Страви з кислого кефіру – 6 рецептів приготування з кислого кефіру з покроковими фото

Страви з кислого кефіру – це різні оладки, млинчики, кекси, пироги та інша домашня випічка, тісто для яких замішують на кислому кефірі з перевищеним терміном придатності, а такий кефір часто буває в наших холодильниках. Саме кислий кефір випічку робить дуже пишною, а що з нього спекти, вам допоможуть запропоновані в цій збірці рецепти.

Млинці з кислого кефіру

Млинці з кислого кефіру відрізняються повітряної ніжною текстурою і незвичайним смаком. До них відмінно підходить солона начинка з ковбаси, сиру, м’яса і зелені. У цьому рецепті замішуємо тісто на кислому кефірі, борошні, яйцях і соді.

Інгредієнти на
6 порц.

  • кислий Кефір-3 склянки
  • Борошно 2 склянки
  • Яйце куряче 2 шт.
  • Цукор-пісок 2 ст. л.
  • Сода харчова ½ ч. л.
  • Масло рослинне для смаження

Процес приготування:

  1. У посуд для замішування тіста просіяти борошно пшеничне і розбити до неї два яйця.
  2. Потім насипати соду з цукром і перемішати їх з борошном, не чіпаючи яєць.
  3. Кефір трохи підігріти або заздалегідь потримати при кімнатній температурі, щоб не був холодним. До борошна перелити дві склянки кефіру і віночком замісити тісто.
  4. налити третій стакан кефіру і все перемішати до однорідного і без грудочок борошна стану. Текстура замішаного тіста повинна у вас вийде, як у сметани.
  5. Сковороду добре розігріти і змастити рослинним маслом. Наливати тісто ополоником, розподіляючи його рівним тонким шаром. Смажити такі млинці краще на невеликому вогні і під прикритою кришкою, так буде смачніше. Обсмажити млинці до рум’яного кольору з обох сторін. Якщо будуть погано перевертатися, то додати трохи борошна або яйце.
  6. Спечені млинці на кислому кефірі змастити вершковим маслом або доповнити обраної начинкою і сервірувати до столу. Приємного апетиту!

Пишні оладки з кислого кефіру

Пишні оладки з кислого кефіру готуються просто і швидко. Смак у таких оладок особливий, не такий, як на свіжому молоці або кефірі, а з легкою кислинкою, що багатьом подобається. Пишність оладок безпосередньо залежить від ступеня бродіння кефіру і важлива правильна пропорція інгредієнтів, інакше оладки не вийдуть.

Час приготування: 35 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 6.

Склад:

  • кислий Кефір – 1 л
  • Борошно – 500 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Цукор – 4 ст. л.
  • Сода – ½ ч. л.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Рослинне масло – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. У посуд для замішування тіста розбити два яйця, насипати сіль з цукром і налити кислий кефір кімнатної температури. Віночком ці інгредієнти добре перемішати.

Крок 2. Пшеничне борошно просіяти на сито, порційно пересипати в рідку основу і замісити тісто до однорідної текстури.

Крок 3. Потім в тісто насипати соду і ще раз перемішати віночком. Тесту дати трохи часу, щоб почалася реакція соди з кислим кефіром і на поверхні з’явилися пухирці повітря.

Крок 4. Консистенція замішаного тіста повинна у вас вийде більш густий, ніж у сметани.

Крок 5. Розігріти сковорідку з достатньою кількістю рослинного масла. Ложкою викладати в масло і обсмажувати оладки на середньому вогні до рум’яного кольору з обох сторін. Сковорідку можна прикрити кришкою, щоб оладки добре пропеклися всередині.

Крок 6. Приготовлені пишні оладки з кислого кефіру сервірувати до столу гарячі, доповнивши будь топпінгом. Приємного апетиту!

Пиріг з кислого кефіру в духовці

Рецепт пирога з кислого кефіру в духовці вирішить проблему з «забутими» в холодильнику кисломолочним продуктом, фруктами і ягодами. Просто й швидко ви можете приготувати з них смачну домашню випічку до чаю. Пиріг, хоча і без дріжджів, вийде пишним, і свіжість буде зберігатися довго. У цьому рецепті для начинки беремо яблука зі сливами і ягодами, але можна використовувати овочі та м’ясні продукти.

