Яловиче серце – 10 смачних рецептів приготування з покроковими фото

Яловиче серце – це дуже корисний, цінний і поживний продукт. Щоб воно стало м’яким та придатним для вживання в їжу з картоплею, овочами та іншими стравами, його потрібно довго варити. За смаком яловиче серце дуже ніжне і повітряне. Воно містить мало жиру і, відповідно, калорій.

Салат з яловичим серцем і солоними огірками

Дуже смачний і ситний м’ясний салат з додаванням солоних огірків, яєць і цибулі. Секретом приготування серця є те, що його обов’язково потрібно потримати в холодній воді перед варінням.

Інгредієнти на
5 порц.

  • Яловиче серце 700 гр.
  • Огірки солоні 4 шт.
  • Яйце куряче 4 шт.
  • Морква 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Майонез столовий молочний 100 гр.
  • Петрушка 1 пучок
  • Сіль ½ ч. л.
  • Перець чорний мелений ¼ ч. л.

Процес приготування:

  1. Перед тим, як варити яловиче серце, вимиваємо його і розрізаємо навпіл. Потім кладемо в каструлю і заливаємо холодною водою. Ставимо ємність з серцем в холодильник на 8 годин. В процесі вимочування постійно міняємо воду. Перед варінням заливаємо в каструлю порцію чистої холодної води і поміщаємо в неї заздалегідь вимиту серце. Всипаємо ½ чайної ложки солі. Коли рідина закипить, знімаємо з поверхні бульйону піну, а потім варимо серце не менше двох годин.
  2. Промиваємо морква проточною водою. Вибираємо ємність, в якій будемо її варити. Якщо коренеплід не буде вміщуватися в посуд для варіння, його потрібно буде розрізати навпіл. Варимо моркву до м’якості (попередньо не очищаємо її), перевіряємо готовність інгредієнта ножем.
  3. Викладаємо яйця (заздалегідь дістаємо з холодильника, щоб вони стали кімнатної температури) в каструлю і заливаємо теплою водою. Трохи підсолюємо воду. Всі ці маніпуляції необхідні для того, щоб яйця не тріскалися в процесі варіння. Коли вода закипить, варимо яйця близько десяти хвилин до готовності. Потім зливаємо окріп і остуджуємо яйця в холодній воді.
  4. солоні огірки Нарізаємо соломкою. Очищену від лушпиння цибулину нарізаємо тонкими півкільцями. Викладаємо цибулю і огірки в салатник, перемішуємо інгредієнти, щоб вони просочилися соком один одного.
  5. Коли морква і яйця охолонуть, необхідно очистити і нарізати соломкою. Перекладаємо продукти в салатник, до цибулі та огірків.
  6. Дістаємо яловиче серце з бульйону. Коли м’ясо остигне, позбавляємо його від жиру і судин. Нарізаємо серце соломкою і викладаємо в салатник. Вимиваємо і нарізаємо петрушку. Додаємо її в салат, заправляємо блюдо майонезом і перемішуємо. Приправляємо його сіллю і перцем. Перемішуємо і ставимо в холодильник на годину.

Приємного апетиту!

Як і скільки варити яловиче серце?

Як і скільки варити яловиче серце? Цим питанням задаються багато початківці господині. Час приготування залежить від страви, для якого яловиче серце призначене. Головне, приділити варінні інгредієнта достатню кількість часу, щоб він не залишився жорстким.

Час готування – 5 ч. 20 хв.

Час приготування – 20 хв.

Кількість порцій – 1.

Інгредієнти:

  • Серце яловиче – 1 кг
  • Лист лавровий – 3 шт.
  • Перець чорний горошком – 5 шт.
  • Перець запашний горошком – 5 шт.
  • Цибуля – 100 гр.
  • Вода – 9 л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Для варіння яловичого серця необхідно вибирати каструлю великого обсягу – 5-6 літрів. Вимиваємо продукт проточною водою. Позбавляємо його від жиру, жилок і судин.

Крок 2. Вливаємо в каструлю з серцем 3 літри води. Доводимо рідину до кипіння. Продовжуємо варити продукт протягом 15 хвилин. Знімаємо піну, що утворилася, а потім зливаємо воду в раковину.

Крок 3. Знову заливаємо м’ясної інгредієнт трьома літрами води. Повертаємо каструлю на плиту і варимо серце спочатку до закипання рідини, а потім ще 1 годину. Повторюємо процедуру зливання і заливання рідини. Доводимо воду до кипіння на плиті.

