Баклажани в духовці – це дуже смачне блюдо, особливо з різними добавками. Ми хочемо поділитися з вами 10 смачними рецептами баклажанів з сиром і помідорами, запечених в духовці з фото покроково. Серед наших апетитних рецептів ви неодмінно знайдете ті, які припадуть вам до душі.
Смачний рецепт баклажанів з сиром і помідорами в духовці
Кількість порцій – 1 штука
Час приготування: 1 годину
Простий, але неймовірно смачний рецепт баклажанів з сиром і помідорами прикрасить ваш стіл і стане не тільки чудовою закускою на святковому столі, але і зможе замінити собою гаряче блюдо на вечерю або обід. Не проходьте мимо!
Інгредієнти на
1 порц.
- Баклажан 1 шт.
- Помідор 2 шт.
- Сир Пармезан (або інший твердий сир) 100 гр.
- Спеції і Приправи за смаком
- Сіль за смаком
- Масло оливкове для смаження
Процес приготування:
- Як швидко і смачно приготувати баклажани в духовці? Для початку гарненько промийте свіже філе і наріжте його на кружечки товщиною приблизно по сантиметру. Кружечки опустіть в об’ємну миску і залийте очищеної підсоленою водою на півгодини, щоб зійшла гіркота.
- Томати промийте в проточній воді і наріжте кружальцями, розрізаючи помідори впоперек – щоб з них не витікав сік. Товщину кружечків регулюйте на свій розсуд, вони повинні бути не занадто тонкі, але і не дуже товсті.
- У сковороді нагрійте оливкове масло і швидко обсмажте обсушені кружечки баклажанів з двох сторін, щоб вони злегка вкрилися золотистою скоринкою.
- Баклажани промокніть від надлишків олії і потім вистеліть деко пекарської папером. На неї викладіть баклажанові гуртки і присипте їх половиною натертого на дрібній тертці твердого сиру.
- В наступну чергу викладіть на баклажани помідори, які ви вже нарізали заздалегідь.
- останнім етапом присипте конструкцію з баклажанів, сиру і помідорів залишилися натертим сиром. Потім помістіть деко з напівфабрикатом у вже розігріту до 200 градусів духовку буквально на п’ятнадцять хвилин.
- Готові баклажани з помідорами і сиром, викладіть на блюдо і подавайте до столу як в гарячому, так і холодному вигляді.
Приємного апетиту!
Віяло з баклажанів, помідорів і сиру
Дуже красива, але неймовірно проста закуска з баклажанів, сиру і помідорів може прикрасити ваш стіл навіть на свято! Цю страву доведеться як не можна до речі, якщо у вас ось-ось на порозі з’являться несподівані гості, а їх хочеться чимось приємно здивувати.
Склад:
- Баклажан – 3 невеликих
- Сир твердого сорту – 200 гр.
- Помідори стиглі – 4-5 шт.
- Кріп і петрушка пучок
- Майонез – 100-150 гр.
- Часник – 3 зубчики
- Перець чорний мелений – за смаком
Процес приготування:
1. Візьміть невеликі молоді бубочка і промийте їх під теплою проточною водою. Потім надріжте кожен баклажан навпіл уздовж плоду, не доходячи до основи пару сантиметрів. Кожну половинку в свою чергу наріжте на пластинки по сантиметру товщиною, також не доходячи до основи овоча.
2. Складіть баклажани в глибоку миску з солоною водою і залиште на деякий час, щоб видалити гіркоту. Після цього воду злийте, а баклажани сполосніть холодною водою.
3. Далі вам потрібно вимити і нарізати помідори на рівні кружечки однакової товщини. Також потрібно сир нарізати пластинками. Для цього зручніше брати сир квадратної, а не трикутної форми.
4. На деку розстеліть пекарську папір і покладіть на неї баклажани. Крім цього можна просто скористатися формою для випікання, якщо у вас є відповідна за розміром. Між пелюстками баклажанів рівномірно розподіліть шари з помідорів і сиру, а потім приступайте до приготування соусу.
