Заливне з риби – 10 простих і смачних рецептів з фото покроково

Заливне з риби — класична закуска до святкового столу. Його можна просто і смачно приготувати практично з будь-якої риби, адже якість цієї страви багато в чому залежить не від сорту, а від правильно звареного бульйону. До речі, дане частування є пісним, так що це справжня знахідка для тих, хто дотримується постів чи дотримується правильного харчування. Наближається Новий рік, а значить, вже потрібно обдумувати новорічне меню.

Простий і смачний рецепт холодцю з риби з желатином

В даному рецепті вам пропонується приготувати смачне святкове блюдо – холодець із судака. Ця риба містить мало жирів, багато корисних речовин і має ніжне м’ясо. Готуємо порційно у красивих формочках.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Судак 1.5 кг
  • Морква 1 шт.
  • Лимон 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Перець чорний горошок 10 шт.
  • Желатин 3 ст. л.
  • Сіль за смаком
  • Перець запашний за смаком

Процес приготування:

  1. Як приготувати смачний холодець з риби? Тушку судака очищаємо від луски, видаляємо нутрощі, плавці і хвіст, рибу добре промиваємо проточною водою. Потім видаляємо голову.
  2. Підготовлену тушку ріжемо на середні шматочки і одночасно відокремлюємо кісточки. Філе риби покласти в ємність для варіння.
  3. Наливаємо до риби 1,5 л холодної води. Ємність ставимо на середній вогонь. Відразу ж кладемо в бульйон очищені моркву і цибулю.
  4. Варимо судак протягом 15 хвилин від початку кипіння і на невеликому вогні. Обов’язково знімаємо пінку з поверхні бульйону. Рибу не переваріть, інакше вона втратить свою щільність і цілісний вигляд. До кінця варіння кладемо в бульйон чорний перець горошком, запашний перець і сіль за смаком. Одночасно замочуємо желатин в 1 / 3 склянки гарячої води.
  5. Зварені шматочки риби акуратно перекладаємо в тарілку.
  6. У ємність з бульйоном кладемо голову, хвіст, плавники і варимо їх на невеликому вогні ще 20 хвилин.
  7. Потім з отриманого бульйону виймаємо інгредієнти. Цибуля викидаємо, а морква залишаємо для декору. Бульйон обов’язково проціджують через густе сито, вливаємо в нього розчинений желатин і розмішуємо. Якщо желатин недостатньо розчинився, то підігріваємо його в мікрохвильовці.
  8. Для заливного вибираємо красиві формочки, можна від кексів, і на дно розкладаємо красиво нарізану варену моркву. На моркву кладемо шматочки судака. Заливаємо рибу приготованим бульйоном. Прикрашаємо страву зеленню, лимоном, червоними ягодами і консервованим горошком. Формочки з заливним поміщаємо на 5 годин в холодильник.

Приємного апетиту!

Як приготувати холодець без додавання желатину?

найкращою рибою для заливного є короп. Ця риба смачна, недорога і з достатньою кількістю желирующих речовин, тому холодець добре тримає форму і без желатину. Дрібні кісточки добре видаляється з відварної риби.

Склад:

  • Короп – 1 тушка.
  • Цибуля, морква, коренева петрушка – по 1 шт.
  • Горошки чорного перцю – 10 шт.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Тушку карпа почистіть від луски, відріжте голову з хвостом і плавниками і видалити всі нутрощі. Луску складіть в мішечок з марлі, адже в ній міститься найбільша кількість желирующих речовин. Видаліть зябра з голови.

2. Поріжте коропа на порційні шматочки. Дрібні кісточки з риби видаліть пізніше.

3. Почистіть овочі промийте їх.

4. Складіть у глибоку каструлю рибну обрізь (голову з плавниками і хвостом), очищені цибулю, моркву і петрушку і залийте водою, щоб вся риба була покрита, більше не наливайте. У каструлю покладіть мішечок з рибної лускою, листочки лавра і горошини чорного перцю.

5. Бульйон покладіть на великий вогонь, доведіть до стану кипіння, зніміть пінку і по своєму смаку посоліть.

6. Варіть рибний бульйон на маленькому вогні протягом 40 хвилин.


7. Після закінчення цього часу покладіть в бульйон нарізані шматочки коропа і поваріть ще 10-15 хвилин від моменту другого закипання бульйону.

