Соус з агрусу до мяса на зиму – 8 смачних рецептів з покроковими фото

Соус з агрусу до м’яса на зиму — дуже смачна заготовка, яка зможе викликати захват найвибагливіших поціновувачів м’ясних страв. Приготувати такий неймовірний соус можна з використанням різних приправ і трав, тільки незмінним залишиться приголомшливий, неймовірний смак. Незвичайний соус з агрусу з кисло-солодким смаком відмінно підійде до м’яса, доповнивши ваше основне блюдо приголомшливою пікантністю, і свіжістю, і стане яскравим акцентом на вашому столі.

Соус ткемалі на зиму

Класичний грузинський ткемалі готують з особливого сорту слив, наші господині знайшли альтернативу заморської ягоді. Спробуйте і ви приготувати цей приголомшливий соус з недозрелой або кислої ягоди агрусу. Він, як правило, подається до гарячих м’ясних і рибних страв і є відмінним гоструватим доповненням до шашлику, курки і котлет. Багато зелені та спецій в соусі роблять його насиченим і пікантним.

Інгредієнти на
1 л.

  • Агрус 1 кг (кислого сорту або недозрілий)
  • М’ята перцева 150 гр.
  • Часник 2 головки
  • Петрушка 150 гр.
  • Чебрець 7 гр. (сушеного)
  • Сіль 1 ч. л.
  • Перець червоний мелений 5 гр.
  • Куркума 5 гр.
  • Перець чорний мелений 5 гр.

Процес приготування:

  1. Як заготовити смачний соус з агрусу до м’яса на зиму? Ягоди слід перебрати, прибрати листочки, гілочки і інше сміття.
  2. Замочіть ягоди в холодній воді, зануривши друшляк з ними у воду на 15 хвилин, щоб отмок прилип сміття.
  3. Наберіть в каструлю 2 літра чистої води, розігрійте її і покладіть всередину ягоди. Коли закипить, проварити на малому вогні 7 хвилин, нічого не додаючи у воду.
  4. Ягоди перекиньте на сито і дайте стекти рідини. (Сироп можна, до речі, не виливати, а додати цукор і отримати смачний компот.) Перекладіть ягоди в блендер і подрібніть в пюре.
  5. Протріть пюре через сито, і хоча цей процес трудомісткий — не нехтуйте ним, щоб соус вийшов ніжним, однорідним та без кісточок і шматочків шкірки.
  6. Головки часнику розділіть на зубці, очистіть. Якщо голівки малі — беріть три, якщо великі — досить двох.
  7. В блендер засипте всі сипучі приправи, заздалегідь подрібнену зелень і зубці часнику.
  8. Покладіть в чашу пюре з ягід і перемішайте до однорідного стану.
  9. Перекладіть майбутній соус в сотейник, посоліть за смаком (сіль потрібно брати не йодовану) і перемішайте. Поваріть на малому вогні 20 хвилин, періодично помішуючи. Соус буде бризкатися, будьте акуратні!
  10. У заздалегідь вимиті і сухі банки, просушені в духовці, розкладіть заготівлю і стерилізують 15 хвилин, після чого ретельно закрийте, переверніть. Після охолодження зберігайте в холодному місці.

Соус з червоного агрусу

Коли солодких джемів наварили вдосталь, а ягода агрусу ще залишилася, приготуйте обладнаний соус до м’яса, птиці і шашлику. Соус вийде гоструватий, з приємною кислинкою і напевно порадує вас взимку.

Інгредієнти:

  • Агрус червоний– 1 кг
  • Часник – 1 головка
  • перець Чилі – ½ шт.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Цукор – 1 ст. л.
  • М’ята (гілка) – 1 шт.
  • Вода питна – 5 ст. л.

Процес приготування:

1. Ягоди переберіть, вимийте, приберіть хвостики і покладіть в каструлю. Налийте в неї воду і прокип’ятіть 10-15 хвилин на середньому вогні, поки ягоди не дадуть сік.

2. Перекиньте ягоди на друшляк, встановлений на сотейник. Розімніть їх, а сік нехай збирається в посуд.

3. Поставте ємність з соком увариваться на вогонь на 40 хвилин. Сік зменшиться приблизно в два рази.

4. Додайте в соус вимиті і обсушені трави, кружечки чилі без насіння і перегородок. Проваріть 10-15 хвилин, щоб вони наповнили своїм ароматом блюдо і вийміть їх шумівкою. Додайте очищений і подрібнений часник, закип’ятити соус, посоліть і додайте цукровий пісок, перемішайте.

5. Ще гарячим, соус розкладіть по підготовленим заздалегідь стерильним банкам, закрутіть кришками і накрийте рушником до охолодження. Зберігайте соус в прохолодному місці.

Соус із зеленого агрусу

Дуже смачний і пікантний соус із зеленої ягоди і набору елементарних інгредієнтів ви приготуєте без праці в домашніх умовах, дотримуючись інструкції по кроках з фото.

