Тушкована капуста з мясом – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Тушкована капуста з м’ясом – апетитне і просте у виконанні домашнє частування. Його можна подавати до сімейного обіду або вечері. Поживне м’ясо чудово поєднується з соковитою і ніжно капустою. Порадуйте себе і близьких цікавою стравою. Для цього використовуйте перевірені покрокові рецепти з нашої кулінарної збірки.

Тушкована капуста з м’ясом на сковороді

Капуста – відмінний універсальний овоч, до того ж, вельми корисний. У тушкованому вигляді вона відмінно підходить і для дієтичного харчування, і для дитячої. У даному рецепті пропонуємо приготувати її з м’ясом. Таке блюдо вийде ситним і поживним – відмінний варіант обіду для всієї родини. Для того, щоб всі компоненти, крім капусти, приготувалися рівномірно, необхідно поетапно закладати їх в сковороду і стежити за часом гасіння. Всі особливості готування покроково вказані нижче.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Капуста білокачанна ½ головки
  • Свинина 400 гр.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт. великий
  • Морква 1 шт. велика
  • Сіль по смаку
  • Перець чорний горошок 10 шт.
  • Лавровий лист 1 шт.
  • Масло рослинне для смаження
  • Петрушка для подачі

Процес приготування:

  1. Як приготувати тушковану капусту з м’ясом? М’ясо обсушуємо і нарізаємо кубиками розміром близько півтора-двох сантиметрів. Бажано різати упоперек волокон: так в готовому стані м’ясні шматочки відчуваються м’якше і ніжніше. У глибокій товстостінній сковороді розігріваємо рослинне рафінована олія. Викладаємо на сковороду нарізане м’ясо. закриваємо кришкою і тушкуємо десять-п’ятнадцять хвилин, періодично помішуючи.
  2. Ріпчаста цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо та нарізаємо маленькими кубиками. додаємо до м’яса. Обсмажуємо його до прозорості при періодичному помішуванні.
  3. Моркву очищаємо від шкірки, промиваємо і натираємо на крупній тертці. Висипаємо її поверх цибулі і все перемішуємо. Продовжуємо обсмажувати овочеву суміш з м’ясом , підтримуючи температуру плити на середньому значенні. Морква повинна стати м’якше. При необхідності доливаємо ще рослинного масла.
  4. Поки м’ясо гаситься з луком і морквою, тонко шаткуємо білокачанну капусту. Потім мнемо руками, щоб пом’якшити грубі волокна і зробити її ніжніше. Після закінчення зазначеного часу висипаємо капусту в сковороду до решти інгредієнтів.
  5. Перемішуємо всі разом. Спочатку може здатися, що вся капуста не поміститься. Якщо розмір сковороди не дозволяє відразу додати весь обсяг овоча, то кладемо частинами. Через пару хвилин після додавання першої порції капуста помітно зменшується в об'ємі – можна висипати вже наступну частину. При гасінні також важливо не додавати води, інакше страва вийде ненасиченим. Овочі досить соковиті і виділяють разом з м'ясом достатньо рідини, щоб маса не підгоріла і стала м'якою. Після додавання капусти тушкуємо все разом протягом двадцяти – тридцяти хвилин. Волокна м'яса і капуста мають розм'якнути.

  6. Перемішуємо всі разом. Спочатку може здатися, що вся капуста не поміститься. Якщо розмір сковороди не дозволяє відразу додати весь обсяг овоча, то кладемо частинами. Через пару хвилин після додавання першої порції капуста помітно зменшується в об’ємі – можна висипати вже наступну частину. При гасінні також важливо не додавати води, інакше страва вийде ненасиченим. Овочі досить соковиті і виділяють разом з м’ясом достатньо рідини, щоб маса не підгоріла і стала м’якою. Після додавання капусти тушкуємо все разом протягом двадцяти – тридцяти хвилин. Волокна м’яса і капуста мають розм’якнути.
  7. За п’ять хвилин до готовності додаємо в сковороду сіль за смаком, а також горошки чорного перцю і лаврове листя. Після додавання спецій масу добре перемішуємо і накриваємо кришкою, щоб пряний аромат просякнутий кожен шматочок.
  8. Після приготування тушкованої капусти бажано дати постояти перед подачею десять-п’ятнадцять хвилин. Страва охолоне до комфортної температури і стане насиченим. Подавати можна, прикрасивши свіжою зеленню.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт тушкованої капусти з м’ясом в мультиварці

Готувати тушковану капусту в мультиварці дуже просто і зручно. А результат завжди радує особливим насиченим смаком і ніжною м’якістю овочів і м’яса. До речі, в такій страві можна використовувати і курку, і свинину, і кролика. Головне, попередньо звільнити філе від кісток, шкіри, прожилок і хрящів. І, звичайно, не рекомендується використовувати м’ясо з грубими волокнами – воно не розм’якшиться при гасінні і залишиться твердим.

