Рижики на зиму в банках – 10 простих рецептів заготовок з покроковими фото

Рижики на зиму в банках – це дуже смачна і апетитна грибна заготовка, яка цікаво доповнить ваші полиці. Яскраві рижики можна замаринувати, засолити або перетворити в оригінальну ікру. Кращі кулінарні варіанти ми зібрали для вас у нашій перевіреної збірці з десяти простих рецептів з покроковими фотографіями.

Мариновані гриби з оцтом на зиму в банках

Мариновані гриби з оцтом на зиму в банках порадують вас своїм гарним зовнішнім виглядом, яскравим смаком і приємним хрускотом. Таке частування можна подавати з гарячими гарнірами або просто їсти з хлібом. Для заготівлі на тривале зберігання використовуйте наш перевірений рецепт.

Інгредієнти на
1 л.

  • Рижики свіжі 1 кг
  • Лавровий лист 5 шт.
  • Гвоздика 4 шт.
  • Перець духм’яний горошком 6 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Кріп 1 пучок
  • Масло рослинне 2 ст. л.
  • Оцет столовий 9% 2 ст. л.
  • Вода 1 л
  • Сіль за смаком

Процес приготування:

  1. Для заготівлі маринованих рижиків на зиму в банках підготуємо потрібні інгредієнтів. Відміряємо потрібну кількість рижиков, перебираємо їх.
  2. Далі інгредієнт добре промиваємо під водою. Великі гриби розбираємо на частини.
  3. Складаємо рижики в глибоку каструлю. Заливаємо водою і кип’ятимо. Після воду зливаємо і вливаємо нову. Додаємо лавровий лист, гвоздику, горошини перцю і очищені шматочки цибулі. Солимо і знову доводимо до кипіння.
  4. Доповнюємо заготівлю кропом і варимо близько 30 хвилин. Після вимикаємо вогонь і вливаємо оцет.
  5. Стерилізуємо банки. На дно викладаємо спеції (лаврове листя, горошини перцю і гвоздику).
  6. Наповнюємо ємності гарячими грибами в маринаді. Закриваємо кришками, ставимо верх дном і даємо охолонути.
  7. Мариновані гриби з оцтом на зиму в банках готові.

Мариновані гриби з лимонною кислотою на зиму

Мариновані гриби з лимонною кислотою на зиму – це проста і смачна заготовка, яка точно різноманітить ваш домашній стіл. Таке частування послужить апетитною холодною закускою для всієї родини. Для приготування використовуйте перевірений покроковий рецепт з нашої збірки.

Час приготування – 40 хвилин

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 2 л.

Інгредієнти:

  • Рижики – 2 кг
  • Масло рослинне – 100 мл
  • Вода – 0,5 л.
  • Зелень – 1 пучок.
  • Сіль – 2,5 ст. ложки
  • Часник – 5 зубчиків.
  • Кислота лимонна – 0,5 ч. л.
  • Перець чорний горошок – 15 шт.
  • лавровий Лист – 4 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Для заготівлі маринованих рижиків з лимонною кислотою на зиму відміряємо потрібну кількість грибів. Перебираємо їх, промиваємо, складаємо у велику каструлю і заливаємо водою.

Крок 2. Кип’ятимо вміст і після варимо 15 хвилин.

Крок 3. Відкидаємо гриби на друшляк, даємо повністю стекти воді.

Крок 4. Підготуємо спеції за списком і лимонну кислоту.

Крок 5. Виливаємо В каструлю воду, олію, викладаємо подрібнені зубчики часнику, зелень, лаврові листки і горошини чорного перцю. Кип’ятимо вміст і доповнюємо лимонною кислотою, після варимо 10 хвилин.

Крок 6. Гриби розкладаємо по стерилізованим банкам, заливаємо гарячим маринадом.

Крок 7. Закриваємо банки капроновими кришками, перевертаємо догори дном і даємо охолонути.

Крок 8. Мариновані гриби з лимонною кислотою на зиму готові. Прибирайте на зберігання в холодне місце.

Заготівля рижиков гарячим способом

Заготівля рижиков гарячим способом – це смачна і легка у виконанні ідея для тривалого зберігання. Таке частування вийде цікавим за смаком і неймовірно апетитною. Подавайте до столу в якості холодної закуски, а для приготування беріть на замітку перевірений покроковий рецепт.

Час готування – 50 хвилин

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 1 л.