Склад:

  • Агрус – 1 кг
  • Оцет яблучний – 60 мл
  • Часник — 70 р.
  • Зелень (листя петрушки, кропу, кінзи, базиліка) – 70 р.
  • Сіль – 2 ч. л.
  • Цукор – 3,5 ст. л.
  • Хмелі-сунелі – 30 г
  • Вода питна – 500 мл

Процес приготування:

1. Вимийте ягоди і ножицями обріжте хвостики. Обсушіть ягоди трохи і покладіть в каструлю, залийте чистою водою і поваріть після закипання 5 хвилин. Дайте трохи охолонути, ягоди процідіть відвар не виливайте.

2. Протріть ягоди через сито, щоб відокремити кісточки і шкірку.

3. Замочіть зелень в холодній воді на 5 хвилин, добре промийте під проточною водою і подрібніть блендером.

4. Змішайте всі складові в сотейнику, покладіть цукровий пісок, сіль і якщо маса густа — додайте відвар аґрусу. Повинна вийти консистенція рідкої сметани.

5. Поставте сотейник на вогонь, соус повинен покипіти 10 хвилин. Постійно стежте за ним, помішуйте. Наостанок додайте оцет і поваріть хвилину. Соус готовий, закатываете в стерилізовані банки і закочуйте кришками.

6. Спробувати соус можна вже після того, як він охолоне. Тільки, є ймовірність, що так до зими він не вартий!

Гострий соус з часником до м’яса

Стиглість аґрусу в цьому рецепті абсолютно не важлива. Соус з будь ягоди вийде смачним і пікантним, а в приготуванні він досить простий. При цьому зимова заготівля чудово поєднується з м’ясом і морепродуктами і точно сподобається любителям гострої їжі.

Інгредієнти:

  • Агрус – 1 кг
  • Базилік – 50-100 р.
  • Часник – 150 р.
  • Чорний мелений перець – ½ ч. л.
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Оцет 6% – 2 ст. л.
  • Бадьян – 1 шт.
  • Сіль – 50 г
  • Цукор – 150 р.

Процес приготування:

1. Спочатку помийте банки і поставте їх стерилізуватися, щоб потім не відволікатися.

2. Часник очистіть. Гілки базиліка разом з листям наріжте на 4 частини. Агрус переберіть і промийте.Перець чилі очистити, приберіть перегородки і насіння.

3. Прокрутити На м’ясорубці базилік, перець чилі і часник в одну тару, слідом за ними аґрус – в іншу. Грати вибирайте в залежності від бажаної фактури соусу.

4. Перекладіть масу з ягід в каструлю і закип’ятити. Покладіть в неї сіль, цукор, перець і розмелений бадьян. Поваріть на малому вогні 10 хвилин, помішуючи. Перекладіть кашку часнику з базиліком,перцем чилі і оцет, і готуйте ще 3 хвилини.

5. Розкладайте соус з підготовленим банкам, загорніть, укутайте і залиште остигати.

Діставайте гострий соус взимку і подавайте до улюблених страв!

Кисло-солодкий соус

Приготуємо соус з різних сортів і кольорів агрусу, додамо приправи і отримаємо красивого кольору і дуже насиченого смаку приправу на зиму до м’ясних страв.

Інгредієнти:

  • Агрус – 1 кг
  • Червоний цибуля – 400 г
  • Часник – 1-2 зубчики
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Вода – 60 мл
  • Каррі – 2 ч. л.
  • Ізюм – 70 р.
  • Оцет винний білий – 2 ст. л.
  • Цукор коричневий – 170 р.
  • Сіль – 4 ч. л.
  • Мелений імбир – ½ ч. л.

Процес приготування:

1. Очистіть від сміття і промийте ягоди. В даному варіанті я використовую агрус різних сортів: жовтий, червоний і «йошта», схожий на чорну смородину. Можна змішувати їх в будь-якому співвідношенні або взяти один сорт.

2. Цибулю і 1 великий зубчик часнику очистіть, наріжте кубиками і протушкувати 20 хвилин на маслі, змішаному з водою, в глибокій посуді. Цибуля не повинен підсмажуватися. Тому, якщо буде необхідність, слід додати ще трохи води, а посуд накрити кришкою.

3. Додайте до цибулі ягоди, сіль і цукор (можна і білий) і постійно помішуючи, варіть 10 хвилин. Покладіть до заготівлі родзинки, каррі і влийте оцет. Готувати потрібно 10 хвилин, до тих пір, поки ягоди не звариться повністю, а суміш не стане густою. Спробуйте соус і при необхідності збалансуйте смак цукром або сіллю, т. к. кислотність ягоди передбачити неможливо.

4. Соус вийде густим з шматочками ягід насиченого кольору. Можна зробити кремову текстуру блендером або залишити так. Розливайте його ще гарячим по стерильним, сухим банкам і закочуйте.

5. Подавайте кисло-солодку добавку до будь-яких м’ясних страв, особливо хороший соус для курячого м’яса. Смачної вам зими з закачуванням з агрусу!

Соус з агрусу без варіння

Цей унікальний соус, який не потребує варіння, із зеленого і трохи недозревшего аґрусу з часником не займе багато часу. Але, як же він порадує вас взимку в поєднанні з м’ясними стравами. І не тільки м’ясними, він підходить і до риби, і до картоплі, і до інших овочів. Аґрус – ягода корисна і вітамінна, що дуже актуально взимку.

