Страви зі старої сметани – 6 швидких і смачних рецептів приготування з кислої сметани з покроковими фото

Страви зі старої сметани – це велика різноманітність всіляких страв, які підкорять вас своїми смаковими характеристиками і неймовірно приємним солодкуватим ароматом. Виходячи з вищесказаного, якщо на полиці вашої холодильної камери подкис цей кисломолочний продукт, то не поспішайте його викидати, бо, як з цього компонента виходять шалено смачні і пишні оладки, тонкі мереживні млинці, а так ж багато інше.

Пишні оладки з кислої сметани

Пишні оладки з кислої сметани – це прекрасний спосіб переробки, здавалося б, вже не придатного для вживання кисломолочного продукту. Таке блюдо готується дуже просто і швидко. А в залежності від ваших уподобань, оладки можна зробити, як солодкими, так і поживними, замінивши цукор — великою кількістю солі, додавши часник і зелень.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Сметана кисла 250 гр.
  • Цукор-пісок за смаком
  • Сіль 1 щіпка
  • Борошно 3 ст. л.
  • Яйце куряче 1 шт.
  • Олія соняшникова 4 ст. л.
  • Розпушувач 1 ч. л.

Процес приготування:

  1. Першим ділом зважуємо всі потрібні продукти, дотримуючись граммовки.
  2. До сметані вбиваємо куряче яйце.
  3. Вводимо сухі складові: цукровий пісок, борошно і сіль.
  4. Слідом додаємо розпушувач.
  5. Вимішуємо складу до однорідної консистенції.
  6. На помірному вогні розігріваємо рослинне масло і столовою ложкою викладаємо тісто, смажимо оладки з двох сторін по 3-4 хвилини.
  7. Не чекаючи охолодження, подаємо до столу пишні оладки і насолоджуємося ніжним смаком. Приємного апетиту!

Пиріг зі старої сметани в духовці

Пиріг зі старої сметани в духовці – це ніжна і апетитна випічка, яка заповнить все ваше житло своїм яскравим ароматом ще в процесі теплової обробки. Сьогодні вашій увазі пропонується рецепт пирога з додаванням какао-порошку – це дуже смачно!

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 5 хв.

Порції – 6-7.

Інгредієнти:

  • Борошно – 1,5 склянки
  • Цукор-пісок – 1,5 склянки
  • Сметана кисле – 1 склянка
  • Яйця – 3 шт.
  • Какао-порошок – 2 ст. л.
  • Сода – 1 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. В піалі перемішуємо какао-порошок з содою і цукром.

Крок 2. До сухої суміші викладаємо кислу сметану, перемішуємо і даємо постояти при кімнатній температурі близько 10 хвилин.

Крок 3. Після закінчення часу доповнюємо масу борошном і курячими яйцями – гарненько розмішуємо.

Крок 4. Форму для випікання за бажанням вистилаємо пергаментным листом і переливаємо гладке шоколадне тісто.

Крок 5. Прибираємо напівфабрикат в духову шафу, прогрітий до 180-190 градусів на 40-50 хвилин. Час може варіюватися від висоти пирога і потужності вашої духовки. Після охолодження знімаємо пробу. Приємного чаювання!

Кекс на кислій сметані

Кекс на кислій сметані, приготований з додаванням колечок зеленого лука і насінням льону – це ідеальне доповнення до наваристим м’ясних супчикам, а також до несладкому чаю. Такий кекс стане для вас відмінним перекусу на роботі, бо його смак не стає гірше навіть після охолодження.

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 6.

Склад:

  • Борошно – 250 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сметана кисла – 4 ст. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Сода – 1 ч. л.
  • Цукор-пісок – 1 ч. л.
  • Цибуля зелена – 1 пучок.
  • Насіння льону – 1 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. У глибокій ємності збовтуємо яйце з сіллю.

Крок 2. До яєчної суміші викладаємо стару сметану.

Крок 3. Додаємо цукровий пісок і соду – розмішуємо до розчинення кристалів.

Крок 4. Тепер вводимо просіяне борошно і активно перемішуємо, щоб не залишилося жодної грудочки.

Крок 5. Виливаємо Половину тіста у високу форму, зверху викладаємо шар нарізаного лука.

Крок 6. Прикриваємо зелень залишками тіста.

Крок 7. Прикрашаємо верхівку насінням льону і переміщаємо заготовку в духову шафу.

Крок 8. Готуємо протягом 30-35 хвилин при температурної позначки в 180-185 градусів.

Крок 9. Нарізаємо порційними шматочками в теплому вигляді і приступаємо до дегустації. Приємного апетиту!

