класичний Холодець – 10 смачних рецептів в домашніх умовах з фото покроково

Холодець – це дуже ситне і смачне блюдо, яке є практично на будь-якому святі. Існує неймовірна кількість його варіантів, ми ж зробили для вас добірку 10 найбільш смачних рецептів приготування домашнього холодцю. Пробуйте, насолоджуйтесь, дивуйте!

Класичний холодець з свинячих ніжок в домашніх умовах

Для приготування цього неймовірно смачного страви вам будуть потрібні тільки самі прості і доступні продукти, але готовий результат перевершить всі ваші очікування. Хоча для приготування холодцю зі свинячих ніжок вам доведеться витратити певну кількість часу, все одно страва готується дуже просто. Настільки просто, що з ним впораються навіть початківці кулінари.

Інгредієнти на
8 порц.

  • Свинячі ноги 1 кг
  • Курка 1 кг (тушка)
  • Лавровий лист 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт. середнього розміру
  • Морква 1 шт. середнього розміру
  • Перець чорний горошок 9 шт.
  • Часник 6 зубчиків
  • Сіль за смаком
  • Вода питна 4 л.

Процес приготування:

  1. Щоб приготувати холодець з класичним рецептом, підготуйте всі необхідні продукти.
  2. Що при погляді на холодець насамперед впадає в очі? Правильно, ніжна і прозора, як сльоза, желе. Щоб досягти цієї чистоти і прозорості, вам потрібно спочатку як слід промити м’ясо курки і свинячі ніжки. Потім складіть вимите м’ясо в каструлю і залийте холодною водою так, щоб вода повністю покривала м’ясо. Буде дуже добре, якщо м’ясо простоїть у воді всю ніч (або хоча б годин 8).
  3. Вранці злити воду з каструлі і знову промийте м’ясо в проточній воді. Тепер розріжте курячу тушку на порційні шматочки і складіть все м’ясо знову в каструлю. Поставте каструлю на сильний вогонь і дочекайтеся, поки вода в каструлі закипить.
  4. Коли вода як слід, закипить, злити перший бульйон, промийте каструлю і м’ясо, знову залийте водою і поставте на плиту. Коли вода знову закипить, обов’язково знімайте утворюється пінку з допомогою шумівки або сита, в іншому випадку домогтися прозорості бульйону у вас не вийде. Прикрийте каструлю кришкою, залишивши невелику щілину, і зменшіть вогонь. Бульйон не повинен сильно вирувати і випливати з каструлі, має бути лише невелика періодичне побулькивание. Нехай м’ясо провариться, таким чином, близько 3 годин.
  5. Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння, і сполосніть холодною водою. Моркву також очистіть за допомогою овочечистки від шкірки і вимийте в холодній воді, щоб прибрати залишки землі і піску. Покладіть очищені овочі в каструлю до м’яса і продовжуйте варити ще протягом 2-3 годин.
  6. Часник очистіть від лушпиння і сполосніть під краном. Приблизно за півгодини до закінчення варіння холодцю, додайте в каструлю зубчики часнику, промитий лавровий лист, сіль і перець горошком.
  7. Після закінчення варіння потрібно відокремити м’ясо від бульйону.
  8. Процідіть бульйон через сито (можна ще додатково прокласти сито марлею), а м’ясо поставити остуджуватися.
  9. Коли м’ясо стане теплим, можна приступати до розділення його на волокна. Будьте обережні, стежте, щоб кістки не потрапили в готову страву.
  10. Тепер потрібно розкласти подрібнене м’ясо з ємкостей, в яких буде застигати холодець. Залийте м’ясо бульйоном. Форми з готовим холодцем приберіть на кілька годин в холодильник.
  11. Перед подачею на стіл можна опустити форми з холодцем в теплу воду на кілька хвилин, тепер їх можна легко дістати з ємності, трохи підчепивши лопаткою.

Смачного вам і вашим гостям!

Дуже смачний холодець з курки з желатином

Спробуйте приготувати холодець за цим рецептом, і ваші гості залишаться дуже задоволені. Завдяки входить до складу курячого м’яса холодець виходить більш дієтичним і готується набагато швидше, ніж із свинячих ніг або яловичини. Прості продукти і легкість приготування – що може бути краще?

