Маслюки на зиму — 10 простих рецептів заготовок в банках з покроковими фото

Маслюки на зиму — це чудові гриби, з яких можна приготувати масу зимових заготовок. Маслюки солять, маринують, смажать і заморожують. Але спочатку гриби потребують ретельної обробки, для якої обов’язково потрібно використовувати рукавички. Масляниста покриття глибоко вбирається в шкіру, і відмити руки дуже складно. Маслюки після збору відразу вимагають переробки, так як швидко псуються. Зібрати гриби — півсправи. Головне — добре очистити від нальоту і шкірки. Для заготовок маслюки необхідно відварити, як і інші види грибів.

Мариновані маслюки на зиму в банках

Мариновані маслюки на зиму в банках — дивовижна заготовка, яка обов’язково знайде застосування на вашій кухні. Грибну консервацію використовують для приготування різних закусок або використовують як самостійну частування. Для реалізації рецепта необхідні звичайні інгредієнти і безпосередньо маслюки.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Маслюки свіжі 3 кг
  • Лавровий лист 4 шт.
  • Сіль 3 ст. л.
  • Оцтова есенція 2 ст. л.
  • Вода 2 л
  • Цукор-пісок-4 ст. л.
  • Перець духм’яний горошком 5 шт.
  • Перець чорний горошок 15 шт.

Процес приготування:

  1. Щоб приготувати маслюки на зиму, необхідно їх зібрати.
  2. Перебираємо гриби, видаляючи непридатні екземпляри. З маслюків знімаємо шкірку, зрізаємо зіпсовані місця.
  3. Почистивши гриби, детально промиваємо їх.
  4. Вивантаживши маслюки по містку ємність, замочуємо на півгодини і пару раз промиваємо їх у підсоленій воді. Поки замочуються гриби, вимиваємо банки і стерилізуємо їх. Кришки кип’ятимо.
  5. Довівши до кипіння воду, підсолюємо її і варимо маслюки протягом 10 хвилин. Щоб під час варіння гриби не потемніли, у відвар наливаємо пару крапель оцту або сік лимона. Можна додати щіпку лимонки.
  6. Проціджуємо гриби через сито.
  7. Варимо маринад, з’єднавши воду з сіллю, цукром і додавши перець і лаврушку. Доводимо маринад до кипіння і варимо 5 хвилин, а потім опускаємо відварні маслюки. Закипятив, проварюємо маслюки 5 хвилин. Додаємо оцтову есенцію і відключаємо нагрівання. Наповнюємо простерилізовані банки грибочками.
  8. Дно великої каструлі застеляємо рушником. Встановлюємо банки, прикриті прокип’яченими кришками. Вливаємо теплу воду по плечики банок. Помістивши каструлю на вогонь, кип’ятити півгодини. Обережно дістаємо гарячі заготовки спеціальними щипцями і закатуємо ключем.
  9. Закутуємо перевернуті закрутки. Після охолодження прибираємо в комору і зберігаємо до зими. Відкоркувавши баночку, насолоджуємося грибним делікатесом. Приємного апетиту!

маслюки Солоні на зиму

маслюки Солоні на зиму — шикарна закуска, яка розбавить меню в зимовий час, надавши різноманітність раціону. Солоні гриби застосовують для приготування салатів або начинок для домашніх пирогів. Процес заготівлі маслюків нескладний, але вимагає уважного підходу до попередньої обробки самих грибів.

Час приготування – 15 год 00 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 800 мл.

Інгредієнти:

  • Маслюки – 3 кг
  • Листя смородини – 8 шт.
  • Листя вишні – 6 шт.
  • Сіль – 3 ст. л. без гірки
  • Часник – 8 зубчиків.
  • Кріп – 6-8 гілочок.
  • Вода – 1,5 л

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо продукти для засолювання маслюків. Перебираємо гриби чистимо їх. Промиваємо в підсоленій воді.