8. Потім акуратно дістаньте з каструлі рибу з овочами і перекладіть їх на окреме блюдо. Бульйон процідіть через сито.

9. З рибних шматочків видаліть хребетну частина, реберні кістки і маленькі кісточки.

10. Варену моркву наріжте кружечками.

11. Сформуйте заливне на великому красивому блюді по своєму смаку і фантазії.

12. Залийте покладену рибу і овочі бульйоном і залиште страву на 1 годину при звичайній температурі. Потім помістіть на 4-5 годин в холодильник для повного охолодження.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування холодцю з судака

Це рецепт приготування короля новорічного столу – заливного судака. Виконуючи правильно всі кроки рецепту, ви отримаєте презентабельне страва з шматочків смачної риби в прозорому желе. Декорувати закуску можете по своєму смаку.

Склад:

  • Судак свіжий – 1 велика тушка.
  • Моркву і цибулю – по 1 шт.
  • Желатин – 2 ст. л.
  • Вода – 1.5 л
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Горошини чорного і запашного перцю – за смаком.
  • Лимон, яйця, зелень і горошок для прикраси.

Процес приготування:

1. Рибу очистити від луски, відріжте хвіст, плавники і видаліть нутрощі. Обов’язково видаліть з голови очі і зябра. Потім рибу промийте холодною водою.

2. Тушку риби розріжте уздовж по хребту і видаліть його разом з кісточками.

3. Отримане рибне філе порізати на порційні шматочки.

4. Почистіть і промийте цибулину і морквину.

5. У посуд для варіння покладіть голову, плавники, хвіст і хребет, додайте овочі, горошки перцю і залийте холодною водою.

6. Варіть рибний бульйон на маленькому вогні протягом 40 хвилин від початку кипіння, зніміть пінку з поверхні.

7. Після закінчення цього часу бульйон процідіть через сито або складену вчетверо марлю в іншу посудину, помістіть в нього шматочки філе судака.

8. За своїм смаком бульйон посоліть.

9. Повторно варіть шматочки риби в бульйоні протягом 20 хвилин.

10. Потрібну кількість желатину залийте окропом для набухання і розчинення.

11. З приготованого бульйону акуратно дістаньте шматочки судака, покладіть у бульйон набряклий желатин і добре все перемішайте, щоб желатин повністю розчинився. Щоб холодець вийшло прозорим, додайте в бульйон збитий білок одного яйця і повторно бульйон процідіть.

12. Формуйте заливне на великому красивому блюді і поступово. На дно блюда покладіть шматочки лимона, залийте бульйон і поставте на деякий час в холодильник. Потім розкладіть рибу, залийте її бульйоном і охолодіть. Останнім шаром розкладіть морква, гуртки відварених яєць, зелень і горошок і залийте рештою бульйоном. Блюдо на кілька годин, а краще на ніч, поставте в холодильник.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт холодцю з горбуші

Це блюдо є не тільки вишуканим і апетитним прикрасою святкового столу. Воно корисне і дієтичне, що важливо в повсякденному меню. Приготувати його нескладно, та й швидко. Готуємо заливне з додаванням желатину. Прикрашаємо будь-якими продуктами по своєму смаку.

Склад:

  • Горбуша потрошені – 1 шт.
  • Желатин – 1 ст. л. з гіркою.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Цибуля і морква – по 1 шт.
  • Вода – 1 л
  • Запашний перець – 4 горошини.
  • Лист лавра – 2 шт.
  • Яйце – 2 шт.

Процес приготування:

1. Спочатку заливаємо желатин холодною водою і залишаємо для набухання.

2. Рибу добре промиваємо під проточною водою і ріжемо на середні шматочки.

3. Чистимо цибулину і моркву і промиваємо їх.

4. Шматочки риби і очищені овочі кладемо в посуд для варіння, заливаємо потрібною кількістю холодної води і ставимо на вогонь.

5. Рибу доводимо до кипіння, знімаємо з поверхні пінку, додаємо сіль, горошини запашного перцю, листочки лавра і варимо на маленькому вогні протягом 10 хвилин.

6. Через 10 хвилин виймаємо з бульйону шматочки риби, а овочі продовжуємо варити ще 20 хвилин.

7. У відвареної риби видаляємо кісточки і шкіру.

