Що можна приготувати з сироватки – 7 рецептів з покроковими фото

Що можна приготувати з сироватки – це питання, часто стоїть перед господинями після приготування домашнього сиру або сиру. Виливати її шкода, а для чого використовувати цей корисний напій підкаже вам добірка рецептів даної теми. Молочна сироватка, крім напою, може бути у вас основою для замісу тіста для млинців, пиріжків, пирогів, домашнього хліба і навіть приготування сиру, подібного «Рікотті», адже вона покращує текстуру тіста, надає їй м’якість і золотисту скориночку.

Млинці з молочної сироватки

Млинці з молочної сироватки готуються просто і швидко, а спекти їх можна як тонкими ажурними, так і більш товстими млинцями, що добре підходить до блинным тортів або загортати начинку. Тісто на сироватці завжди більш в’язке, тому млинці виходять рівні, гладкі і з особливим смаком. У цьому рецепті замішуємо тісто на сироватці, яйці і соді.

Інгредієнти на
8 порц.

  • Сироватка 500 мл
  • Борошно пшеничне 1.5 склянки
  • Яйце куряче 1 шт.
  • Сода харчова ½ ч. л.
  • Цукор-пісок-1 ст. л.
  • Сіль – ¼ ч. л.
  • Масло рослинне 50 мл

Процес приготування:

  1. Як приготувати смачну страву з сироватки? Першим ділом відміряти, згідно пропорції рецепта, всі інгредієнти для млинців.
  2. Сироватку перелити в посуд для замішування тіста, трохи підігріти в мікрохвильовій печі і розмішати в ній одне яйце.
  3. Потім насипати потрібну кількість солі з цукром і содою і відразу перемішати.
  4. Через сито до сироватці насипати борошно пшеничне.
  5. Віночком або міксером на середній швидкості замісити тісто до однорідного стану. Текстура його з цієї пропорції інгредієнтів повинна вийти в’язкою і густішою, ніж для звичайних млинців.
  6. У сковороді розігріти рослинне масло і ополоником вилити необхідну кількість тіста. Посмажити всі млинці до рум’яного кольору з обох сторін.
  7. Приготовані млинці з молочної сироватки скласти вчетверо і подати на стіл з будь-яким топпінгом. Приємного апетиту!

Сир із сироватки в домашніх умовах

З залишилася після приготування сиру сироватки в домашніх умовах можна приготувати сир. В сироватці залишається багато особливого білка, альбуміну, який при нагріванні згортається пластівцями. Сиру з сироватки буде небагато, але він виходить дуже ніжним солодкуватим і відмінно підійде для різних страв. У цьому рецепті готуємо сир тільки з сироватки.

Час готування: 12 годин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 2.

Склад:

  • Сироватка молочна – 2 л

Процес приготування:

Крок 1. Свіжу молочну сироватку залишити мінімум на 12 годин, щоб вона трохи подкисла, так як кисла сироватка не потребує додавання кислоти і добре згортається за рахунок своїх сичужних ферментів.

Крок 2. Перелити її в каструлю з товстим дном, поставити на середній вогонь і довести до 80°С. Бажано контролювати процес термометром. Потім зменшити вогонь і при постійному помішуванні віночком, нагрівати сироватку до 90°С, не доводячи до кипіння. За цей час почнуть з’являтися білі пластівці.

Крок 3. Після нагрівання до тієї температури сироватку зняти з плити, прикрити серветкою і залишити до повного охолодження.

Крок 4. За цей час вся сироватка згорнеться повністю прозорі сирні пластівці. Перемішувати його не треба.

Крок 5. Друшляк або сито застелити складеною в кілька шарів марлею і ложкою акуратно перекласти в нього пластівці.

Крок 6. Для стікання залишити цю масу на 2-3 години, не більше, інакше вийде дуже щільною.

Крок 7. Приготовлений сир із сироватки в домашніх умовах перекласти в піалу і на ніч поставити в холодильник. Потім перекласти в контейнер, зберігати сир в холодильнику можна 1 тиждень. Приємного апетиту!

Тісто з сироватки для пиріжків

Тісто з сироватки для пиріжків можна замісити за різними варіантами: дріжджове, прісне здобне або, що визначається конкретним призначенням, способом смаження пиріжків і начинкою. У цьому рецепті замішуємо тісто на молочній сироватці без додавання дріжджів і яєць, а тільки з маргарином. Таке м’яке і еластичне тісто відмінно підійде до пиріжків в духовці і його можна заморозити.