Крок 2. У киплячу підсолену воду вивантажуємо почищені і промиті гриби. Довівши до кипіння, мінімізуємо нагрівання і варимо маслюки 10 хвилин. Через деякий час зливаємо і промиваємо гриби. В чистій каструлі підсолену воду кип’ятимо і повторюємо процедуру, яка позбавить гриби від слизу.

Крок 3. Двічі проваріть маслюки, відкидаємо їх на друшляк.

Крок 4. За місткою посуді розкладаємо промиті листя, нарізаний часник і посипаємо сіллю.

Крок 5. На ароматну “подушку” кладемо частина маслюків.

Крок 6. Посипаємо сіллю і приправляємо часником.

Крок 7. Повторюємо дії, поки не закінчаться маслюки.

Крок 8. Закриваємо гілочками кропу. Прикриваємо тарілкою меншого діаметру. Розміщуємо гніт. Залишаємо при кімнатній температурі на 12-14 годин.

Крок 9. На другий день знімаємо пробу і регулюємо за смаком, також знімаємо гніт.

Крок 10. Наповнюємо простерилізовані банки солоної закускою, добре притискаючи, щоб не було порожнеч. Прикриваємо кришкою і переносимо в прохолоду до закінчення ферментації. Через тиждень можна насолоджуватися солоними маслюками.

Крок 11. Для кращого зберігання зверху доливаємо рослинне масло і щільно закриваємо. Зберігаємо в прохолодному приміщенні. Приємного апетиту!

Мариновані маслюки без оцту на зиму

Мариновані маслюки без оцту на зиму готуються просто. Не всі люблять різкий запах оцту, тому хочу представити рецепт, в якому як консервант використовують лимонну кислоту. Гриби виходять ніжними і максимально апетитними. Заготівля маслюків не обтяжить вас, запевняю, а смакові якості підкорять раз і назавжди!

Час готування – 1 ч. 30 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 1

Інгредієнти:

  • Маслюки – 2 кг
  • Лимонна кислота – 20 гр. + 1 щіпка
  • Лавровий лист – 4 шт.
  • Сіль – 80 гр.
  • Вода – 2 л
  • Цукор-пісок – 150 гр.
  • Перець чорний горошком – 8-10 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Сортуємо гриби від пом’ятих, непридатних примірників і очищаємо маслюки в сухому стані. Намочивши гриби, зробити це буде значно складніше.

Крок 2. Оновлюємо зріз на ніжках і детально промиваємо маслюки. Вивантажуємо у великий таз. Заливаємо водою і кладемо щіпку лимонки. Кислота не дасть потемніти грибів. Після закипання варимо 20 хвилин, видаляючи піну.

Крок 3. Проціджуємо маслюки і промиваємо під краном. Витримуємо деякий час, щоб позбутися від вологи. Кип’ятимо воду з сіллю, цукром, лимонкою, лаврушкой і перцем. Опускаємо маслюки і кип’ятимо 40 хвилин, не забуваємо видаляти пінку.

Крок 4. Не гаючи часу, розміщуємо промиті банки в духовці. Прогріваємо 20 хвилин при 150°. Вимкнувши духовку, остуджуємо. Кришки кип’ятимо.

Крок 5. Прокаленные ємності заповнюємо киплячій закускою. Загвинчуємо баночки і остуджуємо під шубою з ковдр. Переміщаємо до зимової консервації до запитання. Приємного апетиту!

Грибна ікра з маслюків на зиму

Грибна ікра з маслюків на зиму – закрутка, яка виручить як у звичайні, так і святкові дні. Бутерброди з грибним делікатесом завжди розходяться на “ура”. Крім того, що ікра дуже смачна, вона ще й ситна. Ікру з маслюків я консервую в ємностях невеликого розміру, щоб зручно було пригостити друзів. Ніхто з рідних і близьких не відмовиться від милого презенту.

