Фондю – 10 рецептів в домашніх умовах з покроковими фото

Всі чули про фондю, але не всім доводилося куштувати. Зазвичай його подають в ресторанах. Придумали фондю в Швейцарії і готують його з різних продуктів. Серед зібраних в цій статті 10 рецептів, ви знайдете різні варіанти фондю.

Класичне фондю з сиром в домашніх умовах

Фондю являє собою гарячий соус для різних закусок. Найчастіше це розплавлений сир в білому вині з ароматними спеціями. Вважається, що першими придумали фондю альпійські пастухи.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Сир Пармезан (або інший твердий сир) 400 гр.
  • Біле сухе вино 150 мл
  • Часник 3 зуб.
  • Крохмаль картопляний 1 ст. л.
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Мускатний горіх за смаком

Процес приготування:

  1. Як приготувати класичний фондю в домашніх умовах? Каструлю зсередини натріть зубчиком часнику і залиште його на дні. Сир натріть на крупній тертці.
  2. У каструлю влийте вино, поставте на вогонь і доведіть до кипіння.
  3. Потім всипте сир і розчиніть його, інтенсивно помішуючи. Через 5 хвилин додайте крохмаль, продовжуйте варити, соус повинен стати однорідним і тягучим. Додайте спеції і видавити через прес часник.
  4. Перемішайте соус і через 1-2 хвилини знімайте з вогню.
  5. Каструлю з фондю, встановіть на пальник і подавайте з нарізаним хлібом і м’ясом.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування шоколадного фондю

Фрукти в шоколаді – смачний і оригінальний десерт. Спочатку фондю було виключно сирним стравою, проте, прогрес не стоїть на місці і сьогодні відомо багато різних варіантів цієї закуски.

Час готування: 20 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій: 4-6.

Склад:

  • Шоколад молочний – 200 гр.
  • Шоколад білий – 50 гр.
  • Вершки 30 % – 100 мл
  • Лікер – 2-3 ч. л.

Процес приготування:

1. Шоколад розламайте на шматочки.

2. В об’ємну миску влийте воду, на дно покладіть рушник або шматок тканини. Нагрійте воду до 70 градусів.

3. У миску розміром поменше викладіть молочний шоколад, встановіть ємність на водяну баню і розтопіть шоколад, періодично помішуючи його. Після цього в розтоплений шоколад влийте вершки, перемішайте.

4. Після того, як шоколад і вершки перетворилися в однорідну масу, додайте трохи лікеру, перемішайте.

5. Таким же чином на водяній бані розтопіть білий шоколад.

6. У чашу для фондю влийте молочний шоколад, в середину шоколадної маси поставте форму і влийте в неї білий шоколад.

7. Подавайте шоколадне фондю з фруктами або зефіром.

Приємного апетиту!

Як приготувати смачне фруктове фондю?

Фондю вважається вишуканим блюдом і часто його можна спробувати тільки в ресторані. Його унікальність полягає в тому, що процес його приготування не закінчується і соус повинен завжди нагріватися і бути рідким.

Час готування: 25 хв.

Час приготування: 25 хв.

Порцій: 5-6.

Склад:

  • Шоколад темний – 1,5 плитки.
  • Вершки – 150 мл
  • мускатний Горіх – 1 щіпка.
  • Ванілін – 1 щіпка.
  • Ром – 20 мл
  • Ківі – 2 шт.
  • Банан – 2 шт.
  • Апельсин – 2 шт.

Процес приготування:

1. Фрукти промийте, очистіть і наріжте великими кубиками.

2. Шоколад краще вибирати той, який містить не менше 50 % какао-бобів.

3. Шоколад розламайте на шматочки і розтопіть на водяній бані.

4. Далі поступово влийте в шоколадну масу вершки і перемішайте інгредієнти до однорідного стану.

5. Додайте в соус ванілін і мускатний горіх, перемішайте.

6. Перелийте фондю в фондюшницю і подавайте разом з фруктами.

Приємного апетиту!

Сирне фондю без вина в домашніх умовах

Для приготування знаменитого сирного фондю необхідно використовувати як мінімум два різних види сиру. Це зробить смак соусу насиченим і багатим. Як приготувати фондю без додавання вина, ви дізнаєтеся з цього докладного рецепта.

Час готування: 15 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій: 2-3.

Склад:

  • Сир емменталь – 100 гр.
  • Сир сулугуні – 100 гр.
  • Вершки – 100 мл
  • Жовток – 1 шт.

Процес приготування:

1. Сулугуні наріжте кубиками, сир емменталь натріть на тертці.

