Хашлама класична – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Хашлама – рідке гаряче блюдо, поширена по всьому Кавказу. У кулінарних книгах воно згадується як одна з найдавніших вірменських страв. Звичайно рецепт цього смачного страви відомий і у нас. У статті наведено 10 найбільш смачних рецептів хашлама.

Хашлама в казані в домашніх умовах

Так як хашлама – це східне блюдо, то готувати його слід в казані. У такому посуді м’ясо і овочі нидіють у власному соку, тому страва має насичений смак і аромат.

Інгредієнти на
8 порц.

  • Баранина ⅘ кг
  • Цибуля ріпчаста 3 шт.
  • Перець болгарський 1 шт.
  • Помідори 2 шт.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Спеції для м’яса, за смаком
  • Масло рослинне 3 ст. л.

Процес приготування:

  1. Як приготувати хашламу за класичним рецептом? Овочі і м’ясо помийте. Баранину поріжте на порційні шматки.
  2. Цибуля наріжте півкільцями. У казан влийте рослинне масло і викладіть 1/3 лука.
  3. Болгарський перець наріжте соломкою, викладіть 1/3 від загальної маси поверх лука.
  4. Далі покладіть шар з 1/3 нарізаних часточками помідорів.
  5. На овочеву «подушку» викладіть половину баранини, посоліть і приправте її за смаком.
  6. Далі знову викладіть шари з 1/3 цибулі, перцю і помідорів.
  7. На овочі покладіть м’ясний шар, посоліть і приправте його.
  8. Завершіть закладку хашлама залишилися овочами.
  9. Щільно закрийте казан кришкою і поставте його на повільний вогонь. Готуйте хашламу 3-4 години, страва має нудиться у власному соку. Подавайте хашламу в гарячому вигляді зі свіжою зеленню і лавашем.

Приємного апетиту!

Вірменська хашлама на пиві

Смачне і ситне вірменське страву, яка нудиться не повільному вогні. Завдяки спеціальній технології приготування страви, м’ясо виходить дуже ніжним і саме відстає від кістки.

Час готування: 3,5 години.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Баранина – 500 гр.
  • Помідори – 2 шт.
  • Цибуля – 3 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Перець болгарський – 2 шт.
  • Картопля – 3 шт.
  • Пиво – 0,5 л.
  • Зелень – 1 пучок.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Для хашлама можна брати м’якоть або м’ясо на кості. Наріжте баранину порційними шматками. Викладіть м’ясо в каструлю з товстим дном, гусятницю або казан.

2. Цибулю і моркву очистіть і наріжте тонкими кружечками. Овочі розкладіть поверх м’яса.

3. Картоплю почистіть, наріжте брусками і також викладіть в каструлю, додайте сіль за смаком.

4. Помідори наріжте часточками. Викладіть помідори і зелень поверх картоплі і влийте пиво.

5. Закрийте каструлю кришкою і поставте на повільний вогонь. Томіть страва від 2 до 3 годин.

6. Коли м’ясо і овочі дійдуть до готовності, перемішайте хашламу і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!

Як приготувати хашламу по-вірменськи з яловичини?

Хашлама по-вірменськи трохи відрізняється від рецептів, які використовуються на Кавказі та Закавказзі. Страва готується з додаванням пива, воно надає хашламе особливий аромат і запах хмелю.

Час готування: 3 години.

Час приготування: 35 хв.

Порцій: 8.

Склад:

  • Яловичина – 2-2,5 кг
  • Перець болгарський – 2 шт.
  • Помідори – 4-5 шт.
  • Картопля – 2-4 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
  • Кріп – 1,5 пучка.
  • Пиво – 100 мл
  • Сіль – за смаком.
  • Шафран – за смаком.
  • Хмелі-сунелі – за смаком.
  • Паприка мелена – за смаком.

Процес приготування:

1. Цибулю очистіть від лушпиння, наріжте півкільцями і викладіть в казан.

2. Яловичину наріжте невеликими шматками і покладіть шаром на цибулю. М’ясо посипте сіллю і спеціями.

3. Болгарський перець очистити від перегородок і насіння, наріжте соломкою. Помідори наріжте часточками. Викладіть овочі в казан.

4. Картоплю почистіть, промийте і наріжте брусками, додайте його в казан.

5. Зелень промийте і дрібно порубаєте ножем, всипте її в казан. В кінці влийте пиво.

6. Закрийте казан кришкою і поставте на слабкий вогонь. Томіть блюдо 2,5-3 години. Готову страву перемішайте і подавайте на стіл в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Хашлама з баранини з картоплею і овочами

Смачне і барвисте страву з баранини і сезонних овочів готується досить просто. Незважаючи на те, що хашлама є ситною м’ясним блюдом, його приготування не вимагає багато зусиль.

Час готування: 4 години.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 6-8.