Крок 4. Очищаємо цибулину від лушпиння. Через годину, після повторної варіння яловичого серця, викладаємо в каструлю головку цибулі, додаємо чорний і запашний перець горошком, лавровий лист.

Крок 5. Через пару годин солимо м’ясний виріб і проварюємо ще 15-20 хвилин. Зливаємо бульйон і даємо серцю охолонути. Потім використовуємо продукт за призначенням.

Приємного апетиту!

Яловиче серце з цибулею та морквою на сковороді

Пропонуємо приготувати смачне і ситне блюдо з яловичого серця з ароматною підливою. Рецепт дуже простий і вимагає мінімум зусиль і часу.

Час готування – 1 ч. 30 хв.

Час приготування – 25 хв.

Кількість порцій – 2-3.

Склад:

  • Серце яловиче – 400 гр.
  • Масло рослинне – 80 мл
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Часник – 2-3 зуб.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • томатна Паста – 2 ч. л.
  • Вода – 250-300 мл

Процес приготування:

Крок 1. Субпродукт спочатку споліскують холодною проточною водою. Потім серце ножем розрізаємо вздовж навпіл. Знову промиваємо половинки серця холодною водою з-під крана. Паралельно ставимо на плиту сковороду з рослинним маслом для підігріву і нарізаємо серце шматочками. Викладаємо субпродукт в ємність і обсмажуємо близько десяти хвилин. У процесі обжарювання постійно помішуємо шматочки. Приправляємо інгредієнт сіллю і перцем.

Крок 2. Очищаємо цибулину від лушпиння і нарізаємо дрібними шматочками. Відправляємо цибулю в сковороду. Обсмажуємо його разом з шматочками серця близько п’яти хвилин.

Крок 3. Очищаємо гострим ножем моркву і ретельно вимиваємо її проточною водою. Очищаємо часникові зубки від лушпиння і натираємо обидва інгредієнта на тертці: моркву – на крупній, часник – на дрібній. Викладаємо моркву і часник в ємність. Перемішуємо інгредієнти і продовжуємо обсмажування на середньому вогні протягом п’яти хвилин.

Крок 4. Приправляємо вміст сковороди томатною пастою. Через 5 хвилин вливаємо в ємність воду. Тушкуємо гуляш під кришкою 35-40 хвилин.

Крок 5. Подаємо страву до столу з гречкою, овочами, картоплею або спагетті (можна вибрати будь-які інші види макаронних виробів).

Приємного апетиту!

Яловиче серце тушковане в сметані

Рецепт страви буде цікавий тим, хто любить різноманітність у їжі. Яловиче серце потребує тривалої теплової обробки перед вживанням. Якщо заздалегідь відварити субпродукт, процес приготування не займе багато часу.

Час готування – 2 ч. 10 хв.

Час приготування – 30 хв.

Кількість порцій – 3.

Склад:

  • Серце яловиче – 0,5 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Часник – 2 зуб.
  • Перець чорний мелений – 1 щіпка.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Гірчиця – 1 ч. л.
  • Сметана – 3-4 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Яловиче серце промиваємо проточною водою. Насухо обтираем субпродукт паперовим рушником і видаляємо з допомогою ножа судини і різні кров’яні освіти. Викладаємо продукт у велику каструлю. Заливаємо його холодною водою. Ставимо ємність на плиту і чекаємо, поки рідина закипить.

Крок 2. Варимо серце близько п’яти хвилин, а потім зливаємо бульйон в раковину. Знову заливаємо інгредієнт холодною водою. Коли рідина закипить, солимо її за смаком. Продовжуємо варити субпродукт протягом 30 хвилин.

Крок 3. Зливаємо бульйон і даємо продукту охолонути деякий час. Потім нарізаємо його шматочками довільної форми – кубиками, брусками або соломкою.

Крок 4. Відокремлюємо від часниковою головки два зубки і очищаємо їх від лушпиння. Те ж саме проробляємо з головкою цибулі. Нарізаємо довільно інгредієнти.

Крок 5. Беремо сковороду і вливаємо в неї рослинне масло. Коли воно підігріється на плиті, додаємо в ємність цибулю і часник. Обсмажуємо продукти.

Крок 6. Коли інгредієнти стануть м’якими, прозорими, із золотистим відтінком, додаємо в сковороду шматочки яловичого серця. Приправляємо страву сметаною, гірчицею, чорним перцем і сіллю. Ретельно перемішуємо масу.

