Грибна ікра на зиму – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Грибна ікра – дуже поширена домашня заготівля і універсальне блюдо. Його можна подавати як закуску, використовувати для начинки в домашній випічці або робити тости й бутерброди. У статті зібрано 10 відмінних рецептів грибної ікри.

Грибна ікра через м’ясорубку з морквою і цибулею на зиму

Для приготування грибної ікри підходять практично всі види грибів. Особливо ароматною вона виходить з лісових грибів. Тому сміливо можете збирати в лісі все підряд їстівні види.

Інгредієнти на
10 порц.

  • Гриби 1 кг
  • Цибуля ріпчаста 2 шт.
  • Морква 2 шт.
  • Масло рослинне для смаження
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Оцет столовий 9% 3 ст. л.
  • Спеції і Приправи за смаком

Процес приготування:

  1. Як заготовити смачну грибну ікру на зиму? Гриби очистіть, добре помийте і відваріть в підсоленій воді, постійно знімайте з поверхні води піну. Потім шумівкою вийміть гриби з каструлі і дайте їм охолонути.
  2. Цибулю очистіть від лушпиння і дрібно наріжте.
  3. Морква очистіть, помийте і прокрутіть через м’ясорубку. Також пропустіть через м’ясорубку гриби.
  4. Ріпчаста цибулю обсмажте на рослинному маслі до м’якості.
  5. Потім додайте на сковороду моркву і продовжуйте смажити 5-10 хвилин.
  6. Після цього викладіть подрібнені гриби, зменшіть вогонь до мінімального і тушкуйте ікру 30-40 хвилин, періодично помішуючи. Через 20 хвилин додати грибів додайте сіль і спеції, перемішайте і тушкуйте. За 3 хвилини до готовності додаємо оцет.
  7. Готову грибну ікру розкладіть по стерилізованим банкам, загорніть їх стерилізованими кришками, укутайте в ковдру і дайте їм повністю охолонути. Зберігайте ікру в прохолодному місці.

Приємного апетиту!

Ікра грибна на зиму з часником

дуже врожайні на гриби роки можна закатати не тільки найпопулярніші мариновані гриби в олії, але і зробити більш цікаві закачування. Наприклад, ікру з грибів. Це універсальна закуска, яка підійде для різних видів м’яса і картопляних страв.

Час готування: 90 хв

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 5.

Склад:

  • Гриби – 1,2 кг
  • Морква – 300 гр.
  • Оцет 9 % – 2 ст. л.
  • Цибуля – 0,5 кг
  • Часник – 3-4 зуб.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Перець чорний – 0,5 ч. л.
  • Масло рослинне – 100-200 мл

Процес приготування:

Крок 1. Гриби помийте, очистіть від сміття і відваріть в підсоленій воді.

Крок 2. Морква прокрутіть через м’ясорубку або натріть на дрібній тертці. Ріпчасту цибулю дрібно наріжте, обсмажте до прозорості на олії. Потім додайте на сковорідку морква, продовжуйте смажити ще пару хвилин.

Крок 3. Варені гриби прокрутіть через м’ясорубку.

Крок 4. Додайте до цибулі і моркви грибну масу, сіль і чорний перець, перемішайте і тушкуйте на повільному вогні приблизно годину.

Крок 5. За 15 хвилин до готовності додайте подрібнений часник, перемішайте. За одну хвилину до кінця гасіння додайте оцет, проваріть і знімайте ємність з вогню. Ікру розкладіть по стерилізованим банкам, загорніть стерилізованими кришками і відправте на зберігання в льох.

Приємного апетиту!

Грибна ікра з томатною пастою на зиму

Закачування з грибів присутні в будь-якому погребі, будь то мариновані опеньки цілком, або ніжки боровиків в маслі, солянка або грибна ікра. У цьому рецепті ми хочемо зупиниться на особливостях приготування грибної ікри.