8. Зварені овочі виймаємо з бульйону.

9. Бульйон проціджуємо через шматочок марлі, складеної в чотири шари, переливаємо в ту ж ємність і ставимо на вогонь. У киплячий бульйон кладемо збитий білок одного яйця, перемішуємо, і, коли білок згорнеться, бульйон повторно проціджуємо.

10. У гарячий бульйон кладемо набряклий желатин і розмішуємо, щоб желатин повністю розчинився. Можна швидше розчинити, поставивши бульйон на маленький вогонь на пару хвилин.

11. На велике блюдо красиво укладаємо шматочки риби, кружечки вареного яйця, зірочки з вареної моркви і заливаємо все бульйоном з желатином.

12. Заливне охолоджуємо спочатку при кімнатній температурі, потім в холодильнику.

Приємного апетиту!

Дуже смачне холодець з щуки з желатином

Щука містить мало желирующих речовин, тому заливне з цієї риби готується тільки з желатином. Важливим моментом приготування цього смачного страви є точне дотримання співвідношення желатину і води. Для ніжного желе береться 20 г желатину на один літр рибного бульйону, для щільної і нерухомої текстури заливного – 40 г на літр.

Склад:

  • Щука – 1 кг
  • Вода – 2 л
  • Желатин – 80 г (4 ст. л. з гіркою).
  • Цибуля і морква – по 1 шт.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Спеції по – смаку.
  • Зелень для декору.

Процес приготування:

1. Щуку очистіть від луски, видаліть нутрощі і зябра з голови. Голову не видаляйте, вона дає хороший навар. Якщо у вас заморожена щука, то розморозьте її в холодильнику. Потім рибу добре промити.

2. Підготовлену рибу покладіть в каструлю, налийте потрібну кількість води і на сильному вогні доведіть до кипіння.

3. Потім додайте очищені цибулину, моркву, листя лавра, трохи солі і варіть на маленькому вогні протягом півгодини, не більше. Зніміть пінку з поверхні бульйону.

4. Замочіть в холодній воді розраховане кількість желатину (на 4 столові ложки желатину потрібно 2 склянки води).

5. Відварену рибу вийміть з бульйону на окрему тарілку.

6. Бульйон процідіть на густе сито або складену в чотири шари марлю.

7. Додайте в бульйон спеції і намочений желатин, добре перемішайте, щоб він повністю розчинився, і посоліть бульйон по своєму смаку.

8. Дайте бульйону настоятися протягом 10 хвилин, тільки не варіть, інакше желатин зруйнується.

9. Відварену щуку наріжте на порційні шматочки, видаляючи кісточки.

10. Красиво (кружальцями або зірочками) поріжте варену моркву.

11. Шматочки риби і нарізану моркву, розкладіть на великому блюді, і додайте для декору свіжу петрушку.

12. Рибу залийте бульйоном з желатином і, трохи остудивши, помістіть її на 2 години в холодильник. Готову страву подайте до столу.

Приємного апетиту!

Простий рецепт холодцю з рибних консервів

Це блюдо відноситься до домашньої їжі, приготовленої на швидку руку. За цим рецептом ви можете приготувати холодець з звичайних рибних консервів. Страва буде недорогим і смачним. На одну баночку консервів вам знадобиться 300 мл води, а бульйон можна зварити з недорогої риби або обрізків (хребта, голів і хвостів), бульйонних рибних чи овочевих кубиків. Закуска вийде відмінною.

Склад:

  • Рибні консерви (у власному соку) – 250 г
  • Моркву і цибулю – по ½ шт.
  • Желатин – 1 ст. л. (20 г).
  • Вода – 300 мл
  • Сіль і зелень – за смаком.

Процес приготування:

1. Спочатку замочіть на 20 хвилин у холодній воді потрібну кількість желатину.

2. Зваріть бульйон з тих продуктів, які у вас є (рибні обрізки або дешева риба). Обов’язково додайте в бульйон очищені шматочки моркви і цибулі.

3. Якщо бульйон вийшов каламутним, освітлити його збитим яєчним білком і потім процідіть через шматочок марлі, складений у чотири шари.

4. В гарячий зварений бульйон перекладіть замочений желатин і розмішати до повного розчинення.

5. Бульйон по своєму смаку посипте сіллю і перцем.

6. Рибу з баночки розділіть на шматочки розміром до 2 див.

