Свинячий язик – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Одна з найбільш корисних частин свинячої туші – це безперечно мову, який являє собою єдину м’яз в плівці, яка дуже легко знімається після термічної обробки. А під це плівкою «ховається» неймовірно ніжне м’ясо, яке застосовується в безлічі страв і вважається делікатесом. З мови можна приготувати величезну кількість холодних закусок і салатів, до того ж, даний продукт містить у собі дуже багато корисних мікро – і макроелементів.

Як і скільки варити свинячий язик у каструлі?

Приготувати свинячий язик складно лише в перший раз, однак, і цю задачу можна максимально спростити, якщо слідувати докладного рецептом з покроковими фото. З готуванням впорається навіть недосвідчений кулінар, а в результаті ви отримаєте ніжне і соковите блюдо зі сметаною, часником і зеленню.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Свинячий язик 1 шт.
  • Сметана 3 ст. л.
  • Петрушка ⅓ пучка
  • Часник 1 зуб.
  • Сіль за смаком

Процес приготування:

  1. Як смачно приготувати свинячий мову? Попередньо вимочуємо мову в холодній воді, після очищаємо і ретельно промиваємо. Відварюємо близько години до м’якості, за 10 хвилин до готовності підсолюємо. Відварене м’ясо занурюємо в крижану воду – таким чином, плівка відійде практично самостійно.
  2. Остиглий мова обсушуємо за допомогою паперових рушників і викладаємо на обробну дошку.
  3. Нарізаємо тонкими слайсами.
  4. Для приготування заправки, в глибоку піалу кладемо сметану.
  5. Петрушку дрібно рубаємо і змішуємо зі сметаною, солимо за смаком.
  6. В ту ж ємність відправляємо часник, пропущений через прес.
  7. Кружечки мови розкладаємо на плоске блюдо і поллємо ароматним часниково-сметанним соусом.
  8. Залишаємо при кімнатній температурі на 10 хвилин для просочення і приступаємо до трапези. Приємного апетиту!

Простий і смачний салат зі свинячим мовою і солоним огірком

Приготувати неймовірно смачний листковий салат з відвареного свинячого мови з солоним огірочком, волоськими горіхами і часником можна, як на святковий стіл (гості обов’язково оцінять), так і для різноманітності звичного раціону вашої сім’ї.

Час приготування – 15 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 1.

Склад:

  • Мова свинячий (відвареної) – 150 гр.
  • Огірки солоні – 1 шт.
  • Яйця (варені) – 2 шт.
  • Ядра волоських горіхів – 5 шт.
  • Часник – 1 зуб.
  • Майонез – 1,5 ст. л.
  • Петрушка – 10 гр.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Попередньо відварену мову, зачищаємо від щільної плівки, промиваємо й обсушуємо паперовими рушниками, нарізаємо тонкою соломкою.

Крок 2. Твердий солоний огірок подрібнюємо аналогічним способом.

Крок 3. Яйця очищаємо від шкаралупи і нарізаємо так само, як і попередні компоненти майбутнього салату.

Крок 4. В піалі змішуємо майонез з пропущеним через прес часником і заправляємо все нарізані інгредієнти окремо. За допомогою кулінарного кільця викладаємо огірки, м’ясо і яйця шарами, зверху посипаємо подрібненими горіхами і дрібно нарубаної петрушкою.

Крок 5. Акуратно знімаємо формочку і за бажанням розсипаємо зелень по тарілці для декору.

Крок 6. До столу подаємо відразу ж, після «складання». Приємного апетиту!

Холодець з свинячого мови з желатином

Заливне – це дуже красиве і святкове блюдо, яке стане чудовою прикрасою будь якого столу, а з його приготуванням впорається кожен, якщо слідувати докладним кроків. Готують таку страву з різного м’яса, але сьогодні мова піде про холодці зі свинячого мови – пальчики оближеш!

Час готування – 4 ч.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Мова свинячий – 1 шт.
  • Желатин – 10 гр.
  • Часник – 1 зуб.
  • Сіль – за смаком.
  • Лист лавра – 1 шт.
  • Морквина – ¼ шт.
  • Лимон – ¼ шт.
  • Петрушка – за смаком.
  • Вода – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Мова ретельно промиваємо, кладемо в каструлю з водою і доводимо до кипіння. Як тільки вміст посуду почне булькати – зливаємо воду.

Крок 2. Вдруге заливаємо субпродукт холодною водою і варимо в підсоленій воді до готовності (90-120 хвилин), прибираючи шумівкою всю утворюється пінку. Після, занурюємо мову в крижану воду і зачищаємо від плівки і хрящиків.Крок 3. Остуджуємо свинину при кімнатній температурі і нарізаємо тонкими слайсами.

