Риба під маринадом – це оригінальне, смачне і корисне блюдо. Риба покривається шубою з овочів і томатного соусу, присмачується прянощами. У підсумку виходить класичне пікантне рибне блюдо для свята і на кожен день.
Класичний рецепт приготування риби під маринадом
Бюджетний варіант гарячого або холодного рибного блюда на святковий стіл. Сюди підійдуть недорогі сорти риби, такі як минтай, хек або тріска. На наступний день страва стає ще смачніше, просочившись соком овочів.
Інгредієнти на
7 порц.
- Риба 1 шт.
- Морква 4 шт.
- Цибуля ріпчаста 3 шт.
- Борошно пшеничне 5 ст. л
- Томатна паста 2 ст. л.
- Вода 200 мл
- Перець чорний горошок 14 шт.
- Сіль ½ ст. л.
- Лавровий лист 2 шт.
- Масло олію для смаження
Процес приготування:
- Як приготувати рибу під маринадом за класичним рецептом? Тушку порізати на шматки товщиною 3 див, посолити і обваляти з усіх сторін у борошні. До цього риба повинна бути повністю розмороженої, в іншому випадку при обжарке борошно перемішається з водою, і шматочки риби будуть липнути до поверхні сковороди. Борошно утворює на рибі щільну золотисту скоринку, не дає їй розвалитися.
- У сковороді нагріти соняшникову олію, перекласти туди рибні шматочки і обсмажувати з одного боку, вогонь повинен бути вище середнього. Вилкою або дерев’яною лопаткою перевернути шматочки на інший бік і теж обсмажити. Зняти всі шматочки на блюдо і прибрати в сторону.
- Цибуля з морквою очистити. Лук нашаткувати півкільцями, моркву натерти крупно на тертці.
- У ту ж сковороду, де смажилася риба, налити олії, викласти кільця цибулі. Обсмажувати, заважаючи, до м’якості і додати моркву. Масу перемішати, щоб шматочки овочів з’єдналися, тушкувати овочі до м’якого стану. Посолити, поперчити і викласти в миску.
- Рибу перекласти у форму для запікання, промазану соняшниковою олією, зверху викласти підготовлені овочі.
- Томатну пасту розвести в склянці з водою, залити цією сумішшю рибу з овочами. Посолити, покласти перець горошком, накрити форму фольгою. Випікати близько 40 хв. при температурі 180 градусів.
- Подавати до картопляного пюре, спагеті або круп’яного гарніру.
Приємного апетиту!
Смачна риба під маринадом з моркви і цибулі
найароматніший маринад виходить з ріпчастої цибулі, обсмаженого з морквою до м’якості. В рецепті використовуємо не рибу з кістками, а готове філе – так при вживанні не доведеться колупатися в страві, витягуючи з нього сторонні елементи.
Час готування: 1 година 45 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Філе тріски – 530 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 головки.
- Морква – 2 шт.
- Масло соняшникове – 45 мл
- Корінь петрушки – 1 шт.
- Паста томатна – 1 ст. л.
- Вода – 60 мл
- Оцет 9 % ‑ 1 ст. л.
- Цукор-пісок – 0,5 ч. л.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Перець-горошок – 4 шт.
- Борошно пшеничне – 3 ст. л.
- Сіль, перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Цибулю і моркву очистити. Цибулю порізати на тонкі кільця, моркву порізати дрібною соломкою.
2. Промити і корінь петрушки почистити, потерти на дрібній тертці. При відсутності свіжого кореня можна придбати порошок сушеного кореня петрушки, його знадобиться 1 чайна ложка.
3. Розігріти в широкій сковороді половину соняшникової олії, викласти подрібнені овочі. Смажити 5 хвилин, періодично перемішуючи.
4. Вміст сковороди покласти томатну пасту, все перемішати. Влити воду, дочекатися закипання і тушкувати на мінімальному вогні ще 10 хв.
5. До овочів в сковороді, влити оцет, додати цукровий пісок, лавровий лист і перець. Готувати на помірному вогні 10 хв. Допустимо додати дрібку чорного перцю (краще змолоти самостійно).
