Класична мусака з баклажанами по-грецьки — це прекрасне блюдо, яке порадує вас не тільки своїм приголомшливим смаком, але і виглядом. Пропонуємо вам класичний варіант приготування, з баклажанами і фаршем, з кабачками, з помідорами, з соусом бешамель, з рисом, в мультиварці і з овочами.
Класична грецька мусака з баклажанами і фаршем
Це блюдо готується з молодої баранини, баклажанів і запікається шарами під соусом з масла, борошна, молока, сиру і зелені.
Інгредієнти на
5 порц.
- Баранина 900 гр. лопатки
- Баклажан 3 шт.
- Помідори 3 шт.
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Часник 2 зуб.
- Гвоздика ½ ч. л.
- Коріандр ½ ч. л.
- Біле сухе вино 100 мл
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Олія оливкова 2 ст. л.
- Борошно пшеничне ½ склянки
- Сир Пармезан (або інший твердий сир) 150 гр.
- Молоко коров’яче 1.5 склянки
- Масло вершкове 2 ст. л.
- Петрушка за смаком
Процес приготування:
- Як приготувати мусаку з баклажанами по-грецьки з фаршем за класичним рецептом? Для початку готуємо всі інгредієнти. Всі овочі та м’ясо ретельно промиваємо. Баклажани розрізаємо на тонкі пластинки, помідори ріжемо шматочками, а цибулю соломкою. З баранини знімаємо всі плівки, нарізаємо на невеликі шматочки і прокручуємо через м’ясорубку або подрібнюємо за допомогою блендера.
- Нарізані помідори поміщаємо в блендер і подрібнюємо до стану пюре. Насіння коріандру і гвоздику поміщаємо в ступку і також подрібнюємо.
- На сковороді розігріваємо оливкову олію і обсмажуємо на ньому цибулю з часником, поки вони не стануть прозорими. Далі додаємо фарш, перемішуємо і готуємо протягом 10 хвилин. На окремій сковороді обсмажуємо з двох сторін пластинки з баклажана до золотистого кольору і перекладаємо на паперовий рушник, щоб воно ввібрало зайвий жир.
- До фаршу додаємо пюре з томатів і подрібнену гвоздику з коріандром. Перемішуємо і тушкуємо 15-20 хвилин на середньому вогні, поки не википить вся рідина. Вливаємо в сковороду біле вино, доводимо до кипіння і вимикаємо вогонь.
- Приступаємо до приготування соусу. У каструлі з товстим дном розтоплюємо вершкове масло, додаємо борошно і обсмажуємо 5 хвилин, періодично помішуючи.
- Молоко розігріваємо до теплого стану і вливаємо його до борошна. Слідом розбиваємо яйце і активно все перемішуємо вінчиком, щоб не утворилися грудки.
- Додаємо до соусу натертий на тертці твердий сир, дрібно нарізану зелень петрушки, перемішуємо і знімаємо з вогню.
- У форму для запікання викладаємо половину обсмажених баклажанів, кладемо шар фаршу, потім знову – баклажани і фарш. Зверху заливаємо все приготованим соусом.
- Духовку розігріваємо до 200оС і запікаємо в ньому баклажани з фаршем протягом 30-35 хвилин.
- Готову страву перекладаємо на тарілку, прикрашаємо зверху зеленню і подаємо до столу. Приємного апетиту!
Мусака по-грецьки з баклажанами і фаршем в домашніх умовах
Картоплю, баклажан і кабачок нарізати кружечками і викладаються у форму для запікання. На сковороді обсмажується фарш з цибулею, томатною пастою, часником і чебрецем. Обсмажений фарш викласти зверху на овочі і все поливається соусом бешамель.
Час приготування: 45 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порції – 5.
Склад:
- Баклажан – 1 шт.
- Кабачок – 1 шт.
- Фарш яловичий – 400-500 гр.
- Картопля – 2 шт.
- Помідори – 2 шт.
- Паста томатна – 1 ст. л.
- Чебрець – 1 ч. л.
- Часник – 2 зубчики.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сир твердий – 50 гр.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Борошно пшеничне – 50 гр.
- Молоко – 500 мл
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Картоплю ретельно миємо під проточною водою, чистимо і нарізаємо на тонкі кружечки.
2. Також моєму кабачок з баклажаном і нарізаємо на кружечки такої ж товщини, як і картоплю.