Час готування: 120 хв

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 16.

Склад:

  • Гриби – 2 кг
  • Цибуля ріпчаста – 800 гр.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Паста томатна – 250 мл
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Гриби добре вимийте і варіть протягом 20-25 хвилин у підсоленій воді.

Крок 2. Цибулю очистіть від лушпиння і дрібно наріжте.

Крок 3. Обсмажте цибулю на рослинній олії до золотистого кольору.

Крок 4. Варені гриби прокрутіть через м’ясорубку або подрібніть в блендері.

Крок 5. У каструлю з товстим дном викладіть подрібнені гриби і смажену цибулю. Також додайте томатну пасту, сіль і мелений перець. Каструлю поставте на повільний вогонь і варіть ікру 1,5 години, періодично помішуйте, щоб вона не пригоріла.

Крок 6. Готову грибну ікру розкладіть по стерилізованим банкам, загорніть їх стерилізованими кришками. Гарячі банки укутайте в теплу ковдру до повного охолодження. Зберігайте ікру в прохолодному місці.

Приємного апетиту!

Грибна ікра з печериць без стерилізації

Завжди приємно відкрити баночку грибної ікри взимку. Не біда, якщо не вийшло закатати її на зиму. Грибну ікру можна зварити в будь-який час року з свіжих печериць.

Час готування: 60 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій: 1.

Склад:

  • Печериці – 200 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Морква – 0,5 шт.
  • Часник – 1 зуб.
  • Оцет 9 % – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Печериці очистіть, помийте і промокніть паперовими рушниками.

Крок 2. Цибулю очистіть, дрібно наріжте і обсмажте до золотистого кольору на рослинній олії.

Крок 3. До смаженій цибулі додайте нарізані шампіньйони і натерту на тертці моркву. Смажте всі разом 5-7 хвилин, періодично помішуючи.

Крок 4. Далі додайте подрібнений часник, сіль і мелений перець, продовжуйте тушкувати, поки не випарується вся волога.

Крок 5. Потім засмажку перекладіть в блендер і подрібніть до однорідного стану.

Крок 6. Після цього ікру перекладіть в каструлю з товстим дном, на повільному вогні доведіть до кипіння, додайте оцет, перемішайте. Розкладіть гарячу ікру з печериць по стерилізованим банкам і загорніть їх стерилізованими кришками. Зберігайте ікру в прохолодному місці.

Приємного апетиту!

Як заготовити ікру з білих грибів на зиму?

Закрутками з грибів можна відмінно урізноманітнити своє зимове меню. Грибна ікра – це відмінна альтернатива сушеним або маринованим грибів. Її можна подавати як закуску або використовувати в приготуванні ситних бутербродів і пиріжків.

Час готування: 140 хв.

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 12.

Склад:

  • Гриби білі – 1 кг
  • Цибуля ріпчаста – 3 шт.
  • Часник – 3 зуб.
  • Масло рослинне – 100 мл
  • Перець – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Гриби помийте, очистіть і наріжте великими кубиками.

Крок 2. Ріпчасту цибулю і часник очистіть від лушпиння. Цибулю наріжте півкільцями, часник – дрібними кубиками.

Крок 3. На суху сковороду викладіть гриби і тушкуйте під кришкою півгодини.

Крок 4. Гриби повинні дати дуже багато рідини, продовжуйте готувати їх при відкритій кришці ще 50 хвилин. Потім додайте рослинне масло і тушкуйте ще 15-20 хвилин. Перекладіть гриби на тарілку.

Крок 5. Сковороду змажте рослинним маслом, викладіть на неї цибулю і часник, смажте їх близько 10 хвилин до прозорості, потім перекладіть їх до грибів.

Крок 6. Подрібніть обсмажені інгредієнти блендером, в процесі додайте сіль і мелений перець за смаком.

