Лисички – 10 смачних і простих рецептів приготування страв з покроковими фото

Лисички – це гриби універсальні, з особливим ароматом і неповторним смаком. З них можна приготувати багато оригінальних і цікавих страв: супів, рагу, ікри, пирогів, печені, салатів і просто посмажити або згасити, і всі вони будуть бажаним стравою на будь-якому столі. Нюанси приготування лисичок вказані в рецептах цієї смачної теми.

Лисички в сметані на сковороді

Лисички в сметані на сковороді є самим простим, швидким і смачним варіантом цього грибного страви. Лисички перед смаженням не відварюємо, так як відвар забирає у них аромат і смак, а тільки ошпарюємо окропом. Потім смажимо на вершковому маслі з цибулею і додаємо тільки сметану. Готувати лисички зі сметаною краще свіжі, але підійдуть як заморожені, так і сухі.

Інгредієнти на
2 порц.

  • Лисички свіжі 500 гр.
  • Сметана 20% 100 гр.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Масло вершкове 80 гр.
  • Сіль за смаком

Процес приготування:

  1. Перед початком готування лисички в сметані на сковороді підготувати простий набір інгредієнтів. Лисички промити під проточною водою. Почистити і дрібно нарізати цибулину.
  2. У сковороді розігріти вершкове масло і обсмажити на ньому цибулю до легкого золотистого кольору. Лисички на друшляку обшпарити окропом, струсити зайву рідину і перекласти гриби в сковорідку. Посмажити лисички на середньому вогні при помішуванні протягом 20 хвилин.
  3. Обсмажені лисички по своєму смаку посипати сіллю, додати сметану, перемішати і після закипання вогонь вимкнути.
  4. Приготовані на сковороді лисички в сметані розкласти по тарілках і відразу в гарячому вигляді подати до столу, доповнивши свіжими овочами та зеленню. Приємного апетиту!

Смажені лисички з цибулею

Лисички найчастіше готують смажені і з додаванням цибулі, адже це смакове поєднання найбільш виграшне. Лисички перед смаженням пару хвилин відварюються, або обливають окропом, щоб зменшилися в обсязі. Найсмачнішими гриби виходять на вершковому маслі, але в цьому рецепті смажимо на олії, що підійде і до пісного столу.

Час приготування: 35 хвилин.

Час приготування: 35 хвилин.

Порції: 2.

Склад:

  • Лисички свіжі – 500 гр.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Масло рослинне – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Лисички перед смаженням переберіть і промийте під проточною водою, або у будь-який посуд, змінивши кілька разів воду. Хоча лисички і досить чисті, але під капелюшками може бути лісове сміття.

Крок 2. Потім, якщо гриби великі, розрізати їх на шматочки. Протягом 5 хвилин проваріть лисички в підсоленій воді і відкиньте на друшляк.

Крок 3. Очищені цибулини наріжте середніми кубиками і обсмажте до м’якості на розігрітому рослинному маслі.

Крок 4. До цибулі перекладіть лисички, і все перемішайте.

Крок 5. Смажте лисички з цибулею протягом 20-30 хвилин, при помішуванні і до випарювання грибного соку, який ще буде, так як варили гриби довго. До кінця смаження лисички по своєму смаку посипте сіллю з чорним перцем.

Крок 6. Смажені лисички з цибулею подайте до столу самостійною стравою або включіть до складу складного гарніру, що буде дуже смачно. Приємного апетиту!

Грибний суп з лисичками

Грибний суп з лисичками, приготований за різними варіантами, завжди виходить красивим і смачним. Основою супу беруться як бульйон м’ясний або овочевий, так і просто вода. У цьому рецепті готуємо суп із звичайним набором овочів. Морква обсмажимо з цибулею. Лисички заздалегідь не відварюємо. Спецій багато не додаємо, щоб зберігся смак і аромат лисичок.

Час приготування: 45 хвилин.

Час приготування: 25 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Лисички свіжі – 400 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква невелика – 3 шт.
  • Картопля – 4 шт.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.
  • Бульйон/вода – 1 л
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний горошок – за смаком.
  • Лавровий лист – 1 шт.

Для подачі:

  • Зелень – за смаком.
  • Сметана – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед підготуйте лисички для супу. Їх почистіть, промийте під проточною водою, і великі гриби розріжте на шматочки.

Крок 2. Почистіть і промийте всі овочі.

Крок 3. Потім овочі наріжте невеликими шматочками будь-якої форми.

Крок 4. Для варіння супу візьміть каструлю з товстим дном. В ній розігрійте три ложки рослинної олії і обсмажте до легкого золотистого кольору нарізку лука.

Крок 5. Перекладіть до цибулі нарізку моркви і посмажте при помішуванні пару хвилин.