3. Беремо форму для запікання і шарами спочатку викладаємо картоплю, потім кабачок і баклажан.
4. Цибулю чистимо і дуже дрібно нарізаємо. На сковороді розігріваємо рослинне масло й обсмажуємо в ньому цибулю, поки він не стане прозорим.
5. Далі відправляємо в сковороду яловичий фарш. Кращим варіантом буде зробити його самостійно, так як в покупному зазвичай багато жиру.
6. Помідори нарізаємо невеликими кубиками і додаємо їх до фаршу. Слідом додаємо томатну пасту, подрібнені зубчики часнику і чебрець. Солимо, перчимо до смаку і добре перемішуємо.
7. Переходимо до приготування соусу. У сотейнику розтоплюємо вершкове масло.
8. Далі всипаємо пшеничне борошно і обсмажуємо на середньому вогні приблизно 5 хвилин.
9. Потім вливаємо молоко, додаємо сіль з перцем за смаком і активно все перемішуємо вінчиком. Продовжуємо варити, поки соус не загусне.
10. Половиною готового соусу поливаємо овочі.
11. Зверху викладаємо готовий фарш і заливаємо рештою соусу бешамель.
12. На тертці натираємо сир і посипаємо їм страву. Розігріваємо духовку до 180оС і запікаємо мусаку протягом 30-35 хвилин.
13. Готову страву перекладаємо в тарілку і подаємо до столу зі свіжими овочами. Приємного апетиту!
Як запекти мусаку з баклажанами і кабачками в духовці?
Кабачки, баклажани і обсмажений з помідорами та цибулею яловичий фарш викладаються у форму для запікання шарами. Все заливається соусом бешамель і посипається сиром.
Час приготування: 1 годину.
Час приготування: 15 хв.
Порції – 6.
Інгредієнти:
- Баклажани – 3 шт.
- Кабачок – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Помідори – 3 шт.
- Фарш яловичий – 800 гр.
- Сир твердий – 100 гр.
- Часник – 1-2 зубчики.
- Молоко – 500 мл
- Яйця – 2 шт.
- Масло вершкове – 40 гр.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
- Борошно пшеничне – 30 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Горіх мускатний – за смаком.
Процес приготування:
1. Кабачки з баклажанами миємо й нарізаємо на кружечки. Додаємо до них трохи солі, щоб вони виділили сік. Цибулю і часник також чистимо і дрібно нарізаємо.
2. Помідори ошпарюємо окропом, потім опускаємо в крижану воду, знімаємо шкірку і нарізаємо на дрібні кубики.
3. Зливаємо сік, що утворився від кабачка з баклажанами і обсушуємо їх на паперовому рушнику. На сковороді розігріваємо трохи олії і обсмажуємо на ньому овочі до золотистої скоринки.
4. Також окремо обсмажуємо на сковороді нарізану цибулю з часником до прозорості і відправляємо туди фарш. Краще всього приготувати фарш самостійно вдома. Як тільки він приготується, додаємо нарізані помідори й тушкуємо ще кілька хвилин. Солимо і перчимо до смаку, перемішуємо, знімаємо з вогню.
5. Приступаємо до приготування соусу бешамель. У сотейнику розтоплюємо вершкове масло. У цей час окремо підігріваємо молоко.
6. Насипаємо в розтоплене масло борошно і добре перемішуємо. Обсмажуємо близько 30 секунд. Знімаємо сковороду з вогню і даємо трохи охолонути.
7. Поступово вливаємо підігріте молоко, не перестаючи помішувати вінчиком. Готуємо соус приблизно 3 хвилини, поки він не загусне.
8. Знімаємо з вогню й даємо трохи охолонути. В окремій ємності збиваємо 2 яйця і вливаємо їх тонкою цівкою в сотейник, одночасно помішуючи віночком. Додаємо сіль за смаком і трохи мускатного горіха.
9. Беремо форму для запікання і змащуємо її невеликою кількістю рослинного масла. Першим шаром викладаємо обсмажені баклажани.
10. Далі кладемо фарш, тертий твердий сир і кабачки.
11. Останнім шаром знову викладаємо фарш.
12. Тепер заливаємо все соусом бешамель і посипаємо тертим сиром.
13. Розігріваємо духовку до 180оС і випікаємо мусаку протягом 40 хвилин.