5. Заздалегідь увімкніть духовку, встановивши температуру 200 градусів. Потім вилийте майонез в измельчительную чашу блендера, туди ж покришіть свіжий часник (або візьміть мелений) і додати чорний перець. Збийте всі інгредієнти до однорідного стану.
6. Баклажани на деко густо змастіть приготованим соусом і приберіть блюдо в гарячу духовку. Баклажани будуть готові приблизно через годину, вони будуть рум’яними і видавати запаморочливий аромат.
Рулетики з баклажанів з сиром і помідорами
Дуже популярна закуска, яку часто можна зустріти на святкових столах. Особливо часто баклажанові рулетики зустрічаються на Новорічному столі, правда, їх вмить з’їдають. Якщо ви жодного разу не готували їх самостійно, то знайте – це дуже і дуже просто. Спробуйте!
Склад:
- Баклажан – 2 шт.
- Сир твердий – 50 гр.
- Сир плавлений – 100 гр.
- Майонез – 100 гр.
- Помідори – 3 шт.
- Зелень – за смаком
Процес приготування:
1. Для початку підготуйте баклажани. Їх потрібно промити під проточною водою, а потім нарізати на досить тонкі скибочки (не більше сантиметра) і вимочити в солоній воді протягом півгодини.
2. Поки баклажани «відпочивають» в солоній воді, займіться приготуванням начинки. Для цього видавіть майонез в измельчительную чашу блендера, туди ж наріжте кубиками плавлений сир і твердий сир. Зелень промийте і обсушіть, потім злегка подрібніть і додайте в чашу до решти інгредієнтів.
3. Увімкніть блендер і ретельно перебити всі інгредієнти, щоб вийшла більш-менш однорідна кашка. Тепер займіться помідорами.
4. Томати сполосніть в проточній воді і наріжте їх на тонкі кружечки, розрізаючи кожен плід упоперек – так не буде виходити сік з помідорів.
5. Баклажани вийміть з солоної води і обсушіть їх паперовим рушником. Розігрійте сковороду з невеликою кількістю рослинної олії і опустіть туди баклажани. Кожну пластинку потрібно обсмажити з двох сторін до золотистого кольору.
6. Потім розстеліть пластинки баклажанів на пекарської папері, дощечці або будь-якому зручному місці і намажте пластинки начинкою з сиру. Зверху розкладіть помідори. З кожної пластинки згорнути рулетик і складіть їх все у форму для запікання.
7. При бажанні ви можете злегка присипати биточки з баклажанів і сиру твердим сиром. Потім помістіть форму з стравою в духовку, яку потрібно заздалегідь розігріти до 200 градусів. Запікайте рулетики буквально хвилин десять-п’ятнадцять, а потім подавайте закуску до столу в гарячому або холодному вигляді.
Баклажани з сиром і помідорами з часником
Ще одна популярна закуска на всіх святкових столах – баклажани з сиром, помідорами і часником. З цих продуктів можна зробити смачні рулетики або листкові кружечки – кому як більше подобається.
Склад:
- Баклажан – 2 шт.
- Сир твердий – 50 гр.
- Сир плавлений – 100 гр.
- Часник – 3-4 зубчики
- Помідори – 3 шт.
- Зелень – за смаком
Процес приготування:
1. Для початку підготуйте баклажани. Промийте овоч під проточною водою, після чого наріжте на кружечки не більше одного сантиметра в товщину і приберіть їх в підсолену воду в глибокій мисці. Нехай кружечки постоять так хоча б хвилин двадцять.
2. Поки баклажани «відпочивають» в солоній воді, займіться приготуванням начинки. Для цього наріжте кубиками плавлений сир, твердий сир і часник. Злегка подрібніть зелень і додати в чашу до решти інгредієнтів. Ретельно перебити всі інгредієнти за допомогою блендера, щоб вийшла більш-менш однорідна субстанція.
