Гречаники – 8 рецептів приготування з покроковими фото

Гречаники — традиційне блюдо в білоруській та українській кухні. Його готують в духовці або на сковороді з гречаної крупи та інших продуктів. У складі може бути м’ясний фарш, гриби або овочі. Частування подають до столу з гарніром або соусом. До виконання кулінарної ідеї використовуйте добірку з 8-і різноманітних покрокових рецептів.

Гречаники з фаршем в томатному соусі на сковороді

Поживні гречаники можна приготувати з додаванням м’ясного фаршу в томатній пасті. Так продукт вийде неймовірно соковитим, ніжним смаком і ароматним. Подавати до обіду з картопляним пюре та іншими гарнірами.

Інгредієнти на
2 порц.

  • Свинячий фарш 200 гр.
  • Курячий фарш 200 гр.
  • Гречка 80 гр.
  • Цибуля ріпчаста 2 шт.
  • Томатна паста 2 ст. л.
  • Яйце куряче 1 шт.
  • Борошно 5 ч. л.
  • Вода 400 мл
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Цукор-пісок-1 ч. л.
  • Масло рослинне для смаження

Процес приготування:

  1. Гречаники з фаршем на сковороді приготувати дуже просто. Варимо гречку у воді в співвідношенні один до двох, остуджуємо її. У глибоку миску кладемо два види фаршу і попередньо відварену гречку. Розбиваємо сюди яйце, солимо і перчимо.
  2. Доповнюємо продукти однієї подрібненої цибулиною. Перемішуємо і посипаємо двома чайними ложками борошна. Знову вимішуємо до однорідності.
  3. В окрему тарілку кладемо дві чайні ложки борошна і розмішуємо її з сіллю і перцем.
  4. З готового фаршу ліпимо акуратні котлетки. Обвалюємо їх у борошні і кладемо на сковороду з олією.
  5. Смажимо з обох боків до рум’янцю.
  6. В іншій сковороді обсмажуємо залишився лук. Доповнюємо його томатною пастою.
  7. В чашці з водою розмішуємо борошно.
  8. Вливаємо суміш в сковороду. Додаємо сіль, перець і цукор. Вимішуємо і готуємо до загустіння.
  9. Далі котлети тушкуємо в томатній пасті близько 20 хвилин на слабкому вогні.
  10. Соковиті гречаники в томатній пасті готові!

Гречаники з фаршем в томатному соусі в духовці

Апетитні гречаники з м’ясним фаршем можна приготувати в духовці з додаванням томатного соусу. Таке частування відмінно доповнить картопляне пюре, свіжі овочі та інші гарніри.

Час приготування: 50 хвилин

Час приготування: 20 хвилин

Порцій – 4

Склад:

  • Фарш курячий – 600 гр.
  • Крупа гречана – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • томатний Сік – 1 л
  • Яйце – 2 шт.
  • Сіль – 3 щіпки.
  • Спеції – за смаком.
  • Сметана – 2 ст. л.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Спочатку відварюємо гречану крупу до готовності.

Крок 2. В окремій тарілці змішуємо курячий фарш з подрібненою цибулею.

Крок 3. Доповнюємо заготівлю сметаною.

Крок 4. Викладаємо сюди гречку. Посипаємо продукти сіллю, спеціями і вимішуємо.

Крок 5. Розбиваємо в масу курячі яйця. Розмішуємо до однорідності.

Крок 6. Ліпимо з отриманого фаршу акуратні котлети і кладемо їх в сковороду з рослинним маслом. Смажимо до яскравого рум’янцю з обох сторін.

Крок 7. Перекладаємо частування у форму для запікання і поливаємо томатним соком.

Крок 8. Випікаємо 20 хвилин при температурі 180 градусів.

Крок 9. Апетитні і соковиті гречаники готові. Пробуйте!

Гречаники з фаршем в сметанному соусі на сковороді

Найніжніші гречаники з м’ясним фаршем виходять з додаванням сметанного соусу. Спробуйте простий рецепт смачного і ситного страви домашнього. Відмінна ідея для вашого обіду або вечері.

