Палтус в духовці – 8 рецептів приготування з покроковими фото

Палтус в духовці – гарантовано смачну вечерю для всієї родини. Ця риба не примхлива, ніжна, без дрібної кісточки і при запіканні не потребує додавання олії, що важливо для правильного харчування. Для розкриття смаку до палтуса нерідко додають різні приправи. Запікати палтус цілком, шматочками, або в фользі з додаванням овочів або під сирною скоринкою – вибір господині.

Як смачно запекти палтус в духовці?

Запікання палтуса в духовці є найпростішим способом його приготування. М’ясо цієї риби відрізняє щільна і м’яка текстура з практичною відсутністю кісток. Хоча риба має виражений рибний запах, але в готовій страві він змінюється на приємний аромат. Ця риба не потребує великому наборі спецій, завжди виходить смачною і добре підходить для правильного або дієтичного харчування.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Палтус 1 шт.
  • Лимон 1 шт.
  • Сіль за смаком
  • Приправи за смаком
  • Масло рослинне для змащування

Процес приготування:

  1. Як смачно запекти палтус в духовці? Розморожену тушку палтуса очищаємо від луски, видаляємо нутрощі і добре промиваємо під проточною водою. Плавці звичайно залишаються.
  2. змащуємо Рослинним маслом будь-яку форму для запікання і кладемо на неї підготовлену тушку. З обох сторін посипаємо палтуса сіллю і спеціями, якщо вирішили додати до риби.
  3. Лимон промиваємо і розрізаємо навпіл. Соком половинки лимона поливаємо тушку також з обох сторін.
  4. Потім форму щільно прикривають шматочком фольги, змащеною з внутрішньої сторони маслом, щоб не прилипла до рибі при запіканні. Запікаємо тушку палтуса в духовці, розігрітій до 200°С протягом 30 хвилин.
  5. Потім фольгу прибираємо і продовжуємо запікання ще 15 хвилин. Запеченого палтуса поділяємо на порційні шматочки або подаємо до столу цілком. Приємного апетиту!

Як приготувати філе палтуса в духовці?

Запечене в духовці філе палтуса багато вважають статусним блюдом, яке вказує на важливий привід застілля. Для запікання використовується морожене рибне філе, покрите «крижаний глазур’ю». Готується блюдо швидко і нескладно. Палтус в маринуванні і набір спецій не потребує. Він доповнюється тільки морквою з цибулею або сметаною заливкою. В рецепті пропонується два варіанти запікання в духовці філе.

Час приготування: 1 годину 50 хвилин.

Час приготування: 35 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Палтус – 3 шт. (700 гр.).
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Сік лимона – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло вершкове – 1 ст. л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сметана 15-20% – 150 гр.
  • Базилік сухий – за смаком.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Заморожене філе палтуса в окремому посуді залийте холодною водою, щоб швидко розтанула льодова кірка і філе розморозилося. Воно дуже ніжне і поводитися з ним треба обережно. Вологу з риби приберіть кухонним рушником.

Крок 2. Потім філе розріжте на чотири порційних шматка, по своєму смаку посипте їх сіллю з чорним перцем і полийте лимонним соком. Залиште палтус на 10 хвилин для маринування.

Крок 3. Цибулю і моркву почистіть і наріжте тонкими слайсами, що зручніше зробити за допомогою кухонних гаджетів. Тонка нарізка овочів важлива, щоб вони швидко запеклися.

Крок 4. На шматок паперу для випічки (40х40 см) укладіть шар нарізаних овочів та їх трохи посоліть і поперчіть.

Крок 5. Поверх овочів помістіть 2 шматочка філе палтуса.

Крок 6. Потім філе покрийте шаром овочевий нарізки і на кожен шматок покладіть трохи вершкового масла. Воно додасть рибі приємний вершковий смак, але ви можете замінити його рослинним.

Крок 7. Філе з овочами загорніть папером, і краї її щільно скрутіть трубочками, сформувавши конверти з палтусом.

Крок 8. Таким чином, перед приходом гостей можна заздалегідь зробити такі конверти, поклавши їх в холодильник, і залишиться тільки запекти їх в духовці.

Крок 9. Для другого варіанту змішайте яйце зі сметаною, додавши до нього сіль з перцем і трохи сухого базиліка. Підготовлене філе палтуса укладіть в змащену вершковим маслом форму на овочеву подушку.

