Баклажани з помідорами і сиром, запечені в духовці – 10 смачних рецептів з фото покроково

Баклажани з помідорами і сиром, запечені в духовці – такі нехитрі рецепти знайомі кожній домогосподарці. Багато люблять страви на основі баклажанів, не дивно, адже це не тільки неймовірно смачно, дуже поживно, але і просто в приготуванні. Рецепти таких страв безліч, ми обрали 10 страв з баклажанами, щоб ви змогли вибрати собі за смаком.

Човники з баклажанів з помідорами і сиром

Човники з баклажанів – один з найбільш популярних рецептів для приготування овочів в духовці. Начинка може бути будь, ми візьмемо помідори.

Час готування: 60 хв

Порцій: 10.

Інгредієнти на
10 порц.

  • Баклажан 5 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Помідор 3 шт.
  • Сир 80 гр.
  • Часник 1 зубчик
  • Спеції і Приправи за смаком
  • Сіль за смаком
  • Масло рослинне 50 гр.
  • Майонез столовий молочний 50 гр.

Процес приготування:

  1. Як смачно запекти баклажани з помідорами і сиром в духовці? Овочі промиваємо, видаляємо плодоніжки і розрізаємо навпіл. Можна трохи зрізати шкірку на дні половинок баклажанів, щоб вийшли човники більш стійкими, потім видаляємо м’якоть. Солимо й залишаємо баклажани на 15-20 хвилин, щоб пішла гіркота.
  2. Готуємо начинку. Цибулю дрібно нарізаємо, відправляємо на сковорідку, обсмажуємо, потім додаємо туди м’якоть від баклажанів і смажимо ще 5 хвилин. Наступним кроком відправляємо на сковороду нарізані помідори, приправляємо і солимо всю масу, добре перемішуємо, вимикаємо вогонь. Змішуємо майонез і часник (часник попередньо пропускаємо через прес), кількість часнику визначається вашими смаковими уподобаннями.
  3. Кожну баклажанну човник змащуємо сумішшю майонезу і часнику. Наповнюємо човники начинкою і посипаємо сиром.
  4. Викладаємо баклажани на деко або в іншу форму для випічки і ставимо в духовку на 20-30 хвилин, температуру виставляємо на 180-190 градусів.
  5. Готові човники дістаємо з духовки, даємо їм трохи охолонути. Подавати до столу страву можна разом зі свіжими овочами, наприклад, листям салату, зеленню і помідорами.

Приємного апетиту!

Баклажани, запечені в духовці віялом з помідорами і сиром

Цей рецепт не потребує багато часу, його зможуть зробити навіть самі ледачі любителі баклажанів. Все, що потрібно зробити: нарізати інгредієнти і відправити в духовку.

Склад:

  • Баклажани – 4 шт.
  • Помідори – 4 шт.
  • Сир – 150 гр.
  • Часник – 3 зубчики.
  • Спеції – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Майонез – 100 гр.

Процес приготування:

1. Овочі перед приготуванням промиваємо та нарізаємо таким чином, баклажани ріжемо навпіл, потім у кожній половині робимо кілька надрізів шириною по 0,5 сантиметра, чи не дорізати докінця так, щоб з половинки вийшло віяло, солимо і залишаємо на 20 хвилин. Сир ріжемо невеликими смужками, якщо помідори не великі, нарізаємо кружальцями.

2. Баклажан необхідно вимочити в підсоленій воді 15-20 хвилин, щоб позбутися гіркоти.

3. Беремо підготовлений заздалегідь віяло з баклажана, між часточками викладаємо сир і помідори, так робимо з усіма баклажанами.

4. Пропускаємо зубчики часнику через прес, змішати з майонезом і спеціями. Цим соусом промазуємо баклажани.

5. Ставимо баклажани в розігріту до 180 градусів духовку на 20-25 хвилин.

6. Легке і дуже смачне блюдо готове.

Приємного апетиту!

Запіканка з баклажанів з помідорами і сиром

Ще один варіант смачного страви з баклажанів, помідорів і сиру – запіканка. Стиглі томати забезпечать страві соковитості, а сир наповнить вершковим ароматом.