14. Даємо готовому страві постояти приблизно 15 хвилин, а потім перекладаємо в тарілку і подаємо до столу з зеленню і овочами. Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт мусака з баклажанами та помідорами
На дно форми для запікання викладаються баклажани, зверху йде обсмажений фарш і нарізані помідори. Потім все посипається натертим сиром і заливається соусом з яєць і сметани.
Час приготування: 1 годину.
Час приготування: 20 хв.
Порції – 6.
Склад:
- Фарш – 400-500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
- Баклажани – 5 шт.
- Помідори – 5 шт.
- Яйця – 6 шт.
- Сметана – 2-3 ст. л.
- Сир твердий – 250 гр.
- прованські Трави сушені – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. Цибулю чистимо і дрібно нарізаємо. На сковороді розігріваємо столову ложку рослинної олії і обсмажуємо на ньому цибулю, поки він не стане м’яким.
2. Далі відправляємо до цибулі фарш і смажимо приблизно 10-15 хвилин, періодично помішуючи. Додаємо сіль і перець за смаком. При бажанні можна додати півсклянки сухого вина.
3. З баклажана зрізаємо шкірку і ріжемо на шматочки товщиною 1-1.5 див.
4. Обсмажуємо нарізані баклажани в олії з двох боків до золотистої скоринки.
5. Перекладаємо готові баклажани в друшляк і злегка натискаємо, щоб з них вийшло зайве масло. Можна також покласти їх на паперовий рушник.
6. Твердий сир натираємо на крупній тертці.
7. На помідорах робимо надрізи і ошпарюємо окропом. Потім перекладаємо в холодну воду, знімаємо шкірку і нарізаємо круглими скибочками.
8. Баклажани перекладаємо у форму для запікання, перчимо, солимо за смаком і посипаємо прованськими травами.
9. Додаємо натертий сиром і зверху викладаємо частину фаршу.
10. Знову посипаємо сиром.
11. Останніми викладаємо нарізані помідори. Посипаємо їх сіллю, чорним перцем і прованськими травами.
12. Викладаємо сир.
13. В окремій ємність збиваємо яйця зі сметаною і невеликою кількістю солі.
14. Заливаємо отриману суміш у форму.
15. Розігріваємо духовку до 200оС і випікаємо в ній мусаку 35-40 хвилин.
16. Готову страву перекладаємо в тарілку, прикрашаємо зеленню і подаємо до столу. Приємного апетиту!
Смачна мусака з баклажанами і соусом бешамель
Картоплю відварюється, нарізати кружечками і викласти у форму для запікання, зверху йде обсмажені баклажани і фарш. Все заливається соусом з молока, вершкового масла, борошна, мускатного горіха і яєць. Кожен шар також посипається тертим сиром.
Час приготування: 1 годину.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції – 6.
Склад:
- Баклажани – 100 гр.
- Фарш м’ясний – 800 гр.
- Картопля – 500 гр.
- Помідори – 300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 300 гр.
- Сир твердий – 200 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Молоко – 800 мл
- Масло вершкове – 80 гр.
- Борошно пшеничне – 50 гр.
- Горіх мускатний 0.5 ч. л.
- Яйця – 4 шт.
- Орегано – за смаком.
- Кориця – 1 паличка.
Процес приготування:
1. Цибулю чистимо і дрібно нарізаємо. На сковороді розігріваємо рослинне масло й обсмажуємо в ньому цибулю, поки він не стане золотистим.
2. Перекладаємо цибулю з сковороди в окрему ємність і кладемо на сковороду фарш. Злегка обсмажуємо, періодично помішуючи.
3. Відправляємо до фаршу обсмажену цибулю і натерті на тертці помідори.
4. Додаємо сіль, чорний перець, орегано, паличку кориці і перемішуємо. Тушкуємо на середньому вогні, поки не випарується вся рідина. Потім збільшуємо вогонь і обсмажуємо фарш ще кілька хвилин. Знімаємо сковороду з вогню.
5. Картоплю ретельно миємо, чистимо і відварюємо до напівготовності у підсоленій воді.
6. Баклажани миємо й нарізаємо тонкими скибочками. На сковороді розігріваємо трохи олії і обсмажуємо на ньому овоч, поки не з’явиться золотава скоринка.
7. Приступаємо до приготування соусу бешамель. Розтоплюємо вершкове масло на сковороді, додаємо борошно і обсмажуємо кілька хвилин, не перестаючи помішувати.