Склад:

  • Куряча тушка – 0,5 кг (без філе).
  • Морква – 1-2 шт.
  • Вода – 2 л
  • Сіль – за смаком.
  • Зубчики часнику – 2 шт.
  • Перець мелений – за смаком.
  • Желатин – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. Курку потрібно промити під проточною водою і покласти в невелику каструлю (для зручності можна розрізати тушку на кілька частин). Залийте м’ясо 1 літром води і поставте каструлю на вогонь. Коли вода закипить, злити її і промийте курку. Потім залийте 2 літрами води і доведіть воду в каструлі до кипіння. Не забувайте в процесі закипання знімати пінку, щоб бульйон вийшов чистим і прозорим. Після того, як вода закипить, додайте потрібну вам кількість солі і трохи зменшіть вогонь. Нехай курка повариться на помірному вогні близько 20 хвилин.

2. Морквину промийте прямо з шкіркою в холодній воді. Покладіть вимиту моркву в каструлю до курки і проваріть близько 25 хвилин.

3. Коли курка і моркву будуть готові, акуратно вийміть їх з бульйону і дайте охолонути.

4. Бульйон також охолодіть і процідіть через марлю, складену в декілька шарів. Відлийте в кухоль 50 мл бульйону і всипте в нього столову ложку швидкорозчинного желатину. Перемішайте і залиште хвилин на 5-10 (за цей час желатин встигне набрякнути).

5. Остиглу моркву треба акуратно очистити від шкірки і нарізати кружечками, а потім ножем надати кружочкам різноманітні форми: сердечка, квіточки, зірочки і т. д. (морква ми будемо використовувати для прикраси).

6. Зубчики часнику очистіть від лушпиння і натріть на дрібній тертці. Перекладіть тертий часник в підлогу-літра процідженого бульйону. Також можна додати трохи меленого перцю.

7. Тепер потрібно трохи підігріти желатин, щоб він повністю розпустився. Коли в ньому не залишиться жодної крупинки, перелийте желатин в бульйон.

8. Прийшла черга нарізки м’яса. Зніміть з кісток всі шматочки м’яса і розберіть їх на волокна або наріжте гострим ножем.

9. Викладіть шматочки м’яса в форму, в якій буде застигати холодець. Перелийте бульйон у форму таким чином, щоб він повністю покрив м’ясо. Зверху красиво розкладіть фігурно нарізані кружечки моркви.

10. Накрийте форму кришкою або харчовою плівкою і приберіть на кілька годин в холодильник до повного застигання.

Приємного вам апетиту!

Як приготувати холодець з курки без додавання желатину?

Дуже просте, але в той же час дуже смачне блюдо. Курячий холодець можна приготувати як на свято, так і просто на вечерю. Така закуска припаде до душі і дорослим, і навіть дітям. Обов’язково спробуйте приготувати холодець за нашим рецептом.

Склад:

  • Куряче м’ясо на кості (будь-які частини) – 1 кг
  • Зубчики часнику – 2 шт.
  • Моркву – ½ шт.
  • цибуля Ріпчаста – ½ головки.
  • Сіль, чорний мелений перець – за смаком.
  • Лавровий лист – 1-2 шт.
  • Перець чорний горошком – 2-3 шт.

Процес приготування:

1. Як слід, промийте м’ясо курки і покладіть в каструлю з 1,5-2 літрами холодної води. Дочекайтеся, поки вода закипить на сильному вогні. В процесі закипання на поверхні води появиться багато піни, обов’язково зніміть її. В іншому випадку у вас не вийде добитися кристально чистого і прозорого бульйону.

2. Зменшіть вогонь практично до мінімуму, прикрийте каструлю кришкою і дайте курці проваритися протягом 3 годин. Поки м’ясо готується, очистіть від шкірки половину моркви і від лушпиння половину ріпчастої цибулі. Промийте овочі і по закінченню 3 годин додайте їх в каструлю до курки. Туди ж відправте очищені зубчики часнику і кілька дрібок солі. Проваріть овочі до готовності (приблизно 30-40 хвилин).

3. Ближче до кінця варіння додайте 1-2 лаврових листа і 2-3 горошини чорного перцю.

4. Коли всі інгредієнти будуть готові, зніміть каструлю з вогню і акуратно, щоб не обпектися, дістаньте курку з бульйону. Після того, як вона охолоне, відокремте м’ясо від кісток і наріжте його невеликим кубиком.