Час приготування: 50 хв.

Час приготування: 15 хв.

Порцій – 4.

Склад:

Капуста білокачанна – 700 гр.

М’ясо – 400 гр.

Морква – 2 шт. середнього розміру.

Цибуля ріпчаста – 2 шт. середнього розміру.

Лавровий лист – 2 шт.

Сіль – за смаком.

Перець чорний мелений – за смаком.

Паста томатна – 2 ст. л.

Масло рослинне – 2 ст. л.

Зелень для подачі.

Процес приготування:

1. Очищаємо від лушпиння ріпчасту цибулю, промиваємо його і нарізаємо дрібними шматочками або півкільцями, як більше подобається.

2. Морква також чистимо від верхньої шкірки, промиваємо і натираємо на крупній тертці.

3. М’ясо обсушуємо паперовим рушником і нарізаємо шматочками невеликого розміру поперек волокон. У даному випадку використовуємо куряче філе.

4. З качана білокачанної капусти, знімаємо верхні листи. Далі тонко шаткуємо овоч або нарізаємо його дрібними шматочками. Для зручності можна використовувати спеціальний ніж для шинкування капусти – це дуже спрощує роботу.

5. У чашу мультиварки наливаємо олію і встановлюємо режим «Смаження». Коли масло добре розігріється, опускаємо в чашу подрібнені цибулю з морквою. Обсмажуємо овочеву суміш протягом п’яти-семи хвилин, періодично помішуючи. Після закінчення зазначеного часу кладемо в чашу м’ясо, перемішуємо і продовжуємо смажити при закритій кришці ще п’ять-сім хвилин.

6. Потім додаємо томатну пасту і перемішуємо. Зверху засипаємо в нашатковану капусту, кладемо сіль за смаком, чорний мелений перець і лаврове листя. перемішуємо всі разом, закриваємо кришку і встановлюємо режим «Гасіння» на тридцять хвилин.

7. Коли пролунає сигнал закінчення режиму, мультиварку вимикаємо, а капусті даємо постояти при закритій кришці ще п’ять-десять хвилин. Подаємо страву в гарячому вигляді, прикрасивши свіжою зеленню.

Приємного апетиту!

Як смачно приготувати тушковану капусту з м’ясом в каструлі?

Велика кількість клітковини і вітамінів робить капусту незамінним продуктом на нашому столі. Радує і те, що такий цінний овоч добре зберігається – готувати різні страви з них можна круглий рік. Пропонуємо приготувати тушковану капусту – це смачне і корисне блюдо знайома всім з дитинства. Для більшої поживності використовуємо також м’ясо. Капуста добре поєднується зі свининою, яловичиною, куркою, індичкою: кладемо те, що є в наявності або більше подобається. Капуста в нашинкованном вигляді набуває великий обсяг, і щоб було зручно з нею управлятися, рекомендуємо для гасіння використовувати каструлю.

Час приготування: 55 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

Капуста білокачанна – ½ головки великого розміру.

М’ясо – 500 гр.

Паста томатна – 2-3 ст. л.

Сіль – за смаком.

Перець чорний мелений – за смаком.

Олія – для смаження.

Процес приготування:

1. М’ясо обсушуємо і звільняємо від можливих кісток, хрящів і шкіри. У даному випадку використовуємо курку, але при бажанні можна додавати й інші види м’яса. Нарізаємо отримане філе невеликими шматочками довільної форми.

2. З качана знімаємо верхні листки. Тонко шаткуємо овоч. Для зручності можна використовувати спеціальний ніж для шинкування або скористатися комбайном.

3. У каструлю з товстим дном наливаємо рослинне масло в такій кількості, щоб воно покрило дно тонким шаром. Викладаємо в гаряче масло шматочки м’яса. При періодичному помішуванні обсмажуємо їх протягом двох-трьох хвилин.