8. Далі поступово вливаємо гаряче молоко, одночасно помішуючи віночком. Додаємо сіль з мускатним горіхом, ще раз перемішуємо і даємо трохи охолонути. Вбиваємо в суміш яйця, безперервно помішуючи.
9. На дно форми викладаємо нарізаний кружечками зварений до напівготовності картоплю і присипаємо його невеликою кількістю тертого сиру.
10. Далі викладаємо обсмажені баклажани і також посипаємо сиром.
11. Останнім відправляємо форму фарш.
12. Заливаємо все готовим соусом бешамель.
13. Духовку розігріваємо до 180оС і випікаємо в ній мусаку протягом 20-40 хвилин. На кілька хвилин до приготування посипаємо зверху рештою твердим сиром.
14. Перекладаємо готову страву на тарілку і подаємо до столу зі свіжими овочами. Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування мусака з баклажанами і рисом
Це вегетаріанський варіант страви. Готовий рис обсмажується разом з цибулею, петрушкою, вином і томатним соком. У форму для запікання шарами викладається запечена картопля з баклажанами і рисом. Все заливається соусом бешамель і запікається в духовці.
Час приготування: 1 годину.
Час приготування: 15 хв.
Порції – 8.
Склад:
- Картопля – 500 гр.
- Баклажан – 600 гр.
- Кабачок – 500 гр.
- Масло оливкове – 6 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Рис відварений – 6 ст. л.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Петрушка – 1 пучок.
- М’ята сушена – 1 ч. л.
- Вино біле сухе – 5 ст. л.
- томатний Сік – 250 мл
- Молоко – 500 мл
- Масло вершкове – 1 ст. л.
- Борошно пшеничне – 2 ст. л.
- Сир твердий – 50-80 гр.
Процес приготування:
1. Картопля з баклажанами і кабачками добре миємо й чистимо. Нарізаємо всі часточками 2-3 см в товщину. Деко застеляємо пергаментним папером і змащуємо його 3 столовими ложками оливкової олії. Викладаємо туди овочі і перемішуємо їх руками. Розігріваємо духовку до 200оС і відправляємо туди деко на 20-30 хвилин.
2. На сковороді розігріваємо решту оливкової олії і обсмажуємо на ньому дрібно нарізану цибулю до прозорості. Далі додаємо зварений рис, нарізану зелень петрушки і перемішуємо.
3. Вливаємо до рису біле сухе вино, томатний сік, перемішуємо і тушкуємо на середньому вогні, періодично помішуючи, поки не випарується вся рідина.
4. Приступаємо до приготування соусу бешамель. Для цього у сотейнику розтоплюємо вершкове масло і висипаємо в нього борошно. Перемішуємо і смажимо пару хвилин. Далі поступово вливаємо молоко, не перестаючи помішувати. Варимо соус, поки він не стане густим. Додаємо сіль з перцем за смаком і прибираємо з вогню.
5. За цей час повинні були запектися овочі. Перекладаємо половину у форму для запікання і змащуємо їх соусом.
6. Далі викладаємо шар з рису.
7. Тепер кладемо другу частину овочів.
8. Змащуємо зверху рештою соусом бешамель і посипаємо все натертим на тертці твердим сиром.
9. Розігріваємо духовку до 180оС і запікаємо мусаку протягом 25-30 хвилин. Готову страву розрізаємо на порції, перекладаємо в тарілку і подаємо до столу. Приємного апетиту!
Мусака по-грецьки з баклажанами в мультиварці
В чашу мультиварки закладається цибулю, фарш, помідори, баклажани, часник і сметана. Окремо готується соус з молока, борошна, яєць і сиру, яким заливається вміст мультиварки.
Час приготування: 1 ч. 10 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порції – 5.
Склад:
- Баклажани – 2-3 шт.
- Фарш – 400-500 гр.
- Помідори – 3-4 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
- Часник – 2-3 зубчики.
- Сметана – 5-6 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло оливкова – 2-3 ст. л.
- Масло вершкове – 40 гр.
- Борошно пшеничне – 40 гр.
- Молоко – 400 мл
- Яйця – 2 шт.
- Сир твердий – 100-150 гр.
- Горіх мускатний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. На мультиварці включаємо програму «жарити» — «овочі» на 30 хвилин. У чашу наливаємо трохи оливкової олії і обсмажуємо на ньому дрібно нарізану цибулю, поки він не стане м’яким.
