Мусака – 10 рецептів класичної мусака з покроковими фото

Мусака належить до страв грецької кухні. Воно являє собою листкову запіканку під білим соусом. Блюдо виходить соковитим і смачним. Ми зібрали 10 рецептів цього цікавого страви.

Класична рецепт приготування мусака з баклажанами

Це класичний рецепт ситної мусака з фаршем, баклажанами та помідорами. Ніжний фарш запікається між шарами баклажанів та помідорів, поливається блюдо чудовим білим соусом.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Баклажан 2 шт.
  • Помідори 2 шт.
  • Яловичий фарш 450 гр.
  • Картопля 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Кориця ⅕ ч. л.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Петрушка 5 гр.
  • Біле сухе вино 80 мл
  • Для соусу:
  • Масло рослинне 2 ст. л.
  • Борошно пшеничне 30 гр.
  • Масло вершкове 40 гр.
  • Молоко коров’яче 400 мл
  • Сир Пармезан (або інший твердий сир) 50 гр.
  • Яйце куряче 2 шт.
  • Сіль за смаком
  • Мускатний горіх за смаком

Процес приготування:

  1. Як приготувати мусаку за класичним рецептом з баклажанами? Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння і дрібно наріжте. Петрушку дрібно порубаєте ножем.
  2. Помідори помийте, зробіть на них надріз хрест на хрест. Опустіть овочі на 2-4 хвилини в окріп, потім очистіть від шкірки і натріть їх на тертці.
  3. На сковороді обсмажте цибулю до м’якості, потім додати фарш, продовжуйте смажити 3-5 хвилин. Після цього додайте помідорну масу і вино, перемішайте і тушкуйте під кришкою 10 хвилин. Додайте петрушку, корицю, сіль і мелений перець. Тушкуйте до повного випаровування рідини.
  4. Баклажани промийте, наріжте пластинками, посоліть і залиште на 20 хвилин. Потім обсмажте баклажани на олії з двох сторін.
  5. Картоплю помийте, очистіть і наріжте тонкими кружечками. У жароміцну форму викладіть шар картоплі, посоліть його за смаком.
  6. Потім покладіть шар з половини обсмажених баклажанів.
  7. На викладіть баклажани засмажку з фаршем, розрівняйте його.
  8. На фарш покладіть залишилися баклажани.
  9. Сир натріть на середній терці. Яйця збийте вінчиком. На сковороді розтопіть вершкове масло, додайте борошно, добре перемішайте і смажте до золотистого кольору.
  10. Потім на сковороду влийте тепле молоко, перемішайте, щоб не було грудочок, додати спеції і сир. Готуйте соус до однорідного стану.
  11. Гарячий соус перелийте в миску, додайте збиті яйця, перемішайте і залийте їм мусаку.
  12. Запікайте мусаку в духовці, розігрітій до 180 градусів 40 хвилин. Подавайте блюдо в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Як приготувати смачну мусаку з кабачками?

Альтернативний варіант мусака можна приготувати з кабачків. Страва виходить не менш смачним, але більш легким. Фарш для мусака можна взяти будь-по своєму смаку.

Час готування: 120 хв

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 6.

Інгредієнти:

  • Кабачки – 1 кг
  • Картопля варена – 2 шт.
  • Масло оливкове – 100-120 мл
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Фарш м’ясний – 500 гр.
  • Кориця мелена – 0,5 ч. л.
  • Орегано сушений – 0,5 ч. л.
  • Вино червоне сухе – 100 мл
  • Масло вершкове – 75 гр.
  • Борошно пшеничне – 4 ст. л.
  • Молоко – 500 мл
  • Волоський горіх мелений – 1 ст. л.
  • Сир – 150 гр.
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Кабачки, помийте, наріжте тонкими смужками. Картоплю наріжте кружечками.

2. На оливковій олії обсмажте кабачки з двох сторін до золотистого кольору.

3. Цибулю очистіть від лушпиння і дрібно наріжте. Помідори помийте, зробіть на них хрестові надрізи, опустіть на декілька хвилин в окріп. Потім очистіть від шкірки, видаліть насіння, а м’якоть дрібно наріжте.

4. На сковороді обсмажте фарш протягом 5 хвилин, потім додайте цибулю і смажте ще 10 хвилин, постійно помішуючи.

5. Після цього додайте помідори, корицю, орегано, сіль і вино. Перемішайте і тушкуйте 25-30 хвилин, поки не випарується рідина.

6. Приготуйте соус. У сотейнику розтопіть вершкове масло, додайте борошно і смажте до золотистого кольору. Потім поступово влийте молоко, безперервно перемішуючи масу віночком, щоб не утворилися грудочки. Варіть до загусання, потім зніміть сотейник з вогню.

7. У соус додайте горіхи, сир і яйця.

