Лимонелла (лемонела) — це морська риба з ніжною білою м’якоттю і невеликою кількістю дрібних кісточок, які практично розчиняються в процесі термічної обробки. Цей морепродукт можна готувати різними способами: запікати, обернувши в фольгу, смажити на олії або взагалі, запанірувати в клярі і довести до апетитної рум’яної скоринки. Лимонелла чудово поєднується з легкими гарнірами і овочами — обов’язково спробуйте!
Лимонелла, запечена у фользі
Лимонелла, запечена у фользі – це нежирне страва, яка чудово підходить для повноцінного вечері, після якого ви надовго залишитеся ситими. Ніжне біле м’ясо готується всього лише за півгодини і чудово поєднується зі свіжими овочевими салатами.
Інгредієнти на
2 порц.
- Лимонелла 800 гр.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Кріп 10 гр.
- Спеції для риби за смаком
- Сіль за смаком
Процес приготування:
- Для прискорення процесу, готуємо всі необхідні компоненти.
- Рибу попередньо розморожуємо і при наявності голови, хвоста і нутрощів – зрізаємо і вичищаємо, після, промиваємо і насухо витираємо паперовими серветками. Всередині і зовні натираємо спеціями і сіллю.
- І поки лимонелла маринується, видаляємо лушпиння шар за шаром з цибулини, ріжемо чверть кільцями.
- Дрібно рубаємо промиту і обсушену зелень.
- Викладаємо тушку на лист фольги і зверху посипаємо кропом і цибулею, загортаємо і кладемо на деко. Готуємо в духовій шафі, попередньо прогрітому до 200 градусів близько 35 хвилин.
- Перекладаємо соковиту рибку на тарілку і доповнюємо брокколі і часточками лимона.
- Смачного!
Лемонема з овочами в духовці
Лемонема з овочами в духовці – це просте в приготуванні і неймовірно смачне блюдо, яке буде вигідно виглядати навіть на святковому столі. Пропонуємо вам доповнити рибку з цибулею такими компонентами, як сметана, твердий сир і чорний мелений перець.
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 2.
Склад:
- Лемонема – 700 гр.
- Сметана – 100 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Сир твердих сортів – 40 гр.
- Борошно – ½ ч. л.
- Олія соняшникова – 1 ст. л.
- Кріп – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Рибу розбираємо, зчищають луску і відокремлюємо філе від кісток. Добре промиваємо і обсушуємо будь-яким зручним способом.
Крок 2. Лук очищаємо і довільно подрібнюємо, розподіляємо овочеву нарізку по дну невеликий, але глибокої формочки.
Крок 3. На цибульну «подушку» поміщаємо лемонему, солимо і перчимо – даємо постояти 20 хвилин при кімнатній температурі.
Крок 4. Прибираємо заготовку в духовку на 10 хвилин при температурі 180-190 градусів.
Крок 5. В цей час в піалі змішуємо сметану з борошном і сіллю.
Крок 6. Поверх гарячої рибки викладаємо кілька жмень натертого сиру.
Крок 7. Після, викладаємо сметанний соус.
Крок 8. Повертаємо вогнетривкий посуд в духовку на півгодини.
Крок 9. Рум’яну рибку викладаємо в тарілку і знімаємо пробу. Приємного апетиту!
Лимонелла, смажена на сковороді
Лимонелла, смажена на сковороді – це ідеальне поєднання золотистої хрусткої скоринки і ніжної білої м’якоті. Витративши на підготовку менше ніж півгодини, ви отримаєте ідеально приготовану рибку, яка з легкістю різноманітить ваш щоденний раціон.
Час готування – 25 хв.
Час приготування – 10-15 хв.
Порції – 2.
Склад:
- Лимонелла – 350 гр.
- Борошно – 100 гр.
- Сіль – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Викладаємо на столі потрібні продукти.
Крок 2. Розморожену тушку вичищаємо від нутрощів і чорних плівок, відрізаємо плавники, хвіст і голову. Нарізаємо лемонему досить товстими порційними шматками і ретельно промиваємо.