2. Далі додаємо фарш і розбиваємо його лопаткою. Смажимо, періодично перемішуючи, протягом 7 хвилин.
3. Помідори миємо й нарізаємо дрібним кубиком. Відправляємо в чашу мультиварки, перемішуємо і смажимо, поки не випарується вся рідина.
4. Додаємо сіль з чорним меленим перцем по смаку, перемішуємо і вимикаємо мультиварку. Готовий фарш перекладаємо з чаші в окрему ємність.
5. Баклажани миємо, нарізаємо тонкими пластинками і викладаємо на дно чаші, попередньо змастивши її оливковою олією. Солимо і перчимо за смаком.
6. Далі викладаємо шар фаршу і продовжуємо чергувати шари. В кінці процесу баклажани повинні бути нагорі.
7. Змащуємо верхній шар сметаною, закриваємо кришку мультиварки і готуємо на програмі «плов» протягом 40 хвилин.
8. Поки все готується, робимо соус. У сотейнику розтоплюємо вершкове масло і додаємо до нього борошно. Добре перемішуємо. Знімаємо з вогню і гріємо до гарячого стану молоко. Поступово вливаємо його в сотейник, не перестаючи помішувати. Відправляємо соус на плиту і готуємо його до загустіння на маленькому вогні, постійно помішуючи. Знімаємо з вогню і додаємо натертий твердий сир. Ретельно все перемішуємо і даємо соусу охолонути. По одному вводимо яйця. Перемішуємо і ставимо в бік.
9. За цей час повинна була приготуватися мусака. Тому відкриваємо кришку і заливаємо її готовим соусом.
10. Ставимо чашу на аерогриль і одночасно відразу включаємо 2 приладу. На мультиварці вибираємо програму «випічки» на 20 хвилин, а на аерогрилі ставимо температуру 150оС.
11. На готової мусаки повинна з’явитися рум’яна кірочка. Даємо їй охолонути, інакше вона розвалиться.
12. Остигле блюдо перекладаємо в тарілку, прикрашаємо зеленню і подаємо до столу. Приємного апетиту!
Овочева мусака з баклажанами без м’яса
Це блюдо готується з гарбуза, баклажанів, стручкової квасолі, часнику і сиру. Всі викладається шарами в форму для запікання і заливається соусом бешамель з молока, борошна і вершкового масла.
Час приготування: 1 годину.
Час приготування: 20 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Баклажани – 2-3 шт.
- Гарбуз – 500 гр.
- Квасоля стручкова – 200 гр.
- Сир – 100-200 гр.
- Часник – 5 зубчиків.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Зелень – за смаком.
- Хмелі-сунелі – за смаком.
- Молоко – 700 мл
- Борошно пшеничне – 4-5 ст. л.
- Масло вершкове – 40 гр.
Процес приготування:
1. Починаємо з приготування соусу бешамель. Для цього розтоплюємо вершкове масло в сотейнику.
2. Всипаємо борошно і добре перемішуємо. Обсмажуємо пару хвилин.
3. Розігріваємо молоко і поступово вливаємо гарячу рідину в сотейник, не перестаючи перемішувати. Варимо на невеликому вогні, постійно помішуючи, поки соус не загусне. Знімаємо з вогню і відставляємо в сторону.
4. Баклажани миємо, нарізаємо тонкими пластинками і обсмажуємо до золотавої скоринки. Змащуємо форму для запікання олією і викладаємо в неї овоч. Зверху на баклажани викладаємо стручкову квасолю. Ми використовували заморожену. Поливаємо частиною соусу і додаємо трохи дрібно нарізаного часнику. За смаком посипаємо хмелі-сунелі.
5. Гарбуз ріжемо на тонкі шматочки і запікаємо в духовці при 250 о с протягом 10 хвилин. Даємо їй трохи охолонути і перекладаємо у форму. Додаємо дрібно нарізаний часник, сіль, перець, хмелі-сунелі і поливаємо соусом.
6. Тепер знову викладаємо баклажани, додаємо часник зі спеціями.
7. Зверху додаємо сир і заливаємо рештою соусом бешамель. Можна також посипати все сиром. Розігріваємо духовку до 180оС і запікаємо мусаку протягом 40 хвилин.
8. Даємо готовому страві трохи настоятися, перекладаємо в тарілку і подаємо до столу. Приємного апетиту!