5. Бульйон потрібно процідити через марлю, складену в декілька шарів. Ріпчасту цибулю нам більше не знадобиться, а ось моркву можна використовувати для прикраси. Для цього наріжте її на тонкі кружечки.

6. Перекладіть нарізану курку у форму з бортиками, а потім вилийте туди бульйон (якщо вирішили використовувати моркву, то на цьому етапі її потрібно додати до м’яса з бульйоном). Накрийте форму харчовою плівкою і приберіть в холодильник на 4-6 годин до повного застигання.

Приємного вам апетиту!

Покроковий рецепт приготування холодцю з яловичини

Що може бути смачніше і ситніше ніжного холодцю з такого чудового і корисного м’яса яловичина? Блюдо виходить настільки смачним, що ви захочете готувати його знову і знову.

Склад:

  • Яловичина з кісточкою – 2 кг
  • Цибуля – 4 шт.
  • Морква – 1 шт. невеликого розміру.
  • Вода – 3,5 л.
  • Сіль – за смаком.
  • Лавровий лист – 3-4 шт.
  • Зубчики часнику – 6 шт.
  • Чорний перець – 4-5 горошин.

Процес приготування:

1. Ретельно вимийте яловичину покладіть в каструлю (краще брати велику, обсягом не менше 5 л), залийте м’ясо холодною водою і доведіть вміст каструлі до кипіння. Коли вода закипить, злити воду і піну, яка утворилася. Промийте м’ясо і каструлю, а потім залийте 3,5 літрами води. Поставте каструлю на сильний вогонь.

2. Ріпчасту цибулю і часник потрібно позбавити від лушпиння, а потім сполоснути під холодною водою.

3. Коли вода в каструлі закипить, зніміть піну, яка утворилася і посоліть бульйон. Вогонь збавте до мінімуму (вода повинна ледве помітно побулькивать). Додайте в бульйон до яловичині цибулю і зубчики часнику (цілком). Прикрийте каструлю кришкою і дайте м’ясу проваритися близько 4,5-5 годин.

4. Моркву почистіть, промийте від залишків землі під проточною водою. Наріжте на шматочки, товщиною близько 0,5 сантиметра і додайте в бульйон через 5 годин кипіння на повільному вогні. Цибулю і часник на цьому етапі потрібно буде видалити з бульйону, вони нам більше не знадобляться. Крім моркви, в каструлю з киплячим бульйоном потрібно покладе 4 лаврових листа і 5 горошин чорного перцю. Знову прикрийте каструлю кришкою і проваріть м’ясо в бульйоні зі спеціями близько години.

5. Акуратно дістаньте м’ясо з каструлі і дайте йому охолонути до такої температури, щоб його було не боляче брати в руки. Відокремте м’ясо від кісточки і дрібно наріжте.

6. Бульйон процідіть спочатку через сито, а потім через марлю, складену в декілька шарів.

7. У форми, в яких буде застигати холодець, покладіть нарізане м’ясо (його також можна розібрати руками на волокна). З вареної моркви вирізати квіточки або зірочки і рівномірно розкладіть по формах. Залийте м’ясо з морквою процідженим прозорим бульйоном і дайте страві повністю охолонути. Після того, як холодець стане кімнатної температури, накрийте форми кришками (якщо у вас їх немає, то – харчової плівкою) і приберіть на ніч у холодильник. Перед подачею на стіл, акуратно дістаньте холодець з форм.

Приємного вам апетиту!

Простий і смачний рецепт холодцю зі свинячих ніжок і рульки

Наближаються новорічні свята, а це означає, що практично на кожному святковому столі буде присутній холодець. У кожної господині свої секрети і рецепти приготування. Пропонуємо вашій увазі досить простий рецепт дуже смачного холодцю. Часу на його приготування піде досить, але результат того вартий!

Склад:

  • Свинячі ноги – 0,5 кг
  • Свиняча рулька– 2-2,5 кг
  • Морква – 1-2 шт. невеликого розміру.
  • цибуля Ріпчаста – 1-2 шт.
  • Лавровий лист – 3-4 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Часник – 6-7 зубчиків.

