Жижиг галнаш – 5 рецептів чеченського національного страви з покроковими фото

Жижиг галнаш – вайнахское національне м’ясне блюдо. Зазвичай використовують курку, яловичину на кістці або баранину. Технологія приготування нескладна, м’ясо варять у підсоленій воді великими шматками. Потім подають його з пшеничними або кукурудзяними галушками і соусом. Виходить досить ситно і смачно.

Жижиг галнаш — класичний рецепт

Жижиг галнаш – класичний рецепт, по якому у вас вийде відмінне блюдо. Зазвичай його готують у великій кількості і подають до приходу гостей на святкове застілля. Подають варене м’ясо з галушками, бульйоном і цибулевим або часниковим соусом.

Інгредієнти на
1 порц.

  • Баранина на кістки ½ кг
  • Морква 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста ½ шт.
  • Часник 2 зуб.
  • Яйце куряче 1 шт.
  • Сіль за смаком
  • Борошно пшеничне 100 гр.
  • Вода 1 л

Процес приготування:

  1. Як приготувати жижиг галнаш за класичним рецептом? Баранину на кістки обмийте під краном і викладіть в чашу мультиварки. Залийте м’ясо водою і варіть в режимі «Суп».
  2. Половину цибулевої головки і моркву очистіть. Приблизно через півгодини додайте в бульйон до м’яса цибулю і моркву в цілому вигляді.
  3. Всипте сіль. Солити потрібно добре, тому що баранина бере багато солі.
  4. Поки вариться м’ясо, приготуйте галушки. У миску просіяти борошно і додайте трохи солі.
  5. У центі борошняний гірки зробіть поглиблення, розбийте в нього одне куряче яйце.
  6. Замісіть однорідне тісто.
  7. Тісто перекладіть на рівну робочу поверхню, посипану борошном. За допомогою качалки розкачати його до товщини 0,5 сантиметра.
  8. Потім отриманий пласт тіста розріжте на смужки по 1 сантиметру шириною.
  9. Далі кожну смужку розріжте на частини приблизно по 3 сантиметри завдовжки.
  10. Тепер кожну смужку проверніть через протилежні краї два рази, в середині натисніть двома пальцями.
  11. За півтори години баранина буде готова. Вийміть з бульйону цибулю і моркву.
  12. Третина баранячого бульйону відлийте в піалу, а решта вилийте в каструлю.
  13. Каструлю з бульйоном поставте на вогонь, доведіть його до кипіння і викладіть підготовлені галушки. Варіть їх хвилин 10.
  14. Очистіть зубчики часнику. Потім натріть їх на тертці з дрібними отворами і отриману масу додайте в бульйон, який залишився в піалі. У вас вийде соус.
  15. М’ясо відокремте від кісток і нарізати на шматочки.
  16. Варені овочі також наріжте.
  17. Тепер можна переходити до складання жижиг галнаша. Для цього візьміть широку тарілку, викладіть на неї галушки, в середині зробіть невелике заглиблення.
  18. Далі покладіть нарізані овочі.
  19. Зверху покладіть варену баранину і полийте все часниковим соусом. Інший спосіб подачі: м’ясо подається з галушками на одному блюді, а в його центр поміщується піала з соусом. Приємного апетиту!