Жижиг галнаш – 5 рецептів чеченського національного страви з покроковими фото

Жижиг галнаш – вайнахское національне м’ясне блюдо. Зазвичай використовують курку, яловичину на кістці або баранину. Технологія приготування нескладна, м’ясо варять у підсоленій воді великими шматками. Потім подають його з пшеничними або кукурудзяними галушками і соусом. Виходить досить ситно і смачно.

Жижиг галнаш — класичний рецепт

Жижиг галнаш – класичний рецепт, по якому у вас вийде відмінне блюдо. Зазвичай його готують у великій кількості і подають до приходу гостей на святкове застілля. Подають варене м’ясо з галушками, бульйоном і цибулевим або часниковим соусом.

Інгредієнти на
1 порц.

  • Баранина на кістки ½ кг
  • Морква 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста ½ шт.
  • Часник 2 зуб.
  • Яйце куряче 1 шт.
  • Сіль за смаком
  • Борошно пшеничне 100 гр.
  • Вода 1 л

Процес приготування:

  1. Як приготувати жижиг галнаш за класичним рецептом? Баранину на кістки обмийте під краном і викладіть в чашу мультиварки. Залийте м’ясо водою і варіть в режимі «Суп».
  2. Половину цибулевої головки і моркву очистіть. Приблизно через півгодини додайте в бульйон до м’яса цибулю і моркву в цілому вигляді.
  3. Всипте сіль. Солити потрібно добре, тому що баранина бере багато солі.
  4. Поки вариться м’ясо, приготуйте галушки. У миску просіяти борошно і додайте трохи солі.
  5. У центі борошняний гірки зробіть поглиблення, розбийте в нього одне куряче яйце.
  6. Замісіть однорідне тісто.
  7. Тісто перекладіть на рівну робочу поверхню, посипану борошном. За допомогою качалки розкачати його до товщини 0,5 сантиметра.
  8. Потім отриманий пласт тіста розріжте на смужки по 1 сантиметру шириною.
  9. Далі кожну смужку розріжте на частини приблизно по 3 сантиметри завдовжки.
  10. Тепер кожну смужку проверніть через протилежні краї два рази, в середині натисніть двома пальцями.
  11. За півтори години баранина буде готова. Вийміть з бульйону цибулю і моркву.
  12. Третина баранячого бульйону відлийте в піалу, а решта вилийте в каструлю.
  13. Каструлю з бульйоном поставте на вогонь, доведіть його до кипіння і викладіть підготовлені галушки. Варіть їх хвилин 10.
  14. Очистіть зубчики часнику. Потім натріть їх на тертці з дрібними отворами і отриману масу додайте в бульйон, який залишився в піалі. У вас вийде соус.
  15. М’ясо відокремте від кісток і нарізати на шматочки.
  16. Варені овочі також наріжте.
  17. Тепер можна переходити до складання жижиг галнаша. Для цього візьміть широку тарілку, викладіть на неї галушки, в середині зробіть невелике заглиблення.
  18. Далі покладіть нарізані овочі.
  19. Зверху покладіть варену баранину і полийте все часниковим соусом. Інший спосіб подачі: м’ясо подається з галушками на одному блюді, а в його центр поміщується піала з соусом. Приємного апетиту!

Жижиг галнаш з яловичиною

Жижиг галнаш з яловичиною – відмінне блюдо для всієї родини. Воно дуже живильне і містить тільки натуральні жири. У разі, якщо ви хочете внести смачне різноманітність у свій звичайний раціон харчування, то такий рецепт буде, як не можна до речі.

Час готування – 120 хв.

Час приготування – 35 хв.

Порції – 6-8.

Інгредієнти:

  • Яловичина – 1 кг
  • Цибуля ріпчаста білий – 2 шт.
  • Морква середня – 2 шт.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Часник – 6 зуб.
  • Перець чорний горошком – 7 шт.
  • Борошно пшеничне – скільки буде потрібно.
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Бульйон – 1 склянка
  • Картопля невеликий – 9 шт.
  • Зелень – за смаком.
  • Олія соняшникова – 2 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Для варіння м’яса можна використовувати звичайну каструлю, мультиварку або скороварку, як вам більш зручно. У ємність для варіння покладіть яловичину, залийте її холодною водою, додайте моркву і одну цибулину, посоліть за смаком, додайте перець горошком і лавровий лист. Закрийте ємність кришкою і варіть до готовності м’яса.

