Всі чули про фондю, але не всім доводилося куштувати. Зазвичай його подають в ресторанах. Придумали фондю в Швейцарії і готують його з різних продуктів. Серед зібраних в цій статті 10 рецептів, ви знайдете різні варіанти фондю.
Класичне фондю з сиром в домашніх умовах
Фондю являє собою гарячий соус для різних закусок. Найчастіше це розплавлений сир в білому вині з ароматними спеціями. Вважається, що першими придумали фондю альпійські пастухи.
Інгредієнти на
6 порц.
- Сир Пармезан (або інший твердий сир) 400 гр.
- Біле сухе вино 150 мл
- Часник 3 зуб.
- Крохмаль картопляний 1 ст. л.
- Перець чорний мелений за смаком
- Мускатний горіх за смаком
Процес приготування:
- Як приготувати класичний фондю в домашніх умовах? Каструлю зсередини натріть зубчиком часнику і залиште його на дні. Сир натріть на крупній тертці.
- У каструлю влийте вино, поставте на вогонь і доведіть до кипіння.
- Потім всипте сир і розчиніть його, інтенсивно помішуючи. Через 5 хвилин додайте крохмаль, продовжуйте варити, соус повинен стати однорідним і тягучим. Додайте спеції і видавити через прес часник.
- Перемішайте соус і через 1-2 хвилини знімайте з вогню.
- Каструлю з фондю, встановіть на пальник і подавайте з нарізаним хлібом і м’ясом.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування шоколадного фондю
Фрукти в шоколаді – смачний і оригінальний десерт. Спочатку фондю було виключно сирним стравою, проте, прогрес не стоїть на місці і сьогодні відомо багато різних варіантів цієї закуски.
Час готування: 20 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій: 4-6.
Склад:
- Шоколад молочний – 200 гр.
- Шоколад білий – 50 гр.
- Вершки 30 % – 100 мл
- Лікер – 2-3 ч. л.
Процес приготування:
1. Шоколад розламайте на шматочки.
2. В об’ємну миску влийте воду, на дно покладіть рушник або шматок тканини. Нагрійте воду до 70 градусів.
3. У миску розміром поменше викладіть молочний шоколад, встановіть ємність на водяну баню і розтопіть шоколад, періодично помішуючи його. Після цього в розтоплений шоколад влийте вершки, перемішайте.
4. Після того, як шоколад і вершки перетворилися в однорідну масу, додайте трохи лікеру, перемішайте.
5. Таким же чином на водяній бані розтопіть білий шоколад.
6. У чашу для фондю влийте молочний шоколад, в середину шоколадної маси поставте форму і влийте в неї білий шоколад.
7. Подавайте шоколадне фондю з фруктами або зефіром.
Приємного апетиту!
Як приготувати смачне фруктове фондю?
Фондю вважається вишуканим блюдом і часто його можна спробувати тільки в ресторані. Його унікальність полягає в тому, що процес його приготування не закінчується і соус повинен завжди нагріватися і бути рідким.
Час готування: 25 хв.
Час приготування: 25 хв.
Порцій: 5-6.
Склад:
- Шоколад темний – 1,5 плитки.
- Вершки – 150 мл
- мускатний Горіх – 1 щіпка.
- Ванілін – 1 щіпка.
- Ром – 20 мл
- Ківі – 2 шт.
- Банан – 2 шт.
- Апельсин – 2 шт.
Процес приготування:
1. Фрукти промийте, очистіть і наріжте великими кубиками.
2. Шоколад краще вибирати той, який містить не менше 50 % какао-бобів.
3. Шоколад розламайте на шматочки і розтопіть на водяній бані.
4. Далі поступово влийте в шоколадну масу вершки і перемішайте інгредієнти до однорідного стану.
5. Додайте в соус ванілін і мускатний горіх, перемішайте.
6. Перелийте фондю в фондюшницю і подавайте разом з фруктами.
Приємного апетиту!
Сирне фондю без вина в домашніх умовах
Для приготування знаменитого сирного фондю необхідно використовувати як мінімум два різних види сиру. Це зробить смак соусу насиченим і багатим. Як приготувати фондю без додавання вина, ви дізнаєтеся з цього докладного рецепта.
Час готування: 15 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій: 2-3.
Склад:
- Сир емменталь – 100 гр.
- Сир сулугуні – 100 гр.
- Вершки – 100 мл
- Жовток – 1 шт.
Процес приготування:
1. Сулугуні наріжте кубиками, сир емменталь натріть на тертці.
