Хашлама – рідке гаряче блюдо, поширена по всьому Кавказу. У кулінарних книгах воно згадується як одна з найдавніших вірменських страв. Звичайно рецепт цього смачного страви відомий і у нас. У статті наведено 10 найбільш смачних рецептів хашлама.
Хашлама в казані в домашніх умовах
Так як хашлама – це східне блюдо, то готувати його слід в казані. У такому посуді м’ясо і овочі нидіють у власному соку, тому страва має насичений смак і аромат.
Інгредієнти на
8 порц.
- Баранина ⅘ кг
- Цибуля ріпчаста 3 шт.
- Перець болгарський 1 шт.
- Помідори 2 шт.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Спеції для м’яса, за смаком
- Масло рослинне 3 ст. л.
Процес приготування:
- Як приготувати хашламу за класичним рецептом? Овочі і м’ясо помийте. Баранину поріжте на порційні шматки.
- Цибуля наріжте півкільцями. У казан влийте рослинне масло і викладіть 1/3 лука.
- Болгарський перець наріжте соломкою, викладіть 1/3 від загальної маси поверх лука.
- Далі покладіть шар з 1/3 нарізаних часточками помідорів.
- На овочеву «подушку» викладіть половину баранини, посоліть і приправте її за смаком.
- Далі знову викладіть шари з 1/3 цибулі, перцю і помідорів.
- На овочі покладіть м’ясний шар, посоліть і приправте його.
- Завершіть закладку хашлама залишилися овочами.
- Щільно закрийте казан кришкою і поставте його на повільний вогонь. Готуйте хашламу 3-4 години, страва має нудиться у власному соку. Подавайте хашламу в гарячому вигляді зі свіжою зеленню і лавашем.
Приємного апетиту!
Вірменська хашлама на пиві
Смачне і ситне вірменське страву, яка нудиться не повільному вогні. Завдяки спеціальній технології приготування страви, м’ясо виходить дуже ніжним і саме відстає від кістки.
Час готування: 3,5 години.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Баранина – 500 гр.
- Помідори – 2 шт.
- Цибуля – 3 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Перець болгарський – 2 шт.
- Картопля – 3 шт.
- Пиво – 0,5 л.
- Зелень – 1 пучок.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Для хашлама можна брати м’якоть або м’ясо на кості. Наріжте баранину порційними шматками. Викладіть м’ясо в каструлю з товстим дном, гусятницю або казан.
2. Цибулю і моркву очистіть і наріжте тонкими кружечками. Овочі розкладіть поверх м’яса.
3. Картоплю почистіть, наріжте брусками і також викладіть в каструлю, додайте сіль за смаком.
4. Помідори наріжте часточками. Викладіть помідори і зелень поверх картоплі і влийте пиво.
5. Закрийте каструлю кришкою і поставте на повільний вогонь. Томіть страва від 2 до 3 годин.
6. Коли м’ясо і овочі дійдуть до готовності, перемішайте хашламу і подавайте на стіл.
Приємного апетиту!
Як приготувати хашламу по-вірменськи з яловичини?
Хашлама по-вірменськи трохи відрізняється від рецептів, які використовуються на Кавказі та Закавказзі. Страва готується з додаванням пива, воно надає хашламе особливий аромат і запах хмелю.
Час готування: 3 години.
Час приготування: 35 хв.
Порцій: 8.
Склад:
- Яловичина – 2-2,5 кг
- Перець болгарський – 2 шт.
- Помідори – 4-5 шт.
- Картопля – 2-4 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
- Кріп – 1,5 пучка.
- Пиво – 100 мл
- Сіль – за смаком.
- Шафран – за смаком.
- Хмелі-сунелі – за смаком.
- Паприка мелена – за смаком.
Процес приготування:
1. Цибулю очистіть від лушпиння, наріжте півкільцями і викладіть в казан.
2. Яловичину наріжте невеликими шматками і покладіть шаром на цибулю. М’ясо посипте сіллю і спеціями.
3. Болгарський перець очистити від перегородок і насіння, наріжте соломкою. Помідори наріжте часточками. Викладіть овочі в казан.
4. Картоплю почистіть, промийте і наріжте брусками, додайте його в казан.
5. Зелень промийте і дрібно порубаєте ножем, всипте її в казан. В кінці влийте пиво.
6. Закрийте казан кришкою і поставте на слабкий вогонь. Томіть блюдо 2,5-3 години. Готову страву перемішайте і подавайте на стіл в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Хашлама з баранини з картоплею і овочами
Смачне і барвисте страву з баранини і сезонних овочів готується досить просто. Незважаючи на те, що хашлама є ситною м’ясним блюдом, його приготування не вимагає багато зусиль.
Час готування: 4 години.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 6-8.
Інгредієнти:
- баранячі Реберця – 1,5 кг
- Картопля – 6 шт.
- Перець болгарський – 3 шт.