4. Поверх підрум’яненої м’яса викладаємо нашатковану капусту і перемішуємо всі разом. Закриваємо каструлю кришкою і готуємо вміст двадцять-двадцять п’ять хвилин. Щоб уникнути пригорання, пару раз перемішуємо масу, піднімаючи рум’яний шар з дна нагору.

5. Після закінчення зазначеного часу додаємо до капусти томатну пасту, сіль і чорний мелений перець за смаком. Добре перемішуємо всі разом і продовжуємо тушкувати, закривши кришкою, ще двадцять хвилин. В кінці приготування капуста і шматочки м’яса повинні стати дуже м’якими.

6. Готову тушковану капусту з м’ясом подаємо до столу в гарячому вигляді. Як доповнення вдало підходить відварну молоду картоплю – ці овочі вигідно підкреслюють смак один одного.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт тушкованої капусти з м’ясом в казані

Тушкована капуста присутня в меню країн практично всього світу. І не дивно, блюдо це дійсно смачне. Капуста поєднується з будь-яким м’ясом, будь то свинина, яловичина або й зовсім птах. Для гасіння добре підходить товстостінний посуд з високими бортиками – в такій ємності температура розподіляється рівномірно, а об’ємна капуста не випадає за межі бортів. Казан для таких цілей підходить ідеально.

Час приготування: 50 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 4.

Склад:

Капуста білокачанна – 800 гр.

М’ясо – 500 гр.

Капуста квашена – 200 гр.

Морква – 1 шт. середнього розміру.

Цибуля ріпчаста – 2 шт. середнього розміру.

Сіль – за смаком.

Часник – 2 зубки.

Лавровий лист – 2 шт.

Перець чорний горошок – 5 шт.

Куркума – ½ ч. л.

Олія – для смаження.

Зелень для подачі.

Процес приготування:

1. М’ясо обсушуємо паперовим рушником від вологи і нарізаємо невеликими кубиками. У казані добре розігріваємо невелику кількість рослинної олії і викладаємо в неї м’ясо. На сильному вогні обсмажуємо шматочки протягом чотирьох-п’яти хвилин, періодично помішуючи. М’ясо повинно зарум’янитися.

2. Коли з’явиться рум’яна кірочка на м’ясі, вливаємо в казан півсклянки гарячої води. Перемішуємо і слідом викладаємо квашену капусту. Тушкуємо все разом протягом десяти хвилин – частина вологи випарується. Моркву і цибулю очищаємо, промиваємо і подрібнюємо: моркву на крупну тертку, цибуля ріпчаста – ножем на дрібні кубики. Подрібнені овочі висипаємо в казан і перемішуємо з капустяно-м’ясною масою. Додаємо пару ложок рослинного масла, сіль за смаком, горошини чорного перцю, лаврове листя, куркуму, пропущений через прес часник і томатну пасту. Змішуємо всі компоненти і тушкуємо ще пару хвилин.

3. Капусту тонко нарізаємо. Зручно робити це спеціальним ножем для шинкування або комбайном. Виминаємо руками нашатковану масу, щоб овочеві волокна пом’якшилися. Висипаємо капусту в казан. Відразу закриваємо кришкою, щоб капуста трохи пропарилася і зменшився в об’ємі.

4. Через п’ять-десять хвилин після додавання капусти відкриваємо кришку і перемішуємо вміст казана – овочевий обсяг зменшився, і тепер це можна зробити легко. Після перемішування закриваємо казан кришкою і продовжуємо тушкувати страву ще п’ятнадцять-двадцять хвилин. При подачі щедро посипаємо капусту рубаною зеленню – це додасть апетитний свіжий аромат.

Приємного апетиту!

Дуже смачна тушкована капуста з м’ясом і картоплею

Незвичайно смачний обід можна приготувати і найпростіших продуктів. Такі нехитрі овочі, як капуста і картопля в тандемі дають дуже ніжний, домашній смак. Від додавання м’яса таке рагу, звичайно, тільки виграє. Крім багатого смаку, страва має і чималою користю: кількість клітковини в одній порції покриє більшу частину від добової потреби організму в ній. Не забудьте щедро посипати зеленню готову капусту – це не тільки свіжий аромат, але і додаткові вітаміни.

Час готування: 65 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій – 4.

Склад:

Капуста білокачанна – 800 гр.

М’ясо – 400 гр.

Картопля – 3 шт. середнього розміру

Морква – 2 шт. середнього розміру.