Інгредієнти:

  • Гриби рижики – 1 кг
  • Вода – 1 л
  • Сіль – 1 ст. л. з гіркою
  • Перець чорний горошок – 5 шт.
  • Перець духмяний горошок – 5 шт.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Гвоздика – 2 шт.
  • Кориця – 1/3 палички.
  • Лист смородини – 3 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Для заготівлі рижиков гарячим способом відбираємо необхідну кількість грибів. Перебираємо їх і очищаємо від забруднень.

Крок 2. Далі рижики добре промиваємо під водою.

Крок 3. Викладаємо їх у глибоку каструлю. Заливаємо водою і доводимо до кипіння на великому вогні. Відразу після закипання додаємо сіль, зменшуємо вогонь і відварюємо близько 10-15 хвилин.

Крок 4. Відкидаємо гриби на друшляк і промиваємо під водою.

Крок 5. Добре промиваємо банки з кришками. Після банки стерилізуємо над паром близько 10-15 хвилин, кип’ятимо кришки.

Крок 6. Готуємо розсіл. Доводимо воду до кипіння з сіллю і спеціями. Викладаємо в розсіл гриби варимо 10-15 хвилин на невеликому вогні. Розливаємо частування по банкам, закатуємо. Перевертаємо догори дном, закутуємо в ковдру і залишаємо до повного охолодження.

Крок 7. Заготівля рижиков гарячим способом завершена. Прибирайте заготовки на зберігання в прохолодне місце.

Рижики холодним способом

Рижики холодним способом виходять неймовірно апетитними і насиченим смаком. Таке частування різноманітить ваш домашній або святковий стіл. Подавайте до столу гарячими стравами або як самостійну закуску. Для приготування скористайтесь перевіреної покрокової ідеєю.

Час готування – 1 добу

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 1 л.

Інгредієнти:

  • Гриби – 1 кг
  • Сіль – 50 гр.
  • Лист хрону – 1 шт.
  • Парасольку кропу – 4 шт.
  • Часник – 1 головка.
  • Гвоздика – 2 бутона.

Процес приготування:

Крок 1. Для заготівлі рижиков холодним способом підготуємо необхідну кількість грибів. Перебираємо їх.

Крок 2. Очищаємо продукт від будь-яких забруднень і промиваємо їх під водою.

Крок 3. Зрізаємо хвостики. Можна солити тільки капелюшки. Так заготовка буде смачніше і привабливіше.

Крок 4. Підготовлені капелюшки викладаємо шарами в емальовану каструлю. Чергуємо гриби з сіллю і спеціями зі списку.

Крок 5. Укладаємо зверху гніт і залишаємо рижики на 5 годин при кімнатній температурі. Потім переносимо на добу в прохолодне місце.

Крок 6. Засолені гриби перекладаємо в стерильні банки, заливаємо виділився розсолом. Закриваємо ошпареними металевими кришками і забирає на зберігання в холод. Якщо ви не плануєте довго зберігати частування, можна закрити капроновими кришками.

Крок 7. Рижики холодним способом готові!

Засолювання рижиков холодним способом

Засолювання рижиков холодним способом – це простий спосіб порадувати себе і близьких неймовірно смачною і апетитною закускою. Готові гриби виходять хрусткими і привабливими. Подавайте їх до столу, доповнивши чорним хлібом, кільцями ріпчастої цибулі і спеціями.

Час готування – 1 місяць

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 1 л.

Інгредієнти:

  • Гриби – 1 кг
  • Сіль – 50 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Для засолювання рижиков холодним способом підготуємо необхідну кількість грибів.

Крок 2. Перебираємо гриби, видаляємо пошкоджені частини.

Крок 3. Очищаємо інгредієнт від гілок та інших смітинок.

Крок 4. Капелюшки рижиков можна очистити губкою. Добре промиваємо гриби під водою.

Крок 5. Викладаємо гриби в стерильну банку шарами, пересипаючи сіллю.

Крок 6. Встановлюємо на гриби гніт і відправляємо заготовку в холодильник. Засаливаем частування не менше місяця. Після закриваємо капроновою кришкою.

Крок 7. Засолювання рижиков холодним способом завершена.

Рижики з маслом в банках на зиму

Рижики з маслом в банках на зиму порадують вас своїм цікавим смаком і гарним зовнішнім виглядом. З допомогою такого частування ви різноманітите домашнє меню. Для заготівлі грибів на тривале зберігання використовуйте перевірений рецепт з покроковими фотографіями.

Час готування – 35 хвилин

Час приготування – 15 хвилин

Порції – 1 л.

Інгредієнти:

  • Гриби – 1 кг
  • Вода – 100 мл
  • Масло рослинне – 4 ст. л.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Есенція оцтова 70% – 0,5 ч. л.
  • Сіль – 3 ч. л.
  • Цукор – 2 ч. л.
  • Перець чорний горошок – 6 шт.
  • Часник – 3 зубчики.

