Лимонелла (лемонема) – 8 смачних рецептів приготування з покроковими фото

Лимонелла (лемонела) — це морська риба з ніжною білою м’якоттю і невеликою кількістю дрібних кісточок, які практично розчиняються в процесі термічної обробки. Цей морепродукт можна готувати різними способами: запікати, обернувши в фольгу, смажити на олії або взагалі, запанірувати в клярі і довести до апетитної рум’яної скоринки. Лимонелла чудово поєднується з легкими гарнірами і овочами — обов’язково спробуйте!

Лимонелла, запечена у фользі

Лимонелла, запечена у фользі – це нежирне страва, яка чудово підходить для повноцінного вечері, після якого ви надовго залишитеся ситими. Ніжне біле м’ясо готується всього лише за півгодини і чудово поєднується зі свіжими овочевими салатами.

Інгредієнти на
2 порц.

  • Лимонелла 800 гр.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Кріп 10 гр.
  • Спеції для риби за смаком
  • Сіль за смаком

Процес приготування:

  1. Для прискорення процесу, готуємо всі необхідні компоненти.
  2. Рибу попередньо розморожуємо і при наявності голови, хвоста і нутрощів – зрізаємо і вичищаємо, після, промиваємо і насухо витираємо паперовими серветками. Всередині і зовні натираємо спеціями і сіллю.
  3. І поки лимонелла маринується, видаляємо лушпиння шар за шаром з цибулини, ріжемо чверть кільцями.
  4. Дрібно рубаємо промиту і обсушену зелень.
  5. Викладаємо тушку на лист фольги і зверху посипаємо кропом і цибулею, загортаємо і кладемо на деко. Готуємо в духовій шафі, попередньо прогрітому до 200 градусів близько 35 хвилин.
  6. Перекладаємо соковиту рибку на тарілку і доповнюємо брокколі і часточками лимона.
  7. Смачного!

Лемонема з овочами в духовці

Лемонема з овочами в духовці – це просте в приготуванні і неймовірно смачне блюдо, яке буде вигідно виглядати навіть на святковому столі. Пропонуємо вам доповнити рибку з цибулею такими компонентами, як сметана, твердий сир і чорний мелений перець.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 2.

Склад:

  • Лемонема – 700 гр.
  • Сметана – 100 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Сир твердих сортів – 40 гр.
  • Борошно – ½ ч. л.
  • Олія соняшникова – 1 ст. л.
  • Кріп – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Рибу розбираємо, зчищають луску і відокремлюємо філе від кісток. Добре промиваємо і обсушуємо будь-яким зручним способом.

Крок 2. Лук очищаємо і довільно подрібнюємо, розподіляємо овочеву нарізку по дну невеликий, але глибокої формочки.

Крок 3. На цибульну «подушку» поміщаємо лемонему, солимо і перчимо – даємо постояти 20 хвилин при кімнатній температурі.

Крок 4. Прибираємо заготовку в духовку на 10 хвилин при температурі 180-190 градусів.

Крок 5. В цей час в піалі змішуємо сметану з борошном і сіллю.

Крок 6. Поверх гарячої рибки викладаємо кілька жмень натертого сиру.

Крок 7. Після, викладаємо сметанний соус.

Крок 8. Повертаємо вогнетривкий посуд в духовку на півгодини.

Крок 9. Рум’яну рибку викладаємо в тарілку і знімаємо пробу. Приємного апетиту!

Лимонелла, смажена на сковороді

Лимонелла, смажена на сковороді – це ідеальне поєднання золотистої хрусткої скоринки і ніжної білої м’якоті. Витративши на підготовку менше ніж півгодини, ви отримаєте ідеально приготовану рибку, яка з легкістю різноманітить ваш щоденний раціон.

Час готування – 25 хв.

Час приготування – 10-15 хв.

Порції – 2.

Склад:

  • Лимонелла – 350 гр.
  • Борошно – 100 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Викладаємо на столі потрібні продукти.

