Білий гриб – 10 простих і смачних рецептів приготування страв з покроковими фото

Білий гриб — це популярний делікатес, з якого можна приготувати безліч шикарних частувань. У сьогоднішній добірці зібрані найпоширеніші варіанти, як смачно і нескладно приготувати цей дивовижний гриб. Приготувавши одного разу, ви переконаєтеся в цьому самостійно. Запевняю, що дана добірка обов’язково знайде застосування на кожній кухні.

Суп зі свіжих білих грибів

Суп зі свіжих білих грибів підкорить своїми смаковими якостями кожного без винятку. Зварити суп без праці зможе навіть дилетант. Для втілення страви в життя, потрібні максимально прості інгредієнти. Суп виходить неймовірно ароматним і шалено смачним.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Білі гриби 4 шт.
  • Картопля 1 шт.
  • Сметана за смаком
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Масло рослинне для смаження

Процес приготування:

  1. Для приготування білих грибів готуємо інгредієнти.
  2. З грибів видаляємо сміття, для цього зручно використовувати ганчірочку або серветку.
  3. Зрізаємо ножем верхній шар.
  4. Ріжемо гриби на сегменти, перевіряючи, не зіпсовані чи вони всередині.
  5. Далі нарізаємо зручними шматочками.
  6. Білі гриби вивантажуємо в об’ємну ємність і заливаємо водою.
  7. Насипаємо ложку солі. Залишаємо на деякий час, щоб позбавитися від мікроорганізмів і гриби промиваємо.
  8. Проціджуємо гриби через сито і проливаємо чистою водою.
  9. Промиті гриби вивантажуємо в каструлю і заливаємо водою. Розміщуємо на вогні.
  10. Тим часом очищаємо картоплю і ріжемо на частини. Цибуля позбавляємо від верхнього шару і подрібнюємо. Пасеруємо на невеликій кількості рослинного масла.
  11. Знімаємо утворилася пінку з грибів.
  12. Варимо хвилин 10.
  13. Закладаємо картоплю.
  14. У суп додаємо підсмажену цибулю.
  15. Насипаємо сіль. Кип’ятити 5-7 хвилин. Перевіряємо готовність картоплі і відключаємо нагрів.
  16. Запашний суп розливаємо по порційних тарілках. Присмачую сметаною і присипаємо меленим перцем. Приємного апетиту!

Крем-суп з білих грибів з вершками

Крем-суп з білих грибів з вершками має вершковим яскравим смаком. Страва добре буде виглядати, як на святі, так і в звичайний день. Кремова текстура дуже подобається дітям. Приготуйте ароматний суп, і порадуйте домочадців.

Час готування – 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4

Склад:

  • Білі гриби сухі – 30 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Вершки густі/сметана – 50 мл
  • Сир плавлений – 100 гр.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Часник – 1 зубчик
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо продукти для запашного першого страви.

Крок 2. Сушені гриби покласти в окріп на півгодини.

Крок 3. Набряклі білі грибочки нарізаємо так, як подобається.

Крок 4. Відвар, в якому настоювалися гриби, проціджуємо і виливаємо в каструлю.

Крок 5. Грибну нарізку підсмажуємо на сковорідці з вершковим маслом до приємної золотавості.

Крок 6. З морквини чистимо шкірку і нарізаємо кубиками. Цибулю очищаємо від лушпиння і ріжемо довільно. На окремій сковорідці прогріваємо вершкове масло і припускаємо овочеву нарізку.

Крок 7. Коли обсмажування розм’якшиться, наливаємо вершки або кладемо сметану підвищеної жирності.

Крок 8. Перчимо і солимо. Розмішавши, тушкуємо до утворення дрібних бульбашок.

Крок 9. Подрібнюємо сир теркою.

Крок 10. Обжарку пробиваємо занурювальним приладом. Розбавляємо грибним відваром. Розчиняємо плавлений сир. Якщо буде потрібно, ще раз пробиваємо до гладкості.

