Мариновані підберезники на зиму – 6 рецептів в банках з покроковими фото

Мариновані підберезники на зиму – найпопулярніший спосіб консервування цього благородного гриба, при якому зберігається пружна текстура підберезника. Для маринування, по можливості, вибираються молоді гриби, а більш великі нарізаються шматочками, щоб добре промариновались. Маринад і спеції додаються згідно з обраним рецептом.

Мариновані підберезники в банках на зиму

В цьому рецепті маринуємо підберезники гарячим способом, без стерилізації і зі стандартним набором спецій. Розрахунок інгредієнтів наведено на 1 кг відварених підберезників. Цей рецепт вважається класичним і в той же час нескладним.

Інгредієнти на
2 л.

  • Підберезники свіжі 1 кг
  • Для маринаду:
  • Вода 1 л
  • Оцет столовий 9% 2 ст. л.
  • Цукор-пісок-1 ч. л.
  • Сіль 1 ст. л.
  • Перець запашний 4 шт.
  • Лавровий лист 2 шт.
  • Гвоздика 2 шт.

Процес приготування:

  1. Мариновані підберезники на зиму в банках? Зібрані свіжі підберезники спочатку потрібно ретельно очистити від сміття. Потім гриби добре промити під проточною водою.
  2. Чисті гриби порізати на половинки або середні шматочки і помістити їх у велику каструлю.
  3. Грибну нарізку залити холодною водою, додати трохи солі і на великому вогні довести до кипіння.
  4. Потім зняти з поверхні усю пінку і поварити підберезники на невеликому вогні протягом 20 хвилин. Першу воду після закипання можна злити, але так як гриби благородні, то це не обов’язково.
  5. Відварені підберезники відкинути на друшляк для повного стікання всієї рідини, і потім гриби обов’язково зважити.
  6. В окремій каструлі зварити маринад з вказаного в рецепті кількості води, цукру і солі з розрахунку на 1 кг відварених підберезників.
  7. У киплячий маринад покласти спеції: перець, гвоздику і лаврове листя.
  8. Потім маринад перекласти відварені підберезники, довести до кипіння і поварити на маленькому вогні протягом 15-20 хвилин.
  9. До кінця варіння налити в маринад столовий оцет і вогонь відразу вимкнути.
  10. Заздалегідь будь-яким способом простерилізувати банки і кришки. Зварені в маринаді підберезники розкласти в підготовлені банки і відразу герметично закупорити. Перевірити надійність закачування. Потім банки з грибами поставити на кришки і накрити теплим покривалом на 1 добу. Зберігати цю заготовку потрібно в холодному місці. Через 4 тижні, не раніше, підберезники можна подавати до столу.

Вдалих і смачних заготовок!

Як замаринувати підберезники з оцтом на зиму?

В цьому рецепті вам пропонується приготувати більш гостру закуску, трохи збільшивши кількість оцту в маринаді. Такі підберезники виходять більш міцними і добре зберігаються до 2 років без втрати смакових властивостей. Можна для цієї заготовки використовувати тільки капелюшки грибів, а ніжки залишити для інших страв.

Час готування: 1 годину 10 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 2 л.

Склад:

  • Підберезники – 2 кг

Маринад:

  • Вода – 1 л
  • Оцет 9% – 7 ст. л.
  • Цукор – 40 г
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Перець духмяний горошок – 4 шт.
  • Перець чорний горошок – 4 шт.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Гвоздика – 2 шт.

Процес приготування:

1. Свіжі підберезники ретельно перебрати, почистити і промити під проточною водою. За бажанням великі гриби нарізати шматочками. Потім їх перекласти в глибоку каструлю, залити холодною водою і поставити на великий вогонь.

2. Після закипання видалити з поверхні усю пінку, додати ложку солі і поварити підберезники протягом 30 хвилин на невеликому вогні. Зварені гриби повинні осісти на дно каструлі.

3. Потім їх відкинути на друшляк і добре обполоснути холодною водою.

4. В окремій каструлі зварити маринад з вказаного в рецепті кількості води, солі, цукру і спецій.

5. У киплячий маринад перекласти відварені підберезники, перемішати і поварити їх протягом 15 хвилин від початку кипіння і на невеликому вогні.

6. До кінця варіння налити до грибів сім столових ложок оцту, перемішати і через хвилину вогонь вимкнути. Підберезники разом з маринадом розлити по заздалегідь простерилизованным банкам і відразу закупорити прокип’яченими кришками. Перевірити герметичність закупорки.