2. Пару столових ложок вершків змішайте з жовтком, решту влийте в каструлю.

3. Додайте сир в каструлю, поставте на вогонь і нагрівайте до тих пір, поки сир не розплавиться.

4. Приберіть каструлю з вогню і додайте в сирну масу вершки, змішані з жовтком.

5. Помістіть фондю на пальник і подавайте разом з хлібом.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт сирного фондю в фондюшниці?

Як стверджують деякі джерела з’явилося блюдо фондю не від достатку, а від бідності. Придумали розтоплювати сир у вині саме пастухи. Зараз фондю – це популярне у всьому світі блюдо, яке подають у найкращих ресторанах.

Час готування: 30 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 4.

Склад:

  • Вино – 1 склянка
  • Сир – 300 гр.
  • Крохмаль – 2 ст. л.
  • Сік лимонний – 2 ст. л.
  • Часник – 3 зуб.

Процес приготування:

1. У каструлю влийте вино і поставте її на повільний вогонь.

2. Часник очистіть від лушпиння, наріжте його і додайте вино.

3. Сир обов’язково повинен бути якісний, не з рослинних жирів, інакше він просто не розчиниться. Натріть сир на крупній тертці.

4. Невеликими порціями всипайте в гаряче вино сир і перемішуйте. Сир має розплавитися.

5. Після того, як сир розплавиться, крохмаль змішайте з лимонним соком і додайте отриману масу у фондю. Готуйте соус ще 3-5 хвилин.

6. Коли фондю буде готове перекладіть його в спеціальну фондюшницю і підігрівайте його на спиртівці. Подавайте фондю на стіл з шматочками хліба.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування рибного фондю

Фондю являє собою густий теплий соус, в який за допомогою довгих вилочок занурюють шматочки хліба, м’яса, риби або фруктів. Подають блюдо зазвичай в фондюшниці – невелика каструля, встановлена над свічкою або спиртової пальником або інших ємностях.

Час готування: 40 хв.

Час приготування: 40 мин.

Порций:4.

Ингредиенты:

  • Сьомга – 400 гр.
  • Рідкісна Дайкон – 0,5 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Морква – 0,5 шт.
  • Борошно – 2 ст. л.
  • Селера – 1 шт.
  • Імбир – 5-10 гр.
  • Цибуля – 0,5 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Кунжут – за смаком.
  • Перець чилі – за смаком.
  • соєвий Соус – 100 мл
  • Крохмаль – 0,5 ст. л.
  • Розпушувач для тіста – 0,5 ч. л.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Вода – 0,5 склянки

Процес приготування:

1. Імбир, часник і перець чилі дуже дрібно наріжте і обсмажте на рослинному маслі.

2. Селеру, цибулю і болгарський перець наріжте дрібними кубиками. Викладіть овочі в сковорідку, додайте цукор, воду і соєвий соус, тушкуйте до м’якості овочів.

3. Потім додайте крохмаль, перемішайте і дайте соусу трохи загуснути.

4. Дайкон і моркву очистіть, натріть на крупній тертці, додати кунжут і перемішайте. Викладіть салат на велике блюдо.

5. Сьомгу наріжте великими кубиками, полийте соєвим соусом і залиште на деякий час для маринування.

6. У мисці змішайте борошно, розпушувач для тіста і трохи води. У вас повинно вийти рідке тісто, як на млинці.

7. У каструлі розігрійте велику кількість рослинного масла. Шматочки сьомги занурте в тісто, потім викладіть в киплячу олію і смажте до готовності.

8. Готову сьомгу промокніть від масла на паперових рушниках.

9. Соус викладіть в миску, поставте її на блюдо з салатом з моркви і дайкона і покладіть сьомгу. Рибне фондю готово.

Приємного апетиту!

Дуже смачний соус фондю з креветками

Фондю – це частіше сирний соус, в який вмочують різні продукти. Наприклад, креветки. Таке блюдо можна подати в якості легкої закуски на святковий стіл або приготувати його для затишного романтичного вечора.

Час готування: 30 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Сар емменталь – 230 гр.
  • Сир грюйер – 230 гр.
  • Крохмаль кукурудзяний – 2 ст. л.
  • Часник – 1 зуб.
  • Вино сухе біле – 1 ст.
  • Сік лимонний – 1 ст. л.
  • Гірчиця суха – 0,5 ч. л.
  • мускатний Горіх – 1 щіпка.
  • Кірш – 1 ст. л.
  • Креветки – 600 гр.

Процес приготування:

1. Креветки відварити до готовності.

