Білі гриби на зиму – 10 простих рецептів заготовок з покроковими фото

Білі гриби на зиму – це королівська закуска для вашого столу, яка урізноманітнює як домашня, так і святкове меню. Таке частування можна просто їсти з хлібом або додавати в різні салати. Для приготування на тривале зберігання використовуйте добірку з десяти простих рецептів заготовок з покроковими фотографіями.

Мариновані білі гриби з оцтом на зиму

Мариновані білі гриби з оцтом на зиму порадують вас і ваших близьких за столом. Заготовку можна подавати як самостійну холодну закуску або подавати з гарнірами. Щоб швидко і смачно приготувати білі гриби в домашніх умовах, скористайтесь нашим покроковим рецептом.

Інгредієнти на
0.5 л.

  • Білі гриби ½ кг
  • Вода 250 мл
  • Сіль-10 гр.
  • Цукор-пісок-1 ч. л.
  • Оцет столовий 9% 30 мл
  • Лавровий лист 2 шт.
  • Перець запашний горошком 3 шт.
  • Перець чорний горошок 4 шт.

Процес приготування:

  1. Як заготовити білі гриби на зиму в банках? Спочатку підготуємо всі інгредієнти.
  2. Гриби перебираємо і добре промиваємо під водою. Великі екземпляри необхідно розділити на частини. Дрібні можна залишити цілими.
  3. Складаємо гриби в каструлю і заливаємо холодною водою. Доводимо до кипіння і відкидаємо на друшляк. Знову заливаємо водою, доповнюємо невеликою кількістю солі, оцту і варимо 20 хвилин. Коли гриби опустяться на дно каструлі, значить вони зварилися.
  4. Приготуємо маринад. Кип’ятимо близько 5 хвилин воду з сіллю, цукром, спеціями і оцтом.
  5. Викладаємо гриби в стерилізовану банку.
  6. Заливаємо маринадом. Закриваємо кришкою, перевертаємо догори дном і залишаємо до повного охолодження.
  7. Мариновані білі гриби з оцтом на зиму готові. Можна відносити на зберігання.

Білі гриби з цибулею на зиму в банках

Білі гриби з цибулею на зиму в банках виходять неймовірно хрусткими і насиченим смаком. Ароматне частування стане справжньою прикрасою вашого столу. Подавайте гриби з гарячими гарнірами або просто їжте з хлібом. Для заготівлі використовуйте перевірений рецепт з нашої збірки.

Час готування – 1 година 30 хвилин

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 1 л.

Інгредієнти:

  • Гриби білі – 1 кг
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Вода – 400 мл
  • Сіль – 2 ч. л.
  • Оцет 9% – 100 мл
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Гвоздика – 2 шт.
  • Перець чорний горошок – 2 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Ділимося рецептом приготування білих грибів з цибулею на зиму в банках.

Крок 2. Гриби перебиваємо, обрізаємо корінці. Викладаємо в друшляк і добре промиваємо, опускаючи кілька разів у воду. Даємо воді стекти. Великі гриби ріжемо навпіл, дрібні залишаємо цілими.

Крок 3. Підготовлені гриби відварюємо у воді близько 40 хвилин, відправляємо на друшляк, даємо стекти воді. Потім промиваємо відварений продукт під проточною водою.

Крок 4. Лук очищаємо і нарізаємо кільцями. Гриби і цибулю викладаємо шарами в сухі стерилізовані банки.

Крок 5. Готуємо маринад. В зручну каструлю наливаємо воду, додаємо сіль, лавровий лист, гвоздику, горошини перцю і доводимо вміст до кипіння. Потім виливаємо оцет і знову доводимо до кипіння.

Крок 6. Заливаємо маринадом гриби, накриваємо банки кришками і стерилізуємо у каструлі, на дно якої устеляємо рушником, 25 хвилин після закипання води. Після стерилізації банки герметично закриваємо, перевертаємо догори дном і даємо повністю охолонути.

Крок 7. Білі гриби з цибулею на зиму в банках готові. Прибирайте заготовки на зберігання!

Ікра з білих грибів на зиму

Ікра з білих грибів на зиму порадує вас цікавим смаком і нескладним кулінарним процесом. Такий продукт можна намазувати на хліб або подавати до столу як апетитного доповнення до гарячих страв. Обов’язково спробуйте приготувати на нашу покрокового рецептом.

Час приготування: 1 годину 20 хвилин

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 1,5 л.

