Мариновані білі гриби на зиму – 7 рецептів в банках з покроковими фото

Білі гриби вважаються самими благородними грибами. І не випадково, так як вони чудово зберігають всі свої смакові властивості при будь-якому способі приготування. У цій статті пропонуємо вам 7 способів замаринувати ці чудові гриби.

Мариновані білі гриби з оцтом на зиму

Гриби спочатку відварюють у воді, а потім в маринаді з цукром, сіллю, лавровим листом, перцем горошком, часником і оцтом. Потім все розкладається по банкам і стерилізується. Виходить прекрасна заготовка, яку можна використовувати для приготування супів, пирогів і соусів.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Вода 1 л
  • Оцет столовий 9% 1.5 ст. л.
  • Цукор-пісок-1 ст. л.
  • Сіль 2 ст. л.
  • Перець чорний горошок 6 шт.
  • Лавровий лист 3 шт.
  • Часник 2 зуб.
  • Білі гриби 1 кг

Процес приготування:

  1. Як приготувати мариновані білі гриби на зиму в банках? Для початку добре промиваємо під проточною водою гриби, потім чистимо їх і нарізаємо невеликими шматочками, якщо вони досить великі.
  2. Тепер беремо емальовану каструлю, відправляємо туди нарізані гриби, заливаємо їх холодною водою, додаємо одну столову ложку солі і ставимо на вогонь. Доводимо все до кипіння, після чого зменшуємо вогонь до середнього і гриби варимо протягом 15 хвилин. Далі зливаємо всю рідину, знову заливаємо білі гриби водою і варимо таким же чином ще 15 хвилин. Зливаємо воду, відкидаємо гриби на друшляк і залишаємо їх, поки не стече вся зайва рідина.
  3. В цей час починаємо готувати маринад. У каструлю наливаємо питну воду, додаємо туди сіль, цукровий пісок і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння і відправляємо туди лавровий лист, чорний перець горошком і часник. Варимо маринад протягом 5 хвилин.
  4. Тепер відправляємо в маринад білі гриби, варимо 5 хвилин додаємо півтори столової ложки оцту. Доводимо до кипіння і знімаємо каструлю з вогню.
  5. Пів-літрові банки попередньо добре промиваємо під гарячою водою з содою і стерилізуємо їх будь-яким зручним способом. Тепер розкладаємо по них білі гриби і заливаємо все маринадом до «плічок». Далі ставимо банки в каструлю з гарячою водою, дно якої застелене рушником. Доводимо до кипіння і стерилізуємо протягом 10 хвилин. Закочує банки кришками, закутуємо їх в ковдру або плед і залишаємо до повного охолодження при кімнатній температурі. Зберігаємо в сухому і темному місці. Відкриваємо взимку і подаємо до столу смачну і ароматну закуску. Приємного апетиту!

  6. Пів-літрові банки попередньо добре промиваємо під гарячою водою з содою і стерилізуємо їх будь-яким зручним способом. Тепер розкладаємо по них білі гриби і заливаємо все маринадом до «плічок». Далі ставимо банки в каструлю з гарячою водою, дно якої застелене рушником. Доводимо до кипіння і стерилізуємо протягом 10 хвилин. Закочує банки кришками, закутуємо їх в ковдру або плед і залишаємо до повного охолодження при кімнатній температурі. Зберігаємо в сухому і темному місці. Відкриваємо взимку і подаємо до столу смачну і ароматну закуску. Приємного апетиту!

Мариновані білі гриби без стерилізації в банках

Відварені білі гриби варяться в маринаді з лаврового листа, гвоздики, солі, цукру, часнику, перцю горошком і оцтом, після чого вони розкладаються по стерилізованим банкам і закочуються. Виходить дуже смачна заготовка, яку можна використовувати у приготуванні багатьох страв.

Час готування: 50 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порції – 6.

Склад:

  • Гриби білі – 1 кг
  • Оцет 9% – 100 мл
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.
  • Сіль – 4 ч. л.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Гвоздика – 7 шт.
  • Вода – 1 л
  • Перець чорний горошком – 7 шт.
  • Часник – 4 зубчики.

