Мацоні в домашніх умовах – 4 рецепти з покроковими фото

Мацоні в домашніх умовах — це густий кисломолочний продукт, який не потребує особливих зусиль для свого приготування. Традиційний вірменський продукт використовують у якості десерту з додаванням фруктів, горіхів або сухофруктів. Мацоні додають в тісто і при приготуванні супів, салатів, соусів і закусок.

Класичний вірменський мацоні в домашніх умовах

Класичний вірменський мацоні в домашніх умовах зможе приготувати кожен. Мінімальна кількість інгредієнтів максимально швидко перетвориться в густий кисломолочний продукт схожий на йогурт. Смачне частування підходить для корисних сніданків.

Інгредієнти на
1 л.

  • Молоко коров’яче 1 л. (цілісного нестерилізованого)
  • Мацоні 2 ст. л. (або нестерилізованих сметана)
  • Мед для подачі
  • Горіхи для подачі
  • Сухофрукти для подачі
  • М’ята свіжа для подачі

Процес приготування:

  1. Класичний мацоні легко готується в домашніх умовах. Сполоснувши сотейник, наливають літр нестерилізованого молока. Помістивши на конфорку, чекаємо закипання і відразу ж відключаємо нагрівання. Охолоджуємо хвилин 5.
  2. У трохи остигле молоко кладемо 2 ложки готового мацоні або сметану. Розмішуємо за допомогою віночка до утворення однорідної субстанції. Не повинно залишитися ніяких грудочок.
  3. Скляні ємності ретельно промиваємо і оглядаємо на цілісність. Даємо обсушитись або стерилізуємо в мікрохвильовій печі при високій потужності 2-3 хвилини.
  4. Кисломолочну суміш розподіляємо по банках. Прикриваємо пергаментом і зав’язуємо, як показано на фото. Розміщуємо в теплому місці. Залишаємо на 4-6 годин. Після чого переміщаємо в холодильну камеру.
  5. Тим часом займемося наповнювачами. Сухофрукти промиваємо й обсушуємо. На розсуд замочуємо в теплій воді. Ріжемо кубиками.
  6. Підсушуємо горіхи на сухій розпеченій сковорідці і охолоджуємо. Розкладаємо мацоні по порціях, доповнюємо добавками.
  7. Можна вживати мацоні без нічого або додатково подати мед. Приємного апетиту!