Крок 2. Коли яловичина буде готова, перекладіть її в ємність, яка буде зберігати тепло. Бульйон процідіть і відлийте стакан для замісу тіста. З борошна, остиглого яловичого бульйону, курячого яйця і солі замісіть однорідне тісто, як на пельмені. Відставте тісто в сторону.

Крок 3. Картоплю почистіть, помийте і дрібно наріжте. Залийте картоплю холодною водою. Поставте його варитися. Коли картопля буде готова, злити основну частину води, залишивши трохи рідини на дні.

Крок 4. З тіста сформуйте широку смужку товщиною приблизно 1,5-2 сантиметри. Покладіть її на присипану борошном робочу поверхню. Наріжте її шматочками по 0,5-1 сантиметр шириною.

Крок 5. Кожен шматочок візьміть за краї і проверніть два рази, потім притисніть двома пальцями в центрі.

Крок 6. Ріпчасту цибулю наріжте кільцями і обсмажте на соняшниковій олії до м’якості і золотистого кольору.

Крок 7. Варену яловичину наріжте порційними шматками.

Крок 8. До вареної картоплі додайте трохи яловичого бульйону і пюрируйте його заглибним блендером, можна придушити його товкачиком. Маса повинна бути не надто густий, але не надто рідкою, щоб її можна було пити. У картопляну масу додати смажену цибулю і посоліть за смаком, додати подрібнений часник і зелень.

Крок 9. Галушки відваріть до готовності в підсоленій воді. Жижиг галнаш збирайте на широкому блюді. Викладіть спочатку галушки, залишаючи вільне місце в центрі, в нього помістіть піалу з картопляною масою, потім поверх галушок покладіть варену яловичину. Приємного апетиту!

Жижиг галнаш з куркою

Жижиг галнаш з куркою – дуже смачна страва з незвичайною подачею. Також воно відрізняється особливою поживністю. Жижиг галнаш часто готують саме на велику компанію і по особливих випадках. Беріть на замітку і обов’язково спробуйте приготувати самі.

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 45 хв.

Порції – 1.

Склад:

  • Тушка куряча – 1 шт.
  • Борошно пшеничне – 250 гр.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Вода – 100 мл
  • Перець чорний мелений – 1 щіпка.
  • Часник – 3 зуб.
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Лист лавровий – 3 шт.

Процес приготування:

Крок 1. З курячої тушки зніміть шкіру і покладіть тушку в каструлю, залийте водою, додайте лавровий лист і поставте варитися.

Крок 2. Коли курка звариться, вийміть її з бульйону, остудити. Потім відокремте м’ясо від кісточок.

Крок 3. У миску просіяти борошно пшеничне.

Крок 4. До борошна додати сіль, воду і куряче яйце. Замісіть однорідне м’яке тісто для галушок.

Крок 5. З отриманого тіста скачайте ковбаску, покладіть її на присипаний борошном стіл, наріжте невеликими відрізками.

Крок 6. Кожен шматочок тіста розплющить пальцями і прокатите по столу, щоб вийшли заготовки у вигляді черепашок.

Крок 7. Курячий бульйон розділіть на дві частини, трохи рідини відлийте для приготування соусу.

Крок 8. У каструлю з великою кількістю бульйону, кладемо «черепашки» і варимо 20 хвилин.

Крок 9. Для соусу видавити через прес три зубчики часнику, додайте до маси сіль і мелений перець. Отриману суміш залийте, відлитим для соусу, курячим бульйоном.

Крок 10. Все готово, можна подавати жижиг галнаш на стіл. На тарілку викладіть галушки, зверху розкладіть куряче м’ясо і подавайте з часниковим соусом. Приємного апетиту!

Жижиг галнаш з кукурудзяним борошном

Жижиг галнаш з кукурудзяною мукою – якщо переводити на російську дослівно, то вийде «м’ясо галушки». Тепер все зрозуміло, чи не правда? У цьому рецепті для замісу тіста ми будемо використовувати кукурудзяне борошно. Цей рецепт дозволить насолодитися чудовим блюдом тим, хто не вживає глютен.

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Тушка куряча – 2 кг
  • Мука кукурудзяна – 0,5 кг
  • Вода питна – скільки буде потрібно.
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • лавровий Лист – 1-2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Масло рослинне/вершкове – для смаження.
  • Картопля – 3-4 шт.
  • Борошно пшеничне – 1 жменя.