7. На дно форми для заливного покладіть нарізану відварену моркву, шматочки лимона, варене яйце або горошок – що знайдете у своєму холодильнику.

8. Обов’язково покладіть в холодець, свіжу зелень.

9. Поверх цього декору розкладіть шматочки риби і залийте її бульйоном з желатином.

10. Заливне охолоджувати в холодильнику протягом 2 годин.

11. Готову смачну закуску можете подавати до столу.

Приємного апетиту!

Смачне холодець з червоної риби

Вашій увазі надається класичний рецепт яскравого святкового страви – заливного з червоної риби. Воно готується з філе або стейків цієї риби і супового набору лососевих (голова, хвіст, плавники і хребет). Готуємо з желатином і прикрашаємо страву лимоном зі свіжою зеленню.

Інгредієнти:

  • Філе червоної риби – 200 г
  • Суповий набір лососевих риб – 1 шт.
  • Цибуля і морква – по 1 шт.
  • Желатин – 2 ст. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Перець чорний горошок – 7 шт.
  • Лимон і кріп для декору.

Процес приготування:

1. У каструлю для варіння покладіть промиті голову, хребет, хвіст і плавники.

2. Залийте їх холодною водою на 2 пальці вище рівня риби.

3. Доведіть все до кипіння на великому вогні і зніміть пінку з поверхні бульйону.

4. Після початку кипіння зробіть маленький вогонь і додайте в бульйон сіль, горошки перцю і очищені від шкірки цибулину і моркву. За смаком можете покласти в бульйон листочки лавра та інші спеції.

5. Варіть рибу під прикритою кришкою протягом 40 хвилин.

6. Після 20 хвилин кипіння бульйону покладіть в нього рибне філе.

7. Желатин замочіть в половині склянки холодної води.

8. Дістаньте з приготованого бульйону всю рибу і овочі. Цибулину викиньте. Моркву порізати на кружечки і виріжте з них зірочки.

9. Рибу руками розберіть на окремі шматочки, видаляючи кісточки.

10. На велике блюдо красиво укладіть шматочки риби, морквяні зірочки, кілька півкуль лимона і зелений кріп.

11. Замочений желатин перекладіть в бульйон і добре перемішайте його до повного розчинення желатину.

12. Потім процідіть приготований бульйон через густе сито або складену вчетверо марлю.

13. Залийте бульйоном рибу на тарелі.

14. Заливне остудіть в холодильнику до повного застигання і можете подавати до столу.

Їжте на здоров’я!

Покроковий рецепт приготування холодцю з риби минтай

З минтая можна приготувати холодець – прекрасне і смачне доповнення до вашого вечері. Це ніжне блюдо з пікантним смаком, який додасть йому чорна смородина і петрушка, чудово прикрасить і святковий стіл.

Інгредієнти:

  • Минтай – 300 р.
  • Моркву і цибулю – по 1 шт.
  • Вода – 4 склянки
  • Желатин – 2 ст. л.
  • Сіль універсальна приправа – за смаком.
  • Чорна смородина – 1 ст. л.
  • Лимон і петрушка для декору.

Процес приготування:

1. Розморозьте тушку минтая в холодильнику або холодній воді. Потім рибу почистіть, видаліть хвіст і плавники і поріжте її на шматочки товщиною в 1 см.

2. Замочіть в половині склянки води желатин.

3. Почистіть моркву, цибулю і промийте їх. Моркву наріжте кружечками, а цибулю середніми кубиками.

4. В окремому посуді закип’ятіть воду, покладіть в неї нарізані овочі, хвіст і плавники. У бульйон додайте універсальну приправу (в ній міститься сіль) або посоліть за смаком і додайте спеції. Поваріть все протягом 20 хвилин, потім покладіть в бульйон нарізану рибу. Варіть рибу недовго, 5 хвилин, інакше вона втратить форму.

5. З приготованого бульйону акуратно дістаньте шматочки минтая.

6. Бульйон процідіть на густе сито.

7. Потім додайте гарячий бульйон, замочений желатин і добре перемішайте до повного його розчинення.

8. На велике блюдо або в іншу форму викладіть шматочки риби, видаливши з них кісточки. Розкладіть на блюді кружечки моркви, зелену петрушку і ягоди чорної смородини (можна замороженої), які додадуть заливного приємний смак, кислинку і барвистість.

