Одна з найбільш корисних частин свинячої туші – це безперечно мову, який являє собою єдину м’яз в плівці, яка дуже легко знімається після термічної обробки. А під це плівкою «ховається» неймовірно ніжне м’ясо, яке застосовується в безлічі страв і вважається делікатесом. З мови можна приготувати величезну кількість холодних закусок і салатів, до того ж, даний продукт містить у собі дуже багато корисних мікро – і макроелементів.
Як і скільки варити свинячий язик у каструлі?
Приготувати свинячий язик складно лише в перший раз, однак, і цю задачу можна максимально спростити, якщо слідувати докладного рецептом з покроковими фото. З готуванням впорається навіть недосвідчений кулінар, а в результаті ви отримаєте ніжне і соковите блюдо зі сметаною, часником і зеленню.
Інгредієнти на
6 порц.
- Свинячий язик 1 шт.
- Сметана 3 ст. л.
- Петрушка ⅓ пучка
- Часник 1 зуб.
- Сіль за смаком
Процес приготування:
- Як смачно приготувати свинячий мову? Попередньо вимочуємо мову в холодній воді, після очищаємо і ретельно промиваємо. Відварюємо близько години до м’якості, за 10 хвилин до готовності підсолюємо. Відварене м’ясо занурюємо в крижану воду – таким чином, плівка відійде практично самостійно.
- Остиглий мова обсушуємо за допомогою паперових рушників і викладаємо на обробну дошку.
- Нарізаємо тонкими слайсами.
- Для приготування заправки, в глибоку піалу кладемо сметану.
- Петрушку дрібно рубаємо і змішуємо зі сметаною, солимо за смаком.
- В ту ж ємність відправляємо часник, пропущений через прес.
- Кружечки мови розкладаємо на плоске блюдо і поллємо ароматним часниково-сметанним соусом.
- Залишаємо при кімнатній температурі на 10 хвилин для просочення і приступаємо до трапези. Приємного апетиту!
Простий і смачний салат зі свинячим мовою і солоним огірком
Приготувати неймовірно смачний листковий салат з відвареного свинячого мови з солоним огірочком, волоськими горіхами і часником можна, як на святковий стіл (гості обов’язково оцінять), так і для різноманітності звичного раціону вашої сім’ї.
Час приготування – 15 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 1.
Склад:
- Мова свинячий (відвареної) – 150 гр.
- Огірки солоні – 1 шт.
- Яйця (варені) – 2 шт.
- Ядра волоських горіхів – 5 шт.
- Часник – 1 зуб.
- Майонез – 1,5 ст. л.
- Петрушка – 10 гр.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Попередньо відварену мову, зачищаємо від щільної плівки, промиваємо й обсушуємо паперовими рушниками, нарізаємо тонкою соломкою.
Крок 2. Твердий солоний огірок подрібнюємо аналогічним способом.
Крок 3. Яйця очищаємо від шкаралупи і нарізаємо так само, як і попередні компоненти майбутнього салату.
Крок 4. В піалі змішуємо майонез з пропущеним через прес часником і заправляємо все нарізані інгредієнти окремо. За допомогою кулінарного кільця викладаємо огірки, м’ясо і яйця шарами, зверху посипаємо подрібненими горіхами і дрібно нарубаної петрушкою.
Крок 5. Акуратно знімаємо формочку і за бажанням розсипаємо зелень по тарілці для декору.
Крок 6. До столу подаємо відразу ж, після «складання». Приємного апетиту!
Холодець з свинячого мови з желатином
Заливне – це дуже красиве і святкове блюдо, яке стане чудовою прикрасою будь якого столу, а з його приготуванням впорається кожен, якщо слідувати докладним кроків. Готують таку страву з різного м’яса, але сьогодні мова піде про холодці зі свинячого мови – пальчики оближеш!
Час готування – 4 ч.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Мова свинячий – 1 шт.
- Желатин – 10 гр.
- Часник – 1 зуб.
- Сіль – за смаком.
- Лист лавра – 1 шт.
- Морквина – ¼ шт.
- Лимон – ¼ шт.
- Петрушка – за смаком.
- Вода – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Мова ретельно промиваємо, кладемо в каструлю з водою і доводимо до кипіння. Як тільки вміст посуду почне булькати – зливаємо воду.
Крок 2. Вдруге заливаємо субпродукт холодною водою і варимо в підсоленій воді до готовності (90-120 хвилин), прибираючи шумівкою всю утворюється пінку. Після, занурюємо мову в крижану воду і зачищаємо від плівки і хрящиків.Крок 3. Остуджуємо свинину при кімнатній температурі і нарізаємо тонкими слайсами.