Склад:

  • Баклажани – 2 шт.
  • Помідори – 2-3 шт.
  • Часник – 1-2 зубчики.
  • Сир – 150 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Рослинне масло – 3-4 ст. л.
  • Майонез – 150 гр.

Процес приготування:

1. Баклажани промиваємо та нарізаємо на тонкі кружечки, солимо і даємо трохи відстоятися, щоб пішла гіркота, змиваємо зайву сіль водою. Помідори також нарізаємо кружечками. Сир тремо на середній за величиною тертці.

2. Для яєчної заливки беремо одне яйце збиваємо, додаємо до нього майонез, солимо, приправляємо і змішуємо до однорідної маси.

3. На розігріту сковороду наливаємо олію і обсмажуємо кружечки баклажанів з двох сторін.

4. Баклажани викладаємо на дно форми для випікання, зверху робимо шар з помідорів, поливаємо яєчної заливкою і посипаємо сиром.

5. Ставимо форму з запіканкою в духовку на 15-20 хвилин з температурою 180 градусів. Золота скоринка з розплавленого сиру буде ознакою готовності страви. Готову страву можна зверху посипати рубленою зеленню.

Приємного апетиту!

Баклажани, запечені в духовці з помідорами, часником і сиром


Цей універсальний гарнір зможе доповнити будь-які м’ясні та рибні страви. Крім того, за своїм смаком ви можете зробити баклажани більш гострими, використавши потрібні спеції.

Склад:

  • Баклажани – 1-2 шт.
  • Часник – 2-3 зубчики.
  • Помідори – 2-3 шт.
  • Спеції – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Зелень (петрушка або кріп).

Процес приготування:

1. Вимиті овочі нарізаємо тонкими кружечками. Баклажани солимо і залишаємо на 20 хвилин, щоб пішла гіркота, потім промиваємо у воді, залишаємо баклажани в друшляку, щоб зайва вода скла.

2. Часник пропускаємо через землянку або дрібно нарізаємо.

3. Сир тремо на дрібній тертці.

4. Форму для випічки застеляємо пергаментним папером, змащуємо олією, викладаємо на неї баклажани, кожен гурток натираємо часником або для більш пікантного смаку викладаємо трохи часнику зверху на баклажани, посипаємо приправами. Поверх баклажанів кладемо по часточці помідора, солимо, потім посипаємо сиром.

5. Форму з баклажанами ставимо в духовку на 30-40 хвилин. Температуру духовки виставляємо на 180 градусів.

6. Готові баклажани можна посипати рубаною зеленню і подавати до столу.

Приємного апетиту!

Баклажани з фаршем, помідорами і сиром

В цьому рецепті будемо використовувати м’ясо, що зробить страву більш ситним. Перевагу краще віддати курячого або яловичого фаршу.

Склад:

  • Баклажани – 4 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Фарш – 300 гр.
  • Сир – 80 гр.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Петрушка – 5 гр.
  • Спеції – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Рослинне масло.

Процес приготування:

1. Баклажани необхідно розрізати навпіл і видалити м’якоть, опустити овочі трохи підсолену воду на 15-20 хвилин для того, щоб пішла гіркота. М’якоть ріжемо на кубики і теж відправляємо в підсолену воду.

2. Помідори, цибулю, часник і петрушку дрібно нарізаємо. Сир натираємо на крупній тертці.

3. На сковороді обсмажуємо цибулю, потім додаємо туди фарш, часник і смажимо 5-7 хвилин, постійно помішуючи. З м’якоті баклажана віджимаємо зайву воду і додаємо її на сковороду до фаршу, смажимо ще 5-6 хвилин.

4. Потім на сковороду додаємо нарізані помідори, посипаємо сіллю і спеціями, всю масу ретельно перемішуємо, смажимо ще 7-10 хвилин. Начинка для баклажанів готова.