Процес приготування:

1. Перед початком приготування чистимо білі гриби і ретельно промиваємо під проточною водою. Прибираємо весь непотріб з капелюшків, а також зрізаємо ніжку, якщо на ній залишилася земля.

2. Великі гриби нарізаємо шматочками середнього розміру, а маленькі залишаємо цілими. Відправляємо все в каструлю, заливаємо холодною водою і ставимо все на вогонь. Доводимо до кипіння, знімаємо піну, яка утворилася і зменшуємо вогонь до середнього. Варимо, помішуючи час від часу, близько 30 хвилин.

3. В цей час готуємо маринад для грибів. В окрему каструлю наливаємо літр води, додаємо туди лавровий лист, гвоздику, сіль, цукровий пісок, часник і чорний перець горошком. Ставимо все на вогонь, доводимо до кипіння і вливаємо оцет. Гриби відкидаємо на друшляк і кілька раз промиваємо під проточною водою.

4. Відправляємо всі гриби в маринад і продовжуємо варити все протягом 15-20 хвилин.

5. Банки, в яких буде зберігатися заготівля, попередньо промиваємо під гарячою водою з содою і стерилізуємо будь-яким зручним способом. Розкладаємо по них гриби разом з маринадом, закриваємо всі стерильними кришками і залишаємо при кімнатній температурі до повного охолодження.

6. Готові гриби зберігаємо в холодильнику або льосі. Відкриваємо взимку і подаємо до столу у вигляді закуски або додаємо їх у салат. Приємного апетиту!

Як замаринувати білі гриби з цибулею в домашніх умовах?

Варені білі гриби розкладають по банках разом з цибулею і заливаються маринадом з цукру, солі і оцту. Потім всі стерилізується і залишають до повного остигання. Виходить дуже смачна і проста в приготуванні закуска.

Час готування: 1 год 10 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порції – 7.

Інгредієнти:

  • Гриби білі – 1 кг
  • Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Перець чорний горошком – 5-7 шт.
  • Вода – 1 л
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Оцет столовий 9% – 150 мл

Процес приготування:

1. Для початку перебираємо гриби, чистимо їх і ретельно промиваємо під проточною водою. Далі нарізаємо їх великими шматочками.

2. В підходящу каструлю наливаємо воду, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. У киплячу воду опускаємо нарізані гриби і додаємо до них лавровий лист і чорний перець горошком. Варимо все протягом 15 хвилин, після чого відкидаємо на друшляк і залишаємо, поки не стече вся зайва рідина.

3. Ріпчасту цибулю очищаємо і нарізаємо кільцями. Банки, в яких будуть зберігатися гриби, ретельно промиваємо під гарячою водою з содою і стерилізуємо їх будь-яким зручним способом. Тепер на їх дно викладаємо кільця цибулі.

4. Відправляємо в банки з цибулею варені гриби. При бажанні можна викладати цибулю з грибами шарами.

5. Тепер готуємо маринад. Для цього наливаємо в каструльку воду, додаємо туди цукровий пісок, сіль, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Варимо пару хвилин, після чого додаємо оцет. Знову доводимо до кипіння і вимикаємо вогонь.

6. Заливаємо киплячим маринадом гриби і накриваємо банки стерилізованими кришками. Дно каструлі з водою застеляємо рушником, зверху встановлюємо банки, доводимо до кипіння і стерилізуємо 30-35 хвилин. Далі закорковуємо банки кришками і залишаємо при кімнатній температурі до повного охолодження. Зберігаємо заготовку в сухому, темному місці. Відкриваємо взимку і подаємо до столу з основною стравою. Приємного апетиту!

Як маринувати білі гриби з часником на зиму?

Варені білі гриби розкладають по банках з нарізаним часником і цибулею, після чого все заливається маринадом на солі, цукор, оцет і приправи. Банки закочуються і відправляються на зберігання в льох. Виходить надзвичайно ароматна і смачна закуска.

Час готування: 3 години.

Час приготування: 25 хв.

Порції – 10.