Час приготування: 1 годину.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 6.

Склад:

  • кислий Кефір – 230 гр.
  • Борошно – 250 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Цукор – 200 гр.
  • Сода – 1 ч. л.
  • Яблука – 5 шт.
  • Слива – 7 шт.
  • Вишня – за смаком.
  • масло – для змазування форми.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед підготуйте, згідно пропорції рецепти, інгредієнти для кефіру тесту. Набір фруктів можете вибрати по своєму смаку. Тісто замішується швидко, тому відразу увімкніть духовку на 180°С.

Крок 2. У посуд для замішування тіста налийте трохи підігрітий кефір. Насипте до нього цукор, розбийте яйця і віночком все перемішайте до однорідного стану. Збивати масу не треба.

Крок 3. Борошно просійте на сито, пересипте в рідку основу, додайте соду і замісити тісто до гладкості і без грудочок борошна текстури.

Крок 4. Вибрані фрукти промийте і наріжте невеликими шматочками. Ягоди до пирога можна додати заморожені.

Крок 5. Форму для випічки змастіть невеликою кількістю вершкового масла і присипте борошном або сухарями. У неї перелийте частина замішаного тіста. Поверх тіста рівним шаром укладіть нарізку фруктів і рівномірно насипте заморожені ягоди.

Крок 6. Повністю залийте начинку рештою тестом. Поставте пиріг в розігріту духовку на 45 хвилин.

Крок 7. Приготований в духовці пиріг на кислому кефірі трохи остудіть. Гарячим він з-за великої кількості фруктів може дещо розвалюватися, але при охолодженні стабілізується. Готовий десерт можете подавати до чаю. Приємного апетиту!

Панкейкі з старого кефіру

Панкейкі з «старого» кефіру або кислого будуть у вас цікавим десертом з незвичайним смаком. Пишна і волога текстура панкейків виходить за рахунок реакції розпушувача з кислим кефіром. У цьому рецепті вершкове масло в тісто не додаємо. Випікаються панкейкі на кислому кефірі, так само, як і звичайні панкейкі.

Час приготування: 25 хвилин.

Час приготування: 5 хвилин.

Порції: 5.

Склад:

  • кислий Кефір – 400 мл
  • Борошно – 320 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Цукор – 100 гр.
  • Розпушувач – 1 ч. л.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. У посуд для замішування тіста розбийте яйця і налийте кефір кімнатної температури. Будь-яким способом ці інгредієнти просто перемішайте без збивання.

Крок 2. В інший посуд просійте борошно, насипте до неї цукор з розпушувачем і дрібкою солі. Ложкою сухі інгредієнти перемішайте.

Крок 3. Борошняну суміш додайте до кефірної суміші, додайте ложку рослинного масла, замісіть тісто до однорідної текстури і дайте йому 5 хвилин постояти, щоб розпушувач вступив в реакцію з кефіром. Замішане тісто для панкейків повинно вийти помірно рідким.

Крок 4. Для смаження панкейків розігрійте суху чисту сковорідку. Тісто на неї наливайте ложкою, щоб вийшла кругла корж товщиною не більше 0,5 див.

Крок 5. При появі на поверхні коржа дрібних бульбашок, переверніть її на іншу сторону.

Крок 6. Таким способом посмажте всі панкейкі і складіть їх стопкою на тарілку. Маслом панкейкі, на відміну від млинців, не змащуються.

Крок 7. Приготовані на старому кефірі панкейкі доповніть солодким топпінгом і можете сервірувати до сніданку. Приємного апетиту!

Маннік на кислому кефірі

Манник, як відома всім домашня випічка, особливо смачним виходить на кислому кефірі і відрізняється від спеченого лепешняку на свіжому кефірі. Якщо кислого кефіру немає, дайте свіжого кефіру кілька годин постояти в теплі, і він підкисне. У цьому рецепті тісто для лепешняку замішуємо тільки на манці, без борошна, і додаємо розпушувач з вершковим маслом і збитими білками.