Крок 4. В іншу каструлю наливаємо 250 мл бульйону, в якому варився язик.

Крок 5. В окремій піалі розвести желатин у кількох ложках бульйону і залишаємо набухати на 10-15 хвилин.

Крок 6. В каструлю з м’ясним відваром відправляємо лаврушки і подрібнений часник, кип’ятимо пару хвилин і змішуємо з желатином. Залишаємо остигати до кімнатної температури.Крок 7. Слайсы мови акуратно розкладаємо в поглибленої тарілці і через дрібне сито заливаємо розсолом бульйоном з желатином, прикрашаємо скибочками вареної моркви.

Крок 8. Так само розкладаємо в желе петрушку і прибираємо посуд в холодильну камеру на 2-3 години. Приємного апетиту!

Салат зі свинячим мовою і грибами

Приготувати смачний і оригінальний салат з відвареного свинячого мови, глив, яєць і овочів – дуже просто, а смак напевно вас здивує, адже заправляти підготовлені компонент ми будемо дуже цікавою заправкою на основі хрону і оливкової олії.

Час приготування – 20 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 3.

Склад:

  • Мова свинячий (відварена) – 200 гр.
  • Гливи – 200 гр.
  • Огірки мариновані – 100 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Рукола – 1 пучок.
  • Яйця перепелині – 3 шт.
  • Томати «черрі» – 3 шт.
  • Масло рослинне – для смаження.

Для заправки:

  • Майонез – 4 ст. л.
  • Масло оливкове – 1 ст. л.
  • Хрін – 1 ч. л.
  • Сік лимона – 1 ч. л.
  • Гірчиця – ½ Ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Гриби довільно нарізаємо і обсмажуємо до легкої рум’яності.

Крок 2. Готуємо інші продукти: мова нарізаємо тонкою соломкою, огірки – кубиками або кружальцями, цибулю – півкільцями.Крок 3. В глибокому салатнику змішуємо гриби з нарізаними компонентами і гарненько перемішуємо.

Крок 4. В окремій піалі готуємо заправку: змішуємо лимонний сік, оливкова олія, майонез, гірчицю, хрін, сіль та перець за смаком – заважаємо і соус готовий.

Крок 5. Пучок рукколи ретельно промиваємо під струменем води і даємо трохи часу стекти, викладаємо на дно плоского блюда.

Крок 6. На зелену «подушку» викладаємо салат і навколо розкладаємо половинки яєць і черрі. Поливаємо ароматною заправкою і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Свинячий язик, запечений в духовці

З свинячого мови можна з легкістю приготувати безліч страв, наприклад: холодець, салати, відварити його в каструлі або згасити в мультиварці, але сьогодні ми пропонуємо вам запекти це ніжне м’ясо.

Час готування – 2 ч. 40 хв.

Час приготування – 10 мні.

Порції – 8.

Склад:

  • Мова свинячий (великий) – 1 шт.
  • Часник – 3 зуб.
  • Лист лавровий – 3 шт.
  • Олія соняшникова – 2 ст. л.
  • Соус соєвий – 2 ст. л.
  • Чебрець – за смаком.
  • Хмелі-сунелі – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Часник очищаємо від лушпиння, пропускаємо через прес і змішати з маслом, лавровим листом, соєвим соусом, спеціями і сіллю.

Крок 2. Ретельно промиваємо мова під водою, обсушуємо й укладаємо на фольгу, складену в декілька шарів, змащуємо ароматним соусом і залишаємо маринуватися на 60 хвилин.

Крок 3. Після закінчення часу, відправляємо субпродукт в духовку, попередньо розігріту до 200 градусів приблизно на півтори години.

Крок 4. Готову страву охолодити до теплого стану, зачищаємо від плівки і нарізаємо порційними слайсами.

Крок 5. До столу подаємо з хріном або гірчицею. Приємного апетиту!

Як правильно варити свинячий мову в мультиварці-скороварці?

В 21 столітті існує безліч винаходів, які полегшують жити господиням, і мультиварка-скороварка – одна з таких «помічниць». Мова, приготований в цій печі виходить неймовірно соковитим і смачним, а його ніжна текстура просто розчиняється в роті!

Час готування – 8 ч. 50 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 9.

Склад:

  • Мова свинячий – 3 шт.
  • Олія соняшникова – 2 ст. л.
  • Приправи – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Оцет – 2 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. М’ясо ретельно промиваємо і залишаємо на ніч у воді з додаванням оцту і солі.

