Хрін на зиму – 10 дуже смачних рецептів заготовок з покроковими фото

Хрін на зиму — це ідеальна закрутка для любителів пікантних гострих закусок і соусів. Заготовки з хрону ідеально поєднуються з улюбленою їжею. Приготування хрону – процес простий, однак слід себе убезпечити. Гострий корінь вимагає акуратної обробки. Найчастіше його подрібнюють за допомогою приладів, використовуючи різні лайфхаки, щоб не було сліз.

Чортівня з помідор і хрону з часником

Чортівня з помідор і хрону з часником являє собою дивну приправу до м’яса та інших страв. Гостре частування ідеально поєднується з солоним салом. Любителі гострих страв не зможуть пройти мимо. Приготування займає не так багато часу, як може здатися. Якщо ви не можете жити без гострих приправ, приготуйте!

Інгредієнти на
3 л.

  • Очищений корінь хрону 100 гр.
  • Помідори 1 кг
  • Часник 100 гр.
  • Сіль 2 ч. л. з гіркою
  • Цукор-пісок 1 ст. л. з гіркою

Процес приготування:

  1. Щоб заготовити хрін на зиму, необхідно зібрати інгредієнти, перераховані вище. Стиглі томати ретельно промиваємо й обсушуємо паперовими рушниками. Банки грунтовно обполіскуємо, використовуючи миючий засіб, прожарюємо в духовці або використовуємо інший метод стерилізації. Кришки кип’ятимо.
  2. На підготовлених томатах робимо неглибокі надрізи і ошпарюємо окропом.
  3. Акуратно знімаємо шкірку і вирізаємо плодоніжку. Трьом томати на тертці або ж перекручуємо через м’ясорубку, щоб заощадити час.
  4. Надівши рукавички, беремося за обробку хрону. Змиваємо пісок і інші забруднення. Тонким шаром знімаємо шкірку за допомогою ножа. Перекладаємо в чашу подрібнювача, додаємо попередньо очищений часник і пробиваємо до однорідності.
  5. Вийшла пекучу масу перекладаємо до протертим томатам. Об’єднуємо компоненти, добре розмішуючи.
  6. Додаємо сіль і цукор. Повторно вимішуємо, щоб підсилювачі смаку рівномірно розподілилися.
  7. Приготовану хреновину розподіляємо по стерилізованим ємкостей і закорковуємо чистими кришками. Переносимо в холодильну камеру і зберігаємо до 9 місяців. Їмо соус з м’ясними або макаронними виробами, картоплею або використовуємо для приготування страв. Приємного апетиту!

Аджика з хроном на зиму без варіння

Аджика з хроном на зиму без варіння займає мінімум часу і зберігає максимум корисних властивостей. Гострий соус підходить абсолютно до всього. Зберігати приправу без варіння необхідно в холодильнику. Приготувати аджику без варіння зможе кожен, цей процес максимально простий.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 10

Склад:

  • Корінь хрону – 200 гр.
  • Помідори – 2,5 кг
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Часник – 150 гр.
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Помідори добре промиваємо, витираємо паперовими рушниками. Корінь хрону і часник очищаємо. Помідори вибираємо щільні, але стиглі і м’ясисті, підійдуть плоди будь-якого розміру.

Крок 2. Очищені коріння хрону ріжемо на частини, у помідорів вирізаємо плодоніжки і ділимо на часточки. Продукти складаємо в подрібнювач. Сюди ж кладемо очищені часникові часточки. Пробиваємо в однорідну масу імпульсами, щоб не перегрівати прилад.

Крок 3. Компоненти подрібнюємо частинами кілька підходів і виливаємо в об’ємну ємність.

Крок 4. Кладемо сіль та цукровий пісок. Перемішуємо і даємо постояти, щоб кристали повністю розчинилися. Тим часом готуємо банки. Ретельно промиваємо скляні ємності і кришки теж. Банки прожарюємо в мікрохвильовці, а кришки кип’ятимо і даємо їм обсохнути.

Крок 5. Наповнюємо простерилізовані ємності ароматною аджикою і щільно закорковуємо. Зберігаємо заготовку в холодильнику.

Крок 6. Соус використовуємо за призначенням. Їмо в якості намазування або вприкуску з пельменями.

Крок 7. Приправа ідеально поєднується з будь-якими стравами. Приємного апетиту!