Крок 4. В іншу каструлю наливаємо 250 мл бульйону, в якому варився язик.
Крок 5. В окремій піалі розвести желатин у кількох ложках бульйону і залишаємо набухати на 10-15 хвилин.
Крок 6. В каструлю з м’ясним відваром відправляємо лаврушки і подрібнений часник, кип’ятимо пару хвилин і змішуємо з желатином. Залишаємо остигати до кімнатної температури.Крок 7. Слайсы мови акуратно розкладаємо в поглибленої тарілці і через дрібне сито заливаємо розсолом бульйоном з желатином, прикрашаємо скибочками вареної моркви.
Крок 8. Так само розкладаємо в желе петрушку і прибираємо посуд в холодильну камеру на 2-3 години. Приємного апетиту!
Салат зі свинячим мовою і грибами
Приготувати смачний і оригінальний салат з відвареного свинячого мови, глив, яєць і овочів – дуже просто, а смак напевно вас здивує, адже заправляти підготовлені компонент ми будемо дуже цікавою заправкою на основі хрону і оливкової олії.
Час приготування – 20 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 3.
Склад:
- Мова свинячий (відварена) – 200 гр.
- Гливи – 200 гр.
- Огірки мариновані – 100 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Рукола – 1 пучок.
- Яйця перепелині – 3 шт.
- Томати «черрі» – 3 шт.
- Масло рослинне – для смаження.
Для заправки:
- Майонез – 4 ст. л.
- Масло оливкове – 1 ст. л.
- Хрін – 1 ч. л.
- Сік лимона – 1 ч. л.
- Гірчиця – ½ Ч. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Гриби довільно нарізаємо і обсмажуємо до легкої рум’яності.
Крок 2. Готуємо інші продукти: мова нарізаємо тонкою соломкою, огірки – кубиками або кружальцями, цибулю – півкільцями.Крок 3. В глибокому салатнику змішуємо гриби з нарізаними компонентами і гарненько перемішуємо.
Крок 4. В окремій піалі готуємо заправку: змішуємо лимонний сік, оливкова олія, майонез, гірчицю, хрін, сіль та перець за смаком – заважаємо і соус готовий.
Крок 5. Пучок рукколи ретельно промиваємо під струменем води і даємо трохи часу стекти, викладаємо на дно плоского блюда.
Крок 6. На зелену «подушку» викладаємо салат і навколо розкладаємо половинки яєць і черрі. Поливаємо ароматною заправкою і подаємо до столу. Приємного апетиту!
Свинячий язик, запечений в духовці
З свинячого мови можна з легкістю приготувати безліч страв, наприклад: холодець, салати, відварити його в каструлі або згасити в мультиварці, але сьогодні ми пропонуємо вам запекти це ніжне м’ясо.
Час готування – 2 ч. 40 хв.
Час приготування – 10 мні.
Порції – 8.
Склад:
- Мова свинячий (великий) – 1 шт.
- Часник – 3 зуб.
- Лист лавровий – 3 шт.
- Олія соняшникова – 2 ст. л.
- Соус соєвий – 2 ст. л.
- Чебрець – за смаком.
- Хмелі-сунелі – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Часник очищаємо від лушпиння, пропускаємо через прес і змішати з маслом, лавровим листом, соєвим соусом, спеціями і сіллю.
Крок 2. Ретельно промиваємо мова під водою, обсушуємо й укладаємо на фольгу, складену в декілька шарів, змащуємо ароматним соусом і залишаємо маринуватися на 60 хвилин.
Крок 3. Після закінчення часу, відправляємо субпродукт в духовку, попередньо розігріту до 200 градусів приблизно на півтори години.
Крок 4. Готову страву охолодити до теплого стану, зачищаємо від плівки і нарізаємо порційними слайсами.
Крок 5. До столу подаємо з хріном або гірчицею. Приємного апетиту!
Як правильно варити свинячий мову в мультиварці-скороварці?
В 21 столітті існує безліч винаходів, які полегшують жити господиням, і мультиварка-скороварка – одна з таких «помічниць». Мова, приготований в цій печі виходить неймовірно соковитим і смачним, а його ніжна текстура просто розчиняється в роті!
Час готування – 8 ч. 50 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 9.
Склад:
- Мова свинячий – 3 шт.
- Олія соняшникова – 2 ст. л.
- Приправи – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Оцет – 2 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. М’ясо ретельно промиваємо і залишаємо на ніч у воді з додаванням оцту і солі.