8. Форму для запікання змастіть оливковою олією. Викладіть на дно половину кабачків і картоплю. Зверху розподіліть м’ясну масу, накрийте її залишилися кабачками. Залийте заготівлю білим соусом.

9. Запікайте мусаку в духовці при 180 градусах 50 хвилин. Перед подаванням страву трохи остудіть.

Приємного апетиту!

Мусака по-грецьки з баклажанами і фаршем в духовці

Яскравий представник національної грецької кухні – мусака з баклажанами. Це листкова запіканка з овочами і фаршем, запечена під вершковим соусом.

Час готування: 90 хв

Час приготування: 50 хв.

Порцій: 8.

Склад:

  • Фарш м’ясний – 400 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1,5 шт.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Картопля – 3-4 шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Баклажани – 2 шт.
  • Сир – 100 гр.
  • Молоко – 500 мл
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Борошно пшеничне – 50 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Чорний мелений перець – за смаком.

Процес приготування:

1. Картоплю наріжте кружечками, баклажани – смужками. Обсмажте овочі на рослинному маслі до золотистого кольору з двох сторін. На дно жароміцної форми викладіть шар картоплі та баклажанів.

2. Фарш обсмажте на рослинному маслі разом з ріпчастою цибулею, посоліть і приправте за смаком. М’ясний шар викладіть на баклажани.

3. Помідори наріжте тонкими кружечками і покладіть зверху на фарш.

4. Приготуйте соус. На сковороді розтопіть вершкове масло, обсмажте на ньому борошно, влийте тепле молоко і варіть до загустіння, посоліть за смаком. Соусом полийте заготовку.

5. Сир натріть на середній тертці, посипте їм мусаку. Запікайте блюдо в духовці, розігрітій до 200 градусів 30-40 хвилин. Гарячу мусаку наріжте порціями і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!

Грецька мусака з баклажанами і картоплею

Смачне і ситне блюдо для сімейного вечері. Мусаку придумали готувати в Греції. Овочі разом з фаршем запікається в одній формі під вершковим соусом, тому страва виходить таким соковитим.

Час готування: 120 хв

Час приготування: 60 хв.

Порцій: 8.

Склад:

  • Картопля – 500 гр.
  • Баклажан – 1 шт.
  • Масло рослинне – 4 ст. л.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Часник – 1 зуб.
  • Фарш – 400 гр.
  • Помідори – 2 шт.
  • Розмарин – за смаком.
  • Чебрець – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Для соусу:
  • Масло вершкове – 1 ст. л.
  • Борошно пшеничне – 1 ст. л.
  • Молоко – 250 мл
  • Сметана – 150 гр.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Горіх мускатний – за смаком.

Процес приготування:

1. Картоплю відваріть в мундирі в підсоленій воді. Картопля не повинен розваритися. Очистіть і наріжте кружечками.

2. Баклажани помийте, обсушіть і наріжте смужками.

3. Викладіть баклажани на решітку, посоліть і залиште на 10 хвилин. Потім промокніть їх паперовими рушниками.

4. Після цього баклажани обсмажте на рослинному маслі з двох сторін.

5. Ріпчасту цибулю очистіть і дрібно наріжте. Обсмажте цибулю на сковороді до м’якості, потім додати подрібнений часник.

6. Далі на сковороду викладіть фарш, додати сушений розмарин і чебрець, сіль і мелений перець, продовжуйте смажити 5-7 хвилин.

7. Помідори наріжте кружечками.

8. Форму змастіть рослинною олією. Викладіть перший шар з половини картоплі, потім покладіть м’ясну засмажку.

9. Далі знову зробіть шар з картоплі, на нього покладіть баклажани і помідори.

10. Залишилося приготувати соус. У сковороді розтопіть вершкове масло, додайте борошно, обсмажте її до золотистого кольору. Потім влийте молоко, варити до загустіння, постійно перемішуйте соус.

11. Зніміть сковороду з вогню, додайте в соус сметану, тертий сир і яйце, приправити мускатним горіхом, сіллю і меленим перцем. Отриманим соусом залийте заготовку.

12. Запікайте мусаку в духовці при 200 градусах 35-40 хвилин. Готову мусаку трохи остудіть і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!

Як приготувати мусаку з кабачків з фаршем і помідорами?

Любителі запіканок оцінять по достоїнству це цікаве блюдо грецької кухні. На батьківщині його називають мусака. Це тонкі скибочки кабачків або баклажанів, прослоенних ніжним фаршем і соусом.

Час готування: 90 хв

Час приготування: 50 хв.

Порцій: 8.

Склад:

  • Баклажани – 3 шт.
  • Фарш – 500 гр.
  • Кабачок – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Помідори – 5 шт.
  • Соус Бешамель – 400 мл
  • Яйця курячі – 3 шт.
  • Сир – 300 гр.
  • Масло рослинне – 100 мл
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Кабачки і баклажани помийте і наріжте тонкими смужками. Обсмажте їх на рослинному маслі з двох сторін до золотистого кольору.

