Форель на сковороді – 10 смачних рецептів приготування з покроковими фото

Форель, приготована на сковороді, являє собою дуже смачне, просте і в той же час вишукане блюдо, яке зможе приготувати кожен. Готується воно дуже швидко і з невеликого набору інгредієнтів. В результаті у вас вийде смачне і ситне блюдо, яке обов’язково оцінять всі члени вашої родини.

Смажені стейки з форелі на сковороді

Підготовлені стейки форелі натираються сіллю і приправою для риби. Далі на сковороді розігрівається рослинне масло і на ньому обсмажується риба з двох сторін по дві хвилини під кришкою. Готові стейки перекладаються на тарілку і подаються до столу з гарніром.

Інгредієнти на
1 порц.

  • Стейк форелі 1 шт.
  • Приправа для риби ½ ч. л.
  • Сіль 1 щіпка
  • Масло рослинне 1 ст. л.

Процес приготування:

  1. Як смачно посмажити форель на сковороді? Для початку очищаємо стейки від луски, після чого ретельно промиваємо під проточною водою і насухо витираємо паперовими рушниками.
  2. Далі з усіх боків посипаємо стейки приправою для риби, сіллю і залишаємо при кімнатній температурі на 15-20 хвилин. Якщо в приправі немає лимона, можна самостійно збризнути лимонним соком рибу, щоб вона була більш ароматна.
  3. На сковороду наливаємо олію і добре прогріваємо. Далі викладаємо трохи промариновавшийся стейк і обсмажуємо його з однієї сторони під кришкою протягом чотирьох хвилин.
  4. За необхідний час перевертаємо його на іншу сторону і продовжуємо смажити під кришкою ще чотири хвилини.
  5. Готовий стейк перекладаємо на тарілку і подаємо до столу разом з салатом зі свіжих овочів і зелені або картопляним пюре. Приємного апетиту!

Соковита форель у вершковому соусі на сковороді

Стейки форелі посипаються приправами з сіллю і обсмажують на рослинному маслі з двох сторін. Далі вони заливаються вершками, і все тушкується ще 5 хвилин. Готову страву перекладається на тарілку і подається до столу з будь-яким гарніром. Виходить дуже смачний і ситний вечеря.

Час готування: 40 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Стейки форелі – 4 шт.
  • Приправа для морепродуктів з сіллю – за смаком.
  • Вершки – 250 мл
  • Масло рослинне – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Для початку очищаємо стейки від луски, після чого ретельно промиваємо під проточною водою і насухо витираємо паперовими рушниками.

Крок 2. Далі перекладаємо їх в окрему ємність, добре натираємо приправою для морепродуктів і даємо постояти протягом півгодини при кімнатній температурі.

Крок 3. Тепер добре прогріваємо сковороду, розігріваємо на ній рослинне масло й обсмажуємо на ньому стейки з двох сторін за п’ять хвилин до золотистої скоринки під кришкою.

Крок 4. Заливаємо майже готову рибу вершками і тушкуємо все на невеликому вогні ще 5-7 хвилин. При бажанні, на цьому етапі можна додати сіль, чорний мелений перець або зелень для аромату.

Крок 5. Готову страву перекладаємо на тарілку і подаємо до столу разом з улюбленим гарніром і салатом зі свіжих овочів. Приємного апетиту!

Форель, смажена на сковороді гриль

Для початку риба натирається сіллю зі спеціями. Далі вона змащується апельсиновим соком і обсмажується на сковороді гриль з двох сторін до готовності. У підсумку виходить дуже смачне, ситне і просте у приготуванні блюдо, яке ідеально поєднується з будь-яким гарніром.

Час готування: 25 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порції – 2.

Склад:

  • Стейки свіжої форелі – 2 шт.
  • Апельсин – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Для початку готуємо стейки. Очищаємо їх від луски, ретельно промиваємо під проточною водою, обсушуємо на паперових рушниках і солимо з усіх сторін за смаком.