Крок 2. Ранок в чашу мультиварки-скороварки наливаємо рослинне масло і викладаємо мови, посипавши їх улюбленими спеціями.
Крок 3. Закриваємо кришку і включаємо програму «Дичину», на таймері встановлюємо 50 хвилин.
Крок 4. Після скидання тиску відкриваємо клапан і очищаємо м’ясо від щільних плівок.
Крок 5. Нарізаємо порційними слайсами і подаємо до столу. Приємного апетиту!
Салат зі свинячим мовою і маринованою цибулею
Готуємо яскравий, оригінальний і неймовірно смачний салат, який можна з легкістю подати до святкового столу, приготований з відвареного свинячого мови, пікантного маринованої цибулі і зеленого горошку.
Час готування – 2 ч. 25 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 6-8.
Склад:
- Мова свинячий – 500 гр.
- Морква – 200 гр.
- Цибуля ріпчаста – 150 гр.
- Огірки – 200 гр.
- Горошок консервований – 200 гр.
- Помідори – 200 гр.
- Яйця перепелині – 6-8 шт.
- Майонез – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Для марінованного лука:
- Цибуля червоний – 150 гр.
- Вода – 15 ст. л.
- Оцет 6-9% — 10 ст. л.
- Цукор-пісок – 3 ст. л.
- Сіль – 1 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Цибулю і моркву очищаємо від шкірки і нарізаємо великими шматочками.
Крок 2. Мова промиваємо, заливаємо водою і варимо близько двох годин після закипання, знімаючи утворюється пінку.Крок 3. Через годину від початку варіння м’яса, закидаємо в каструлю шматки моркви і ріпчастої цибулі, готування продовжуємо.
Крок 4. Червону цибулю очищаємо від лушпиння і ріжемо тонкими півкільцями.
Крок 5. В окремій піалі з’єднуємо воду і оцет.
Крок 6. Підсолюємо.Крок 7. Підсипаємо цукровий пісок.
Крок 8. Ретельно перемішуємо отриману суміш.
Крок 9. Червоний цибулю перекладаємо в миску з маринадом і залишаємо просочуватися при кімнатній температурі на 20-30 хвилин.
Крок 10. Відварений язик занурюємо в посуд з холодною водою і даємо трохи часу охолонути.Крок 11. Очищаємо м’ясо від щільної шкірки.
Крок 12. І нарізаємо тонкими брусочками.
Крок 13. Свіжі огірки ріжемо аналогічним чином.
Крок 14. З лука зливаємо маринад і з’єднуємо його в глибокому салатнику з зеленим горошком, мовою і огірком, додаємо сіль і чорний перець за смаком.Крок 15. Заправляємо змішані компоненти майонезом.
Крок 16. Томати і відварені яйця ріжемо на половинки або четвертинки.
Крок 17. Розкладаємо ароматний салат по порційних тарілках і зверху прикрашаємо подрібненими помідорами і яйцями. Приємного апетиту!
Свинячий язик, тушкований в сметані
Свинячий мову – це дуже смачне і ніжне м’ясо, навіть якщо їсти його без нічого або намазавши хріном або гірчицею, однак, якщо протушкувати цей субпродукт з додаванням сметани, то страва миттєво заграє новими фарбами і буде чудово поєднуватися з різними гарнірами.
Час готування – 2 ч. 20 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 5.
Склад:
- Мова свинячий – 1 шт.
- Морква (велика) – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- лавровий Лист – 1-2 шт.
- Сметана – 2 ст. л.
- Масло вершкове – 20-30 гр.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Свинячий язик ретельно промиваємо під струменем води.Крок 2. Заливаємо водою і ставимо на плиту.
Крок 3. Підсолюємо трохи і доводимо вміст каструлі до кипіння, після варимо 60 хвилин, знімаючи шумовий пінку.
Крок 4. В цей час очищаємо велику моркву і ріпчасту цибулю від шкірки.
Крок 5. Коли м’ясо провариться годину, відправляємо до нього половину моркви і одну цибулину.Крок 6. Продовжуємо варити м’ясо з овочами ще близько 40 хвилин, а за 10-15 хвилин до готовності додаємо лист лавра.
Крок 7. Готовий субпродукт виймаємо з ароматного бульйону і злегка охолодити при кімнатній температурі.
Крок 8. Знімаємо з мови щільну шкірку.
Крок 9. Залишки моркви нарізаємо кубиками невеликого розміру.
Крок 10. Цибулю дрібно кришимо.
Крок 11. У сковороді розтоплюємо шматочок вершкового масла і пасеруємо подрібнені овочі.
