Жижиг галнаш – вайнахское національне м’ясне блюдо. Зазвичай використовують курку, яловичину на кістці або баранину. Технологія приготування нескладна, м’ясо варять у підсоленій воді великими шматками. Потім подають його з пшеничними або кукурудзяними галушками і соусом. Виходить досить ситно і смачно.
Жижиг галнаш — класичний рецепт
Жижиг галнаш – класичний рецепт, по якому у вас вийде відмінне блюдо. Зазвичай його готують у великій кількості і подають до приходу гостей на святкове застілля. Подають варене м’ясо з галушками, бульйоном і цибулевим або часниковим соусом.
Інгредієнти на
1 порц.
- Баранина на кістки ½ кг
- Морква 2 шт.
- Цибуля ріпчаста ½ шт.
- Часник 2 зуб.
- Яйце куряче 1 шт.
- Сіль за смаком
- Борошно пшеничне 100 гр.
- Вода 1 л
Процес приготування:
- Як приготувати жижиг галнаш за класичним рецептом? Баранину на кістки обмийте під краном і викладіть в чашу мультиварки. Залийте м’ясо водою і варіть в режимі «Суп».
- Половину цибулевої головки і моркву очистіть. Приблизно через півгодини додайте в бульйон до м’яса цибулю і моркву в цілому вигляді.
- Всипте сіль. Солити потрібно добре, тому що баранина бере багато солі.
- Поки вариться м’ясо, приготуйте галушки. У миску просіяти борошно і додайте трохи солі.
- У центі борошняний гірки зробіть поглиблення, розбийте в нього одне куряче яйце.
- Замісіть однорідне тісто.
- Тісто перекладіть на рівну робочу поверхню, посипану борошном. За допомогою качалки розкачати його до товщини 0,5 сантиметра.
- Потім отриманий пласт тіста розріжте на смужки по 1 сантиметру шириною.
- Далі кожну смужку розріжте на частини приблизно по 3 сантиметри завдовжки.
- Тепер кожну смужку проверніть через протилежні краї два рази, в середині натисніть двома пальцями.
- За півтори години баранина буде готова. Вийміть з бульйону цибулю і моркву.
- Третина баранячого бульйону відлийте в піалу, а решта вилийте в каструлю.
- Каструлю з бульйоном поставте на вогонь, доведіть його до кипіння і викладіть підготовлені галушки. Варіть їх хвилин 10.
- Очистіть зубчики часнику. Потім натріть їх на тертці з дрібними отворами і отриману масу додайте в бульйон, який залишився в піалі. У вас вийде соус.
- М’ясо відокремте від кісток і нарізати на шматочки.
- Варені овочі також наріжте.
- Тепер можна переходити до складання жижиг галнаша. Для цього візьміть широку тарілку, викладіть на неї галушки, в середині зробіть невелике заглиблення.
- Далі покладіть нарізані овочі.
- Зверху покладіть варену баранину і полийте все часниковим соусом. Інший спосіб подачі: м’ясо подається з галушками на одному блюді, а в його центр поміщується піала з соусом. Приємного апетиту!
Жижиг галнаш з яловичиною
Жижиг галнаш з яловичиною – відмінне блюдо для всієї родини. Воно дуже живильне і містить тільки натуральні жири. У разі, якщо ви хочете внести смачне різноманітність у свій звичайний раціон харчування, то такий рецепт буде, як не можна до речі.
Час готування – 120 хв.
Час приготування – 35 хв.
Порції – 6-8.
Інгредієнти:
- Яловичина – 1 кг
- Цибуля ріпчаста білий – 2 шт.
- Морква середня – 2 шт.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Часник – 6 зуб.
- Перець чорний горошком – 7 шт.
- Борошно пшеничне – скільки буде потрібно.
- Сіль поварена – за смаком.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Бульйон – 1 склянка
- Картопля невеликий – 9 шт.
- Зелень – за смаком.
- Олія соняшникова – 2 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Для варіння м’яса можна використовувати звичайну каструлю, мультиварку або скороварку, як вам більш зручно. У ємність для варіння покладіть яловичину, залийте її холодною водою, додайте моркву і одну цибулину, посоліть за смаком, додайте перець горошком і лавровий лист. Закрийте ємність кришкою і варіть до готовності м’яса.
