Картопляні зрази – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Зрази з картоплі – традиційне блюдо, яке часто зустрінеш у білоруської, української, польської та литовської кухнях. Частування славиться своїми поживними властивостями, його можна приготувати з різними начинками: м’ясної, грибний, сирної або овочевий. Пропонуємо вам 10 покрокових ідей для виконання ідеальних зраз.

Картопляні зрази з фаршем на сковороді

Традиційні картопляні зрази часто начиняють м’ясним фаршем. Таке частування можна швидко і просто приготувати в сковороді. Подавайте блюдо гарячим разом з соусом або свіжими овочами.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Картоплю ⅘ кг
  • Фарш мясний 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Яйце куряче 1 шт.
  • Борошно 80 гр.
  • Сухарі паніровочні 120 гр.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Масло рослинне для смаження

Процес приготування:

  1. Як приготувати смачні картопляні зрази? Очищаємо і промиваємо картоплю. Ріжемо його великими шматками і відварюємо до готовності. Солимо за смаком.
  2. Подрібнюємо цибулю. Обсмажуємо його в сковороді з рослинною олією.
  3. Сюди ж викладаємо фарш. Вимішуємо продукти, солимо, перчимо і тримаємо на вогні до повної готовності.
  4. З звареної картоплі зливаємо воду і даємо йому трохи охолонути.
  5. Доповнюємо продукт курячим яйцем і починаємо вимішувати.
  6. Поступово всипаємо борошно і розмішуємо до однорідної пюре.
  7. Ліпимо з картопляного тіста невеликі плоскі коржі. На центр кожної викладаємо трохи фаршу.
  8. Загортаємо начинку і акуратно зразу обвалюють у панірувальних сухарях.
  9. Розігріваємо сковороду з рослинним маслом. Занурюємо сюди зрази і смажимо до яскравого рум’янцю з обох сторін.
  10. Соковиті картопляні зрази з м’ясним фаршем готові. Можна пробувати!

Як приготувати картопляні зрази з грибами?

Смачні домашні зрази можна приготувати з апетитною грибною начинкою. Таке частування підійде для обіду, вечері або перекусу. Оцініть цікаву кулінарну ідею, на яку ви не витратите багато часу.

Час приготування: 40 хвилин

Час приготування: 15 хвилин

Порцій – 4

Склад:

  • Картопля – 600 гр.
  • Гриби – 150 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Борошно – 120 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

1. Підготуємо необхідні інгредієнти. Картоплю і гриби можна відразу промити під водою.

2. Картоплю відварюємо і розтираємо в пюре. Доповнюємо його яйцем, борошном, сіллю і перцем. Вимішуємо тісто до однорідності.

3. Дрібно нарізаємо гриби з цибулею. Смажимо їх до готовності у рослинній олії. Солимо і перчимо за смаком.

4. Повертаємося до картопляного тесту. Ділимо його на рівні частини.

5. Перетворюємо кожен шматочок в коржик, яку начиняємо грибами і цибулею.

6. Відправляємо підготовлені зрази в сковороду з олією.

7. Смажимо продукт до золотистої скоринки з кожної сторони.

8. Гарячі зрази з грибною начинкою готові. Можна пробувати!

Картопляні зрази з м’ясним фаршем в духовці

Апетитні і рум’яні зрази з фаршем можна приготувати в духовій шафі. Так блюдо вийде ще більш яскравим і ароматним. Можна подавати до обіду або домашнього вечері. Оцініть простий процес приготування.

Час приготування: 1 годину 20 хвилин

Час приготування: 40 хвилин

Порцій – 4

Інгредієнти:

  • Картопля – 12 шт.
  • Фарш м’ясний – 0,5 кг
  • Яйце – 2 шт.
  • Борошно – 120 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

1. Очищаємо картоплю відварюємо до готовності з цибулиною і лавровим листком.

2. Далі готовий продукт розтираємо в пюре. Сюди ж викладаємо борошно, додаємо яйця і сіль за смаком. Розмішуємо до однорідності.

3. Подрібнюємо очищений ріпчасту цибулю і смажимо його до прозорості на олії.

4. До цибулі додаємо м’ясний фарш, сіль і перець. Вимішуємо і смажимо до повної готовності.

5. З картопляного тіста формуємо невеликі коржі. Начиняє їх м’ясним фаршем і згортаємо.

6. Перекладаємо заготовки у форму для випікання. Ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 30-40 хвилин.

7. Рум’яні готові зрази. Подавайте їх до столу гарячими. За смаком можна доповнити сметаною і свіжою зеленню.

Смачні зрази з картоплі з сиром на сковороді

Цікавий спосіб приготування картопляних зраз – з начинкою з сиру. Від температури він розплавитися, що стане родзинкою домашнього блюдо. Подавайте до обіду з ароматною зеленню.