6. Філе тріски вимити, обсушити і порізати великими шматочками. Посолити і поперчити. У миску насипати борошна, обваляти в ній кожен шматок риби.
7. У сковороді (можна взяти ту ж, що використовувалася для приготування маринаду) нагріти залишки масла. Викласти шматочки риби в борошні в сковороду і смажити з двох боків до появи рум’яної скоринки.
8. На неглибоке блюдо викласти шматки обсмаженого рибного філе, залити зверху все гарячим маринадом і остудити. Прибрати в холод на півгодини.
9. До подачі до столу можна прикрасити страву на свій розсуд (наприклад, зеленню).
Приємного апетиту!
Як приготувати рибу під томатним маринадом?
Для приготування томатного маринаду використовується томатна паста, при бажанні її можна замінити свіжими томатами, подрібненими в блендері. Смак помідорів добре гармонує зі смаком білої риби, доповнюючи його кислої ноткою.
Час готування: 85 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Філе морської білої риби – 1,6 кг;
- Паста томатна – 130 г;
- Моркву – 900 г;
- Цибуля ріпчаста – 900 г;
- Хмелі-сунелі – 2 ч. л.;
- Перець запашний горошком – 6 шт.;
- дезодорована Олія рослинна – 5 ст. л.;
- лавровий Лист – 2 шт.;
- Сіль, перець мелений чорний – за смаком;
- Вода – 800 мл
Процес приготування:
1. Підготувати заздалегідь інгредієнти. Рибу розморозити в холодній воді. Філе краще купити відразу готове.
2. Рибу порізати на кілька дрібних шматків, додати сіль, 0,5 ч. л. спецій. У сковороді розжарити рослинну олію, обсмажити філе близько 1 хв. з кожного боку. Прибрати сковороду з плити.
3. У ємності розвести томатну пасту водою і розмішати.
4. Очищену цибулю порізати на кубики, моркву потерти на овочевий тертці. У великій сковороді нагріти 3 ст. л. соняшникової олії, обсмажувати овочеву суміш до м’якості і рум’яного кольору, в кінці гасіння додати сіль, перець і залишки прянощів.
5. Влити на дно каструлі 2 ст. л. соняшникової олії, викласти туди ж 1 лавровий лист і горошини перцю.
6. Половину тушкованих овочів рівномірно розподілити по дну каструлі, наступним шаром розкласти шматки філе.
7. Накрити шаром залишилися пасерованих овочів. Акуратно розлити по поверхні соус з томатної пасти, кинути 1 лавровий лист. Каструлю закрити кришкою, поставити на середній вогонь і дочекатися кипіння. Вогонь зменшити до мінімального і тушкувати страву близько 45-60 хв.
8. Смачніше всього подавати рибу під маринадом не відразу, а дати їй охолонути і тільки потім подавати у вигляді холодної закуски.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт минтая під маринадом в духовці
Минтай – недорога морська риба, яка часто буває на нашому столі. У приготуванні минтая під маринадом важливо дотримати пропорції солодкого, соленного і кислого, щоб отримати гідний результат. Для буденного столу можна готувати рибу разом з хребтом, для святкового обіду краще видалити всі кістки і уявити рибу у вигляді філе.
Час приготування: 45 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Минтай – 0,5 кг;
- Моркву – 140 г;
- Цибуля-порей – 140 г;
- Селера – 70 г;
- Оцет винний – 20 мл;
- Соус соєвий – 15 мл;
- Цукор – 25 г;
- Борошно пшеничне – 3 ст. л.;
- Сіль – за своїм смаком;
- Цибуля зелена – для прикраси;
- Масло олію – для смаження.
Процес приготування:
1. За годину до початку готування дістати рибу з морозильника, покласти в ємність з холодною водою і ретельно промити. Зрізати плавники, прибрати темну слиз зсередини. Порізати минтай на 3 або 4 частини. В окремій мисці змішати сіль і борошно, обваляти всі шматки риби в борошні. Якщо в минтае попалася ікра, її теж можна панірувати в борошні.