Крок 10. Потім філе залийте сметанним соусом.

Крок 11. Конверти та форму з філе палтуса розташуйте на деку. Запікайте його в духовці, розігрітій до 180°С протягом 20 хвилин. Фольгу з форми зніміть за 5 хвилин до кінця запікання.

Крок 12. Конверти з запеченим філе покладіть на тарілки, тільки хрестоподібно розрізавши краю паперу.

Крок 13. Запечене філе палтуса у формі перед подачею розкладіть по тарілках. Страва гарно декорують зеленню і подайте до столу. Приємного апетиту!

Соковитий палтус у фользі в духовці

З цілком запеченого в духовці палтуса виходить ніжне і соковите блюдо. М’ясо його не містить дрібних кісточок, і структура його при запіканні не порушується, що дозволяє розкладати рибу на тарілки. Запікаємо тушку палтуса у фользі. В рецепті вам пропонується гарна подача риби з полуницею, зеленню і редискою (смак палтуса з полуницею чудово поєднується), яку називають «королівською» і подають до святкового столу.

Час приготування: 1 годину 15 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 8.

Склад:

  • Палтус – 3 кг
  • Лимон – 1 шт.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Суміш перців – за смаком.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Для подання:

  • Полуниця – 8 шт.
  • Редис – 8 шт.
  • Лимон – 1 шт.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Тушку палтуса підготуйте до запіканню. Зіскоблити ножем дрібну луску з шкіри. Ретельно видалити всі нутрощі.

Крок 2. Потім видалити плавники і хвіст. Рибу помийте під проточною водою і насухо витріть кухонним рушником.

Крок 3. Деко застеліть складеної вдвічі фольгою. Промийте пучок петрушки і лимон. Потім лимон наріжте разом з шкіркою тонкими кружечками і покладіть їх на деко. Між лимоном розкладіть гілочки петрушки.

Крок 4. Тушку палтуса натріть з обох боків сумішшю солі, цукру і меленого перцю і покладіть її на деко. Поверх риби насипте різнокольорові горошки перцю. Потім намажте тушку рослинним маслом.

Крок 5. Розігрійте духовку до 230°С. Фольгу навколо палтуса щільно загорніть. Потім рибу поставте в розігріту духовку на 30 хвилин.

Крок 6. Через півгодини запікання, зменшіть температуру духовки до 200°С і запікайте палтус 15 хвилин. Потім краї фольги зверху розгорніть і запікайте рибу ще 15 хвилин, щоб вона зверху зарум’янилася.

Крок 7. Для палтуса важливо не перетримувати його в духовці, тому тривалість запікання визначайте за розміром тушки і особливостям вашої духовки.

Крок 8. Запеченого палтуса обережно і двома лопатками перекладіть на сервірувальне блюдо. Красиво наріжте полуницю, редис і лимон, зелень для «королівського» декору.

Крок 9. Фруктовою нарізкою блюдо декоруйте на свій розсуд і можете подавати до столу.

Крок 10. Запечений у фользі палтус лопаткою добре поділяється на порційні шматочки і разом з редисом і фруктами сподобається вам своїм смаком. Приємного апетиту!

Стейки палтуса, запечені в духовці

Стейки палтуса смачні при будь-якому способі їх приготування, але максимально смак їх розкривається при запіканні в духовці. У цьому рецепті запікаємо стейки на овочевій подушці з цибулі і картоплі. У вас вийде чудове блюдо для сімейного вечері, та й до того ж дієтичне.

Час приготування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 8.

Склад:

  • Палтус – 800 гр.
  • Картопля – 1 кг
  • Цибуля – 1 шт.
  • Масло оливкове – 40 мл
  • Сіль – за смаком.
  • Сік лимона – за смаком.
  • Перець запашний мелений – за смаком.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Картопля очистіть від шкірки, промийте, струсіть на друшляку зайву рідину і потім наріжте його невеликими брусочками.

Крок 2. Дрібно наріжте велику очищену цибулину.

Крок 3. Тушку палтуса очистіть від дрібної луски, видалити всі нутрощі і потім тушку ретельно промийте під проточною водою. У риби відріжте плавці з хвостом і обсушіть тушку кухонним рушником. Потім гострим ножем наріжте палтус стейками товщиною до 3 див.