Час готування: 1 год

Час приготування: 15 хвилин

Порцій – 4

Інгредієнти:

  • Картопля – 12 шт.
  • Сир твердий – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Яйце – 3 шт.
  • Крупа манна – 150 гр.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Борошно – 50 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

1. Відварюємо картоплю до готовності, після чого розминаємо його в пюре, доповнюємо подрібненим обсмаженою цибулею.

2. Після охолодження доповнюємо масу курячими яйцями.

3. За смаком посипаємо сіллю і чорним меленим перцем.

4. Додаємо манну крупу з борошном. Вимішуємо до утворення однорідного тіста.

5. На середній тертці натираємо сир для начинки.

6. З тіста формуємо невеликі коржі з поглибленням.

7. По центру викладаємо сир з шматочком вершкового масла.

8. Формуємо зрази і, при необхідності, обсипаємо їх борошном. Смажимо до рум’янцю на рослинному маслі.

9. Апетитні картопляні зрази з тягучим сиром всередині готові. Можна пробувати!

Зрази картопляні з яйцем і цибулею

Яскраве і апетитне блюдо для вашого столу – картопляні зрази з начинкою з яєць і цибулі. Частування нікого не залишить байдужим. Подавайте до столу зі сметаною чи іншими соусами за смаком.

Час готування: 1 година 10 хвилин

Час приготування: 20 хвилин

Порцій – 4

Інгредієнти:

  • Картопля – 1 кг
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Яйце – 3 шт.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Масло вершкове – 40 гр.
  • Сухарі панірувальні – 100 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

1. Відварюємо картоплю і розтираємо його в однорідне пюре.

2. Даємо йому охолонути, доповнюємо одним сирим яйцем, сіллю і ретельно вимішуємо.

3. Для начинки подрібнюємо відварені яйця, обсмажену цибулю і свіжу петрушку. Розмішуємо масу з сіллю і перцем.

4. З тіста формуємо невеликі коржі і начиняє їх заготівлею з яєць і цибулі. Обвалюємо зрази в панірувальних сухарях.

5. Обсмажуємо частування до рум’янцю на вершковому маслі, а після кладемо в розігріту духовку на 10-15 хвилин.

6. Соковиті картопляні зрази з яйцем і цибулею готові. Перед подачею можна полити їх розтопленим вершковим маслом і доповнити сметаною.

Простий і швидкий рецепт зраз з картопляного пюре

З картоплі можна приготувати багато смачних і апетитних страв. Хочете здивувати ваших рідних або осіб? Приготуйте зрази з картопляного пюре. Також їх можна доповнити соковитою м’ясною начинкою.

Час готування: 1 година 10 хвилин

Час приготування: 15 хвилин

Порцій – 4

Інгредієнти:

  • Картопля – 10 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Борошно – 130 гр.
  • Сухарі панірувальні – 80 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Для начинки:

  • Фарш м’ясний – 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Перець чилі – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Очищаємо картоплю, промиваємо його і відварюємо до готовності в підсоленій воді.

2. В цей час готуємо начинку. Фарш з’єднайте з цибулею, морквою, перцем і сіллю. Розмішуємо до рівномірного розподілу всіх інгредієнтів.

3. Відправляємо начинку в сковороду з олією. Смажимо до готовності.

4. Готову картоплю остуджуємо, розтираємо в пюре і змішати з яйцем і борошном.

5. Ділимо готове тісто на невеликі кульки і формуємо з них коржики.

6. По центру кожної викладаємо м’ясну начинку.

7. Формуємо акуратні зрази і обвалюємо їх у панірувальних сухарях.

8. Смажимо частування в рослинному маслі до яскравого рум’янцю.

9. Хрусткі та апетитні зрази з картопляного пюре готові. Пробуйте!

Соковиті зрази з картоплі з капустою

Щоб картопляні зрази вийшли соковитими і ароматними, приготуйте їх з начинкою з білокачанної капусти. Рум’яне частування можна подавати холодним і гарячим. Оцініть простий домашній рецепт.

Час готування: 1 година 10 хвилин

Час приготування: 15 хвилин

Порцій – 4

Інгредієнти:

  • Картопля – 600 гр.
  • Капуста – 0,5 кг
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Паста томатна – 30 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Борошно – 120 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

1. Очищаємо і промиваємо картоплю. Далі нарізаємо його і відварюємо до готовності.

2. Перекладаємо готову картоплю в глибоку тарілку і даємо їй охолонути.

3. Розтираємо остиглий картоплю в пюре. Доповнюємо його яйцем, борошном і сіллю.

4. Вимішуємо масу до однорідності.

5. Подрібнюємо цибулю і обсмажуємо в маслі.