Крок 6. До обсмаженою овочам перекладіть чисті лисички і так само при помішуванні, тушкуйте протягом 5 хвилин.

Крок 7. Потім налийте в каструлю бульйон/воду, перекладіть нарізку картоплі, доведіть суп до кипіння і варіть на середньому вогні протягом 20 хвилин. Додайте з суп сіль з горошинками перцю і лавровим листом.

Крок 8. Приготований грибний суп з лисичками розлийте по суповым чашках, доповніть сметаною з подрібненою зеленню і відразу сервіруйте до обіду. Приємного апетиту!

Смажені лисички з картоплею на сковороді

Смажені лисички з картоплею на сковороді готують для подачі самостійним ситним блюдом для домашнього столу. Лисички не мають вираженого грибного смаку, але в тандемі з картоплею, та ще й смажені, страва зроблять ароматним і смачним. Можна просто нарізати картоплю з грибами і посмажити на сковороді, але в цьому рецепті робимо трохи по-іншому.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 25 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Лисички свіжі – 400 гр.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Картопля – 500 гр.
  • Картопля – 4 шт.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Лисички очистіть від лісового сміття, промийте під проточною водою, відваріть протягом 5 хвилин, потім відкиньте на друшляк.

Крок 2. Цибулю очистіть, дрібно наріжте і обсмажте на розігрітій олії до золотистого кольору. До цибулі перекладіть лисички і посмажте їх при помішуванні лопаткою 5-10 хвилин. Обсмажені лисички посипте сіллю з чорним перцем.

Крок 3. Очищену картоплю наріжте тонкими однаковими скибочками, і щоб вийшов хрустким, промийте під проточною водою і обсушити на рушнику.

Крок 4. В іншій сковороді добре розігрійте олію і обсмажте на ньому картопляні скибочки до рум’яного кольору з усіх сторін. Смажте, не прикриваючи сковороду кришкою.

Крок 5. Обсмажений до готовності картоплю посоліть, покладіть до нього лисички, акуратно перемішайте і через пару хвилин вимкніть вогонь.

Крок 6. Смажені лисички з картоплею на сковороді розкладіть по порційних тарілках, доповніть нарізкою зелені і подайте до столу в гарячому вигляді. Приємного апетиту!

Мариновані лисички на зиму в банках

Гарним варіантом заготовки лисичок на зиму буде у вас маринування їх у банку. Лисички ретельно промиваються, відварюються спочатку в чистій воді, потім в маринаді з прянощами, розкладають у банки і закочуються. Банки і кришки стерилізуються, а заготівлю стерилізувати не треба, тільки остудити під «шубою». Рецепт простий і швидкий, що важливо при заготівлі великої кількості грибів.

Час готування: 1 год.

Час приготування: 25 хвилин.

Порції: 1 л.

Склад:

  • Лисички – 1 кг

Маринад на 800 мл води:

  • Цукор – 1 ч. л.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Гвоздика – 2 шт.
  • Перець чорний горошок – 8 шт.
  • Перець духмяний горошок – 4 шт.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Парасольку кропу – 1 шт.
  • Часник – 2 зубки.
  • Оцет 9% – 80 мл

Процес приготування:

Крок 1. Лисички очистіть від лісового сміття, і ретельно промийте холодною водою, краще промити під проточною водою.

Крок 2. У великій каструлі закип’ятіть два літри води і відваріть підготовлені лисички протягом 10 хвилин. Пінку з поверхні відвару зніміть і довго гриби не варіть, щоб вони залишилися пружними.

Крок 3. Цей відвар повністю злийте. Лисички залийте 800 мл окропу.

Крок 4. Додайте в каструлю сіль з прянощами і цукор, згідно пропорції рецепта. Все перемішайте і поваріть лисички в маринаді протягом 10 хвилин.

Крок 5. До кінця варіння додайте в маринад очищений часник, налийте потрібну кількість оцту і через хвилину вимкніть вогонь.

Крок 6. Лисички розкладіть по невеликим і заздалегідь простерилизованным банкам, повністю залийте маринадом і відразу герметично закупорьте кипячеными кришками.

Крок 7. Банки поставте на кришки і мінімум на 12 годин щільно накрийте теплим покривалом.

Крок 8. Повністю остиглі мариновані лисички на зиму в банках перенесіть в місце для зберігання ваших домашніх консервацій. Вдалих і смачних заготовок!

Паста з лисичками у вершковому соусі

Паста з лисичками у вершковому соусі найсмачнішою виходить зі свіжими грибами у сезон їхнього збору, але можна готувати і з замороженими, сухими або маринованими. Готується страва просто і швидко. Паста підходить будь-яка, але тільки з твердих сортів пшениці. Лисички обсмажують з цибулею, гасяться у вершках і з’єднуються з відвареною пастою.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 2.

