Плов з баранини – 8 рецептів в домашніх умовах з покроковими фото

Справжній плов готується саме з м’ясом баранини. Блюдо виходить смачним і ситним, його можна подати на свято або приготувати в казані на пікніку. У статті ми постаралися зібрати 8 найбільш різноманітних і смачних рецептів плову.

Плов з баранини в казані на плиті в домашніх умовах

Казан – ідеальна посуд для приготування плову. У нього товсті стінки, він швидко нагрівається – це саме ті умови, які необхідні для довгого томління м’яса і крупи. В результаті, ваша страва буде дуже ароматним і смачним.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Рис білий 900 гр.
  • Баранина 600 гр.
  • Морква 4 шт.
  • Цибуля ріпчаста 4 шт.
  • Масло рослинне 230 мл
  • Часник 2 головки
  • Зіра 7 гр.
  • Сіль-3 ч. л.

Процес приготування:

  1. Як приготувати плов з баранини в казані на плиті в домашніх умовах? Овочі помийте і очистіть, баранину наріжте великими кубиками.
  2. Поставте казан на вогонь, влийте рослинне масло і добре прогрійте.
  3. Потім викладіть в казан м’ясо і обсмажте на сильному вогні з усіх боків.
  4. Цибуля наріжте невеликими кубиками.
  5. Баранина повинна добре підрум’янитися.
  6. Після цього додайте в казан цибулю, продовжуйте смажити.
  7. Рис добре промити проточною водою.
  8. Зіру розітріть в ступці.
  9. Цибуля повинна стати золотистим.
  10. Викладіть в казан моркву.
  11. Влити в казан окріп, додайте сіль, головки часнику і половину зіри. Варіть зірвак поки морква не стане м’якою. Після цього вийміть з казана часник і відкладіть його вбік.
  12. Покладіть поверх м’яса і овочів рис.
  13. Влийте гарячу воду, вона повинна покрити рис і бути вище на 1,5-2 сантиметри.
  14. Зменшіть вогонь і варіть рис без кришки, вода повинна повністю википіти.
  15. Рис повинен дійти до такого стану, коли всередині крупинок зберігається тверда серцевина.
  16. Зберіть рис гіркою.
  17. Посипте рис залишилася зірою і застроміть в нього часник. У центрі гірки зробіть поглиблення до самого дна, через нього буде виходити пар. Зменшіть вогонь до мінімального, прикрийте казан кришкою і тушкуйте плов 40 хвилин.
  18. Після цього відкрийте кришку перевірте рис на готовність. Дайте плову настоятися ще 10 хвилин, потім перемішайте плов.
  19. Подавайте плов з бараниною в гарячому вигляді.

Узбецький плов з баранини на багатті

По цьому рецепту ви зможете приготувати справжній узбецький плов в казані на багатті. Ми поділимося з вами усіма нюансами і тонкощами смачного і насиченого страви для великої компанії.

Час готування: 100

Час приготування: 50 хв

Порцій – 8

Інгредієнти:

  • Баранина – 1 кг
  • Морква – 1 кг
  • Цибуля ріпчаста – 1 кг
  • Рис – 1 кг
  • Масло рослинне – 200 мл
  • Часник – 2 голівки.
  • Зіра – за смаком.
  • сушений Помідор – за смаком.
  • Паприка сушена – за смаком.
  • Барбарис – за смаком.
  • Куркума – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. У рівних пропорціях змішайте зіру, сушені помідори, паприку, барбарис і куркуму. М’ясо наріжте кубиками.

Крок 2. Розведіть вогнище, над вогнем помістіть казан.

Крок 3. Цибулю і моркву очистіть і наріжте в довільному порядку.

Крок 4. У казан влийте рослинне масло, проколіть його. На розпечене масло покладіть баранину, обсмажте м’ясо з усіх боків.

Крок 5. Коли шматочки баранини добре підрум’яняться, викладіть цибулю і смажте його разом з м’ясом до золотистого кольору.

Крок 6. Далі додайте моркву і продовжуйте смажити до м’якості моркви.

Крок 7. Влийте гарячу воду в такій кількості, щоб вона покривала продукти, додайте часник, всипте 2 чайні ложки спецій і добре посоліть. Накрийте казан кришкою і залиште на 20-30 хвилин.