Інгредієнти:

  • Гриби білі (ніжки) – 3 кг
  • Сіль – 3-4 ст. л.
  • Часник – 300 гр.
  • Масло рослинне – 2 склянки

Процес приготування:

Крок 1. Щоб приготувати ікру з білих грибів на зиму, підготуємо потрібні інгредієнти. Перебираємо гриби, зрізаємо з них ніжки.

Крок 2. Ніжки очищаємо і промиваємо.

Крок 3. Складаємо продукт у миску, заливаємо водою і посипаємо сіллю. Кип’ятимо і варимо до тих пір, поки гриби не стануть тонути. Обов’язково знімаємо піну.

Крок 4. Гриби відкидаємо на друшляк, щоб стекла вода.

Крок 5. Якщо є час, залиште продукт стікати від води на добу. Так ваша ікра вийде більш якісною і смачною.

Крок 6. Прокручуємо відварні грибні ніжки через м’ясорубку.

Крок 7. З отриманої маси зливаємо весь сік. Додаємо сюди подрібнений часник. Його так само можна прокрутити через м’ясорубку.

Крок 8. Викладаємо масу в каструлю з товстим дном або казан. Попередньо виливаємо сюди олію. Прогріваємо продукт на невеликому вогні і після тушкуємо не менше 20 хвилин, після закипання, періодично помішуючи.

Крок 9. Розкладаємо частування по стерилізованим баків. Закатуємо, перевертаємо догори дном, закутуємо і залишаємо до повного охолодження.

Крок 10. Ікра з білих грибів на зиму готова. Прибирайте на зберігання!

Засолювання білого гриба

Засолювання білого гриба – захоплююче домашні заняття для любителів апетитних заготовок. Доповніть полиці вашій коморі цікавим частуванням. Для соління використовуйте перевірену кулінарну ідею з покроковими фотографіями і докладним описом процесу.

Час готування – 50 хвилин

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 1,5 л.

Інгредієнти:

  • Гриби білі – 2 кг
  • Сіль – 320 гр.
  • Лист дуба – 5 шт.
  • Лист вишні – 5 шт.
  • Лист смородини – 5 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Для засолювання білого гриба обмеряем два кілограми акуратних свіжих грибів.

Крок 2. Перебираємо їх, очищаємо і добре промиваємо. Даємо обсохнути.

Крок 3. Всі гриби розбираємо на платівки.

Крок 4. Складаємо шматочки у велику ємність і засипаємо сіллю. Добре перемішуємо вміст руками.

Крок 5. Стерилізуємо і обсушуємо банки.

Крок 6. Гриби дуже щільно укладаємо в банки. Між грибними шарами розкладаємо листя. Посипаємо вміст сіллю, закриваємо кришками і ставимо в прохолодне приміщення на 1,5-2 місяці.

Крок 7. Засолювання білого гриба завершена. Зберігайте в прохолодному місці!

Як заморозити білі гриби в морозилці

Як заморозити білі гриби в морозилці, розповідаємо у перевіреному покроковий рецепт з фотографіями. Заготовлений продукт ви можете використовувати в будь-який час року. Наприклад, заморожені гриби можна смажити, тушкувати або додавати в супи. Беріть просту ідею на замітку!

Час готування – 1 година 30 хвилин

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 800 гр.

Склад:

  • Гриби білі – 0,8 кг
  • Сіль – за смаком.
  • Вода – 1 л

Процес приготування:

Крок 1. Ділимося простою інструкцією, як заморозити білі гриби в морозилці. В першу чергу перебираємо і промиваємо гриби.

Крок 2. Ділимо їх на великі частини.

Крок 3. Кип’ятимо воду з сіллю і занурюємо в неї білі гриби. Варимо близько 15-20 хвилин після закипання води.

Крок 4. Після варіння відкидаємо продукт на сито. Даємо їм повністю охолонути.

Крок 5. Перекладаємо гриби в контейнер тонким шаром.

Крок 6. Закриваємо харчовою плівкою або пакетом.

Крок 7. Прибираємо на зберігання в морозильну камеру.

Крок 8. Тепер ви знаєте, як заморозити білі гриби в морозилці. Рекомендуємо спробувати.

Білі гриби на зиму без оцту

Білі гриби на зиму без оцту – це апетитна і яскрава домашня заготовка. Готовий продукт можна подавати як холодну закуску, доповнивши хлібом, цибулею або зеленню. Для приготування на тривале зберігання скористайтеся перевіреним покроковим рецептом.

Час приготування: 1 годину 10 хвилин

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 0,5 л.