Крок 7. Коли страва закипить, накриваємо сковороду кришкою і зменшуємо вогонь до мінімуму. Тушкуємо масу 20-25 хвилин. Подаємо страву до столу з картоплею, рисом або овочами.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт яловичого серця з картоплею на сковороді

Для багатьох господинь звичним є рецепт приготування тушкованої картоплі з м’ясом, куркою, свининою, яловичиною або навіть індичкою. На приготування картоплі з яловичим серцем, піде більше часу, зате результат порадує: блюдо вийде дуже смачним і незвичайним.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 1 годину.

Кількість порцій – 4-5.

Склад:

  • Серце яловиче – 1 кг
  • Картопля – 1 кг
  • Капуста – 700-800 гр.
  • Морква – 300 гр.
  • Цибуля – 100 гр.
  • Часник – 2-3 зуб.
  • Сіль – за смаком.
  • Розмарин – за смаком.
  • лавровий Лист – 1-2 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Вода – для гасіння.

Процес приготування:

Крок 1. Розрізаємо серце (попередньо вимиваємо його теплою проточною водою) вздовж і прибираємо судини. Нарізаємо інгредієнт упоперек волокон шматочками (можна нарізати серце соломкою, кубиками, брусками). Чекаємо, поки шматочки серця обсохнуть.

Крок 2. Очищаємо від лушпиння необхідну кількість цибулі. Нарізаємо його шматочками довільної форми. Вливаємо в сковороду олію. Коли воно нагріється, відправляємо в ємність цибулю. Після того, як інгредієнт стане м’яким і прозорим, додаємо до нього шматочки яловичого серця. Перемішуємо і обсмажуємо продукти до зміни кольору субпродукту.

Крок 3. Очищену і вимиту моркву нарізаємо кружечками. Позбавляємо зубки часнику від лушпиння. Викладаємо моркву в сковороду разом з розмарином, лавровим листом і часником. Солимо і перчимо масу за смаком. Ретельно перемішуємо.

Крок 4. Позбавляємо вимиту капусту від верхніх листків і качана. Шаткуємо продукт. Очищаємо картоплю від шкірки і ретельно вимиваємо водою. Крупно нарізаємо. Відправляємо картоплю і капусту в сковороду. Солимо і перчимо страву. Вливаємо воду (вона повинна повністю покрити капусту).

Крок 5. Тушкуємо страву протягом години на слабкому вогні. Ємність повинна бути накрита кришкою. Подаємо страву до столу як самостійне блюдо (можна доповнити його овочевим салатом).

Приємного апетиту!

Як приготувати яловиче серце в мультиварці?

Яловиче серце, перед вживанням в їжу, доводиться довго піддавати термообробці. Ви значно скоротите час приготування субпродукту, якщо використовуєте для цієї мети мультиварку.

Час готування – 9 ч. 50 хв.

Час приготування – 20 хв.

Кількість порцій – 2-3.

Склад:

  • Вода холодна – 3 л
  • Цибуля – 1-2 шт.
  • Серце яловиче – 500 гр.
  • Перець чорний горошком – за смаком.
  • Петрушка – за смаком.
  • лавровий Лист – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Сметана – 3 ст. л.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Промиваємо яловиче серце і відправляємо її в каструлю. Заливаємо холодною водою і залишаємо на кілька годин. Потім зливаємо рідину в раковину (бажано постійно змінювати її в процесі вимочування). Розрізаємо серце вздовж і видаляємо всі судини і жир. Розрізаємо обидві половинки навпіл (нам знадобиться тільки одна частина субпродукту – 500 грамів).

Крок 2. У чашу мультиварки заливаємо воду (зазначена кількість може змінюватися як у більшу, так і у меншу сторону – залежить від обсягу чаші). Нарізаємо серце великими шматками (3-5 шт.). Викладаємо їх у воду і варимо в режимі «Суп» 1 годину.

Крок 3. В процесі варіння, коли бульйон почне кипіти, необхідно знімати піну шумівкою. Також не забудьте хоча б пару разів поміняти воду. Додаємо в бульйон перець, лавровий лист і сіль. Коли серце стане м’яким, викладаємо його на тарілку, охолоджуємо, а потім нарізаємо смужками.

Крок 4. Залишився бульйон не виливаємо. Проціджуємо його у будь-яку зручну ємність через марлю, складену в декілька шарів. Вимиваємо чашу мультиварки і насухо витираємо. Потім включаємо режим смаження і вливаємо олію.

Крок 5. Очищену цибулю (одну велику або пару головок середнього розміру) нарізаємо півкільцями. Викладаємо його в розігріту олію і обсмажуємо до рум’яності. Потім додаємо до цибулі шматочки серця і тушкуємо інгредієнти разом близько десяти хвилин.