Крок 8. Після цього додайте в казан рис, розрівняти його шумівкою і влийте ще гарячої води. Рідина повинна перевищувати шар рису на 1,5-2 сантиметри. Коли вода почне закипати і стане каламутною, накрийте казан кришкою і залиште на 15-20 хвилин.

Крок 9. За цей час майже вся вода википить і вбереться в рис. Шумівкою зберіть рис до центру, щоб утворилася гірка. Знову накрийте казан кришкою і готуйте ще 10-20 хвилин, поки вода повністю не википить. Слідкуйте за тим, щоб м’ясо, що залишилося на дні, не стало пригорати.

Крок 10. Перемішайте плов і страва готова. Можна запрошувати сім’ю і гостей до столу.

Як приготувати плов з баранини в мультиварці?

В мультиварці плов з бараниною виходить теж чудовим. Такий вдосконалений варіант знаменитого страви, адаптований під сучасні способи приготування їжі. Запасіться необхідними інгредієнтами і дотримуйтесь нашому докладному рецептом.

Час готування: 60

Час приготування: 30 хв

Порцій – 66

Склад:

  • Баранина – 500 гр.
  • Рис – 2 склянки
  • Морква – 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Часник – 4 зуб.
  • Барбарис – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Зіра – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Баранину помийте і наріжте невеликими кубиками.

Крок 2. Цибулю очистіть і наріжте тонкими півкільцями.

Крок 3. Моркву очистіть і наріжте тонкими брусками.

Крок 4. Увімкніть мультиварку, виберіть режим «Смаження», викладіть в чашу м’ясо і обсмажте до рум’яної скоринки з усіх боків.

Крок 5. Далі додайте до м’яса цибулю, перемішайте і продовжуйте смажити до золотистого кольору.

Крок 6. Зверху викладіть моркву, перемішайте і продовжуйте готувати, поки морква не стане злегка м’якою. Додайте сіль і спеції.

Крок 7. Рис промийте кілька разів проточною водою.

Крок 8. Всипте рис в чашу, застроміть в нього зубчики часнику, влийте 3-3,5 склянки гарячої води. Закрийте кришку мультиварки і виберіть у меню режим «Плов».

Крок 9. Після звукового сигналу відкрийте кришку, перемішайте плов і подавайте до столу.

Простий і смачний рецепт плову з баранини на сковороді

Плов можна готувати різними способами: в казані, каструлі, сковороді або мультиварці, на плиті і багатті. У цьому рецепті будемо готувати на сковороді – це найкращий спосіб приготувати смачну вечерю на двох.

Час готування: 90

Час приготування: 50 хв

Порцій – 2

Склад:

  • Баранина – 100 гр.
  • Рис – 70 гр.
  • Моркву – 20 гр.
  • Цибуля – 30 гр.
  • Часник – 2-3 зуб.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Баранину наріжте кубиками. Поставте сковороду на плиту, вона повинна бути сухою, влийте олію і прожарити його. Викладіть баранину, на сильному вогні обсмажте її з усіх боків до рум’яної скоринки.

Крок 2. Цибулю і моркву очистіть і наріжте кубиками. Додайте овочі на сковороду до баранині і продовжуйте смажити на середньому вогні.

Крок 3. Рис промийте водою кілька разів і викладіть його на сковороду, влийте гарячу воду, щоб вона перевищувала рис на 1-2 сантиметри. Додайте сіль і спеції.

Крок 4. Томіть плов 20 хвилин під кришкою. Через 10 хвилин додайте зубчики часнику.

Крок 5. Не відкривайте кришку, дайте плову ще трохи настоятися. Подавайте плов з бараниною в гарячому вигляді з овочевим салатом і хлібом.

Справжній плов з баранини з курдюком

У традиційному узбецькому рецепт плову, м’ясо смажать не на рослинному маслі, а на курдючному жирі. Також обов’язково додають сушену зіру і часник цілими головками. Блюдо виходить дуже ароматним і поживним.

Час готування: 100

Час приготування: 40 хв

Порцій – 5-6

Інгредієнти:

  • Морква – 1 кг
  • Цибуля – 3 шт.
  • Часник – 2 голівки.
  • Перець гострий – 2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Зіра – за смаком.
  • Баранина на кістки – 1,5 кг
  • Жир курдючний – 150 гр.
  • Рис – 1 кг
  • Вода гаряча – 1,2 л.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуйте продукти за списком. Моркву і цибулю очистіть, часник залиште цілими головками.

