 0,5 кг
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.

Для маринаду:

  • Вода – 1 л
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Перець духмяний горошок – за смаком.
  • Оцет 9% – 3 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Відміряємо потрібну кількість ставриди і добре промиваємо її під водою.

Крок 2. Далі рибу очищаємо, обов’язково зрізаємо голови.

Крок 3. Перекладаємо підготовлену ставриду в глибоку миску. Доповнюємо її цукром, сіллю і поламаним лавровим листом. Перемішуємо і залишаємо на добу.

Крок 4. Готуємо маринад. Для цього кип’ятимо, літр води з сіллю, цукром і запашним перцем. Даємо заготівлі охолонути і додаємо оцет.

Крок 5. Очищаємо цибулю та нарізаємо його тонкими півкільцями.

Крок 6. Рибу відкидаємо на сито і промиваємо.

Крок 7. Після перекладаємо в зручний контейнер разом з цибулею.

Крок 8. Заливаємо продукти маринадом і залишаємо на 2-3 дні.

Крок 9. Ставрида, маринована в домашніх умовах готова. Подавайте до столу!

Тушкована ставрида

Тушкована ставрида – дуже ситне, смачне і цікаве блюдо для вашого обіду або вечері. Така кулінарна ідея точно урізноманітнює звичне меню і нікого не залишить байдужим. Для приготування беріть на замітку перевірений рецепт з покроковими фотографіями.

Час готування – 50 хвилин

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Ставрида – 0,5 кг
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Лист лавровий – 3 шт.
  • Перець чорний горошок – за смаком.
  • Масло рослинне – 2 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Добре промиваємо ставриду і кладемо половину в змащену рослинним маслом сковороду.

Крок 2. Викладаємо на рибу лавровий лист і горошини чорного перцю.

Крок 3. Очищаємо цибулю та нарізаємо його тонкими півкільцями.

Крок 4. Кладемо половину цибулі на рибу.

Крок 5. Цибулевий шар закриваємо залишилася рибою. Знову додаємо спеції.

Крок 6. Знову викладаємо цибулю.

Крок 7. Заливаємо заготівлю водою. Вона повинна повністю покрити рибу з цибулею. Доводимо вміст до кипіння і після тушкуємо під кришкою близько 30 хвилин.

Крок 8. Тушкована ставрида готова. Подавайте до столу і швидше пробуйте!

Засолювання ставриди в домашніх умовах

Засолювання ставриди в домашніх умовах виходить неймовірно ароматною і яскравою за смаком. Подавайте частування до столу з чорним хлібом в якості холодної закуски. Для маринування риби в домашніх умовах скористайтеся перевіреним покроковим рецептом з нашої збірки.

Час готування – 1 добу

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Ставрида – 0,8 кг
  • Сіль – 0,4 кг

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо потрібну кількість риби та солі.

Крок 2. Добре промиваємо рибу під водою і починаємо її викладати в зручну форму шарами.

Крок 3. Шари риби чергуємо з шарами солі.

Крок 4. Закриваємо заготівлю кришкою. Встановлюємо зверху вантаж і залишаємо на добу в холодильник.

Крок 5. Через добу риба пустить сік і утворюється соляний розчин.

Крок 6. Далі рибу промиваємо і вимочуємо у воді рівно годину. Після витягуємо з рідини і обсушуємо.

Крок 7. Засолена ставрида в домашніх умовах готова. Можна пригощатися!

Котлети з ставриди

Котлети з ставриди виходять дуже ніжними, соковитими і смачними. Відмінне рішення для вашого живильного сімейного обіду або вечері. Подавайте частування до столу разом з картопляним пюре або іншими гарнірами за смаком. Ваші близькі або гості не зможуть встояти!

Час приготування – 40 хвилин

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Фарш з ставриди – 400 гр.
  • Картопля – 1-2 шт.
  • Борошно – 100 гр.
  • Часник – 3 зубчики.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Яйце – 1 шт.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Очищаємо картоплю натираємо його на крупній тертці. Викладаємо в глибоку миску.

Крок 2. Прокручуємо підготовлену ставриду через м’ясорубку і викладаємо до картоплі. Посипаємо спеціями за смаком.

Крок 3. Солимо заготовку за смаком.

Крок 4. Сюди ж додаємо подрібнений часник.

Крок 5. Вимішуємо фарш до однорідності. Ліпимо з маси акуратні котлетки і обвалюємо їх у борошні.

Крок 6. Збовтуємо куряче яйце з сіллю і спеціями за смаком. Потім у цю суміш кожну котлету.

Крок 7. Перекладаємо заготовки в сковороду з рослинним маслом. Обсмажуємо до рум’янцю і після тушкуємо під кришкою близько 10-15 хвилин.

Крок 8. Котлети з ставриди готові. Вони виходять м’якими і дуже соковитими. Можна пробувати!

Ставрида в духовці з картоплею

Ставрида в духовці з картоплею порадує вас яскравим смаком і поживними властивостями. Подавайте частування до сімейного обіду або вечері. Можна подавати як самостійне блюдо без додаткового гарніру. Для приготування в домашніх умовах використовуйте перевірений покроковий рецепт з нашої збірки.

Час приготування: 1 годину 10 хвилин

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Ставрида – 300 гр.
  • Картопля – 0,7 кг
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Сметана – 3 ст. л.
  • Спеції – за смаком.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Добре промиваємо ставриду під водою і обсушуємо її. При необхідності, рибку попередньо очищаємо.

Крок 2. Чистимо від шкірки і лушпиння овочі, також промиваємо їх.

Крок 3. Нарізаємо цибулю тонкими півкільцями. Викладаємо їх у глибоку форму для запікання, обмащений рослинним маслом.

Крок 4. Ріжемо кружечками картоплю і кладемо його на цибулю.

Крок 5. Рясно посипаємо овочі сіллю і спеціями за смаком.

Крок 6. Зверху викладаємо рибу і шматочки моркви. Знову солимо і доповнюємо спеціями, обмазуємо сметаною і відправляємо в розігріту до 200 градусів духовку на 50 хвилин.

Крок 7. Ставрида з картоплею в духовці готова. Подавайте до столу і пригощайтеся!