Цибуля ріпчаста – 1 шт. середнього розміру.

Сіль – за смаком.

Перець чорний мелений – за смаком.

Олія – для смаження.

Зелень для подачі.

Процес приготування:

1. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо та нарізаємо маленькими кубиками.

2. В товстостінну сковороду з високими бортами наливаємо рослинне масло в такій кількості, щоб воно покрило дно шаром в три-чотири міліметри. У добре розігріте масло висипаємо подрібнену цибулю. Обсмажуємо його до прозорості.

3. М’ясо обсушуємо від вологи паперовим рушником. Нарізаємо його невеликими шматочками упоперек волокон.

4. В доведений до прозорості цибулю викладаємо нарізане м’ясо і обсмажуємо все разом на сильному вогні, поки не з’явиться помітний рум’янець. Після цього вливаємо в сковороду половину склянки гарячої води, додаємо сіль і чорний мелений перець. Також можна покласти будь-які спеції за смаком. Перемішуємо всі разом, накриваємо сковороду кришкою, зменшуємо температуру плити до мінімальної і продовжуємо тушкувати м’ясо з цибулею тридцять-тридцять п’ять хвилин. За цей час рідина повинна повністю випаруватися.

5. Моркву очищаємо, промиваємо і натираємо на крупній тертці.

6. З білокачанної капусти, знімаємо верхні пошкоджені листи. Тонко шаткуємо овоч. Щоб заощадити час і зусилля, можна використовувати комбайн.

7. Коли з сковороди випарується вся волога, додаємо натерту моркву. Перемішуємо її з м’ясом і обсмажуємо п’ять хвилин.

8. Картопля очищаємо від шкірки, промиваємо та нарізаємо невеликими кубиками. Висипаємо їх у сковороду, перемішуємо.

9. Слідом за картоплею викладаємо нашатковану капусту. Перемішуємо всі разом і досолює за смаком. Закриваємо сковороду кришкою і тушкуємо рагу протягом тридцяти-тридцяти п’яти хвилин, поки капуста не стане повністю м’якою.

10. Готову тушковану капусту подаємо до столу в гарячому вигляді, посипавши свіжою січеною зеленню.

Приємного апетиту!

Соковита і ароматна тушкована капуста з м’ясом в духовці

Якщо ви любите страви з білокачанної капусти, то такий варіант рагу точно повинен сподобається. На відміну від капусти, приготовленої на плиті, тушкована в духовці має зовсім інший смак: більш виражений і насичений. А ніжна овочева м’якоть просто тане у роті. В якості м’ясної складової страви рекомендуємо використовувати свинину: вона встигає добре приготуватися разом з капустою і виходить дуже соковитою. Для гасіння рагу будемо використовувати рукав. В ньому виходить зберегти всі соки продуктів за рахунок щільного закриття країв.

Час приготування: 2 години 30 хв.

Час приготування: 25 хв.

Порцій: 4.

Склад:

Капуста білокачанна – 600 гр.

Морква – 1 шт. середнього розміру.

М’ясо – 300 гр.

Кетчуп – 100 гр.

Майонез – 100 гр.

Сіль – за смаком.

Перець чорний мелений – за смаком.

Зелень для подачі.

Процес приготування:

1. З качана капусти, знімаємо верхні пошкоджені листя. Далі нарізаємо його маленькими шматочками. Тонко шаткувати не варто, оскільки при тривалому гасіння в духовці капуста втратить структуру. Оптимальним розміром шматочків буде півтора-два сантиметри: овоч встигне приготуватися, добре пропектися, але при цьому не стати занадто м’яким. Нарізану капусту поміщаємо в об’ємну ємність.

2. Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо та нарізаємо тонкими кружечками. Висипаємо моркву до капусти.

3. М’ясо обсушуємо паперовим рушником і нарізаємо невеликими шматочками упоперек волокон. Викладаємо м’ясо до решти інгредієнтів в ємність.

4. Слідом додаємо майонез, сіль і чорний мелений перець за смаком, кетчуп. Як варіант, замість останнього можна використовувати томатний соус або пасту. Добре перемішуємо всі інгредієнти.

