Тісто для вареників з картоплею – 7 смачних рецептів з фото покроково

Тісто для вареників з картоплею — дуже важливий компонент і головний секрет смачного і апетитного страви. Рецепти тіста для вареників маса: заварне, пісне, дріжджове і т. д. Вимог до такого тесту небагато: бути еластичним і універсальним за смаком. Далі в тісто загортається начинка, і скріплюються краю, вареники надовго заморожуються або варяться відразу ж. Спеціально для вас нижче підготовлено 7 смачних рецептів тіста для вареників.

Пісне тісто для вареників з картоплею на воді

Пісне тісто передбачає відсутність у складі продуктів тваринного походження. На основі цього тіста можна приготувати вареники з картоплею, які можна вживати під час посту. За рецептом виходить тягуче тісто, яке не липне до рук і не рветься при варінні.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 1.

Інгредієнти на
1 порц.

  • Борошно пшеничне 250 гр. (2 сорти)
  • Олія соняшникова 3 ст. л.
  • Сіль ½ ч. л.
  • Вода-160 мл

Процес приготування:

  1. Як приготувати смачне тісто для вареників з картоплею? Заздалегідь підготувати всі інгредієнти. Борошно кілька разів просіяти дрібним ситом, щоб розпушити її і наповнити повітрям. Сіль потрібно брати дрібного помелу. Рослинна олія повинна бути без запаху.
  2. У велику ємність ще раз просіяти борошно, додати туди сіль і ретельно перемішати все за допомогою віночка або звичайною виделкою.
  3. Воду закип’ятити і злегка остудити (вона повинна бути гарячою, але не гострий). Зробити в муці поглиблення і вилити туди воду і рослинну олію, перемішати.
  4. Замісити руками або за допомогою кухонного комбайна тісто, поки воно не стане однорідним. Продовжувати вимішувати близько 10 хв. Залишити тісто постояти при кімнатній температурі близько 15 хв., щоб клейковина в борошні почала працювати і тісто згодом не рвалося. Миску з тестом при цьому можна прикрити кришкою або затягнути харчовою плівкою, щоб воно не обветривалось.
  5. Через зазначений час тісто стане більш пластичним і гладким, перестане липнути до рук.
  6. Злегка припылить поверхню столу борошном, розкотити тісто качалкою в тонкий пласт товщиною близько 2 мм, Вирізати склянкою з тіста кружечки, покласти начинку з картоплі і скріпити краї. Вареники можна заморозити. Само тісто теж можна приготувати, розкачати в товстий корж і заморозити про запас.

Приємного апетиту!

Заварне тісто для вареників з картоплею

Заварне тісто включає в себе мінімум компонентів, виходить трохи прісним і нейтральним смаком. Головний смаковий акцент у варениках несе саме сама начинка з картоплею.

Час приготування: 45 хв.

Порцій: 2.

Склад:

  • Борошно пшеничне – 0,5 кг;
  • Вода – 300 мл;
  • Сіль – 0,5 ч. л.;
  • Масло рослинне – 3 ст. л.

Процес приготування:

1. У миску просіяти півкіло пшеничного борошна. Для кращого результату можна взяти 250 г звичайної борошна 250 г сильної борошна з вмістом клейковини більше 13 %, тоді тісто буде ще більш еластичною.

2. Додати до борошна сіль середнього помелу і перемішати до об’єднання.

3. Зробити за допомогою ложки по центру миски в борошні поглиблення, куди буде вливатися вода. Воду закип’ятити, відміряти потрібну кількість і злегка остудити.

4. Додати воду в поглиблення, зроблене в борошні, і розмішати ложкою.

5. Влити в тісто олію дезодоровану олію. Трохи перемішати і дати тісту охолонути до теплого стану, щоб не обпалити руки. Вимішувати тепле тісто на столі до повної однорідності протягом 5-7 хв. Якщо тісто буде липнути до рук, можна злегка подпылить його борошном, проте використовувати не більше 2 ст. л. борошна, інакше тісто стане щільним і «гумовим».

6. Перекласти куля з тіста в целофановий пакет або загорнути у харчову плівку і залишити полежати при кімнатній температурі ще близько півгодини. У цей час почне працювати клейковина, тісто придбає додаткову пружність і еластичність.

7. Тісто готове до роботи. Можна його порізати навпіл, тісто не липне до ножа і добре ріжеться. Одну половину використовувати відразу, а другу заморозити. Тісто зберігає свої властивості в морозильній камері до 3 міс.

Приємного апетиту!

Тісто для вареників з картоплею без додавання яєць

найсмачніші вареники з картоплею виходять на домашній кухні. Щоб у процесі варіння начинка не вилазила і не розривала тісто, воно має бути правильно приготовлене. Тісто готується швидко, підійде тим, у кого алергія на яйця, адже цей продукт не використовується.