2. Пару столових ложок вершків змішайте з жовтком, решту влийте в каструлю.
3. Додайте сир в каструлю, поставте на вогонь і нагрівайте до тих пір, поки сир не розплавиться.
4. Приберіть каструлю з вогню і додайте в сирну масу вершки, змішані з жовтком.
5. Помістіть фондю на пальник і подавайте разом з хлібом.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт сирного фондю в фондюшниці?
Як стверджують деякі джерела з’явилося блюдо фондю не від достатку, а від бідності. Придумали розтоплювати сир у вині саме пастухи. Зараз фондю – це популярне у всьому світі блюдо, яке подають у найкращих ресторанах.
Час готування: 30 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Вино – 1 склянка
- Сир – 300 гр.
- Крохмаль – 2 ст. л.
- Сік лимонний – 2 ст. л.
- Часник – 3 зуб.
Процес приготування:
1. У каструлю влийте вино і поставте її на повільний вогонь.
2. Часник очистіть від лушпиння, наріжте його і додайте вино.
3. Сир обов’язково повинен бути якісний, не з рослинних жирів, інакше він просто не розчиниться. Натріть сир на крупній тертці.
4. Невеликими порціями всипайте в гаряче вино сир і перемішуйте. Сир має розплавитися.
5. Після того, як сир розплавиться, крохмаль змішайте з лимонним соком і додайте отриману масу у фондю. Готуйте соус ще 3-5 хвилин.
6. Коли фондю буде готове перекладіть його в спеціальну фондюшницю і підігрівайте його на спиртівці. Подавайте фондю на стіл з шматочками хліба.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування рибного фондю
Фондю являє собою густий теплий соус, в який за допомогою довгих вилочок занурюють шматочки хліба, м’яса, риби або фруктів. Подають блюдо зазвичай в фондюшниці – невелика каструля, встановлена над свічкою або спиртової пальником або інших ємностях.
Час готування: 40 хв.
Час приготування: 40 мин.
Порций:4.
Ингредиенты:
- Сьомга – 400 гр.
- Рідкісна Дайкон – 0,5 шт.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Морква – 0,5 шт.
- Борошно – 2 ст. л.
- Селера – 1 шт.
- Імбир – 5-10 гр.
- Цибуля – 0,5 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Кунжут – за смаком.
- Перець чилі – за смаком.
- соєвий Соус – 100 мл
- Крохмаль – 0,5 ст. л.
- Розпушувач для тіста – 0,5 ч. л.
- Масло рослинне – для смаження.
- Цукор – 1 ч. л.
- Вода – 0,5 склянки
Процес приготування:
1. Імбир, часник і перець чилі дуже дрібно наріжте і обсмажте на рослинному маслі.
2. Селеру, цибулю і болгарський перець наріжте дрібними кубиками. Викладіть овочі в сковорідку, додайте цукор, воду і соєвий соус, тушкуйте до м’якості овочів.
3. Потім додайте крохмаль, перемішайте і дайте соусу трохи загуснути.
4. Дайкон і моркву очистіть, натріть на крупній тертці, додати кунжут і перемішайте. Викладіть салат на велике блюдо.
5. Сьомгу наріжте великими кубиками, полийте соєвим соусом і залиште на деякий час для маринування.
6. У мисці змішайте борошно, розпушувач для тіста і трохи води. У вас повинно вийти рідке тісто, як на млинці.
7. У каструлі розігрійте велику кількість рослинного масла. Шматочки сьомги занурте в тісто, потім викладіть в киплячу олію і смажте до готовності.
8. Готову сьомгу промокніть від масла на паперових рушниках.
9. Соус викладіть в миску, поставте її на блюдо з салатом з моркви і дайкона і покладіть сьомгу. Рибне фондю готово.
Приємного апетиту!
Дуже смачний соус фондю з креветками
Фондю – це частіше сирний соус, в який вмочують різні продукти. Наприклад, креветки. Таке блюдо можна подати в якості легкої закуски на святковий стіл або приготувати його для затишного романтичного вечора.
Час готування: 30 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Сар емменталь – 230 гр.
- Сир грюйер – 230 гр.
- Крохмаль кукурудзяний – 2 ст. л.
- Часник – 1 зуб.
- Вино сухе біле – 1 ст.
- Сік лимонний – 1 ст. л.
- Гірчиця суха – 0,5 ч. л.
- мускатний Горіх – 1 щіпка.
- Кірш – 1 ст. л.
- Креветки – 600 гр.
Процес приготування:
1. Креветки відварити до готовності.