Час приготування: 50 хвилин

Час приготування: 20 хвилин

Порцій – 4

Інгредієнти:

  • Фарш м’ясний – 1 кг
  • Крупа гречана – 150 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Борошно – 4 ст. л.
  • Сметана – 4 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Промиваємо гречану крупу і відварюємо до готовності, охолодити.

Крок 2. Цибуля ділимо на дві половинки. Одну нарізаємо ножем, іншу – подрібнюємо в блендері.

Крок 3. У глибокій мисці з’єднуємо гречку, фарш, яйце, подрібнену в блендері цибулю, сіль і перець. Вимішуємо до однорідності.

Крок 4. З отриманого фаршу ліпимо котлети і обвалюємо їх у борошні.

Крок 5. Смажимо продукт в рослинному маслі до рум’яної скоринки з двох сторін.

Крок 6. Окремо обсмажуємо залишився цибулю з тертою морквою.

Крок 7. Коли овочі стануть м’якими, доповнюємо їх лавровим листком, сметаною. Також заливаємо водою (200 мл).

Крок 8. Занурюємо сюди котлети. Тушкуємо на слабкому вогні близько 20 хвилин.

Крок 9. Ніжні гречаники в сметанному соусі готові!

Як запекти гречаники з фаршем в сметанному соусі в духовці?

Смачно запекти гречаники з м’ясним фаршем можна в сметанному соусі. Так продукт вийде неймовірно ніжним, м’яким і соковитим. Порадуйте своїх близьких поживним обідом або вечерею.

Час готування: 1 год

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 4

Склад:

  • Фарш курячий – 600 гр.
  • Крупа гречана відварна – 2 склянки
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Яйце – 2 шт.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Сіль – 0,3 ч. л.
  • Перець чорний мелений – 2 щіпки.

Для соусу:

  • Сметана – 300 гр.
  • Часник сушений – 0,5 ч. л.
  • Сіль – 0,2 ч. л.
  • Перець чорний мелений – 2 щіпки.

Процес приготування:

Крок 1. Натираємо моркву на тертці і подрібнюємо цибулю.

Крок 2. Обсмажуємо овочі в олії до м’якого стану.

Крок 3. У готову гречану кашу додаємо обсмажені овочі і все перемішуємо.

Крок 4. Сюди ж кладемо курячий фарш, сіль і мелений перець.

Крок 5. Розбиваємо в масу курячі яйця і гарненько все перемішуємо.

Крок 6. Формуємо з отриманого фаршу акуратні кульки. Кладемо їх у форму для запікання. Ставимо страву в розігріту до 190 градусів духовку на 20 хвилин.

Крок 7. В окремому посуді розмішуємо сметану з часником, сіллю і перцем.

Крок 8. Напівготове блюдо дістаємо з духовки.

Крок 9. Змащуємо частування рясно сметаною і готуємо ще 10 хвилин.

Крок 10. Ніжні і соковиті гречаники в духовці готові. Пробуйте!

Соковиті гречаники з курячим фаршем

Соковиті гречаники виходять з додаванням курячого фаршу. Блюдо вийде поживним, корисним і дуже смачним. Подавайте його з вашими улюбленими гарнірами, свіжими овочами та соусом.

Час приготування: 40 хвилин

Час приготування: 15 хвилин

Порцій – 2

Склад:

  • Фарш курячий – 500 гр.
  • Крупа гречана – 0,5 склянки
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Сухарі панірувальні – 3 ст. л.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Відварюємо гречку і з’єднуємо її з фаршем, подрібненою цибулею, сіллю, перцем, яйцем і спеціями.

Крок 2. Вимішуємо продукти до однорідності.

Крок 3. Ліпимо з заготівлі акуратні котлетки і обвалюємо їх у панірувальних сухарях.

Крок 4. Прогріваємо сковороду з маслом і кладемо сюди підготовлений продукт. Смажимо до золотистої скоринки з обох сторін.

Крок 5. Яскраві і смачні гречаники з курячим фаршем готові!