Процес приготування:

1. Ніжки і рульку вимийте під проточною водою. Після цього потрібно гострим ножем почистити свинячу шкурку, поки вона не придбає світлий відтінок. Знову сполосніть м’ясо водою, складіть у велику каструлю. Якщо рулька дуже велика, то краще її надрізати в декількох місцях, так вона краще і швидше провариться.

2. Залийте свинину водою таким чином, щоб вона покрила ніжки і рульку на 2 пальці.

3. Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння і промийте під краном. Покладіть цілу цибулину в каструлю до м’яса. Моркву почистіть, сполосніть в холодній воді і відправте до цибулі і рульки.

4. Каструлю поставте на сильний вогонь і дочекайтеся, поки вміст каструлі закипить. Всю піну, яка буде утворюватися на поверхні води, акуратно знімайте з допомогою шумівки. Після того, як вода закипить, зменшіть вогонь і посоліть бульйон по вашому смаку. Продовжуйте варити ніжки і рульку на повільному вогні близько 6,5 годин. За півгодини до кінця готування відправте кілька лаврових листочків.

5. Коли м’ясо провариться достатню кількість часу, вимкніть плиту і дістаньте м’ясо на тарілку. Після того, як він охолоне до теплого стану, відокремте м’ясо від кісток (шкіра, кістки і жир нам більше не знадобляться).

6. Поки м’ясо остигає, приберіть з отриманого бульйону цибулю і моркву, а також зніміть жир, який з’явився на водній поверхні.

7. Часник очистіть від лушпиння і пропустіть через прес. Покладіть часник в бульйон і знову поставте його на вогонь. Як тільки бульйон закипить, зніміть каструлю з вогню. Акуратно процідіть гарячий бульйон через сито або марлю, складену в декілька шарів.

8. Візьміть прямокутні форми з високими бортиками і розкладіть по них підготовлені шматочки м’яса. Залийте м’ясо гарячим бульйоном і дайте холодцю охолонути при кімнатній температурі. Після цього накрийте форми кришкою або харчовою плівкою і поставте в холодильник на 4-6 годин. Перед подачею на стіл акуратно вийміть холодець з формочок.

Приємного вам апетиту!

Як зварити дієтичний холодець з індички?

Індичка вважається дієтичним і дуже корисним м’ясом. Спробуйте приготувати з неї холодець. Запевняємо вас, вам обов’язково сподобається. Для приготування холодцю з індички вам не знадобиться желатин, а процес варіння полегшиться використанням мультиварки.

Склад:

  • Індичка (гомілка) – 700 р.
  • Індичка (стегно) – 1,6 кг
  • Вода – 3-3,5 л.
  • Сіль поварена – 1 ½ ч. л.
  • Морква – 2 шт.
  • Перець чорний – 5 шт.
  • Зубчики часнику – 6 шт.
  • Цибуля – 1 головка.
  • Соняшникова олія без запаху – половина столової ложки.
  • Свіжа зелень петрушки – 20 р.

Процес приготування:

1. Спочатку ретельно промийте м’ясо індички під проточною водою. Обсушити за допомогою паперового рушника.

2. Цибулю і часник очистіть від лушпиння. Головку цибулі розрізати на 2 частини.

3. Моркву добре сполосніть водою, щоб змилася вся грязь.

4. Деко застеліть листом фольги і змастіть рослинною олією. Покладіть на фольгу стегна і гомілки індички, вимиту моркву, розрізану цибулину і зубчики часнику. Поставте деко з м’ясом і овочами в добре нагріту духовку (200 º с) хвилин на 25. За цей час м’ясо встигне повністю прогрітися, а овочі почнуть виділяти приємний аромат.

5. Вимкніть духовку і покладіть м’ясо і овочі в чашу мультиварки. Залийте вміст чаші 3-3,5 літрами води (слідкуйте, щоб вода не виходила за максимальний показник на бортику чаші). Також не забудьте покласти в чашу перець, сіль і вимиту зелень петрушки. Встановіть режим «ВАРКА» тривалістю 3,5-4 години. Закрийте кришку приладу і натисніть кнопку «СТАРТ».

6. Коли мультиварка закінчить програму і подасть звуковий сигнал, акуратно дістаньте м’ясо на велику тарілку і почекайте, поки воно охолоне до такої температури, при якій його можна буде брати в руки. Відокремте м’ясо від кісток і наріжте його невеликими шматочками, а найкраще – розберіть вручну на волокна.