Крок 4. Кожен стейк зі всіх сторін по своєму смаку посоліть, поперчіть і збризніть лимонним соком, який не тільки поліпшить смак палтуса, але і збереже його текстуру при запіканні.

Крок 5. У форму для запікання перекладіть картопляні брусочки.

Крок 6. Поверх їх покладіть нашатковану цибулю, додайте сіль, перець, оливкова олія і все перемішайте. Потім нарізку розподіліть рівним шаром.

Крок 7. Запікайте овочі в духовці, розігрітій до 190°С протягом 25 хвилин.

Крок 8. Потім форму з овочами вийміть з духовки і зверху розкладіть їх стейки палтуса. Запікайте стейки при тій же температурі ще 30 хвилин.

Крок 9. Після закінчення запікання перевірити на готовність картоплю. Дайте страві 10 хвилин настоятися в вимкненій духовці. Потім стейки разом з овочами розкладіть в тарілки і подайте до столу. Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт палтуса з картоплею в духовці

Палтус цінують за його високу смакову якість, відсутність дрібних кісточок, і рецептів його приготування багато як для повсякденного меню, так і для святкового столу. У цьому рецепті запікаємо палтус в духовці з картоплею і під вершковим соусом.

Час приготування: 40 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 2.

Склад:

  • Філе палтуса – 350 гр.
  • Картопля – 500 гр.
  • Цибуля-шалот – 50 гр.
  • Помідори – 2 шт.
  • Сир твердий – 50 гр.
  • Масло – для змазування.

Для соусу:

  • Вершки 10-20% – 7 ст. л.
  • Сметана – 3 ст. л.
  • Гірчиця – 1 ч. л.
  • Сік лимона – 1 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Спочатку підготуйте у вказаній в рецепті кількості всі інгредієнти для цієї страви.

Крок 2. Філе палтуса наріжте невеликими порційними шматочками. Потім по своєму смаку посипте сіллю і перцем і залиште на півгодини. Овочі почистіть, промийте і наріжте тонкими скибочками.

Крок 3. Картопляну нарізку промийте холодною водою і потім зваріть до напівготовності у воді з невеликою кількістю солі.

Крок 4. В окрему чашу покладіть всі інгредієнти для соусу і їх віночком збийте до однорідного стану.

Крок 5. Будь-яку глибоку форму для запікання змастіть шматочком вершкового масла і на неї перекладіть рівним шаром 2/3 вареної картоплі. Поверх картоплі укладіть шматочки філе палтуса.

Крок 6. Потім на рибу укладіть кружечки помідорів і решті картоплю. Поверх картоплі покладіть нарізану цибулю і все посипте сіллю.

Крок 7. Потім залийте палтус з картоплею, приготованим вершковим соусом і посипте подрібненим сиром. Запікайте блюдо в духовці, розігрітій до 180°С протягом 30-35 хвилин.

Крок 8. Потім запечене з картоплею палтуса розкладіть по тарілках, красиво декоруйте і можете подавати до столу. Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування палтуса з овочами в духовці

Цей рецепт запікання в духовці палтуса з овочами призначений для зайнятих господинь. З овочів беремо моркву, селеру і зелений лук, які додадуть палтуса особливий аромат. Шматочки риби з овочами укладаємо в конверти з фольги і прибираємо в холодильник. Перед обідом або вечерею конверти з рибою поміщаємо на 12 хвилин у духовку. Все просто, швидко і дуже смачно.

Час приготування: 30 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Філе палтуса – 4 шт. (700 гр.).
  • Морква – 1 шт.
  • Селера – 2 стебла.
  • Пір’я зеленого лука – 4 шт.
  • Масло вершкове розм’якшене – 1/3 склянки
  • Часник – 1 зубок.
  • нарізана Петрушка – за смаком.
  • Естрагон – ½ ч. л.
  • Сіль – ½ ч. л.
  • Перець чорний мелений – ½ ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Почистити моркву. Потім всі овочі (моркву, селеру і зелений лук) добре промити холодною водою і нарізати тонкими кружками.

Крок 2. Будь-яким способом розтопити вершкове масло. Насипати до нього у вказаній в рецепті кількості сіль з чорним перцем, додати подрібнену петрушку, естрагон і зубок часнику. Ці інгредієнти добре перемішати.