Крок 6. Приправляємо страву сметаною. Перемішуємо інгредієнти. Якщо ви бачите, що не вистачає рідини для смаження, додайте трохи бульйону. Знову перемішуємо продукти. Тушкуємо страву в тому ж режимі 5 хвилин (не накриваємо каструлю кришкою). Готову страву прикрашаємо свіжою петрушкою (заздалегідь вимитої і нарізаної) і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Як смачно запекти яловиче серце в духовці?

Секрет приготування яловичого серця в духовці досить простий: щоб воно вийшло соковитим і м’яким, помістіть його в рукав для запікання. За смаком, готовий субпродукт нагадує буженину.

Час готування – 10 год 15 хв.

Час приготування – 30 хв.

Кількість порцій – 1.

Склад:

  • Серце яловиче – 1,5-2 кг
  • Часник – 4 зуб.
  • Хмелі-сунелі – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло оливкове – 3 ст. л.
  • Гірчиця – 1 ст. л.
  • Паприка – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Вирізаємо у яловичого серця судини, жир і перетинки. Промиваємо субпродукт у струменем проточної води.

Крок 2. Від цілої головки часнику відокремлюємо необхідну кількість зубков. Очищаємо їх від лушпиння. Подрібнюємо часточки будь-яким зручним способом – нарізаємо, натираємо на дрібній тертці або пропускаємо через прес.

Крок 3. В окремій ємності змішуємо інгредієнти для соусу, яким будемо натирати субпродукт: подрібнений часник, хмелі-сунелі, чорний перець, оливкова олія, гірчицю, паприку і сіль. Натираємо сумішшю серце. Перекладаємо його в миску і ставимо в холодильник на кілька годин або на ніч).

Крок 4. Дістаємо ємність з яловичим серцем з холодильника. Поміщаємо субпродукт в рукав для запікання. Розігріваємо духовку до температури 200 градусів. Через кілька хвилин поміщаємо серце в рукаві на деко і відправляємо в духовку.

Крок 5. Блюдо буде готове через 1,5 години. Дістаємо його з духовки, розрізаємо рукав. Коли серце охолоне, нарізаємо його тонкими скибочками і використовуємо для приготування салатів або бутербродів.

Приємного апетиту!

Гуляш з яловичого серця з підливою

Пропонуємо приготувати дуже поживне і корисне блюдо, яке містить невелику кількість калорій і безліч корисних речовин. Перед гасінням субпродукт потрібно відварити, а соковитості і ніжності ми доб’ємося в процесі томління серця з овочами.

Час готування – 1 ч. 30 хв.

Час приготування – 1 ч.

Кількість порцій – 4-5.

Інгредієнти:

  • Серце яловиче – 1 кг
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Перець болгарський солодкий – 1 шт.
  • Часник – 3 зуб.
  • Паста томатна – 2 ст. л.
  • Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
  • Хмелі-сунелі – 0,5 ч. л.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Сіль – за смаком.
  • Вода – для підливи.

Процес приготування:

Крок 1. Вирізаємо зайві деталі субпродукту: судини, згустки крові, жир. Потім ретельно вимиваємо яловиче серце проточною водою і обтираем паперовим рушником. Перекладаємо серце на обробну дошку і нарізаємо шматочками товщиною 2 сантиметри.

Крок 2. Викладаємо шматочки субпродукту в сковороду і заливаємо їх очищеною водою (вода повинна повністю покрити продукт). Варимо серце близько години – рідина повинна википіти. Якщо серці старе, час варіння може збільшитися до двох годин, тому воду доведеться при необхідності підливати.

Крок 3. Обидві цибулини очищаємо від лушпиння і нарізаємо кубиками.

Крок 4. Обрізаємо верхній шар моркви і ретельно вимиваємо коренеплід. Нарізаємо його кубиками приблизно такого ж розміру, як і цибуля.

Крок 5. Вимиваємо і звільняємо від плодоніжки і насіння болгарський перець. Нарізаємо його за аналогією з цибулею і морквою.

Крок 6. Те ж саме проробляємо з очищеними зубками часнику.

Крок 7. Вливаємо в сковороду з субпродуктом рослинне масло. Обсмажуємо шматочки серця 2-3 хвилини, а потім додаємо до них цибулю. Коли цибуля стане прозорою, викладаємо в сковороду кубики моркви. Перемішуємо інгредієнти в процесі обсмажування.

Крок 8. Залишилося додати до інгредієнтів болгарський перець, що ми і робимо. Обсмажуємо масу близько 5-7 хвилин.

