Стейк форелі в духовці – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Щоб приготувати смачну страву з форелі, необхідно знати, який соус і спеції додати в маринад, який зеленню лук рибу для аромату і який гарнір краще підійде для неї при подачі на стіл. Давайте дізнаємося всі нюанси з найпопулярніших рецептів приготування стейка з форелі.

Соковитий стейк форелі у фользі в духовці

Рецепт форелі в духовці – знахідка для господині. Ця риба не тільки корисна, але й смачна. Готувати її будемо з відмінним вершковим соусом, в який додамо свіжий шпинат.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Форель 600 гр.
  • Перець чорний горошок за смаком
  • Вершки 1 склянка
  • Бальзамічний соус 1 ст. л.
  • Сир бринза (з коров’ячого молока) 100 гр.
  • Часник сушений, за смаком
  • Сіль за смаком
  • Шпинат за смаком
  • Кріп за смаком
  • Сік лимонний 2 ч. л.

Процес приготування:

  1. Як приготувати стейк форелі в духовці? Рибу очищаємо від луски ножем, зрізаємо зайві деталі – плавники і голову. Робимо надріз вздовж черевця форелі і видаляємо нутрощі. Ретельно промиваємо рибу і обтираем паперовими рушниками.
  2. Нарізаємо форель стейками завтовшки не більше трьох сантиметрів. Посипаємо кожен стейк спеціями і перцем, солимо і поливаємо бальзамічним соусом.
  3. Перекладаємо стейки на фольгу і за бажанням поливаємо їх лимонним соком. Для цього необхідно лимон вимити, відрізати від нього шматочок і вичавити сік.
  4. Маринуємо рибу 10-20 хвилин. Розігріваємо духовку при температурі 170-180 градусів. Пакуємо форель у фольгу і викладаємо на деко. Кладемо рибу в духовку на 15 хвилин.
  5. Поки риба запікається, приготуємо соус. Нарізаємо бринзу кубиками, вимиваємо шпинат і кріп. Подрібнюємо зелень і перемішуємо з кубиками бринзу. Перекладаємо масу в каструлю, яку ставимо на плиту. Підігріваємо інгредієнти, але не доводимо до кипіння.
  6. Прибираємо вогонь і вливаємо в суміш вершки. Збиваємо соус блендером. Готові стейки викладаємо на блюдо і поллємо готовим соусом. Подаємо на стіл з легким овочевим салатом.

Приємного апетиту!

Як смачно запекти стейк форелі з овочами в духовці?

Щоб приготувати смачну страву з форелі, овочі слід заздалегідь обсмажити, так як час томління риби і овочів в духовці різний: або стейки вийдуть пересушеними, або овочі залишаться сирими.

Час готування – 1 ч.

Час приготування – 35 хв.

Кількість порцій – 2.

Склад:

  • Форель – 600 гр.
  • Картопля – 1 шт.
  • Корінь селери – ½ шт.
  • Помідори черрі – 6-7 шт.
  • Моцарелла – 1 шт.
  • Сік лимонний – 2 ч. л.
  • Масло рослинне – 2-3 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Насіння льону – за смаком.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

1. Корінь селери і картоплю очищаємо від шкірки. Вимиваємо продукти проточною водою і нарізаємо кубиками середнього розміру. За бажанням картоплю можна замінити кабачком або баклажанами.

2. Ставимо сковороду на плиту і вливаємо в неї масло. Після того, як масло підігріється на вогні, викладаємо в ємність картопля і селеру. Обсмажуємо інгредієнти кілька хвилин до золотистого кольору. Солимо і посипаємо овочі спеціями. Перемішуємо їх лопаткою.

3. Стейки форелі викладаємо в скляне блюдо і скроплюємо лимонним соком (нам знадобиться половинка невеликого і попередньо вимитої лимона). Поливаємо рослинним маслом.

4. Солимо і перчимо стейки. Посипаємо їх насінням льону. Маринуємо протягом 5-10 хвилин. За цей час ми встигнемо зробити «човники» з пергаменту для запікання риби. Візуально відміряємо розмір стейка і додаємо до нього ще 15 сантиметрів на «хвостики». З урахуванням цього відрізаємо 2 листа від шматка пергаменту.

