Лаваш – 10 рецептів в домашніх умовах з покроковими фото

Лаваш — головне борошняне блюдо у вірменській кухні. Його подають до м’яса, супів та інших гарячих страв. А також з нього роблять апетитні домашні закуски. Наприклад, рулети або чіпси. Щоб приготувати смачний лаваш, використовуйте просту покрокову підбірку з 10-рецептів в домашніх умовах.

Лаваш в домашніх умовах на сковороді

Простий і швидкий спосіб приготування лаваша в домашніх умовах — на сковороді. Тонке борошняний виріб можна подавати замість хліба або використовувати в приготуванні інших страв.

Інгредієнти на
14 порц.

  • Борошно 200 гр.
  • Вода 100 мл
  • Сіль ½ ч. л.
  • Масло рослинне 2 ст. л.

Процес приготування:

  1. У глибоку миску висипаємо вказану кількість борошна. Сюди ж додаємо сіль і вливаємо олію.
  2. Починаємо вимішувати заготівлю і поступово вливати гарячу воду.
  3. Вимішуємо тісто в щільний тугий клубок, обгортаємо його плівкою і кладемо в холодильник на 30 хвилин.
  4. Через час ділимо ком на кілька рівних кульок. Приблизно вийде 14 штук.
  5. Кожна кулька розгортаємо в тонкий пласт і робимо акуратну круглу форму.
  6. Обсмажуємо заготовку по 30 секунд з кожної сторони. Вливати масло не потрібно.
  7. Рум’яний тонкий лаваш на сковороді готовий.

Як спекти домашній лаваш в духовці?

Тонкий і апетитний домашній лаваш можна спекти в духовці. Використовуйте для цього простий рецепт без дріжджів. З кулінарним виконанням справляться навіть новачки. Беріть на замітку.

Час приготування: 1 година 30 хвилин

Час приготування: 40 хвилин

Порцій – 9 шт.

Інгредієнти:

  • Борошно – 2 склянки
  • Вода – 1 склянка
  • Сіль – 0,5 ч. л.

Процес приготування:

1. Підготуємо необхідні інгредієнти.

2. Склянку гарячої води переливаємо в глибоку миску. Розводимо тут вказану кількість солі.

3. Сюди ж просіваємо борошно.

4. Починаємо вимішувати продукти до утворення щільного кома.

5. Перекладаємо тісто в миску і залишаємо його на 30 хвилин при кімнатній температурі.

6. В цей час миску найкраще накрити пакетом або рушником.

7. Далі борошняний продукт ділимо на невеликі рівні частини.

8. З кожної формуємо кульку і залишаємо його на 10 хвилин.

9. Розкачуємо кожен шматочок в тонкий пласт.

10. Робимо кілька проколів виделкою. Це потрібно для того, щоб продукт не вздувался при випіканні.

11. Викладаємо коржі на деко.

12. Випікаємо 5 хвилин при температурі 300 градусів.

13. В цей час кладемо на стіл рушник, а на нього змочену водою марлю.

14. Дістаємо з духовки лаваш, обмазуємо його водою з допомогою щітки і обгортаємо марлею.

15. Так проробляємо з кожним лавашем, накриваємо його рушником і залишаємо на 30 хвилин.

16. Рум’яний і еластичний лаваш в домашніх умовах готовий!

Як приготувати лаваш для шаурми в домашніх умовах?

Для приготування смачної шаурми необхідний хороший тонкий лаваш. Його також можна зробити в домашніх умовах. Це зовсім нескладно. Використовуйте простий рецепт з покроковим описом.

Час приготування: 1 година 30 хвилин

Час приготування: 40 хвилин

Порцій – 9 шт.

Інгредієнти:

  • Борошно – 350 гр.
  • Вода – 1 склянка
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Просіваємо борошно в глибоку миску і розмішуємо її з сіллю.

2. Кип’ятимо воду, злегка остуджуємо її, розмішуємо з рослинним маслом і переливаємо в борошно.

3. Починаємо вимішувати продукти спочатку ложкою, щоб не обпалити руки.

4. Далі вимішуємо руками до утворення щільного кома. Залишаємо його на 20 хвилин.

5. Готове тісто розгортаємо в рулет.

6. Ділимо його на кілька рівних частин.