Інгредієнти:

  • баранячі Реберця – 1,5 кг
  • Картопля – 6 шт.
  • Перець болгарський – 3 шт.
  • Помідори – 4 шт.
  • Квасоля стручкова – за смаком.
  • Петрушка – 0,5 пучка.
  • Кріп – 0,5 пучка.
  • Часник – 1-2 головки.
  • Сіль – за смаком.
  • Суміш перців – за смаком.

Процес приготування:

1. Помідори наріжте кружечками і викладіть половину в казан.

2. Далі викладіть шар з баранячих реберець, посоліть і приправте його за смаком, додайте подрібнений часник.

3. Болгарський перець очистіть від насіння і перегородок, наріжте соломкою і викладіть половину в казан.

4. Далі покладіть картоплю, нарізану тонкими скибочками.

5. Стручкову квасолю можна використовувати свіжу або заморожену шар з неї покладіть поверх картоплі.

6. Завершіть закладку хашлама залишилися перцем і помідорами.

7. Посоліть і посипте рубаною зеленню. Як правило овочі дають достатню кількість соку, тому воду вливати немає необхідності, але в процесі приготування можна перевірити стан хашлама і при необхідності додати воду.

8. Томіть страву під кришкою на повільному вогні 3-4 години. Перед тим, як подати страву на стіл, перемішайте його.

Приємного апетиту!

Соковита хашлама з свинини на плиті

Хашлама – ситне блюдо для всієї сім’ї, який однаково добре підходить для обіду і вечері. Свинина тужить разом з овочами на повільному вогні, тому у вас відразу виходить і основну страву, і гарнір до нього. Подають його, як правило, з лавашем.

Час готування: 3 години.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 8.

Склад:

  • Свинина – 0,8 кг
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Часник – 10 зуб.
  • Картопля – 5 шт.
  • Перець болгарський – 3 шт.
  • Баклажани – 2 шт.
  • Помідори – 5 шт.
  • Вода – 300 мл
  • Сіль – за смаком.
  • Хмелі-сунелі – за смаком.
  • Кінза свіжа – за смаком.
  • Масло рослинне – за смаком.

Процес приготування:

1. Поставте казан на вогонь, прогрійте масло. Викладіть м’ясо, приправте його хмелі-сунелі і обсмажте до рум’яної скоринки.

2. Потім зніміть казан з вогню і посоліть свинину.

3. Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння, наріжте півкільцями і додати до м’яса.

4. Моркву очистіть і наріжте кружечками, її також викладіть в казан.

5. Зубчики часнику дрібно наріжте, викладіть половину в казан.

6. Картоплю почистіть, наріжте тонкими скибочками, додайте до м’яса і овочів.

7. Поверх картоплі покладіть болгарський перець.

8. Баклажани промийте, наріжте кружечками, викладіть їх рівномірним шаром.

9. Зверху на баклажани покладіть часточки помідорів. Посоліть і влийте воду.

10. Закрийте кришку казана і поставте його на повільний вогонь, томіть 2-2,5 години. Після цього додайте часник, перемішайте, вимкніть вогонь і залиште страву на 15-20 хвилин.

11. Подавайте хашламу в гарячому вигляді зі свіжим хлібом або лавашем.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт домашньої хашлама з курки

За класичним вірменському рецептом хашламу готують на основі м’яса баранини або яловичини. Однак, якщо вам до душі більш легені і менш калорійні страви, то можна взяти курку і велику кількість овочів.

Час готування: 115 хв

Час приготування: 55 хв.

Порцій: 5-6.

Інгредієнти:

  • Курка – 0,5 кг
  • Баклажан – 1 шт.
  • Помідори – 2-3 шт.
  • Перець болгарський – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Сіль – за смаком.
  • Коріандр – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Цибуля зелена – 3-4 пера.
  • Масло рослинне – 40 мл

Процес приготування:

1. Куряче м’ясо обсмажте в казані на олії до рум’яної скоринки.

2. Крупно наріжте моркву і ріпчасту цибулю, викладіть овочі до курки, продовжуйте смажити на середньому вогні.

3. Через 2-3 хвилини додайте нарізаний болгарський перець.

4. Баклажани наріжте кубиками, помідори – часточками. Викладіть овочі в казан, додайте сіль і спеції. Казан накрийте кришкою і тушкуйте на повільному вогні 1 годину.

5. Після цього страву перемішайте, додайте рубаний лук і подавайте хашламу на стіл.

Приємного апетиту!

Як приготувати хашламу з яловичини з картоплею?

Рецепт густого і смачного печені з яловичини і картоплі. У східних країнах таке блюдо називають хашлама. Воно виходить дуже наваристим навіть на плиті в каструлі.

Час готування: 150 хв.

Час приготування: 50 хв.

Порцій: 4.

Склад:

  • Філе яловичини – 300 гр.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 1 зуб.
  • Картопля – 200 гр.
  • Сіль –за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Яловичину наріжте великими кубиками, залийте водою, доведіть до кипіння і промийте. Потім м’ясо перекладіть в каструлю, де готується хашлама.