5. По центру кожного листа кладемо стейк. Складаємо поздовжні краю пергаменту гармошкою і з’єднуємо їх степлером.

6. Розкриваємо стейки ширше з боку черевця і викладаємо спочатку помідори черрі, а потім обсмажені картопля і селеру. Помідори попередньо споліскуємо і обтираем рушником.

7. Розриваємо моцарелу руками і викладаємо поверх овочів. Якщо ви захочете використовувати інший сир, його необхідно буде натерти на крупній або дрібній тертці, а потім посипати їм овочі.

8. Перекладаємо «човники» з рибою і овочами на деко. Нагріваємо духовку до температури 200 градусів кілька хвилин, а потім відправляємо всередину нього лист із стравою на 20-25 хвилин. Готові стейки з овочами прикрашаємо заздалегідь вимитої зеленню.

Приємного апетиту!

Як приготувати стейк форелі з лимоном в духовці?

Страва з форелі за даним рецептом корисно вживати в їжу навіть дітям. Єдина умова – потрібно скоротити до мінімуму порцію спецій. Досить додати одну дрібку.

Час готування – 1 ч. 15 хв.

Час приготування – 15-25 хв

Кількість порцій – 2.

Склад:

  • Філе форелі – 500 гр.
  • Лимон – 1-2 шт.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Часник – 2 зуб.
  • Масло рослинне – 50 мл
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Вибираємо великі зубчики часнику і придавлюємо їх плоскою стороною ножа прямо в лушпинні. Потім прибираємо лушпиння і промиваємо зубки проточною водою. Нарізаємо часник як можна дрібніше і викладаємо в невелику піалу.

2. Пучок зелені (кропу) споліскують водою і злегка струшуємо, щоб позбутися від зайвої рідини. Нарізаємо зелень як можна дрібніше і відправляємо в іншу невелику ємність.

3. Промиваємо лимон і натираємо його шкірку на тертці. Потім розрізаємо плід навпіл і з кожної половинки вичавлюємо сік, використовуючи соковижималку. Також це можна зробити вручну.

4. Готуємо маринад для риби. В одну глибоку миску кладемо часник, зелень і цедру лимона. Заливаємо інгредієнти лимонним соком і рослинним маслом. Додаємо сіль і перець, а потім ретельно перемішуємо маринад.

5. Стейки з форелі вимиваємо і обтираем паперовими рушниками. Потім викладаємо їх в миску і заливаємо маринадом. Натираємо їм рибу з усіх боків, накриваємо миску харчовою плівкою і відправляємо форель в холодильник на півгодини.

6. Дістаємо форель з холодильника і викладаємо стейки у форму для запікання. Поливаємо їх маринадом. Ставимо духовий шафа на розігрів (200 градусів). Потім відправляємо всередину духовки рибу і тушкуємо її 20-30 хвилин. Коли на форелі з’явиться скориночка золотистого кольору, а м’ясо стане ніжно-рожевим, вимикаємо духовку і дістаємо стейки. Подаємо до столу з часточками лимона.

Приємного апетиту!

Дуже смачний стейк форелі з картоплею в духовці

Форель з картоплею, запечена під золотистою сирною скоринкою, стане прикрасою вашого романтичного вечора або тихого сімейного вечері, приготування якого вам потрібно приділити буквально 1 годину.

Час готування – 1 ч.

Час приготування – 25-30 хв.

Кількість порцій – 2.

Склад:

  • Стейк форелі – 2 шт.
  • Картопля – 3-4 шт.
  • Сир – 50 гр.
  • Майонез – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Петрушка – за смаком.

Процес приготування:

1. Стейки форелі перед початком приготування слід гарненько промити і обтерти паперовими рушниками, а потім викласти в ряд на тарілку з плоским дном.

2. Картоплю спочатку очищаємо від шкірки, а потім ретельно вимиваємо проточною водою. З допомогою ножа нарізаємо бульби часточками і викладаємо в окрему глибоку ємність.

3. Шматочок сиру натираємо на крупній тертці прямо в окрему глибоку ємність. Додаємо до сиру дві столові ложки майонезу. Перемішуємо інгредієнти.