Інгредієнти:

  • Аґрус – 700 р.
  • Кріп – 50 г
  • Часник – 300 р.
  • Зелень – 50 г
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. Підготуйте банки, добре вимивши їх з содою об’ємом приблизно на 1,5 літра. Банки перевірте на відсутність сколів і тріщин. Стерилізуйте їх будь-яким зручним способом, наприклад в духовці, і накрийте рушником.

2. Агрус вимийте і приберіть плодоніжки.

3. Часник очистіть від лушпиння, можете попередньо замочити на 10 хвилин в теплій воді, щоб легше чистився.

4. Добре вимийте зелень, видалите пожовклі і підсохлі листя і гілки, і дайте стекти з неї рідини.

5. Перемеліть через м’ясорубку ягоди і зелень.

6. Додайте цукор і сіль до соусу, гарненько розмішайте.

7. Розкладіть готовий соус по банкам і закрийте пластиковими кришками або закручуються. Зберігайте заготовку в холодильнику до року.

Соус з агрусу і смородини

Соус з азійськими нотками, ягідним кисло-солодким смаком чудово прикрасить м’ясні страви, при цьому ложка літа в зимовій тарілці завжди подарує усмішку і приємні емоції.

Інгредієнти:

  • Агрус червоний – 1,2 кг
  • Червона смородина – 0,3 кг
  • Хмелі-сунелі – 20 р.
  • очищений Часник – 60 р.
  • Мелений коріандр – 0,5 ст. л.
  • Кайенский перець чилі – 0,5 ч. л.
  • Сіль – 3 ч. л.
  • Оцет яблучний 6% – 90 мл
  • Цукор – 200-250 р.

Процес приготування:

1. Ягоди переберіть від сміття, промийте і покладіть в друшляк на деякий час. Перекладіть ягоди в глибоку посуд, перемішайте, прикрийте кришкою і поставте на малий вогонь повільно варитися приблизно годину, щоб виділився сік, воду додавати не потрібно.

2. Зніміть посуд з плити і дайте трохи охолонути, не знімаючи кришку, щоб не вивітрився аромат. Тим часом часник очистіть і пустіть через прес.

3. Ягоди подрібніть заглибним блендером в однорідну консистенцію. Поставте отриману кашку на вогонь, і як тільки вона закипить — покладіть сіль, 1/3 цукру, половину хмелі-сунелі, перець, коріандр, перемішайте і через 5 хвилин спробуйте.

4. Додайте оцет і часник, вони додадуть кислинку заготівлі, розмішайте і спробуйте через 5 хвилин. Швидше за все, захочеться зробити блюдо трохи солодший. Висипайте цукор, що залишився, хмелі-сунелі, якщо хочеться більше прянощі. Потримайте на вогні ще 5 хвилин, вимкніть вогонь і залиште під кришкою на 10 хвилин.

5. Розлийте гарячий соус за підготовленим заздалегідь стерильним банкам, закрутіть прокип’яченими кришками, переверніть і накрийте рушником до абсолютного охолодження на добу.

6. Можна подавати такий ягідний соус на святковий стіл! Здивувати гостей у вас вийде точно, підготуйтеся рецептом. Приємного апетиту!

Соус з агрусу з кінзою

Готувати такий апетитний соус можна з ягід будь-якого кольору, тільки важливо, щоб вона була кисла і щільна. Свіжі приправи можна замінити сушеними травами і спеціями.

Інгредієнти:

  • Аґрус – 800 р.
  • Вода – 100 мл
  • Майоран – 10 р.
  • Кінза – 10 р.
  • М’ята перцева (листя) – 10 р.
  • Гострий перець – 1 шт.
  • Кріп – 1 пучок і 2 парасольки
  • Оцет 9% — 1 ст. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Цукор – 1 ч. л.

Процес приготування:

1. Переберіть ягоди від сміття, покладіть в друшляк і ретельно промийте.

2. Покладіть в сотейник, залийте воду і ставте на вогонь. Коли вони закиплять, зробіть вогонь мінімальним, накрийте кришкою і пропарте агрус 30 хвилин.

3. На поставте сотейник сито і перекиньте на нього розм’яклу ягоду. Перетріть її зручним способом, так ви позбавитеся від насіння і шкірки, і отримаєте однорідну м’якоть і сік.

4. В сотейник, додайте м’яту, майоран і кінзу. Видаліть з перцю насіння і перегородки і додайте кружечками до заготівлі.

5. Пюрируйте вміст за допомогою блендера, щоб вийшла однорідна маса.

6. Поставте Сотейник на вогонь і відразу, як рідина закипить, покладіть цукор, сіль і оцет, перемішайте, поки кристали не розчиняться 5 хвилин. Розлийте гарячий соус в підготовлені стерильні банки невеликого обсягу і герметично закрийте. Накрийте до охолодження під ковдрою.

7. Після повного охолодження пряний ягідний соус можна пробувати. Приємного апетиту!