Крок 3. Підготувати чотири шматка фольги для запікання. Її можна скласти вдвічі. На фольгу покласти одне філе палтуса. На рибу нанести шар приготованого «зеленого» масла. Поверх масла в один шар викласти овочеву нарізку.

Крок 4. Фольгу навколо риби з овочами щільно загорнути, сформувавши акуратні конверти, щоб масло при запіканні не протекло на деко.

Крок 5. Духовку розігріти до 200-220°С і запікати конверти з палтусом протягом 12 хвилин.

Крок 6. Запечену рибу перекласти на тарілки разом з овочами, полити соком з маслом, декорувати зеленню і страву можна подавати до столу. Приємного апетиту!

Ніжний і дуже смачний палтус з сиром в духовці

Ніжне м’ясо палтуса, швидка термообробка і відсутність дрібної кісточки – за ці якості риба користується популярністю в багатьох сім’ях. Вона добре підходить для дитячого чи дієтичного харчування. У цьому рецепті запікаємо палтус під сиром «Моцарелла» та доповнюємо блюдо селерою з томатами. Розморожування філе краще проводити при домашньої температурі або в холодильнику.

Час приготування: 45 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Філе палтуса – 700 гр.
  • Сир «Моцарелла» – 400 гр.
  • Селера – 4 стебла.
  • Томат – 4 шт.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Приправа для риби – на смак.

Процес приготування:

Крок 1. Правильно розморожене філе палтуса по своєму смаку посипаємо сіллю, чорним перцем і приправою для риби. Потім його трохи обсмажуємо на розігрітій олії протягом 2 хвилин з кожного боку.

Крок 2. Стебла селери на 5 хвилин заливаємо киплячою водою.

Крок 3. З помідорів видаляємо шкірку, хрестоподібно надрізавши шкірку і залив окропом. Потім селера і помідори шаткуємо невеликими кубиками.

Крок 4. У форму для запікання викладаємо шматки філе палтуса. Поверх риби рівним шаром укладаємо овочеву нарізку і посипаємо її сіллю і чорним перцем. «Моцарелу» нарізаємо великими шматочками і розкладаємо її поверх овочевого шару.

Крок 5. Потім форму з палтусом ставимо в духовку, розігріту до 200°С, на 25-30 хвилин. Палтус з сиром в духовці готовий. Можна подавати до столу. Приємного апетиту!

Як запекти палтус в сметані в домашніх умовах?

Палтус, як має біле ніжне м’ясо, при будь-якому способі готування виходить смачним, але особливо смачною і корисною ця риба буває при запіканні в духовці. Готуємо палтуса під сметанним соусом. За бажанням, страву можна доповнити картоплею.

Час приготування: 1 годину 10 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 6.

Інгредієнти:

  • Філе палтуса – 6 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Борошно – 2 ст. л.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Сметана – 4 ст. л.
  • Сир твердий – 100 гр.
  • Каррі – 1 ч.л.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Картопля – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Заздалегідь, правильно розморожене філе палтуса добре обсушити кухонним рушником. Відразу намажте форму для запікання олією.

Крок 2. Підготовлене рибне філе покладіть у форму.

Крок 3. Очищені цибулини наріжте тонкими півкільцями.

Крок 4. На сковорідці розігрійте вершкове масло і обсмажте на ньому дві ложки борошна.

Крок 5. У сковорідку до борошні перекладіть цибульну нарізку і обсмажте її до легкого рум’яного кольору.

Крок 6. Потім обсмаженою цибулею рівномірно покрийте рибне філе.

Крок 7. Подрібніть на крупній тертці шматок твердого сиру.

Крок 8. В окремій чашці змішайте 4 ложки сметани з каррі.

Крок 9. До цієї суміші перекладіть тертий сир і добре перемішайте.

Крок 10. Очищену картоплю наріжте тонкими кружальцями і покладіть його у форму поверх шару лука.

Крок 11. Потім поверх картоплі рівним шаром розподілите сметанний соус.

Крок 12. Запікайте блюдо в духовці, розігрітій до 180°С протягом однієї години і до рум’яної скоринки на поверхні.

Крок 13. Запеченого в сметанному соусі палтуса розкладіть по порційних тарілках і можете подавати до столу. Приємного апетиту!