4. Посипаємо картоплю сіллю і перцем за смаком. Додаємо до нього соус із майонезу і сиру. Одну столову ложку суміші залишаємо для риби. Картоплю і масу з сиру з майонезом перемішуємо.

5. Викладаємо картопляну масу у форму для запікання, рівномірно розподіляючи її по дну ємності. Поверх картоплі викладаємо стейки і змащуємо їх залишками сирної заправки. При температурі 180 градусів спочатку розігріваємо духовку, а потім тушкуємо блюдо 30-35 хвилин. Готову страву прикрашаємо вимитої і нарізаною петрушкою.

Приємного апетиту!

М’який і ніжний стейк форелі в вершках

У форелі міститься мало кісток і помірна кількість жиру, також вона практично не має специфічного запаху, що робить рибу привабливою для багатьох господинь в плані приготування. Одним з улюблених рецептів багатьох, наприклад, є запечена форель у вершковому соусі.

Час готування – 1 ч. 10 хв.

Час приготування – 35 хв.

Кількість порцій – 2.

Склад:

  • Стейк форелі – 250 гр.
  • Вершки – 200 мл
  • Лимон – 1 шт.
  • Масло вершкове – 1 ст. л.
  • Масло оливкове – 1 ст. л.
  • Борошно – 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – для змазування.
  • Зелень – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Лимон промиваємо проточною водою і обтираем паперовим рушником. Розрізаємо його навпіл і видавлюємо з половинок плоду сік в глибоку ємність (руками або за допомогою соковижималки).

2. Стейки форелі спочатку вимиваємо, а потім обтираем паперовими рушниками, вбираючи зайву рідину. Викладаємо їх на тарілку з плоским дном і маринуємо: посипаємо сіллю і перцем за смаком, збризкуємо лимонним соком і поливаємо оливковою олією. Залишаємо рибу в спокої на 30 хвилин.

3. На сковороду викладаємо невеликий шматочок вершкового масла. Розігріваємо олію на плиті, а потім всипаємо до нього заздалегідь просіяне борошно. Енергійно помішуємо, щоб не утворилися грудочки. Починаємо вводити вершки невеликими порціями, не припиняючи помішувати масу.

4. Зелень промиваємо і стряхиваем, щоб пішла зайва волога. Дрібно нарізаємо її і додаємо в соус. Коли суміш закипить, вимикаємо плиту і накриваємо сковороду кришкою, щоб соус настоявся.

5. Включаємо духовку і відразу виставляємо температуру 180 градусів. Змащуємо деко олією (дно і борти). Викладаємо на нього замариновані стейки форелі. Збільшуємо температуру до 200 градусів і відправляємо деко з рибою в духовку на 20 хвилин.

6. Дістаємо деко з гарячими стейками і відразу ж розкладаємо їх по тарілках. Поливаємо рибу вершковим соусом і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Соковитий стейк форелі з сиром в духовці

Спробуйте приготувати форель під шаром тертого сиру, і свіжої зелені з ніжним вершковим соусом зі сметани і майонезу. Готову страву виходить неймовірно смачним, дуже соковитим і ароматним.

Час готування – 55 хв.

Час приготування – 35 хв.

Кількість порцій – 4-6.

Склад:

  • Стейк форелі – 4-6 шт.
  • Сметана – 150 гр.
  • Майонез – 100 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Чорний мелений перець – за смаком.
  • Сік лимонний – за смаком.
  • Масло рослинне – для смаження й змащення.
  • Зелень – за смаком.
  • Сир – 150 гр.

Процес приготування:

1. Стейки форелі ретельно вимиваємо і викладаємо на паперові рушники. Акуратно обтираем ними рибу. Викладаємо форель в глибоку ємність (найзручніше покласти її в пластиковий контейнер великого розміру).

2. Солимо і перчимо стейки за смаком. Спеції для посипання використовуємо будь-які. У даному рецепті віддається перевага тільки чорного перцю.

3. Лимонний сік для збризкування потрібно підготувати заздалегідь: вимиваємо лимон і розрізаємо на половинки, а потім видавлюємо трохи соку в піалу.

4. В окрему глибоку ємність викладаємо сметану і майонез. Змішуємо їх між собою.

5. Шматочок сиру натираємо на крупній тертці в окрему ємність. Вимиваємо невелику кількість петрушки і кропу, струшуємо пучки і дрібно нарізаємо.