3. Баклажани вийміть з солоної води, сполосніть їх холодною водою, потім обсушити паперовим рушником. Розігрійте сковороду з рослинним або маслиновим маслом і обсмажте кожен кружечок з двох боків до рум’яного кольору.
4. Наріжте кружечками промиті помідори і тимчасово відкладіть їх в сторону. Розкладіть на деку баклажани і на них викладіть однакову кількість сирно-часниковою начинки, залишивши трохи на присипку. Потім розкладіть по кожному баклажана помідорні гуртки і знову присипте їх сирно-часниковою приправою.
5. Деко з баклажанами поставте в духовку при температурі 200 градусів. Через десять-п’ятнадцять хвилин вийміть деко і подавати ароматне соковите блюдо до столу.
Баклажани з сиром і помідорами з часником + з фаршем
гаряче блюдо Дуже ситне, який точно не залишить байдужим нікого. Готувати баклажани з начинкою з фаршу зовсім не важко і навіть не так довго, як це видається. Поєднання фаршу і баклажанів надасть вашій страві невеликий грибний присмак – спробуйте!
Склад:
- Баклажани – 2 невеликих
- Фарш м’ясний – 300 гр.
- Сир твердий – 100 гр.
- Помідори – 2 шт.
- Зелень – за смаком
- Сіль і перець – за смаком
Процес приготування:
1. Для початку замішайте смачний фарш для вашого страви. Для цього візьміть свіжий м’ясний фарш і додайте в нього мелений чорний перець і сіль. Потім промийте і дуже дрібно порубаєте зелень, яку додайте в миску з фаршем. Ретельно вимісити готовий фарш руками і приберіть його в бік.
2. Далі візьміть стиглі баклажани невеликого розміру і промийте їх під проточною водою. Кожен плід розріжте навпіл уздовж і за допомогою ложки вийміть з плодів нутрощі, щоб вийшли човники.
3. Човники з баклажанів покладіть у форму для запікання, щільно притискаючи їх один до одного. Потім почніть кожен човник фаршем, можна навіть з гіркою. Після цього розігрійте духовку до температури 180 градусів і займіться помідорами з сиром.
4. Томати промийте під проточною водою і наріжте кружальцями будь-якої товщини, яка вам подобається. Потім на дрібній або середній тертці натріть сир будь-якого твердого сорту. Кружечки помідорів викладіть поверх фаршу, а потім присипте все це сиром.
5. Блюдо приберіть у вже розігріту духовку на годину. За цей час як раз приготується і фарш, і баклажани. Якщо ви не хочете так довго чекати, то можете брати попередньо обсмажений фарш. В цьому випадку час приготування зменшиться приблизно вдвічі.
Баклажани з сиром і помідорами з кабачками
З баклажанів і кабачків виходять чудові смачні страви, які дарують суцільне задоволення під час їжі. Ми хочемо розповісти вам, як приготувати запіканку з кабачків і баклажанів з сиром і помідорами. Спробуйте!
Склад:
- Кабачок – 250 гр.
- Баклажани – 250 гр.
- Помідори – 150-200 гр.
- Яйце куряче – 2 шт.
- Сир твердий – 100 гр.
- Спеції – за смаком
Процес приготування:
1. Для початку прополощіть у проточній воді баклажани і кабачки. Кабачок очистіть від шкірки – якщо він не молодий, а також видаліть у нього нутрощі. Краще всього брати молодий овоч, щоб не возитися з ним так довго.
2. Кабачки і баклажани наріжте кружечками або пластинками – на ваш розсуд і натріть їх сіллю і спеціями, але помірно, щоб не переборщити з сіллю. Овочі викладіть у форму для запікання і займіться іншими продуктами.
3. Помідори помийте і наріжте кружечками, а також натріть на середній терці шматок сиру. Збийте за допомогою виделки курячі яйця і додайте їх у форму з овочами. Слідом розкладіть помідори і присипте це все сиром.