- Помідори – 4 шт.
- Квасоля стручкова – за смаком.
- Петрушка – 0,5 пучка.
- Кріп – 0,5 пучка.
- Часник – 1-2 головки.
- Сіль – за смаком.
- Суміш перців – за смаком.
Процес приготування:
1. Помідори наріжте кружечками і викладіть половину в казан.
2. Далі викладіть шар з баранячих реберець, посоліть і приправте його за смаком, додайте подрібнений часник.
3. Болгарський перець очистіть від насіння і перегородок, наріжте соломкою і викладіть половину в казан.
4. Далі покладіть картоплю, нарізану тонкими скибочками.
5. Стручкову квасолю можна використовувати свіжу або заморожену шар з неї покладіть поверх картоплі.
6. Завершіть закладку хашлама залишилися перцем і помідорами.
7. Посоліть і посипте рубаною зеленню. Як правило овочі дають достатню кількість соку, тому воду вливати немає необхідності, але в процесі приготування можна перевірити стан хашлама і при необхідності додати воду.
8. Томіть страву під кришкою на повільному вогні 3-4 години. Перед тим, як подати страву на стіл, перемішайте його.
Приємного апетиту!
Соковита хашлама з свинини на плиті
Хашлама – ситне блюдо для всієї сім’ї, який однаково добре підходить для обіду і вечері. Свинина тужить разом з овочами на повільному вогні, тому у вас відразу виходить і основну страву, і гарнір до нього. Подають його, як правило, з лавашем.
Час готування: 3 години.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 8.
Склад:
- Свинина – 0,8 кг
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Морква – 2 шт.
- Часник – 10 зуб.
- Картопля – 5 шт.
- Перець болгарський – 3 шт.
- Баклажани – 2 шт.
- Помідори – 5 шт.
- Вода – 300 мл
- Сіль – за смаком.
- Хмелі-сунелі – за смаком.
- Кінза свіжа – за смаком.
- Масло рослинне – за смаком.
Процес приготування:
1. Поставте казан на вогонь, прогрійте масло. Викладіть м’ясо, приправте його хмелі-сунелі і обсмажте до рум’яної скоринки.
2. Потім зніміть казан з вогню і посоліть свинину.
3. Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння, наріжте півкільцями і додати до м’яса.
4. Моркву очистіть і наріжте кружечками, її також викладіть в казан.
5. Зубчики часнику дрібно наріжте, викладіть половину в казан.
6. Картоплю почистіть, наріжте тонкими скибочками, додайте до м’яса і овочів.
7. Поверх картоплі покладіть болгарський перець.
8. Баклажани промийте, наріжте кружечками, викладіть їх рівномірним шаром.
9. Зверху на баклажани покладіть часточки помідорів. Посоліть і влийте воду.
10. Закрийте кришку казана і поставте його на повільний вогонь, томіть 2-2,5 години. Після цього додайте часник, перемішайте, вимкніть вогонь і залиште страву на 15-20 хвилин.
11. Подавайте хашламу в гарячому вигляді зі свіжим хлібом або лавашем.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт домашньої хашлама з курки
За класичним вірменському рецептом хашламу готують на основі м’яса баранини або яловичини. Однак, якщо вам до душі більш легені і менш калорійні страви, то можна взяти курку і велику кількість овочів.
Час готування: 115 хв
Час приготування: 55 хв.
Порцій: 5-6.
Інгредієнти:
- Курка – 0,5 кг
- Баклажан – 1 шт.
- Помідори – 2-3 шт.
- Перець болгарський – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Сіль – за смаком.
- Коріандр – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Цибуля зелена – 3-4 пера.
- Масло рослинне – 40 мл
Процес приготування:
1. Куряче м’ясо обсмажте в казані на олії до рум’яної скоринки.
2. Крупно наріжте моркву і ріпчасту цибулю, викладіть овочі до курки, продовжуйте смажити на середньому вогні.
3. Через 2-3 хвилини додайте нарізаний болгарський перець.
4. Баклажани наріжте кубиками, помідори – часточками. Викладіть овочі в казан, додайте сіль і спеції. Казан накрийте кришкою і тушкуйте на повільному вогні 1 годину.
5. Після цього страву перемішайте, додайте рубаний лук і подавайте хашламу на стіл.
Приємного апетиту!
Як приготувати хашламу з яловичини з картоплею?
Рецепт густого і смачного печені з яловичини і картоплі. У східних країнах таке блюдо називають хашлама. Воно виходить дуже наваристим навіть на плиті в каструлі.
Час готування: 150 хв.
Час приготування: 50 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Філе яловичини – 300 гр.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Помідори – 2 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 1 зуб.
- Картопля – 200 гр.
- Сіль –за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Яловичину наріжте великими кубиками, залийте водою, доведіть до кипіння і промийте. Потім м’ясо перекладіть в каструлю, де готується хашлама.