Крок 2. Далі присипаємо чорним меленим перцем і при бажанні іншими приправами.

Крок 3. Тепер злегка видавлюємо на рибу з апельсина трохи соку і змащуємо стейки рослинним маслом.

Крок 4. Добре прогріваємо сковороду гриль, змащуємо її невеликою кількістю рослинної олії і викладаємо туди стейки. Обсмажуємо з двох боків до готовності, перевернувши один раз.

Крок 5. Перекладаємо готову форель на тарілки і подаємо до столу зі свіжими овочами, зеленню або іншим гарніром. Приємного апетиту!

Райдужна форель, смажена шматочками

Для початку на сковороді обсмажується ріпчасту цибулю з помідорами. Далі туди відправляється нарізана шматочками форель, заливаються вершки, додається петрушка, вершкове масло і все тушкується до готовності. До готового блюда відварюють макарони, і воно подається до столу.

Час готування: 50 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порції – 2.

Склад:

  • Філе форелі – 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Помідори – 1-2 шт.
  • Масло рослинне – за смаком.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Вершки 10-20% – 200 гр.
  • Петрушка свіжа – 20 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Суміш перців – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Якщо використовується ціла риба, то для початку відрізаємо у неї голову з хвостом і плавниками. Далі розрізаємо вздовж хребта і видаляємо його. Потім дістаємо залишилися кісточки, знімаємо філе зі шкури і нарізаємо його довгастими шматочками.

Крок 2. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо його невеликими шматочками. На сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії і обсмажуємо на ньому цибулю до прозорості.

Крок 3. Помідори добре промиваємо під проточною водою, обсушуємо на паперовому рушнику і нарізаємо кубиками невеликого розміру. Додаємо в сковороду до цибулі. Продовжуємо тушкувати, додаємо сіль і суміш перців за смаком.

Крок 4. До готових овочів додаємо нарізану форель.

Крок 5. Потім відразу ж заливаємо все вершками і доводимо до кипіння.

Крок 6. Далі додаємо дрібно нарізану свіжу петрушку, шматочок вершкового масла, перемішуємо і вимикаємо вогонь.

Крок 7. На тарілку кладемо відварені макарони, зверху викладаємо форель і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Як приготувати форель в клярі на сковороді?

Нарізана форель мачає в борошні, потім в яйці, збитому зі спеціями, а потім знову в борошні. Далі все обсмажується в рослинному маслі з двох боків до золотистої скоринки і подається до столу з гарніром і овочами. Виходить дуже смачне і соковите блюдо.

Час готування: 30 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порції – 3.

Інгредієнти:

  • Форель свіжа – 1 шт.
  • Яйця курячі – 4 шт.
  • Борошно пшеничне – 4 ст. л.
  • Приправа для риби – на смак.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Для початку ретельно промиваємо рибу під проточною водою, після чого очищаємо від шкірки і видаляємо кістки. Потім нарізаємо форель невеликими шматочками по 5 см з кожного боку.

Крок 2. В окрему ємність розбиваємо чотири яйця, додаємо до них приправу для риби, сіль за смаком. Далі все добре збиваємо виделкою до отримання однорідної маси.

Крок 3. В окрему ємність насипаємо борошно і обвалюємо в ній шматочки риби.

Крок 4. Далі опускаємо їх у яєчну суміш і після знову в борошно. Добре обвалюємо з усіх боків.

Крок 5. Добре розігріваємо сковороду, наливаємо туди олію і обсмажуємо на ньому рибу з двох боків до утворення золотистої скоринки.

Крок 6. Перекладаємо готову форель в клярі на тарілку і подаємо до столу з улюбленим гарніром і свіжими овочами. Приємного апетиту!

Як посмажити форель на сковороді цілком?

Для початку риба посипається сіллю з перцем. Далі всередину закладається петрушка, все обмазується майонезом і маринується в контейнері або пакеті 30-60 хвилин. Потім форель обвалюється в борошні і обсмажується з двох сторін до рум’яної скоринки. Готове блюдо подається до столу з гарніром і овочами.

