Мясо в духовці – 10 смачних рецептів приготування з покроковими фото

М’ясо в духовці – це прості страви з будь-якого м’яса і в різних варіантах виконання, а духовка дозволяє їх приготувати соковитими і смачними. Для запікання в духовці вибирається якісне м’ясо і хороший набір приправ. Нерідко м’ясо доповнюється різними овочами, сиром або соусом, що робить його більш соковитим. Особливості приготування страв зазначаються в рецептах.

М’ясо по-французьки з свинини з сиром, помідорами та цибулею

М’ясо по-французьки з свинини з сиром, помідорами та цибулею буде у вас чудовим і смачним блюдом, як для святкового, так і для звичайного столу. Визначальним фактором смаку м’яса є його вибір, і найчастіше береться шийна частина або вирізка. Овочі та сир зберігають соковитість м’яса при запіканні, так і роблять страву красивим.

Інгредієнти на
5 порц.

  • Свинина 700 гр.
  • Помідори 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Сир Пармезан (або інший твердий сир) 200 гр.
  • Майонез столовий молочний 150 гр.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Масло рослинне для змазування дека

Процес приготування:

  1. Відразу підготуйте, згідно з рецептом і потрібного вам кількості порцій, всі інгредієнти для страви. Свинину промийте, обсушіть серветкою і наріжте поперек волокон порційними шматками товщиною не менше 1 див. Потім їх відбийте з обох сторін.
  2. Відбите м’ясо по своєму смаку посипте сіллю з чорним перцем.
  3. велику Очищену цибулину наріжте тонкими півкільцями.
  4. Помідори, краще м’ясистих сортів, наріжте тонкими полукружками.
  5. Твердий сир подрібніть на крупній тертці.
  6. Деко змастіть рослинною олією.
  7. Поверх цибулі укладіть підготовлені шматочки свинини.
  8. Потім на нього порційно укладіть нарізку цибулі, формуючи цибульну «подушку».
  9. На кожен шматок м’яса покладіть по три скибочки помідорів.
  10. Помідори покрийте майонезній сіточкою.
  11. Потім всі шматочки рясно покрийте натертим сиром.
  12. Духовку розігрійте до 200°С. Запікайте м’ясо протягом 30-40 хвилин до рум’яної сирної скоринки.
  13. Запечену по-французьки свинину з сиром, помідорами та цибулею перекладіть на порційні тарілки і сервіруйте до столу в гарячому вигляді. Приємного апетиту!

Свинина, запечена цілим шматком у фользі

Свинина, запечена цілим шматком у фользі, зазвичай готується для смачної нарізки до святкового столу, але вона може бути у вас заміною ковбасі для бутербродів і просто смачною їжею. У цьому рецепті свинину маринуємо, а потім, загорнувши у фольгу, запікаємо. Набір спецій для м’яса можна підібрати по своєму смаку.

Час готування: 10 годин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 6.

Інгредієнти:

  • Свинина – 1.2 кг
  • Сіль – 2.5 ч. л.
  • Хмелі-сунелі – 1 ст. л.
  • Перець чорний мелений – 1 ч. л.
  • Лавровий лист – 4 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Для запікання цілим шматком виберіть свинину з прошарками жиру, щоб м’ясо не вийшло сухим. Її промийте холодною водою, серветкою добре обсушити. Перекладіть свинину в посуд для маринування.

Крок 2. На шматок свинини насипте сіль.

Крок 3. Потім насипте чорний перець.

Крок 4. У цьому рецепті беремо хмелі-сунелі, але можете взяти будь-які прянощі і часник.

Крок 5. Вибрані прянощі насипте на м’ясо.

Крок 6. Потім руками сіль з прянощами ретельно втерти в м’ясо з усіх боків, адже це важливо.

Крок 7. На м’ясо покладіть кілька лаврових листочків. Потім накрийте м’ясо плоскою тарілкою, наведіть на неї будь-який вантаж і поставте свинину в холодне місце на 7 годин або на ніч для маринування.

Крок 8. Після закінчення цього часу замариновану свинину щільно загорніть в три шари фольги.

Крок 9. Духовку розігрійте до 200°С. Свинину перекладіть на деко або у форму і запікайте при цій температурі протягом 1 години. Потім температуру зменшити до 180 градусів і продовжите запікання ще 30 хвилин.