Крок 7. Готову ікру перекладіть в стерилізовані банки і щільно закрийте їх кришками. Зберігайте грибну ікру в холодильнику.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт ікри з лисичок на зиму в банках

Ароматна і яскрава грибна ікра з лисичок привнесе яскраві нотки у ваше повсякденне меню. Готувати ікру просто, але необхідно дотримуватися деяких правил.

Час готування: 60 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 10.

Склад:

  • Лисички – 500 гр.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Перець чорний горошком – 10 шт.
  • Перець запашний горошком – 3 шт.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Морквина – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Майоран – за смаком.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.
  • Часник – за смаком.
  • Кріп – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Лисички переберіть, очистіть від сміття і помийте.

Крок 2. Великі гриби розріжте на кілька частин. Викладіть гриби в каструлю, залийте водою і поставте варитися.

Крок 3. Гриби посоліть, додайте лавровий лист і перець горошком, варити не більше півгодини, періодично знімайте піну з поверхні води.

Крок 4. Цибулю і моркву очистіть і промийте. Цибулю наріжте тонкими півкільцями, моркву натріть на тертці.

Крок 5. На рослинному маслі обсмажте спочатку цибулю до прозорості, потім додайте моркву, продовжуйте смажити до м’якості моркви.

Крок 6. Варені лисички і овочеву засмажку складіть у блендер, подрібніть інгредієнти до однорідного стану.

Крок 7. Отриману масу викладіть на сковороду і трохи стушкуйте, додайте сіль і мелений перець. В кінці додайте рубаний кріп.

Крок 8. Гарячу грибну ікру розкладіть по стерилізованим банкам, загорніть їх чистими кришками, укутайте в теплу ковдру і дайте повністю охолонути. Зберігайте ікру в холодильнику.

Приємного апетиту!

Ароматна грибна ікра з помідорами на зиму

Соковита, смачна та ароматна грибна ікра з помідорами доповнить будь-який гарнір і перетворить м’ясні страви. Влаштувати таку закуску під силу кожній господині.

Час готування: 80 хв

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 10.

Склад:

  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Гриби – 1 кг
  • Помідори – 2 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Часник – 4-5 зуб.

Процес приготування:

Крок 1. Гриби переберіть, очистіть, наріжте і залийте водою. Додайте трохи солі і варіть 20 хвилин.

Крок 2. Варені гриби відкиньте на друшляк, щоб стекла рідина.

Крок 3. Цибулю, моркву і часник помийте, очистіть і дрібно наріжте.

Крок 4. Спочатку на сковороді обсмажте цибулю і моркву до м’якості. Потім викладіть помідори і часник, перемішайте, протушкувати кілька хвилин. В останню чергу додайте гриби, посоліть і приправте за смаком. Тушкуйте все разом 5 хвилин.

Крок 5. Далі подрібніть отриману масу блендером до однорідного стану.

Крок 6. Поверніть ікру на сковороду, тушкуйте її ще пару хвилин. Потім розкладіть грибну ікру по стерилізованим банкам і закрийте кришками. Зберігайте загортання в холодильнику.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування ікри з груздів

Багато знайомі з таким делікатесом, як грибна ікра. Це дійсно дуже смачно. Її можна приготувати з різних лісових грибів. У цьому рецепті ми будемо використовувати грузді.

Час готування: 1 добу.

Час приготування: 50 хв.

Порцій: 10.

Інгредієнти:

  • Грузді – 1 кг
  • Цибуля – 1 шт.
  • Паста томатна – 30-60 мл
  • Масло соняшникове – 100-150 мл
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • лавровий Лист – 1-2 шт.
  • Перець запашний горошком – 3-4 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Грузді переберіть, помийте і наріжте на частини. Грузді попередньо необхідно замочити на добу у воді, щоб позбутись гіркоти.

Крок 2. Після цього поміняйте воду і поставте їх варитися на 20-30 хвилин. В кінці варіння додати лавровий лист і перець горошком.

