Підлива, як у радянській їдальні – 8 рецептів приготування з покроковими фото

Будь гарнір можна з легкістю урізноманітнити, приготувавши ароматну і шалено смачну підливку з різних компонентів: томатної пасти, сметани, борошна і багато іншого. До того ж, існують варіанти готування навіть з додаванням м’яса. При такій підливці, господині залишається лише зварити овочі або крупу. А готування соусів, родом з СРСР, настільки проста, що впорається кожен, особливо дотримуючись докладним рецептами з покроковими фото, де повністю показаний і описаний процес.

Томатна підлива з борошном до котлет, як у радянській їдальні

Лише раз, приготувавши додаток до котлет у вигляді томатної підливи, ви завжди будете повертатися до цього рецепту, що зовсім не дивно. Будь-які м’ясні делікатеси, при подачі з томатним соусом, відразу починають «грати» новими фарбами і неймовірно пахнути.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Борошно 1 ст. л.
  • Окріп 300 мл
  • Масло вершкове 50 гр.
  • Цибуля ріпчаста ½ шт.
  • Мускатний горіх 1 щіпка
  • Томатний соус 2 ст. л.
  • Суміш перців 1 щіпка
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Цукор-пісок за смаком

Процес приготування:

  1. Підливу, як у радянській їдальні, приготувати дуже просто. У сотейнику або каструлі з товстим дном розтоплюємо шматочок вершкового масла.
  2. У розтоплене масло підсипаємо борошно і інтенсивно розмішуємо.
  3. Заливаємо вміст сотейника окропом (не перестаючи помішувати) до бажаної консистенції, слідом засипаємо дрібно нашатковану цибулю. Солимо, приправляємо мускатним горіхом і сумішшю перців.
  4. Потім відправляємо в жароміцний посуд томатну пасту/соус і цукровий пісок – пробуємо і при необхідності додаємо сіль і перець за смаком.
  5. Густою підливкою присмачую рум’яні котлети і приступаємо до трапези. Приємного апетиту!

Підлива з м’ясом для пюре, як у радянській їдальні

Поєднання вершкового картопляного пюре з ніжною начинкою, що складається з шматочків свинини з цибулею і сметаною, не залишить байдужим жодного. Просте в приготуванні і не займає багато часу блюдо, чудово підійде для повноцінного обіду чи вечері.

Час готування – 1 ч. 10 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Свинина (шия) – 400 гр.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Сметана – 3 ст. л.
  • Борошно – 2-3 ст. л.
  • Картопля – 6-7 шт.
  • Вода – 300-400 мл
  • Кріп – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Приправи – за смаком.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. М’ясо гарненько промиваємо під струменем води, обсушуємо за допомогою паперових рушників і нарізаємо шматочками середнього розміру. У сковороді розігріваємо масло і приступаємо до обжарке.

Крок 2. Дві цибулини очистити, дрібно шаткуємо і відправляємо до свинини.

Крок 3. Приправляємо вміст сковороди улюбленими спеціями і сіллю.

Крок 4. Выпариваем надлишки рідини на помірному вогні.

Крок 5. В окрему піалу засипаємо борошно.

Крок 6. Додаємо сметану.

Крок 7. Вливаємо воду, додаємо сіль і гарненько розмішуємо компоненти.

Крок 8. Виливаємо сметанний соус до свинини і продовжуємо підготовку.

Крок 9. Не гаючи часу, очищаємо і відварюємо картоплю до готовності в підсоленій воді.

Крок 10. До гарячої картоплі засипаємо дрібно нарізаний кріп і розминаємо в пюре (за бажанням додаємо вершкове масло і молоко).

Крок 11. Сковороду з підливою знімаємо з вогню, коли інгредієнти загустеют, і м’ясо почне розходитися по волокнах.

Крок 12. На порційні тарілки викладаємо ароматне пюре з зеленню і зверху додаємо ніжну свинину в підливці. Приємного апетиту!

Підлива без м’яса до картопляного пюре, як в СРСР

Страв з картоплі існує безліч, однак, більшість все ж є обожнювачами класичного пюре з вершковим маслом і сільським молоком. Але навіть найулюбленіші страви можуть набриднути і щоб уникнути цього, розширюємо смачний гарнір ароматною підливою, смак якої знайомий кожному з дитинства.

Час приготування – 15 хв.

Час приготування – 5 хв.

Порції – 6.

Склад:

  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Масло рослинне – 2-3 ст. л.
  • Борошно – 2 ст. л.
  • Вода – 350-400 мл
  • томатна Паста – 3 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Сметана – 2 ст. л.
  • Лист лавровий – 2 шт.