Крок 2. Розморожену тушку вичищаємо від нутрощів і чорних плівок, відрізаємо плавники, хвіст і голову. Нарізаємо лемонему досить товстими порційними шматками і ретельно промиваємо.

Крок 3. Старанно натираємо заготовки сіллю і даємо їм «полежати» 5-8 хвилин.

Крок 4. Паніруємо просолену рибу в просіяної борошні з усіх сторін.

Крок 5. У сковороді розігріваємо рослинне масло і викладаємо напівфабрикати, засікаємо 5 хвилин.

Крок 6. Після закінчення часу, акуратно перевертаємо шматочки і підрум’янюємо з другої сторони (приблизно 4-5 хвилин).

Крок 7. Витираємо рибу паперовими рушниками, позбавляючись від зайвої олії.

Крок 8. Викладаємо лимонеллу на листя зеленого салату і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Лемонема в клярі

Лемонема в клярі, приготованому з борошна та яєць курячих – це не тільки смачно, але ще і дуже ароматно! Так як рибка «славиться» своєю водянистостью, обсмажування в паніровці чудово виправляє цей нюанс і лемонема стає вишуканою стравою!

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 6.

Склад:

  • Лемонема – 3 шт.
  • Яйця – 2 шт.
  • Борошно – 2 ст. л.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Випотрошену тушку очищаємо від луски, обполіскуємо і обсушуємо, а після розрізаємо на шматочки товщиною близько 3-4 сантиметрів.

Крок 2. Для кляру в блендері збиваємо до однорідності яйця з борошном і сіллю, паралельно в глибокій жароміцної посуді розжарюємо рослинне масло.

Крок 3. Потім рибу в густий кляр, чекаємо, поки стечуть надлишки і закидаємо в киплячу олію. Смажимо до рум’яної скоринки, періодично помішуючи.

Крок 4. Золотисту лемонему промаківающімі паперовими рушниками і переходимо до сервіровці. Приємного апетиту!

Тушкована лимонелла

Тушкована лимонелла з цибулею і морквою – це дуже вдале поєднання інгредієнтів, яка припаде до смаку навіть тим, хто в принципі не особливо любить морських мешканців» у свій тарілці. Для соковитості ми також будемо використовувати майонез і рослинне масло.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 3-4.

Склад:

  • Лимонелла – 500 гр.
  • Морква – 2 шт.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Майонез – 70 мл
  • Масло олію – для смаження.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Під струменем води очищаємо лимонеллу від луски, плавників і нутрощів, промиваємо.

Крок 2. Розрізаємо на порційні шматки.

Крок 3. Складаємо нарізку в чашу, солимо і перемішуємо. Залишаємо для просочення на 20 хвилин.

Крок 4. Перекладаємо рибу на сковороду з розігрітим рослинним маслом, прикриваємо кришкою і тримаємо на вогні менше середнього близько 10 хвилин.

Крок 5. Не гаючи часу, очищаємо і подрібнюємо моркву за допомогою терки з дрібними отворами.

Крок 6. Очищений цибулю нарізаємо тонкими пір’ям.

Крок 7. Через 10 хвилин, присмачую лимонеллу майонезом.

Крок 8. Цибуля розминаємо руками і висипаємо поверх білого соусу.

Крок 9. Наступний шар – морква. Тушкуємо під кришкою 20 хвилин.

Крок 10. Після закінчення часу знімаємо кришку і протягом декількох хвилин выпариваем зайву рідину.

Крок 11. Перекладаємо соковиту рибку з овочами в тарілку і приступаємо до трапези. Приємного апетиту!

Лимонелла з картоплею в духовці

Лимонелла з картоплею в духовці – це ситна та поживна страва, яке включає в себе, як овочевий гарнір, так і основне страву, у вигляді білої рибки, просоченої спеціями. Пропонуємо вам спробувати цей варіант приготування, і будьте впевнені – ви повернетеся до цього рецепту ще не раз!