Крок 2. Коли яловичина буде готова, перекладіть її в ємність, яка буде зберігати тепло. Бульйон процідіть і відлийте стакан для замісу тіста. З борошна, остиглого яловичого бульйону, курячого яйця і солі замісіть однорідне тісто, як на пельмені. Відставте тісто в сторону.
Крок 3. Картоплю почистіть, помийте і дрібно наріжте. Залийте картоплю холодною водою. Поставте його варитися. Коли картопля буде готова, злити основну частину води, залишивши трохи рідини на дні.
Крок 4. З тіста сформуйте широку смужку товщиною приблизно 1,5-2 сантиметри. Покладіть її на присипану борошном робочу поверхню. Наріжте її шматочками по 0,5-1 сантиметр шириною.
Крок 5. Кожен шматочок візьміть за краї і проверніть два рази, потім притисніть двома пальцями в центрі.
Крок 6. Ріпчасту цибулю наріжте кільцями і обсмажте на соняшниковій олії до м’якості і золотистого кольору.
Крок 7. Варену яловичину наріжте порційними шматками.
Крок 8. До вареної картоплі додайте трохи яловичого бульйону і пюрируйте його заглибним блендером, можна придушити його товкачиком. Маса повинна бути не надто густий, але не надто рідкою, щоб її можна було пити. У картопляну масу додати смажену цибулю і посоліть за смаком, додати подрібнений часник і зелень.
Крок 9. Галушки відваріть до готовності в підсоленій воді. Жижиг галнаш збирайте на широкому блюді. Викладіть спочатку галушки, залишаючи вільне місце в центрі, в нього помістіть піалу з картопляною масою, потім поверх галушок покладіть варену яловичину. Приємного апетиту!
Жижиг галнаш з куркою
Жижиг галнаш з куркою – дуже смачна страва з незвичайною подачею. Також воно відрізняється особливою поживністю. Жижиг галнаш часто готують саме на велику компанію і по особливих випадках. Беріть на замітку і обов’язково спробуйте приготувати самі.
Час приготування – 45 хв.
Час приготування – 45 хв.
Порції – 1.
Склад:
- Тушка куряча – 1 шт.
- Борошно пшеничне – 250 гр.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Вода – 100 мл
- Перець чорний мелений – 1 щіпка.
- Часник – 3 зуб.
- Сіль поварена – за смаком.
- Лист лавровий – 3 шт.
Процес приготування:
Крок 1. З курячої тушки зніміть шкіру і покладіть тушку в каструлю, залийте водою, додайте лавровий лист і поставте варитися.
Крок 2. Коли курка звариться, вийміть її з бульйону, остудити. Потім відокремте м’ясо від кісточок.
Крок 3. У миску просіяти борошно пшеничне.
Крок 4. До борошна додати сіль, воду і куряче яйце. Замісіть однорідне м’яке тісто для галушок.
Крок 5. З отриманого тіста скачайте ковбаску, покладіть її на присипаний борошном стіл, наріжте невеликими відрізками.
Крок 6. Кожен шматочок тіста розплющить пальцями і прокатите по столу, щоб вийшли заготовки у вигляді черепашок.
Крок 7. Курячий бульйон розділіть на дві частини, трохи рідини відлийте для приготування соусу.
Крок 8. У каструлю з великою кількістю бульйону, кладемо «черепашки» і варимо 20 хвилин.
Крок 9. Для соусу видавити через прес три зубчики часнику, додайте до маси сіль і мелений перець. Отриману суміш залийте, відлитим для соусу, курячим бульйоном.
Крок 10. Все готово, можна подавати жижиг галнаш на стіл. На тарілку викладіть галушки, зверху розкладіть куряче м’ясо і подавайте з часниковим соусом. Приємного апетиту!
Жижиг галнаш з кукурудзяним борошном
Жижиг галнаш з кукурудзяною мукою – якщо переводити на російську дослівно, то вийде «м’ясо галушки». Тепер все зрозуміло, чи не правда? У цьому рецепті для замісу тіста ми будемо використовувати кукурудзяне борошно. Цей рецепт дозволить насолодитися чудовим блюдом тим, хто не вживає глютен.
Час приготування – 30 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Тушка куряча – 2 кг
- Мука кукурудзяна – 0,5 кг
- Вода питна – скільки буде потрібно.
- Сіль поварена – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- лавровий Лист – 1-2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Масло рослинне/вершкове – для смаження.
- Картопля – 3-4 шт.