Час готування: 1 год.

Час приготування: 15 хв.

Порції – 3.

Склад:

  • Форель річкова – 3 шт.
  • Майонез – 3-4 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Петрушка свіжа – 3 гілочки.
  • Борошно пшеничне – 3-4 ст. л.
  • Мука кукурудзяна – 3-4 ст. л.
  • Масло рослинне – 3-4 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Для початку промиваємо тушки форелі, після чого витираємо їх насухо паперовими рушниками і посипаємо свіжомеленим чорним перцем за смаком.

Крок 2. Всередину риби закладаємо по гілочці петрушки і зверху обмазуємо всі тонким шаром майонезом. Далі перекладаємо форель в контейнер або пакет і даємо постояти при кімнатній температурі протягом 30-60 хвилин.

Крок 3. Через час, необхідний рибу обвалюють у тонкому шарі суміші пшеничного та кукурудзяного борошна.

Крок 4. На сковороді прожарюємо протягом 4-5 хвилин рослинне масло й обсмажуємо на ньому форель по 6-10 хвилин з кожного боку до золотистої скоринки.

Крок 5. Перекладаємо готову форель на тарілку і подаємо до столу з улюбленим гарніром і салатом зі свіжих овочів і зелені. Приємного апетиту!

Форель, тушкована в сметані на сковороді

Спочатку форель фарширується зеленню, після чого обвалюється у мелених сухарях, борошні і обсмажується на рослинному маслі. Далі все заливається сумішшю сметани з вершками і гаситься протягом 25 хвилин на невеликому вогні. Готову страву перекладається на тарілку і подається до столу.

Час готування: 50 хв.

Час приготування: 25 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Форель свіжа – 2-4 шт.
  • Борошно пшеничне – 2 ст. л.
  • Сухарі панірувальні – 2 ст. л.
  • Масло рослинне – 6 ст. л.
  • Зелень кропу або петрушки – за смаком.
  • Сметана – 1 ст. л.
  • Вершки – 100 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Приправи – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Для початку відрізаємо у форелі голови, рибу очищаємо від луски і ретельно промиваємо під проточною водою. Далі посипаємо все сіллю, а всередину черевця закладаємо зелень петрушки або кропу.

Крок 2. Тепер обвалюємо форель в панірувальних сухарях з двох сторін, а потім в тонкому шарі борошна.

Крок 3. На сковороді розігріваємо олію і обсмажуємо на ньому рибу з двох боків до золотистої скоринки.

Крок 4. В окремій ємності збиваємо сметану з вершками, додаємо сіль за смаком, чорний мелений перець і приправи. Заливаємо цією сумішшю форель і тушкуємо все протягом 25 хвилин на невеликому вогні.

Крок 5. Готову страву розкладаємо по тарілках і подаємо до столу зі свіжою зеленню, салатом з овочів. Приємного апетиту!

Форель з цибулею та морквою на сковороді

Для початку, форель маринується протягом півгодини. Далі на сковороді розігрівається рослинне масло, туди викладається риба і зверху кладеться цибулю з морквою. Все обсмажується з двох сторін на невеликому вогні, прикрашається зеленню і подається до столу. Виходить дуже смачне і ситне блюдо.

Час готування: 50 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Форель стейки – 2 кг
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 3 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – за смаком.
  • Кріп свіжий – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Для початку ретельно промиваємо стейки форелі під проточною водою і добре обсушуємо їх на паперовому рушнику. Далі натираємо їх сіллю з чорним меленим перцем і даємо постояти при кімнатній температурі протягом півгодини.

Крок 2. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо шматочками середнього розміру.

Крок 3. Морква добре промиваємо під проточною водою, очищаємо і нарізаємо таким же чином, як і цибуля.

Крок 4. На сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії, кладемо туди рибу і зверху викладаємо нарізану ріпчасту цибулю з морквою. Смажимо форель з двох сторін до готовності на невеликому вогні.