4. Форму з стравою накрийте фольгою і включіть в духовці температуру 180 градусів. Коли духовка розігріється, помістіть всередину неї форму з майбутньою запіканкою з баклажанів і кабачків на півгодини.
5. Через певний час зніміть з форми фольгу і залиште страву ще хвилин на десять-п’ятнадцять доходити до готовності і зарумяниваться.
Приємного апетиту!
Запіканка з баклажанів з помідорами і сиром в духовці
Смачна і проста листкова запіканка з баклажанів та помідорів із сиром дуже добре підійде не тільки як гарнір до м’яса, але і як відмінне блюдо самостійно. Готується цей шедевр дуже просто, а за смаком не поступається різним складним овочевим стравам.
Склад:
- Баклажан – 2 шт.
- Помідори – 4-5 шт.
- Сир – 100 гр.
- Запашні трави – за смаком
- Сіль і перець – за смаком
Процес приготування:
1. Баклажани промийте в проточній воді, після чого наріжте його на тоненькі пластиночки. Ці самі пластиночки пересипте сіллю і відставте в сторону, поки будете готувати помідори і сир.
2. Увімкніть духовку заздалегідь, встановивши температуру 180 градусів. Потім промийте в проточній воді помідори наріжте кружальцями. Сир натріть на середній тертці або навіть на дрібній – за бажанням.
3. Баклажанові пластинки обполосніть від солі і злегка обсушіть за допомогою паперових рушників. Потім викладіть у форму для запікання перший шар баклажанів. Присипте їх травами і меленим перцем, сіллю. Слідом викладіть шар помідорів і насипте трохи сиру.
4. Повторюйте кроки до тих пір, поки у вас не закінчаться інгредієнти. Верхній шар сиру повинен бути самим щільним, щоб вийшла апетитна скориночка. Форму затягнути фольгою і приберіть в гарячу духовку на півгодини.
5. Через півгодини акуратно зніміть фольгу з форми і залишити запіканку в духовці до тих пір, поки сир не зарум’яниться. Після цього вийміть форму з духовки гаряче блюдо і подавайте до столу.
Баклажани з сиром і помідорами + з майонезом і часником
Ідеальне в усіх сенсах поєднання – баклажани з сиром, майонезом і часником. Дивно смачна закуска, яка, напевно, ніколи не втратить своєї популярності і привабливості. Складно собі уявити хоч один банкет, який обійшовся б без якої-небудь варіації на тему сиру і баклажанів.
Склад:
- Баклажан – 2 шт.
- Сир твердий – 50 гр.
- Сир плавлений – 100 гр.
- Часник – 3-4 зубчики
- Майонез – 100 гр.
- Помідори – 3 шт.
- Зелень – за смаком
Процес приготування:
1. В першу чергу підготуйте баклажани. Овоч необхідно промити під проточною водою, після чого нарізати на кружечки не більше одного сантиметра в товщину. Потім потрібно набрати миску холодної води, додати сіль і покласти туди кружечки хвилин на п’ятнадцять-двадцять.
2. У той час як баклажани вимочуються, займіться приготуванням начинки. З’єднайте обидва види сиру, майонез і часник в измельчительной чаші блендера. Туди ж відправте нарізану зелень і ретельно збийте всі разом, домагаючись максимальної однорідності суміші.
3. Помідори промийте в проточній воді і наріжте кружечками. Розкладіть на деку або у форму для запікання баклажанів, які потрібно попередньо обполоснути і обсушити паперовим рушником. На кожен кружечок викладіть однакову кількість сирно-часниковою начинки, а потім розкладіть по кожному баклажана помідорні кружечки.
4. Деко з баклажанами, сирно-часниковою заправкою і помідорами поставте в духовку при температурі 200 градусів. Через двадцять хвилин вийміть деко і подавати ароматне соковите блюдо до столу.
Баклажани з сиром і помідорами з куркою
З баклажанів і курки можна приготувати швидку і легку запіканку, яка поєднує в собі і гарнір, і основне блюдо. Приготувавши цю просту запіканку одного разу, ви будете по-справжньому задоволені результатом і захочете повторити такий обід знову.