Крок 10. Запечену свинину, якщо готуєте для святкової нарізки, протягом декількох годин остудіть, трохи розгорнувши фольгу.

Крок 11. Охолоджену свинину вийміть з фольги і перекладіть на блюдо.

Крок 12. Приготовану свинину, запечену цілим шматком у фользі, можете тонко нарізати скибочками.

Крок 13. Декоруйте страву за своїм смаком і сервіруйте до святкового столу. Приємного апетиту!

Свинина в горщику з картоплею в духовці

Хорошим варіантом, та й оригінальною подачею страви може бути у вас свинина в горщику з картоплею в духовці. Рецептів багато і можлива комбінація інгредієнтів. У цьому рецепті свинину з картоплею трохи згасимо і запечемо до сметано-томатному соусі з сиром, що зробить блюдо дуже соковитим.

Час приготування: 2 години 20 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 4 горщика.

Склад:

  • Свинина – 600 гр.
  • Картопля – 12 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Сметана – 4 ст. л.
  • Кетчуп – 1 ст. л.
  • Сир твердий – 70 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Вода – 700 мл
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • сушена Зелень – за смаком.
  • Рослинна олія – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготуйте, згідно з рецептом, всі інгредієнти для страви.

Крок 2. Свинину промийте холодною водою і наріжте великими шматочками.

Крок 3. Потім тушкуйте її на сковорідці в невеликій кількості рослинного масла і власному соку, що м’ясо зробить більш м’яким.

Крок 4. Очищену моркву подрібнити на крупній тертці.

Крок 5. Очищену цибулину наріжте невеликими кубиками.

Крок 6. Ці овочі перекладіть в сковорідку до м’яса, перемішайте і тушкуйте до м’якості.

Крок 7. В окремому посуді змішайте сметану з кетчупом, додайте 700 мл води, сіль з цукром і сушеної зеленню і цією сумішшю залийте м’ясо на сковорідці.

Крок 8. Потім на дрібній тертці подрібніть шматок твердого сиру, перекладіть в сковорідку, перемішайте і вимкніть вогонь.

Крок 9. Очищений і промитий картоплю наріжте великими кубиками.

Крок 10. У підготовлені горщики рівномірно розкладіть нарізку картоплі і поверх його розкладіть свинину з соусом. Увімкніть Духовку на 200°С. Горщики прикрийте кришками або шматочками фольги. Запікайте свинину з картоплею протягом 1,5 години.

Крок 11. За цей час м’ясо добре протушкується і картоплю просочиться ароматом соусу.

Крок 12. Приготовану свинину в горщиках з картоплею в духовці сервіруйте до столу або в горщиках, або на порційних тарілках, декорувавши страву зеленню. Приємного апетиту!

Яловичина по-французьки в духовці

Яловичина поряд зі свининою по-французьки в духовці давно є головним гарячою стравою, як на святковому столі, так і в домашньому меню, адже готується вона дуже просто. Сама по собі яловичина нерідко виходить жорсткою і варіант запікання її під помідорами і сиром виходить соковитим. Яловичину краще вибирати молоду. У цьому рецепті яловичину відбиваємо і змащуємо майонезним соусом.

Час готування: 1 година 10 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 1.

Склад:

  • Яловичина – 200 гр.
  • Помідори – 2 шт.
  • Сир твердий – 150 гр.
  • Часник – 2 зубки.
  • Майонез – 100 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – для змазування.
  • Зелень – для прикраси.

Процес приготування:

Крок 1. Інгредієнти для страви відразу підготувати, щоб все було під рукою. Яловичину промити, обсушити серветкою і нарізати порційними шматками.

Крок 2. Помідори нарізати тонкими кружками.

Крок 3. Добре яловичину відбити з обох сторін. В піалі змішати майонез з подрібненим часником. Шматки яловичини посипати сіллю з чорним перцем, змастити з двох сторін майонезним соусом.

Крок 4. Форму для запікання застелити фольгою і змастити рослинним маслом. У неї укласти підготовлені шматки яловичини. Поверх м’яса викласти нарізку помідорів і посипати натертим на крупній тертці твердим сиром. Поверх сиру нанести майонезну сіточку.

