Щука в духовці – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Щука – це одна з найбільш корисних і доступних риб, яка часто буває на наших столах. І якщо запекти її цілком, нафарширувати овочами або замаринувати в сметанному соусі та подати гостям – будьте впевнені, що ваш святковий стіл запам’ятають надовго. І як би складно не здавалося приготувати таку страву в домашніх умовах, докладні рецепти з фото стануть для вас найкращим помічником і порадником.

Щука, запечена в духовці

Прикрасою будь-якого застілля запросто стане цілісна щука, запечений у духовій шафі. Така страва обов’язково по достоїнству оцінять всі любителі морепродуктів і вишуканих смаків.

Інгредієнти на
5 порц.

  • Щука 1 шт.
  • Майонез столовий молочний 100 мл
  • Гірчиця 80 мл
  • Сіль 40 гр.
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Лимон 40 гр.
  • Листовий салат 20 гр.
  • Гранат 170 гр. зерен

Процес приготування:

  1. Як смачно запекти щуку в духовці цілком? Для свого ж зручності викладаємо всі продукти, зазначені в списку, на робочу поверхню.
  2. Ретельно промиваємо рибу під водою, очищаємо від луски, нутрощів і плавників, кожні 5-7 сантиметрів робимо глибокі надрізи.
  3. Для заправки: у глибокій піалі змішуємо майонез, гірчицю, сіль, мелений перець і сік лимона.
  4. Інтенсивно перемішуємо компоненти до однорідної консистенції.
  5. Деко або форму для запікання застеляємо пергаментом і поверх кладемо щуку, з усіх боків промазану заправкою.
  6. Випікаємо протягом 45-50 хвилин при 190 градусах до утворення рум’яної скоринки.
  7. Прикрашаємо тушку часточками лимона, подрібненим листям салату, краплями майонезу і зернами граната. Приємного апетиту!

Як запекти фаршировану щуку в духовці?

З приготуванням фаршированої щуки впорається навіть недосвідчений кулінар, якщо слідувати докладного рецептом з покроковими фото. Начиняємо рибну тушку овочами, щучим філе і розмоченим білим хлібом – пальчики оближеш!

Час готування – 1 ч. 20 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Щука – 1 кг
  • Шпинат – 1 пучок.
  • Морквина – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 1 зуб.
  • Батон – 2 скибочки.
  • Молоко – 50 мл
  • Суміш перців – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Рибу кімнатної температури очищаємо від лусочок.

Крок 2. Надрізаємо голову біля основи, залишаючи її на невеликому лоскуте шкурки, зябра і плавники зрізаємо, акуратно, не пошкоджуючи шкірку, виймаємо нутрощі.

Крок 3. У голови підрізаємо шкірку і плавними рухами руками стягаємо вниз таким чином, щоб можна було легко відокремити філе. Кулінарною ниткою зашиваємо всі порізи.

Крок 4. Далі, відокремлюємо філе від кісточок, позбавляючись навіть від самих дрібних.

Крок 5. В окремому посуді замочуємо у молоці батон, очищаємо від лушпиння овочі.

Крок 6. У глибокій мисці з’єднуємо злегка віджатий хліб, нарізані овочі, шпинат і м’ясо щуки.

Крок 7. Ретельно перебиваємо компоненти до консистенції пюре, в чаші заглибного блендера.

Крок 8. Приправляємо начинку сіллю і сумішшю перців – перемішуємо.

Крок 9. Заповнюємо шкірку риби начинкою, надаючи їй природну форму.

Крок 10. Щільно загорнути заготівлю харчовою плівкою разом з головою і відправляємо в духовку при температурі 190 градусів на 25-30 хвилин.

Крок 11. Готову щуку злегка остуджуємо, знімаємо плівку і нитки, нарізаємо порційними шматочками.

Крок 12. Прикрашаємо апетитну тушку лимоном і зеленню. Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування щуки з картоплею в духовці

Приготуємо неймовірно смачну щуку під гірчично-майонезним соусом відразу ж з гарніром з овочів, таких як картопля, стигла гарбуз, цибуля та морква. Така страва чудово підходить, як для святкового столу, так і для різноманітності звичного раціону вашої сім’ї.

Час готування – 13 ч.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Щука – 1 кг
  • Картопля – 500 гр.
  • Гарбуз – 200 гр.
  • Майонез – 1 ч. л.
  • Гірчиця – 1 ч. л.
  • Морква – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 5-7 шт.
  • Олія соняшникова – 3 ст. л.
  • Суміш перців – за смаком.
  • Трави італійські – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо інгредієнти: щуку потрошимо і ретельно промиваємо, очищаємо овочі.

