Сирний соус – 10 рецептів в домашніх умовах з покроковими фото

Сирний соус – універсальний продукт, який можна подавати як додаток до різних страв різних кухонь – пасті, морепродуктів, м’яса, картоплі фрі та інших. Можна використовувати різні сорти сиру і варіювати смак готового продукту за допомогою ароматних трав і спецій.

Сирний соус для макаронів в домашніх умовах

Соус на основі сиру ідеально доповнить макарони або інші види пасти. Соус, що нагадує, за способом приготування, вершковий бешамель, але рясне кількість сиру робить його смак більш насиченим і яскравим.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Молоко коров’яче 1 склянка
  • Борошно пшеничне 2 ст. л.
  • Масло вершкове 50 гр.
  • Сир Пармезан (або інший твердий сир) 150 гр.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Паприка за смаком

Процес приготування:

  1. Кк приготувати сирний соус в домашніх умовах? Шматочок твердого сиру натирають в стружку.
  2. У сотейнику нагрівають масло, щоб воно розтопилося, потім всипають борошно і добре обсмажують протягом пари хвилин.
  3. В олійно-борошняну масу акуратно вливають потроху молоко, інтенсивно розмішуючи масу віночком.
  4. Суміш нагрівають до тих пір, поки соус не почне ставати гущі, а потім додають спеції і сіль.
  5. В кінці готування всипають стружку сиру, перемішують і готують до тих пір, поки сир не розчиниться. Готовим соусом заливають відварені макарони і подають.

Пікантний часниково-сирний соус

Пікантний соус з сиру з часником і кропом відмінно підходить до різних страв – від грінок і картоплі фрі до страв з м’яса або риби. Щоб смак вийшов ще більш гострий і пікантний, в нього додають перець чилі і свіжий кріп.

Час приготування: 10 хв.

Час приготування: 5 хв

Порцій – 4.

Склад:

  • Сир твердий – 50 гр.
  • Часник – 3 зуб.
  • Кріп – 2 гілочки.
  • Перець чилі – 0,25 шт.
  • Сир вершковий плавлений – 100 гр.
  • Сметана – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. Твердий сир улюбленого сорту натирають в дрібну стружку.

2. Часник потрібно розчавити і дуже дрібно нарізати.

3. Аналогічно поступають з шматочком перцю чилі і гілочками кропу.

4. В одній мисці змішують всі підготовлені складові, додають сметану, можна не дуже густу, і натертий сир. Підігрівають соус на вогні до розчинення сиру.

5. Потім масу добре збивають, щоб вийшов однорідний ароматний соус. Подавайте до улюблених страв. Приємного апетиту!

Домашній сирний соус як в Макдональдсі

Одним з улюблених доповнень в ресторанах «Макдональдс» є оригінальний соус з сиру, смак якого відмінно відтіняє смак класичної картоплі фрі або курячих нагетсів. Приготувати такий соус досить просто: потрібні лише певні інгредієнти і трохи вільного часу.

Час приготування: 45 хв.

Час приготування: 5 хв

Порцій – 2.

Склад:

  • Масло вершкове – 40 гр.
  • Борошно пшеничне – 40 гр.
  • Молоко – 600 мл
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сир твердий – 120 гр.
  • Сік лимона – 1-2 ст. л
  • мускатний Горіх мелений – 1 щіпка.
  • лавровий Лист – за смаком.
  • Гвоздика сушена – 2 шт.

Процес приготування:

1. У сотейнику нагрівають нарізане шматочками масло і, постійно заважаючи розтануло масло, всипають борошно.

2. Коли маса стане однорідною, інтенсивно збиваючи вінчиком, вводять молоко.

3. В молочно-борошняну суміш додають спеції і готують соус протягом 10 хвилин. Вогонь знижують до мінімального. В кінці готування з соусу витягують бутончики гвоздики і листочки лавра.

4. Окремо з’єднують стружку сиру з соком лимона і тримають його при кімнатній температурі протягом півгодини.

5. У соус, той, хто стоїть на слабкому вогні на плиті, всипають сир і дуже добре перемішують, щоб сирна стружка розчинилася. Соус готовий!

Простий і смачний сирний соус на молоці

Легкий рецепт смачного соусу, який готують з додаванням молока і улюбленого бульйону – овочевого або м’ясного. Якщо використовувати рибний бульйон, соус можна подавати до рису, пасти або морепродуктів.

Час приготування: 15 хв.

Час приготування: 5 хв

Порцій – 4.

