Класична долма – це смачне блюдо східної кухні, що нагадує наші голубці. Тільки в цьому випадку різноманітну начинку загортають у виноградне листя. З допомогою цих нескладних 10 рецептів ви зможете приготувати долму в домашніх умовах.
Класичний рецепт приготування долми у виноградних листках
Долма – дуже смачні голубці з м’яса і виноградного листя. Блюдо виходить дуже насиченим і ароматним. Його можна подавати з соусами на основі йогурту, майонезу та сметани.
Інгредієнти на
6 порц.
- Виноградні листя 40 шт.
- Бульйон 500 мл
- Фарш 500 гр.
- Рис білий 4 ст. л.
- Цибуля ріпчаста 4 шт.
- Масло вершкове 50 гр.
- Масло рослинне 50 мл
- Зелень 30 гр.
- Зіра за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Сіль за смаком
Процес приготування:
- Щоб приготувати долму за класичним рецептом, виноградні листя промийте і залийте окропом на 5-7 хвилин. Потім відкиньте листя на друшляк, щоб стекла вода. Видаліть з листя черешки.
- Цибулю очистіть від лушпиння, дрібно наріжте і обсмажте на вершковому маслі до м’якості. Рис проваріть 2-3 хвилини і злийте з нього воду. Зелень вимити і дрібно порубаєте. Змішайте в мисці фарш, зелень, обсмажену цибулю і рис, додати зіру, мелений перець і сіль. Фарш добре перемішайте руками.
- Виноградне листя кладіть гладкою стороною вниз. Формуйте невеликі котлети з фаршу і викладайте їх на листя.
- Загорніть фарш листя, спочатку поверніть до центру верхні краї, потім-бокові сторони аркуша і накрийте нижньою частиною.
- Зробіть невеликі голубці з усіх листя і фаршу.
- На дно каструлі з товстим дном викладіть 1-2 шари виноградного листя.
- Зверху на листя щільним шаром покладіть долму. Можна викладати заготовки у кілька шарів.
- Залийте долму бульйоном, трохи посоліть блюдо.
- Долму накрийте тарілкою і поставте на неї вантаж, це необхідно для того, щоб долма у процесі варіння не розгорталася.
- Поставте каструлю на плиту, доведіть бульйон до кипіння, потім зменшіть вогонь і готуйте долму 1-1,5 години. Готову долму зніміть з вогню і дайте настоятися 10-15 хвилин. Подавайте на стіл в гарячому вигляді з соусом по своєму смаку.
Приємного апетиту!
Ароматний і дуже смачна вірменська пасуц долма
Пропонуємо вам спробувати поживне і корисне вірменське блюдо. Пасуц долма або по-іншому пісна долма підходить для правильного харчування. Виноградні листя роблять страву неймовірно ароматним і смачним.
Час готування: 1 год 20 хвилин.
Час приготування: 90 хв
Порцій: 10.
Склад:
- Листя виноградні – 25 шт.
- Для начинки:
- Квасоля червона – 0,5 склянки
- Нут – 0,5 склянки
- Горох – 0,5 склянки
- Сочевиця – 0,5 склянки
- Крупа пшенична – 0,5 склянки
- Горіхи волоські – 0,5 склянки
- Цибуля ріпчаста – 4 шт.
- Масло рослинне – 3 ч. л.
- Часник – 4 зуб.
- Сік лимонний – 2 ст. л.
- Суміш трав – за смаком.
- Зелень – 50 гр.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Перець червоний мелений – за смаком.
- Для заливки:
- Паста томатна – 2 ст. л.
- Масло рослинне – 0,5 склянки
- Вода – 4 склянки
- Сік лимонний – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. Сочевицю, горох, нут, червону квасолю і пшеничну крупу залийте холодною водою на 6-8 годин. Потім відкиньте їх на друшляк, залийте чистою водою і поставте варитися все окремо. Варити коштує до напівготовності, посоліть за 5 хвилин до зняття з вогню.
2. Варені інгредієнти змішайте в мисці.
3. Цибулю очистіть від лушпиння, дрібно наріжте і обсмажте на олії до золотистого кольору.
4. Додайте до бобовим обсмажену цибулю, подрібнену зелень і приправи, перемішайте.
5. Також додайте в начинку подрібнені горіхи, часник і сік лимона. Добре перемішайте і начинка готова.
6. Виноградні листя промийте проточною водою, залийте окропом і залиште на 10-15 хвилин. Потім зріжте з листя стебла.