Крок 5. Духовку розігріти до 200 градусів. Запікати яловичину протягом 40-50 хвилин до рум’яної сирної скоринки.

Крок 6. Приготовану в духовці яловичину по-французьки перекласти на порційну тарілку, доповнити нарізкою зелені і сервірувати до столу в гарячому вигляді. Приємного апетиту!

Шашлик в домашніх умовах в духовці

Шашлик в домашніх умовах в духовці готується за різними технологіями: на деку, в рукаві, в банку і на шампурах або шпажках, але смак страви визначається якісним м’ясом і правильним маринуванням. У цьому рецепті для шашлику вибираємо шийну частину свинини, маринуємо в оцті з цибулею протягом 2 годин і запікаємо на дерев’яних шампурах, що буде більш ефектно для подачі до святкового столу

Час приготування: 3 години 30 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 3.

Склад:

  • Свинина (шийна частина) – 700 гр.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Оцет 9% – 5 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Цибулини очистити від лушпиння, наріжте тонкими півкільцями і перекладіть в посуд для маринування шашлику. Залийте цибулю оцтом. Руками трохи розімніть, щоб цибуля дав сік, і залиште на 20 хвилин.

Крок 2. Свинину промийте холодною водою і наріжте шматочками, як для звичайного шашлику, розміром із сірникову коробку. М’ясо по своєму смаку посипте сіллю з чорним перцем з усіх боків.

Крок 3. М’ясні шматочки перекладіть до замаринованному цибулі і руками ретельно перемішайте. Посуд прикрийте харчовою плівкою. Шашлик мінімум на 2 години поставте в холодильник для маринування.

Крок 4. Після закінчення зазначеного часу маринування, шматочки свинини акуратно настроміть на шампури. На деко або у форму для запікання налити трохи води, щоб м’ясний сік і жир не підгоріли. Шампури з шашликом розташуйте над формою, щоб м’ясо дна форми не стосувалося.

Крок 5. Перед цим не забудьте дерев’яні шампури на 10 хвилин залити окропом, тоді вони в духовці не згорять.

Крок 6. Духовку розігрійте до 190°С. Запікайте шашлик протягом 40 хвилин, перевертаючи шампури через кожні 10-15 хвилин для рівномірного обсмажування м’яса. Приготований шашлик в домашніх умовах в духовці сервіруйте до столу гарячим. Приємного апетиту!

Свинина, запечена в рукаві

Свинину запікають в рукаві або цілим шматком для нарізки або гарячого страви до будь-якого столу, або невеликими шматочками і з додаванням різних овочів, що виходить швидше, особливо для сімейного обіду або вечері. У цьому рецепті готуємо свинину по першому варіанту. М’ясо заздалегідь маринуємо в соєвому соусі з приправами. Свинина гаситься у власному соку і виходить дуже соковитою і ніжною. Рецепт простий і не займає багато часу.

Час приготування: 2 години 30 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 3.

Склад:

  • Свинина (шийна частина) – 500 гр.
  • Масло оливкове – 2 ст. л.
  • Соєвий соус – 4 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний горошок – 6 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 4 зубки.
  • Приправи – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Свинину промийте холодною водою і покладіть на обробну дошку. Очистіть зубки часнику і наріжте пластинками.

Крок 2. Гострим ножем у шматку свинини з усіх боків зробіть кілька глибоких проколів і в них помістіть шматочки часнику з горошинками чорного перцю.

Крок 3. Потім м’ясо перекладіть в глибоку посуд, добре натріть з усіх сторін сіллю з будь-якими приправами.

Крок 4. Полийте свинину оливковою олією, що не дасть м’яса підсохнути.

Крок 5. Потім м’ясо рівномірно полийте соєвим соусом і поставте в холодильник на 1 годину для маринування. За цей час шматок 2-3 рази переверніть, щоб замариновался рівномірно з усіх боків.

Крок 6. Поки свинина маринується, підготуйте рукав і наріжте півкільцями цибулину. Кінець рукава зафіксуйте кліпсою і в нього покладіть нарізку лука. Якщо у вас м’ясо з невеликою кількістю прошарків жиру, налийте в рукав пару ложок чистої води.

