Тісто для вареників з картоплею — дуже важливий компонент і головний секрет смачного і апетитного страви. Рецепти тіста для вареників маса: заварне, пісне, дріжджове і т. д. Вимог до такого тесту небагато: бути еластичним і універсальним за смаком. Далі в тісто загортається начинка, і скріплюються краю, вареники надовго заморожуються або варяться відразу ж. Спеціально для вас нижче підготовлено 7 смачних рецептів тіста для вареників.
Пісне тісто для вареників з картоплею на воді
Пісне тісто передбачає відсутність у складі продуктів тваринного походження. На основі цього тіста можна приготувати вареники з картоплею, які можна вживати під час посту. За рецептом виходить тягуче тісто, яке не липне до рук і не рветься при варінні.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 1.
Інгредієнти на
1 порц.
- Борошно пшеничне 250 гр. (2 сорти)
- Олія соняшникова 3 ст. л.
- Сіль ½ ч. л.
- Вода-160 мл
Процес приготування:
- Як приготувати смачне тісто для вареників з картоплею? Заздалегідь підготувати всі інгредієнти. Борошно кілька разів просіяти дрібним ситом, щоб розпушити її і наповнити повітрям. Сіль потрібно брати дрібного помелу. Рослинна олія повинна бути без запаху.
- У велику ємність ще раз просіяти борошно, додати туди сіль і ретельно перемішати все за допомогою віночка або звичайною виделкою.
- Воду закип’ятити і злегка остудити (вона повинна бути гарячою, але не гострий). Зробити в муці поглиблення і вилити туди воду і рослинну олію, перемішати.
- Замісити руками або за допомогою кухонного комбайна тісто, поки воно не стане однорідним. Продовжувати вимішувати близько 10 хв. Залишити тісто постояти при кімнатній температурі близько 15 хв., щоб клейковина в борошні почала працювати і тісто згодом не рвалося. Миску з тестом при цьому можна прикрити кришкою або затягнути харчовою плівкою, щоб воно не обветривалось.
- Через зазначений час тісто стане більш пластичним і гладким, перестане липнути до рук.
- Злегка припылить поверхню столу борошном, розкотити тісто качалкою в тонкий пласт товщиною близько 2 мм, Вирізати склянкою з тіста кружечки, покласти начинку з картоплі і скріпити краї. Вареники можна заморозити. Само тісто теж можна приготувати, розкачати в товстий корж і заморозити про запас.

Приємного апетиту!
Заварне тісто для вареників з картоплею
Заварне тісто включає в себе мінімум компонентів, виходить трохи прісним і нейтральним смаком. Головний смаковий акцент у варениках несе саме сама начинка з картоплею.
Час приготування: 45 хв.
Порцій: 2.
Склад:
- Борошно пшеничне – 0,5 кг;
- Вода – 300 мл;
- Сіль – 0,5 ч. л.;
- Масло рослинне – 3 ст. л.
Процес приготування:
1. У миску просіяти півкіло пшеничного борошна. Для кращого результату можна взяти 250 г звичайної борошна 250 г сильної борошна з вмістом клейковини більше 13 %, тоді тісто буде ще більш еластичною.
2. Додати до борошна сіль середнього помелу і перемішати до об’єднання.
3. Зробити за допомогою ложки по центру миски в борошні поглиблення, куди буде вливатися вода. Воду закип’ятити, відміряти потрібну кількість і злегка остудити.
4. Додати воду в поглиблення, зроблене в борошні, і розмішати ложкою.
5. Влити в тісто олію дезодоровану олію. Трохи перемішати і дати тісту охолонути до теплого стану, щоб не обпалити руки. Вимішувати тепле тісто на столі до повної однорідності протягом 5-7 хв. Якщо тісто буде липнути до рук, можна злегка подпылить його борошном, проте використовувати не більше 2 ст. л. борошна, інакше тісто стане щільним і «гумовим».
6. Перекласти куля з тіста в целофановий пакет або загорнути у харчову плівку і залишити полежати при кімнатній температурі ще близько півгодини. У цей час почне працювати клейковина, тісто придбає додаткову пружність і еластичність.
7. Тісто готове до роботи. Можна його порізати навпіл, тісто не липне до ножа і добре ріжеться. Одну половину використовувати відразу, а другу заморозити. Тісто зберігає свої властивості в морозильній камері до 3 міс.
Приємного апетиту!
Тісто для вареників з картоплею без додавання яєць
найсмачніші вареники з картоплею виходять на домашній кухні. Щоб у процесі варіння начинка не вилазила і не розривала тісто, воно має бути правильно приготовлене. Тісто готується швидко, підійде тим, у кого алергія на яйця, адже цей продукт не використовується.
Час приготування: 25 хв.
Порцій: 3.