Хрін з буряком на зиму

Хрін з буряком на зиму – чудова заготовка, яка за смаком виходить набагато апетитніше, ніж магазинний аналог. Буряк надає закуски солодкість і пом’якшує натуральну гостроту хрону. Заготівля гармонійно доповнює всі м’ясні страви, сало, ковбасу або холодець. Зберігається приправа добре, але вистачає її ненадовго. Хрін з буряком користується підвищеним попитом.

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 10

Склад:

  • Корінь хрону – 450 гр.
  • Буряк – 300 гр.
  • Сіль – 1,5 ч. л.
  • Лимон – 0,5 шт.
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.
  • Оцет яблучний – 2,5 ст. ложки
  • Вода – 200 мл

Процес приготування:

Крок 1. Дрібну буряк ретельно промиваємо, для зручності використовуємо щітку для миття овочів.

Крок 2. Корінці попередньо вимочуємо, залишивши на ніч, промиваємо і скоблим від шкірки.

Крок 3. Очищений хрін ділимо на зручні частини.

Крок 4. Використовуючи м’ясорубку, прокручуємо його.

Крок 5. З буряків знімаємо шкірку і ріжемо на частини.

Крок 6. То ж перекручуємо через м’ясорубку.

Крок 7. Компоненти перекладаємо в загальну ємність і об’єднуємо.

Крок 8. Видавлюємо лимонний сік.

Крок 9. У сотейнику змішуємо цукровий пісок, сіль та оцтову кислоту, доливаємо воду і розміщуємо на плиті. Кип’ятимо до повного розчинення крупинок. Злегка остудити, заливаємо перекручені овочі. Вимішуємо.

Крок 10. Невеликі скляні баночки і кришки ретельно промиваємо і стерилізуємо. Наповнюємо закускою, злегка утрамбовувавши.

Крок 11. Закорковуємо кришками. Зберігаємо в холодильнику або льосі.

Крок 12. Використовуємо в якості намазування або на розсуд. Приємного апетиту!

Вогник з помідор і хрону на зиму

Вогник з помідор і хрону на зиму – яскравий представник гострих домашніх соусів. Його подають з пельменями та іншими м’ясними стравами. Приготувавши приправу, ви назавжди відмовитеся від магазинних кетчупів та інших соусів. Елементарний процес не обтяжить навіть починаючу господиню. Приготування займе менше години.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 1

Склад:

  • Корінь хрону – 100 гр.
  • Помідори – 1 кг
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Часник – 100 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Вибираємо м’ясисті помідори і добре промиваємо. Готуємо інші інгредієнти.

Крок 2. Зчищаємо лушпиння з часникових зубчиків, очищаємо корінь хрону

Крок 3. Помідори ріжемо на сегменти, видаляючи плодоніжки.

Крок 4. Перекручуємо помідори з допомогою м’ясорубки і виливаємо в загальну миску.

Крок 5. Хрін і часник подрібнюємо на тертці з дрібними отворами або використовуємо блендер, щоб не плакати під час приготування.

Крок 6. Перекручені інгредієнти вивантажуємо в товстостінну каструлю. Присмачую сіллю. Гарненько вимішуємо.

Крок 7. Каструлю розміщуємо на вогні. Доводимо до закипання. Уварюємо 10 хвилин. Банки гарненько промиваємо і стерилізуємо. Кришки ошпарюємо окропом.

Крок 8. Киплячий соус розливаємо по стерилізованим ємкостей і закручуємо чистими кришками.

Крок 9. Остуджуємо закрутки під ковдрою, перевернувши на бочок. Переміщаємо охолоджений соус в комору. Їмо все, що подобається. Приємного апетиту!

Варена аджика з хріном

Варена аджика з хріном являє собою пікантну зимову закрутку, яку з легкістю може втілити в життя будь. Шанувальники гострих закусок і соусів не зможуть пройти повз аджики. Соус підходить до пельменів, манта, запечений м’яса і сала. Заготовте аджику, і ви не пошкодуєте!

Час готування – 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 2

Склад:

  • Корінь хрону – 100 гр.
  • Помідори – 1 кг
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Часник – 150 гр.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Перець болгарський – 500 гр.
  • Перець гіркий – 50 гр.
  • Оцет столовий 9% – 50 мл

Процес приготування:

Крок 1. Ретельно промиваємо томати, солодкий і гіркий перець. Скоблим корінь хрону.

Крок 2. Солодкий і гіркий перець звільняємо від насіннєвих коробочок і плодоніжки нарізаємо довільно так, щоб було зручно скласти в прилад для подрібнення.

Крок 3. Помідори позбавляємо від плодоніжки і ріжемо на сегменти.