Час готування – 1 ч. 30 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 3

Інгредієнти:

  • Маслюки – 1 кг
  • Цибуля ріпчаста – 230 гр.
  • Вода – 1 л
  • Сіль – за смаком.
  • Морква – 150 гр.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Часник – 1 зубчик
  • Масло рослинне – 100 мл

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо інгредієнти.

Крок 2. Оглядаємо гриби на вади, чистимо шкірку і скоблим ніжки. Вимочуємо 3 години, підсолюємо воду, щоб позбутися від слизу.

Крок 3. Вимочені грибочки проварюємо півгодини, додавши сіль.

Крок 4. Проварені грибочки зливаємо через сито і охолодити.

Крок 5. Злегка охолодивши, маслюки прокручуємо через м’ясорубку.

Крок 6. Очищені цибулини розрізаємо на сегменти, щоб вони вільно проходили в отвір м’ясорубки.

Крок 7. Очистивши морквину, розрізаємо її на частини.

Крок 8. Подрібнюємо овочі тим же способом, що і гриби.

Крок 9. У прогріте рослинна олія вивантажуємо овочеву масу.

Крок 10. Готуємо овочеву масу до сухого стану.

Крок 11. До обжарке вивантажуємо грибну масу.

Крок 12. Смажимо до випаровування вологи.

Крок 13. Солимо і перчимо, тушкуємо, прикривши кришкою, 20 хвилин при мінімальній температурі, регулярно помішуючи.

Крок 14. В кінці готування додаємо роздавлений через землянку часник. Перемішавши, відключаємо нагрівання.

Крок 15. Ікру подаємо з запалі з жару або стерилізуємо баночки, розфасовуємо за зіп-пакетах і заморожуємо. Запашну заготівлю розподіляємо по простерилизованным баночках і розміщуємо в холодильнику. Для кращого зберігання в баночку вливаємо прожарену масло. Закорковуємо прокип’яченими закрутками.

Крок 16. Пробуємо частування.

Крок 17. Закуска виходить дуже апетитною. Приємного апетиту!

Маслюки на зиму з цибулею

Маслюки на зиму з цибулею являють собою чудове частування на кожен день і для більш значущих подій. З готуванням закуски впораються як досвідчені, так і початківці кулінари, але потрібно набратися терпіння. Для очищення грибочків воно стане в нагоді.

Час готування – 4 год 00 хв.

Час приготування – 35 хв.

Порції – 750 мл.

Інгредієнти:

  • Маслюки – 500 гр.
  • Цибуля червоний – 100 гр.
  • Сіль – 1,5 ч. л.
  • Оцет столовий 9% – 1,5 ст. л.
  • Вода – 1,2 л
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.
  • Перець чорний горошком – 8 шт.
  • Насіння коріандру – 0,5 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо продукти за списком.

Крок 2. Перебираємо грибочки, оглядаючи і прибираючи червиві маслюки. Знімаємо шкірку з розсуд і обов’язково оновлюємо на ніжці зріз. Викладаємо маслюки у воду (можна трохи підсолити) і залишаємо на 3 години. Потім прополіскуємо, щоб видалить липку слиз.

Крок 3. Проварюємо маслюки протягом півгодини, після чого проціджуємо через сито і обполіскуємо.

Крок 4. Очищений цибулю нарізаємо тонший. Підійде і звичайний ріпчаста, і червоний. На смак сорт овочів не вплине.

Крок 5. У сотейник засипаємо цукор.

Крок 6. Сиплемо сіль.

Крок 7. Закидаємо перець.

Крок 8. Слідом висипаємо коріандр. Для смаку і аромату можна використовувати й інші прянощі.

Крок 9. Заливаємо киплячою водою і перемішуємо. Розміщуємо на вогні.

Крок 10. Проваріть до розчинення крупинок, в киплячий розчин вливаємо оцтову кислоту.

Крок 11. Вводимо рафінована дезодорована олія. Розмішавши, кип’ятимо і знімаємо з плити.

Крок 12. Вивантажуємо в маринад, тонко нарізану цибулю.