2. Помідори помийте і наріжте кубиками.

3. Ріпчасту цибулю очистіть, дрібно наріжте і обсмажте на рослинному маслі. Потім додайте фарш, смажте протягом 5-7 хвилин, посоліть і приправте за смаком.

4. Приготуйте соус для мусака. Змішайте соус Бешамель, курячі яйця і тертий сир.

5. У жароміцну форму викладіть шар з кабачків, на нього покладіть м’ясну зажарку, потім помідори. Після цього викладіть шар з баклажанів і залийте все соусом.

6. Запікайте мусаку в духовці, розігрітій до 180 градусів 40 хвилин. Соковита мусака під чудовою вершковою скоринкою готова, можна подавати її на стіл.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування овочевий мусака з баклажанів, перцю і помідорів

Овочева мусака являє собою корисне і ситне блюдо, яке можна включати в будь-меню. Кожен інгредієнт запіканки насичує її своїм унікальним смаком, від чого страва виходить дуже насиченим за смаком.

Час готування: 80 хв

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 6.

Склад:

  • Баклажани – 400 гр.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Цибуля червоний – 1-2 шт.
  • Сочевиця – 100 гр.
  • Помідори – 2 шт.
  • Паста томатна – за смаком.
  • Часник – 2 зуб.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Рікотта – 125 гр.
  • грецький Йогурт – 125 мл
  • Яйця курячі – 3 шт.
  • мускатний Горіх мелений – 1 щіпка.
  • Сир – 50 гр.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Кориця – за смаком.

Процес приготування:

1. Баклажани промийте, наріжте кружечками, перекладіть в миску і посипте сіллю. Залиште овочі на 10 хвилин, потім промийте і обсмажте на рослинному маслі з двох сторін.

2. Болгарський перець, помідори, ріпчаста цибуля, часник і зелень дрібно наріжте. На розігріту сковороду викладіть цибулю, перець і часник, смажте протягом 3 хвилин. Далі додайте кілька ложок томатної пасти, продовжуйте готувати 3-5 хвилин. Потім додайте помідори і корицю, смажте ще 5 хвилин.

3. Сочевицю помийте, пересипте в каструлю, залийте водою і варіть 25-30 хвилин. Потім змішайте готову сочевицю з зажаркою з овочів.

4. Отриману суміш викладіть у термостійку форму, зверху викладіть шар із смажених баклажанів, посипте рубаною зеленню.

5. Окремо змішайте йогурт і рікотту, додайте мускатний горіх, чорний мелений перець, яйце і сіль, все добре перемішайте. Влийте соус в форму, зверху всипте тертий сир.

6. Випікайте мусаку в духовці при 170 градусах 25-30 хвилин. Готову страву трохи остудіть, розріжте на порції і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!

Смачна мусака з рисом, баклажанами та помідорами

За своїм виглядом мусака нагадує листкову запіканку. Пропонуємо вам спробувати полегшений варіант цієї страви без м’ясного фаршу. В якості основної начинки в цьому варіанті мусаки буде використаний рис.

Час готування: 80 хв

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 6.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 1 кг
  • Помідори – 1 кг
  • Рис – 0,5 склянки
  • Цибуля ріпчаста – 3 шт.
  • Яйця курячі – 3 шт.
  • Борошно пшеничне – 3 ст. л.
  • Молоко – 1,5 склянки

Процес приготування:

1. Цибулю очистіть, дрібно наріжте і обсмажте на рослинному маслі.

2. Коли цибуля стане прозорою, додати рис, злегка його обсмажте, влийте півтори склянки гарячої води і посоліть за смаком. Готуйте, поки рис не вбере всю воду.

3. Баклажани промийте, наріжте кружальцями і обсмажте на рослинному маслі. Помідори обшпарте окропом, зніміть шкірку і наріжте тонкими часточками.

4. Форму для запікання змастіть рослинною олією. Викладіть в неї шар з помідорів, потім покладіть шар обсмажених баклажанів.

5. Далі викладіть рис, зверху покладіть баклажани і скибочки помідорів.

6. Форму прикрийте кришкою і помістіть в духовку, прогріту до 180 градусів на 30 хвилин.

7. Яйця збийте разом з борошном. Поступово додайте молоко, перемішайте до однорідності. Соусом залийте мусаку і знову поставте її в духовку на 10 хвилин, але вже без кришки.

8. Мусаку подавайте на стіл в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Як просто і смачно приготувати мусаку по-грецьки в мультиварці?

Знаменита грецька мусака вже давно стала популярною по всьому світу. Найчастіше її готують з баклажанів і м’ясного фаршу. Різновидів мусака велика кількість і готувати її можна в духовці на сковороді або в мультиварці.