2. Цибулю наріжте півкільцями, помідори – часточками, болгарський перець – соломкою, часник пропустіть через прес. Додайте овочі в каструлю.

3. Картоплю почистіть і наріжте великими шматочками, викладіть її в каструлю до решти інгредієнтів.

4. Посоліть, додайте мелений перець, закрийте каструлю кришкою і тушкуйте хашламу на повільному вогні 2 години.

5. Готову страву перемішайте, посипте рубаною зеленню і подавайте на стіл в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування хашлама на багатті в казані

Хашлама – дуже наваристое і смачне блюдо, але особливо ароматним вона утворюється в казані на багатті. Його можна готувати в якості альтернативи звичайним шашликів на пікніках і в походах.

Час готування: 180 хв.

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 5-6.

Інгредієнти:

  • Баранина – 0,5 кг
  • Помідори – 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 3-4 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Картопля – 5-7 шт.
  • Корінь пастернаку – 1 шт.
  • Перець болгарський – 2 шт.
  • Кінза – 3-4 гілки.
  • Сіль –за смаком.

Процес приготування:

1. Підготуйте всі необхідні інгредієнти за списком.

2. М’ясо наріжте порційними шматками, помідори, цибуля, картопля, морква, перець і корінь пастернаку – кружечками.

3. На дно казана покласти м’ясо, посоліть його. Зверху викладіть моркву і корінь пастернака.

4. Далі покладіть цибулю і болгарський перець.

5. Потім зробіть шар з картоплі і помідорів. Зверху всипте сіль і рубану кинзу.

6. Поставте казан на вогонь, томіть блюдо 2-2,5 години.

7. Перед подачею хашламу перемішайте. Подавайте блюдо в гарячому вигляді зі свіжим хлібом.

Приємного апетиту!

Класична хашлама по-чувашски в домашніх умовах

На Кавказі хашламу вважають національним блюдом, але кожен народ готує її зі своїми особливостями. У хашламу по-чувашски додають більше картоплі, за рахунок чого зростає поживна цінність страви.

Час готування: 3 години.

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 4.

Склад:

  • Свинина – 800 гр.
  • Помідори – 4 шт.
  • Перець болгарський – 4 шт.
  • Картопля – 6 шт.
  • Часник – 4 зуб.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний горошком – за смаком.
  • Хмелі-сунелі – за смаком.
  • Паприка – за смаком.
  • Зелень для подачі.

Процес приготування:

1. Свинину промийте, обсушіть і наріжте великими кубиками.

2. На дно каструлі покладіть нарізані кружечками помідори злегка посипте їх сіллю.

3. Поверх помідорів викладіть свинину, посоліть і приправте її.

4. На м’ясо покладіть частину болгарського перцю і половину картоплі.

5. Далі шарами укладіть залишилися помідори, картопля, болгарський перець, посоліть і приправте за смаком.

6. Закрийте каструлю кришкою, поставте на повільний вогонь і тушкуйте хашламу протягом 2,5-3 годин.

7. Гарячу хашламу розкладіть на тарілки, посипте рубаною зеленню і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!

Як приготувати соковиту хашламу в мультиварці?

Хашлама – це тушковану м’ясо з овочами. Готувати його можна на плиті в каструлі, на багатті в казані або в мультиварці. Блюдо завжди виходить наваристим і ситним, так як овочі тушатся разом з м’ясом, то бульйон просочується усіма цими смаками.

Час готування: 190 хв.

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 5.

Склад:

  • Яловичина – 700 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 3 шт.
  • Помідори – 3 шт.
  • Перець болгарський – 2 шт.
  • Картопля – 5 шт.
  • Часник – 6 зуб.
  • Вино червоне – 100 мл
  • Сіль –за смаком.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Лимон – 1 шт.

Процес приготування:

1. Яловичину наріжте великими шматками, вимочити м’ясо у воді з додаванням лимонного соку протягом 6-8 годин.

2. Чашу мультиварки змастіть рослинною олією. Помідори наріжте кружечками і викладіть половину в чашу.

3. На помідори в один шар покладіть яловичину.

4. Цибулю наріжте півкільцями, часник тонкими пластинками. Поверх м’яса покладіть цибулю і часник, посипте сіллю.

5. Болгарський перець наріжте соломкою, картоплю – кружечками. Викладіть ці два шари, картопляний посипте невеликою кількістю солі.

6. На картоплю покладіть помідори, що залишилися, приправте їх. Влийте вино в чашу, закрийте кришку мультиварки і встановіть режим «Гасіння» на 15 хвилин.

7. Потім переведіть мультиварку в режим «Молочна каша» на 2,5 години. З-за того, що овочі і м’ясо нудяться при невеликій температурі, хашлама виходить дуже соковитою і смачною.

Приємного апетиту!