7. Викладіть трохи начинки на виноградний лист і загорніть її. Якщо виноградні листя дуже дрібні, візьми два листа і покладіть їх внахлест.
8. У каструлю з товстим дном влийте трохи рослинного масла і викладіть в неї долму щільним шаром.
9. Приготуйте заправку. Змішайте пару столових ложок томатної пасти з водою і лимонним соком. При бажанні заливку можна трохи підсолити. Влийте її в каструлю.
10. На долму покладіть плоску тарілку і встановіть невеликий вантаж. Доведіть блюдо до кипіння, потім зменшіть вогонь і варіть при слабкому кипінні близько години.
11. Їдять пасуц долму холодною. Тому перед вживанням її треба потримати деякий час у холодильнику.
Приємного апетиту!
Як зварити долму у виноградних листках в мультиварці?
Долма в мультиварці – смачний і швидкий спосіб приготувати обід на всю родину. Найскладніша частина в приготуванні цієї страви – м’ясну начинку загорнути в невеликі листя винограду.
Час готування: 60 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Фарш свинячий – 500 гр.
- Рис пропарений – 150 гр.
- Морквина – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Листя винограду мариновані – 30-40 шт.
- Паста томатна – 2 ст. л.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
- Масло рослинне – 50 мл
Процес приготування:
1. Рис промийте і варіть протягом 10 хвилин після закипання, потім залиште на 5 хвилин під кришкою.
2. Цибулю і моркву очистіть, помийте і наріжте кубиками. Обсмажте овочі на олії 10-15 хвилин.
3. У мисці змішайте фарш, рис і засмажку з овочів, посоліть і приправте начинку за смаком.
4. Лист винограду розкладіть на плоскій поверхні, викладіть трохи начинки і поверніть краю аркуша до центру.
5. Зробіть так з усіма листям і начинкою.
6. Викладіть долму щільним шаром на піддон для приготування на пару, зверху покладіть тарілку, яка буде притискати долму і не дасть листю розвернутися. У чашу мультиварки влийте 500 мілілітрів води. Помісіть піддон в мультиварку і активуйте режим «Гасіння» на 20-25 хвилин.
7. За 5 хвилин до готовності змастіть долму томатною пастою. Подавайте блюдо в гарячому вигляді зі сметаною і зеленню.
Приємного апетиту!
Як приготувати долму азербайджанською в домашніх умовах?
Долма азербайджанською- цікаве і смачне блюдо, яке можна подати не тільки в будні, але і на святковий стіл. Для начинки використовується м’якоть баранини і велика кількість зелені, тому страва виходить соковитим і ароматним.
Час готування: 2,5 години.
Час приготування: 50 хв.
Порцій: 5.
Склад:
- Фарш з баранини – 500 гр.
- Листя виноградні – 600 гр.
- М’ята – 1 пучок.
- Кінза – 1 пучок.
- Кріп – 1 пучок.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Рис – 1 ст. л.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Зелень вимити і дрібно наріжте.
2. Додайте зелень до фаршу з баранини і перемішайте.
3. Рис зваріть до напівготовності, злийте воду і промийте його. Ріпчасту цибулю очистіть і дрібно наріжте. Додайте до фаршу рис і цибулю, ще раз добре перемішайте.
4. Також у фарш додайте нарізане кубиками вершкове масло, сіль і перець за смаком, перемішайте. Начинка для долми готова.
5. Листя винограду помийте. Якщо вони дуже жорсткі, то залийте їх на 10-15 хвилин окропом.
6. У виноградне листя загорніть начинку з фаршу і зелені.
7. Викладіть долму в каструлю з товстим дном, щільно притискаючи згортки один до одного. На долму покладіть тарілку, вона не дасть листю розвернутися. Влийте гарячу воду в такій кількості, щоб вона повністю покривала долму.
8. Варіть долму до тих пір, поки вода не випарується. Подавайте блюдо з натуральним йогуртом або сметаною.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт долми у маринованих листках винограду
Долма схожа з голубцями. М’ясо також загортається, але не в капустяний лист, а у виноградний. Коли немає свіжих виноградного листя, то їх можна замінити на мариновані. Долма маринованих листках винограду має приємну кислинку.
Час готування: 90 хв
Час приготування: 50 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Фарш – 400 гр.
- Рис – 1/3 склянки
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 4 зуб.
- Морква – 1 шт.
- Помідори – 3-4 шт.
- Масло вершкове – 80 гр.