Крок 3. Старанно натираємо заготовки сіллю і даємо їм «полежати» 5-8 хвилин.
Крок 4. Паніруємо просолену рибу в просіяної борошні з усіх сторін.
Крок 5. У сковороді розігріваємо рослинне масло і викладаємо напівфабрикати, засікаємо 5 хвилин.
Крок 6. Після закінчення часу, акуратно перевертаємо шматочки і підрум’янюємо з другої сторони (приблизно 4-5 хвилин).
Крок 7. Витираємо рибу паперовими рушниками, позбавляючись від зайвої олії.
Крок 8. Викладаємо лимонеллу на листя зеленого салату і подаємо до столу. Приємного апетиту!
Лемонема в клярі
Лемонема в клярі, приготованому з борошна та яєць курячих – це не тільки смачно, але ще і дуже ароматно! Так як рибка «славиться» своєю водянистостью, обсмажування в паніровці чудово виправляє цей нюанс і лемонема стає вишуканою стравою!
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 15-20 хв.
Порції – 6.
Склад:
- Лемонема – 3 шт.
- Яйця – 2 шт.
- Борошно – 2 ст. л.
- Масло рослинне – для смаження.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Випотрошену тушку очищаємо від луски, обполіскуємо і обсушуємо, а після розрізаємо на шматочки товщиною близько 3-4 сантиметрів.
Крок 2. Для кляру в блендері збиваємо до однорідності яйця з борошном і сіллю, паралельно в глибокій жароміцної посуді розжарюємо рослинне масло.
Крок 3. Потім рибу в густий кляр, чекаємо, поки стечуть надлишки і закидаємо в киплячу олію. Смажимо до рум’яної скоринки, періодично помішуючи.
Крок 4. Золотисту лемонему промаківающімі паперовими рушниками і переходимо до сервіровці. Приємного апетиту!
Тушкована лимонелла
Тушкована лимонелла з цибулею і морквою – це дуже вдале поєднання інгредієнтів, яка припаде до смаку навіть тим, хто в принципі не особливо любить морських мешканців» у свій тарілці. Для соковитості ми також будемо використовувати майонез і рослинне масло.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 15-20 хв.
Порції – 3-4.
Склад:
- Лимонелла – 500 гр.
- Морква – 2 шт.
- Цибулина – 1 шт.
- Майонез – 70 мл
- Масло олію – для смаження.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Під струменем води очищаємо лимонеллу від луски, плавників і нутрощів, промиваємо.
Крок 2. Розрізаємо на порційні шматки.
Крок 3. Складаємо нарізку в чашу, солимо і перемішуємо. Залишаємо для просочення на 20 хвилин.
Крок 4. Перекладаємо рибу на сковороду з розігрітим рослинним маслом, прикриваємо кришкою і тримаємо на вогні менше середнього близько 10 хвилин.
Крок 5. Не гаючи часу, очищаємо і подрібнюємо моркву за допомогою терки з дрібними отворами.
Крок 6. Очищений цибулю нарізаємо тонкими пір’ям.
Крок 7. Через 10 хвилин, присмачую лимонеллу майонезом.
Крок 8. Цибуля розминаємо руками і висипаємо поверх білого соусу.
Крок 9. Наступний шар – морква. Тушкуємо під кришкою 20 хвилин.
Крок 10. Після закінчення часу знімаємо кришку і протягом декількох хвилин выпариваем зайву рідину.
Крок 11. Перекладаємо соковиту рибку з овочами в тарілку і приступаємо до трапези. Приємного апетиту!
Лимонелла з картоплею в духовці
Лимонелла з картоплею в духовці – це ситна та поживна страва, яке включає в себе, як овочевий гарнір, так і основне страву, у вигляді білої рибки, просоченої спеціями. Пропонуємо вам спробувати цей варіант приготування, і будьте впевнені – ви повернетеся до цього рецепту ще не раз!