Склад:
- Борошно пшеничне – 450-500 г;
- Вода – 250 мл;
- Масло рослинне – 5 ст. л.;
- Сіль – 1,5 ч. л.
Процес приготування:
1. Підготувати всі продукти заздалегідь. Масло не повинне мати запаху. Сіль краще взяти морську, але підійде і звичайна їдальня. Борошно кілька разів просіяти через сито, висипати окремо в ємність і перемішати з сіллю. По центру гірки з борошна зробити поглиблення.
2. Влити у поглиблення рослинне масло. Воду довести до кипіння, трохи охолодити до теплого стану і відміряти потрібний обсяг. Додати до масла в борошні воду. Почати замішувати тісто ложкою.
3. Вимісити тісто руками, поки воно не стане однорідним і гладким. Руху рук при цьому повинні бути від центру до краю.
4. Вимішувати тісто для вареників з картоплею слід близько 15 хв, поки консистенція тесту не стане максимально гладкою, а тісто еластичним і добре тягнеться. Скачати тісто в кулю, як би пригладжуючи руками по боках тісто і натягуючи його на кулі донизу. Накрити куля з тіста рушником, щоб запобігти заветривание, і дати відпочити при кімнатній температурі 15-20 хв.
5. Після закінчення зазначеного часу можна розкачувати тісто і ліпити вареники або сплющити кулю в коржик, покласти в пакет і відправити в заморозку до кращих часів.
Приємного апетиту!
М’яке тісто на кефірі
Пропонуємо вашій увазі м’яке і дуже ніжне тісто для вареників на кефірі. Це універсальне тісто, в яке можна загортати солоні, і навіть солодкі начинки. Особливо хороші, виходять вареники з начинкою з картопляного пюре.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Борошно пшеничне – 750-800 г;
- Кефір – 400 мл;
- Сіль – 0,5 ч. л.;
- Яйця курячі – 1 шт.;
- Сода – 1/3 ч. ложки
Процес приготування:
1. У глибоку чисту миску влити кефір кімнатної температури.
2. Окремо в ємності збити виделкою або вінчиком яйця з сіллю.
3. З’єднати кефір і яйце, додати соду, яку не потрібно гасити оцтом, оскільки кисле середовище кефіру чудово з цим впорається. Добре все розмішати до об’єднання.
4. Половину заздалегідь просіяної кілька разів борошна всипати в широку миску, зробити посередині в борошні поглиблення.
5. У це поглиблення вилити яєчно-кефірну масу, почати розмішувати все за допомогою виделки.
6. Далі підсипати до тесту просіяне борошно і замішувати, поки тісто не стане густим, щільним, але досить еластичним.
7. Перекласти все тісто на стіл, додати ще трохи борошна, продовжувати місити тісто руками до повністю однорідного і гладкого стану. У результаті тісто не повинно липнути до рук. Дати полежати тесту під рушником близько 15 хв. на столі.
8. Розкачувати тісто по частинах на столі до товщини близько 1,5-2 мм, вирізати склянкою і ліпити вареники.
Приємного апетиту!
Смачне тісто на молоці
Тісто на молоці для вареників виходить смачним, трохи здобним і ніжним. Молоко можна взяти будь-якої жирності, можна використовувати навіть злегка подкисшее. Вийде не менш смачно і економно.
Час приготування: 45 хв.
Порцій: 2.
Склад:
- Борошно пшеничне – 550-600 г;
- Молоко – 250 мл;
- Масло рослинне рафіноване – 40 мл;
- Яйця курячі – 1 шт.;
- Сіль – 3 р.
Процес приготування:
1. Заздалегідь відміряти потрібну кількість інгредієнтів, щоб згодом не витрачати на це час. Молоко потрібно злегка підігріти до кімнатної температури, а яйце дістати з холодильника за годину до приготування, щоб воно теж зігрілось і краще зв’язалося з іншими компонентами.
2. Борошно просіяти двічі в широку миску.
3. Окремо у посуд влити нагріте молоко, вбити яйце, додати рослинне масло і посолити.
4. До половині борошна додати суміш з рідких продуктів, почати замішувати тісто виделкою, потроху підсипаючи борошно.
5. Коли тісто збереться в кулю і стане пружним, залишити його на столі на 5 хв. Після цього замішувати ще близько 5 хв.
6. У результаті тісто буде максимально гладким. Дати йому постояти ще близько 5 хв. і знову обім’яти останній раз близько 4 хв.
7. Загорнути тісто на молоці у харчову плівку або целофановий пакет, прибрати в холодильник на півгодини.
8. Через зазначений час тісто дійде до повної готовності. Можна його розгортати і ліпити вареники з картоплею.
Приємного апетиту!