5. Відрізаємо шматок рукава для запікання потрібної довжини. Зав’язуємо його з одного боку, потім наповнюємо капустяно-м’ясною сумішшю. Після цього зав’язуємо другу сторону. Важливо залишити трохи вільного простору в рукаві, щоб при запіканні він не лопнув. Додатково варто зробити пару тонкий отворів зубочисткою у кількох місцях. Духовку розігріваємо до температури 190 градусів і встановлюємо рукав з капустою на середній рівень. Запікаємо протягом двох-двох з половиною годин.

6. За вказаний час капуста повинна зменшиться в обсязі, стати м’якою і напівпрозорою. М’ясні шматочки просочаться овочевим соком і стануть ніжними – будуть легко розпадатися на волокна. Готову капусту подаємо в гарячому вигляді, прикрасивши будь свіжою зеленню.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування тушкованою капусти з м’ясом і рисом

– чудова страва з повноцінним поживним складом: тут і м’ясна складова, і овочева, і злакова. Це означає, що після такого обіду перекушувати і попоїсти не захочеться довго, але при цьому і тяжкості в шлунку не буде. М’ясо можна використовувати будь-який. У даному рецепті тушкуємо капусту разом з куркою, але вдало підійде також і свинина, і молода яловичина, і ніжний кролик. Що стосується рису, то рекомендуємо брати сорт з круглими зернами: така крупа зберігає відносну розсипчастість і не дає в’язкості. Для даної страви це суттєвий плюс. Подавайте готову капусту в супроводі зелені – це додасть свіжого аромату і вітамінів.

Час приготування: 45 хв.

Час приготування: 25 хв.

Порцій: 4.

Склад:

Капуста білокачанна – 300 гр.

Рис – 1 склянка

М’ясо – 300 гр.

Морква – 1 шт. середнього розміру.

Цибуля ріпчаста – 1 шт. невеликого розміру.

Масло рослинне – 40 мл

Паста томатна – 1 ст. л.

Вода – 3 ст.

Сіль – за смаком.

Перець чорний мелений – за смаком.

Кріп – 2 гілки.

Процес приготування:

1. Моркву чистимо від шкірки, промиваємо і натираємо на крупній тертці. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо та нарізаємо ножем на дрібні кубики. У широкій сковороді з високими бортиками або в каструлі розігріваємо рослинне масло до гарячого стану. Кладемо подрібнені цибулю з морквою і обсмажуємо їх при періодичному помішуванні, поки овочі не стануть м’якими. Орієнтовно на це піде чотири-п’ять хвилин.

2. М’ясо нарізаємо невеликими шматочками розміром приблизно за три-чотири сантиметри і додаємо його до овочів. Посипаємо сіллю за смаком і продовжуємо обсмажувати, не забуваючи помішувати. Готуємо ще чотири-п’ять хвилин.

3. В цей час білокачанну капусту нарізаємо тонкою соломкою. Швидко та зручно можна це зробити спеціальним шинковочным ножем з прорізом. Руками обминаємо і стискаємо подрібнену капусту, щоб розбити овочеві волокна і зменшити обсяг. Висипаємо підготовлену капусту в сковороду поверх обсмаженої маси з м’ясом.

4. Слідом кладемо томатну пасту. Додатково солимо і додаємо чорний мелений перець за смаком. Перемішуємо всі разом і тушкуємо при закритій кришці десять-п’ятнадцять хвилин. За цей час капуста помітно осяде.

5. Рис ретельно промиваємо і висипаємо до капусти.

6. Додаємо гарячу воду в зазначеній кількості і ретельно перемішуємо. Закрити посуд кришкою і тушкуємо блюдо двадцять хвилин. Кілька разів за цей час потрібно перемішати масу, щоб інгредієнти тушкувалися рівномірно. При необхідності можна додати гарячої води – якщо рис ввібрав всю рідину, але ще сируватий.

7. Коли рис стане повністю м’яким, знімаємо сковороду з плити. Зелень промиваємо, дрібно рубаємо ножем і висипаємо до капусти.

8. Готову страву подаємо в гарячому вигляді. Як доповнення ідеально підійде салат зі свіжих овочів.

Приємного апетиту!

Квашена тушкована капуста з м’ясом

Щоб смачно загасити квашену капусту з м’ясом, варто знати кілька моментів. Якщо посол капусти сильний, то її треба промити під проточною водою і потім добре віджати – це прибере зайву сіль і смак готового блюда буде збалансованим. Готувати капусту зручно в мультиварці або сковороді з високими бортами – це дозволить легко і швидко перемішувати інгредієнти, а при обсмажуванні м’яса бризки не будуть розлітатися на всі боки. До речі, м’ясо може бути будь-яке. Особливо добре підходить жирна свинина – вона вдало доповнює пісну капусту. Перед закладкою капусти шматочки м’яса важливо обсмажити при високій температурі до скоринки – це дасть свій відтінок смаку і збереже соковитість.