Час приготування: 30 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Сироватка молочна – 400 мл
  • Борошно – 600 гр.
  • Маргарин – 100 гр.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Цукор – 2 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Сироватку для тіста взяти кімнатної температури або трохи підігріти, потім перелити в посуд для замісу.

Крок 2. В мікрохвильовці розтопити маргарин, тонким струменем перелити в сироватку при одночасному помішуванні і збиванні маси виделкою або вінчиком. Додати до неї сіль з цукром.

Крок 3. Борошно просіяти через сито. Потім її порційно насипати до рідкій основі і відразу замісити тісто.

Крок 4. Коли борошно забере всю рідину, перекласти тісто на присипану мукою стільницю і завершити заміс руками. Замішане тісто має бути однорідним і не прилипати до долонь. Скачати його в колобок.

Крок 5. Замішане тісто з сироватки розділити на чотири частини і одну частину використовувати для приготування пиріжків з будь-якою начинкою, а решта покласти в морозилку, загорнувши в плівку або пакет. Вдалою і смачної випічки!

Рікотти із сироватки

Рікотта з сироватки являє собою ніжний солодкуватий вторинний сир, але не з усякої сироватки його можна приготувати. З сироватки після сиру сиру виходить дуже мало, тому краще для рікотти використовувати сироватку, що залишилася після домашньої або магазинної моцарелли, або інших сирів. Для більшої кількості сиру до сироватці додається молоко, а для швидкого створаживания маси додається кислота. У цьому рецепті для рікотти сироватку нагріваємо і додаємо винний оцет.

Час готування: 14 годин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 2.

Інгредієнти:

  • Сироватка від сиру – 2.5 л.
  • Молоко – 500 мл
  • Оцет винний/кислота лимонна – 2 ч. л./1/4 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Сироватку від сирів і моцарелли перелити в каструлю, додати молоко, перемішати і поставити на плиту.

Крок 2. Довести сироватку до 90°С, тільки не кип’ятити. За цей час почнеться процес утворення пластівців.

Крок 3. Потім в гарячу сироватку налити оцет або додати 1/4 чайної ложки лимонної кислоти, що активує цей процес. Потримати сироватку на вогні ще 5 хвилин, не доводячи до кипіння.

Крок 4. Каструлю зняти з плити, накрити кришкою і залишити масу на ніч при кімнатній температурі, щоб створаживание сиру завершилося.

Крок 5. По закінченні цього часу сирну масу відкинути на друшляк, застеливши його марлею або щільною тканиною. Залишити масу для стікання всієї рідини на 2-3 години, не більше, щоб рікотта не вийшла сухою.

Крок 6. Приготовану рікотту із сироватки на 1-2 години поставити в холодильник, а потім можна подавати на стіл. Приємного апетиту!

Хліб із сироватки в духовці

Хліб із сироватки в духовці в цьому рецепті готуємо без додавання дріжджів, а з содою. Тісто замішуємо на сироватці і двох видах борошна з додаванням льняного насіння. Тісту не потрібно час для довгої расстойки і ретельного замісу. Сироватка з содою додадуть спеченому хлібі пишну, ніжну текстуру і приємний смак.

Час приготування: 1 годину.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Сироватка молочна – 250 мл
  • Борошно пшеничне – 250 гр.
  • Борошно житнє – 250 гр.
  • Масло рослинне – 1.5 ст. л.
  • Сіль – ½ ч. л.
  • Цукор – ½ ч. л.
  • Сода – ½ ч. л.
  • Насіння льону – 30 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Сироватку трохи підігріти, перелити в посуд для замішування тіста, розчинити соду і насипати насіння льону. Віночком ці інгредієнти добре перемішати, щоб сода вступила в реакцію з сироваткою і на поверхні з’явилася піна.

Крок 2. Обидві борошна просіяти через сито і пересипати до сироватці. Додати сіль з цукром і віночком замісити тісто.

Крок 3. Потім до тіста налити півтори столової ложки рослинної олії і завершити заміс.

Крок 4. Долоні змазати маслом і з замішаного тіста сформувати буханець хліба будь-якої форми. Перекласти її в присипану борошном форму і на поверхні ножем зробити надрізи. Буханець зверху трохи посипати борошном.