Склад:

  • Лисички свіжі – 250 гр.
  • Паста (спагеті) – 200 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Вершки 10% – 150 мл
  • Масло вершкове – 20 гр.
  • Масло рослинне – 30 мл
  • Сіль – за смаком.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Інгредієнти підготуйте згідно з рецептом і потрібного вам кількості порцій.

Крок 2. Відваріть Пасту до стану аль-денте і як вказано на упаковці.

Крок 3. Переберіть лисички, добре промийте і найбільші розріжте на шматочки. Сильно не мельчите, адже лисички при смаженні зменшаться в обсязі вдвічі.

Крок 4. У сковорідці розігрійте два види масла.

Крок 5. Цибулю очистіть і дрібно наріжте.

Крок 6. Потім обсмажте до прозорості на розігрітій олії.

Крок 7. До цибулі перекладіть підготовлені лисички. Сковороду прикрийте кришкою і посмажте лисички 3-5 хвилин, щоб вони дали свій сік.

Крок 8. Потім кришку приберіть. Додайте в сковороду, дрібно нарізану зелень з сіллю.

Крок 9. Смажте лисички до повного випаровування грибного соку.

Крок 10. Потім лисички повністю залийте вершками. На невеликому вогні варіть гриби у вершках при помішуванні до загусання вершків.

Крок 11. На порційні тарілки викладіть приготовлену пасту і поверх її лисички у вершковому соусі. Пасту можна перекласти в сковороду і перемішати з грибами, але це за бажанням. Блюдо подавайте до столу в гарячому вигляді. Приємного апетиту!

Картопля з лисичками у духовці

Простим і смачним варіантом тандему картоплі з лисичками буде у вас запікання їх в духовці. У цьому рецепті запечемо їх у вершках і під сирною скоринкою. З прянощів смак доповнимо тільки часником.

Час готування: 1 год.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 2.

Склад:

  • Лисички свіжі – 300 гр.
  • Картопля – 300 гр.
  • Вершки 20% – 200 мл
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Сир – 50 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Часник – 1 зубчик
  • масло – для змазування форми.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготувати всі інгредієнти для страви згідно з рецептом і потрібного вам кількості порцій.

Крок 2. Лисички почистити, промити і розрізати на середні шматочки. Маленькі гриби залишити цілком.

Крок 3. У сковорідці розігріти рослинне масло і обсмажити на ньому лисички до повного випаровування грибного соку.

Крок 4. Очищений і промитий картоплю нарізати тонкими скибочками.

Крок 5. Невелику форму для запікання змастити вершковим маслом і викласти в неї нарізку картоплі.

Крок 6. Поверх картоплі рівномірно розкласти обсмажені лисички.

Крок 7. До вершків через землянку, додати часник, сіль за смаком і перемішати.

Крок 8. Потім залити вершками картопля з лисичками у формі.

Крок 9. Посипати все подрібненим на крупній тертці твердим сиром.

Крок 10. Духовку включити на 180°С. Форму прикрити шматочком фольги і поставити в духовку на півгодини. Потім фольгу прибрати і продовжити запікання ще протягом 15 хвилин, щоб сир рум’яною скоринкою покрився.

Крок 11. Приготовану в духовці картоплю з лисичками розкласти по порційних тарілках і сервірувати до столу в гарячому вигляді. Приємного апетиту!

Булгур з лисичками

Булгур з лисичками, як альтернатива страв з рису, картоплі і макаронів, може бути у вас смачним сніданком або обідом, а готується вона швидко і просто. При готуванні важливо не переварити булгур і попередньо обсмажити, тоді він залишиться розсипчастим. Лисички смажаться і змішуються з булгуром, а смак страви доповнюється різними прянощами: наприклад, італійськими травами або часником.

Час приготування: 50 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Лисички свіжі – 100 гр.
  • Булгур – 200 гр.
  • Окріп – 400 мл
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Часник – 3 зубки.
  • Часник сушений – ½ ч. л.
  • Італійські трави – 1 ч. л.
  • Сіль – ½ ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготувати, згідно пропорції рецепта, всі інгредієнти для страви. Почистити і добре промити свіжі лисички. Очистити зубки часнику.

Крок 2. В спеціальній каструлі для варіння каш розігріти дві ложки рослинної олії і обсмажити на ньому булгур до легкого кремового кольору. Залити обсмажену крупу двома склянками окропу, додати сіль і поварити на середньому вогні при помішуванні протягом 25 хвилин.

Крок 3. Поки булгур вариться, в глибокій сковорідці обсмажити лисички. До них додати через землянку або дрібно подрібнені зубки часнику, сіль, все перемішати і смажити на невеликому вогні протягом 15 хвилин, до випаровування грибного соку.