Процес приготування:

Крок 1. Для заготівлі рижиков з маслом в банках на зиму відміряємо потрібну кількість грибів, перебираємо їх і добре очищаємо.

Крок 2. Далі гриби гарненько промиваємо під водою і відкидаємо на сито.

Крок 3. Перекладаємо основний інгредієнт в каструлю з киплячою водою. Проварюємо протягом 15 хвилин.

Крок 4. У процесі варіння обов’язково знімаємо пінку.

Крок 5. Відкидаємо проварені гриби на друшляк, даємо стекти воді.

Крок 6. Залишаємо на час гриби і займемося маринадом. У каструлі змішуємо цукор, сіль, лавровий лист, горошини перцю, олія та 100 мілілітрів води.

Крок 7. Доводимо маринад до кипіння і в кінці виливаємо в нього оцтову есенцію.

Крок 8. Занурюємо сюди гриби і варимо протягом чотирьох хвилин.

Крок 9. Доповнюємо шматочками очищеного часнику і вимикаємо вогонь. Розкладаємо гриби по стерилізованим банкам, заливаємо маринадом з маслом. Закриваємо кришкою і даємо повністю охолонути.

Крок 10. Рижики з маслом в банках на зиму готові. Забирайте заготовки на зберігання в прохолодне місце.

Мариновані гриби з часником

Мариновані гриби з часником порадують вас своїм гарним зовнішнім виглядом, яскравим смаком і ароматом. Таке частування можна подавати з гарячими гарнірами або просто їсти з хлібом. Для заготівлі на тривале зберігання використовуйте наш перевірений рецепт з покроковими фотографіями.

Час готування – 50 хвилин

Час приготування – 15 хвилин

Порції – 2 л.

Інгредієнти:

  • Рижики – 2 кг
  • Вода – 1 л
  • Сіль – 4 ч. л.
  • Цукор – 2 ч. л.
  • Оцет 9% – 100 мл
  • Часник – 4 зубчики.
  • Перець чорний горошок – за смаком.
  • Перець духмяний горошок – за смаком.
  • лавровий Лист – за смаком.
  • Гвоздика – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Для приготування маринованих рижиків з часником першим ділом перебираємо гриби і гарненько промиваємо їх під водою. Дрібні залишаємо цілими, великі розбираємо на частини.

Крок 2. Кладемо гриби у велику каструлю, заливаємо їх невеликою кількістю води і відварюємо після закипання близько 10 хвилин.

Крок 3. За цей час рижики злегка зменшаться в розмірі.

Крок 4. Перекладаємо гриби на друшляк, щоб злити воду. На час відкладаємо в сторону.

Крок 5. Приготуємо ароматний маринад. Для цього виливаємо в каструлю літр води, доповнюємо її сіллю, цукром, горошинами перцю, гвоздикою і лавровими листами. Доводимо до кипіння. Перемішуємо, щоб сухі інгредієнти (сіль і цукор) повністю розчинилися.

Крок 6. Опускаємо гриби в киплячий маринад і проварюємо їх протягом 5 хвилин.

Крок 7. Наприкінці варіння виливаємо вказану кількість оцту.

Крок 8. Очищаємо зубчики часнику, поділяємо їх на тонкі пластинки і викладаємо в маринад з грибами. Варимо все разом ще 5 хвилин і вимикаємо вогонь.

Крок 9. Далі заготівлю розливаємо по стерилізованим банкам. Переставляємо у велику каструлю з рушником на дні. Вливаємо воду так, щоб вона доходила до плічок банок. Доводимо воду до кипіння і стерилізуємо у ній наповнені банки 10-15 хвилин. Дістаємо заготовки, закатуємо кришками і залишаємо остигати.

Крок 10. Мариновані гриби з часником готові. Забирайте на зберігання.

Смажені гриби на зиму в банках

Смажені гриби на зиму в банках нікого не залишать байдужим і приємно здивують апетитним виглядом. З допомогою такого частування ви різноманітите домашнє меню. Для заготівлі на тривале зберігання використовуйте перевірений рецепт з покроковими фотографіями.

Час готування – 1 годину

Час приготування – 15 хвилин

Порції – 1 л.

Інгредієнти:

  • Гриби – 1 кг
  • Масло рослинне – 240 мл
  • Сіль – 60 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Для заготівлі смажених рижиков на зиму в банках відміряємо потрібну кількість грибів. Ретельно перебираємо їх, очищаємо і промиваємо під водою.