2. Сковороду розжарити разом з налитим в неї рослинним маслом без запаху, обсмажити шматочки минтая з обох боків до появи рум’яної скоринки.
3. Очищену і вимиту моркву натерти крупно на тертці або нашаткувати тонкими брусочками.
4. З цибулі-порею зняти шкірку, світлу частину стебла порізати на кільця. Порізати селеру дрібними шматочками. Форму для випічки змастити маслом, викласти шматки минтая.
5. У сковороді знову нагріти частина масла, в яке викласти натерту моркву, шматочки цибулі і селери, пасерувати до м’якого стану. В кінці смаження влити винний оцет, додати цукор, соєвий соус і сіль, готувати ще 4-5 хв.
6. Шумівкою розкласти пасеровані овочі по шматках риби, покладеним у форму, полити все рідиною, що залишилася в сковороді після приготування маринаду. Духовку заздалегідь розігріти до 180 градусів, помістити в неї форму з рибою. Запікати при зазначеній температурі протягом 10-12 хв. Довше тримати не варто, овочі зверху підгоріти, а риба пересушити.
7. Дістати форму з минтаєм під маринадом з духовки, посипати дрібно нарубаним зеленою цибулею. Подавати шматочки риби з пюре з картоплі або з вареним рисом, обов’язково викладаючи зверху овочевий маринад.
Приємного апетиту!
Риба під маринадом на сковороді ‑ мова проковтнеш
Рибу під маринадом можна приготувати і на плиті в сковороді, вона вийде не менш соковитим, м’яким і ароматною. Рекомендуємо не замінювати оливкова олія соняшниковою, а також зменшувати кількість прянощів в рецепті. Виходить страва цієї середземноморської кухні.
Час приготування: 1 годину.
Порцій: 4.
Склад:
- Філе тріски – 950 г;
- Масло оливкова – 30 мл і 4 ст. л. для обсмажування овочів;
- Цибуля ріпчаста – 1 головка;
- Цибуля-порей (біла частина) – 1 шт.;
- Стебло селери – 2 шт.;
- Морква – 4 шт.;
- лавровий Лист – 1 шт.;
- Орегано (спеції) – 1 ч. л.;
- Паста томатна – 470 мл;
- Паприка сушена – 1 ч. л.;
- Чебрець (приправа) – 1 ч. л.;
- Вода – 150 мл;
- Лимон – 0,5 шт.;
- Оцет бальзамічний білий – 1 ст. л.;
- Цукор-пісок – 2 ч. л.;
- Сіль, перець – за смаком;
- Борошно пшеничне – 30 г
Процес приготування:
1. Овочі очистити і вимити. Моркву нарізати тонкими брусочками, цибулю нашаткувати дрібними кубиками. Селера нарізати кубиками, цибулю-порей нарізати тонкими кільцями.
2. У сковороду влити 4 ст. л. оливкового масла, нагріти.
3. Скласти в сковороду нарізані цибулю, селеру, цибулю-порей, смажити 2-3 хв., перемішуючи.
4. До пассированным овочів додати брусочками моркву, тушкувати ще 3 хв. У овочі додати лавровий лист, гарячу воду, накрити сковороду кришкою і тушкувати в такому вигляді 20 хв. Якщо води буде мало, потрібно додати ще трохи. Коли овочі, досягнутий м’якості, слід додати томатну пасту, приправи, сіль, бальзамічний оцет, цукровий пісок і все перемішати. Готувати ще 5 хв. Якщо з соусу википіло занадто багато води, і він став дуже густим, додати невелику кількість води і довести масу до кипіння. Вимкнути вогонь.
5. Рибу нарізати шматочками, присмачити сіллю, перцем, соком половини лимона. З обох сторін панірувати в борошні.
6. У чисту сковороду налити оливкову олію, розігріти.
7. Рибу викладати в киплячу олію і обсмажувати з обох сторін. До рибі додати овочевий гарячий маринад і тушкувати під закритою кришкою на слабкому вогні ще 10 хв.
8. Рибу під маринадом перекласти в окремий посуд, остудити і залишити в холодильнику на добу, щоб страва встигло просочитися.