Крок 4. Потім до обсмаженою лисичкам перекласти готовий булгур, посипати сухим часником з італійськими травами, перемішати і через 1-2 хвилини вогонь вимкнути.

Крок 5. Приготований булгур з лисичками розкласти по порційних тарілках, доповнити свіжими овочами і сервірувати до столу. Ця страва добре підійде до посних днів. Приємного апетиту!

Пиріг з лисичками в духовці

В сезон збору грибів ви можете приготувати в духовці пиріг з лисичками, що буде смачною домашньою випічкою несолодкою. Тісто для пирога краще підходить дріжджове і його можна замісити з будь-якого рецепту або взяти готове. У цьому простому рецепті лисички для начинки обсмажимо з цибулею і згасимо в вершках.

Час приготування: 1 годину 15 хвилин.

Час приготування: 40 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Тісто дріжджове здобне – 300 гр.
  • Лисички свіжі – 200 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Вершки 33% – 210 гр.
  • Борошно – 50 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Першим ділом підготувати зазначене у рецепті кількість всіх інгредієнтів для пирога. Лисички почистити і цибулю. Гриби добре промити разом із зеленню.

Крок 2. Цибулю нарізати тонкими чверть кільцями. Зелень дрібно нарізати.

Крок 3. У глибокій сковорідці розігріти дві ложки рослинного масла і на ньому до легкого золотистого кольору лисички обсмажити з нарізкою лука.

Крок 4. До цих обсмаженою інгредієнтів насипати борошно, сіль з чорним перцем за смаком, додати зелень і налити вершки. Все добре перемішати і тушкувати на невеликому вогні протягом 5-7 хвилин, щоб соус став густим.

Крок 5. На стільницю помістити аркуш паперу для випічки і на ньому розкачати тісто в пласт товщиною до 0,5 см.

Крок 6. Включити духовку на 180°С. Пласт тіста з папером перекласти на деко. На тісто рівним шаром викласти грибну начинку і краю сформувати бортиками у вигляді відкритого пирога. Зверху пиріг змастити збитим жовтком.

Крок 7. Запекти пиріг протягом 30 хвилин. Потім його вийняти з духовки і залишити на 10-15 хвилин для охолодження.

Крок 8. Приготований в духовці пиріг з лисичками нарізати порційно і сервірувати до столу, доповнивши сметаною. Приємного апетиту!

Ікра з лисичок на зиму в банках

Ікра тільки з одних лисичок і без інших грибів відрізняється особливим смаком і ніжною консистенцією. Рецептів ікри трохи і готують її частіше з відварних лисичок. У цьому рецепті лисички обсмажимо, додамо лук з морквою, так само обсмажений, а смак у неї буде дещо іншою. Готуємо без стерилізації.

Час приготування: 2 години.

Час приготування: 40 хвилин.

Порції: 2 л.

Інгредієнти:

  • Лисички свіжі – 2 кг
  • Цибуля – 4 шт.
  • Морква – 4 шт.
  • Сіль – 1,5 ч. л.
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Перець чорний горошок – 5 шт.
  • Перець духмяний горошок – 5 шт.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Оцет 9% – 2 ст. л.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Лисички для цієї заготовки переберіть, ретельно промийте під проточною водою, великі гриби розріжте на шматочки. Потім проваріть лисички протягом 5 хвилин, щоб обсяг їх дещо зменшився.

Крок 2. Очистіть і промийте цибулю з морквою. Моркву подрібнити на дрібній тертці. Потім обсмажте на розігрітому рослинному маслі і перекладіть в спеціальний посуд для гасіння.

Крок 3. У цій же сковорідці обсмажте до золотистого кольору дрібно нарізану цибулю і перекладіть до моркви.

Крок 4. Потім обсмажте всі лисички відразу або порційно. Смажте гриби до максимального випарювання грибного соку.

Крок 5. Обсмажені лисички подрібніть в ікру з допомогою блендера або м’ясорубки. Ступінь подрібнення вибрати по своєму смаку.

Крок 6. Ікру з лисичок перекладіть в каструлю до обсмаженою овочам. Насипте до неї вказане в рецепті кількість солі, цукру і приправ, налийте ложку рослинного масла, добре перемішайте і поставте на невеликий вогонь. Потушкуйте ікру при помішуванні протягом 10-20 хвилин. Зніміть пробу і відкоригуйте смак. До кінця гасіння додайте до ікрі оцет і ще раз перемішайте.

Крок 7. Заздалегідь стерилізуйте невеликі банки і кришки. Приготовану ікру з лисичок розкладіть по банках, герметично закрийте і повністю остудіть в перевернутому вигляді під «шубою». Охолоджені банки з ікрою перенесіть в місце для зберігання консервацій. Вдалих і смачних заготовок!