Крок 13. Відварені гриби поливаємо гарячим ароматним маринадом або опускаємо маслюки в заливку. Від зміни дій, результат не зміниться. Розмішуємо.

Крок 14. Банки промиваємо і прожарюємо. Простерилізовані банки наповнюємо закускою. Укупориваем прокип’яченими закрутками. Перевернувши догори дном, закутуємо в плед для повільного остигання. Остудивши, переносимо в шафку з зимовими заготовками.

Крок 15. Доповнюємо домашню їжу запашної консервацією. Особливо, мариновані гриби користуються підвищеним попитом у свята і під час посту. Приємного апетиту!

Маслюки з лимонною кислотою в банках на зиму

Маслюки з лимонною кислотою в банках на зиму мають вишуканими смаковими якостями. Ніжна закуска піднімає настрій і нагадує про літо. Лимонка не дає закуски різкого аромату на відміну від оцтової кислоти і чудово зберігає консервацію. Багато зимові закачування я готую з лимонкою, по-моєму, так смак виходить м’якше.

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 500 мл

Склад:

  • Маслюки – 700 гр.
  • Гвоздика – 3 шт.
  • Лавровий лист – 1-2 шт.
  • Сіль – 2 ч. л. + 1 ч. л.
  • Лимонна кислота – 1 ч. л.
  • Чорний перець горошком – 3 шт.
  • Вода – 500 мл + 1 л.
  • перець Запашний горошком – 3 шт.
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо інгредієнти.

Крок 2. Відсортувавши і прибравши непридатні, пошкоджені або червиві примірники, полощіть грибочки в тазику з водою. Потім вантажимо їх у сотейник. Кладемо чайну ложку солі і заливаємо літром очищеної води. Варимо 10 хвилин і зливаємо рідину. Детально обполіскуємо.

Крок 3. Варимо, таким чином, ще 3 рази, але, вже не додаючи солі, кожен раз, добре промиваючи, щоб позбутися характерною слизу.

Крок 4. Зливаємо гриби і залишаємо в друшляку, щоб рідина стекла.

Крок 5. Розмішуємо у воді сіль і цукор. Додаємо прянощі, зазначені в рецептурі. На розсуд додатково кладемо свої улюблені спеції. Можна приправити часником для аромату. Встановивши на плиті, кип’ятимо. Всипаємо лимонку.

Крок 6. У киплячий розсіл опускаємо маслюки і проварюємо 10 хвилин при дрібному бурління.

Крок 7. Прожарюємо попередньо вимиті скляні ємності (беремо баночки невеликого обсягу), наповнюємо їх киплячій заготівлею.

Крок 8. Закатуємо стерилізованими кришками і остуджуємо під ковдрою, уклавши на бочок.

Крок 9. Після повного охолодження оглядаємо, не пропускають чи закрутки повітря, і переміщаємо в льох або шафа, призначена для зберігання консервації.

Крок 10. Доповнюємо основні страви грибним шедевром на святах, сімейних застіллях або дружніх посиденьках. Приємного апетиту!

Маслюки на зиму з часником

Маслюки на зиму з часником – чудова заготовка, яка порадують тих, хто не їсть м’ясо або постить. Кількість часнику визначаємо за розсуд. Він надає не тільки особливий аромат і неповторний смак. Такі гриби з’їдаються в першу чергу. Від душі рекомендую скористатися чудовим рецептом!

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 1 л.

Склад:

На 2 пів-літрові банки:

  • Маслюки – 1,5 кг
  • Часник – 2 зубчики.
  • Лавровий лист – 5 шт.
  • Сіль – 25 гр.
  • Оцет 9% – 40 мл
  • Чорний перець горошком – 10 шт.
  • Вода – 1 л
  • перець Запашний горошком – 10 шт.
  • Цукор-пісок – 15 гр.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Перш ніж приступити до консервації, перевіряємо наявність продуктів.