Крок 7. Через годину замариновану свинину перекладіть в рукав, перелийте залишки соусу і зафіксуйте другий кінець рукава. Духовку розігрійте до 200°С. Рукав зі свининою покладіть на деко або в будь-яку форму і запечіть в духовці протягом 1 години. Потім верх рукава обережно надріжте і продовжите запікання ще 10 хвилин для одержання рум’яної скоринки.

Крок 8. Запечену в рукаві свинину можна сервірувати до столу як в гарячому, так і в холодному вигляді. Приємного апетиту!

Соковиті котлети, запечені в духовці

Котлети, запечені в духовці, відрізняються від котлет, смажених на сковорідці особливим смаком, а соковитими їх зробить соус. Готується страва просто і швидко. Фарш замішується, як для звичайних котлет і без додавання батона. У цьому рецепті всередину котлети покладемо шматочок сиру, а зробимо соус зі сметани і томатної пасти.

Час готування: 1 год.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 3.

Склад:

  • Фарш свинина/яловичина – 700 гр.
  • Сир напівтвердий – 50 гр.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Часник – 3 зубки.
  • Зелень – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Масло рослинне – для змазування форми.

Для соусу:

  • Сметана – 3 ст. л.
  • Томатна паста – 3 ст. л.
  • Борошно – 1 ст. л.
  • Вода – 400 мл
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. В окремий посуд перекласти м’ясний фарш. Додати до нього сіль, подрібнений часник, дрібно нашатковану будь-яку зелень і будь-які спеції. Потім фарш рукою ретельно вимісити і можна кілька разів відбити, щоб його текстура вийшла однорідною.

Крок 2. Напівтвердий сир нарізати невеликими кубиками. Мокрими руками з фаршу сформувати котлети і усередину кожної покласти шматочок сиру. Потім котлети викласти у форму для запікання.

Крок 3. Для соусу в піалу насипати ложку борошна, томатну пасту зі сметаною, насипати сіль з будь приправою, налити теплу воду і віночком все перемішати до однорідного стану.

Крок 4. Духовку розігріти до 180 градусів. Соусом залити котлети в форму і запекти їх в духовці протягом 40 хвилин. Приготовлені соковиті котлети сервірувати до столу в гарячому вигляді, доповнивши гарніром. Приємного апетиту!

Соковитий м’ясний стейк, запечений в духовці

Стейк є обсмаженим на сковороді або в духовці шматком м’яса з певної частини туші (шийна або вирізка) і нарізаним поперек волокон шматками товщиною 3-5 див М’ясо для стейка не відбивається. Розрізняють 7 ступенів підсмажування стейка і у нас більш прийнятна медіум-просмаження, при якій середина шматка залишається рожевою, але це визначається смаком кухаря, часом і температурою готування. У цьому рецепті готуємо стейк з шийної частини свинини і м’ясо замаринуем в соєвому соусі, що збереже його соковитість.

Час приготування: 1 годину 40 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 5.

Склад:

  • Стейк зі свинячої шиї – 5 шт.
  • Соєвий соус – 3 ст. л.
  • Часник – 5 зубків.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Рослинне масло – для змазування дека.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготуйте всі інгредієнти для приготування страви. Часник очистіть і дрібно ножем нарубаєте.

Крок 2. Шийну частину свинини наріжте поперек волокон шматками товщиною не менше 3 см, або візьміть готові стейки.

Крок 3. Перекладіть стейки в посуд для маринування. По своєму смаку посипте їх сіллю з чорним перцем, влийте соєвий соус і додайте подрібнений часник. Стейки з приправами добре перемішайте і мінімум на 1 годину поставте в холодильник для маринування.

Крок 4. Після закінчення часу маринування увімкніть духовку на 200°С. Деко змастіть невеликою кількістю рослинного масла і викладіть на нього підготовлені стейки.

Крок 5. Запікайте стейки в духовці на середньому протягом 30 хвилин, тоді вони просмажаться повністю, але середина залишиться рожевою.

Крок 6. Для іншого ступеня підсмажування час запікання можете зменшити або збільшити.

Крок 7. Соковиті м’ясні стейки, запечені в духовці розкладіть на порційні тарілки, доповніть овочами і сервіруйте до столу гарячими. Приємного апетиту!