7. Банки з грибами поставити на кришки і на добу накрити теплим покривалом. Зберігати заготівлю тільки в прохолодному місці і підберезникам потрібно 3-4 тижні, щоб промариновались.

Вдалих і смачних заготовок!

Мариновані підберезники на зиму без стерилізації

Маринування підберезників без стерилізації передбачає 2-кратну варіння грибів і обов’язкову стерилізацію банок. Така заготівля дуже актуальна для пісного столу, вегетаріанців і просто як закуска до будь-якої страви. Зберігати її треба в прохолодному місці не більше 10 місяців.

Час готування: 1 год 20 хвилин.

Час приготування: 25 хвилин.

Порції: 2.5 л.

Склад:

  • Підберезники – 3 кг

Маринад:

  • Вода – 1.5 л
  • Оцет 70% – 3 ч. л.
  • Цукор – 3 ст. л.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Перець духмяний горошок – 10 шт.
  • лавровий Лист – 5 шт.
  • Часник – 6 зубчиків
  • Лимонна кислота – 1 щіпка.

Процес приготування:

1. Перед маринуванням підберезники переберіть і залиште молоді та міцні екземпляри. Очистіть гриби від лісового сміття.

2. Ножем очистіть ніжки від зовнішнього шару, щоб консервація була більш надійною.

3. Потім підберезники розділіть на капелюшки та ніжки і наріжте дрібними шматочками.

4. Грибну нарізку перекладіть в глибоку каструлю і налийте до них 2 літри звичайної води. Потім насипте щіпку лимонної кислоти, що не дасть підберезникам потемніти під час варіння.

5. Поваріть гриби протягом 10 хвилин від початку кипіння, ретельно знявши всю пінку з поверхні бульйону. Для аромату можна додати одну цибулину і гриби при варінні не забувайте перемішувати.

6. Відварені підберезники відкиньте на друшляк і промийте холодною водою.

7. В окремій каструлі зваріть маринад із вказаного в рецепті кількості води, цукру і солі. У киплячий маринад покладіть лавровий лист, запашний перець і очищені часникові зубки. Потім налийте 70% оцет і маринад перемішайте.

8. Перекладіть в киплячий маринад відварені підберезники і поваріть їх протягом 10 хвилин від початку кипіння і на невеликому вогні. Потім видаліть лавровий лист і поваріть гриби ще 10 хвилин.

9. Гарячі підберезники расфасуйте за заздалегідь простерилизованным банкам.

10. Потім залийте їх маринадом, заповнюючи банки до самого верху. Прокип’яченими кришками банки з грибами щільно закупорьте і перевірте герметичність закупорки. Банки з маринованими підберезники залиште при звичайній домашньої температурі до повного охолодження і перенесіть на зберігання в холодне місце.

Вдалих і смачних заготовок!

Простий рецепт маринованих підберезників з лимонною кислотою

Замаринувати підберезники можна і з лимонною кислотою замість оцту, що зовсім не змінює смак заготівлі та гриби виходять ніжні і менш гострі. Зберігати їх потрібно тільки в холодному місці: підвалі або холодильнику. Технологія приготування не відрізняється від звичайної. До таких підберезникам нерідко додають, для своєрідного аромату, трохи кориці.

Час готування: 1 год.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 2 л.

Склад:

  • Підберезники – 1 кг

Маринад:

  • Вода – 1 л
  • Лимонна кислота – 4 р.
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Сіль – 1.5 ст. л.
  • Перець духмяний горошок – 10 шт.
  • Лист лавровий – 3 шт.
  • Кориця – 1 ч. л.

Процес приготування:

1. Свіжі підберезники перебираємо, вибираємо для маринування молоді та міцні гриби і очищаємо їх від лісового сміття. Великі плоди розрізаємо на половинки.

2. Потім гриби ретельно промиваємо і відварюємо протягом 10 хвилин в одному літрі підсоленої води. Перетравлювати підберезники небажано, щоб вони не закисли. Відварені гриби відкидаємо на друшляк і промиваємо проточною водою.

3. В окремій каструлі варимо маринад з одного літра чистої води і вказаного в рецепті кількості солі, цукру і спецій. Кип’ятимо маринад 2-3 хвилини.

4. Потім в киплячий маринад перекладаємо відварені підберезники і варимо їх протягом 15 хвилин. До кінця варіння насипаємо розраховане кількість лимонної кислоти, перемішуємо і через 1-2 хвилини вимикаємо вогонь.