Крок 2. Ранок в чашу мультиварки-скороварки наливаємо рослинне масло і викладаємо мови, посипавши їх улюбленими спеціями.

Крок 3. Закриваємо кришку і включаємо програму «Дичину», на таймері встановлюємо 50 хвилин.

Крок 4. Після скидання тиску відкриваємо клапан і очищаємо м’ясо від щільних плівок.

Крок 5. Нарізаємо порційними слайсами і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Салат зі свинячим мовою і маринованою цибулею

Готуємо яскравий, оригінальний і неймовірно смачний салат, який можна з легкістю подати до святкового столу, приготований з відвареного свинячого мови, пікантного маринованої цибулі і зеленого горошку.

Час готування – 2 ч. 25 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6-8.

Склад:

  • Мова свинячий – 500 гр.
  • Морква – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 150 гр.
  • Огірки – 200 гр.
  • Горошок консервований – 200 гр.
  • Помідори – 200 гр.
  • Яйця перепелині – 6-8 шт.
  • Майонез – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Для марінованного лука:

  • Цибуля червоний – 150 гр.
  • Вода – 15 ст. л.
  • Оцет 6-9% — 10 ст. л.
  • Цукор-пісок – 3 ст. л.
  • Сіль – 1 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Цибулю і моркву очищаємо від шкірки і нарізаємо великими шматочками.

Крок 2. Мова промиваємо, заливаємо водою і варимо близько двох годин після закипання, знімаючи утворюється пінку.Крок 3. Через годину від початку варіння м’яса, закидаємо в каструлю шматки моркви і ріпчастої цибулі, готування продовжуємо.

Крок 4. Червону цибулю очищаємо від лушпиння і ріжемо тонкими півкільцями.

Крок 5. В окремій піалі з’єднуємо воду і оцет.

Крок 6. Підсолюємо.Крок 7. Підсипаємо цукровий пісок.

Крок 8. Ретельно перемішуємо отриману суміш.

Крок 9. Червоний цибулю перекладаємо в миску з маринадом і залишаємо просочуватися при кімнатній температурі на 20-30 хвилин.

Крок 10. Відварений язик занурюємо в посуд з холодною водою і даємо трохи часу охолонути.Крок 11. Очищаємо м’ясо від щільної шкірки.

Крок 12. І нарізаємо тонкими брусочками.

Крок 13. Свіжі огірки ріжемо аналогічним чином.

Крок 14. З лука зливаємо маринад і з’єднуємо його в глибокому салатнику з зеленим горошком, мовою і огірком, додаємо сіль і чорний перець за смаком.Крок 15. Заправляємо змішані компоненти майонезом.

Крок 16. Томати і відварені яйця ріжемо на половинки або четвертинки.

Крок 17. Розкладаємо ароматний салат по порційних тарілках і зверху прикрашаємо подрібненими помідорами і яйцями. Приємного апетиту!

Свинячий язик, тушкований в сметані

Свинячий мову – це дуже смачне і ніжне м’ясо, навіть якщо їсти його без нічого або намазавши хріном або гірчицею, однак, якщо протушкувати цей субпродукт з додаванням сметани, то страва миттєво заграє новими фарбами і буде чудово поєднуватися з різними гарнірами.

Час готування – 2 ч. 20 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 5.

Склад:

  • Мова свинячий – 1 шт.
  • Морква (велика) – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • лавровий Лист – 1-2 шт.
  • Сметана – 2 ст. л.
  • Масло вершкове – 20-30 гр.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Свинячий язик ретельно промиваємо під струменем води.Крок 2. Заливаємо водою і ставимо на плиту.

Крок 3. Підсолюємо трохи і доводимо вміст каструлі до кипіння, після варимо 60 хвилин, знімаючи шумовий пінку.

Крок 4. В цей час очищаємо велику моркву і ріпчасту цибулю від шкірки.

Крок 5. Коли м’ясо провариться годину, відправляємо до нього половину моркви і одну цибулину.Крок 6. Продовжуємо варити м’ясо з овочами ще близько 40 хвилин, а за 10-15 хвилин до готовності додаємо лист лавра.

Крок 7. Готовий субпродукт виймаємо з ароматного бульйону і злегка охолодити при кімнатній температурі.

Крок 8. Знімаємо з мови щільну шкірку.

Крок 9. Залишки моркви нарізаємо кубиками невеликого розміру.

Крок 10. Цибулю дрібно кришимо.

Крок 11. У сковороді розтоплюємо шматочок вершкового масла і пасеруємо подрібнені овочі.