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Картопля – 1 кг
  • Лимонелла (філе) – 500 гр.
  • Помідори – 300 гр.
  • Майонез – 200 мл
  • Сир твердий – 100 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Розморожене філе обполіскуємо і насухо витираємо паперовими рушниками, солимо і перчимо кожен шматочок, залишаємо для просочення на 15 хвилин.

Крок 2. Не гаючи часу, чистимо і промиваємо картоплю, ріжемо тонкими слайсами.

Крок 3. Аналогічно подрібнюємо помідори.

Крок 4. Шматочок твердого сиру натираємо на бурачной тертці.

Крок 5. Збираємо блюдо: у форму одним шаром кладемо половину картопляних скибочок, посипаємо сіллю і перцем. Далі викладаємо рибу. Помідори і знову картоплю. Додаємо спеції, майонез і сир.

Крок 6. Готуємо 40 хвилин при температурної позначки 180 градусів.

Крок 7. Готуйте і отримуйте задоволення не тільки від результату, але і від процесу!

Лемонема на пару

Лемонема на пару – це низькокалорійна страва, яка чудово підходить для пізнього вечері. Таку рибку можна їсти навіть на ніч і не боятися, що стрілки на терезах вранці поповзуть вгору. Рекомендуємо вам доповнювати страва свіжими овочами і зеленню, а якщо готувати до обіду, то і гарніром.

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Лемонема – 500 гр.
  • Морквина – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Рис – 1,5 склянки
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Сік лимона – 1 ч. л.
  • Вода – 3 склянки
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Зрізаємо плавці з розмороженої риби, також позбавляємося від нутрощів, голови і хвоста – промиваємо всередині і зовні.

Крок 2. Нарізаємо порційними шматочками.

Крок 3. Рибу поливаємо лимонним соком, присмачую сіллю і меленим перцем. Викладаємо на решітку для готування на пару, попередньо промазану тонким шаром рослинного масла.

Крок 4. Чистимо шкірку з моркви і натираємо на крупній тертці.

Крок 5. Очищаємо і дрібно рубаємо цибулю.

Крок 6. Пасеруємо овочеву нарезу на розігрітому рослинному маслі близько 10 хвилин (програма «Смаження»).

Крок 7. Всипаємо рис, перемішуємо і смажимо ще 10 хвилин. Вміст чаші заливаємо водою і зверху встановлюємо сітку з рибою.

Крок 8. Запускаємо режим «Плов» і чекаємо звукового сигналу.

Крок 9. Комплексне страву подаємо до столу гарячим і насолоджуємося. Приємного апетиту!

Лимонелла в сметані

Лимонелла в сметані – це вишукана страва, смак і аромат якого вас приємно здивує. Сметана – це прекрасне доповнення до будь-якої білої риби і лемонема не є винятком. Смачно, просто і швидко!

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 3.

Склад:

  • Лимонелла (філе) – 700 гр.
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Сметана – 4 ст. л.
  • Лимон – ½ шт.
  • Масло соняшникове – 40 мл
  • Зелень – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Вода – 1,5 склянки

Процес приготування:

Крок 1. Промите і обсушенное філе ріжемо на шматочки потрібного розміру і приправляємо улюбленими спеціями і сіллю – перемішуємо.

Крок 2. Натерту моркву і нарізану цибулю обсмажуємо до м’якості і золотавості на розігрітій олії.

Крок 3. Для заливки об’єднуємо півтори склянки води зі сметаною, сіллю і приправами.

Крок 4. В окремій сковорідці швидко підрум’янюємо лимонеллу, додаємо овочі і заливаємо продукти підготовленим соусом. Готуємо на повільному полум’ї під кришкою близько півгодини.

Крок 5. Розкладаємо ніжне страву по тарілках і дегустуємо. Приємного апетиту!