Крок 12. До засмажки підливаємо пару ложок гарячого ароматного бульйону і тушкуємо 10 хвилин.
Крок 13. Паралельно дрібно ріжемо відварений язик.
Крок 14. Нарізане м’ясо перекладаємо в сковорідку пасеровані овочі.
Крок 15. Ретельно перемішуємо вміст сковороди, підливаємо ще трохи бульйону і тушкуємо близько 5 хвилин.
Крок 16. Після закінчення часу додаємо дві столові ложки сметани будь-якої жирності.
Крок 17. Знову розмішуємо і на самому маленькому полум’я тушкуємо 5 хвилин, після – знімаємо з плити.
Крок 18. Ароматне і соковите блюдо в сметані подаємо до столу з картопляним пюре або розсипчастою гречкою. Приємного апетиту!
Олів’є зі свинячим мовою на святковий стіл
Всім відомий рецепт приготування класичного салату «Олів’є», без якого не обходиться жоден святковий і особливо новорічний стіл, з додаванням кубиків вареної ковбаски, але лише раз замінивши цей інгредієнт вареним свинячим мовою, до ковбасі ви більше ніколи не повернетеся.
Час готування – 1 ч. 50 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 7-9.
Інгредієнти:
- Мова свинячий – 2 шт.
- Картопля – 4 шт.
- Морква – 1 шт.
- Яйця – 2-3 шт.
- Огірки (мариновані або солоні) – 5 шт.
- Горошок консервований – 1 банка.
- Зелень – за смаком.
- Майонез – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Лист лавра -1-2 шт.
- Перець чорний горошком – 3-5 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Мови ретельно промиваємо, кладемо в каструлю і заливаємо водою, доводимо до кипіння, додаємо лаврушку, сіль і перець горошком, відварюємо на помірному вогні, постійно знімаючи пінку близько півтори години.
Крок 2. Паралельно відварюємо до готовності моркву, картоплю і яйця.
Крок 3. Відварені інгредієнти злегка остуджуємо і очищаємо: яйця дрібно рубаємо, моркву нарізаємо кубиком.
Крок 4. Картопля подрібнюємо аналогічним способом.
Крок 5. Солоні огірки ріжемо шматочками такого ж розміру, як і відварні овочі. У великому салатнику об’єднуємо інгредієнти, а також засипаємо зелений горошок, з якого попередньо необхідно злити рідину.
Крок 6. Готовий язик поміщаємо під струмінь холодної води і за допомогою ножа знімаємо щільну шкірку.
Крок 7. М’ясо нарізаємо кубиком і відправляємо до інших компонентів салату, заправляємо майонезом, підсолюємо, перчимо та ретельно перемішуємо.
Крок 8. До столу подаємо відразу ж або прибираємо на 1-2 години в холодильну камеру для охолодження. Приємного апетиту!
Як приготувати свинячий мову з картоплею в духовці?
Готуємо комплексне блюдо з прекрасними смаковими характеристиками з ніжного свинячого мови, картоплі і все це потушенное в жирній сметані з додаванням гранульованого часнику і чорного перцю – пальчики оближеш!
Час готування – 1 ч. 45 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 2-3.
Склад:
- Мова свинячий (відварена) – 2 шт.
- Картопля – 300-400 гр.
- Часник гранульований – ½ ч. л.
- Сметана – 4-5 ст. л.
- Вода – 1 склянка
- Олія соняшникова – 1 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Приправи – за смаком.
- Вода – 1/3 склянки
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Попередньо відварені й охолоджені мови нарізаємо слайсами приблизно по сантиметру товщиною.
Крок 2. М’ясні скибочки приправляємо сіллю і чорним меленим перцем – перемішуємо.
Крок 3. Картоплю очищаємо від шкірки, ріжемо на пластини і викладаємо у форму для запікання, змащену невеликою кількістю соняшникової олії. Приправляємо овочі улюбленими спеціями і сіллю.
Крок 4. Зверху викладаємо шматочки мови і щедро посипаємо сухим часником.
Крок 5. Сметану змішуємо з 1/3 склянки води і заливаємо вміст форми, накриваємо фольгою і відправляємо в духовку на 60 хвилин при температурі 190 градусів.
Крок 6. Після закінчення часу, знімаємо фольгу з посуду і запікаємо ще 20-25 хвилин, за цей час сметанний соус повинен повністю вбратися в інгредієнти і надати особливу ніжність.
Крок 7. Перед подачею прикрашаємо зеленню і насолоджуємося. Приємного апетиту!