Склад:
- Філе куряче – 1 шт.
- Баклажан – 1 шт.
- Томати – 2 шт.
- Сир – 70 гр.
- Часник – 2-3 зубчики
- Ароматні трави – 1 ч. л.
- Сіль – за смаком
Процес приготування:
1. Баклажани перед приготуванням запіканки потрібно підготувати. Промиваємо овочі, нарізаємо кружальцями і переміщаємо в каструлю або миску, пересипаючи їх сіллю. Відставте баклажани в бік і почніть готувати філе.
2. Курку наріжте довільними скибочками невеликого розміру і покладіть в миску. Потім додайте до курки дрібно порубаний або гранульований часник, сіль і ароматні трави. Гарненько перемішайте всі разом і відставте на хвилин десять в бік.
3. Томати промийте і наріжте тоненькими кружечками, а також натріть на середній або дрібній тертці твердий сир. Баклажани ретельно промити від солі і обсушіть їх за допомогою паперового рушника.
4. Потім можна приступати до складання запіканки з курки і баклажанів. У форму для запікання викладіть куряче філе, а потім розкладіть поверх нього кружечки баклажанів. Злегка присипте все це сиром і розкладіть поверх нього кружечки помідорів. В самому кінці посипте поверхню заготовки сиром.
5. Духовку розігрійте до 200 градусів, а коли вона достатньо прогріється, помістіть всередину неї форму з майбутньою запіканкою. Тривалість 45 хвилин і потім виймайте гаряче апетитне блюдо з духовки. Поверхню запіканки повинна бути рум’яною і гарно виглядати.
Баклажани з беконом запечені в духовці з помідорами і сиром
Це гаряча страва може стати основним на вашому обідньому столі, навіть святковому. Красиве і ситне, апетитне блюдо легко приготувати самостійно вдома. Вам потрібно лише ретельно дотримуватися пропорції і кроки рецепту, щоб вийшов ситний і смачний обід.
Склад:
- Баклажан – 1 шт.
- Томати – 2 шт.
- Бекон – 50 гр.
- Сир твердого сорту – 100 гр.
- Зелень – пучок
- Часник в гранулах – 1 ч. л.
- Масло оливкове – пара ложок
- Сіль – за смаком
Процес приготування:
1. Для початку приготуйте соус для вашого страви. Для цього з’єднаєте в измельчительной чаші блендера оливкова олія, часник і зелень. Додайте трохи солі і можете додати мелений перець (якщо хочете). Все це збийте до більш-менш однорідної маси і займіться іншими інгредієнтами.
2. Баклажан добре обмийте у проточній воді і обсушіть його паперовим рушником. Зробіть на ньому досить глибокі надрізи хрест-навхрест, щоб вийшли як би кубики. Нарізати баклажан на шматочки не потрібно. Гарненько посоліть овоч і приберіть його в сторону на деякий час.
3. Томати промийте і наріжте тонкими кружечками, частина сиру натріть на середній тертці, а частина наріжте тонкими пластинками. Бекон також наріжте тонкими пластинками. Після того, як підготовчий момент закінчено, ретельно промийте баклажани і знову обсушіть його.
4. Баклажан покладіть у форму для запікання і рясно полийте соусом, щоб він потрапив у всі надрізи плода. Після цього приступите до начинки баклажана.
5. У всі отвори на овоче вкладіть бекон і томати з сиром, не пропускаючи жодного надрізу. Щільно начиняйте баклажан, щоб всередину нього вмістилося як можна більше начинки. Якщо щось залишилося, покладіть це на дно форми навколо баклажана.
6. Форму з начиненим баклажаном поставте в духовку, розігріту до 180 градусів на сорок хвилин. Через це час посипте баклажан тертим сиром і залиште овоч в духовці ще хвилин на десять чи п’ятнадцять. Готову страву подавайте до столу в гарячому вигляді прямо у формі.
Приємного апетиту!