Склад:

  • Молоко – 200 мл
  • Бульйон (курячий, рибний, овочевий) – 200 мл
  • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
  • або плавлений Сир твердий – 150 гр.
  • Масло вершкове – 30 гр.+ 20 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.

Процес приготування:

1. У глибокій сковороді розтоплюють масло (30 гр.) і додають до нього пшеничне борошно, ретельно розмішуючи.

2. Молоко і бульйон попередньо розігрівають, щоб вони були тієї ж температури, що і олійно-борошняна маса.

3. У сковороду поступово вводять молоко, а потім бульйон. При цьому масу потрібно інтенсивно заважати і нагрівати, щоб соус почав густіти. Тримають суміш на середньому вогні протягом 3 хвилин.

4. Після цього в соус додають натертий сир твердих сортів або нарізаний плавлений сирок. Гарненько перемішують і нагрівають, поки сир не розчиниться.

5. Коли соус придбає потрібну консистенцію, його приправляють сіллю за смаком, додають спеції і ще трохи вершкового масла (20 гр.), щоб він став більш ніжним і насиченим.

Як самостійно зробити сирний соус для начос?

Мексиканські кукурудзяні чіпси – начос – варто подавати з домашнім сирним соусом, чий смак підкреслює сир Чеддер і кайенский перець. При цьому слід пам’ятати, що кайенский перець – дуже ароматний, але сильно пекучий, тому варто додавати його з обережністю.

Час приготування: 20 хв.

Час приготування: 5 хв

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Масло вершкове – 2 ст. л.
  • Молоко – 1 склянка
  • Сіль – 0,25 ч. л.
  • Перець кайенский – 0,25 ч. л.
  • Сир чеддер – 250 гр.

Процес приготування:

1. Масло нагрівають у глибокій товстостінній сковороді і змішують з просіяним борошном. Суміш обсмажують, поки не вийде світла паста.

2. У масу поступово вводять молоко і збивають, щоб соус став однорідним і почав потихеньку густіти.

3. В масу додають за смаком потрібну кількість кайенского перцю, трохи солі і добре збивають.

4. В самому кінці додають сир, який слід натерти заздалегідь, і ще трохи прогріти соус, щоб сир розчинився.

5. Подають сирний соус теплим або холодним. Насолоджуйтесь!

Вершково-сирний соус для курки

Нерідко страви з курки доповнюють різними соусами, і сирний соус на основі вершків відмінно підходить для цієї мети. Рекомендується використовувати під час приготування соусу суміш італійських трав, що додає аромату і свіжості ніжному соусу.

Час приготування: 20 хв.

Час приготування: 5 хв

Порцій – 4.

Склад:

  • Вершки – 200 мл
  • Сир плавлений – 180 гр.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Суміш італійських трав – 0,5 ч. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сир твердий – 50 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. У сотейник вливають не надто жирні вершки і викладають порцію плавленого сиру, суміш повільно нагрівають.

2. Вершки з сиром збивають вінчиком і тримають на вогні, щоб вона отримала однорідність, а сирні шматочки розчинилися.

3. Коли суміш закипить, в неї додається приправа — італійські трави, потім потрібно спробувати на смак і додати сіль з перцем, якщо це потрібно.

4. Після закипання в соус кладуть натерту в стружку сир і масу добре збивають.

5. Соус готується на середньому вогні ще близько 3 хвилин, поки він не придбає однорідність, а після подають до страв з курячого м’яса.

Швидкий і простий сирний соус для картоплі

Вершково-сирний соус, приготований з додаванням білого вина, мускатного горіха і часнику, — відмінна добавка до всіляких видів картоплі – картоплі-пай або фрі, наггетсам з коренеплодів або до пюре. Готується він нескладно і неймовірно смачний.

Час приготування: 20 хв.

Час приготування: 5 хв

Порцій – 6.

Склад:

  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Молоко – 2 склянки
  • Борошно пшеничне – 3 ст. л.
  • Сир твердий – 150 гр.
  • Часник – 2 зуб.
  • Вино біле – 1 ст. л.
  • мускатний Горіх мелений – 1 щіпка.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • лавровий Лист – за смаком.
  • Гвоздика – 1 шт.

Процес приготування:

1. Масло рубають кубиками і розтоплюють в сотейнику.

2. Потроху додають розігріте масло борошно і ретельно вимішують масу.

3. Поступово заливають в сотейник молоко і продовжують добре заважати, щоб компоненти суміші з’єдналися.

4. У соус кладуть спеції, солять і варять при повільному нагріванні близько 10 хвилин. Після дістають з соусу лист лавра і бутончик гвоздики.