Інгредієнти:

  • Гриби білі – 0,8 кг
  • Кислота лимонна – 1 ч. л.
  • лавровий Лист – за смаком.
  • Перець духмяний горошок – за смаком.
  • Перець чорний горошок – за смаком.
  • Вода – 2 склянки
  • Сіль – 30 гр.
  • Цукор – 50 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Відміряємо потрібну кількість основного продукту для заготівлі білих грибів на зиму без оцту.

Крок 2. Перебираємо і очищаємо гриби. Можна вимочити їх у воді одну годину. Після промиваємо і розрізаємо на частини.

Крок 3. Складаємо інгредієнт в каструлю, заливаємо водою і доповнюємо сіллю (1 ч. л.). Кип’ятимо і після варимо 20 хвилин, постійно прибираючи піну. Після відкидаємо на друшляк, промиваємо й варимо ще два рази по 30 хвилин. Кожен раз додаємо чайну ложку солі.

Крок 4. Приготуємо маринад. Кип’ятимо воду з сіллю, цукром і спеціями. Додаємо лимонну кислоту.

Крок 5. Шумівкою перекладаємо відварені гриби в стерилізовані банки.

Крок 6. Заливаємо їх маринадом. Закриваємо ошпареними кришками, перевертаємо догори дном, закутуємо і даємо повністю охолонути.

Крок 7. Білі гриби на зиму без оцту готові. Прибирайте на зберігання в прохолодне місце.

Білі гриби з часником на зиму

Білі гриби з часником на зиму порадують вас не тільки дивовижним смаком, але і яскравим апетитним ароматом. Така заготівля послужить відмінною закускою для вашого святкового або домашнього столу. Обов’язково беріть на замітку наш покроковий рецепт перевірений.

Час готування – 1 годину

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 1,2 л.

Інгредієнти:

  • Гриби білі – 1 кг
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Лимон – 1 шт.
  • Вода – 1 л
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Перець чорний горошок – 5 шт.
  • Перець духмяний горошок – 5 шт.
  • Часник – 3 зубчики.
  • Морква – 40 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 40 гр.
  • Кріп – 1 гілка.

Для маринаду:

  • Вода – 2 склянки
  • Оцет столовий 9% – 100 мл
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Цукор – 2 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Для заготівлі білих грибів з часником на зиму підготуємо основний інгредієнт.

Крок 2. Очищаємо і промиваємо гриби.

Крок 3. Добре зачищаємо ніжки білого гриба.

Крок 4. Далі розділяємо продукт на частини.

Крок 5. Відварюємо гриби в підсоленій киплячій воді.

Крок 6. Сюди вливаємо лимонний сік з одного лимона. Кип’ятимо гриби близько 5 хвилин на невеликому вогні.

Крок 7. Відкидаємо на сито, даємо стекти воді.

Крок 8. У чисті стерилізовані банки розкладаємо гриби, зубчики часнику, шматочки цибулі, моркви, лаврове листя і горошини перцю. Доповнюємо кропом.

Крок 9. Кип’ятимо маринад з води, солі та цукру. В кінці виливаємо оцет. Заливаємо маринадом гриби в банках.

Крок 10. Стерилізуємо заготовки в каструлі, на дно якої устеляємо рушником, з киплячою водою близько 10 хвилин. Після закатуємо кришками і остуджуємо.

Крок 11. Білі гриби з часником на зиму готові. Прибирайте на зберігання!

Мариновані білі гриби з олією

Мариновані білі гриби з олією відрізняються насиченим смаком і поживністю. Якщо ви хочете урізноманітнити меню домашніх заготовок, то ця кулінарна ідея вам точно припаде до душі. Беріть на замітку покроковий рецепт з фотографіями і приступайте до приготування грибів на тривале зберігання.

Час готування – 1 година 30 хвилин

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 0,5 л.

Інгредієнти:

  • Гриби білі – 0,5 кг
  • Гвоздика – 3 шт.
  • Перець духмяний горошок – 6 шт.
  • Перець чорний горошок – 8 шт.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Вода – 500 мл
  • Цукор – 0,5 ч. л.
  • Оцет 9% – 60 мл
  • Кислота лимонна/лимонний сік – 1 щіпка./1 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо продукти для заготівлі маринованих білих грибів з маслом.

Крок 2. Перебираємо, очищаємо і добре промиваємо білі гриби. Великі екземпляри можна розрізати на частини. Заливаємо водою, доповнюємо сіллю (0,5 ч. л.) і лимонною кислотою. Доводимо до кипіння і після варимо близько 30 хвилин.