Пишне дріжджове тісто
рідко готують Дріжджове тісто для вареників, а даремно: воно м’яке, пухке і повітряне. Вареники виходять значного розміру, тісто дуже добре піднімається. Єдиний момент – не можна давати тесту перестояти, інакше з’явиться неприємний легкий присмак алкоголю.
Час приготування: 1 годину.
Порцій: 5.
Склад:
- Борошно пшеничне – 1,3 кг;
- Дріжджі сухі – 1,5 ст. л.;
- Вода – 750 мл;
- Цукровий пісок – 1 ст. л.;
- Сіль – 1 ч. л.
Процес приготування:
1. Воду підігріти до теплого стану (близько 40 градусів), але не перегріти і не додавати холодної, інакше в першому випадку дріжджі загинуть, а в другому не зможуть бути придатним. В теплу воду висипати цукор з сіллю, розмішати. Додати туди ж дріжджі і залишити на 10 хв. в теплому місці без протягів, накривши миску рушником. За цей час дріжджі розійдуться і злегка забродять у вигляді легкої піни.
2. Борошно придбати бажано з сильною клейковиною не менше 13 %. Просіяти її двічі в окрему ємність.
3. Додавати потроху борошно в розчин дріжджів і вимішувати тісто руками до еластичності. Воно в підсумку не повинно прилипати до миски та рук.
4. Накрити ємність з приготованим дріжджовим тістом чистим кухонним рушником або кришкою, залишити в теплому місці на 45 хв., щоб воно піднялося. Тісто має збільшитися в обсязі приблизно в 2 рази.
5. Через зазначений час тісто потрібно обім’яти і скачати в кулю. Заморожувати таке тісто не можна. Потрібно відразу ж відривати невеликі шматочки тіста, розминати їх пальцями в тонкі круглі коржі і загорнути начинку з картопляного пюре.
Приємного апетиту!
Як зліпити вареники з картоплею?
А зараз поділимося з вами рецептом смачною начинки для вареників з картоплею на основі картоплі і смаженого цибулі, а також докладно розповімо, як такі вареники зліпити, щоб вони були рівними і не рвалися.
Час приготування: 1 годину.
Порцій: 4.
Склад:
- Борошно пшеничне – 260-270 г;
- Молоко – 100 мл;
- Масло рослинне – 50 мл + 1 ст. л.;
- Яйця курячі – 2 шт.;
- Сіль – за своїм смаком;
- Картопля – 0,5 кг;
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.;
- Масло вершкове – 55 г;
- Цукровий пісок – 2 ст. л.;
- Цибуля зелена – для прикраси.
Процес приготування:
1. Картопля для начинки очистити, промити і зварити до готовності.
2. Для тіста просіяти в миску борошно, додати сіль, перемішати. Вбити в борошно яйця, влити молоко і додати 2 ст. л. соняшникової або оливкової олії. Вимісити руками гладке еластичне тісто, накрити кришкою і дати настоятися при кімнатній температурі близько півгодини.
3. Тим часом цибулю очистити і промити, дрібно нашаткувати. Половину цибулі маси обсмажувати в залишках олії близько 5 хв.
4. Готову картоплю розім’яти з шматком вершкового масла до стану пюре. Додати смажену цибулю, поперчити, посолити і перемішати. Залишки лука підсмажити з 1 ст. л. вершкового масла близько 10 хв. на повільному вогні. Додати до нього цукровий пісок, готувати, поки цукор повністю не розчиниться. Зняти з плити, викласти в миску і залишити на столі.
5. Стіл злегка припылить борошном (близько 2 ст. л.). Викласти грудку тіста в центр столу, обваляти в борошні. Також протерти борошном і качалку. Куля поділити на кілька частин, так буде зручніше розкачати пласт. Взяти одну частину тіста, розкачати її тонким шаром близько 2 мм, не тонше, щоб потім тісто на вареники не рвалося. За допомогою склянки чи спеціальних вирубок вирізати з тіста кружечки діаметром близько 7 див. Більше робити не варто, оскільки вареники вийдуть громіздкими і будуть довше варитися. Розкласти в центр кожного кола по 1 ч. л. начинки, скласти кожен гурток навпіл, вологими руками защипати краї. Також це можна зробити, натискаючи зубцями виделки на краю тесту, вийде гарний візерунок. Таким чином зліпити все вареники.
6. Закип’ятити воду в каструлі, підсолити. Акуратно викласти порцію вареників в окріп. Після спливання варити ще 3 хв. Інші вироби можна викласти на обробну дошку і заморозити, потім скласти в пакет.
7. Готові вареники з картопляною начинкою шумівкою перекласти в тарілку, перемішати з цибулею, обсмаженою з цукром, і подати до столу, посипавши рубаним зеленим луком.
Приємного апетиту!