6. Відміряємо половину тертого сиру і викладаємо його в суміш майонезу і сметани, ретельно перемішуємо. Залишки сиру викладаємо до подрібненої зелені і також перемішуємо інгредієнти.

7. Вливаємо трохи олії в сковороду і підігріваємо його на плиті. Викладаємо стейки у ємність і обсмажуємо з кожного боку 1-2 хвилини.

8. Змащуємо деко олією і викладаємо на нього обсмажені стейки. Викладаємо поверх риби соус зі сметани, сиру і майонезу. Розігріваємо духовку при температурі 200 градусів і ставимо рибу на деко всередину на 5-7 хвилин.

9. Дістаємо деко з фореллю і посипаємо рибу сумішшю тертого сиру і нарізаної зелені. Знову відправляємо стейки в духовку на 15 хвилин. На поверхні готового страви повинна утворитися золотава скоринка.

Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт стейка форель у сметані

Страви з риби виходять смачними і ароматними. Вони легко і швидко готуються, приносять багато користі організму людини. Форель під соусом із сметани – це класичний рецепт ніжного вершкового страви, в якому сметана відмінно доповнює рибу.

Час готування – 50-55 хв.

Час приготування – 30-35 хв.

Кількість порцій – 4.

Склад:

  • Форель – 1 кг
  • Цибуля – 0,5-1 шт.
  • Сметана – 300 гр.
  • Петрушка – за смаком.
  • Кріп – за смаком.
  • Олія соняшникова – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

1. Стейки форелі промиваємо і обтираем паперовими рушниками. За бажанням шкіру риби можна зняти. Кожен стейк викладаємо окремо на шматок фольги. Формуємо з фольги «човники» з високими бортиками, щоб соус, яким ми надалі будемо поливати форель, не витікав з фольги.

2. Солимо і перчимо стейки за смаком. Викладаємо рибу у фользі на дно великої за розміром форми для запікання або на деко.

3. Очищаємо цибулину від лушпиння. Якщо вона велика, то відрізаємо від головки рівно половину і подрібнюємо. Якщо цибулина середнього розміру – нарізаємо її повністю. Зелень – петрушку і кріп – вимиваємо, струшуємо і подрібнюємо.

4. У глибоку миску викладаємо сметану і додаємо до неї цибулю, кріп, петрушку і соняшникову олію. Солимо і перчимо масу за смаком, а потім ретельно перемішуємо до утворення єдиної маси.

5. Встановлюємо температуру 180 градусів для розігріву духовки. Викладаємо соус поверх кожного стейка рівним шаром. Ставимо деко з фореллю і соусом всередину духовки на 20-25 хвилин.

6. Готову рибу дістаємо з духовки і розкладаємо порції на тарілки прямо у фользі або без неї – за бажанням. В доповнення до риби можна подавати картоплю фрі і овочі.

Приємного апетиту!

Як запекти стейк форелі з помідорами?

Для того щоб принести користь своєму організму, необхідно вводити в раціон рибу і є її не менше двох разів на тиждень. Є багато різних рецептів приготування цього продукту, один з яких – форель, запечена в духовці з розмарином і томатами.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 20 хв.

Кількість порцій – 3.

Склад:

  • Стейк форелі – 3 шт.
  • Помідори – 1 шт.
  • Розмарин – 2-3 гілки.
  • Цибуля – 0,5 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • гостра Приправа чилі – за смаком.

Процес приготування:

1. Стейки форелі спочатку ретельно промиваємо й обсушуємо паперовими рушниками. Потім беремо жароміцну форму і устеляємо її дно і бортики фольгою. Укладаємо на фольгу стейки.

2. Посипаємо рибу сіллю і гострою приправою за смаком. Саме головне – не переборщити з кількістю солі і приправи.

3. Вимиваємо помідор (плід повинен бути достатньо великим) і гілочки розмарину. Розрізаємо томат навпіл і нарізаємо шматочками середнього розміру довільної форми. Прикрашаємо шматочками рибу. Розмарину даємо час обсохнути, а потім розкладаємо гілочки поверх форелі і шматочків томату.

4. Очищену цибулину ріжемо навпіл і подрібнюємо одну з половинок (нарізаємо півкільцями). Розподіляємо цибулю по всій поверхні страви.