5. Половинки баклажанів дістаємо з води, даємо кілька хвилин, щоб зайва вода скла. Наповнюємо їх начинкою, зверху посипаємо тертим сиром. Викладаємо баклажани на деко і відправляємо в духовку на 30 хвилин, виставляємо температуру до 220 градусів.

6. Готові баклажани викладаємо на блюдо з листям салату.

Приємного апетиту!

Баклажани з помідорами, сиром і майонезом

У такій комбінації запечені баклажани і помідори під сиром можна подавати до столу як бутерброди, вони будуть гарні як теплими, так і холодними.

Склад:

  • Баклажани – 3 шт.
  • Майонез – 100 гр.
  • Сир – 150 гр.
  • Помідори – 3-5 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Зелень – 5 гр.
  • Рослинна олія – 4 ст. л.

Процес приготування:

1. Овочі промиваємо та нарізаємо кружечками приблизно 1 сантиметр завтовшки. Баклажани посипаємо сіллю і залишаємо на 15-20 хвилин, потім промиваємо їх водою.

2. Робимо майонезний соус. Часник подрібнюємо на тертці або за допомогою преса, зелень (може бути будь-яка на ваш смак) дрібно рубаємо і змішуємо з майонезом, в соус додаємо спеції за смаком і перемішуємо до однорідної маси.

3. Сир натираємо на дрібній тертці.

4. На змащеному олією деку збираємо закуску: спочатку кладемо шматочки баклажана, покриваємо їх майонезним соусом, зверху кладемо помідори і посипаємо дрібкою солі, завершуємо посипанням з сиру.

5. Духовку розігріваємо до 200 градусів і відправляємо туди нашу закуску на 20-25 хвилин.

6. Готові баклажани можна вживати як окрему страву або викладати їх на підсмажений хліб і подавати у вигляді бутербродів.

Приємного апетиту!

Баклажани, запечені в духовці з кабачками, помідорами і сиром

Цей рецепт дозволить вам вирішити завдання з готуванням на велику компанію і може виступати в якості закуски перед основною стравою на будь-якому святі.

Склад:

  • Баклажани – 4-5 шт.
  • Кабачки – 4-5 шт.
  • Помідори – 3-5 шт.
  • Сир – 150-200 гр.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Зелень – 5 гр.
  • Спеції – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Рослинне масло – 1-2 ст. л

Процес приготування:

1. Вимиті кабачки, баклажани і помідори нарізаємо тонкими кружечками. Баклажани посипаємо невеликою кількістю солі і залишаємо на 15-20 хвилин, таким чином вони позбудуться від гіркоти.

2. Нарізані баклажани і кабачки перекладаємо в одну велику ємність, поливаємо двома ложками олії, солимо, додаємо подрібнений часник, спеції та зелень, все перемішуємо і залишаємо на 20-30 хвилин для того, щоб овочі замариновались.

3. Деко або іншу підходящу ємність для випікання змащуємо маслом, розкладаємо рівномірно по всій площі овочі так, щоб вони чергувалися і трохи перекривали один одного.

4. Сир можна натерти на крупній тертці і посипати овочі зверху або нарізати його невеликими шматочками і укласти між овочами.

5. Форму з овочами ставимо в духовку, виставляємо температуру на 220-250 градусів і випікаємо 20-25 хвилин.

Приємного апетиту!

Баклажани з куркою, помідорами та сиром

Смачне і ніжне гаряче блюдо. На свій розсуд ви можете використовувати філе грудки або м’ясо з стегенець, воно буде більш соковитим.

Склад:

  • Баклажани – 3-4 шт.
  • М’ясо курки – 300-400 гр.
  • Сир – 100 гр.
  • Часник – 4 зубчики.
  • Помідори – 3 шт.
  • Зелень (орегано, петрушка) – 5 гр.
  • Спеції – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Рослинна олія – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Баклажани нарізаємо кружечками по 0,5-1 сантиметр завтовшки. Солимо і залишаємо на 15-20 хвилин, після промиваємо від солі.

2. Курку ріжемо на невеликі квадратики, кладемо в миску, солимо, додаємо спеції, подрібнений часник (2 зубчики) і пару столових ложок рослинної олії, перемішуємо. Даємо курку замаринувати 5-10 хвилин.