7. З кожної частини формуємо акуратний кульку.

8. Розкачуємо кульку в тонкий пласт.

9. Також чинимо і іншими кульками.

10. Підготуємо плоску тарілку, пензлик і воду. Це потрібно після того, як лаваші будуть готові.

11. Борошняну заготівлю викладаємо в сковороду.

12. Готуємо без масла.

13. Обсмажуємо з обох сторін по 1-2 хвилини.

14. Кожен лаваш обмазуємо водою, загортаємо в рушник і залишаємо на 20 хвилин.

15. Еластичний лаваш для домашньої шаурми готовий.

Простий і швидкий спосіб приготування лаваша без дріжджів

Швидкий спосіб приготувати тонкий лаваш в домашніх умовах — без використання дріжджів. Такий продукт стане відмінним доповненням до гарячих страв або ж основою для смачних закусок.

Час приготування: 1 година 30 хвилин

Час приготування: 40 хвилин

Порцій – 5 шт.

Інгредієнти:

  • Борошно – 450 гр.
  • Вода – 1 склянка
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. Просіваємо борошно і розмішуємо її з рослинним маслом і сіллю.

2. Сюди ж вливаємо склянку гарячої води.

3. Вимішуємо продукти до утворення щільного кома. Залишаємо його в теплому місці на 30 хвилин.

4. Ділимо тісто на кілька рівних частин. Кожну розкачуємо в тонкий коло. Проколюємо заготовки виделкою.

5. Обсмажуємо продукт в розпеченій сковороді. Отриманий лаваш кладемо на рушник, обмазуємо його водою, накриваємо рушником і залишаємо на 30 хвилин. Така процедура робить продукт еластичним.

6. Тонкий бездріжджовий лаваш готовий!

Смачний і корисний лаваш з житнього борошна

Смачний і корисний домашній лаваш можна приготувати з житнього борошна. Так продукт вийде низькокалорійним, але при цьому не менш поживним. Спробуйте простий рецепт з покроковим описом.

Час готування: 1 год

Час приготування: 15 хвилин

Порцій – 10 шт.

Інгредієнти:

  • Борошно житнє – 150 гр.
  • Борошно пшеничне – 100 гр.
  • Вода – 200 мл
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Борошно змішуємо з сіллю. Сюди ж виливаємо олію, а потім гарячу воду у зазначеній кількості.

2. Вимішуємо продукти до утворення щільного еластичного тіста і даємо йому відпочити 30 хвилин.

3. Через деякий час ділимо тісто на кілька частин. Кожну з них тонко розкочуємо.

4. Розігріваємо сковороду без масла. Обсмажуємо тут кожен коржик з обох сторін по 1-2 хвилини.

5. Викладаємо готові лаваші на рушник, обмазуємо кип’яченою водою і накриваємо рушником, так вони стануть більш м’якими. Можна пробувати!

ПП дієтичний лаваш з вівсяної муки

Дієтичний варіант виконання домашнього лаваша – з вівсяного борошна. Готовий продукт можна подавати в якості корисної закуски. Борошняний виріб вийде тонким і повітряним, спробуйте.

Час готування: 1 год

Час приготування: 15 хвилин

Порцій – 6 шт.

Інгредієнти:

  • Борошно вівсяна – 100 гр.
  • Вода – 50 мл
  • Сіль – 1 щіпка.

Процес приготування:

1. Відміряємо потрібну кількість вівсяної муки.

2. Занурюємо її в глибоку миску, розмішуємо з сіллю і поступово заливаємо гарячою водою.

3. Замішуємо тісто руками до утворення щільного кома, після чого залишаємо його на 30 хвилин.

4. Готове тісто ділимо на невеликі шматочки і кожен розгортаємо в тонкий акуратний гурток.

5. Обсмажуємо на розпеченій сковороді без масла кожну заготовку. Приблизно, по 1-2 хвилини з кожного боку. Апетитні лаваші з вівсяної муки готові!

Домашній лаваш з цільнозерновий борошна

Апетитний і корисний лаваш виходить з цільнозерновий борошна. Його можна використовувати замість хліба або в якості основи для інших низькокалорійних закусок. Спробуйте!

Час готування: 1 година 10 хвилин

Час приготування: 15 хвилин

Порцій – 19 шт.