Крок 2. В піалі з’єднуємо гірчицю, сіль за смаком та майонез, за допомогою пензлика рясно змащуємо тушку зовні і всередині, залишаємо просочуватися в холоді протягом 8-12 годин.

Крок 3. Коли риба промаринується – нарізаємо часточками картоплю і ненадовго замочуємо в холодній воді, щоб позбутися від надлишків крохмалю.

Крок 4. У глибокій тарілці перемішуємо шматочки гарбуза (без насіння і шкірки), картоплю і половинки або чверті лука (1-2 штуки залишаємо для начинки). Якщо у вас невеликі цибулини, то залишаємо їх цілими.

Крок 5. Посипаємо овочі спеціями і сіллю – заважаємо.

Крок 6. Підливаємо до гарбузі і луку столову ложку масла, знову розмішуємо і викладаємо у форму для запікання – готуємо в духовці близько півгодини при 200 градусах.

Крок 7. На залишках олії пасеруємо дрібно нарізану моркву і ріпчасту цибулю. Размягченными овочами наповнюємо рибну тушку.

Крок 8. Овочі, запечені до напівготовності, акуратно перемішуємо і поверх кладемо фаршировану рибу.

Крок 9. Готуємо при тій же температурі ще 30 хвилин.

Крок 10. До столу подаємо страву прямо з духовки, за бажанням прикрасивши свіжими ягідками журавлини. Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт щуки, запечена в сметані

Немає нічого смачнішого, ніж щука, приготована в духовій шафі в сметані. При такій готуванні, м’ясо самостійно відходить від кісток і має ніжний і тонкий вершковий аромат, завдяки чому, чудово поєднується з різними гарнірами.

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Щука – 1.3 кг
  • Сметана 20% – 300 мл
  • Цибуля – 500 гр.
  • Яйця – 2 шт.
  • Спеції для риби – 1 щіпка.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Перець чорний мелений – 1 щіпка.

Процес приготування:

Крок 1. Головки цибулі очищаємо від лушпиння і ріжемо на тонкі пір’я.

Крок 2. Нарізані овочі кладуть рівним шаром на дно форми для запікання з високими бортиками, посипаємо сіллю і перцем.Крок 3.Рибу розрізаємо вздовж черевця, виймаємо нутрощі і старанно промиваємо під струменем води.

Крок 4. Також видаляємо голову, хвіст і плавники, філе нарізаємо шматочками, а потім кожен сегмент ще на дві частини.

Крок 5. Поверх овочевий подушки розкладаємо порційні шматочки риби.

Крок 6. В піалі змішуємо яйця, невелику кількість солі, спеції і сметану.Крок 7. Отриманої заправкою щедро поливаємо шматочки щуки і відправляємо запікатися на півгодини при температурі 180 градусів.

Крок 8. Після закінчення часу, риба набуде апетитний золотистий відтінок.

Крок 9. До столу подаємо в гарячому вигляді з вашим улюбленим гарніром і зеленню. Приємного апетиту!

Соковита і ніжна щука, запечена у фользі

Сьогодні вашій увазі представляється неймовірно смачний рецепт приготування щуки в духовці. Лише раз, приготувавши рибу таким способом, ви будете вдаватися до нього постійно, що і зовсім не дивно, адже м’ясо, напрацьоване навіть від дрібних кісточок – це дуже ніжно і смачно.

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Тушка щуча – 1 шт.
  • Лимон – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Сік лимонний – 30-50 мл
  • Розмарин – 3 гілочки.
  • Масло оливкова – 2 ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Рибу попередньо розморожуємо або спочатку купуємо свіжу тушку.Крок 2. Потрошимо щуку, очищаємо від луски і зябер, ретельно промиваємо водою і обсушуємо за допомогою паперових рушників. Після, рясно поливаємо рибу соком лимона і залишаємо просочуватися на 20 хвилин.

Крок 3. Цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо під проточною водою і нарізаємо кільцями. На шматочок фольги, складений удвічі, викладаємо цибульні кільця.

Крок 4. Вимитий лимон нарізаємо кружальцями середньої товщини, розмарин відокремлюємо від жорсткого стебла.

Крок 5. Вимочену в лимонному соці щуку, старанно натираємо сіллю і перцем, збризкуємо оливковою олією. Всередину кладемо пару шматочків лимона і гілочок ароматних трав.Крок 6. Поверх цибулі подушки укладаємо рибу і щільно обертаємо фольгою, випікаємо протягом 20 хвилин при 180 градусах.