- Листя виноградні мариновані – 500 гр.
- Спеції – за смаком.
- Сіль –за смаком.
Процес приготування:
1. Підготуйте всі необхідні інгредієнти за списком.
2. Ріпчасту цибулю очистіть і прокрутіть через м’ясорубку. Змішайте фарш, рис і цибулю, додайте сіль і спеції за смаком.
3. Окремо змішайте моркву, натерту на тертці, подрібнені зубчики часнику і помідори.
4. Мариновані листя винограду розкладайте на обробній дошці, викладайте на них невелику кількість фаршу.
5. Завертайте листя навколо фаршу в щільні рулети.
6. Долму укладіть у форму, щільно притискаючи один до одного.
7. Зверху на долму викладіть овочеву заправу, посоліть і приправте за смаком. Зверху розкладіть шматочки вершкового масла.
8. Накрийте блюдо залишилися виноградним листям і відправте його в мікрохвильову піч на 20 хвилин. Потім додайте трохи води і готуйте ще 20 хвилин.
9. Долму в маринованих листках винограду подавайте в гарячому вигляді зі сметаною або іншими добавками.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування домашньої долми з яловичини
Любителі кавказької кухні точно оцінять цей рецепт долми. Фарш з яловичини загорнутий у виноградне листя, стає соковитим і набуває чудовий аромат.
Час готування: 3 години.
Час приготування: 50 хв.
Порцій: 8-10.
Склад:
- Яловичина – 1 кг
- Рис – 150 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Кінза – 5-6 гілок.
- Базилік сушений – 1 ч. л.
- Чабер сушений – 1 ч. л.
- Сіль – 1 ст. л.
- Перець чорний мелений – 1 ч. л.
- Листя виноградні мариновані – 35-45 шт.
Процес приготування:
1. Мариновані листя промийте під проточною водою.
2. М’ясо, цибулю і частину зелені прокрутіть через м’ясорубку.
3. Решту зелень помийте і порубаєте ножем. Змішайте фарш з зеленню і рисом, посоліть і приправте спеціями за смаком.
4. Вимішуйте фарш руками 3-4 хвилини.
5. На листя винограду покладіть фарш і поверніть щільні рулети.
6. Викладіть долму в каструлю з товстим дном швами вниз.
7. У каструлю влийте воду на 1-1,5 сантиметра вище долми, встановіть гніт. Варіть долму спочатку на середньому вогні до кипіння, потім зменшіть температуру і продовжуйте готувати 1,5-2 години.
8. Подавайте долму в гарячому вигляді зі сметаною або натуральним йогуртом.
Приємного апетиту!
Класичний рецепт долми з баранини в маринованих листках винограду
Традиційно долма готується з баранячого фаршу. Страва чудово поєднується зі сметанно-часниковим соусом, айраном, гарячим лавашем або сухим червоним вином. З перерахованих продуктів у вас вийде приготувати чудовий вечеря в східному стилі.
Час готування: 2,5 години.
Час приготування: 60 хв.
Порцій: 2.
Склад:
- Баранина – 300 гр.
- Рис – 1 склянка
- М’ята – 2 гр.
- Базилік – 2 шт.
- Сіль – за смаком.
- Вода – 2 л
- Листя виноградні мариновані – 300 гр.
Процес приготування:
1. Листя промийте водою і відкиньте на друшляк, щоб стекла рідина.
2. Листя викладайте на дошку гладкою стороною вниз.
3. Рис відваріть до напівготовності, потім промийте і відкиньте на друшляк. Баранину пропустіть через м’ясорубку. Цибулю і зелень дрібно наріжте. Змішайте всі інгредієнти, посоліть і приправте отриманий фарш за смаком.
4. Викладайте невеликі порції фаршу на виноградне листя і завертайте щільні рулети.
5. На дно каструлі покладете кілька виноградного листя.
6. Долму викладіть щільними рядами в каструлю, поставте зверху гніт. У каструлю влийте воду і доведіть долму до кипіння, потім зменшіть вогонь до мінімального і продовжуйте готувати 40-50 хвилин.
7. Долму подавайте зі сметанно-часниковим соусом і свіжою зеленню.
Приємного апетиту!
Соковита і дуже смачна долма, запечена в духовці
Ще один спосіб приготувати смачну і соковиту долму – це запекти її в духовці. Блюдо нудиться при високій температурі, просочуючись ароматами спецій і виноградного листя. Фарш для долми може бути будь по вашому смаку: баранячий, яловичий, курячий або їх суміш.
