Качка з гречкою в духовці – 4 рецепту приготування з покроковими фото

Традиційна російська кухня сподобалась більшості господинь з Європи та Америки. Гречка для багатьох з них взагалі щось екзотичне і незвичне, а вже якщо приготувати її з качкою! Таке блюдо точно не залишить байдужим навіть самих неперевершених гурманів.

Качка, фарширована гречкою, запечена в духовці

Качка з гречкою готується близько трьох годин, але можемо з упевненістю сказати, що це того варто. Тільки уявіть собі страву з золотистою скоринкою і часниковим ароматом, який доноситься з кухні. Що може бути краще такого обіду або вечері?

Інгредієнти на
6 порц.

  • Качка 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Морква 1 шт.
  • Гречка ⅔ ст.
  • Часник 1 головка
  • Вода-1.5 склянки
  • Масло рослинне 50 гр.
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Перець червоний мелений 1 щіпка
  • Мускатний горіх 1 щіпка
  • Сіль за смаком

Процес приготування:

  1. Як запекти качку з гречкою в духовці? Для приготування страви вибираємо досить велику качку і ретельно вимиваємо її з усіх сторін проточною водою. Маємо птицю на робочій поверхні столу і обтираем паперовими рушниками. Переміщаємо качку у велику глибоку миску.
  2. Беремо головку часнику і розбираємо її на зубки. Потім звільняємо кожен зубчик від лушпиння і промиваємо в проточній воді. Половину зубков викладаємо на блюдечко: вони знадобляться нам у процесі фарширування птиці.
  3. Інші зубки дрібно нарізаємо гострим ножем. Перекладаємо подрібнену масу в окрему піалу.
  4. Додаємо до часниковою масою чайну ложку солі, мускатний горіх, чорний і червоний перець, заливаємо інгредієнти рослинним маслом. Перемішуємо маринад до однорідності. Залишаємо його настоюватися 5 хвилин.
  5. Третьою частиною маринаду натираємо качку всередині. Іншою частиною намазуємо птицю зовні. Залишаємо качку на 40 хвилин, щоб вона гарненько просочилася сумішшю.
  6. Висипаємо гречку на дно великої тарілки або на білий аркуш паперу. Перебираємо крупу, позбавляючись від сміття. Пересипаємо гречку в друшляк і ретельно вимиваємо проточною водою. Залишаємо її в друшляку, щоб стікала зайва рідина.
  7. Перекладаємо гречану крупу в каструлю. Заливаємо її холодною водою. Ставимо каструлю з гречкою на плиту і доводимо рідину до кипіння, а потім солимо. Варимо крупу до готовності (вся рідина повинна википіти) і вимикаємо плиту.
  8. Подрібнюємо попередньо очищену від лушпиння і промиту цибулину. Нарізаємо її дрібними кубиками. Викладаємо цибулю в окрему ємність.
  9. Подрібнюємо очищену і вимиту моркву на великій тертці, а потім перекладаємо в іншу глибоку посуд. Розігріваємо залишки рослинного масла в сковороді і додаємо цибулю. Обсмажуємо його, постійно помішуючи лопаткою. Додаємо моркву. Обсмажуємо овочі до золотистого кольору.
  10. Перекладаємо цибулю і моркву з сковороди у вільну ємність і додаємо до них гречку. Перемішуємо інгредієнти. Гречаний фарш готовий.
  11. Закладаємо всередину птиці зубки часнику і фарш. Зашиваємо качку з допомогою нитки і голки, поміщаємо її в пакет для запікання. Надрізаємо пакет зверху ножем або виделкою. Розігріваємо духовку до температури 250 градусів. Знижуємо температуру до 180-200 градусів. Покласти качку на деко і ставимо всередину духовки на 50 хвилин. Після закінчення зазначеного часу позбавляємо качку пакету і знову відправляємо в духовку. Наливаємо в нижній деко пару стаканів прохолодної води і готуємо качку до появи золотистої скоринки ще 20-50 хвилин. Викладаємо птицю на блюдо і розрізаємо нитки. Подаємо готову качку до столу.