Домашнє печиво на старій сметані

Домашнє печиво на старій сметані вражає своєю м’якою і ніжною текстурою, завдяки якій фігурна випічка в буквальному сенсі тане в роті! Для приготування нам будуть потрібні виключно ті продукти, що є під рукою у кожного кулінара: борошно, яйця, цукор і вершкове масло.

Час готування – 55 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 10-15.

Склад:

  • Борошно – 500 гр.
  • Масло вершкове – 100 гр.+ для змазування форми.
  • Сметана стара – 200 гр.
  • Цукор-пісок – 5 ст. л.
  • Цукор-пісок ванільний – 20 гр.
  • Розпушувач тіста – 1 ч. л.
  • Яйце – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. В робочій ємності розтираємо яйце з додаванням цукрового піску. В однорідну суміш вводимо ароматний цукор.

Крок 2. Слідом до маси відправляємо м’яке вершкове масло, перемішавши, доповнюємо кислою сметаною.

Крок 3. Змішуємо борошно і розпушувач, просіваємо прямо в масляний склад і замішуємо тісто.

Крок 4. Сформувавши грудку, кладемо на 20 хвилин на полицю холодильної камери.

Крок 5. Далі робочий стіл «припудрюємо» жменею борошна, розкачуємо основу в корж товщиною близько 5 міліметрів. Горлечком склянки або спеціальними формочками вирізаємо заготовки.

Крок 6. Викладаємо напівфабрикати на деко, змащене тонким шаром вершкового масла. Випікаємо протягом 20 хвилин при 180 градусах. Приємного апетиту!

Млинці на кислій сметані

Млинці на кислій сметані – це смачне і ароматне страву, яке розлітається з тарілок в мить ока, незалежно від того, з якими добавками їх подавати до столу. Тонкі і рум’яні млинці чудово підходять для фарширування. Але буде не менш апетитно, якщо ви просто польете млинці ягідним джемом або яблучним варенням.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 14.

Склад:

  • Яйця – 2 шт.
  • Сметана кисла – 200 гр.
  • Цукор-пісок – 3 ст. л.
  • Сіль – ½ ч. л.
  • Сода – 0,5 ч. л.
  • Окріп – 100-150 мл
  • Борошно – 1 склянка
  • Олія соняшникова – 2 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. В мисці з високими бортиками збовтуємо яйця до легкої пінки на поверхні.

Крок 2. Підливаємо рослинне масло без запаху і викладаємо скисшую сметану.

Крок 3. Після додаємо соду, цукровий пісок і сіль.

Крок 4. Постійно помішуючи складові, поступово додаємо окріп – розмішуємо до отримання гладкої однорідної маси.

Крок 5. Підсипаємо просіяне пшеничне борошно.

Крок 6. І замішуємо тісто.

Крок 7. Наполягаємо масу близько 15 хвилин, і приступаємо до смаження: розігріту сковороду перед випіканням першого млинця промазуємо рослинним маслом, виливаємо тісто і, розподіливши, готуємо по 50-60 секунд з кожної сторони.

Крок 8. Укладаємо рум’яні млинці в стопку для збереження тепла і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Маннік на кислій сметані

Маннік на кислій сметані, доповнений ягодами свіжої малини – це приголомшливий десерт, який здивує не тільки вашу родину, але й найвибагливіших гостей. За вашим бажанням можна викладати шарами ніжне тісто і малину, а можна просто змішати ці компоненти – смачно в будь-якому разі!

Час готування – 1 ч. 15 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 6-7.

Склад:

  • Малина – 150 гр.
  • Манка – 250 гр.
  • Сметана кисла – 250 гр.
  • Цукор-пісок – 90 гр.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Яйця – 2 шт.
  • Розпушувач тіста – 1,5 ч. л.
  • Сода – ¼ ч. л.
  • Сіль – ¼ ч. л.
  • Ванілін – 1 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Попередньо вийнявши вершкове масло з холодильної камери, перетираємо його з цукровим піском.

Крок 2. Акуратно розбиваємо яйця і відокремлюємо білки від жовтків. Жовтки викладаємо в масляний складу.

Крок 3. Слідом в ємність відправляємо стару сметану – перемішуємо.

Крок 4. В іншій чаші об’єднуємо манку, соду і розпушувач. Суху суміш всипаємо в рідку масу, ретельно перемішуємо і залишаємо для набухання крупи на 10-15 хвилин.

Крок 5. Далі, курячі білки збиваємо з сіллю за допомогою міксера близько 2-3 хвилин, поступово втручається в ніжне тісто.

Крок 6. Форму, придатну для випікання, вистилаємо пекарської папером і викладаємо четверту частину основи, розподіляємо малину і знову викладаємо тісто. Подібним чином чергуємо шари, поки компоненти не закінчаться.

Крок 7. Випікаємо манник при 175-180 градусах близько 45-60 хвилин. Готуйте і отримуйте задоволення!