Крок 7. Для отримання апетитної рум’яної скоринки по верху риби, після закінчення часу, акуратно розгортаємо фольгу і готуємо страву ще 5-8 хвилин.

Крок 8. Святкове і неймовірно смачна страва відразу ж подаємо до столу в поєднанні з розсипчастим білим рисом. Приємного апетиту!

Щука, запечена шматочками в духовці

При запіканні рибки, попередньо нарізаною порційними шматочками – це дуже зручно + процес приготування для господині значно спрощується, адже нарізану щуку набагато простіше очистити від нутрощів і дрібних кісточок.

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 5.

Склад:

  • Щука – 1 шт.
  • Сік лимонний – 3 ст. л.
  • Приправи – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – 2-3ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Готування починаємо з оброблення риби: очищаємо тушку від луски, нутрощів, плавники і голови – обполіскуємо водою.Крок 2. Потім, ріжемо щуку на порційні шматочки, близько двох сантиметрів завтовшки. Поливаємо соком лимона, посипаємо приправами, сіллю і перцем – залишаємо маринуватися на 10-15 хвилин.

Крок 3. Після закінчення часу, перекладаємо рибні «стейки» у форму для запікання, промазану соняшниковою або оливковою олією.

Крок 4. Випікаємо страва 25 хвилин при 180 градусах.

Крок 5. Рум’яні і ароматні шматочки перекладаємо на плоске блюдо і приступаємо до трапези. Приємного апетиту!

Як приготувати щуку з овочами в духовці?

Запечена щука – це споконвічно російська страва, яке часто прикрашають святкові столи з будь-якого приводу. Ніжне і ситне м’ясо ідеально поєднується з печеними овочами та різними соусами, тому кожен може знайти варіант, який, напевно, йому сподобається. А ось риба в духовій шафі припаде до смаку навіть тим, хто не вважає себе любителем морських і річкових мешканців.

Час готування – 1 ч. 10 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 2-3.

Склад:

  • Щука – 1 кг.
  • Сметана (жирна) – ½ Склянки
  • Кабачок молодий – 1 шт.
  • Перець гострий – 1 шт.
  • Помідори – 1 шт.
  • Помідори «черрі» — 6-8 шт.
  • Базилік свіжий – 2-3 гілочки.
  • Масло вершкове – 1 ст. л.
  • Сік лимонний – 1-2 ч. л.
  • Коріандр – ½ ч. л.
  • Цукор-пісок – ½ ч. л.
  • Паприка солодка – ¼ ч. л.
  • Сіль – ½ ч. л.
  • Перець чорний горошком – 4-5 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Розбираємо щуку: відрізаємо хвіст, голову, плавники, очищаємо луску, потрошимо і залишаємо лише філе – промиваємо й обсушуємо.

Крок 2. Овочі гарненько обполіскуємо під струменем води і викладаємо на рушник, щоб зайва волога вбралася.

Крок 3. Відокремлюємо філе від шкірки і по можливості видаляємо дрібні і великі кістки. М’ясо розрізаємо уздовж, щоб вийшло 4 шматочки приблизно одного розміру.

Крок 4. У ступці розминаємо горошини перцю і коріандру, велику сіль – перетираємо до консистенції порошку і злегка посипаємо рибу. Після, збризкуємо невеликою кількістю соку лимона.

Крок 5. Поки риба маринується, займемося овочами. Форму для запікання змащуємо маслом і викладаємо внапуск тонкі скибочки молодого кабачка і великого помідора, зверху хаотично розподіляємо гуртки гострого перцю, попередньо очищеного від насіння і щільних перегородок – приправляємо.

Крок 6. У сметану додаємо солодку паприку, цукровий пісок і щіпку солі – перемішуємо і ½ частиною змащуємо овочі, розподіляємо рівним шаром. Поверх кладемо щуку, просочену приправами і лимоном.

Крок 7. Залишками сметанною заправки поливаємо рибу.

Крок 8. Випікаємо 45-50 хвилин при температурі 200 градусів.

Крок 9. Рум’яну рибку розкладаємо по порційних тарілках і доповнюємо половинками помідорів «черрі» та листочками ароматного базиліка. Приємного апетиту!

Швидкий і простий рецепт щуки з майонезом

Приготуємо щуку за неймовірно смачним рецептом, секрет якого полягає в додаванні імбиру, соєвого соусу і майонезу. А добавки у вигляді соковитих стиглих томатів та сиру, надають страві особливу пікантність і вишуканість.

Час готування – 1 ч. 20 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 2.