Крок 4. З часнику прибираємо лушпиння, хрін ріжемо на шматочки.

Крок 5. Очищені інгредієнти подрібнюємо на м’ясорубці або блендером.

Крок 6. Перекручену масу викладаємо в жаростійкий посуд. Додаємо сіль і цукор.

Крок 7. Встановлюємо каструльку на вогні, коли з’являться бульбашки, зменшуємо полум’я і проварюємо аджику 30 хвилин. Через деякий час вливаємо оцтову кислоту, розмішуємо і відключаємо нагрівання.

Крок 8. Невеликі баночки і кришки попередньо вимиваємо і прожарюємо в духовій шафі. Заповнюємо аджикою і міцно закорковуємо. Уклавши на бочок, закручуємо в ковдру і остуджуємо.

Крок 9. Запашну приправу зберігаємо в погребі. Приємного апетиту!

Маринований хрін на зиму

Маринований хрін на зиму повинен бути в запасах у кожного любителя гострих закусок. Приготувати таку приправу не складе праці. Домашній маринований хрін в рази смачніше покупних аналогів. Натуральна приправа не залишить нікого байдужим, їдять її найчастіше з холодцем та іншими м’ясними стравами.

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 500 мл

Інгредієнти:

  • Корінь хрону – 500 гр.
  • Вода питна – 600 мл
  • Сіль – 25 гр.
  • Цукор-пісок – 25 гр.
  • Оцет столовий 9% – 190 мл

Процес приготування:

Крок 1. Поскоблив і очистивши корені хрону, кладемо їх під містку ємність і заливаємо крутим окропом. Залишаємо на півгодини.

Крок 2. Через деякий час проціджуємо рідину, але не виливаємо. Коріння перекладаємо в чашу подрібнювача і пробиваємо до однорідності.

Крок 3. Щоб зробити масу найбільш ніжною, підливаємо рідину і знову пробиваємо.

Крок 4. Присмачую сіллю і цукровим піском, виливаємо оцтову кислоту. Об’єднуємо компоненти, пробиваючи подрібнювачем.

Крок 5. Готуємо баночки невеликого обсягу, обполіскуємо і стерилізуємо в мікрохвильовці, кришки обдаємо окропом. Ємності наповнюємо гострою приправою і міцно закорковуємо, зберігаємо в холодильнику. Термін зберігання домашньої заготовки 1 рік.

Крок 6. Подаємо хрін з м’ясними виробами і насолоджуємося приправою. Приємного апетиту!

Горлодер з помідорів з хріном і часником на зиму

Горлодер з помідорів з хріном і часником на зиму – гостра приправа, яка не потребує варіння. Дивовижний соус гармонійно доповнює м’ясні страви, а також його подають з чорним хлібом в якості намазки. Горлодер недарма має таку назву і цілком виправдовує його.

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 10

Інгредієнти:

  • Корінь хрону – ½ склянки
  • Помідори – 2 кг
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Часник – ⅓ склянки
  • Перець гострий – 2 стручка.

Процес приготування:

Крок 1. Помідори і гострий перець обполіскуємо і просушуємо рушниками. З коренів хрону знімаємо шкірку.

Крок 2. Часточки часнику позбавляємо від кольорового шару. Помідори ділимо на частини, вирізаючи плодоніжку.

Крок 3. Хрін дрібно рубаємо, щоб легше прокрутити його.

Крок 4. Ріжемо гострий перець, за вашим бажанням видаляючи насіння.

Крок 5. Частинами складаємо компоненти в чашу подрібнювача, щоб вони легше перемелювалися.

Крок 6. Включивши невелику швидкість, подрібнюємо овочі, поступово збільшуючи оберти.

Крок 7. Перекладаємо подрібнену масу в зручну ємність. Солимо, ретельно об’єднуємо компоненти.

Крок 8. Поки приправа настоюється, промиваємо невеликі скляні ємності і стерилізуємо звичним способом, а кришки кип’ятимо або ошпарюємо окропом. Заповнюємо баночки горлодером і закорковуємо. Прибираємо в холод.

Крок 9. Використовуємо приправу з розсуд. Приємного апетиту!

Хрін з яблуками на зиму

Хрін з яблуками на зиму являє собою оригінальну закуску, повз яку не пройде жоден поціновувач гострих страв. Приготування пікантного соусу займає не більше 15 хвилин. Якщо ви ніколи не зустрічалися з гострою закускою, рекомендую втілити в життя, ви здивуєтеся незвичайної заготівлі!