Крок 11. Вимитий кріп подрібнюємо. Очищений часник подрібнюємо зручним способом. У каструлю з бульйоном відправляємо ароматну нарізку і обсмажені гриби.

Крок 12. Доводимо страву до готовності, відрегулювавши смак спеціями. Кип’ятимо і вимикаємо конфорку.

Крок 13. Прокип’ятити, відразу ж презентуємо кулінарний шедевр порційно, на свій розсуд прикрашаємо. В остившем вигляді блюдо швидко густіє, тому потрібно готувати порцію, яку відразу можна з’їсти. У розігрітому стані втрачається презентабельний вигляд. Приємного апетиту!

Щі зі свіжими білими грибами

Щі зі свіжими білими грибами – перше оригінальне блюдо, яке підійде всім, хто не вживає м’ясо. Якщо ж ви відчайдушні м’ясоїди, борщ з грибами з легкістю доповнюємо м’ясними виробами. Для пісної версії навіть без м’яса перше блюдо виходить досить ситним.

Час готування – 1 ч. 30 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 6

Склад:

  • Білі гриби – 300 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Капуста квашена – 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Сіль – 20 гр.
  • Мед – 100 гр.
  • Грудка куряча жарена/відварна – 2 шт.
  • Цукор-пісок – 30 гр.
  • Оцет яблучний – 50 мл
  • Масло рослинне – 4 ст. л.
  • лавровий Лист – 10 шт.
  • Перець чорний горошком – 10 шт.
  • Зелень – для прикраси.
  • Вода – 2 л

Процес приготування:

Крок 1. Звільняємо від верхнього шару цибулю і моркву. Опускаємо в каструлю для варива 1 цибулину і 1 моркву і наливаємо воду. Встановивши на плиті, доводимо до кипіння. Тим часом готуємо гриби. Очищаємо від верхнього шару, оглядаємо на вади і нарізаємо шматочками.

Крок 2. Готуємо спеції, кислу капусту і мед.

Крок 3. У киплячу воду вивантажуємо підготовлені гриби. Приправляємо лаврушкой і горошинками перцю. Проварюємо, знімаючи піну. Як закипить, мінімізуємо нагрівання.

Крок 4. Другу цибулину подрібнюємо і пасеруємо на рослинній олії.

Крок 5. До цибулевої обжарке відправляємо кислу капусту. Присмачую оцтом і медом. Готуємо до м’якості.

Крок 6. Проціджуємо бульйон, видаляємо морквину та цибулину. Возвращаем у проціджений бульйон гриби. Кладемо засмажку. Додаємо цукор і сіль. Балансуємо смак яблучним оцтом.

Крок 7. Прогріваємо 10 хвилин. Додаємо рубану зелень. Прикривши, даємо настоятися чверть години.

Крок 8. Запечене м’ясо нарізаємо пластинками. Розливаємо суп по порціях. Розкладаємо м’ясні шматочки і дегустуємо. Приємного апетиту!

Суп з білих грибів з вермішеллю

Суп з білих грибів з вермішеллю має запам’ятовується багатим смаком. Зварити грибний супчик не складе труднощів навіть новачкові. Незважаючи на відсутність м’ясних виробів, суп виходить досить ситним. Духмяне страву приваблює неймовірними пахощами всю округу.

Час готування – 4 ч. 00 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 8

Склад:

  • Білі гриби сухі – 70 гр.
  • Картопля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Вермішель – 80 гр.
  • Зелень для подачі.
  • Масло рослинне/вершкове – 2 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Сухі гриби занурюємо у воду і даємо розбухнути 20 хвилин. Проціджуємо, обполіскуємо гриби і знову поміщаємо в очищену воду і витримуємо 2 години. Якщо використовуємо свіжі або заморожені білі грибочки, процес приготування значно скорочується.

Крок 2. Розмоклі подрібнюємо гриби. Настій перелити в посуд, в якій буде відбуватися основний процес.

Крок 3. Розбавляємо 2-ма літрами очищеної води.

Крок 4. Вивантажуємо грибну нарізку і кип’ятимо.