Приємного апетиту!
Як зробити смачну риба під маринадом в мультиварці?
Відмінно підходить для приготування риби під маринадом мультиварка: страва виходить ніжним, пропаренным, просоченим соком овочів. Для рецепта підійде будь-яка біла морська риба.
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 3.
Склад:
- Риба – 730 м;
- Моркву – 90 г;
- Цибуля ріпчаста – 1 головка;
- Цукор-пісок – 1 ст. л.;
- Оцет 9 % ‑ 1 ч. л.;
- Сіль – за своїм смаком;
- Вода – 300 мл;
- лавровий Лист – 1 шт.;
- томатна Паста – 1,5 ст. л.;
- Порошок паприки – 1 ст. л.;
- Перець мелений чорний – за смаком;
- Олія соняшникова – 4 ст. л.;
- Борошно пшеничне – 90 г (для обжарювання).
Процес приготування:
1. Підготувати всі складові. Очистити рибу, нарізати її на шматки, присипати сіллю. Очищену моркву промити і натерти на крупній тертці.
2. Очищений цибулю нарізати півкільцями. Масло влити в чашу мультиварки, встановити програму смаження, натиснути кнопку початку виконання програми. Коли масло розігріється, додати цибулю і пасерувати його 3 хв.
3. До цибулі викласти терту моркву, перемішати і смажити все разом ще 3 хв.
4. У чашу до овочів викласти томатну пасту, пасерувати, перемішуючи 5 хв. Влити в маринад воду, додати оцет, посипати сіллю, цукром, перцем, перемішати. Після цього каструлю відключити, маринад перекласти в миску і чашу помити.
5. Посипати шматки риби меленим перцем, обваляти в борошні.
6. У чашу налити соняшникову олію, встановити програму смаження і, коли масло розжариться, обсмажити шматочки риби з двох сторін.
7. Рівномірно покрити обсмажену рибу маринадом, посипати сушеної паприкою, покласти лавровий лист. Закрити кришкою і встановити програму «Тушкування» на 20 хв.
8. Готову рибу під маринадом подавати в гарячому вигляді до картопляного пюре або гарніру з вареної крупи.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування червоної риби під маринадом
Сьомга під маринадом з соковитих овочів на підкладці з ніжного вареної картоплі послужить живильним обідом, якщо звичайні рибні страви вже приїлися. Таке блюдо можна сервірувати і в святковому варіанті, заздалегідь розклавши стейки з риби, з маринадом і подушкою з картоплі, по тарілках гостей.
Час приготування: 45 хв.
Порцій: 2.
Склад:
- Картопля великий – 2 шт.;
- Сьомга – 2 шматка;
- Стебло селери – 1 шт.;
- Морква – 1 шт.;
- Цибуля ріпчаста – 0,5 шт.;
- Томати у власному соку – 170 мл;
- Оцет винний – 3 ст. л.;
- Цукровий пісок – 15 г;
- Сіль – за своїм смаком;
- лавровий Лист – 1 шт.;
- Перець чорний горошком – 4 шт.
Процес приготування:
1. Картопля добре вимити і зварити до готовності в дуже солоній воді, не знімаючи шкірку.
2. Овочі очистити і промити, у селери видалити шкірку до білої частини. Моркву і селеру нарізати навпіл і далі вздовж соломкою. Цибулю нарізати навпіл, використовувати тільки одну половину. Нарізати цибулю на півкільця.
3. Рослинну олію розігріти у глибокій сковороді. Викласти туди овочі. Посолити їх, всипати дрібку цукрового піску, додати лавровий лист, винний оцет і перець горошком. Влити до овочів томати у власному соку і перемішати. Залишити тушкуватися на 7-10 хв.
4. У сьомги обрізати реберні кістки і зняти шкірку. Добре натерти сіллю і цукром, залишити просочуватися.
5. Після 15 хв. холодною водою змити з риби сіль з цукром і викласти її обсушитися на паперовий рушник. У сковороді нагріти соняшникову олію і обсмажити рибу з обох сторін. Обсмажену рибу перекласти на паперовий рушник, щоб воно ввібрало зайве масло.