Крок 2. Моркву натріть тонкою соломкою на спеціальній тертці.

Крок 3. Баранину краще всього взяти на кістки. М’ясо промийте, зріжте його з кісточок, їх не викидайте, вони також нам знадобляться трохи пізніше. Курдючний жир наріжте кубиками.

Крок 4. Поставте казан на плиту, вытопите курдючний жир.

Крок 5. Коли шкварки стануть підсмажуватися і придбають коричневий колір, видаліть їх з казана. В отриманий жир викладіть кісточки і обсмажте їх до золотистого кольору. Потім кісточки також викладіть з казана.

Крок 6. Ріпчасту цибулю наріжте тонкими кільцями і викладіть в казан, злегка обсмажте.

Крок 7. Збільште вогонь до максимуму, щоб жир закипів, викладіть м’ясо. Смажте 10 хвилин, постійно помішуючи.

Крок 8. Далі додайте моркву, перемішайте і смажте ще 10 хвилин.

Крок 9. Влийте гарячу воду, доведіть її до кипіння. Після цього додайте в казан перець і часник. Часник попередньо очистіть від лушпиння і перевірте, щоб гострий перець був без пошкоджень. Зменшіть вогонь і варіть зірвак 25-30 хвилин.

Крок 10. Рис промийте проточною водою кілька разів.

Крок 11. Через півгодини ваш зірвак буде готовий. Витягніть з нього часник і перець.

Крок 12. Збільште вогонь до максимуму викладіть в казан рис, не перемішуйте. Шумівкою акуратно зберіть рис до центру, щоб вийшла невелика височина. У міру вбирання рідини рисом необхідно зменшувати вогонь, щоб м’ясо, яке лежить на дні, не початок пригорати.

Крок 13. Коли рідини майже не залишиться спробуйте рис на смак. Якщо крупа хрумтить на зубах, то розрівняйте рис, влийте стакан гарячої води і знову зберіть його гіркою і томіть плов ще деякий час, поки рідина не вбереться.

Крок 14. Потім зробіть в середині поглиблення, покладіть в нього перець і часник, посипте рис залишилася зірою. Закрийте казан кришкою, зменшіть вогонь до мінімуму і варіть ще 5-8 хвилин. Потім вимкніть плиту, укрийте казан рушником і залиште на 20-25 хвилин.

Крок 15. Коли плов буде готовий, акуратно вийміть з нього часник і перець. Плов перемішайте і подавайте до столу, страва виглядає дуже апетитно і аромат у нього чарівний.

Покроковий рецепт приготування плову з бараниною в каструлі

Плов – блюдо, яке однозначно можна назвати одним з найбільш поживних і ситних. На святковому застіллі або сімейному вечері воно точно буде користуватися величезним успіхом. Як приготувати це чудове блюдо в каструлі, ви дізнаєтеся з цього рецепту.

Час приготування: 120

Час приготування: 50 хв

Порцій – 10

Інгредієнти:

  • Баранина – 1 кг
  • Рис – 1 кг
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Цибуля – 0,5 кг
  • Морквина – 0,3 кг
  • Масло олію – 100 мл
  • Часник – 1 головка.
  • Вода – 2 л

Процес приготування:

Крок 1. Цибулю і моркву очистити. Моркву натріть на крупній тертці, цибулю наріжте кубиками.

Крок 2. Візьміть каструлю з товстим дном, поставте її на плиту, влийте олію і прожарити його. Викладіть цибулю і моркву, смажте їх протягом 15-20 хвилин до приємного золотистого кольору.

Крок 3. М’ясо обмийте і наріжте невеликими кубиками. Додайте м’ясо в каструлю до овочевої засмажки, перемішайте, додайте сіль і спеції, продовжуйте тушкувати на слабкому вогні 40-50 хвилин.

Крок 4. Потім промийте рис прохолодною водою і викладіть її в каструлю поверх засмажки, влийте воду і застроміть в крупу зубчики часнику. Воду слід брати в пропорції 2 до 1 до кількості рису. Поки буде тушкуватися рис, страва не перемішуйте.

Крок 5. Тушкуйте плов на слабкому вогні 30 хвилин, поки рідина не вбереться. Спробуйте рис на смак, він повинен бути м’яким, перемішайте плов.

Крок 6. Готовий плов подавайте в гарячому вигляді. При бажанні можна доповнити його зернами граната, це ефектно виглядає і дуже смачно.