Крок 2. Тільки що зібрані грибочки вивантажуємо в таз і заливаємо очищеною водою. Отмачиваем хвилин 20. Знімаємо шкірку, скоблим ніжки, оновлюємо зріз.

Крок 3. З дрібних екземплярів знімати шкірку необов’язково. Обполіскуємо грибочки.

Крок 4. Вимиті маслюки вивантажуємо у посуд з товстим дном (підійде казанок). Заливаємо водою. Помістивши на конфорку, чекаємо закипання і засікаємо 10 хвилин.

Крок 5. Зливаємо гриби і грунтовно обполіскуємо, щоб видалити забруднення. Промиваємо посуд для варіння.

Крок 6. Гриби повертаємо в посуд для варіння. Присмачую сіллю, цукром і перцем горошком, кладемо лаврушки і пелюстки очищеного часнику. Наливаємо гарячу воду. Після закипання кип’ятимо 10 хвилин.

Крок 7. Проваріть, мінімізуємо полум’я, присмачую олією і оцтом. Прокип’ятити, знімаємо з конфорки.

Крок 8. Готову закуску розливаємо по простерилизованным ємкостей, витягуючи листи лавра. Намагаємося розподілити гриби по банках порівну, а потім заповнюємо маринадом.

Крок 9. Закатуємо прокип’яченими кришками, притримуючи прихватками, щоб не обпалити руки. Остудивши під ковдрою, розміщуємо в прохолодному приміщенні.

Крок 10. Пригощаємо закруткою друзів, подаючи з основними гарячими стравами. Приємного апетиту!

Заготівля маслюків гарячим способом

Заготівля маслюків гарячим способом вимагає мінімум інгредієнтів і зусиль. Консервацію таким способом освоїть навіть недосвідчений кулінар. Доведеться трохи постаратися, але взимку ви будете раді, що не полінувалися скористатися апетитним рецептом.

Час готування – 2 ч. 00 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 500 мл

Інгредієнти:

  • Маслюки очищені – 1 кг
  • Лимонна кислота – 0,3 гр.
  • Сіль – 40 гр.
  • Оцтова есенція – 6 мл
  • Вода – 200 мл
  • Спеції – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Перебираємо маслюки, відокремлюючи від зіпсованих примірників. Знімаємо шкірку.

Крок 2. Залишаємо в тазі з водою на півгодини.

Крок 3. Перекидаємо на друшляк і детально промиваємо.

Крок 4. У каструлю наливаємо воду, насипаємо лимонку і опускаємо гриби. Розмістивши на плиті, варимо 15 хвилин, знімаючи піну шумівкою. Відвар проціджуємо, відкинувши маслюки на сито або друшляк.

Крок 5. У каструлю наливаємо воду. Кладемо сіль і лимонку. Вскипятив маринад, занурюємо відварені гриби. Накривши кришкою, варимо 40 хвилин. В якості ароматизаторів використовуємо улюблені прянощі (лаврушку, суцвіття кропу, горошки перцю, гвоздику). Проварюємо 10 хвилин.

Крок 6. Наприкінці варіння вливаємо оцтову есенцію. Розмішавши, прибираємо гриби з конфорки. У простерилизованную баночку закладаємо гриби і доливаємо маринад, видаливши трави і листя.

Крок 7. З допомогою ключа закриваємо прокип’яченими кришками. Перевернувши догори дном і закутавши, остуджуємо заготовку. Після чого переміщаємо в льох або підвал. Приємного апетиту!

Маслюки в томатному соусі на зиму

Маслюки в томатному соусі на зиму – прекрасний варіант доповнити картопляний гарнір або макарони. Вишукане блюдо сподобається всім. Томат надає приємну родзинку і чудово поєднується з маслюками. Процедура досить трудомістка, але страва того варте!

Час готування – 2 ч. 30 хв

Час приготування – 30 хв.

Порції – 4,5 л.