- Борошно пшеничне – 1 жменя.
Процес приготування:
Крок 1. Курячу тушку обмийте проточною водою, розріжте на частини. Перекладіть м’ясо в каструлю, залийте водою і поставте варитися. Коли вода закипить, зніміть піну і додайте сіль, мелений перець, лавровий лист і головку ріпчастої цибулі.
Крок 2. Другу головку ріпчастої цибулі наріжте півкільцями або кубиками. У каструлю з товстим дном влийте трохи рослинного масла або покладіть вершкове, трохи стушкуйте цибулю. Далі викладіть в каструлю нарізану кубиками картоплю, тушкуйте овочі на повільному вогні протягом 10 хвилин. Влийте бульйон і готуйте до м’якості картоплі, додайте сіль і спеції за смаком.
Крок 3. Кукурудзяне борошно просіяти разом з жменькою пшеничного.
Крок 4. Далі поступово додайте теплу воду і замішують тісто. Води може знадобитися різна кількість в залежності від клейкості борошна. При бажанні додайте щіпку солі. Готове тісто повинно бути м’яким, еластичним і добре тримати форму.
Крок 5. Тепер можна зліпити галушки. Отщипывайте від загального шматка тіста потроху і катайте руками невеличкі ковбаски.
Крок 6. Потім ковбаски злегка приплющивайте долонями. Варіть галушки у великій кількості води протягом 15 хвилин від моменту закипання.
Крок 7. На велике блюдо викладіть галушки. Варене м’ясо відокремте від кісток і розділіть на невеликі шматочки, додайте його на блюдо до галушок. Подавайте жижиг галнаш з картопляно-цибульним соусом і курячим бульйоном. Приємного апетиту!
Жижиг галнаш з бараниною
Жижиг галнаш з бараниною – дуже смачне і калорійне кавказьке блюдо. Основну частину часу доведеться витратити на приготування бульйону, в іншому ж процес нескладний і досить швидкий. І якщо вже і готувати жижиг галнаш, то на велику компанію.
Час приготування – 90 хв.
Час приготування – 30-40 хв.
Порції – 6.
Склад:
- Баранина – 1 кг
- Часник – 1 головка.
- Цибуля зелена – за смаком.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Сіль харчова – за смаком.
- Перець чорний гіркий – за смаком.
- Масло рослинне без запаху – 1 ст. л.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Борошно пшеничне – 350-400 гр.
- Вода – 4-5 л. + 0,5 склянки
- Сода харчова – 1 щіпка.
Процес приготування:
Крок 1. Баранину промийте холодною водою, наріжте великими шматками і викладіть в об’ємну каструлю. Залийте м’ясо водою і поставте варитися. Тим часом очистіть цибулину. У бульйон додайте цибулю, лавровий лист, сіль і мелений перець. Варіть бульйон 1,5 години, періодично збираючи з поверхні піну.
Крок 2. Паралельно варінні бульйону замісіть тісто для галушок. У мисочці змішайте півсклянки води, сіль, соду і рослинне масло. Додавайте борошно маленькими порціями і вимішуйте тісто. Тісто має бути м’яким і має добре відлипати від рук. Зберіть тісто в грудку, укрийте рушником і залиште на 15 хвилин відпочити.
Крок 3. Після цього тісто розділіть на 5 рівних частин. Кожен шматочок розкачати в ковбаску і наріжте її короткими відрізками шириною не більше 1 сантиметра.
Крок 4. Потім кожен шматочок тіста притисніть пальцями, розплющить.
Крок 5. Далі не перестаючи тиснути пальцями скачайте тісто в трубочку.
Крок 6. Заготовки галушок розкладіть на рівній поверхні, присипаної борошном.
Крок 7. Коли м’ясо буде готове, більшу частину бульйон перелийте в іншу ємність. До м’яса додайте рубаний зелений лук.
Крок 8. У більшої частини бульйону зваріть галушки. Варіть їх від моменту закипання протягом півгодини.
Крок 9. Для подачі страви приготуйте часниковий соус. Зубчики часнику очистіть, розітріть з сіллю і залийте меншою частиною залишеного бульйону. Тепер зберемо блюдо. Візьміть широку плоску тарілку, в її центр поставте піалу з часниковим соусом. Навколо неї розкладіть галушки, а зверху покладіть шматки баранини. Жижиг ганаш готовий. Приємного апетиту!