Процес приготування:

Крок 1. У сковороді з високими бортиками практично повністю розтоплюємо вершкове масло і потім підливаємо рослинна.

Крок 2. Трохи просіяного борошна підсипаємо до маслу і гарненько перемішуємо, щоб уникнути пригорання. Смажимо до легкого рум’яного кольору.

Крок 3. Додаємо томатну пасту, близько 70 мілілітрів води і ретельно розмішуємо до отримання однорідної консистенції без жодної грудочки. Після, вливаємо воду, що залишилася.

Крок 4. Тепер відправляємо в сковороду сметану, сіль, листочки лавра – заважати не перестаємо і на повільному вогні доводимо до кипіння.

Крок 5. Як тільки соус почне булькати – знімаємо жароміцний посуд з конфорки і подаємо до столу картопляне пюре в поєднанні з ароматним соусом. Приємного апетиту!

Підлива без м’яса до гречки, як в їдальні СРСР

Гречка – неймовірно корисна і смачна крупа, але часто виходить сухуватою і для того, щоб це виправити, подаємо улюблену кашу з підливкою з печериць і овочів. Трохи борошна допоможе соусу загуснути, а улюблені приправи додадуть гарніру більш насичений смак і аромат.

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 6.

Склад:

  • Печериці – 150 гр.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Борошно – 1 ст. л.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Сметана – 4 ст. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Приправи – 1 ч. л.
  • Вода – 400 мл

Процес приготування:

Крок 1. Гриби хаотично кришимо.

Крок 2. Очищений цибулю нарізаємо невеликими кубиками.

Крок 3. Морквину «звільняємо» від шкірки і подрібнюємо за допомогою терки з великими отворами.

Крок 4. У сковорідці розігріваємо масло і починаємо обсмажувати печериці.

Крок 5. Через пару хвилин додаємо цибулю до грибів.

Крок 6. Ще через 2-3 хвилини засипаємо терту моркву.

Крок 7. Посипаємо овочі сіллю і спеціями, тушкуємо протягом 5 хвилин.

Крок 8. Як тільки компоненти придбають рум’яний колір, повільно всипаємо борошно і інтенсивно помішуємо.

Крок 9. Додаємо 4 ложки сметани – знову перемішуємо.

Крок 10. Для того щоб інгредієнти загусли, тушкуємо їх ще кілька хвилин.

Крок 11. У густу масу порційно підливаємо воду.

Крок 12. Розмішуємо підливу і контролюємо її густоту кількістю доданої борошна.

Крок 13. Доводимо соус до готовності під кришкою на маленькому вогні (5 хвилин).

Крок 14. Гречану крупу поливаємо овочевою підливою прямо в тарілках і насолоджуємося. Приємного апетиту!

Проста підлива до макаронів, як в їдальні

Коли хочеться з головою зануритися в ностальгію – готуємо на гарнір макарони з насиченою підливою, вже дуже нагадує ту, яку подавали у всіх їдальнях у часи СРСР. Густий соус з простих і доступних компонентів миттєво урізноманітнює звичний гарнір.

Час приготування – 15 хв.

Час приготування – 5 хв.

Порції – 4-5.

Інгредієнти:

  • Вода – 250-300 мл
  • Цибуля – 1 шт.
  • Борошно – 1 ст. л.
  • Масло рослинне – 2-3 ст. л.
  • Часник – 1-2 зуб.
  • Цукор-пісок – ½ ч. л.
  • Паста томатна – 2 ст. л.
  • Лист лавра – 1-2 шт.
  • Трави італійські – ½ ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Цибулю очищаємо від лушпиння, дрібно нарізаємо і пасеруємо на розігрітій олії.

Крок 2. До рум’яним цибульним шматочках засипаємо борошно і ретельно перемішуємо.

Крок 3. Додаємо томатну пасту.

Крок 4. Заливаємо вміст сковороди водою і приправляємо ароматними травами, меленим перцем, очищеним часником, цукровим піском і сіллю.

Крок 5. Занурюємо в соус кілька листочків лавра, накриваємо посуд кришкою і на повільному вогні доводимо до загустіння.

Крок 6. Зварені макарони щедро поливаємо густий томатною підливою і приступаємо до обіду. Приємного апетиту!

Підлива з свинини, як у радянській їдальні

Приготуємо смачну і дуже просту підливку з свинини, яка ідеально поєднується з різними гарнірами: починаючи від круп і закінчуючи овочами. Цибулю і помідори відмінно насичують м’ясо і повністю її просочують, завдяки чому, соус має дуже насичений смак і аромат.