Час готування: 1 година 55 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 8.

Склад:

  • кислий Кефір – 450 мл
  • Манна крупа – 300 гр.
  • Яйце – 4 шт.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Цукор – 80 гр.
  • Розпушувач – 10 гр.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготуйте, згідно пропорції рецепта, всі інгредієнти для лепешняку. Кефір заздалегідь витримайте при кімнатній температурі.

Крок 2. В окремий посуд насипте манку, залийте кефіром і добре перемішайте.

Крок 3. Цю суміш залиште на 1 годину, щоб крупа набухла.

Крок 4. Яйця акуратно розділіть на білки і жовтки і останні перекладіть в окремий посуд. До них насипте 40 грам цукру і додайте нарізане шматочками вершкове масло кімнатної температури.

Крок 5. Ці інгредієнти віночком перетріть до однорідної маси і повного розчинення цукру.

Крок 6. Потім до неї насипте розпушувач, перекладіть набряклу манку і перемішайте.

Крок 7. Білки перелийте в суху знежирену чашу міксера і додайте 40 грам цукру з сіллю.

Крок 8. Збийте білки в пишну стійку масу.

Крок 9. Збиті білки порційно, за 3-4 прийоми перекладіть тісто.

Крок 10. Після кожної порції білків, тісто відразу обережно перемішуйте, щоб білки не осіли. Увімкніть Духовку на 180°С.

Крок 11. Стінки рознімної форми для випічки змастіть вершковим маслом, а дно застеліть папером. У неї акуратно перекладіть замішане тісто.

Крок 12. Запікайте манник протягом 50 хвилин. Перевірте шпажкою готовність випічки. Спечений манник дістаньте з духовки і охолодіть у формі.

Крок 13. Потім зніміть форму. Приготований маннік на кислому кефірі посипте цукровою пудрою, порційно наріжте, доповніть солодким топпінгом і можете сервірувати до чаю. Приємного апетиту!

Кекс на кислому кефірі

Кекс на кислому кефірі, як і вся випічка на цьому кисломолочному продукті, відрізняється пишнотою і вологою текстурою. Тісто для кексу замішується за стандартною формулою пропорцій і на основі борошна, соди/розпушувача, яєць і масла, тільки ці інгредієнти повинні бути кімнатної температури. У цьому простому і швидкому рецепті замісимо тісто на маргарині і соді.

Час готування: 1 год.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 3.

Інгредієнти:

  • кислий Кефір – ½ склянки
  • Борошно – 1.5 склянки
  • Яйце – 2 шт.
  • Маргарин – 100 гр.
  • Цукор – 1 склянка
  • Сода – 0.5 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Інгредієнти для кексу відміряйте, згідно пропорції рецепта.

Крок 2. У посуд для замішування тіста насипте склянку цукру, налийте розтоплений маргарин і віночком все добре перемішайте, щоб цукор повністю розчинився.

Крок 3. В інший посуд розбийте два курячих яйця віночком збийте в пишну масу.

Крок 4. Збиті яйця перелийте в маргаринову суміш, і все акуратно перемішайте.

Крок 5. Кислий кефір змішайте з содою, тонким струменем перелийте в основну масу перемішайте і відразу.

Крок 6. Борошно просійте на сито. Порційно її пересипте до рідких інгредієнтів і одночасно замісіть тісто до однорідної текстури і консистенції густої сметани.

Крок 7. Спеціальну форму для випічки кексу змастіть маргарином і присипте манкою або сухарями.

Крок 8. Увімкніть Духовку на 170°С. У форму перелийте замішане тісто. Запікайте кекс протягом 40-50 хвилин, перевіривши готовність випічки дерев’яною шпажкою.

Крок 9. Спеченому в духовці кексу на кислому кефірі дайте трохи постояти в вимкненій духовці. Потім його акуратно вийміть з форми, порційно наріжте і можете подавати до чаю. Приємного апетиту!