Крок 3. Ріпчасту цибулю очистіть, дрібно наріжте і обсмажте на рослинному маслі до м’якості.

Крок 4. Гриби відкиньте на друшляк, вийміть лавровий лист і перець. Прокрутіть через м’ясорубку гриби.

Крок 5. У каструлю з товстим дном влийте рослинне масло, викладіть грибну масу і додайте томатну пасту.

Крок 6. Додайте в каструлю обсмажену цибулю і поставте її на плиту.

Крок 7. Готуйте ікру, постійно помішуючи 10-15 хвилин. За 5 хвилин до кінця додайте мелений перець і сіль.

Крок 8. Розкладіть ікру по стерилізованим банкам, загорніть їх. Після того, як закачування повністю охолонуть, перенесіть їх на зберігання в льох.

Приємного апетиту!

Ікра грибна на зиму з маслюків

Грибну ікру можна не тільки до картоплі подати, але і зробити з неї дуже смачні бутерброди або тости. З-за лісових грибів аромат у закуски просто чарівний і він відмінно підігріває апетит.

Час готування: 90 хв

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 8.

Склад:

  • Масло рослинне – 150 мл
  • Часник – 1 головка.
  • Перець чорний мелений – 1 ч. л.
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Перець запашний горошком – 5 шт.
  • Гвоздика – 2 шт.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 800 гр.
  • Сіль – 1,5 ч. л
  • Маслюки – 1 кг

Процес приготування:

Крок 1. Гриби очистіть, помийте і відваріть до готовності в підсоленій воді.

Крок 2. Потім прокрутіть через м’ясорубку гриби.

Крок 3. Цибулю очистіть, прокрутіть через м’ясорубку. Потім отриману масу викладіть на розігріту сковороду, смажте до випарювання рідини.

Крок 4. Далі викладіть на сковороду гриби і тушкуйте протягом години.

Крок 5. В ікру додайте сіль, перець і цукор, перемішайте.

Крок 6. Далі видавити через прес часник прямо в сковороду.

Крок 7. На дно стерилізованих банок покладіть потроху лаврового листа, гвоздики й запашного перцю.

Крок 8. Наповніть банки грибною ікрою і закрийте їх кришками. Після охолодження перемістіть закачування на зберігання в прохолодне місце.

Приємного апетиту!

Смачна грибна ікра з рижиков на зиму

Чудовим грибним смаком можна насолоджуватися круглий рік, якщо попрацювати восени і заготовити грибну ікру з рижиков. Це універсальна закуска, яка прикрасить ваш стіл і різноманітить меню.

Час готування: 120 хв

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 16.

Склад:

  • Рижики – 2 кг
  • Цибуля ріпчаста – 500 гр.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Паста томатна – 200 мл
  • Часник – 5 зуб.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Гриби очистіть і промийте.

Крок 2. Залийте гриби водою і варіть 10 хвилин на середньому вогні.

Крок 3. Гриби відкиньте на друшляк і дайте рідини стекти.

Крок 4. Цибулю очистіть від лушпиння і дрібно наріжте. Потім обсмажте на рослинному маслі до готовності.

Крок 5. Окремо обсмажте гриби, потім з’єднайте їх з цибулею і дайте інгредієнтів трохи охолонути.

Крок 6. Обсмажені цибулю і гриби прокрутіть через м’ясорубку, додайте томатну пасту.

Крок 7. Тушкуйте отриману масу на повільному вогні півгодини, періодично помішуючи.

Крок 8. Далі посоліть ікру і додайте подрібнений часник, перемішайте і тушкуйте ще 20 хвилин. Після цього гарячу ікру

Крок 9. Потім загортання слід простерилізувати в окропі протягом 15-20 хвилин. Після чого можна закатати кришки. Остудіть закачування, обгорнувши пледом, потім перемістіть їх на зберігання в прохолодне місце.

Приємного апетиту!