Крок 5. Духовку включити на 180°С. Випікати хліб протягом 45-50 хвилин, перевіривши готовність випічки дерев’яною паличкою.

Крок 6. Випечений хліб перекласти на дошку або грати, прикрити рушником і повністю остудити.

Крок 7. Остиглий приготовлений хліб із сироватки в духовці можна нарізати скибочками і подавати до обіду. Смачної і вдалою випічки!

Пишні оладки з молочної сироватки

Пишність оладок з молочної сироватки залежить від двох нюансів: достатня кислотність сироватки і використання просіяної кілька разів борошна. Для цього свіжу сироватку витримати при кімнатній температурі не менше 12 годин або додати до неї трохи оцту. У цьому простому і швидкому рецепті пишні готуємо оладки без яєць. Такі оладки не опадає і не стають «гумовими» після охолодження.

Час приготування: 15 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Сироватка молочна – 250 мл
  • Борошно пшеничне – 250 гр.
  • Масло рослинне – 1.5 ст. л.
  • Сіль – 1/4 ч. л.
  • Цукор – 2 ст. л.
  • Сода – 1/2 ч. л.
  • Оцет яблучний – 1 / 2 ст. л.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Першим ділом готуємо, згідно пропорції рецепта, всі інгредієнти для оладок.

Крок 2. Сироватку трохи підігріваємо в мікрохвильовці, перелити в посуд для замішування тіста, і, якщо вона недостатньо кислий, додаємо половину столової ложки яблучного оцту.

Крок 3. Розчиняємо в сироватці сіль з цукром. Багато цукру не додаємо, так як вони будуть рум’яними, а всередині залишаться непрожаренными.

Крок 4. Кілька разів просіваємо через сито борошно і пересипаємо до сироватці.

Крок 5. Віночком замішуємо тісто до гладкого однорідного стану.

Крок 6. Потім в тісто насипати соду і ще раз добре перемішуємо, щоб сода рівномірно розподілилася по всьому тесту.

Крок 7. У сковороді розігріваємо достатню кількість рослинної олії, ложкою викладаємо на нього замішане тісто, формуючи невеликі оладки, і обсмажуємо на середньому вогні до золотистого кольору з обох сторін.

Крок 8. Підсмажені оладки зі сковороди перекладаємо на паперові серветки для видалення зайвої олії.

Крок 9. Подаємо пишні оладки з молочної сироватки на стіл з будь-яким топпінгом, свіжими ягодами або малосоленой рибою. Приємного апетиту!

Пиріг із сироватки в духовці

Пиріг із сироватки в духовці виходить більш пишним і ніжним у порівнянні з випічкою на кефірі або молоці, та й до того ж менш калорійним і недорогим, адже молочна сироватка добре пом’якшує клейковину борошна. Пироги на сироватці завжди доповнюються солодкими ягодами, фруктами, сухофруктами або просто шматочками шоколаду. У цьому рецепті до тесту додамо родзинки з темним шоколадом і замішуємо тісто за допомогою міксера.

Час приготування: 1 годину.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 8.

Склад:

  • Сироватка молочна – 250 мл
  • Борошно пшеничне – 300 гр.
  • Цукор – 150 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Масло рослинне – 50 мл
  • Сода – 1 ч. л.
  • Ізюм – за смаком.
  • Темний шоколад – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Інгредієнти для пирога підготувати, згідно пропорції рецепта.

Крок 2. У чашу міксера розбити яйце, насипати цукор і збити в однорідну пишну масу.

Крок 3. Потім налити 50 мл рослинного масла і добре перемішати.

Крок 4. Не вимикаючи міксер, налити в чашу молочну сироватку кімнатної температури.

Крок 5. Пшеничне борошно просіяти через сито і змішати з содою.

Крок 6. Суху суміш порційно пересипати в миску і замісити тісто до однорідної текстури.

Крок 7. В останню чергу в тісто додати заздалегідь замочений ізюм з невеликими шматочками темного шоколаду. Тісто ще раз перемішати.

Крок 8. Духовку включити на 180°С. Замішане тісто перелити в змазану маслом форму і поставити в духовку на 40 хвилин. Дерев’яною паличкою перевірити готовність пирога.

Крок 9. Випечений пиріг із сироватки в духовці витягти з форми, остудити, декорувати глазур’ю або цукровою пудрою і подати до чаю. Приємного апетиту!