Крок 9. Викладаємо томатну пасту в склянку і розбавляємо її невеликою кількістю води. Поливаємо томатною пастою гуляш. Додаємо лавровий лист, хмелі-сунелі, перець і сіль за смаком. Перемішуючи, тушкуємо ласощі 5 хвилин. Потім приправляємо блюдо часником і знову перемішуємо. Накриваємо сковороду кришкою і даємо масі настоятися 10 хвилин. Подаємо страву до столу з гарніром.

Приємного апетиту!

яловиче серце Тушковане з овочами

Яловиче серце – це джерело вітамінів і різних корисних сполук: білків, заліза, цинку, фосфору та вітамінів групи В. Щоб серце не було жорстким, його дуже довго варять. Є й інший варіант – загасити субпродукт разом з овочами.

Час готування – 2 ч. 50 хв.

Час приготування – 40 хв.

Кількість порцій – 3-4.

Склад:

  • Серце яловиче – 800 гр.
  • Картопля – 700 гр.
  • Морква – 200 гр.
  • Селера (корінь) – 150 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 100 гр.
  • Цибуля червоний – 100 гр.
  • Масло рослинне – 30 мл
  • Вино сухе червоне – 3 ст. л.
  • Часник – 2 зуб.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Перець запашний горошком – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Обидва види цибулі (білий і червоний) очищаємо від лушпиння і нарізаємо кубиками невеликого розміру.

Крок 2. Яловиче серце промиваємо водою і обтираем паперовим рушником. Прибираємо плівки, судини і жир. Нарізаємо субпродукт брусочками (як для приготування гуляшу).

Крок 3. Очищаємо моркву. Промиваємо її разом з коренем селери проточною водою. Нарізаємо інгредієнти брусками.

Крок 4. Вливаємо в будь-яку ємність з товстими стінками і дном казан або сковороду – рослинне масло. Після розігріву викладаємо в казан цибулю і обсмажуємо до прозорості. Потім відправляємо в ємність моркву і селеру. Перемішуємо овочі і обсмажуємо близько трьох хвилин.

Крок 5. Зменшуємо вогонь і додаємо до овочів бруски яловичого серця. Відправляємо слідом очищені зубки часнику, лавровий лист, запашний перець (4-5 горошин). Солимо і перемішуємо масу. Тушкуємо під кришкою півтори години. Потім додаємо вино і знову тушкуємо. Очищаємо картоплини, промиваємо та нарізаємо кубиками.

Крок 6. Додаємо коренеплоди в казан і продовжуємо тушкувати масу 20-30 хвилин (до готовності картоплі).

Приємного апетиту!

Салат з яловичого серця з грибами

Для приготування салату зазвичай використовується свиняче або яловиче серце. У цьому рецепті ми зробили свій вибір на користь яловичого субпродукту і доповнили його грибами.

Час готування – 1 ч. 40 хв.

Час приготування – 30 хв.

Кількість порцій – 3-4.

Склад:

  • Серце яловиче – 500 гр.
  • Гриби (маслюки) – 300 гр.
  • Огірок – 200 гр.
  • Цибуля – 100 гр.
  • Зелень – за смаком.
  • Майонез – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Перець чорний горошком – за смаком.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Промиваємо яловиче серце проточною водою. З допомогою ножа видаляємо судини, кров’яні згустки і жир. Викладаємо субпродукт в каструлю, а потім заливаємо його холодною очищеною водою. Солимо рідину і додаємо лавровий лист, а також перець горошком. Варимо яловиче серце на плиті протягом години.

Крок 2. Дістаємо субпродукт з бульйону і даємо йому охолонути. Нарізаємо соломкою з допомогою ножа.

Крок 3. В окрему ємність викладаємо гриби. Обробляємо їх за аналогією з серцем: заливаємо холодною очищеною водою, солимо рідина, приправляємо її чорним перцем горошком і додаємо лавровий лист. Проварюємо маслюки на плиті 30 хвилин.

Крок 4. Зливаємо грибний бульйон в раковину. У сковороду вливаємо олію і після підігріву обсмажуємо в ньому гриби. Очищену від лушпиння цибулину нарізаємо півкільцями.

Крок 5. Вимиваємо свіжий огірок і зелень проточною водою. Обтираем їх паперовим рушником. Огірок нарізаємо соломкою, подрібнюємо зелень.

Крок 6. Перекладаємо всі інгредієнти в салатник і заправляємо їх чорним перцем, сіллю і майонезом. Ретельно перемішуємо масу і подаємо до столу.

Приємного апетиту!