Крок 5. Готову страву перекладаємо на тарілку і подаємо до столу з улюбленим гарніром і зеленню. Приємного апетиту!

Соковита форель з овочами на сковороді

На сковороді обсмажується червоний перець, помідори черрі і ріпчасту цибулю. Потім овочі перекладають на тарілку, і там смажиться форель. Готова риба розкладається по тарілках, зверху викладаються овочі і все подається до столу. Виходить дуже смачне і ароматне блюдо на обід або вечерю.

Час готування: 35 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порції – 2.

Склад:

  • Форель філе – 400 гр.
  • Помідори черрі – 8 шт.
  • Перець солодкий – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Масло оливкове – 2 ст. л.
  • Чебрець – 1 ч. л.
  • Сіль – 0.5 ч. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Для початку добре промиваємо під проточною водою філе форелі, після чого насухо витираємо його паперовими рушниками. Далі рибу розрізаємо на 4 шматки, посипаємо їх сіллю, чорним меленим перцем і чебрецем.

Крок 2. Солодкий перець добре промиваємо, видаляємо серцевину і нарізаємо його соломкою. Помідори черрі ріжемо на половинки. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо півкільцями.

Крок 3. На сковороді розігріваємо дві столові ложки оливкової олії і обсмажуємо там солодкий перець, помідори черрі і ріпчасту цибулю протягом 5 хвилин. Далі перекладаємо їх на окреме блюдо.

Крок 4. У цю ж сковороду наливаємо олію і обсмажуємо на ньому форель з двох сторін по 6 хвилин з кожного до готовності.

Крок 5. Перекладаємо готову рибу на порційні тарілки, зверху викладаємо готові овочі і подаємо до столу в якості обіду або вечері. Приємного апетиту!

Ніжна і соковита форель зі шпинатом і вершками

Форель посипається сіллю з перцем і обсмажується до готовності. Потім у цій же сковороді обсмажується часник з цибулею, вином і в’яленими помідорами. Далі туди заливаються вершки, додається шпинат, пармезан і через пару хвилин – риба. Через хвилину блюдо розкладається по тарілках і подається до столу.

Час готування: 35 хв.

Час приготування: 10 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 6 зуб.
  • Помідори вялені в оливковій олії – 150 гр.
  • Масло оливкове – 1 ст. л.
  • Філе форелі на шкірі – 4 шт.
  • Масло вершкове – 40 гр.
  • Вино біле сухе – 1/3 склянки
  • Вершки 22% – 450 мл
  • Шпинат – 100 гр.
  • Пармезан тертий – ½ склянки
  • Петрушка – 5 гілочок.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Для початку очищаємо цибулю з часником і дрібно нарізаємо їх. В’ялені помідори дістаємо з масла і нарізаємо смужками. Філе форелі посипаємо з усіх сторін сіллю і перцем. На сковороді розігріваємо оливкове масло і викладаємо туди рибу шкірою вгору. Смажимо протягом 5 хвилин, а потім перевертаємо і готуємо ще 3-5 хвилин. Готову форель перекладаємо на тарілку і при бажанні видаляємо шкіру.

Крок 2. У цій же сковороді розтоплюємо вершкове масло, кладемо туди часник і смажимо 1 хвилину. Потім додаємо цибулю і обсмажуємо ще 5 хвилин. Далі вливаємо біле сухе вино і через 3 хвилини додаємо в’ялені помідори.

Крок 3. Через пару хвилин зменшуємо вогонь, заливаємо вершки і доводимо майже до кипіння, періодично помішуючи. Додаємо сіль і чорний перець за смаком. Тепер відправляємо до вершків промиті листки шпинату і готуємо не більше двох хвилин. Далі насипаємо натертий пармезан і заважаємо, поки він повністю не розплавиться.

Крок 4. Тепер кладемо в отриманий соус форель і прогріваємо все протягом хвилини.

Крок 5. Розкладаємо готову страву по тарілках, присипаємо його подрібненою петрушкою і подаємо до столу. Приємного апетиту!