2. Сир натріть на крупній тертці, перекладіть його в пакет, туди ж всипте крохмаль. Закрийте пакет і добре його потрясіть.

3. Натріть дно і стінки каструлі зсередини зубчиком часнику. Влийте в каструлю вино і лимонний сік, доведіть суміш до кипіння на повільному вогні.

4. Після цього додайте в каструлю сир, перемішуйте, поки сир повністю не розплавиться. Не доводьте фондю до кипіння. Як тільки суміш стане однорідною, додайте кірш, гірчицю і мускатний горіх, перемішайте.

5. Перелийте соус в фондюшницю, встановіть її над пальником. До фондю подайте варені креветки, накалывайте їх на шпажки і занурюйте в сирний соус.

Приємного апетиту!

Шоколадне фондю з полуницею в домашніх умовах

За вже сформованою класичної традиції шоколадне фондю подають зі свіжою полуницею. Таке поєднання виглядає дуже красиво і ефектно. З таким десертом можна влаштувати приємний сюрприз своїй дорогій людині.

Час готування: 20 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій: 2.

Склад:

  • Шоколад – 100 гр.
  • Молоко – 50 мл
  • Полуниця 400 гр.

Процес приготування:

1. Молоко влийте в миску і сильно підігрійте його в мікрохвильовці, але не доводите до кипіння.

2. Шоколад розламайте на дрібні шматочки.

3. Додайте шоколад в миску з молоком і перемішайте.

4. Потім миску знову поставте в мікрохвильову піч на 10-15 секунд. Дістаньте миску з мікрохвильовки знову перемішайте. Робіть так, поки шоколад повністю не розтане.

5. Коли шоколадна маса стане однорідною, помістіть фондю над свічкою або пальником і подавайте на стіл разом з полуницею.

Приємного апетиту!

Простий рецепт приготування фондю з морепродуктів

Щоб урізноманітнити своє повсякденне меню, можна вдатися до такого незвичайного страви, як фондю з морепродуктів. Воно готується швидко і по своєму смаку ви зможете використовувати будь-які морепродукти.

Час готування: 40 хв.

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 4.

Інгредієнти:

  • Хвіст і голова райдужної форелі – 1 шт.
  • Судак – 1 шт.
  • Вода – 3 л
  • Креветки – 250 гр.
  • Кальмари – 300 гр.
  • Соус соєвий – 300 мл
  • Рибний соус – 150 мл
  • Соус чилі солодкий – за смаком.
  • Перець чилі – за смаком.
  • Часник – 2-3 зуб.
  • Імбир – за смаком.
  • Кінза – 1 пучок.

Процес приготування:

1. Судака обробити, філе очистити від кісток, наріжте невеликими шматочками і замаринуйте в соєвому соусі на 15-20 хвилин.

2. Креветки очистити і також залийте соєвим соусом. Тушки кальмара залийте гарячою водою, потім очистіть, наріжте і залийте соєвим соусом.

3. Зваріть бульйон на основі голови і хвоста райдужної форелі. Потім процідіть, додайте пару столових ложок соєвого соусу, імбир і перець чилі. Зніміть бульйон з плити.

4. Змішайте солодкий соус чилі, рибний соус, подрібнену кінзу і часник.

5. Подавайте окремо бульйон, соус і морепродукти. Гості повинні самостійно проварити морепродукти в гарячому бульйоні і потім обмокнуть їх у соус. Таке оригінальне фондю припаде до смаку всім.

Приємного апетиту!

Дуже смачний вершково-сирний соус фондю

Ніжний вершково-сирне фондю можна подавати як закуску до білого вина. Їдять фондю, умочуючи в нього шматочки хліба або шинки. Щоб соус не застигав, встановіть фондюшницю над свічкою або спеціальної пальником.

Час готування: 15 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Сир вершковий – 400 гр.
  • Масло вершкове – 200 гр.
  • Часник – 2 зуб.
  • Хліб – за смаком.
  • Шинка – за смаком.

Процес приготування:

1. Підготуйте всі необхідні інгредієнти за смаком. Хліб і шинку підберіть по своєму смаку.

2. З хліба зріжте шкірку, м’якоть наріжте кубиками. Шинку також наріжте невеликими порціями.

3. Часник дуже дрібно наріжте. Змішайте в мисці вершковий сир, масло і часник.

4. Викладіть суміш в керамічну ємність і поставте її в духовку, розігріту до 180 градусів, на 10 хвилин.

5. Хліб і шинку нанизайте на дерев’яні шпажки і подавайте фондю на стіл.

Приємного апетиту!