Пісні гречаники без м’яса

Пісний рецепт домашніх гречаників порадує всіх веганів і вегетаріанців.
Ситна і корисна страва готують без додавання м’яса і молочних продуктів. Беріть на замітку простий покроковий рецепт.

Час готування: 1 год

Час приготування: 30 хвилин

Порцій – 2

Інгредієнти:

  • Крупа гречана – 1 склянка
  • Картопля – 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Вода – 0,5 склянки
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Зелень для подачі.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Промиваємо гречану крупу і відварюємо її до повної готовності.

Крок 2. Подрібнюємо цибулю з морквою, які заздалегідь очищаємо від шкірки.

Крок 3. Картоплю натираємо на тертці і віджимаємо від вологи. З’єднуємо її з гречкою, сіллю і приправою. Вимішуємо до однорідності.

Крок 4. З отриманої маси ліпимо акуратні котлети.

Крок 5. Перекладаємо заготовки на сковороду з рослинним маслом і смажимо їх до рум’янцю.

Крок 6. Окремо обсмажуємо цибулю з морквою до м’якого стану.

Крок 7. Шарами викладаємо гречаники і овочі в сковороду. Вливаємо трохи води і тушкуємо блюдо 20 хвилин.

Крок 8. Через час, яскраві пісні гречаники готові, пробуйте!

Гречаники з курячою печінкою в домашніх умовах

Цікава кулінарна ідея для вашого домашнього столу – гречаники з курячою печінкою. Продукт порадує оригінальним смаком і простим процесом приготування. Спробуйте!

Час готування: 1 год

Час приготування: 20 хвилин

Порцій – 6

Склад:

  • Печінка куряча – 700 гр.
  • Крупа гречана – 1 склянка
  • Вода – 2 склянки
  • Борошно – 2 ст. л.
  • Масло рослинне – 100 мл
  • Яйце – 2 шт.
  • Сухарі панірувальні – 1 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо продукти за списком.

Крок 2. Гречку гарненько промиваємо під водою і відварюємо до готовності.

Крок 3. Курячу печінку промиваємо і обтираем її паперовими рушниками.

Крок 4. Подрібнюємо за допомогою м’ясорубки ріпчасту цибулю.

Крок 5. Також чинимо і з печінкою.

Крок 6. В печінкову масу опускаємо гречану крупу.

Крок 7. Сюди ж опускаємо яйця, додаємо сіль, перець.

Крок 8. Всипаємо борошно з панірувальними сухарями і ретельно вимішуємо.

Крок 9. Даємо тісту настоятися протягом 5-10 хвилин.

Крок 10. Прогріваємо сковороду з олією. Ложкою викладаємо сюди заготовку з гречки і печінки.

Крок 11. Обсмажуємо частування до рум’яної скоринки з обох сторін.

Крок 12. Ситні гречаники з курячою печінкою готові!

Покроковий рецепт приготування гречаників з грибами

Апетитні гречаники можна приготувати з додаванням грибів. Блюдо виходить пісним і підходить для вегетаріанської кухні. Використовуйте просту кулінарну ідею, щоб порадувати своїх рідних.

Час готування: 1 год

Час приготування: 20 хвилин

Порцій – 2

Склад:

  • Крупа гречана – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Гриби свіжі – 300 гр.
  • Гриби сушені – 1 щіпка.
  • Зелень – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сухарі панірувальні – 50 гр.
  • Масло рослинне – 6 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Відварюємо гречану крупу до готовності.

Крок 2. Очищаємо цибулю з морквою, а після подрібнюємо їх.

Крок 3. Дрібно ріжемо печериці і обсмажуємо їх з овочами близько 20 хвилин.

Крок 4. Подрібнюємо сушені гриби і відправляємо їх у обжарку для посилення аромату.

Крок 5. За допомогою блендера подрібнюємо готову гречку. Розмішуємо її з грибами, сіллю і перцем.

Крок 6. З отриманої маси ліпимо акуратні котлетки, обвалюємо їх у панірувальних сухарях і смажимо до рум’янцю з кожної сторони.

Крок 7. Смачні гречаники з грибами готові. Подавайте їх до столу з зеленню і соусом до смаку.