Крок 5. Вскипятив, мінімізуємо нагрівання і видаляємо піну. Готуємо не менше години. Солимо.

Крок 6. Ситечком дістаємо грибну нарізку і смажимо на сковорідці з олією. Процес обжарювання зробить смак страви більш яскравим і багатим.

Крок 7. Коли гриби обсмажаться, перекладаємо їх з сковороди. А на сковорідку кладемо подрібнену цибулю та моркву, злегка припускаємо.

Крок 8. Почищену картоплю нарізаємо кубиками. І вивантажуємо в бульйон.

Крок 9. Проваривши картоплю, викладаємо овочеву і грибну обжарку. Чекаємо закипання.

Крок 10. Коли картопля звариться, засипаємо вермішель.

Крок 11. Досолює і перчимо за смаком. Вскипятив, проварюємо пару хвилин і відключаємо конфорку. Важливо не переварити, щоб вермішель не перетворилася на кашу.

Крок 12. Наповнивши тарілки запашним частуванням, вирушаємо дегустувати. Приємного апетиту!

Смажені білі гриби з цибулею на сковороді

Смажені білі гриби з цибулею на сковороді – дуже апетитне частування, від якого зможуть відмовитися лише одиниці. Смажені гриби подають як самостійне блюдо або доповнюють гарнірами. Шикарне блюдо чудово виглядає в будь-якій ситуації.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 2

Склад:

  • Білі гриби – 500 гр.
  • Сметана – за смаком
  • Цибуля ріпчаста – 200 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Ретельно перебираємо білі гриби від сміття і споліскують проточною водою. Якщо є час, гриби замочують у підсоленій воді, щоб позбутися від жучків.

Крок 2. Ріжемо примірники на зручні частини. Сильно дрібнити не потрібно, під час готування гриби значно зменшуються в розмірах.

Крок 3. Ставимо кип’ятитися воду, підсолюємо її і опускаємо в окріп підготовлені білі гриби. Проварюємо 5-10 хвилин, при появі піни знімаємо її шумівкою.

Крок 4. Зварені гриби проціджуємо через друшляк.

Крок 5. На розпечену сковорідку з рослинним маслом вивантажуємо проварені білі гриби, обсмажуємо до рум’яності, не забуваючи перемішувати. В кінці приготування посипаємо сіллю.

Крок 6. Коли гриби придбають красивий відтінок, закидаємо нарізану півкільцями цибулю. Смажимо ще 10 хвилин при постійному помішуванні.

Крок 7. Смажені білі гриби подаємо з гарніром з картоплі або макаронних виробів. Також можна подавати як самостійне частування. Приємного апетиту!

Смажена картопля з білими грибами

Смажена картопля з білими грибами володіє неповторним смаком. Ароматне блюдо користується високою популярністю в нашій родині. У сезон грибів чудовий делікатес часто присутній на обідньому столі і не набридає. Розкішне частування доставляє масу емоцій.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Білі гриби сухі свіжі – 100 гр./300 гр.
  • Картопля – 600 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 200 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло соняшникове – 80 мл

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо інгредієнти. Для страви підходять свіжі, заморожені або сухі гриби.

Крок 2. Сухі гриби ошпарюємо окропом і витримуємо третину години. При використанні свіжих і заморожених грибів відварюємо їх чверть години, попередньо обробивши.

Крок 3. Подрібнюємо гриби і очищену цибулину, сполоснувши під краном.

Крок 4. Почищений або добре вимитий молоду картоплю нарізаємо соломкою.

Крок 5. Прогрів сковорідку з рослинним маслом, вивантажуємо картопляну нарізку і смажимо 15 хвилин на вогні вище середнього.

Крок 6. Коли утворюється скориночка, лопаткою перевертаємо картоплю і додаємо нарізку з грибів і цибулі.

Крок 7. Обсмажуємо блюдо при середній температурі, час від часу помішуючи. Приправляємо спеціями.

Крок 8. Запашне частування розподіляємо по порціях. Доповнюємо зеленню і овочами. Приємного апетиту!