7. Бульйон потрібно процідити через сито з марлею, складеною в кілька шарів.

8. Перекладіть подрібнене м’ясо в формочки, в яких ви будете охолоджувати холодець, і залийте індичку процідженим бульйоном.

9. Щоб холодець виглядав святково можна нарізати варену моркву на шматочки або колечка, з яких можна зробити, наприклад, квіточки. Розкладіть морквину за формами. Також можна додати кілька гілочок свіжої петрушки. Накрийте форми кришками або плівкою і відправте в холодильник, щоб бульйон міг, як слід застигнути. Перед подачею на стіл акуратно дістаньте холодець з форм.

Приємного вам апетиту!

Правильний холодець, приготований з курячих лапок

Цей рецепт можна віднести до воістину бюджетного рецептом: курка сама по собі є недорогим м’ясом, а вже курячі лапки і поготів. Але дешевизна страви ніяк не позначається на його чудовому смаку. Такий холодець буде відмінно виглядати як на сімейному обіді, так і на святковому столі.

Склад:

  • Курка – ½ тушки (1 кг).
  • курячі Лапки – 900 р.
  • Вода – 1,5-2 л
  • Морква – 2 шт. (одна для бульйону, друга для прикраси)
  • цибуля Ріпчаста – 1 головка.
  • лавровий Лист – 1-2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний – 4 горошини.
  • Гілочки петрушки для прикраси.

Процес приготування:

1. Перш ніж приступити до приготування холодцю з курячих лапок, потрібно ці самі лапки вимити і залити окропом хвилин на 10. Це потрібно для того, щоб шкіра на лапках розпарити і легко счистилась. Після того, як лапки як слід, распарятся, очистіть їх зніміть шкіру і зріжте на пальцях те місце, де був ніготь).

2. Половину курячої туші (якщо вона занадто велика, то розріжте курку на 2-3 частини) промийте під проточною водою і покладіть у велику каструлю. Туди ж додайте підготовлені курячі лапки.

3. Головку ріпчастої цибулі очистіть, і сполосніть під проточною водою. Точно так само поступите з морквою: почистіть і сполосніть. Покладіть підготовлені овочі в каструлю з м’ясом і залийте холодною водою. В рецепті зазначено приблизну кількість води, яка буде змінюватись в залежності від розмірів курки і каструлі. Орієнтуйтеся на той факт, що вода повинна покрити м’ясо висотою на 1-2 пальця.

4. Поставте каструлю з куркою і овочами на сильний вогонь і дочекайтеся, поки вода в каструлі закипить. В процесі закипання не забувайте знімати піну, що природно буде з’являтися на поверхні. Коли вода закипить, зменшіть вогонь практично до мінімуму (щоб вода лише трохи побулькивала) і проваріть бульйон не менше 3 годин.

5. Другу моркву відварити в окремій каструльці до готовності, остудіть, очистіть і фігурно наріжте.

6. Через 3 години акуратно дістаньте курку з бульйону і покладіть на тарілку остигати.

7. У каструлю з киплячим бульйоном покласти 2 лаврових листа і 4 горошини перцю. Посоліть за смаком, але не захоплюйтеся занадто сильно, щоб не пересолити бульйон. Нехай спеції поварятся 5-10 хвилин, за цей час вони встигнуть віддати бульйону всі свої смаки і аромати. Готовий бульйон процідіть через марлю, складену в декілька шарів. Цибуля викиньте, він нам більше не потрібен.

8. Розберіть м’ясо, відокремлюючи його від кісточок (будьте уважні і не пропустіть які-небудь дрібні кісточки).

9. Розкладіть по формах подрібнене м’ясо, а зверху фігурки з морквини і гілочки петрушки, рівномірно розлийте по формочках проціджений бульйон.

10. Форми накрийте харчовою плівкою і приберіть в холод не менше, ніж на 3-4 години (краще більше).

Приємного апетиту!

Домашній холодець зі свинячих ніжок і яловичини

Холодець, приготований за цим рецептом, виходить дуже смачною, ситною і ароматним! Готувати його зовсім не складно, але часу буде потрібно досить багато. Спробуйте приготувати цей чудовий домашній холодець зі свинячих ніжок і яловичини. Ви не пошкодуєте!