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 15-20 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Картопля – 1 кг
- Лимонелла (філе) – 500 гр.
- Помідори – 300 гр.
- Майонез – 200 мл
- Сир твердий – 100 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Розморожене філе обполіскуємо і насухо витираємо паперовими рушниками, солимо і перчимо кожен шматочок, залишаємо для просочення на 15 хвилин.
Крок 2. Не гаючи часу, чистимо і промиваємо картоплю, ріжемо тонкими слайсами.
Крок 3. Аналогічно подрібнюємо помідори.
Крок 4. Шматочок твердого сиру натираємо на бурачной тертці.
Крок 5. Збираємо блюдо: у форму одним шаром кладемо половину картопляних скибочок, посипаємо сіллю і перцем. Далі викладаємо рибу. Помідори і знову картоплю. Додаємо спеції, майонез і сир.
Крок 6. Готуємо 40 хвилин при температурної позначки 180 градусів.
Крок 7. Готуйте і отримуйте задоволення не тільки від результату, але і від процесу!
Лемонема на пару
Лемонема на пару – це низькокалорійна страва, яка чудово підходить для пізнього вечері. Таку рибку можна їсти навіть на ніч і не боятися, що стрілки на терезах вранці поповзуть вгору. Рекомендуємо вам доповнювати страва свіжими овочами і зеленню, а якщо готувати до обіду, то і гарніром.
Час приготування – 45 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Лемонема – 500 гр.
- Морквина – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Рис – 1,5 склянки
- Масло рослинне – 1 ст. л.
- Сік лимона – 1 ч. л.
- Вода – 3 склянки
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Зрізаємо плавці з розмороженої риби, також позбавляємося від нутрощів, голови і хвоста – промиваємо всередині і зовні.
Крок 2. Нарізаємо порційними шматочками.
Крок 3. Рибу поливаємо лимонним соком, присмачую сіллю і меленим перцем. Викладаємо на решітку для готування на пару, попередньо промазану тонким шаром рослинного масла.
Крок 4. Чистимо шкірку з моркви і натираємо на крупній тертці.
Крок 5. Очищаємо і дрібно рубаємо цибулю.
Крок 6. Пасеруємо овочеву нарезу на розігрітому рослинному маслі близько 10 хвилин (програма «Смаження»).
Крок 7. Всипаємо рис, перемішуємо і смажимо ще 10 хвилин. Вміст чаші заливаємо водою і зверху встановлюємо сітку з рибою.
Крок 8. Запускаємо режим «Плов» і чекаємо звукового сигналу.
Крок 9. Комплексне страву подаємо до столу гарячим і насолоджуємося. Приємного апетиту!
Лимонелла в сметані
Лимонелла в сметані – це вишукана страва, смак і аромат якого вас приємно здивує. Сметана – це прекрасне доповнення до будь-якої білої риби і лемонема не є винятком. Смачно, просто і швидко!
Час приготування – 45 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 3.
Склад:
- Лимонелла (філе) – 700 гр.
- Морква – 2 шт.
- Цибуля – 2 шт.
- Сметана – 4 ст. л.
- Лимон – ½ шт.
- Масло соняшникове – 40 мл
- Зелень – за смаком.
- Спеції – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Вода – 1,5 склянки
Процес приготування:
Крок 1. Промите і обсушенное філе ріжемо на шматочки потрібного розміру і приправляємо улюбленими спеціями і сіллю – перемішуємо.
Крок 2. Натерту моркву і нарізану цибулю обсмажуємо до м’якості і золотавості на розігрітій олії.
Крок 3. Для заливки об’єднуємо півтори склянки води зі сметаною, сіллю і приправами.
Крок 4. В окремій сковорідці швидко підрум’янюємо лимонеллу, додаємо овочі і заливаємо продукти підготовленим соусом. Готуємо на повільному полум’ї під кришкою близько півгодини.
Крок 5. Розкладаємо ніжне страву по тарілках і дегустуємо. Приємного апетиту!