Грибний суп з білих грибів з перловкою

Грибний суп з білих грибів з перловкою можна приготувати як з свіжих, так і з сухих грибів. Ароматне перше блюдо з багатим смаком – відмінний варіант для тих, хто дотримується посту. Приготування супу нескладна, однак, вимагає деякого часу. Сухі гриби і перловку попередньо замочують. Елементарний рецепт під силу навіть початківцям кулінарам.

Час готування – 2 ч. 00 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 10

Склад:

  • Білі гриби сухі – 70 гр.
  • Картопля – 2 шт.
  • Перлова крупа – 100 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Лавровий лист – за смаком.
  • Морква – 1 шт.
  • Масло вершкове/рослинне – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Замочуємо в холодній воді сухі гриби. Залишаємо на 20 хвилин, після чого проціджуємо і промиваємо гриби. Повторно заливаємо очищеною водою і настоюйте 2-3 години. Можна залишити набухати на ніч.

Крок 2. Перловку добре промиваємо і також залишаємо замачиваться на пару годин.

Крок 3. Набряклі гриби дістаємо і нарізаємо довільно.

Крок 4. У каструлю для варива переливаємо рідина, в якій вимочували гриби.

Шик 5. Доливаємо воду до 2-х літрів, кладемо гриби і варимо до закипання. При появі піни видаляємо її шумівкою.

Крок 6. Проціджуємо замочену перловку і вивантажуємо в каструлю. Як тільки рідина закипить, мінімізуємо нагрівання і варимо 50 хвилин.

Крок 7. Кладемо сіль, спираючись на власний смак.

Крок 8. Очищену моркву ріжемо тонкими смужками, а цибулю дрібно-дрібно рубаємо. Овочеву нарізку припускаємо на розігрітій олії в сковороді. Почищену картоплю ріжемо так, як подобається. Картоплю і обжарку вивантажуємо в суп і проварюємо чверть години, засікаючи час після закипання. Для аромату кладемо лаврушки і інші прянощі.

Крок 9. Наваристий суп розливаємо по порціях. Приємного апетиту!

Картопля з білими грибами в духовці

Картопля з білими грибами в духовці виглядає неймовірно презентабельною. Шикарне блюдо гідно прикрасить важлива подія або урочистий захід. Частування виходить незвичайно смачним і ароматним. Страва готується просто, і не вимагає постійного контролю.

Час готування – 1 ч. 30 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 8

Інгредієнти:

  • Білі гриби сухі – 100 гр.
  • Картопля – 7-8 шт.
  • Сметана – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Вершки 33% – 200 мл
  • Сир моцарелла – 150 гр.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо необхідні продукти. Очищаємо картоплю з допомогою овочечистки. Гриби добре промиваємо і замочуємо в гарячій воді на 3-4 години. Можна використовувати свіжі або заморожені екземпляри.

Крок 2. З лука знімаємо піну, промиваємо та нарізаємо довільно. Закидаємо нарізку у сковороду з розпеченою олією.

Крок 3. Вимочені гриби варимо протягом години. Акуратно дістаємо і ріжемо на зручні шматочки. Після чого перекладаємо пасеровану цибулю.

Крок 4. Картоплю нарізаємо тонкими скибочками. Вогнетривку форму промасливаем. Прокладаємо картопляними слайсами, як показано на фото. Посипаємо сіллю і перцем.

Крок 5. До цибулі з грибами додаємо спеції за смаком.

Крок 6. Об’єднавши сметану з вершками, поливаємо сумішшю картоплю.

Крок 7. Далі розподіляємо грибну начинку. Закутавши фольгою, запікаємо 45 хвилин при 180 градусах.

Крок 8. Через деякий час акуратно дістаємо блюдо і присипаємо тертим сиром, попередньо змішаним з рубаною зеленню. Підрум’янюємо ще 15 хвилин.

Крок 9. Готову страву акуратно виймаємо, озброївшись прихватками, щоб не обпалити руки.