Інгредієнти:

  • М’ясо яловичини – 1,4 кг
  • Свинячі ніжки – 1 кг
  • цибуля Ріпчаста – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Вода – 2,5-3 л
  • Лист лавровий – 4-5 шт.
  • Перець запашний – 8 горошин.
  • Зубчики часнику – 8 шт.
  • Чорний мелений перець – за смаком.

Процес приготування:

1. Яловичину добре промийте під холодною проточною водою, покладіть у велику каструлю і залийте водою. Залиште м’ясо і ніжки у воді на ніч (приберіть в холодильник), за цей час з нього зійде вся кров, яка могла б зробити бульйон каламутним. Вранці знову промийте м’ясо і ніжки. М’ясо, якщо потрібно, наріжте на дрібні шматочки (так воно швидше провариться).

2. Знову залийте м’ясо холодною водою (у рецепті вказано приблизний її кількість, головне, щоб м’ясо було повністю вкрите). Поставте каструлю з яловичиною на вогонь і дочекайтеся, поки вода закипить. Обов’язково зніміть піну, яка утворюється на поверхні. Після закипання, виставте вогонь на мінімум (бульйон повинен ледве видно іноді «побулькивать») і дайте м’ясу проваритися не менше 4 годин. Ні в якому разі не вмикайте сильний вогонь – бульйон вийде каламутним, а готовий холодець – некрасивим. У процесі варіння на поверхню води буде спливати жир і трохи піни – обов’язково все забирайте.

3. Поки вариться яловичина, підготуйте моркву і ріпчасту цибулю. Їх треба очистити і промити в холодній воді.

4. Коли м’ясо провариться в бульйоні вказану кількість часу, додайте в каструлю очищені моркву і цибулю. Посоліть за смаком. Проваріть овочі в м’ясному бульйоні ще близько 2-2,5 годин.

5. Ближче до кінця варіння додайте в бульйон 2 види перцю і лавровий лист. Нехай спеції в бульйоні покипить хвилин 20.

6. Часник очистіть від лушпиння і пропустіть через прес прямо в киплячий бульйон. Зробити це треба буквально за кілька хвилин до закінчення варіння, щоб бульйон придбав яскравий смак і аромат.

7. Вимкніть плиту і дуже обережно дістаньте з киплячого бульйону м’ясо і свинячі ніжки. Їх потрібно остудити до комфортної температури, коли м’ясо можна безболісно взяти в руки, щоб відокремити м’ясо від кісточок.

8. Бульйон також акуратно, щоб не обпектися, процідіть через складену в 3-4 шари марлю. Остудіть до кімнатної температури.

9. З’єднайте разом розібране на волокна м’ясо яловичини, а також м’якоть зі свинячих ніжок, яку потрібно дрібно нарізати. Розкладіть м’ясо по заздалегідь підготовленим формах.

10. З вареної моркви зробіть симпатичні різьблені фігурки (квіточки, зірочки) і розкладіть поверх м’яса. Залийте формочки доверху розсолом бульйоном і відправте на ніч в холодильник, не забувши попередньо вкрити форми харчовою плівкою. Перед подачею на стіл акуратно дістаньте холодець, перевернувши форму.

Приємного вам апетиту!

Дуже смачний і наваристий холодець зі свинячої голови

Холодець можна приготувати практично з будь-якого м’яса. Зі свинячої голови він виходить особливо смачною і наваристим. Спробуйте приготувати холодець за нашим рецептом і у вас обов’язково все вийде!

Склад:

  • Свиняча голова – 6,5-7 кг
  • Цибуля – 2 шт.
  • Курка (стегенця) – 1 кг
  • лавровий Лист – 5 шт.
  • сіль – 2,5-3 ст. л.
  • Часник – 2-3 шт.
  • Морква – 3 шт.
  • Перець чорний – 12 горошин.

Процес приготування:

1. Голову ретельно вимийте (можна навіть потерти щіткою), якщо де-то залишилася щетина – видаліть її за допомогою запальнички. Вуха потрібно відрізати, а саму голову покласти у велику каструлю і залити холодною водою. Залиште свинину в такому вигляді годинника на 10.