5. Включаємо духовку розігріваємо її до температури 180 градусів. Через кілька хвилин ставимо форму з фореллю всередину духової шафи і тушкуємо 20 хвилин. Готову рибу викладаємо на тарілки і пригощаємо домочадців.

Приємного апетиту!

Стейки форелі в духовці з соєвим соусом

Один з найпростіших рецептів приготування форелі в духовці. Так як соєвий соус сам по собі солоний, то і сіль до риби додавати ми не будемо. Якщо ваш соєвий соус занадто солоний, радимо зменшити порцію, зазначену в рецепті, вдвічі.

Час готування – 45-50 хв.

Час приготування – 15 хв.

Кількість порцій – 2.

Інгредієнти:

  • Стейк форелі– 2 шт.
  • соєвий Соус – 4 ст. л.
  • Лимон– ½ шт.
  • Мед рідкий– 2 ст. л.
  • Гірчиця діжонська– 1 ст. л.
  • Перець чорний мелений– 1 ч. л.
  • Перець чилі мелений– ½ ч. л.
  • Кунжут– 2 ст. л.

Процес приготування:

1. Стейки форелі промиваємо проточною водою. Щоб позбутися від зайвої вологи, викладаємо рибу на паперові рушники.

2. Ставимо на робочу поверхню столу форму для запікання риби. У ній ми будемо змішувати соус для маринування форелі. Вливаємо в форму соєвий соус, доповнюємо його гірчицею, чорним перцем і перцем чилі.

3. Вимиваємо лимон. Обтираем його рушником і розрізаємо навпіл. Видавлюємо сік половини лимона в піалу. Мед для соусу повинен бути в рідкому вигляді. Якщо ваш мед дуже густий, розтопіть його в мікрохвильовці або на паровій бані.

4. Перемішуємо всі інгредієнти і опускаємо в маринад стейки форелі. Черпаємо маринад ложкою і поливаємо рибу зверху. Залишаємо на 15-20 хвилин на робочій поверхні столу.

5. Посипаємо стейки кунжутом. Розігріваємо духовку при температурі 180 градусів кілька хвилин, і ставимо форму з рибою всередину на 15 хвилин. Готові стейки подаємо до столу з картоплею в будь-якому вигляді і овочевим салатом.

Приємного апетиту!

Соковиті стейки райдужної форелі, запечені з рисом

Спробуйте приготувати ароматну і неймовірно ніжну форель в духовці на подушці з рису і овочів, покриту золотистої сирною скоринкою, з сіллю і спеціями.

Час готування – 1 ч. 55 хв.

Час приготування – 20 хв.

Кількість порцій – 4.

Склад:

  • Рис – 150 гр.
  • Кінза – за смаком.
  • Цибуля – 100 гр.
  • Морква – 100 гр.
  • Форель – 4 стейка.
  • Сік лимонний – 2 ст. л.
  • Майонез – 2 ст. л.
  • Вода – 5 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець – за смаком.
  • Сир – 100 гр.

Процес приготування:

1. Промиваємо необхідну кількість рису проточною водою і проварюємо його на плиті до повної готовності. Всипаємо до рису сушену кінзу. Зливаємо зайву воду.

2. Очищений цибулю нарізаємо кубиками. У моркви зрізаємо верхній шар, а потім ретельно вимиваємо коренеплід і також нарізаємо дрібними шматочками.

3. Додаємо цибулю і моркву до рису і ретельно перемішуємо масу. Викладаємо рис з овочами в форму для запікання і розрівнюємо ложкою.

4. Стейки форелі вимиваємо і обтираем паперовими рушниками. Викладаємо їх поверх «подушки» з рису і овочів.

5. В окрему ємність вливаємо лимонний сік. Додаємо до нього майонез, воду, сіль і чорний перець. Ретельно перемішуємо інгредієнти ложкою до однорідності.

6. Поливаємо готовою сумішшю стейки. Натираємо на крупній тертці шматочок сиру і посипаємо їм рибу.

7. Розігріваємо духовку до 180 градусів, а потім ставимо всередину нього ємність з рибою і рисом. Тушкуємо страва 1 годину.

Приємного апетиту!