Соус з агрусу до мяса на зиму – 8 смачних рецептів з покроковими фото

Соус з агрусу до м’яса на зиму — дуже смачна заготовка, яка зможе викликати захват найвибагливіших поціновувачів м’ясних страв. Приготувати такий неймовірний соус можна з використанням різних приправ і трав, тільки незмінним залишиться приголомшливий, неймовірний смак. Незвичайний соус з агрусу з кисло-солодким смаком відмінно підійде до м’яса, доповнивши ваше основне блюдо приголомшливою пікантністю, і свіжістю, і стане яскравим акцентом на вашому столі.

Соус ткемалі на зиму

Класичний грузинський ткемалі готують з особливого сорту слив, наші господині знайшли альтернативу заморської ягоді. Спробуйте і ви приготувати цей приголомшливий соус з недозрелой або кислої ягоди агрусу. Він, як правило, подається до гарячих м’ясних і рибних страв і є відмінним гоструватим доповненням до шашлику, курки і котлет. Багато зелені та спецій в соусі роблять його насиченим і пікантним.

Інгредієнти на
1 л.

  • Агрус 1 кг (кислого сорту або недозрілий)
  • М’ята перцева 150 гр.
  • Часник 2 головки
  • Петрушка 150 гр.
  • Чебрець 7 гр. (сушеного)
  • Сіль 1 ч. л.
  • Перець червоний мелений 5 гр.
  • Куркума 5 гр.
  • Перець чорний мелений 5 гр.

Процес приготування:

  1. Як заготовити смачний соус з агрусу до м’яса на зиму? Ягоди слід перебрати, прибрати листочки, гілочки і інше сміття.
  2. Замочіть ягоди в холодній воді, зануривши друшляк з ними у воду на 15 хвилин, щоб отмок прилип сміття.
  3. Наберіть в каструлю 2 літра чистої води, розігрійте її і покладіть всередину ягоди. Коли закипить, проварити на малому вогні 7 хвилин, нічого не додаючи у воду.
  4. Ягоди перекиньте на сито і дайте стекти рідини. (Сироп можна, до речі, не виливати, а додати цукор і отримати смачний компот.) Перекладіть ягоди в блендер і подрібніть в пюре.
  5. Протріть пюре через сито, і хоча цей процес трудомісткий — не нехтуйте ним, щоб соус вийшов ніжним, однорідним та без кісточок і шматочків шкірки.
  6. Головки часнику розділіть на зубці, очистіть. Якщо голівки малі — беріть три, якщо великі — досить двох.
  7. В блендер засипте всі сипучі приправи, заздалегідь подрібнену зелень і зубці часнику.
  8. Покладіть в чашу пюре з ягід і перемішайте до однорідного стану.
  9. Перекладіть майбутній соус в сотейник, посоліть за смаком (сіль потрібно брати не йодовану) і перемішайте. Поваріть на малому вогні 20 хвилин, періодично помішуючи. Соус буде бризкатися, будьте акуратні!
  10. У заздалегідь вимиті і сухі банки, просушені в духовці, розкладіть заготівлю і стерилізують 15 хвилин, після чого ретельно закрийте, переверніть. Після охолодження зберігайте в холодному місці.