3. Помідори ріжемо на тонкі кружечки, зелень відокремлюємо від ніжок і крупно рубаємо часник пропускаємо через прес. Сир натираємо на крупній або середній тертці.

4. Потім для маринування баклажанів перекладаємо їх у глибоку миску, поливаємо двома столовими ложками рослинного масла, посипаємо зеленню, часником і спеціями, перемішуємо, чекаємо 5 хвилин.

5. Форму для випікання трохи змащуємо маслом, на дно викладаємо курку, поверх кладемо баклажани, посипаємо 1/3 натертого сиру, потім шар з помідорів, трохи солі і посипаємо зверху тертим сиром.

6. Відправляємо блюдо в духовку на 40-45 хвилин, випікаємо до повної готовності при температурі 200 градусів.

Приємного апетиту!

Баклажани, запечені з картоплею, помідором, сиром в духовці

Як ще можна урізноманітнити страви на основі баклажанів? Наприклад, додати інші сезонні овочі: картоплю і помідори.

Склад:

  • Баклажани – 3-4 шт.
  • Сметана – 150-200 гр.
  • Сир – 100 гр.
  • Картопля – 5-7 шт.
  • Помідори – 3-4 шт.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Кріп – 5 гр.
  • Спеції – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Рослинне масло – 5 ст. л.

Процес приготування:

1. Промиваємо овочі, картоплю очищаємо від шкірки. Все нарізаємо тонкими кружечками. Баклажани вимочуємо в підсоленій воді 20 хвилин, віджимаємо від вологи, а потім обсмажуємо на рослинному маслі з двох сторін.

2. Для соусу змішуємо сметану з подрібненим кропом і часником, додаємо спеції за смаком.

3. Сир натираємо на середній або великій тертці.

4. Для випікання краще використовувати глибоку форму. На дно форми викладаємо скибочки картоплі, добре змащуємо їх сметанним соусом, зверху окремими кладемо шарами баклажани і помідори, посипаємо помідори дрібкою солі, поливаємо рештою соусу, посипаємо сиром. Форму закриваємо зверху фольгою.

5. Випікаємо в духовці при 180 градусах 40 хвилин, потім знімаємо фольгу і ще раз ставимо в духовку на 30 хвилин.

6. Страву можна подавати як гарнір або як самостійне блюдо.

Приємного апетиту!

Баклажани, запечені з помідорами, болгарським перцем та сиром

Цікава подача цієї страви забезпечить йому почесне місце на святковому столі, а як гарнір підійде рис або макарони. При цьому вона зовсім не складна в приготуванні.

Склад:

  • Баклажани середньої величини – 4-5 шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Часник – 1-2 зубчики.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Болгарський перець – 2 шт.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Рослинне масло 2 ст. л.
  • Сир – 150 гр.
  • Суміш перців, базилік – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Промиваємо перець, помідори і баклажани, прибираємо плодоніжки. Баклажани розрізаємо на половинки, ложкою виймаємо м’якоть і вимочуємо в підсоленій воді близько 20 хвилин, позика віджимаємо від зайвої вологи.

2. З перцю видаляємо насіння і ріжемо його на невеликі квадратики. Цибулю дрібно шаткуємо, часник пропускаємо через землянку або натираємо на дрібній тертці. Помідори також дрібно нарізаємо.

3. На невеликому вогні на сковорідці обсмажуємо цибулю, додаємо до нього дрібно нарізані помідори, решту баклажани, перець, часник солимо, приправляємо спеціями, тушкуємо п’ять хвилин і знімаємо з вогню.

4. Половинки баклажана заповнюємо овочевий сумішшю, зверху посипаємо тертим сиром.

5. Фаршировані баклажани викладаємо на деко, попередньо засланий пергаментним папером і змащений рослинним маслом.

6. Розігріваємо до 180 градусів духовку і готуємо в ній овочі 35-45 хвилин.

7. Готові баклажани можна прикрасити листочками петрушки і подавати на стіл.

Приємного апетиту!