9. Рибу залийте приготовленим бульйоном і поставте в холодне місце для застигання. Через 2-3 години подайте заливного минтая до вечері, як доповнення до основної страви.

Приємного апетиту!

Дуже смачний і простий рецепт холодцю зі скумбрії

Як альтернативу солоної і запеченої скумбрії вам пропонується приготувати з неї не менш смачне блюдо холодець. Воно сподобається і тим, хто дотримується постів. Недороге Блюдо, готується швидко і порадує вас своїм смаком.

Інгредієнти:

  • Скумбрія морожена – 1 шт.
  • Цибуля і морква – по ½ шт.
  • Желатин – 1 ст. л.
  • Вода – 2 склянки
  • Сіль і спеції – за смаком.
  • Яйце і лимон для декору.

Процес приготування:

1. У скумбрії відріжте голову, хвіст, плавники, видаліть нутрощі. Потім рибу ретельно промийте, видаляючи внутрішню чорну плівку. Обробити рибу на філе.

2. Замочіть в кип’яченій воді потрібну кількість желатину.

3. Почистіть овочі і зваріть з них бульйон, додавши в нього за своїм смаком сіль і спеції, голову з віддаленими зябрами, хвіст, хребет.

4. Цей бульйон поваріть 20 хвилин, а потім покладіть в нього рибне філе і на маленькому вогні поваріть ще 15-20 хвилин.

5. Бульйон можете ароматизувати лавром і чорним перцем.

6. Зварену скумбрію дістаньте з бульйону, охолодіть і розділіть на шматочки.

7. У бульйон перекладіть замочений желатин, перемішайте, поставивши каструлю на маленький вогонь, тільки не кип’ятіть.

8. Потім бульйон процідіть кілька разів через сито або марлю.

9. Рибні шматочки укладіть на блюдо або в маленькі формочки.

10. Прикрасьте блюдо кружечками відвареного яйця і лимоном.

11. Залийте рибу приготованим бульйоном і поставте на 3 години в холодильник для застигання.

Приємного апетиту!

Заливна риба з майонезом на святковий стіл

В даному рецепті вам пропонується приготувати рибне заливне на бульйоні з додаванням майонезу, що зробить блюдо незвичайним на вигляд і смак. Готувати його можна з будь-якої риби. Якщо ви приготуєте все правильно, то ніхто не скаже «яка гидота ця ваша заливна риба».

Інгредієнти:

  • Риба – 0.5 кг
  • Майонез – ½ склянки
  • Бульйон рибний – 0.5 л.
  • Желатин – 1 ст. л.
  • Цибуля і морква – за 1 шт.
  • Сіль і спеції – за смаком.
  • Лимон, яйця, солодкий перець і зелень для декору.

Процес приготування:

1. Спочатку підготуйте всі необхідні продукти для приготування холодцю.

2. Рибу почистіть, видаліть все непотрібне: голову, хвіст, плавники і нутрощі, а потім добре промийте його в холодній воді. Якщо риба має специфічний запах, то полийте її лимонним соком перед варінням.

3. Почистіть овочі і замочіть у воді желатин.

4. Зваріть рибу з овочами, додавши в бульйон сіль і спеції за власним смаком. Варіть рибу недовго, щоб вона не втратила свою форму.

5. Дістаньте з бульйону готові овочі та рибу.

6. У бульйон покладіть замочений желатин і добре розмішайте, щоб він розчинився. Якщо бульйон вийшов каламутним, освітлити його сирим яєчним білком.

7. Потім бульйон процідіть через складену вчетверо шматок марлі або через густе сито і розділіть його на дві частини. Половину бульйону добре розмішайте з майонезом і залишити його в теплому місці, щоб не застиг.

8. Відварену рибу розділіть на шматочки довільних розмірів.

9. Красиво наріжте відварену моркву і яйце. Лимон поріжте на тонкі півкільця.

10. На велике блюдо симетрично покладіть нарізані інгредієнти. На них розкладіть шматочки риби і залийте все половиною бульйону.

11. Блюдо помістіть в холодильник на 2 години.

12. Після закінчення цього часу перелийте на блюдо другу половину бульйону, змішаного з майонезом, і охолодіть.

13. Ваше холодець вийшло дуже красивим і апетитним.

Їжте на здоров’я!