Мусака – 10 рецептів класичної мусака з покроковими фото

Мусака належить до страв грецької кухні. Воно являє собою листкову запіканку під білим соусом. Блюдо виходить соковитим і смачним. Ми зібрали 10 рецептів цього цікавого страви.

Класична рецепт приготування мусака з баклажанами

Це класичний рецепт ситної мусака з фаршем, баклажанами та помідорами. Ніжний фарш запікається між шарами баклажанів та помідорів, поливається блюдо чудовим білим соусом.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Баклажан 2 шт.
  • Помідори 2 шт.
  • Яловичий фарш 450 гр.
  • Картопля 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Кориця ⅕ ч. л.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Петрушка 5 гр.
  • Біле сухе вино 80 мл
  • Для соусу:
  • Масло рослинне 2 ст. л.
  • Борошно пшеничне 30 гр.
  • Масло вершкове 40 гр.
  • Молоко коров’яче 400 мл
  • Сир Пармезан (або інший твердий сир) 50 гр.
  • Яйце куряче 2 шт.
  • Сіль за смаком
  • Мускатний горіх за смаком

Процес приготування:

  1. Як приготувати мусаку за класичним рецептом з баклажанами? Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння і дрібно наріжте. Петрушку дрібно порубаєте ножем.
  2. Помідори помийте, зробіть на них надріз хрест на хрест. Опустіть овочі на 2-4 хвилини в окріп, потім очистіть від шкірки і натріть їх на тертці.
  3. На сковороді обсмажте цибулю до м’якості, потім додати фарш, продовжуйте смажити 3-5 хвилин. Після цього додайте помідорну масу і вино, перемішайте і тушкуйте під кришкою 10 хвилин. Додайте петрушку, корицю, сіль і мелений перець. Тушкуйте до повного випаровування рідини.
  4. Баклажани промийте, наріжте пластинками, посоліть і залиште на 20 хвилин. Потім обсмажте баклажани на олії з двох сторін.
  5. Картоплю помийте, очистіть і наріжте тонкими кружечками. У жароміцну форму викладіть шар картоплі, посоліть його за смаком.
  6. Потім покладіть шар з половини обсмажених баклажанів.
  7. На викладіть баклажани засмажку з фаршем, розрівняйте його.
  8. На фарш покладіть залишилися баклажани.
  9. Сир натріть на середній терці. Яйця збийте вінчиком. На сковороді розтопіть вершкове масло, додайте борошно, добре перемішайте і смажте до золотистого кольору.
  10. Потім на сковороду влийте тепле молоко, перемішайте, щоб не було грудочок, додати спеції і сир. Готуйте соус до однорідного стану.
  11. Гарячий соус перелийте в миску, додайте збиті яйця, перемішайте і залийте їм мусаку.
  12. Запікайте мусаку в духовці, розігрітій до 180 градусів 40 хвилин. Подавайте блюдо в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!