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Свинина – 700 гр.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Томати – 120 гр.
  • Вода – 1 склянка
  • Крохмаль – 1 ч. л.
  • Масло рослинне – 20 мл
  • Сіль – за смаком.
  • Приправи – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. 700 грам м’яса промиваємо водою і насухо обтираем паперовими серветками, нарізаємо кубиками середнього розміру.

Крок 2. Свинину обсмажуємо на рослинному маслі до утворення легкої рум’яності на шматочках.

Крок 3. Дві середні цибулини очищаємо і дрібно шаткуємо.

Крок 4. Пересипаємо цибульні шматочки м’яса, перемішуємо і тушкуємо пару хвилин.

Крок 5. Через 2-3 хвилини відправляємо на сковорідку часточки або половинки томатів, сіль і ваші улюблені приправи.

Крок 6. Заливаємо м’ясо з овочами водою і тушкуємо на повільному вогні 25-30 хвилин. За кілька хвилин до готовності додаємо в соус крохмаль, розведений у невеликій кількості води. Доводимо підливу до закипання і вимикаємо вогонь.

Крок 7. Соковите м’ясо в густому соусі подаємо до столу з різними гарнірами, овочевими салатами або соліннями. Приємного апетиту!

Простий покроковий рецепт підливи до рису

Як відомо, рис – досить сухий продукт навіть в готовому вигляді, проте вирішити цю проблему допоможе смачна та густа підлива, яку багато років тому подавали до всіх гарнірів в місцях громадського харчування. Витративши менше півгодини на кухні, ви додасте звичайному рісу абсолютно новий смак і аромат.

Час готування – 1 ч. 10 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Свинина – 500 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Борошно – 1,5 ст. л.
  • Соус соєвий – 50 мл
  • Паста томатна – 1 ст. л.
  • Вода – 150 мл
  • Петрушка – 2 гілочки.
  • Перець чилі – ½ шт.
  • Олія соняшникова – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Для свого ж зручності і швидкості дій готуємо продукти, зазначені в списку інгредієнтів: овочі очищаємо від шкірки. М’ясо промиваємо й обсушуємо за допомогою паперових рушників.

Крок 2. Цибулину дрібно шаткуємо, моркву нарізаємо брусочками середньої товщини.

Крок 3. Свинину ріжемо на смужки або кубики.

Крок 4. Пшеничне борошно пересипаємо в пакет, туди ж кладемо м’ясо і ретельно перемішуємо, поки кожен шматочок не стане білим.

Крок 5. У сковорідці розігріваємо дві столові ложки олії і починаємо обсмажувати свинину.

Крок 6. Як тільки основний компонент підрум’яниться – додаємо подрібнені овочі і пасту з томатів.

Крок 7. Заливаємо інгредієнти соєвим соусом і водою, накриваємо кришкою і тушкуємо на мінімальному вогні до м’якості продуктів.

Крок 8. Тим часом нарізаємо гострий перець і гілочки свіжої петрушки – відправляємо до підливі. Пробуємо на смак і при необхідності досолює.

Крок 9. Перевіряємо м’ясо на готовність і знімаємо сковороду з плити.

Крок 10. Соковиту підливу з овочами і свининою подаємо до столу з відварним розсипчастим рисом. Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт білої підливи, як в їдальні

Лише раз, приготувавши білу підливу, як у часи СРСР з ніжного курячого м’яса з додаванням гірчиці, сметани і часнику, ви будете повертатися до цього рецепту знову і знову, що зовсім не дивно. Провівши не більше 20 хвилин на кухні, ми з легкістю можемо приготувати комплексне блюдо, яким можна нагодувати всю сім’ю.

Час готування – 1 ч. 10 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 3.

Склад:

  • Курка – 400 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Гірчиці діжонська – 1 ч. л.
  • Сметана – 150 гр.
  • Макарони – 250 гр.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Шматки курки відварюємо до готовності в підсоленій воді (можна використовувати заздалегідь зварений бульйон).

Крок 2. Злегка остигле м’ясо відокремлюємо від кісточок.

Крок 3. І нарізаємо довільними шматочками невеликого розміру.

Крок 4. 250 грам макаронів відварюємо до готовності (для насиченості кольору можна додати пару щіпок куркуми).

Крок 5. Цибулю очищаємо від лушпиння і обсмажуємо до прозорості на розігрітій олії.

Крок 6. Додаємо подрібнену курку.

Крок 7. Для пікантності відправляємо в сковороду зубки часнику, пропущені через прес.

Крок 8. Доповнюємо м’ясний соус сметаною, гірчицею, сіллю і меленим перцем – перемішуємо і тушкуємо ще близько 5 хвилин.

Крок 9. На тарілку викладаємо порцію макаронів і зверху щедро присмачую білої підливою. Приємного апетиту!