  12. Закладаємо всередину птиці зубки часнику і фарш. Зашиваємо качку з допомогою нитки і голки, поміщаємо її в пакет для запікання. Надрізаємо пакет зверху ножем або виделкою. Розігріваємо духовку до температури 250 градусів. Знижуємо температуру до 180-200 градусів. Покласти качку на деко і ставимо всередину духовки на 50 хвилин. Після закінчення зазначеного часу позбавляємо качку пакету і знову відправляємо в духовку. Наливаємо в нижній деко пару стаканів прохолодної води і готуємо качку до появи золотистої скоринки ще 20-50 хвилин. Викладаємо птицю на блюдо і розрізаємо нитки. Подаємо готову качку до столу.

Приємного апетиту!

Качка з гречкою цілком в рукаві

Качка, фарширована гречкою, виходить дуже смачною і ароматною. Ситне блюдо відмінно підійде для сімейного обіду і святкового вечері – птах з начинкою шикарно виглядає на столі.

Час готування – 2 ч. 10 хв.

Час приготування – 25 хв.

Кількість порцій – 6.

Інгредієнти:

  • Сіль – 1 ст. л.
  • Перець чорний мелений – 1 ч. л.
  • Майонез – 3 ст. л.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Качка – 1 шт.
  • Крупа гречана – 200 гр.
  • Гірчиця – 2 ст. л.
  • Вода – 2 склянки
  • Масло вершкове – 1 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Для початку качку слід гарненько випатрати, а потім промити і витерти паперовим рушником. Змішуємо чорний перець з сіллю і натираємо сумішшю птицю.

Крок 2. В іншій, окремій ємності змішуємо майонез і гірчицю. Змащуємо отриманою сумішшю качку всередині і зовні.

Крок 3. Гречану крупу ретельно перебираємо, а потім висипаємо в каструлю і заливаємо холодною водою. Ставимо ємність на плиту і доводимо рідину до кипіння. Солимо її і варимо гречку до м’якості і википання рідини.

Крок 4. Фаршируємо птицю гречкою. Додаємо лавровий лист і заздалегідь розтоплене вершкове масло в кількості однієї столової ложки. Зашиваємо черевце качки з допомогою голки і нитки.

Крок 5. Вибираємо просторий рукав для запікання. Закладаємо всередину нього птицю з начинкою черевцем вгору. Кінці рукава щільно защипуємо. Розігріваємо духовку до температури 200 градусів. Кладемо птицю в рукаві на деко і запікаємо 1 годину. Зменшуємо температуру до 180 градусів і чекаємо ще 30 хвилин. Розрізаємо рукав. Поливаємо качку виділився жиром. Готову птицю подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Соковита і м’яка качка, запечена з гречкою і яблуками

На перший погляд здається, що приготування качки з яблуками займає надто багато часу. У цьому є частка правди: спочатку ми маринуємо птицю, а потім чекаємо деякий час, щоб нафарширувати качку і відправити її в духовку.

Час готування – 27 ч.

Час приготування – 30 хв.

Кількість порцій – 6.

Інгредієнти:

  • Качка – 1 шт.
  • Яблуко – 2 шт.
  • Лимон – 1 шт.
  • Сметана – 1 склянка
  • Гречка (приготована) – 1,5-2 склянки
  • Цибуля – 1 шт.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Спеції – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Вода – 3-4 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Випотрошену качку спочатку промиваємо проточною водою, а потім насухо обтираем паперовим рушником. Промиваємо лимон і розрізаємо на дві половинки. Видавлюємо лимонний сік в піалу. Поливаємо качку соком лимона і втираємо сік в м’ясо. В окрему піалу викладаємо сметану, сіль і спеції. Перемішуємо інгредієнти.