Крок 10. Вишукане блюдо ділимо на порції.

Крок 11. Презентуємо гостям. Приємного апетиту!

Білі гриби з куркою в духовці

Білі гриби з куркою в духовці – розкішне частування, яке подають самостійно або доповнивши відповідним гарніром. Ніжне м’ясо з ароматною грибний прошарком підкорить серця всіх любителів смачно поїсти і тих, хто любить кулінарні експерименти. Приготування страви не обтяжить своєю процесом навіть новачка.

Час готування – 1 ч. 30 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Білі гриби – 4-5 шт.
  • Курка – 1 кг
  • Сметана – 100 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Сир твердий -100 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Вимиту курку ділимо на шматки.

Крок 2. Білі гриби звільняємо від лісового сміття і гарненько промиваємо.

Крок 3. Гриби нарізаємо так, як подобається.

Крок 4. Очищаємо цибулю, ополоснувши, тонко нарізаємо.

Крок 5. На дно вогнетривкої форми розсипаємо цибулю. Далі розподіляємо частина грибів. Трохи солимо і посипаємо спеціями.

Крок 6. Розкладаємо м’ясо. Посипаємо рештою цибулею з грибами. Не забуваємо приправити зверху. Заливаємо поверх сметану.

Крок 7. Розміщуємо форму в прогрітому до 180° духовій шафі. Запікаємо страву одну годину.

Крок 8. Поки готується страва, подрібнюємо сир. За 15 хвилин до кінця процесу запікання, присипаємо сирної стружкою і повертаємо в духовку.

Крок 9. Акуратно дістаємо, для безпеки використовуючи прихватки.

Крок 10. Духмяне страву подаємо самостійно або доповнюємо улюбленим гарніром.

Крок 11. Ніжне частування не залишить нікого байдужим. Приємного апетиту!

Смачний салат з білими грибами

Смачний салат з білими грибами являє собою чудове частування, яке стане цвяхом програми будь-якого заходу. Приготувати закуску без труднощів і клопотів зможе кожен. Прості інгредієнти чарівним чином перетворюються на чудове блюдо, від якого важко відірватися.

Час готування – 35 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Білі гриби заморожені – 200 гр.
  • Куряче філе – 200 гр.
  • Майонез – за смаком.
  • Яйця курячі – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Огірки солоні – 100 гр.
  • Морква – 60 гр.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Салат листовий – 2 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо необхідні інгредієнти для дивовижного салату. Куряче м’ясо необхідно попередньо відварити в підсоленій воді. Яйця теж варимо в підсоленій воді до стану “круто”. Остуджуємо зварені інгредієнти.

Крок 2. Моркву очищаємо, обполіскуємо і трьом на тертці. Відправляємо в прогріту з рослинною олією сковорідку і тушкуємо 5-7 хвилин, не забуваючи перемішувати.

Крок 3. Морквину знімаємо зі сковорідки, позбавляючись від зайвої олії. Огірки нарізаємо кубиками і розподіляємо в посуді для складання салату.

Крок 4. Далі кладемо остиглу морквину.

Крок 5. Куряче м’ясо ріжемо або поділяємо на волокна і вивантажуємо в салатник.

Крок 6. У сковороду, де смажилася морквина, вивантажуємо заморожені білі гриби. Смажимо 10 хвилин до повного випаровування вологи.

Крок 7. Білі гриби повинні придбати красивий золотистий відтінок. Після того, як досягнемо бажаного результату, знімаємо їх зі сковорідки і даємо охолонути. Остиглі гриби вивантажуємо в салатик.

Крок 8. Зварене яйце очищаємо і нарізаємо кубиками. Відправляємо до іншим складовим. Перемішуємо компоненти.

Крок 9. Листовий салат добре обполіскуємо, стряхиваем від зайвої води, нарізаємо. Частину залишаємо цілим.

Крок 10. На блюдо викладаємо цілі листя. Зверху розподіляємо салат. Присмачую майонезом, сіллю і іншими спеціями за смаком. Презентуємо до столу. Приємного апетиту!