Узбецький плов з баранини з нутом

Плов з баранини з нутом – справжній шедевр узбецької кухні. Блюдо соковите, смачне і дуже ситна. Процес його приготування не особливо відрізняється від класичного рецепту. Нут обов’язково необхідно попередньо замочити на ніч.

Час приготування: 120

Час приготування: 30 хв

Порцій – 8

Склад:

  • Баранина – 800 гр.
  • Нут – 200 гр.
  • Рис – 600 гр.
  • Цибуля – 100 гр.
  • Морква – 600 гр.
  • Часник – 1 головка.
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Кмин – 1 ч. л.
  • Сіль – 2 ч. л.
  • Масло рослинне – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Баранину обмийте і наріжте невеликими кубиками.

Крок 2. Ріпчасту цибулю і моркву очистіть, помийте. Цибулю наріжте тонкими кільцями, моркву – соломкою. У сковороді прогрійте рослинне масло, викладіть цибулю і обсмажте його до золотистого кольору.

Крок 3. Після цього додайте м’ясо, смажте його разом з цибулею 8 хвилин.

Крок 4. Далі викладіть моркву і продовжуйте готувати ще 5 хвилин.

Крок 5. Після цього влийте воду, додайте головку часнику і стручок гострого перцю. Продовжуйте тушкувати на повільному вогні.

Крок 6. Нут попередньо замочіть у воді на ніч. Потім злийте воду і викладіть його в сковороду, зірвак посоліть, перемішайте і тушкуйте на середньому вогні близько 10 хвилин, періодично помішуйте.

Крок 7. Після цього вийміть часник і перець, викладіть поверх засмажки промитий рис, не перемішуйте інгредієнти. Влийте гарячу воду, щоб вона перевищувала шар рису на 1-2 сантиметри. Зробіть кілька отворів у рисі, щоб виходив пар. Томіть страву на повільному вогні, поки вода майже повністю не вбереться.

Крок 8. Знову викладіть в сковороду часник і перець, додайте кмин, накрийте кришкою і тушкуйте плов 30 хвилин.

Крок 9. Плов готовий, перемішайте його лопаткою і подавайте до столу.

Простий і смачний рецепт плову з баранини в утятнице

Плов, приготовлений у утятнице, порадує вас своїм пряним ароматом і яскравим смаком. Половина успіху хорошого плову залежить від правильно обраної посуду, якісного м’яса і рису, решта – справа техніки.

Час приготування: 120

Час приготування: 60 хв

Порцій – 10

Інгредієнти:

  • Баранина – 1,5 кг
  • Цибуля ріпчаста – 700 гр.
  • Морквина – 700 гр.
  • Рис – 1 кг
  • Зіра – 2 ст. л.
  • Барбарис – 2 ст. л.
  • Перець червоний гострий – 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений – 4 ч. л.
  • Куркума – 2 ч. л.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Масло рослинне – 150 мл
  • Часник – 2 голівки.

Процес приготування:

Крок 1. Ріпчасту цибулю наріжте півкільцями. Поставте гусятницю на вогонь, влийте рослинне масло, проколіть його і викладіть цибулю, смажте його протягом 5-7 хвилин, постійно помішуючи.

Крок 2. Баранину наріжте кубиками, додати до цибулі, продовжуйте смажити 7 хвилин. М’ясо повинно злегка покритися рум’яною скоринкою.

Крок 3. Моркву наріжте тонкими брусками. Додайте моркву в гусятницю, перемішайте і смажте ще 7-10 хвилин.

Крок 4. Після цього зменшіть вогонь, всипте спеції і дві столові ложки солі, влийте воду, щоб вона злегка покрила м’ясо і овочі. Закрийте гусятницю кришкою і готуйте зірвак 40 хвилин.

Крок 5. Рис добре промити проточною водою, викладіть його поверх зірвака, не перемішуйте. Залийте рис окропом, він повинен перевищувати крупу на 1 сантиметр. Доведіть воду до кипіння і тушкуйте плов на повільному вогні 40 хвилин.

Крок 6. Через 20 хвилин «втопіть» в рисі часникові головки.

Крок 7. Коли вода повністю вбереться в рис і крупа буде готова, вимкніть плиту. Дайте настоятися плову під кришкою хоча б півгодини. Після цього перемішайте плов і подавайте до столу.