Онігірі – це традиційна страва Японії, яке давно почали подавати і в наших ресторанах, так чому б нам не повторити ці прості рецепти на власній кухні? Дане блюдо являє собою невеликий «пиріжок», сформований у формі трикутника і доповнений різноманітними начинками, а також смужкою водоростей норі. Якщо ви любите рибу і морепродукти – відмінно, начиним онігірі консервованим тунцем у власному соку або філе червоної риби. Любите м’ясо – чудово, будемо використовувати птицю.
Онігірі з тунцем в домашніх умовах
Онігірі з тунцем в домашніх умовах – це прекрасний варіант смачного і поживного перекусу, на приготування якого вам не доведеться витрачати більше 60 хвилин. А головним плюсом цієї страви є той факт, що його дуже зручно брати з собою на роботу або навчання, адже смак не втрачається навіть в холодному вигляді.
Інгредієнти на
4 порц.
- рис для суші-1 склянка
- Вода-2 склянки
- Оцет рисовий 1 ст. л.
- Сіль 1 ст. л.
- Цукор-пісок 2 ст. л.
- Кунжут 2 ст. л.
- Норі 2 шт.
- Тунець консервований 200 гр.
- Цибуля зелена 1 пучок
- Майонез столовий молочний 3 ст. л.
Процес приготування:
- Ретельно промиту крупу заливаємо холодною водою і залишаємо на 20 хвилин для того, щоб рис злегка наситився вологою.
- За закінчення часу, переливаємо рідина разом з рисинками в сотейник і доводимо до кипіння. Потім зменшуємо нагрівання і закривши кришкою, варимо 15 хвилин. По закінченні термічної обробки даємо настоятися протягом 15 хвилин.
- В окремій піалі готуємо заправку: змішуємо оцет, цукор, сіль і трохи гарячої води. Отриманим розчином заливаємо готову крупу і ретельно перемішуємо.
- Для начинки обполіскуємо пір’я зеленого лука, стряхиваем зайву вологу і нарізаємо кільцями.
- Тунець акуратно піднімаємо і викладаємо на тарілку, додаємо зелень і майонез – розминаємо виделкою до однорідності.
- Остиглий рис викладаємо на долоню у формі трикутника, присмачую рибною масою і закриваємо крупою, надаємо форму трикутника. Декоруємо смужками норі і присипаємо кунжутом.
- Страва готуємо та подаємо до столу. Приємного апетиту!
Онігірі з куркою
Онігірі з куркою і сиром – це смачне і поживне блюдо родом з Японії, яке дуже швидко набирає популярність і в наших широтах. Але це зовсім не дивно, адже поєднання кисло-солодкого рису з ніжним м’ясом птиці – це не тільки дуже смачно, але ще й ситно.
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 3.
Склад:
- Рис круглий – 180 гр.
- Вода – 200 мл
- Філе куряче – 150 гр.
- Сир твердих сортів – 60 гр.
- Майонез – 1,5 ст. л.
- Норі – ½ листа.
- Сіль – 1 щіпка.
- Цукор-пісок – 1 ст. л.
- Оцет рисовий – 2 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Філе очистити від плівок і варимо в підсоленій воді 15-20 хвилин, виймаємо з бульйону і даємо час охолонути. Нарізаємо листи норі невеликими сегментами.
Крок 2. Крупу промиваємо в 3-4 водах і відкидаємо на друшляк, через кілька хвилин викладаємо рис у сотейник, заливаємо водою і, довівши до кипіння, підсмажуємо на мінімальному нагріві під кришкою 10-12 хвилин. Далі, прибираємо вогнетривкий посуд з конфорки і наполягаємо, інгредієнт ще близько 10 хвилин, не чіпаючи кришку. Заправляємо сумішшю рис з цукрового піску, оцту і солі – перемішуємо.
Крок 3. Курку ріжемо кубиком або розбираємо по волокнах, також подрібнюємо сир за допомогою терки.
Крок 4. В піалі об’єднуємо птицю з майонезом і сиром.
Крок 5. Для формовки нам знадобиться спеціальна форма: викладаємо близько 60 грам рису і робимо невелике поглиблення, кладемо 50 грам сирно-курячої маси.
Крок 6. Зверху додаємо ще приблизно 70 грамів крупи і утрамбовуємо кришкою.
Крок 7. Один край загорнути в смужку з норі.
Крок 8. Онігірі викладаємо на листя зеленого салату і приступаємо до трапези. Приємного апетиту!
Онігірі з крабовими паличками
Онігірі з крабовими паличками – це просте у приготуванні, а також бюджетне страва, яка обов’язково допоможе вам без заморочок урізноманітнити ваш звичний раціон і привнести щось абсолютно нове, та ще й нагадує суші! Ваші домочадці оцінять – гарантовано!
Час готування – 50 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 3.