Час приготування: 25 хв.

Порцій: 3.

Склад:

  • Борошно пшеничне – 450-500 г;
  • Вода – 250 мл;
  • Масло рослинне – 5 ст. л.;
  • Сіль – 1,5 ч. л.

Процес приготування:

1. Підготувати всі продукти заздалегідь. Масло не повинне мати запаху. Сіль краще взяти морську, але підійде і звичайна їдальня. Борошно кілька разів просіяти через сито, висипати окремо в ємність і перемішати з сіллю. По центру гірки з борошна зробити поглиблення.

2. Влити у поглиблення рослинне масло. Воду довести до кипіння, трохи охолодити до теплого стану і відміряти потрібний обсяг. Додати до масла в борошні воду. Почати замішувати тісто ложкою.

3. Вимісити тісто руками, поки воно не стане однорідним і гладким. Руху рук при цьому повинні бути від центру до краю.

4. Вимішувати тісто для вареників з картоплею слід близько 15 хв, поки консистенція тесту не стане максимально гладкою, а тісто еластичним і добре тягнеться. Скачати тісто в кулю, як би пригладжуючи руками по боках тісто і натягуючи його на кулі донизу. Накрити куля з тіста рушником, щоб запобігти заветривание, і дати відпочити при кімнатній температурі 15-20 хв.

5. Після закінчення зазначеного часу можна розкачувати тісто і ліпити вареники або сплющити кулю в коржик, покласти в пакет і відправити в заморозку до кращих часів.

Приємного апетиту!

М’яке тісто на кефірі

Пропонуємо вашій увазі м’яке і дуже ніжне тісто для вареників на кефірі. Це універсальне тісто, в яке можна загортати солоні, і навіть солодкі начинки. Особливо хороші, виходять вареники з начинкою з картопляного пюре.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 4.

Склад:

  • Борошно пшеничне – 750-800 г;
  • Кефір – 400 мл;
  • Сіль – 0,5 ч. л.;
  • Яйця курячі – 1 шт.;
  • Сода – 1/3 ч. ложки

Процес приготування:

1. У глибоку чисту миску влити кефір кімнатної температури.

2. Окремо в ємності збити виделкою або вінчиком яйця з сіллю.

3. З’єднати кефір і яйце, додати соду, яку не потрібно гасити оцтом, оскільки кисле середовище кефіру чудово з цим впорається. Добре все розмішати до об’єднання.

4. Половину заздалегідь просіяної кілька разів борошна всипати в широку миску, зробити посередині в борошні поглиблення.

5. У це поглиблення вилити яєчно-кефірну масу, почати розмішувати все за допомогою виделки.

6. Далі підсипати до тесту просіяне борошно і замішувати, поки тісто не стане густим, щільним, але досить еластичним.

7. Перекласти все тісто на стіл, додати ще трохи борошна, продовжувати місити тісто руками до повністю однорідного і гладкого стану. У результаті тісто не повинно липнути до рук. Дати полежати тесту під рушником близько 15 хв. на столі.

8. Розкачувати тісто по частинах на столі до товщини близько 1,5-2 мм, вирізати склянкою і ліпити вареники.

Приємного апетиту!

Смачне тісто на молоці

Тісто на молоці для вареників виходить смачним, трохи здобним і ніжним. Молоко можна взяти будь-якої жирності, можна використовувати навіть злегка подкисшее. Вийде не менш смачно і економно.

Час приготування: 45 хв.

Порцій: 2.

Склад:

  • Борошно пшеничне – 550-600 г;
  • Молоко – 250 мл;
  • Масло рослинне рафіноване – 40 мл;
  • Яйця курячі – 1 шт.;
  • Сіль – 3 р.

Процес приготування:

1. Заздалегідь відміряти потрібну кількість інгредієнтів, щоб згодом не витрачати на це час. Молоко потрібно злегка підігріти до кімнатної температури, а яйце дістати з холодильника за годину до приготування, щоб воно теж зігрілось і краще зв’язалося з іншими компонентами.

2. Борошно просіяти двічі в широку миску.

3. Окремо у посуд влити нагріте молоко, вбити яйце, додати рослинне масло і посолити.

4. До половині борошна додати суміш з рідких продуктів, почати замішувати тісто виделкою, потроху підсипаючи борошно.

5. Коли тісто збереться в кулю і стане пружним, залишити його на столі на 5 хв. Після цього замішувати ще близько 5 хв.

6. У результаті тісто буде максимально гладким. Дати йому постояти ще близько 5 хв. і знову обім’яти останній раз близько 4 хв.

7. Загорнути тісто на молоці у харчову плівку або целофановий пакет, прибрати в холодильник на півгодини.

8. Через зазначений час тісто дійде до повної готовності. Можна його розгортати і ліпити вареники з картоплею.

Приємного апетиту!