Склад:

  • Філе щуки – 350 гр.
  • Лимон – 25 гр.
  • Корінь імбиру – 10 гр.
  • Соус соєвий – 30 мл
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Перець чорний мелений – 1 щіпка.
  • Спеції для риби – 1-2 щіпки.
  • Масло соняшникове – 30 мл
  • Майонез – 25 гр.
  • Помідори – 50 гр.
  • Сир «моцарелла» – 50 гр.
  • Петрушка – 10 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Рибне філе очищаємо від луски і ретельно промиваємо під водою, змиваючи все слиз.

Крок 2. З декількох шматочків лимона вичавлюємо сік і рясно поливаємо щуку.

Крок 3. Корінь імбиру подрібнюємо за допомогою терки і відправляємо в філе.

Крок 4. Так само вливаємо соєвий соус, додаємо спеції, сіль і даємо рибці настоятися мінімум півгодини, а краще, щоб вона постояла ніч в холодильнику.

Крок 5. Просочену приправами, лимоном і імбиром щуку, обсмажуємо на краплі олії до готовності.

Крок 6. Гаряче філе перекладаємо у форму для запікання, попередньо застелену фольгою і зверху змащуємо майонезом.

Крок 7. На соус кладемо шматочки стиглого томату.

Крок 8. Посипаємо натертим сиром і відправляємо в духовку при температурі 180 градусів на 20 хвилин. Цього часу буде досить, щоб сир розплавився, а помідор пустив сік і просочив рибу.

Крок 9. Готову страву присипаємо подрібненою петрушкою і насолоджуємося неймовірно смачною вечерею або обідом. Приємного апетиту!

Як запекти щуку з морквою і цибулею в духовці?

Поєднання таких овочів, як ріпчасту цибулю і моркву – це ідеальне доповнення до будь-якої страви, яке буде чудово відтіняти смак основних інгредієнтів, а м’ясо щуки не є винятком і відмінно гармонує з овочами.

Час готування – 1 ч. 30 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 3.

Інгредієнти:

  • Щука – 1 кг
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Лимон – ½ шт.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції для риби – на смак.

Процес приготування:

Крок 1. Для швидкості дій готуємо продукти за списком.

Крок 2. Приготуємо зажарку для начинки: очищену моркву натираємо на тертці, а цибулю нарізаємо тонкими кільцями або півкільцями.Крок 3. Пасеруємо овочі на невеликій кількості рослинного масла.

Крок 4. Потрошенную рибну тушку ретельно промиваємо водою і насухо витираємо, після, для нейтралізації специфічного запаху, збризкуємо і натираємо лимонним соком.

Крок 5. Просочену кислим соком щуку, приправляємо сіллю і приправою.

Крок 6. Всередину черевця кладемо ¾ частини овочевої начинки.Крок 7. Кожні кілька сантиметрів защипливаем очеревину за допомогою зубочисток або зашиваємо кулінарною ниткою. Зверху розподіляємо залишки овочів для декору.

Крок 8. Обертаємо заготовку в щільну фольгу і відправляємо в духовку при температурі 160 градусів на 40-50 хвилин (час може змінюватись в залежності від вашої печі і розміру тушки).

Крок 9. Після закінчення часу, викладаємо рибку на плоске блюдо і приступаємо до дегустації. Приємного апетиту!

Простий покроковий рецепт щуки з лимоном у фользі

Лимон – настільки універсальний продукт, що його використовують і поєднують з різними інгредієнтами, але особливо він гарний у поєднанні з рибою, а саме – щукою. Сильний смак і аромат цитрусового фрукта насичує м’ясо і додає йому особливу кислинку, яка, до речі, повністю «вбиває» річковий запах.

Час готування – 1 ч. 25 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 4-6.

Інгредієнти:

  • Щука – 2 шт.
  • Лимон – 1 шт.
  • Майонез – 2 ст. л.
  • Олія соняшникова – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції для риби – на смак.

Процес приготування:

Крок 1. Тушку потрошимо, відрізаємо голову, хвіст і плавники, зчищають луску і нарізаємо порційними шматочками, товщиною близько 2-3 сантиметрів – ретельно промиваємо.Крок 2. Посипаємо нарізану щуку спеціями і сіллю, додаємо майонез і добре перемішуємо.

Крок 3. Залишаємо рибку просочуватися маринадом на 20-30 хвилин.

Крок 4. Форму застеляємо фольгою, змащуємо тонким шаром олії і викладаємо рибні шматочки. Між кожним «стейком» кладемо тонку часточку лимона. При бажанні, зверху трохи присипаємо приправою.

Крок 5. Випікаємо щуку 35-40 хвилин при температурної позначки 170 градусів, до утворення апетитною і хрусткої скориночки. Приємного апетиту!