Крок 3. В цей час займемося маринадом. Доводимо до кипіння 500 мл води з зубчиками часнику, спеціями, цукром і залишилася сіллю. В кінці вливаємо столовий оцет.

Крок 4. Стерилізуємо банки з кришками будь-яким зручним способом.

Крок 5. У підготовлені банки викладаємо трохи кілець ріпчастої цибулі.

Крок 6. Відварені білі гриби відкидаємо на сито, даємо стекти воді і промиваємо в чистій воді.

Крок 7. Розкладаємо гриби по банкам.

Крок 8. Заливаємо їх маринадом. Вливаємо по одній столовій ложці рослинного масла на банку об’ємом 250 мл

Крок 9. Наповнені банки ставимо в каструлю з водою. На дно стелимо рушник або підставку. Після закипання води стерилізуємо заготовки 30 хвилин.

Крок 10. Дістаємо заготовки з води і укупориваем кришками.

Крок 11. Перевертаємо догори дном, вкриваємо рушником і залишаємо до повного охолодження.

Крок 12. Мариновані білі гриби з олією готові. Прибирайте на зберігання.

Білі гриби на зиму з лимонною кислотою

Білі гриби на зиму з лимонною кислотою – це смачна і легка у виконанні заготівля для тривалого зберігання. Любителі грибів точно не зможуть встояти. Подавайте готовий продукт в якості самостійної закуски або разом з гарячими гарнірами. Порадуйте себе і близьких!

Час готування – 1 година 30 хвилин

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 1 л.

Інгредієнти:

  • Гриби білі варені – 1 кг
  • Вода – 0,5 л.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Гвоздика – 6 шт.
  • Оцет 9% – 50 мл
  • Кислота лимонна – ¼ ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Заготовимо білі гриби на зиму з лимонною кислотою. Спершу вибираємо гриби. Розраховуйте так, щоб у відвареному вигляді вийшов один кілограм.

Крок 2. Перебираємо, очищаємо і промиваємо гриби.

Крок 3. Розрізаємо їх на частини і відправляємо в каструлю.

Крок 4. Заливаємо водою і відварюємо після кипіння 10 хвилин. Потім додаємо лимонну кислоту і варимо ще 40 хвилин. В процесі потрібно прибирати піну. З додаванням кислоти гриби стануть більш привабливими – акуратними і світлими.

Крок 5. Відкидаємо відварені гриби на друшляк, даємо стекти воді.

Крок 6. В іншій каструлі кип’ятимо маринад з води, солі, цукру і спецій. Опускаємо в нього гриби, варимо 5 хвилин і вливаємо оцет.

Крок 7. Розливаємо частування по стерилізованим банкам. Закриваємо кришками, ставимо догори дном, закутуємо і даємо повністю охолонути.

Крок 8. Білі гриби на зиму з лимонною кислотою готові. Можна прибирати на зберігання в холодильник.

Смажені білі гриби на зиму

Смажені білі гриби на зиму – це оригінальне частування, яке яскраво урізноманітнює меню домашніх заготовок. Цікава грибна закуска нікого не залишить байдужою. Крім того, таке частування вийде дуже поживним і апетитним. Обов’язково беріть на замітку наш покроковий рецепт.

Час готування – 1 година 30 хвилин

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 0,5 л.

Інгредієнти:

  • Гриби білі – 1 кг
  • Масло рослинне – 300 мл
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Сіль – 3 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Відміряємо потрібну кількість основного інгредієнта для заготівлі смажених білих грибів на зиму.

Крок 2. Перебираємо, чистимо і промиваємо гриби.

Крок 3. Розділяємо їх на невеликі скибочки.

Крок 4. Розігріваємо сковороду. Вливаємо сюди більше половини рослинного масла. Викладаємо гриби солимо їх.

Крок 5. Смажимо на слабкому вогні 1 годину під кришкою, періодично помішуючи. Після гриби розкладаємо по стерилізованим банкам.

Крок 6. Кип’ятимо вершкове масло з рештою рослинним. Заливаємо цією сумішшю гриби. Закриваємо банки капроновими кришками і даємо повністю охолонути. Зберігаємо в холодильнику. Якщо хочете закрити металевою кришкою і зберігати в погребі, то заготовки стерилізуйте в киплячій воді 1 годину.

Крок 7. Смажені білі гриби на зиму готові. Прибирайте на зберігання!