2. Після того, як пройде певна кількість часу, акуратно розділіть свинячу голову на кілька частин. Без вправності спочатку може і не вийти розрубати її так, щоб не пошкодити черепну коробку. Тому, якщо ви новачок, то купіть відразу оброблену голову. Ретельно промийте свинину в місцях розрізу, щоб змити всі дрібні частини кісток. Перекладіть м’ясо у велику каструлю і доверху залийте водою. Поставте каструлю на вогонь і після того, як вода закипить, зніміть піну. Після цього зменшіть вогонь більше, ніж наполовину і дайте голові проваритися 6 годин. Не забувайте час від часу знімати піну і стежити за рівнем води в каструлі.

3. Ріпчасту цибулю потрібно добре вимити прямо з лушпинням, а потім зробити два розрізи хрест-навхрест вгорі кожної цибулини. Через 2 години після того, як ви почали варити свинячу голову, покладіть в каструлю цибулю, а також посоліть бульйон, додавши в нього 3 столові ложки солі. Добре перемішайте і зніміть жир, який утворився на поверхні бульйону.

4. Моркву очистіть від лушпиння, промийте і відваріть в невеликій каструльці. Воду злийте, а відварену моркву остудіть. Наріжте моркву на невеликі кружечки. При бажанні з них можна вирізати різні фігурки.

5. Курку промити і додайте в каструлю до свинячої голові тоді, коли пройде близько 4 годин з початку варіння. Також у цей час потрібно додати в бульйон листя лавра і горошини перцю.

6. Часник очистіть від лушпиння і пропустіть через прес. Додайте подрібнений часник в бульйон хвилин за 10 до закінчення варіння.

7. Після закінчення 6 годин, вимкніть вогонь і акуратно дістаньте свинину і курятину. Коли м’ясо охолоне, акуратно відокремте його від кісток (також потрібно видалити шкіру, мозок і самі жирні частини свинини). М’ясо треба нарізати досить дрібно.

8. На дно форми красиво викладіть фігурно нарізану моркву, а потім покладіть м’ясо.

9. Бульйон процідіть через металеве сито, застелене кількома шарами марлі. Залийте прозорим бульйоном форми. Накрийте холодець кришкою і поставте в холодильник до повного застигання. Зазвичай цей процес займає близько 6 годин.

Приємного апетиту!

Як приготувати смачний прозорий холодець в мультиварці?


Холодець в мультиварці приготувати простіше простого. Вам потрібно всього лише закинути туди м’ясо і йти спокійно займатися своїми справами, всі прекрасно провариться без вашої участі. Крім того, м’ясо з мультиварки виходить надзвичайно ніжним і смачним. Спробуємо?

Склад:

  • Свинина (ніжки) – 2 кг
  • Чорний перець – 5 шт.
  • Курка (гомілка) – 0,5 кг
  • Зубчики часнику – 5 шт.
  • цибуля Ріпчаста – 1 головка.
  • Вода – 2,5-3 л
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Свинячі ніжки почистіть і покладіть в каструлю з холодною водою. Залиште їх відмокати протягом 1-2 годин.

2. Курку промити під проточною водою і наріжте на невеликі частини.

3. Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння і сполосніть під холодною водою.

4. У чашу мультиварки потрібно покласти підготовлену курку, свинячі ніжки, головку цибулі і горошини чорного перцю. Також потрібно додати необхідну вам кількість солі. Залийте м’ясо і спеції водою, щоб вона повністю покривала м’ясо і доходила до максимальної позначки на чашу мультиварки. Закрийте каструлю кришкою і поставте режим «ГАСІННЯ». Час потрібно встановити – 6 годин.

5. Поки готується м’ясо, очистіть часник пропустіть через прес. Часник потрібно додати в бульйон приблизно за 5-10 хвилин до закінчення варіння.

6. Коли мультиварка сповістить вас про закінчення режиму приготування звуковим сигналом, акуратно дістаньте з неї м’ясо. Коли вона трохи охолоне, відокремте його від кісток і наріжте дуже дрібними шматочками.

7. Бульйон процідіть через сито або марлю, складену в 2-3 рази.

8. Шматочки м’яса розкладіть по формах, залийте чистим бульйоном і приберіть в холодильник на 6-8 годин (не забудьте накрити форми кришкою або харчовою плівкою).

Приємного апетиту!