Інгредієнти:

  • Борошно цільнозернові – 600 гр.
  • Вода – 400 мл
  • Сіль – 1 щіпка.

Процес приготування:

1. Цільнозернове борошно просіваємо в глибоку миску. Робимо в продукті невелике поглиблення.

2. Кип’ятимо воду, даємо трохи охолонути її і вливаємо в поглиблення. Додаємо сіль.

3. Вимішуємо продукти до отримання однорідного тіста. Даємо йому відпочити близько 40 хвилин.

4. Підготовлене тісто ділимо на кілька невеликих кульок.

5. Кожен з них розгортаємо в тонкий пласт.

6. Відправляємо їх на розігріту сковороду без масла. Смажимо з обох сторін по 1-2 хвилині.

7. Рум’яний і корисний домашній лаваш готовий!

Як приготувати ніжний лаваш з рисового борошна?

Ніжний домашній лаваш з рисового борошна нескладно приготувати в домашніх умовах. З простим покроковим рецептом справляться навіть новачки в кулінарній справі. Використовуйте яскраву ідею!

Час приготування: 40 хвилин

Час приготування: 15 хвилин

Порцій – 18 шт.

Інгредієнти:

  • Борошно рисова – 2,5 склянки
  • Вода – 150 мл
  • Сіль – 2 щіпки.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. Борошно просіваємо в глибоку миску. Після сюди додаємо сіль, вливаємо олію, а потім і гарячу воду.

2. Починаємо вимішувати заготовку до утворення щільного кома. Залишаємо його відпочивати на 10 хвилин.

3. Готове тісто ділимо на кілька рівних шматочків. Далі розгортаємо в тонкі кружечки.

4. Розігріваємо сковороду без масла. Викладаємо сюди кола з тіста по черзі. Обсмажуємо з обох сторін по 1-2 хвилині.

5. Тонкий і рум’яний домашній лаваш з рисового борошна готовий.

Дуже смачний лаваш з кукурудзяного борошна

Щоб домашній лаваш вийшов більш м’яким і рум’яним, приготуйте його з кукурудзяного борошна. Апетитне частування порадує вас і ваших рідних. Використовуйте продукт для створення смачних і яскравих закусок.

Час готування: 1 година 10 хвилин

Час приготування: 15 хвилин

Порцій – 6 шт.

Інгредієнти:

  • Мука кукурудзяна – 130 гр.
  • Борошно пшеничне – 65 гр.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Вода – 120 мл

Процес приготування:

1. Викладаємо кукурудзяне борошно в глибоку миску. Сюди ж відправляємо пшеничне борошно і сіль. Розмішуємо.

2. У гарячу воду вливаємо олію.

3. Перелити рідину в суху суміш і починаємо вимішувати до отримання однорідного тіста. Даємо відпочити 30 хвилин.

4. Готове тісто ділимо на шість шматочків, далі їх тонко розкочуємо.

5. Обсмажуємо заготовки з обох сторін на розпеченій сковороді. Масло не використовуємо.

6. Рум’яні і ароматні кукурудзяні лаваші готові!

Домашній лаваш на заварне тісто

Цікавий варіант виконання домашнього лаваша – на заварному тісті. Борошняний продукт вийде рум’яним, ароматним і неймовірно смачним. Використовуйте для цього перевірений покроковий рецепт.

Час готування: 1 год

Час приготування: 15 хвилин

Порцій – 6 шт.

Склад:

  • Борошно – 200 гр.
  • Вода – 200 мл
  • Сіль – ¼ ч. л.
  • Гірчиця – 1 ч. л.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. У невелику каструлю вливаємо воду, додаємо сіль, гірчицю і рослинне масло. Розмішуємо і кип’ятимо вміст.

2. Просіваємо борошно в глибоку миску і починаємо вливати сюди гарячу воду.

3. Вимішуємо інгредієнти до утворення однорідного тіста.

4. Даємо тісту трохи відпочити і ділимо його на шість рівних частин.

5. Кожен шматочок розгортаємо в тонкий пласт.

6. Прогріваємо сотейник без масла на плиті. Обсмажуємо тут кожен коржик з обох сторін по 1-2 хвилини.

7. М’який і рум’яний лаваш на заварне тісто готовий!