2. Цибулю наріжте півкільцями, помідори – часточками, болгарський перець – соломкою, часник пропустіть через прес. Додайте овочі в каструлю.
3. Картоплю почистіть і наріжте великими шматочками, викладіть її в каструлю до решти інгредієнтів.
4. Посоліть, додайте мелений перець, закрийте каструлю кришкою і тушкуйте хашламу на повільному вогні 2 години.
5. Готову страву перемішайте, посипте рубаною зеленню і подавайте на стіл в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування хашлама на багатті в казані
Хашлама – дуже наваристое і смачне блюдо, але особливо ароматним вона утворюється в казані на багатті. Його можна готувати в якості альтернативи звичайним шашликів на пікніках і в походах.
Час готування: 180 хв.
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 5-6.
Інгредієнти:
- Баранина – 0,5 кг
- Помідори – 3 шт.
- Цибуля ріпчаста – 3-4 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Картопля – 5-7 шт.
- Корінь пастернаку – 1 шт.
- Перець болгарський – 2 шт.
- Кінза – 3-4 гілки.
- Сіль –за смаком.
Процес приготування:
1. Підготуйте всі необхідні інгредієнти за списком.
2. М’ясо наріжте порційними шматками, помідори, цибуля, картопля, морква, перець і корінь пастернаку – кружечками.
3. На дно казана покласти м’ясо, посоліть його. Зверху викладіть моркву і корінь пастернака.
4. Далі покладіть цибулю і болгарський перець.
5. Потім зробіть шар з картоплі і помідорів. Зверху всипте сіль і рубану кинзу.
6. Поставте казан на вогонь, томіть блюдо 2-2,5 години.
7. Перед подачею хашламу перемішайте. Подавайте блюдо в гарячому вигляді зі свіжим хлібом.
Приємного апетиту!
Класична хашлама по-чувашски в домашніх умовах
На Кавказі хашламу вважають національним блюдом, але кожен народ готує її зі своїми особливостями. У хашламу по-чувашски додають більше картоплі, за рахунок чого зростає поживна цінність страви.
Час готування: 3 години.
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Свинина – 800 гр.
- Помідори – 4 шт.
- Перець болгарський – 4 шт.
- Картопля – 6 шт.
- Часник – 4 зуб.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний горошком – за смаком.
- Хмелі-сунелі – за смаком.
- Паприка – за смаком.
- Зелень для подачі.
Процес приготування:
1. Свинину промийте, обсушіть і наріжте великими кубиками.
2. На дно каструлі покладіть нарізані кружечками помідори злегка посипте їх сіллю.
3. Поверх помідорів викладіть свинину, посоліть і приправте її.
4. На м’ясо покладіть частину болгарського перцю і половину картоплі.
5. Далі шарами укладіть залишилися помідори, картопля, болгарський перець, посоліть і приправте за смаком.
6. Закрийте каструлю кришкою, поставте на повільний вогонь і тушкуйте хашламу протягом 2,5-3 годин.
7. Гарячу хашламу розкладіть на тарілки, посипте рубаною зеленню і подавайте на стіл.
Приємного апетиту!
Як приготувати соковиту хашламу в мультиварці?
Хашлама – це тушковану м’ясо з овочами. Готувати його можна на плиті в каструлі, на багатті в казані або в мультиварці. Блюдо завжди виходить наваристим і ситним, так як овочі тушатся разом з м’ясом, то бульйон просочується усіма цими смаками.
Час готування: 190 хв.
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 5.
Склад:
- Яловичина – 700 гр.
- Цибуля ріпчаста – 3 шт.
- Помідори – 3 шт.
- Перець болгарський – 2 шт.
- Картопля – 5 шт.
- Часник – 6 зуб.
- Вино червоне – 100 мл
- Сіль –за смаком.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Лимон – 1 шт.
Процес приготування:
1. Яловичину наріжте великими шматками, вимочити м’ясо у воді з додаванням лимонного соку протягом 6-8 годин.
2. Чашу мультиварки змастіть рослинною олією. Помідори наріжте кружечками і викладіть половину в чашу.
3. На помідори в один шар покладіть яловичину.
4. Цибулю наріжте півкільцями, часник тонкими пластинками. Поверх м’яса покладіть цибулю і часник, посипте сіллю.
5. Болгарський перець наріжте соломкою, картоплю – кружечками. Викладіть ці два шари, картопляний посипте невеликою кількістю солі.
6. На картоплю покладіть помідори, що залишилися, приправте їх. Влийте вино в чашу, закрийте кришку мультиварки і встановіть режим «Гасіння» на 15 хвилин.
7. Потім переведіть мультиварку в режим «Молочна каша» на 2,5 години. З-за того, що овочі і м’ясо нудяться при невеликій температурі, хашлама виходить дуже соковитою і смачною.
Приємного апетиту!