Крок 2. Викладаємо гриби в суху, добре прогріту сковороду. Смажимо до випаровування вологи.

Крок 3. Виливаємо рослинне масло. Перемішуємо і тушкуємо 10 хвилин. Після закриваємо кришкою. Зменшуємо вогонь і тушкуємо півгодини.

Крок 4. Солимо заготівлю і смажимо ще 7 хвилин.

Крок 5. Промиваємо банки содою і стерилізуємо будь-яким зручним способом.

Крок 6. Викладаємо сюди заготівлю, залишаючи до верху 3 див. Порожній простір заповнюється рідиною, яка залишилася після смаження. Якщо не вистачило, то прогріваємо окремо відсутній обсяг масла. Закатуємо, перевертаємо банки догори дном, вкриваємо теплим пледом і залишаємо остигати на два дні.

Крок 7. Смажені гриби на зиму в банках готові. Можна відносити на зберігання.

Рижики в томатному соусі на зиму

Рижики в томатному соусі на зиму виходять неймовірно оригінальними і насиченим смаком. Таке частування різноманітить ваш домашній або святковий стіл. Подавайте до столу гарячими стравами або як самостійну закуску. Для приготування скористайтесь перевіреної покрокової ідеєю.

Час готування – 2 години 20 хвилин

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 2 л.

Інгредієнти:

  • Рижики – 2 кг
  • Паста томатна – 150 гр.
  • Масло рослинне – 150 мл
  • Цибуля ріпчаста – 300 гр.
  • Морква – 300 гр.
  • Перець чорний горошок – 8 шт.
  • Лист лавровий – 3 шт.
  • Вода – 150 мл
  • Сіль – за смаком.
  • Цукор – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Для заготівлі рижиков в томатному соусі на зиму відміряємо потрібну кількість грибів. Перебираємо і промиваємо їх під водою.

Крок 2. Добре промиті гриби кладемо в каструлю, солимо їх і заливаємо водою.

Крок 3. Варимо 40 хвилин, після викладаємо на друшляк. Промиваємо продукт і кладемо назад в каструлю.

Крок 4. Томатну пасту розвести у воді.

Крок 5. У цю суміш додаємо спеції і вливаємо олію. Перемішуємо.

Крок 6. Ріжемо ріпчасту цибулю тонкими півкільцями.

Крок 7. Натираємо моркву на тертці.

Крок 8. Овочі відправляємо до грибів, заливаємо томатною сумішшю, висипаємо сіль і цукор. Перемішуємо і після закипання варимо на повільному вогні 1 годину. Розливаємо частування по стерилізованим банкам. Закатуємо, закутуємо в ковдру і залишаємо до повного охолодження.

Крок 9. Гриби в томатному соусі на зиму готові!

Ікра з рижиков на зиму

Ікра з рижиков на зиму порадує вас своїм цікавим смаком і поживністю. З допомогою такого частування ви різноманітите домашнє меню. Для заготівлі оригінального грибного продукту використовуйте перевірений рецепт з покроковими фотографіями.

Час готування – 1 годину

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 0,5 л.

Інгредієнти:

  • Рижики відварені – 0,5 кг
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Кріп – 2 гілки.
  • Масло рослинне – 250 мл
  • Оцет 9% – 1,5 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Для заготівлі ікри з рижиков на зиму відміряємо потрібну кількість грибів, перебираємо і очищаємо їх.

Крок 2. Далі гриби гарненько промиваємо під водою, нарізаємо їх.

Крок 3. Викладаємо гриби в каструлю. Солимо, заливаємо водою і варимо 10 хвилин після закипання.

Крок 4. Відкидаємо гриби на друшляк, промиваємо під водою.

Крок 5. Викладаємо гриби в сковороду з рослинним маслом. Обсмажуємо до випаровування вологи.

Крок 6. Додаємо сюди терту моркву і подрібнену цибулю. Обсмажуємо близько 5 хвилин.

Крок 7. Солимо і перчимо заготовку за смаком.

Крок 8. Обсмажені продукти подрібнюємо за допомогою блендера.

Крок 9. Виливаємо в масу оцет, ретельно перемішуємо.

Крок 10. Викладаємо заготівлю невеликі стерилізовані банки.

Крок 11. Ставимо наповнені банки в каструлю з рушником на дні і киплячою водою. Стерилізуємо півлітрові банки-10-12 хвилин, літрові – 15-20 хвилин.

Крок 12. Дістаємо банки з води, закриваємо кришками, ставимо догори дном. Накриваємо пледом і залишаємо до повного охолодження.

Крок 13. Ікра з рижиков на зиму готова. Прибирайте на зберігання.