2. Сир натріть на крупній тертці, перекладіть його в пакет, туди ж всипте крохмаль. Закрийте пакет і добре його потрясіть.
3. Натріть дно і стінки каструлі зсередини зубчиком часнику. Влийте в каструлю вино і лимонний сік, доведіть суміш до кипіння на повільному вогні.
4. Після цього додайте в каструлю сир, перемішуйте, поки сир повністю не розплавиться. Не доводьте фондю до кипіння. Як тільки суміш стане однорідною, додайте кірш, гірчицю і мускатний горіх, перемішайте.
5. Перелийте соус в фондюшницю, встановіть її над пальником. До фондю подайте варені креветки, накалывайте їх на шпажки і занурюйте в сирний соус.
Приємного апетиту!
Шоколадне фондю з полуницею в домашніх умовах
За вже сформованою класичної традиції шоколадне фондю подають зі свіжою полуницею. Таке поєднання виглядає дуже красиво і ефектно. З таким десертом можна влаштувати приємний сюрприз своїй дорогій людині.
Час готування: 20 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій: 2.
Склад:
- Шоколад – 100 гр.
- Молоко – 50 мл
- Полуниця 400 гр.
Процес приготування:
1. Молоко влийте в миску і сильно підігрійте його в мікрохвильовці, але не доводите до кипіння.
2. Шоколад розламайте на дрібні шматочки.
3. Додайте шоколад в миску з молоком і перемішайте.
4. Потім миску знову поставте в мікрохвильову піч на 10-15 секунд. Дістаньте миску з мікрохвильовки знову перемішайте. Робіть так, поки шоколад повністю не розтане.
5. Коли шоколадна маса стане однорідною, помістіть фондю над свічкою або пальником і подавайте на стіл разом з полуницею.
Приємного апетиту!
Простий рецепт приготування фондю з морепродуктів
Щоб урізноманітнити своє повсякденне меню, можна вдатися до такого незвичайного страви, як фондю з морепродуктів. Воно готується швидко і по своєму смаку ви зможете використовувати будь-які морепродукти.
Час готування: 40 хв.
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 4.
Інгредієнти:
- Хвіст і голова райдужної форелі – 1 шт.
- Судак – 1 шт.
- Вода – 3 л
- Креветки – 250 гр.
- Кальмари – 300 гр.
- Соус соєвий – 300 мл
- Рибний соус – 150 мл
- Соус чилі солодкий – за смаком.
- Перець чилі – за смаком.
- Часник – 2-3 зуб.
- Імбир – за смаком.
- Кінза – 1 пучок.
Процес приготування:
1. Судака обробити, філе очистити від кісток, наріжте невеликими шматочками і замаринуйте в соєвому соусі на 15-20 хвилин.
2. Креветки очистити і також залийте соєвим соусом. Тушки кальмара залийте гарячою водою, потім очистіть, наріжте і залийте соєвим соусом.
3. Зваріть бульйон на основі голови і хвоста райдужної форелі. Потім процідіть, додайте пару столових ложок соєвого соусу, імбир і перець чилі. Зніміть бульйон з плити.
4. Змішайте солодкий соус чилі, рибний соус, подрібнену кінзу і часник.
5. Подавайте окремо бульйон, соус і морепродукти. Гості повинні самостійно проварити морепродукти в гарячому бульйоні і потім обмокнуть їх у соус. Таке оригінальне фондю припаде до смаку всім.
Приємного апетиту!
Дуже смачний вершково-сирний соус фондю
Ніжний вершково-сирне фондю можна подавати як закуску до білого вина. Їдять фондю, умочуючи в нього шматочки хліба або шинки. Щоб соус не застигав, встановіть фондюшницю над свічкою або спеціальної пальником.
Час готування: 15 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій: 6.
Склад:
- Сир вершковий – 400 гр.
- Масло вершкове – 200 гр.
- Часник – 2 зуб.
- Хліб – за смаком.
- Шинка – за смаком.
Процес приготування:
1. Підготуйте всі необхідні інгредієнти за смаком. Хліб і шинку підберіть по своєму смаку.
2. З хліба зріжте шкірку, м’якоть наріжте кубиками. Шинку також наріжте невеликими порціями.
3. Часник дуже дрібно наріжте. Змішайте в мисці вершковий сир, масло і часник.
4. Викладіть суміш в керамічну ємність і поставте її в духовку, розігріту до 180 градусів, на 10 хвилин.
5. Хліб і шинку нанизайте на дерев’яні шпажки і подавайте фондю на стіл.
Приємного апетиту!