Пишне дріжджове тісто

рідко готують Дріжджове тісто для вареників, а даремно: воно м’яке, пухке і повітряне. Вареники виходять значного розміру, тісто дуже добре піднімається. Єдиний момент – не можна давати тесту перестояти, інакше з’явиться неприємний легкий присмак алкоголю.

Час приготування: 1 годину.

Порцій: 5.

Склад:

  • Борошно пшеничне – 1,3 кг;
  • Дріжджі сухі – 1,5 ст. л.;
  • Вода – 750 мл;
  • Цукровий пісок – 1 ст. л.;
  • Сіль – 1 ч. л.

Процес приготування:

1. Воду підігріти до теплого стану (близько 40 градусів), але не перегріти і не додавати холодної, інакше в першому випадку дріжджі загинуть, а в другому не зможуть бути придатним. В теплу воду висипати цукор з сіллю, розмішати. Додати туди ж дріжджі і залишити на 10 хв. в теплому місці без протягів, накривши миску рушником. За цей час дріжджі розійдуться і злегка забродять у вигляді легкої піни.

2. Борошно придбати бажано з сильною клейковиною не менше 13 %. Просіяти її двічі в окрему ємність.

3. Додавати потроху борошно в розчин дріжджів і вимішувати тісто руками до еластичності. Воно в підсумку не повинно прилипати до миски та рук.

4. Накрити ємність з приготованим дріжджовим тістом чистим кухонним рушником або кришкою, залишити в теплому місці на 45 хв., щоб воно піднялося. Тісто має збільшитися в обсязі приблизно в 2 рази.

5. Через зазначений час тісто потрібно обім’яти і скачати в кулю. Заморожувати таке тісто не можна. Потрібно відразу ж відривати невеликі шматочки тіста, розминати їх пальцями в тонкі круглі коржі і загорнути начинку з картопляного пюре.

Приємного апетиту!

Як зліпити вареники з картоплею?

А зараз поділимося з вами рецептом смачною начинки для вареників з картоплею на основі картоплі і смаженого цибулі, а також докладно розповімо, як такі вареники зліпити, щоб вони були рівними і не рвалися.

Час приготування: 1 годину.

Порцій: 4.

Склад:

  • Борошно пшеничне – 260-270 г;
  • Молоко – 100 мл;
  • Масло рослинне – 50 мл + 1 ст. л.;
  • Яйця курячі – 2 шт.;
  • Сіль – за своїм смаком;
  • Картопля – 0,5 кг;
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.;
  • Масло вершкове – 55 г;
  • Цукровий пісок – 2 ст. л.;
  • Цибуля зелена – для прикраси.

Процес приготування:

1. Картопля для начинки очистити, промити і зварити до готовності.

2. Для тіста просіяти в миску борошно, додати сіль, перемішати. Вбити в борошно яйця, влити молоко і додати 2 ст. л. соняшникової або оливкової олії. Вимісити руками гладке еластичне тісто, накрити кришкою і дати настоятися при кімнатній температурі близько півгодини.

3. Тим часом цибулю очистити і промити, дрібно нашаткувати. Половину цибулі маси обсмажувати в залишках олії близько 5 хв.

4. Готову картоплю розім’яти з шматком вершкового масла до стану пюре. Додати смажену цибулю, поперчити, посолити і перемішати. Залишки лука підсмажити з 1 ст. л. вершкового масла близько 10 хв. на повільному вогні. Додати до нього цукровий пісок, готувати, поки цукор повністю не розчиниться. Зняти з плити, викласти в миску і залишити на столі.

5. Стіл злегка припылить борошном (близько 2 ст. л.). Викласти грудку тіста в центр столу, обваляти в борошні. Також протерти борошном і качалку. Куля поділити на кілька частин, так буде зручніше розкачати пласт. Взяти одну частину тіста, розкачати її тонким шаром близько 2 мм, не тонше, щоб потім тісто на вареники не рвалося. За допомогою склянки чи спеціальних вирубок вирізати з тіста кружечки діаметром близько 7 див. Більше робити не варто, оскільки вареники вийдуть громіздкими і будуть довше варитися. Розкласти в центр кожного кола по 1 ч. л. начинки, скласти кожен гурток навпіл, вологими руками защипати краї. Також це можна зробити, натискаючи зубцями виделки на краю тесту, вийде гарний візерунок. Таким чином зліпити все вареники.

6. Закип’ятити воду в каструлі, підсолити. Акуратно викласти порцію вареників в окріп. Після спливання варити ще 3 хв. Інші вироби можна викласти на обробну дошку і заморозити, потім скласти в пакет.

7. Готові вареники з картопляною начинкою шумівкою перекласти в тарілку, перемішати з цибулею, обсмаженою з цукром, і подати до столу, посипавши рубаним зеленим луком.

Приємного апетиту!