Час приготування: 50 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій: 4.

Склад:

Капуста квашена – 1 кг

М’ясо – 500 гр.

Олія – для смаження.

Перець чорний мелений – за смаком.

Лавровий лист – 2 шт.

Куркума – 1 / 3 ч. л.

Сіль – за смаком.

Цукор-пісок – за смаком.

Зелень для подачі.

Процес приготування:

1. Перед приготуванням страви оцініть капусту на предмет солі і загального балансу смаку. Якщо в цілому квашений овоч вас влаштовує солі і кислоти, то промивання водою не потрібно. Якщо ж капуста занадто солона або кисла, то варто промити її, зробити більш нейтральною, щоб пізніше в процесі готування довести до потрібного смаку.

2. М’ясо обсушуємо паперовим рушником і нарізаємо невеликими шматочками упоперек волокон.

3. Якщо капуста нашинкована занадто довгими смужками, то варто пройтися ножем або ножицями в декількох місцях і розрізати її на шматочки коротше – так буде набагато зручніше її потім є.

4. У сковороді або мультиварці розігріваємо рослинне масло до гарячого стану і опускаємо в нього шматочки м’яса. При високій температурі обсмажуємо їх, поки не з’явиться виражена скоринка.

5. Поверх обсмаженого м’яса викладаємо підготовлену квашену капусту. Додаємо лаврове листя, а також куркуму для кольору, сіль і чорний мелений перець за смаком. Для балансу додаємо дрібку цукрового піску. Перемішуємо всі разом і тушкуємо при середній температурі під кришкою і протягом сорока хвилин. Якщо використовується мультиварка, ставимо режим «Гасіння». За цей час капуста повинна стати м’якою.

6. Готової капусти після приготування даємо постояти під кришкою п’ятнадцять-двадцять хвилин. По-перше, страва охолоне до комфортної температури, по-друге, загальний смак буде більш насиченим. При подачі не забуваємо посипати капусту свіжою січеною зеленню.

Приємного апетиту!

Як приготувати тушковану капусту з м’ясом і грибами

Мабуть, ні в кого не виникне сумнівів у тому, що гриби для капусти – ідеальний супровід. Один тільки їх особливий аромат здатний перетворити капусту до невпізнання. Якщо додати також і м’ясо, то це гарантує ситність страви. Щоб домогтися насиченості і об’ємного смаку, а також вигідно відтінити гриби, свіжу капусту варто гасити разом з квашеною. Не забуваємо про часник і свіжу зелень – ці ароматні добавки припадуть дуже до речі.

Час приготування: 1 година 30 хв.

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 6.

Склад:

Капуста білокачанна – 900 гр.

Капуста квашена – 500 гр.

відварені Гриби – 300 гр.

М’ясо – 500 гр.

Цибуля ріпчаста – 150 гр.

Лавровий лист – 3 шт.

Перець духмяний горошок – 5 шт.

Аджика – 100 мл

Гірчиця діжонська – 1 ст. л.

Часник – 2 зубки.

Прованські трави – ½ ч. л.

Сіль – за смаком.

Перець чорний мелений – за смаком.

Зелень для подачі.

Олія – для смаження.

Процес приготування:

1. М’ясо обсушуємо паперовим рушником. Нарізаємо його на невеликі шматочки поперек волокон. Можна використовувати будь-який вид м’яса, але особливо вдало тушкована капуста виходить з жирною свининою. У сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії і викладаємо в нього нарізане м’ясо. При високій температурі плити обсмажуємо його до вираженого рум’янцю.

2. Коли м’ясо покриється скоринкою, вливаємо гарячу воду в такій кількості, щоб покрити дно шаром у два-три міліметри. Закриваємо сковороду кришкою і тушкуємо м’ясо при мінімальній температурі орієнтовно протягом години. Важливо, щоб м’ясні волокна стали повністю м’якими і почали розпадатися.

3. Після закінчення зазначеного часу додаємо до м’яса попередньо відварені і віджаті від зайвої рідини гриби. А також сухі прованські трави, сіль і чорний мелений перець за смаком.