Інгредієнти:

  • Гриби білі – 1 кг
  • Вода – 200 мл
  • Оцет – 100 мл
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукровий пісок – 1 ч. л.
  • лавровий Лист – 3-4 шт.
  • Гвоздика – за смаком.
  • Гірчиця суха – за смаком.
  • Перець чорний горошком – за смаком.
  • Цибуля – 4 шт.
  • Часник – 1 головка.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. Перед початком приготування перебираємо гриби, потім чистимо їх і ретельно промиваємо під проточною водою. Перекладаємо білі гриби в підходящу ємність, заливаємо холодною водою і замочуємо все протягом години.

2. Тепер беремо каструлю, в якій будемо варити гриби, наливають туди воду і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння, додаємо туди сіль, лавровий лист, суху гірчицю, чорний перець горошком, гвоздику. Все перемішуємо і відправляємо туди гриби.

3. Варимо їх протягом години. Далі зливаємо всю рідину, заливаємо гриби чистою водою і варимо все ще одну годину. Потім відкидаємо білі гриби на друшляк і даємо їм охолонути.

4. В цей час робимо маринад. Для цього в сотейнику кип’ятимо воду, додаємо туди столову ложку солі, цукровий пісок, оцет і всі приправи. Доводимо його до кипіння і вимикаємо вогонь.

5. Банки, в яких зберігається закуска, ретельно миємо під гарячою водою з содою і стерилізуємо їх будь-яким зручним способом. Очищений і нарізаний цибулю з часником відправляємо на дно банок. Зверху викладаємо остиглі гриби і заливаємо їх маринадом так, щоб вони були повністю покриті. У кожну банку додаємо столову ложку рослинного масла і щільно закрити їх кришками. Відправляємо заготовку на зберігання в холодильник або льох. Подаємо ароматні гриби до столу з основним блюдом або додаємо їх у салат. Приємного апетиту!

Мариновані білі гриби з лимонною кислотою

Варені білі гриби відварюють протягом години в підсоленій воді, після чого розкладають по банках разом зі спеціями і заливаються маринадом на воді, солі, цукрі і лимонної кислоти. Виходить неймовірна закуска з дивовижним смаком.

Час готування: 4 години.

Час приготування: 30 хв.

Порції – 10.

Склад:

  • Гриби білі – 800 гр.
  • лавровий Лист – за смаком.
  • Зерна гіркого перцю – за смаком.
  • Перець запашний горошком – за смаком.
  • Перець чорний горошком – за смаком.
  • Кислота лимонна – 1 ч. л.
  • Цукор-пісок – 50 гр.
  • Сіль – 30 гр.
  • Вода питна – 2 склянки

Процес приготування:

1. Перед початком приготування добре відбираємо гриби промиваємо під проточною водою. Далі чистимо їх і промиваємо ще раз. Потім перекладаємо їх у глибоку ємність, заливаємо холодною водою і вимочуємо протягом години. Не забуваємо обрізати корінці.

2. Далі нарізаємо боровики шматочками середнього розміру, щоб вони влізли в банку. Можна різати їх менші або більші за бажанням.

3. Тепер беремо каструлю, відправляємо туди нарізані гриби, заливаємо водою і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння і додаємо сіль. Краще всього буде злити першу воду і варити боровики у другому бульйоні. Варимо їх протягом однієї години до готовності. Далі відкидаємо гриби на друшляк і залишаємо їх, поки не стече вся зайва рідина.

4. В цей час готуємо маринад. Для цього беремо сковороду, наливаємо в нього 2 склянки води і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння, після чого додаємо туди півтори столові ложки солі, чайну ложку цукрового піску і лимонну кислоту. Ще раз доводимо до кипіння і знімаємо з вогню.

5. Банки, в яких будуть зберігатися гриби, попередньо вимиваємо під гарячою водою з содою і стерилізуємо будь-яким зручним способом. Далі розкладаємо по ним боровики разом з усіма спеціями і заливаємо все маринадом. Щільно закриваємо всі стерильними кришками і залишаємо при кімнатній температурі до повного охолодження. Відправляємо закуску на зберігання в холодильник або льох. Подаємо до столу з основним блюдом або використовуємо в приготуванні інших страв. Приємного апетиту!