5. Потім гриби разом з маринадом розфасовуємо за заздалегідь простерилизованным банкам і щільно закорковуємо кипячеными кришками. Перевіряємо герметичність закупорки. Банки з маринованими підберезники залишаємо на столі до повного охолодження і потім ставимо на зберігання в холодильник. Зберігає цю закуску можна не більше 5 місяців.

Вдалих і смачних заготовок!

Як замаринувати підберезники з часником на зиму?

Грибники не тільки люблять збирати підберезники, але і консрвировать, адже ці гриби не великі і не дрібні, добре зберігають форму і просочуються ароматом спецій і приправ. У цьому рецепті додамо в маринад часник, що додасть підберезникам особливі гостроту і присмак. Маринуємо підберезники без стерилізації і методом дворазової варіння.

Час готування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 2 л.

Склад:

  • Підберезники – 3 кг

Маринад на 1 літр води:

  • Лимонна кислота – 4 р.
  • Цукор – 1.5 ст. л.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Часник – 7 зубков.
  • Перець духмяний горошок – 4 шт.
  • Перець чорний горошок – 10 шт.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Гвоздика – 2 шт.
  • Оцет 70% – 1 ч. л.

Процес приготування:

1. Свіжі підберезники ретельно очистити від лісового сміття і помити під проточною водою. Потім гриби нарізати середніми шматочками і відварити протягом 20 хвилин в підсоленій воді.

2. Відварені гриби відкинути через друшляк і промити проточною водою.

3. В іншій каструлі зварити маринад з вказаного в рецепті кількості чистої води, солі та цукру. У киплячий маринад покласти всі спеції і очищені часникові зубки. Відразу потрібно налити чайну ложку оцтової есенції.

4. Потім в киплячий маринад перекласти відварені підберезники і після закипання видалити листи лавра. Поварити підберезники в маринаді протягом 10 хвилин на невеликому вогні.

5. Банки для заготівлі вимити з харчовою содою і простерилізувати будь-яким способом. Кришки прокип’ятити.

6. Потім гриби разом з маринадом розфасувати в підготовлені банки, заповнюючи їх до самого верху і відразу щільно закупорити. Перевірити герметичність закупорки. Банки з маринованими підберезники поставити на кришки і на добу накрити теплим покривалом. Зберігати цю закуску потрібно в холодильнику і не більше 2-3 місяців, так як готували без стерилізації.

Вдалих і смачних заготовок!

Покроковий рецепт приготування маринованих підберезників з цибулею

Найчастіше мариновані підберезники перед подаванням заправляють свіжим цибулею, але можна цибулю і додати в маринад. Іноді додають і моркву. Овочі не тільки красиво виглядають в банку, але і надають грибів особливі аромат і смак. Маринуємо підберезники методом дворазової варіння і без стерилізації.

Час готування: 1 год.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 1.5 л.

Інгредієнти:

  • Підберезники відварені – 1кг.
  • Вода – 2 склянки
  • Цибуля – 2 шт.
  • Цукор – 1ст.л.
  • Сіль – 1.5 ст. л.
  • Перець духмяний горошок – 10 шт.
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Гвоздика – за смаком.
  • Оцет 9% – 170 мл

Процес приготування:

1. Свіжі підберезники очистіть від лісового сміття і ножем поскобліть ніжки.

2. Потім їх ретельно промийте і наріжте середніми шматочками.

3. Протягом 30 хвилин поваріть підберезники в підсоленій воді, знявши пінку з поверхні бульйону. Відварені підберезники відкиньте на друшляк і промийте холодною водою. При першій варінні можна додати до грибів щіпку лимонної кислоти, щоб вони не потемніли. Відварені гриби зважте.

4. Потім в іншій каструлі зваріть маринад із вказаного в рецепті кількості води, солі та цукру. У киплячий маринад покладіть горошини запашного перцю, лаврові листи і нарізаний на кільця очищений цибулю. Поваріть маринад 2 хвилини.

5. Потім в киплячий маринад налийте столовий оцет і перекладіть відварені підберезники. Варіть гриби в маринаді з цибулею протягом 15 хвилин на невеликому вогні, не забуваючи їх помішувати.

6. Зручним для вас способом стерилізуйте банки і прокип’ятіть кришки. Гарячі підберезники розкладіть по банках разом з цибулею і залийте маринадом. Потім банки щільно закупорьте кришками і перевірте герметичність закупорки. Остудіть банки з грибами в перевернутому вигляді і під теплим покривалом. Зберігайте цю закуску в прохолодному місці.

Вдалих і смачних заготовок!