6. Сюди ж кладемо дрібно нашатковану капусту.

7. Тушкуємо овочі до м’якості і доповнюємо томатною пастою з сіллю.

8. Вимішуємо і готуємо начинку близько 3-5 хвилин.

9. Ділимо картопляне тісто на невеликі шматочки. При необхідності, обвалюємо їх у борошні.

10. Формуємо з картопляних кульок невеликі коржі і наповнюємо їх начинкою.

11. Ліпимо акуратні і щільні зрази.

12. Перекладаємо їх в сковороду з рослинним маслом.

13. Смажимо частування до яскравого рум’янцю.

14. Соковиті зрази з капустяної начинкою готові. Можна подавати до столу!

Дуже простий рецепт картопляних зраз з сосисками

Проста і смачна начинка для картопляних зраз – сосиски. Їх можна доповнити й іншими інгредієнтами, щоб частування вийшло більш соковитим. Беріть рецепт на замітку і радуйте своїх рідних.

Час приготування: 35 хвилин

Час приготування: 15 хвилин

Порцій – 4

Інгредієнти:

  • Картопля – 0,5 кг
  • Сосиски – 2 шт.
  • Цибуля зелена – 0,5 пучка.
  • Яйце – 2 шт.
  • Борошно – 90 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

1. Відварюємо курячі яйця, подрібнюємо їх і змішуємо з зеленою цибулею і сіллю за смаком.

2. Сюди ж додаємо порізані кружальцями сосиски.

3. Для тіста відварюємо картоплю, перетираємо його в пюре і розмішуємо з борошном.

4. З тіста формуємо невеликі коржі і наповнюємо їх підготовленою начинкою.

5. Формуємо зрази і викладаємо на розігріту з маслом сковороду. Обсмажуємо до рум’яної скоринки.

6. Апетитне картопляне страву з начинкою готово. Можна пробувати!

Як приготувати домашні картопляні зрази з куркою?

Поживна ідея для домашнього обіду – картопляні зрази з курячої начинкою. Частування вийде хрустким зовні і соковитим всередині. Подавайте до столу з овочами та соусом.

Час готування: 1 година 10 хвилин

Час приготування: 15 хвилин

Порцій – 2

Інгредієнти:

  • Картопля – 0,5 кг
  • Фарш курячий – 250 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Борошно – 60 гр.
  • Сухарі панірувальні – 100 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Часник – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

1. Підготуємо необхідні інгредієнти. Куряче філе пропускаємо через м’ясорубку або дрібно нарізаємо.

2. Відварюємо картоплю, розтираємо його в пюре і змішати з сіллю і перцем.

3. Після охолодження кладемо в пюре куряче яйце.

4. Далі додаємо борошно. Вимішуємо.

5. Курячий фарш обсмажуємо до готовності. Солимо за смаком і доповнюємо подрібненим часником.

6. З картопляного тіста робимо невеликі коржі. Начиняє їх курячим фаршем, формуємо зрази.

7. Обвалюємо продукт в панірувальних сухарях.

8. Обсмажуємо частування в олії до золотистої скоринки.

9. Викладаємо зрази на тарілки і подаємо їх до столу!

Картопляні зрази з сиром і грибами

Смачна начинка для картопляних зраз – гриби і сир. Апетитне частування подається гарячим зі свіжими овочами або сметаною. Ідеальне рішення для ситного сімейного обіду!

Час готування: 1 година 10 хвилин

Час приготування: 15 хвилин

Порцій – 6

Інгредієнти:

  • Картопля – 1 кг
  • Гриби – 400 гр.
  • Сир твердий – 100 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Борошно – 90 гр.
  • Сухарі панірувальні – 120 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Чебрець – 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

1. Очищаємо і промиваємо картоплю. Ріжемо його на невеликі шматочки і відварюємо до готовності. Нарізка дозволить овочу приготуватися швидше.

2. У готову картоплю кладемо вершкове масло, сіль і чебрець. Вимішуємо до готовності.

3. Після охолодження пюре доповнюємо яйцем і борошном. Знову вимішуємо.

4. Для начинки подрібнюємо цибулю і обсмажуємо до рум’янцю.

5. Далі нарізаємо гриби.

6. Відправляємо їх до цибулі і смажимо до готовності.

7. Доповнюємо начинку тертим сиром, сіллю і перцем. Розмішуємо.

8. Готове картопляне тісто ділимо на частини. Формуємо з них коржики і начиняємо грибний заготівлею.

9. Ліпимо акуратні зрази і обвалюємо їх у панірувальних сухарях.

10. Викладаємо заготовку в розігріту з маслом сковороду.

11. Смажимо продукт з усіх боків до яскравого рум’янцю. Після цього перекладаємо зрази в сервірувальну тарілку і подаємо їх до столу!