Смачні мариновані білі гриби з 70%-м оцтом

Гриби варяться в підсоленій воді з запашним перцем, гвоздикою, корицею, лавровим листом і оцтом. Далі все розкладається по банках, залити маринадом і стерилізується. Виходить прекрасна закуска, яка особливо порадує взимку.

Час готування: 1 ч. 30 хв.

Час приготування: 25 хв.

Порції – 50.

Склад:

  • Гриби білі – 5 кг
  • Сіль – 200 гр.
  • Вода – 750 мл
  • Перець запашний горошком – 5 шт.
  • Гвоздика – 5 шт.
  • Кориця мелена – 0.5 ч. л.
  • лавровий Лист – 10 шт.
  • Оцет 70% – 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Перед початком приготування перебираємо гриби, ретельно промиваємо під проточною водою і нарізаємо шматочками середнього розміру.

2. Перекладаємо нарізані гриби в глибоку каструлю, заливаємо все водою і доводимо до кипіння. Далі зменшуємо вогонь до слабкого і варимо, періодично знімаючи піну, яка утворилася і помішуючи дерев’яною лопаткою. У процесі варіння також додаємо сіль, лавровий лист, гвоздику, запашний перець горошком і корицю.

3. Після того як гриби осядуть на дно, піни більше не буде і розсіл придбає прозорий колір, додаємо в маринад оцет, який розбавляємо частиною грибного відвару. Все перемішуємо і вимикаємо вогонь.

4. Банки, в яких будуть зберігатися мариновані гриби, добре промиваємо під гарячою водою з содою і стерилізуємо їх будь-яким зручним способом. Далі розкладаємо по них гриби і заливаємо все маринадом. Прикриваємо кришкою і встановлюємо у каструлю з гарячою водою, чиє дно встелене рушником. Банки об’ємом 500 мл стерилізуємо 25 хвилин, 1 л – 35 хвилин. Тепер закорковуємо банки кришками, перевертаємо їх догори дном, закутуємо в рушник або покривало і залишаємо до повного охолодження.

5. Відправляємо готову закуску на зберігання в темне місце з кімнатною температурою. Відкриваємо взимку і подаємо до столу разом з основним блюдом або використовуємо в приготуванні салатів, супів та ін. Приємного апетиту!

Як маринувати білі гриби з олією?

Тонко нарізані капелюшки білих грибів щільно укладаються в стерилізовану банку і заливаються киплячим олією з сіллю. Всі стерилізується, залишають на 3-4 дні і відправляється на зберігання в холодильник. Виходить прекрасна і ароматна закуска.

Час готування: 2 год 30 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порції – 10.

Інгредієнти:

  • Масло рослинне – 1 ст.
  • Сіль – 1.5 ст. л.
  • Гриби білі – 1 кг

Процес приготування:

1. У цьому рецепті нам знадобляться тільки капелюшки білих грибів. Для початку чистимо їх, добре промиваємо під проточною водою. Далі даємо їм обсохнути і нарізаємо тонкими скибочками.

2. Розкладаємо нарізані гриби на дерев’яній обробній дошці і залишаємо їх таким чином на 3-4 години, щоб вони підсохли. У цей час ретельно промиваємо під гарячою водою з содою банки і стерилізуємо їх будь-яким зручним способом. Далі щільно розкладаємо по ним підсохлі боровики.

3. Тепер наливаємо у сотейник необхідну кількість рослинної олії і відправляємо на вогонь.

4. Доводимо масло з сіллю до кипіння, вимикаємо вогонь і заливаємо їм білі гриби в банках.

5. Прикриваємо банки кришками і встановлюємо їх в каструлю з водою, чиє дно встелене рушником. Доводимо до кипіння і стерилізуємо протягом 30 хвилин. Тепер закорковуємо банки кришками і залишаємо при кімнатній температурі на 3-4 дні. Готову закуску зберігаємо в сухому темному місці. Подаємо на стіл разом з основним блюдом. Приємного апетиту!