5. У соус всипають тонку стружку сиру і готують ще кілька хвилин, щоб шматочки сиру повністю розчинилися.

6. Далі в соус додають вино і дуже дрібно подрібнені зубки часнику, готують ще 3 хвилини, а після дають трохи охолонути, і коли він почне густіти, подають до страв з картоплі.

Сирний соус для піци в домашніх умовах

Невід’ємною частиною піци є соус з помідорів, однак сирний, якщо його використовувати для прикраси піци, не тільки не зіпсує її смак, але і поліпшить його, зробить її більш соковитою і насиченою. Можна використовувати не один вид сиру, а кілька, і не шкодувати базиліка.

Час приготування: 25 хв.

Час приготування: 5 хв

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Масло вершкове – 2 ст. л.
  • Масло оливкове – 1 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста нарізаний дрібним кубиком – 0,25 склянки
  • Часник – 2 зуб.
  • Борошно пшеничне – 3 ст. л.
  • Молоко – 1 склянка
  • Сир пармезан тертий – 0,5 склянки
  • Базилік свіжий подрібнений – 2 ст. л.
  • Орегано сушений – 0,5 ч. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. У сотейнику розігрівають два види масла, і коли вершкове стане рідким, в масляну суміш кладуть подрібнені часник і цибулю. Готують їх протягом хвилини, нагрівання повинен бути слабким.

2. Всипають борошно, добре вимішують і готують ще пару хвилин.

3. У сотейник вливають молоко, пряні трави, спеції і підсипають сіль. Добре збивають масу і дають їй закипіти.

4. Всипають пармезан і готують до тих пір, поки соус не стане однорідним і не почне набувати густоту.

5. Сотейник з соусом знімають з плити і вживають з піцою. Готово!

Як приготувати смачний сирний соус до грінок?

Хороший рецепт для полуденка або легкого вечері в компанії друзів. Крім грінок, в такий сирний соус можна вмочати нагетси, овочеві палички або картопля фрі. З приготуванням впораються навіть початківці господині.

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 5 хв

Порцій – 4.

Склад:

Для грінок:

  • Хліб житній – 1 шт.
  • Масло вершкове – за смаком.

Для соусу:

  • Масло оливкове – 1 ст. л.
  • Сметана – 1 ст. л.
  • Сир твердий (3 сорти) – 240 гр.
  • Часник – 1 зуб.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Хліб нарізують брусками, викладають на деко, злегка збризкують маслом і запікають в духовій шафі при середній температурі нагріву приблизно 15 хвилин.

2. У невеликій глибокій сковороді розігрівають вершкове масло.

3. Для соусу можна брати різні сорти сиру, включаючи «Дор Блю», горгонзолу, тверді сорти або моцарелу. Улюблені види сиру натирають або дрібно нарізають.

4. У сковороді з маслом змішують сметану, часник і сир, перемішують і додають за смаком перець і сіль. Готують все разом кілька хвилин, щоб вийшла однорідна сирна маса.

5. Соус перекладають в креманку і подають з гарячими підсмажений грінками. Приємного апетиту!

Дуже смачний сирний соус для мідій

Мідії в сирному соусі – смачне і оригінальне блюдо, яким можна здивувати близьких і друзів. Якщо використовувати благородні сорти сиру, страва буде гідно святкового столу – апетитно і оригінально!

Час приготування: 30 хв.

Час приготування: 5 хв

Порцій – 4.

Склад:

  • Мідії в мушлях – 500 гр.
  • Масло вершкове – 40 гр.
  • Вино біле сухе – 150 мл
  • Часник – 3 зуб.
  • Селера стебло – 1 шт.
  • Цибуля червоний – 0,5 шт.
  • Петрушка – 3 гілочки.
  • Каррі– 2 ч. л.
  • Вершки – 50 мл
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Сир – 100 гр.

Процес приготування:

1. Мідії промивають і обсушують.

2. Цибулину нарізати тонко, щоб вийшли півкільця, часник подрібнюють слайсами.

3. Стебло селери нарізають тонкими скибочками, а петрушку рубають як можна дрібніше.

4. У товстостінній сковороді розтоплюють масло і обсмажують в ньому підготовлені раніше інгредієнти.

5. Коли овочі і трави трохи підрум’яняться, в сковороду кладуть мідії і готують все разом протягом 5 хвилин.

6. До морепродуктів і овочів вливають вино, накривають кришкою і дають мідіям розкритися.

7. Після цього вливають вершки, додають сир і приправу каррі, все перемішують і продовжують готувати ще кілька хвилин. При необхідності доводять до смаку сіллю і перцем. Подають страву з грінками. Готово!