6. Варену картоплю викласти на тарілку, зняти шкірку, зверху прим’яти, роблячи подушку. Полити соком з овочевого маринаду. Перекласти обсмажену рибу на картоплю, поверх риби викласти тушковані овочі і полити все залишками маринаду.
7. Подавати в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Дієтичний низькокалорійний хек під овочевим маринадом
Хек під овочевим маринадом стане відмінним варіантом низькокалорійного страви для людей, що дотримують дієту. Сама риба тут не обсмажується, а проходить попередню підготовку в пароварці, так зберігаються всі корисні властивості.
Час приготування: 55 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Тушки хека – 760 г;
- Цибуля ріпчаста – 130 г;
- Моркву – 140 г;
- Томати – 180 г;
- Селера – 160 г;
- Масло оливкова – 30 мл;
- Лимон – 0,5 шт.;
- Цукор-пісок – 3 ч. л.;
- Сіль, перець чорний, паприка – за смаком;
- Зелень – для прикраси.
Процес приготування:
1. Для цієї страви рибу можна відварити, проте краще готувати її в пароварці. Очистити хек від луски, розрізати вздовж, видалити нутрощі і плавники. Грати пароварки змастити олією і викласти на неї хек.
2. Каструлю пароварки наповнити окропом, щільно накрити кришкою і готувати рибу близько 8 хв.
3. У зняти лушпиння цибулі і дрібно нарізати його. Оливкова масло налити в глибоку сковороду розігріти на середньому вогні. Пасерувати кубики цибулі в олії протягом 5 хв, підсолюємо.
4. Стебло селери дрібно нашаткувати. Якщо немає стебла, можна взяти корінь селери, в такому випадку його потрібно очистити від щільної шкірки і натерти крупно на тертці. Обсмажену цибулю зрушити лопаткою до краю сковороди, додати подрібнений селера, смажити ще 5 хв.
5. Моркву очистити і вимити, крупно натерти на тертці або нарізати у формі дрібної соломки. Додати моркву в сковороду до овочів, ще трохи підсолити, всипати цукор-пісок, порошок паприки. Лимон вимити, порізати навпіл і видавити сік половини лимона в маринад. Гасити овочеву заправу 8-9 хв.
6. Приготовану рибу очистити від кісток, зняти шкірку, розібрати руками на невеликі шматочки. В жаровню або товстостінну каструлю налити невелику кількість рослинної олії, викласти рівним шаром шматочки риби, посолити і поперчити.
7. На шар риби викласти тушковану овочеву заправу. Овочі потрібно злегка утрамбувати столовою ложкою, щоб отримати рівний шар.
8. Бланшувати томати: викласти їх на 0,5-1 хв. в окріп, потім відразу перемістити в холодну воду. Зробити хрестоподібний надріз і зняти шкірку. М’якоть нарізати на кубики, викласти поверх овочів в жаровні.
9. Накрити жаровню з рибою і маринадом з овочів кришкою і тушкувати на слабкому вогні близько 20 хв. Волога, яка буде випаровуватися з помідорів, послужить гарною заміною бульйону або води.
10. Подавати рибу з овочами в гарячому або теплому вигляді, прикрасивши дрібно нарізаною зеленою цибулею або петрушкою.
Приємного апетиту!
Рецепт риби під маринадом від Іллі Лазерсона
Рецепти від Лазерсона у господинь користуються великою популярністю. В рецепті риби під маринадом немає екзотичних складових, а результат завжди радує. Страва проста у виконанні і доступні в ціні, трохи терпіння – і виходить дивовижний минтай під погашеним овочевим маринадом.
Час приготування: 45 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Тушки минтая – 3 шт.;
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.;
- Цукровий пісок – 90 г;
- Корінь селери – 100 г;
- Сіль – 30 г;
- Морква – 1 шт.;
- лавровий Лист – 2 шт.;
- Борошно пшеничне – 30 г;
- Паста томатна – 60 г;
- Масло рослинне – 40 мл;
- Перець чорний горошком – за смаком;
- Оцет 9 % ‑ 2-3 ст. л.