Час готування: 3 години.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 2-3.
Склад:
- Фарш – 300 гр.
- Листя винограду – 100 гр.
- Сіль – за смаком.
- Часник – 2 зуб.
- Спеції – за смаком.
- Сметана – 100 мл
- Кефір – 100 мл
- Вода – 100 мл
- Рис – 70 гр.
- Лист лавровий – 1 шт.
Процес приготування:
1. Фарш змішайте з рисом, додайте сіль і спеції за смаком.
2. На лист винограду викладіть невелику кількість фаршу.
3. Поверніть бічні краю аркуша, потім верхні і нижні, у вас вийде щільний рулет.
4. Долму викладіть щільним шаром у термостійку форму.
5. Приготуйте соус для долми. У мисці змішайте сметану, кефір, воду, спеції і трохи солі.
6. Зубчики часнику очистіть і наріжте тонкими пластинками. Розкладіть часник поверх долми.
7. Потім влийте соус і покладіть лавровий лист.
8. Накрийте форму кришкою і помістіть в духовку, розігріту до 220 градусів на 2,5 години.
9. Долма виходить неймовірною, подавайте її на стіл, прямо з духовки.
Приємного апетиту!
Пісна долма у виноградних листках без м’яса
Долма – корисне збалансоване блюдо, яке можна подати на обід або вечерю. В піст замість м’яса можна готувати начинку з овочів, бобових, горіхів або грибів, виходить не менш смачно і ситно.
Час готування: 2,5 години.
Час приготування: 80 хв
Порцій: 6.
Склад:
- Листя винограду – 50-60 шт.
- Рис – 250 гр.
- Помідори – 2 шт.
- Гриби – 200 гр.
- Горіхи волоські – 100 гр.
- Чабер сушений – 1 ч. л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Вода – 400-500 мл
- Масло рослинне – 50 мл
Процес приготування:
1. Виноградні листя помийте, залийте окропом на 10 хвилин, потім відкиньте на друшляк.
2. Ріпчасту цибулю і гриби наріжте дрібними кубиками.
3. Помідори обшпарте окропом, зніміть шкірку і дрібно наріжте.
4. Волоські горіхи порубаєте ножем.
5. Рис промийте і відваріть до напівготовності.
6. На сковороду влийте рослинне масло, спочатку обсмажте цибулю до прозорості. Потім додайте гриби і продовжуйте смажити 2-3 хвилини. Далі викладіть на сковороду горіхи і помідори, тушкуйте кілька хвилин. в останню чергу додайте рис і готуйте, поки він не вбере всю вологу. В кінці додайте сіль і спеції, перемішайте. Перекладіть начинку в миску і остудіть її.
7. На виноградні листя викладайте невеликі порції начинки і завертайте щільні рулети.
8. У каструлю з товстим дном влийте трохи рослинного масла, викладіть долму щільним шаром.
9. У каструлю влийте воду і притисніть долму тарілкою, щоб виноградні листя в процесі брехня не розгорнулися.
10. Доведіть воду до кипіння, потім зменшіть вогонь до мінімального і готуйте 60 хвилин. По закінчення цього часу вимкніть вогонь і дайте страві настоятися. Пісну долму можна подавати в гарячому і охолодженому вигляді.
Приємного апетиту!
Як приготувати долму, тушковану в сметані в домашніх умовах?
Долму готують з молодих виноградних листків. Її можна запекти, згасити або приготувати на пару. У цьому рецепті долма буде гаситься в сметані і вийде дуже ніжною.
Час готування: 100 хв
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 4.
Склад:
- Фарш – 0,5 кг
- Цибуля – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Спеції для м’яса – за смаком.
- Листя винограду мариновані – 200 гр.
- Масло вершкове – 3-4 ст. л.
- Сметана – 3 ст. л.
Процес приготування:
1. Виноградне листя промити водою.
2. Фарш змішайте з подрібненою цибулею, посоліть і приправте начинку за смаком.
3. Листя винограду розкладіть на рівній поверхні.
4. На кожен лист покладіть начинку.
5. Поверніть щільні рулетики.
6. Каструлю змастіть вершковим маслом і викладіть в не долму. У каструлю влийте воду, посоліть і приправте за смаком, накрийте долму тарілкою, щоб вона не спливла.
7. Коли вода закипить, зменшіть вогонь, варіть півгодини, потім додайте сметану і готуйте ще 30 хвилин. Подавайте долму в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!