4. Ріпчасту цибулю очищаємо, промиваємо, нарізаємо маленькими кубиками і висипаємо до м’яса. Перемішуємо і обсмажуємо при відкритій кришці до прозорості цибулі.

5. Поки м’ясо з грибами і цибулею обсмажуються, білокачанну капусту тонко шаткуємо.

6. В окремій об’ємної каструлі доводимо до кипіння дві склянки води і опускаємо в неї нашатковану капусту. В цій каструлі згодом будемо доводити до готовності все блюдо. Закриваємо каструлю кришкою і варимо вміст при низькій температурі десять-п’ятнадцять хвилин.

7. Квашену капусту віджимаємо від зайвої рідини. Якщо капуста дуже солона або кисла, то варто промити її водою і вже потім віджати. Додаємо підготовлену квашену капусту в сковороду з м’ясом і грибами. Так само кладемо аджику, гірчицю і горошини запашного перцю. Перемішуємо і продовжуємо тушкувати ще десять хвилин.

8. Після закінчення зазначеного часу знімаємо сковороду з плити і викладаємо її вміст в каструлю, в якій вариться білокачанна капуста.

9. Додаємо лаврове листя і зубки часнику. Можна додати їх неочищеними – вони віддадуть свій аромат, а при подачі часник буде просто витягти з загальної маси. Тушкуємо все разом ще п’ятнадцять-двадцять хвилин.

10. Готової тушкованої капусти даємо постояти після приготування десять-п’ятнадцять хвилин – так смак страви стане насиченим. Подаємо капусту в гарячому вигляді разом із зеленню і бульйоном, який виділився при смаженні.

Приємного апетиту!

Дуже смачна тушкована капуста з м’ясом і томатною пастою

Приготувати тушковану капусту з м’ясом під силу навіть початківцям господиням. Процес готування простий і зрозумілий, при цьому блюдо виходить дуже смачним, ароматним і ситним. Це відмінний обід для всієї родини. В якості м’ясної компонента пропонуємо використовувати яловичину. Важливо, щоб м’ясо не було старим – в цьому випадку воно буде жорстким в готовому рагу. Як варіант, також відмінно підійде і свинина, і курка і індичка.

Час приготування: 50 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порцій: 4.

Склад:

Капуста білокачанна – 700 гр.

М’ясо – 400 гр.

Морква – 1 шт. середнього розміру.

Цибуля ріпчаста – 1 шт. середнього розміру.

томатна Паста – 1-2 ст. л.

Сіль – за смаком.

Перець чорний мелений – за смаком.

Лавровий лист – 1-2 шт.

Олія – для смаження.

Зелень для подачі.

Процес приготування:

1. З качана білокачанної капусти, знімаємо верхні пошкоджені листя. Шаткуємо овоч тонкими смужками. Можна це робити звичайним ножем, але набагато зручніше використовувати спеціальний ніж з прорізом для шинкування.

2. Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо і натираємо на крупній тертці.

3. М’ясо обсушуємо паперовим рушником і нарізаємо невеликими шматочками упоперек волокон.

4. У товстостінній сковороді розігріваємо невелику кількість рослинного масла без запаху і викладаємо в нього шматочки м’яса. Обсмажуємо їх при високій температурі плити до невеликого рум’янцю.

5. Потім висипаємо до м’яса натерту на тертці моркву і нарізану дрібними шматочками цибулю. Перемішуємо всі разом і тушкуємо п’ять-десять хвилин при середній температурі і періодичному помішуванні, поки морква не стане м’якою, а цибулю – прозорим.

6. Викладаємо в сковороду нашатковану капусту. Щоб вона займала менше місця в сковороді, попередньо варто обжати її руками. Слідом за капустою кладемо томатну пасту, а також сіль, чорний мелений перець за смаком і лаврове листя.

7. Перемішуємо всі разом і тушкуємо при закритій кришці до готовності капусти і м’якості м’яса. Орієнтовно на це піде сорок-сорок п’ять хвилин. Температуру плити підтримуємо мінімальної. Не забуваємо періодично перемішувати капустяну масу, щоб уникнути пригорання.

8. Готової капусті даємо настоятися після приготування. За п’ятнадцять-двадцять хвилин температура страви буде вже комфортною для вживання, а смак стане насиченим. При подачі можна посипати капусту свіжою зеленню – це додасть свіжий аромат і яскравий колір.

Приємного апетиту!