Склад:
- Рис – 200 гр.
- Соус соєвий – 50 гр.
- крабові Палички – 200 гр.
- Норі – 20 гр.
- Оцет рисовий – 20 мл
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо складові: видаляємо обгортку з сурімі, гарненько промиваємо рис до прозорості води.
Крок 2. У невеликій мисочці змішуємо оцет і соєвий соус.
Крок 3. Заливаємо крупу водою і на сильному полум’я доводимо до кипіння. Відразу ж зменшуємо нагрів до мінімуму і готуємо під кришкою 15 хвилин. Прибравши з конфорки і не відкриваючи кришку, наполягаємо ще 20 хвилин. Після, заправляємо рис соєво-оцтової сумішшю.
Крок 4. Подрібнюємо крабові палички і формуємо онігірі: викладаємо на долоню жменю рису, зверху начинку і знову крупа, надаємо форму трикутника, і знизу обертаємо норі.
Крок 5. Готуємо та подаємо до столу. Готуйте і отримуйте задоволення!
Онігірі з креветками
Онігірі з креветками являють собою трикутні пиріжки з відвареного і заправленого сіллю рису і апетитною начинки, в якості якої в цьому рецепті виступають морепродукти. Якщо ви любитель азіатської кухні, то онігірі припадуть вам до смаку!
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 10-15 хв.
Порції – 1.
Склад:
- Вода – 300 мл
- Рис – 100 гр.
- Креветки – 120 гр.
- Сіль – 2 щіпки.
- Перець чорний мелений – 1 щіпка.
- Норі – 1 аркуш.
Процес приготування:
Крок 1. За кілька годин до початку процесу приготування, витягаємо морепродукти з морозильної камери і даємо час розтанути. Потім, відварюємо їх 3 хвилини в киплячу, злегка підсоленій воді і охолодити.
Крок 2. Відварюємо промитий рис 12-15 хвилин, нагрів вимикаємо, перемішуємо рис і наполягаємо під кришкою ще не менше 20 хвилин.
Крок 3. Креветки очищаємо і дрібно нарізаємо, посипаємо сіллю і меленим перцем – перемішуємо.
Крок 4. Злегка остиглий рис ділимо на 3 частини, одну викладаємо на тарілку і формуємо коржик, на середину викладати третину начинки.
Крок 5. Закриваємо начинку крупою, залишилася з боків, і руками надаємо трикутну форму. Обертаємо один край розрізаним листом норі. Так само чинимо з іншими двома частинами.
Крок 6. Перед подаванням страву доповнюємо осьовим соусом і маринованим імбиром – дегустуємо. Приємного апетиту!
Онігірі з червоною рибою в домашніх умовах
Онігірі з червоною рибою в домашніх умовах – це швидке і дуже смачна страва, яке надовго позбавить вас від голоду, а також подарує багато позитивних емоцій, які ви отримаєте від неймовірного смаку і приємного аромату. Червона риба і відварений рис – це всіма улюблена класика!
Час готування – 1 ч. 35 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 2.
Склад:
- Рис круглий – 150 гр.
- Лосось (філе) – 100 гр.
- Цукор-пісок – ½ ч. л.
- Сіль – ½ ч. л.
- Оцет 6% – 1 ст. л.
- Норі – 1 аркуш.
Процес приготування:
Крок 1. Рибу перевіряємо на наявність кісточок, промиваємо і насухо витираємо паперовими рушниками. Кладемо в чашу і посипаємо сіллю і цукровим піском, також вливаємо оцет – натираємо і залишаємо для просочення на 1-2 години.
Крок 2. Добре вимиту крупу насипаємо в сотейник і заливаємо гарячою водою, відварюємо на повільному вогні протягом 15 хвилин. Далі, перемішуємо і залишаємо для більшого набухання (під кришкою).
Крок 3. Готова основа повинна бути одночасно клейкою і розсипчастою, рекомендується до використання не прибирати кришку.
Крок 4. Злегка остиглий рис зачерпываем долонею і кладемо на блюдо, зверху викладаємо смужки маринованої риби – закриваємо жменею крупи і надаємо форму трикутника.
Крок 5. Для зручності приклеюємо смужку норі.
Крок 6. Аналогічним чином формуем онігірі – подаємо до столу і знімаємо пробу. Приємного апетиту!
Онігірі з огірком
Онігірі з огірком – це легка і освіжаюча закуска, яка стане прикрасою будь-якого святкового столу, а також аперитивом перед сімейним обідом або вечерею. Незважаючи на простий список продуктів, готову страву здивує вас своїм приємним смаком.
Час готування – 35 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 12 шт.
Інгредієнти:
- Рис круглий – 1 склянка
- Вода – 1 склянка
- Сіль – 1 щіпка.
- Огірок – 30 гр.
- Кунжут білий – 1 ст. л.
- Норі – ½ листа.