Інгредієнти:

  • Маслюки відварні – 3 кг
  • Цибуля ріпчаста – 1 кг
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Оцет столовий 9% – 6 ст. л.
  • Томатна паста – 400 гр.
  • Вода – 150 мл
  • Масло рослинне – 1-2 ст.
  • Цукор-пісок – 5 ст. л.
  • Спеції – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Почищені і вимиті маслюки варимо 20 хвилин 2 рази, знімаючи піну. Зливаємо і обполіскуємо. Даємо стекти зайвій волозі.

Крок 2. Очищаємо кілограм цибулі. Нарізаємо овочі півкільцями.

Крок 3. Розміщуємо металеву миску на вогні. Наливаємо олію. Закладаємо цибульну нарізку.

Крок 4. Пасеруємо цибулю.

Крок 5. Коли цибуля стане прозорою, викладаємо томатну пасту.

Крок 6. Смажимо все разом, помішуючи.

Крок 7. Розбавляємо водою. Насипаємо сіль.

Крок 8. Балансуємо смак цукровим піском.

Крок 9. Для аромату приправляємо горошинами перцю.

Крок 10. Закидаємо лаврушку.

Крок 11. Вивантажуємо відварені гриби.

Крок 12. Перемішуємо і тушкуємо 45 хвилин при постійному помішуванні. На завершення готування вводимо оцет.

Крок 13. Наповнюємо простерилізовані банки грибами.

Крок 14. Зверху накриваємо прокип’яченими кришками.

Крок 15. В широкий посуд з теплою водою укладаємо дрантя. Розміщуємо заготовки. Кип’ятимо 45 хвилин.

Крок 16. Закатуємо гриби машинкою. Перевернувши, остуджуємо під ковдрами.

Крок 17. Остудивши закуску, розміщуємо закрутки в коморі. Приємного апетиту!

Смажені маслюки в банках

Смажені маслюки в банках – шалено смачний напівфабрикат, який допоможе в приготуванні обіду на швидку руку. Смажені маслюки чудово доповнюють будь-які гарніри, а також підходять для начинки домашньої випічки – млинців, пирогів або піци. Обов’язково запасіться чарівної заготівлею. Це дуже смачно!

Час готування – 2 ч. 00 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 500 мл

Склад:

На пів-літрову банку:

  • Маслюки – 1 кг
  • Лавровий лист – 2-3 шт.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Оцет 6% – 1,5 ст. л.
  • Масло рослинне – 40 мл
  • Перець чорний мелений – 3 щіпки.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо інгредієнти.

Крок 2. Сортуємо від сміття і непридатних до використання примірників, за бажанням очищаємо від шкірки і промиваємо маслюки. Перекладаємо в посуд для варіння, наливаємо воду і проварюємо хвилин 20.

Крок 3. Виливаємо грибний відвар і обполіскуємо, щоб змити характерну слиз.

Крок 4. Промиті гриби вивантажуємо в чисту каструлю. Солимо і перчимо. Кладемо лаврушку. Прянощі кладемо на розсуд. Наливаємо воду. Закипятив, готуємо ще 20 хвилин.

Крок 5. Виливаємо маслюки через сито, залишаємо, щоб стекли надлишки. Розжаривши сковорідку з рослинним маслом, викладаємо на нього маслюки.

Крок 6. Солимо і перчимо. Обсмажуємо, періодично помішуючи для рівномірного готування. У завершенні процесу присмачую оцтом. Перемішавши, вимикаємо конфорку.

Крок 7. Простерилізований баночку і кришку, щільно наповнюємо її маслюками. Щоб збільшити час зберігання, зверху заливаємо розпеченим рослинним маслом.

Крок 8. Закорковуємо заготівлю і остуджуємо природним чином, не закутывая і не перевертаючи.

Крок 9. Прибираємо в холод до запитання. Раджу готувати маслюки у великих кількостях, це незамінна заготовка. Використовуємо в гарячому або холодному стані, для приготування основних страв чи закусок. Приємного апетиту!