Процес приготування:

Крок 1. Курячу тушку обмийте проточною водою, розріжте на частини. Перекладіть м’ясо в каструлю, залийте водою і поставте варитися. Коли вода закипить, зніміть піну і додайте сіль, мелений перець, лавровий лист і головку ріпчастої цибулі.

Крок 2. Другу головку ріпчастої цибулі наріжте півкільцями або кубиками. У каструлю з товстим дном влийте трохи рослинного масла або покладіть вершкове, трохи стушкуйте цибулю. Далі викладіть в каструлю нарізану кубиками картоплю, тушкуйте овочі на повільному вогні протягом 10 хвилин. Влийте бульйон і готуйте до м’якості картоплі, додайте сіль і спеції за смаком.

Крок 3. Кукурудзяне борошно просіяти разом з жменькою пшеничного.

Крок 4. Далі поступово додайте теплу воду і замішують тісто. Води може знадобитися різна кількість в залежності від клейкості борошна. При бажанні додайте щіпку солі. Готове тісто повинно бути м’яким, еластичним і добре тримати форму.

Крок 5. Тепер можна зліпити галушки. Отщипывайте від загального шматка тіста потроху і катайте руками невеличкі ковбаски.

Крок 6. Потім ковбаски злегка приплющивайте долонями. Варіть галушки у великій кількості води протягом 15 хвилин від моменту закипання.

Крок 7. На велике блюдо викладіть галушки. Варене м’ясо відокремте від кісток і розділіть на невеликі шматочки, додайте його на блюдо до галушок. Подавайте жижиг галнаш з картопляно-цибульним соусом і курячим бульйоном. Приємного апетиту!

Жижиг галнаш з бараниною

Жижиг галнаш з бараниною – дуже смачне і калорійне кавказьке блюдо. Основну частину часу доведеться витратити на приготування бульйону, в іншому ж процес нескладний і досить швидкий. І якщо вже і готувати жижиг галнаш, то на велику компанію.

Час приготування – 90 хв.

Час приготування – 30-40 хв.

Порції – 6.

Склад:

  • Баранина – 1 кг
  • Часник – 1 головка.
  • Цибуля зелена – за смаком.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Сіль харчова – за смаком.
  • Перець чорний гіркий – за смаком.
  • Масло рослинне без запаху – 1 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Борошно пшеничне – 350-400 гр.
  • Вода – 4-5 л. + 0,5 склянки
  • Сода харчова – 1 щіпка.

Процес приготування:

Крок 1. Баранину промийте холодною водою, наріжте великими шматками і викладіть в об’ємну каструлю. Залийте м’ясо водою і поставте варитися. Тим часом очистіть цибулину. У бульйон додайте цибулю, лавровий лист, сіль і мелений перець. Варіть бульйон 1,5 години, періодично збираючи з поверхні піну.

Крок 2. Паралельно варінні бульйону замісіть тісто для галушок. У мисочці змішайте півсклянки води, сіль, соду і рослинне масло. Додавайте борошно маленькими порціями і вимішуйте тісто. Тісто має бути м’яким і має добре відлипати від рук. Зберіть тісто в грудку, укрийте рушником і залиште на 15 хвилин відпочити.

Крок 3. Після цього тісто розділіть на 5 рівних частин. Кожен шматочок розкачати в ковбаску і наріжте її короткими відрізками шириною не більше 1 сантиметра.

Крок 4. Потім кожен шматочок тіста притисніть пальцями, розплющить.

Крок 5. Далі не перестаючи тиснути пальцями скачайте тісто в трубочку.

Крок 6. Заготовки галушок розкладіть на рівній поверхні, присипаної борошном.

Крок 7. Коли м’ясо буде готове, більшу частину бульйон перелийте в іншу ємність. До м’яса додайте рубаний зелений лук.

Крок 8. У більшої частини бульйону зваріть галушки. Варіть їх від моменту закипання протягом півгодини.

Крок 9. Для подачі страви приготуйте часниковий соус. Зубчики часнику очистіть, розітріть з сіллю і залийте меншою частиною залишеного бульйону. Тепер зберемо блюдо. Візьміть широку плоску тарілку, в її центр поставте піалу з часниковим соусом. Навколо неї розкладіть галушки, а зверху покладіть шматки баранини. Жижиг ганаш готовий. Приємного апетиту!