Крок 2. Змащуємо сумішшю качку, добре втираючи в м’ясо. Відправляємо птицю в холодильник на 24 години. Перебираємо гречану крупу. Відкидаємо сміття і промиваємо гречку, використовуючи друшляк. Перекладаємо чисту крупу в каструлю і заливаємо холодною водою. На великому вогні варимо гречку до закипання рідини, додаємо сіль за смаком, зменшуємо вогонь і доводимо крупу до готовності.

Крок 3. Підігріваємо олію в сковороді. Дрібно нарізаємо очищену цибулину і відправляємо на обжарку. Коли цибуля пом’якшиться, перекладаємо його в гречку. Перемішуємо інгредієнти.

Крок 4. Начиняємо качку з гречкою цибулею. Промиваємо яблука проточною водою і розрізаємо навпіл. Звільняємо плоди від насіння і нарізаємо половинки часточками. Закладаємо часточки всередину птиці. Залишаємо пару шматочків побільше і закриваємо ними отвір.

Крок 5. Поміщаємо фаршировану качку в рукав для запікання. Защипливаем його з обох сторін. Духовку розігріваємо до 200 градусів. Поміщаємо качку в форму. Ставимо в духовку і запікаємо 15 хвилин. Знижуємо температуру до 180 градусів і тушкуємо птицю до готовності близько двох годин. Виймаємо качку з рукава, викладаємо на блюдо і прикрашаємо за своїм смаком.

Приємного апетиту!

Як смачно запекти качку з гречкою і грибами в духовці?

Зазвичай фаршировану качку подають до столу на свята, наприклад, на Різдво або Новий рік. Однак ніщо не заважає приготувати страву для тихого сімейного обіду: насправді для цього не потрібно докладати багато зусиль і володіти особливими кулінарними навичками.

Час готування – 3 ч.

Час приготування – 1 ч.

Кількість порцій – 6.

Склад:

  • Качка – 2-2,5 кг
  • Печериці – 250 гр.
  • Гречка – 150 гр.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Вода – 300 мл

Процес приготування:

Крок 1. Спочатку необхідно випатрати тушку качки, а потім вимити її всередині і зовні проточною водою. Обтираем птицю насухо паперовими рушниками і гарненько натираємо сумішшю солі і чорного перцю.

Крок 2. Перебираємо гречану крупу, позбавляючи її від сміття, а потім ретельно вимиваємо і перекладаємо в каструлю. Заливаємо гречку водою. На великому вогні доводимо крупу до кипіння, а потім солимо і продовжуємо варити вже на маленькому вогні до моменту повного википання рідини.

Крок 3. Нарізаємо заздалегідь очищений і промитий цибулю дрібними кубиками. Викладаємо цибулю в сковороду з підігрітим рослинним маслом і обсмажуємо його протягом декількох хвилин (4-5) до золотистого відтінку.

Крок 4. Очищаємо, перебираємо і вимиваємо гриби. Обтираем їх паперовими рушниками і нарізаємо тонкими пластинками. Відправляємо печериці в сковороду з цибулею і обсмажуємо інгредієнти разом, постійно помішуючи, до повного випаровування виділився соку грибів. Солимо і перчимо масу за смаком.

Крок 5. Смажені гриби з цибулею перекладаємо до вареної гречки і перемішуємо ложкою. Додаємо лаврові листочки. Начиняємо качку отриманою масою (якщо ви не витратите начинку повністю, використовуйте її як окрему страву).

Крок 6. Зашиваємо качку з тих сторін, де є отвори, білими нитками. Розігріваємо духовку до температури 170 градусів і відправляємо фаршировану птицю в рукав для запікання, який зав’язуємо з обох сторін. Викладаємо качку в рукаві на деко. Відправляємо в духовку.

Крок 7. Запікаємо качку в рукаві 1-1,5 години. Потім виймаємо деко з птахом з духовки і розрізаємо рукав зверху. Відправляємо качку назад в духовку і запікаємо ще 30 хвилин до утворення рум’яної скоринки.

Приємного апетиту!