Крок 12. До засмажки підливаємо пару ложок гарячого ароматного бульйону і тушкуємо 10 хвилин.

Крок 13. Паралельно дрібно ріжемо відварений язик.

Крок 14. Нарізане м’ясо перекладаємо в сковорідку пасеровані овочі.

Крок 15. Ретельно перемішуємо вміст сковороди, підливаємо ще трохи бульйону і тушкуємо близько 5 хвилин.

Крок 16. Після закінчення часу додаємо дві столові ложки сметани будь-якої жирності.

Крок 17. Знову розмішуємо і на самому маленькому полум’я тушкуємо 5 хвилин, після – знімаємо з плити.

Крок 18. Ароматне і соковите блюдо в сметані подаємо до столу з картопляним пюре або розсипчастою гречкою. Приємного апетиту!

Олів’є зі свинячим мовою на святковий стіл

Всім відомий рецепт приготування класичного салату «Олів’є», без якого не обходиться жоден святковий і особливо новорічний стіл, з додаванням кубиків вареної ковбаски, але лише раз замінивши цей інгредієнт вареним свинячим мовою, до ковбасі ви більше ніколи не повернетеся.

Час готування – 1 ч. 50 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 7-9.

Інгредієнти:

  • Мова свинячий – 2 шт.
  • Картопля – 4 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Яйця – 2-3 шт.
  • Огірки (мариновані або солоні) – 5 шт.
  • Горошок консервований – 1 банка.
  • Зелень – за смаком.
  • Майонез – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Лист лавра -1-2 шт.
  • Перець чорний горошком – 3-5 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Мови ретельно промиваємо, кладемо в каструлю і заливаємо водою, доводимо до кипіння, додаємо лаврушку, сіль і перець горошком, відварюємо на помірному вогні, постійно знімаючи пінку близько півтори години.

Крок 2. Паралельно відварюємо до готовності моркву, картоплю і яйця.

Крок 3. Відварені інгредієнти злегка остуджуємо і очищаємо: яйця дрібно рубаємо, моркву нарізаємо кубиком.

Крок 4. Картопля подрібнюємо аналогічним способом.

Крок 5. Солоні огірки ріжемо шматочками такого ж розміру, як і відварні овочі. У великому салатнику об’єднуємо інгредієнти, а також засипаємо зелений горошок, з якого попередньо необхідно злити рідину.

Крок 6. Готовий язик поміщаємо під струмінь холодної води і за допомогою ножа знімаємо щільну шкірку.

Крок 7. М’ясо нарізаємо кубиком і відправляємо до інших компонентів салату, заправляємо майонезом, підсолюємо, перчимо та ретельно перемішуємо.

Крок 8. До столу подаємо відразу ж або прибираємо на 1-2 години в холодильну камеру для охолодження. Приємного апетиту!

Як приготувати свинячий мову з картоплею в духовці?

Готуємо комплексне блюдо з прекрасними смаковими характеристиками з ніжного свинячого мови, картоплі і все це потушенное в жирній сметані з додаванням гранульованого часнику і чорного перцю – пальчики оближеш!

Час готування – 1 ч. 45 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 2-3.

Склад:

  • Мова свинячий (відварена) – 2 шт.
  • Картопля – 300-400 гр.
  • Часник гранульований – ½ ч. л.
  • Сметана – 4-5 ст. л.
  • Вода – 1 склянка
  • Олія соняшникова – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Приправи – за смаком.
  • Вода – 1/3 склянки
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Попередньо відварені й охолоджені мови нарізаємо слайсами приблизно по сантиметру товщиною.

Крок 2. М’ясні скибочки приправляємо сіллю і чорним меленим перцем – перемішуємо.

Крок 3. Картоплю очищаємо від шкірки, ріжемо на пластини і викладаємо у форму для запікання, змащену невеликою кількістю соняшникової олії. Приправляємо овочі улюбленими спеціями і сіллю.

Крок 4. Зверху викладаємо шматочки мови і щедро посипаємо сухим часником.

Крок 5. Сметану змішуємо з 1/3 склянки води і заливаємо вміст форми, накриваємо фольгою і відправляємо в духовку на 60 хвилин при температурі 190 градусів.

Крок 6. Після закінчення часу, знімаємо фольгу з посуду і запікаємо ще 20-25 хвилин, за цей час сметанний соус повинен повністю вбратися в інгредієнти і надати особливу ніжність.

Крок 7. Перед подачею прикрашаємо зеленню і насолоджуємося. Приємного апетиту!