- Кріп – 5 гілочок.
Процес приготування:
Крок 1. Зелені компоненти промиваємо і даємо час обсохнути, рис ретельно промиваємо під струменем води і відкидаємо на сито з дрібними отворами.
Крок 2. Рис висипаємо в кухлик і заливаємо водою, солимо, доводимо до кипіння, закриваємо кришкою і проварюємо 10-12 хвилин на повільному полум’ї. Після, пропарюють крупу ще близько 15 хвилин, перемішуємо і остуджуємо.
Крок 3. Свіжий огірок ріжемо тонкими круглими слайсами.
Крок 4. Гострим ножем шаткуємо зелень.
Крок 5. У глибокій ємності змішуємо кріп і рис.
Крок 6. Ліпимо з клейкої маси кульки і злегка притискаємо їх до поверхні. Частина обвалюємо в кунжуті, а частину загорнути в норі.
Крок 7. Зверху викладаємо огіркову нарізку.
Крок 8. Декоруємо по своєму смаку і трапезуєм. Приємного апетиту!
Онігірі без рисового оцту
Онігірі без рисового оцту – це традиційна закуска в Японії, рецепт якої ми сьогодні вам розкажемо в найдрібніших подробицях. І приготувавши таке блюдо лише одного разу, ви будете повертатися до неї знову і знову, тому як поєднання тунця і зеленого цибулі неможливо не полюбити!
Час готування – 1 ч. 20 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Рис – 400 гр.
- Тунець – 130 гр.
- Цибуля зелена – 4 пера.
- Цукор-пісок – 3 ст. л.
- соєвий Соус – 4 ст. л.
- Оцет яблучний – 1 ст. л.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Норі – 2 листа.
- Місо-паста – 2 ст. л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Першим ділом готуємо заправку: змішуємо цукровий пісок і сіль, підливаємо оцет і трохи гарячої води – перемішуємо до тих пір, поки кристали не розчиняться.
Крок 2. Рис відварюємо згідно інструкції на упаковці, вливаємо оцтовий розчин і перемішуємо. Розподіляємо рівним шаром зварену крупу на деку і прикривають зверху листом пекарської папери, промазаної рослинним маслом.
Крок 3. Для начинки об’єднуємо дрібно нашатковану цибулю, тунець, місо-пасту і мелений чорний перець.
Крок 4. Змочуємо долоні у воді і відокремлюємо трохи рису, ліпимо кульку і по центру робимо отвір – наповнюємо начинкою і формуємо трикутник або овал.
Крок 5. Один з країв загорнути у смужку норі для власної зручності – трапезуєм. Приємного апетиту!
Смажені онігірі
Смажені онігірі – це шалено смачне і ароматне азіатське блюдо, яке підкорить вас ще при першому знайомстві». Головний секрет успішного приготування полягає в правильній варінні рису, адже крупа в даному страву виступає в якості основи, тому зіпсувати її ніяк не можна.
Час готування – 35 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 8.
Склад:
- Рис японський – 300 гр.
- Вода – 400 мл
- Сіль – ½ ч. л.
- соєвий Соус – 2 ч. л.
- Масло олію – для смаження.
- Кунжут насіння – за смаком.
Для начинки:
- Гриби шиітаке» – 130 гр.
- Часник – 1 зуб.
- Масло соняшникове – 0,5 ч. л.
- Соус теріякі» – 2 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. На розпеченому рослинному маслі швидко обсмажуємо зубчик часнику, не більше 60 секунд. Зубець прибираємо і закидаємо подрібнені гриби, готуємо протягом 8-10 хвилин з додаванням соусу «теріякі», до випаровування вологи і золотавості. Викладаємо в тарілку і охолодити.
Крок 2. В 3-4 водах крупу промиваємо, перетираючи крупинки крізь пальці. Відкидаємо на друшляк.
Крок 3. Висипаємо рис в сотейник, заливаємо водою і варимо 10-12 хвилин після закипання під кришкою на помірному нагріві. У процесі варіння не слід відкривати каструлю і перемішувати компонент. Після закінчення часу, витримуємо рис під кришкою ще 10-20 хвилин.
Крок 4. До крупі висипаємо кунжут, додаємо соєвий соус, трохи солі, акуратно перемішуємо. Прикриваємо основу вологою льняною серветкою, щоб рис не обветрился.
Крок 5. В долоні беремо велику жменю рису, розрівнюємо і по центру робимо пальцем отвір для начинки.
Крок 6. Кладемо 1-2 чайних ложки грибів і надаємо онігірі бажану форму.
Крок 7. Рисові трикутники обсмажуємо на гарячому рослинному маслі до утворення характерною скоринки. Намагаємося перевертати акуратно, не порушуючи цілісність.
Крок 8. Готуйте і отримуйте задоволення не тільки від результату, але і від процесу!