Час готування: 90 хв

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 4-6.

Склад:

  • Баклажани – 2-3 шт.
  • Фарш – 600-700 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 2-3 зуб.
  • Помідори – 2-3 шт.
  • Сир – 50 гр.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Соус Бешамель — за смаком.
  • Яйця курячі – 2 шт.

Процес приготування:

1. Баклажани промийте, просушіть і наріжте смужками. Складіть овочі в миску, посоліть і залиште на 10-15 хвилин. Після цього промийте їх і промокніть паперовими рушниками. Помідори помийте і наріжте кубиками.

2. В мультиварці на режимі «Випічка» обсмажте цибулю до м’якості, потім додати фарш, смажте, постійно помішуючи, поки фарш не посвітлішає. Далі додайте помідори, сіль і мелений перець, тушкуйте, поки не випарується рідина. Коли фарш буде готовий, викладіть його на тарілку.

3. У соус Бешамель додайте яйця, змішайте інгредієнти.

4. У чашу мультиварки покладіть шар з баклажанів, полийте її соусом, потім викладіть м’ясну масу. Накрийте фарш шаром з баклажанів і полийте соусом.

5. Готуйте мусаку в режимі «Випічка» 50 хвилин. В кінці посипте тертим сиром і готуйте ще 10 хвилин. Готову страву трохи остудіть і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!

Ситна і ароматна мусака з куркою і баклажанами

Мусака – листкова запіканка з баклажанами і фаршем, запечена під вершковим соусом. Калорійне і ситне блюдо, яке смачно нагодує всю сім’ю і ще на добавку залишиться.

Час готування: 120 хв

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 10.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 3 шт.
  • Вино – 200 мл
  • Помідори – 3 шт.
  • Картопля – 3 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Філе куряче – 500 гр.
  • Борошно – 150 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Сир – 200 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Яйця курячі – 2 шт.

Процес приготування:

1. Картоплю почистіть, помийте і наріжте кружечками.

2. Курячу грудку відварити в підсоленій воді, остудіть і наріжте невеликими кубиками.

3. Баклажани промийте, наріжте смужками і залиште в солоній воді на 20-30 хвилин.

4. Ріпчасту цибулю наріжте півкільцями, болгарський перець – соломкою. Моркву натріть на крупній тертці.

5. Помідори наріжте кружечками.

6. З баклажанів злийте воду, промокніть їх паперовими рушниками і обсмажте до золотистого кольору з двох сторін.

7. На рослинному маслі обсмажте цибулю, болгарський перець і моркву, смажте 10 хвилин, потім додайте куряче м’ясо і помідори. Ще через 10 хвилин додайте вино, прикрийте сковороду кришкою і тушкуйте 15 хвилин.

8. На іншій сковороді розтопіть вершкове масло, додайте борошно, смажте до золотистого кольору. Потім поступово влийте молоко і перемішайте соус до однорідного стану. Після цього додайте тертий сир.

9. Коли соус охолоне, додайте в нього яйця, змішайте.

10. Форму для мусака змастіть маслом. Викладіть в неї першим шаром частину баклажанів, потім картоплю, далі обсмажені овочі з курячим м’ясом.

11. Влийте частина соусу, потім покладіть залишилися баклажани і влийте що залишився соус.

12. Готуйте мусаку в духовці при 180 градусах 30-35 хвилин до утворення красивою рум’яної скоринки. Перед подаванням страву трохи остудіть.

Приємного апетиту!

Дуже смачна мусака з капустою в духовці

Мусака з капустою – страва достатня просто і бюджетне, його можна готувати в будь-який час року. Завдяки великому вмісту овочів мусака виходить соковитою і поживною. Основні особливості приготування цієї страви ми розкриємо в нашому рецепті.

Час готування: 80 хв

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 4.

Склад:

  • Капуста білокачанна – 500 гр.
  • Свинина – 250 гр.
  • Яйця курячі – 2 шт.
  • Олія соняшникова – 2 ст. л.
  • Масло вершкове – 20 гр.
  • Вода – 0,5 склянки
  • Сметана 20% – 150 гр.
  • Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Капусту помийте, наріжте соломкою і викладіть в каструлю. Додайте воду, соняшникова олія і тушкуйте на повільному вогні до м’якості.

2. Свинину пропустіть через м’ясорубку.

3. Форму для запікання змастіть маслом, викладіть в неї половину капусти і злегка утрамбуйте.

4. Поверх капустяного шару покладіть фарш.

5. Фарш закрийте другим шаром капусти.

6. У мисці змішайте сметану, яйця, мелений перець і сіль.

7. Соусом залийте заготівлю і поставте її в розігріту до 180 градусів духовку. Запікайте 50 хвилин. Готову мусаку посипте рубаною зеленню і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!