Процес приготування:
1. У випотрошеного минтая без голови видалити хвіст і плавники, нарізати тушки на шматки. У глибоку миску всипати сіль з цукровим піском, влити невелику кількість води, розмішати до легкого розчинення компонентів. Викласти в рідину шматки минтая.
2. Очищений ріпчасту цибулю нарізати під кутом на півкільця, перекласти в окрему тару. Очищену миту моркву нарізати тонкою соломкою, прибрати окремо. Невелику частину очищеного селери (корінь) нарізати соломкою і викласти до моркви.
3. Шматки риби відкинути на друшляк, дати стекти рідини. Сковороду розігріти з половиною соняшникової олії. Рибу обваляти в борошні і обсмажити з двох сторін в киплячому маслі.
4. Каструлю поставити на вогонь, додати частину рослинної олії, в нього викласти цибулю. Смажити не потрібно, тільки прогріти до м’якості.
5. До цибулі додати шматочки моркви і кореня селери, перемішати. Покласти лавровий лист, цукор і горошини перцю, розмішати. Влити оцет, додати томатну пасту, трохи води, посолити. Все перемішати і довести до кипіння.
6. Рибу викласти у форму, залити гарячим ароматним маринадом. Дати настоятися 8 годин в холодильнику.
Приємного апетиту!
Як смачно приготувати страву без обсмажування риби?
Якщо попередньо смажити рибу для страви не хочеться або немає можливості, можна її зварити. При цьому страва стане більш корисним і дієтичним в порівнянні з класичним варіантом з обсмажуванням. Маринад з лука, моркви і буряків додасть страві святковий вигляд.
Час приготування: 1 годину.
Порцій: 4.
Склад:
- Велика потрошені навага – 2 шт.;
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- Буряк – 1 шт.;
- Морква – 1 шт.;
- Сіль, перець чорний, білий і запашний горошком – за смаком;
- Масло соняшникове – 10 мл;
- Горіх мускатний – 1 шматочок;
- Кориця – 0,5 палички;
- Вода – 60 мл;
- Оцет винний білий і червоний – по 1 ч. л.;
- Гвоздика бутонами – 3 шт.;
- Кріп – для декорування.
Процес приготування:
1. У сотейнику закип’ятити воду (60 мл) з гвоздикою, перцем горошком різних видів, половиною палички кориці, поламаною на кілька шматочків, шматочком мускатного горіха. Кип’ятити приблизно 1 хв., після цього остудити і прибрати настоюватися.
2. Навагу розморозити і промити в холодній воді. Зварити рибу в злегка підсоленій воді, дістати з бульйону і охолодити.
3. Буряк очистити, вимити і крупно потерти на тертці.
4. Очистити овочечисткою морква, обмити і крупно натерти.
5. У сковороді нагріти масло, обсмажити подрібнену моркву і буряк. Перемішувати і стежити, щоб овочі не пригоріли.
6. Вилити в пасеровані овочі воду з-під прянощів, перемішати.
7. Додати до компонентів в сковороді сіль, розмішати. Сіль в маринаді задасть смак всьому блюду.
8. Поки готується маринад, риба охолоджується.
9. Рибу поділити на шматки і прибрати кістки.
10. В овочі, які готуються на сковороді, додати по 1 ч. л. білого і червоного винного оцту.
11. Очищену цибулю покришити на дрібні шматочки.
12. Додати цибулю до інших компонентів маринаду, перемішати.
13. Підготовлені шматки риби викласти нижнім шаром у посуд, зверху викласти шар приготованого маринаду. Якщо риби і маринаду багато, то можна викласти їх, чергуючи шарами, щоб верхнім шаром став маринад. Прибрати рибу в холодильник на пару годин або на ніч.
14. Кріп перемити і обсушити на паперових серветках, потім подрібнити ножем.
15. Подавати рибу під маринадом у красивих салатниках в холодному вигляді, присипавши подрібненим кропом.
Приємного апетиту!