Час приготування – 15 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 4

Склад:

  • Корінь хрону – 30-50 гр.
  • Яблука – 2 шт.
  • Сіль – 1-2 щіпки.
  • Часник – за бажанням.
  • Цукор-пісок – за смаком.
  • Оцет 9% – 1 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо інгредієнти.

Крок 2. Яблука кисло-солодкого сорту ретельно промиваємо і витираємо від вологи, ріжемо на сегменти, видаливши серцевину. Складаємо в вогнетривку ємність.

Крок 3. Ставимо в мікрохвильову піч на хвилину і прогріваємо при максимальній потужності. Дістаємо і розмішуємо. Після чого повторюємо процедуру двічі. Зливаємо утворилася рідина. Яблука можна запекти або протушкувати в сотейнику. Видаляємо шкірку з розсуд.

Крок 4. Корені хрону грунтовно промиваємо і знімаємо шкірку. Очищені коріння натираємо на тертці або ж перекручуємо з допомогою подрібнювача або м’ясорубки. Для великої кількості хрону рекомендую скористатися електроприладом.

Крок 5. Натертий хрін кладемо до приготованим яблук і пюрируем блендером. Солимо і солодим. Розмішуємо і виливаємо оцтову кислоту, знову розмішуємо.

Крок 6. Стерилізуємо попередньо промиті невеликі баночки і наповнюємо їх смачної приправою.

Крок 7. Закорковуємо кришками, попередньо прокип’яченими, і зберігати в холоді. Приємного апетиту!

Заготівля хрону з лимоном на зиму

Заготівля хрону з лимоном на зиму займе не більше 10 хвилин. Приправа ідеально підходить до основних страв, надаючи яскраву гостру родзинку. Баночка гострої закуски стане прекрасним подарунком для любителів пікантних закусок. Готуйте із задоволенням!

Час готування – 10 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 5

Склад:

  • Корінь хрону – 300 гр.
  • Лимон – ¼ шт.
  • Сіль – щіпка.
  • Вода – 50 мл
  • Цукор-пісок – 2 щіпки.

Процес приготування:

Крок 1. Лимон ошпарюємо і прибираємо вологу рушником. Корені хрону добре обмиваємо від піску та інших забруднень. Скоблим шкірку, знімаючи тонкий шар.

Крок 2. Лимон ділимо на сегменти, попутно видаляючи кісточки. Хрін ріжемо подрібніше. Інгредієнти прокручуємо через м’ясорубку. Щоб гострота не потрапила в очі, на грати одягаємо пакет. Щоб подрібнити інгредієнти, можна скористатися комбайном або блендером.

Крок 3. Вливаємо воду і солимо.

Крок 4. Солодим, щоб збалансувати смак, і размешивающими рухами об’єднуємо компоненти.

Крок 5. Промиті баночки прожарюємо в мікрохвильовці і наповнюємо приправою. Міцно закручуємо і переміщаємо на зберігання в льох або інше холодне місце. Приємного апетиту!

Хрін з майонезом на зиму в домашніх умовах

Хрін з майонезом на зиму в домашніх умовах – відмінна закуска, яку подають з м’ясними виробами та салом. Майонез робить соус більш м’яким, згладжуючи надмірну гостроту. Заготівля ідеально підходить до пельменів та іншої домашньої їжі. Рекомендую приготувати, і ви назавжди відмовитеся від магазинних соусів.

Час приготування – 15 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 1,5 л.

Інгредієнти:

  • Корінь хрону – 150 гр.
  • Майонез будь-якої жирності – 100 мл
  • Сіль – 2 щіпки.
  • Перець чорний мелений – щіпка.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо інгредієнти і бігом здійснювати цікаву задумку.

Крок 2. Промивши і очистивши корені хрону, подрібнюємо теркою або використовуємо для зручності електроприлади (блендер, комбайн, м’ясорубку).

Крок 3. Присмачую сіллю і перчимо. На розсуд приправляємо іншими прянощами. Грунтовно вимішуємо.

Крок 4. Додаємо майонез. При бажанні вливаємо 9% оцет, досить чайної ложки.

Крок 5. Попередньо вимиті банки стерилізуємо, а кришки ошпарюємо окропом і даємо обсохнути. Ретельно розмішуємо закуску і наповнюємо нею стерилізовані ємності.

Крок 6. Закорковуємо кришками. Зберігаємо в холоді. Їмо, з чим подобається. З пельменями або холодцем виходить неймовірно смачно! Приємного апетиту!