Відбивні з сиром і помідорами в духовці

Хорошим і швидким (французькою) варіантом приготування відбивних буде у вас запікання їх з сиром і помідорами в духовці. Поєднувати ці інгредієнти найкраще пошарово, тоді відбивна вийде дуже соковитою і покритою сирною скоринкою. Для відбивних потрібно вибрати охолоджене м’ясо з шийної частини або окорка, адже із замороженого м’яса відбивні м’якими не вийдуть.

Час приготування: 50 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 9 шт.

Склад:

  • Свинячий ошийок – 1 кг
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сир – 200 гр.
  • Помідори – 3 шт.
  • Гірчиця – 2 ч. л.
  • Зелень – за смаком.
  • Масло рослинне – для змазування дека.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед потрібно підготувати, згідно з рецептом, всі інгредієнти для страви.

Крок 2. Свинину промити холодною водою, насухо витерти серветкою і нарізати поперек волокон на шматки товщиною не більше 1 см

Крок 3. М’ясо добре відбити з двох сторін кухонним молоточком. Відбивати можна через шматочок плівки, буде акуратніше.

Крок 4. Деко змастити олією і укласти на нього шматочки відбитій свинини.

Крок 5. Посипати відбивні сіллю з чорним перцем і нанести тонкий шар звичайної столової гірчиці.

Крок 6. Помідори промити, нарізати тонкими кружальцями і викласти поверх відбивних.

Крок 7. Посипати все зеленню – листям кінзи або петрушки.

Крок 8. Твердий сир нарізати слайсами і рівномірно розкласти поверх помідорів. Духовку включити на 180 градусів. Запікати відбивні з сиром і помідорами протягом 30 хвилин до рум’яної сирної скоринки. Сервірувати до столу приготоване блюдо гарячим, доповнивши його гарніром. Приємного апетиту!

Свиняча рулька, запечена в духовці

Свиняча рулька, відрізняється своїм смаком, так і способом приготування від інших частин свинячої туші, і оптимальним способом її запікання в духовці буде попереднє відварювання до готовності. Процес приготування займає багато часу, але виходить хороше гаряче блюдо для всієї родини. У цьому рецепті рульку варимо і потім запікаємо в гірчично-медовому соусі.

Час готування: 4 години 30 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Свиняча рулька середня – 1 шт.
  • Сіль – 2 ч. л.
  • Часник – 6 зубчиків.
  • Гірчиця – 1 ст. л.
  • Мед – 4 ст. л.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Перець чорний горошок – 5 шт.
  • Перець духмяний горошок – 3 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Рульку ретельно промийте під проточною водою і шкіру поскобліть ножем. Потім зайву рідину видаліть серветкою.

Крок 2. Очистіть часник 4 зубки розріжте на поздовжні шматочки. Гострим ножем у рульки зробіть надрізи і в них помістіть шматочки часнику.

Крок 3. Моркву очистіть і промийте. Частина моркові наріжте брусочками і додати в розрізи до часнику.

Крок 4. Решті часник і моркву розріжте на половинки.

Крок 5. Нашпиговану рульку з морквою і часником покладіть в глибоку каструлю.

Крок 6. Насипте до неї сіль за своїм смаком, але не менше 2 ч. л. та додайте горошки перцю. Потім гомілку повністю залийте холодною водою, на сильному вогні доведіть до кипіння і варіть на маленькому вогні під прикритою кришкою протягом 2,5 годин. Рулька має зваритися до повної готовності.

Крок 7. Для соусу в піалу покладіть 4 ложки рідкого меду.

Крок 8. До нього додайте столову гірчицю.

Крок 9. Ці інгредієнти ретельно перемішайте і тимчасово залиште.

Крок 10. Зварену рульку з каструлі перекладіть на застелений фольгою деко. Полийте її приготованим соусом, залишивши невелику частину. Фольгу навколо рульки щільно загорніть і на 1 годину поставте в духовку, розігріту до 180 градусів. Потім фольгу зверху розкрийте, полийте рульку іншим соусом і продовжите запікання ще 30 хвилин до рум’яної скоринки.

Крок 11. Запечену в духовці свинячу рульку перекладіть на блюдо і можете сервірувати до обіду. Приємного апетиту!