Котлети з яловичої печінки — дуже корисне, але специфічне блюдо, яке подобається не кожному. В цілому, яловича печінка – це чудовий продукт, в якому повно корисних речовин. З неї можна приготувати багато страв, серед яких – котлети. Пропонуємо вам варіанти приготування цієї страви, на сковороді в духовці, з цибулею, з морквою, з манкою, з рисом, на пару і рубані котлети.
Класичні печінкові котлети з яловичої печінки на сковороді
Якщо ви любитель печінки, то фарш з неї, моркви, цибулі, часнику, яйця, борошна і солі подарує вам чудовий соковите блюдо, яке буде добре поєднуватися з будь-якими гарнірами.
Інгредієнти на
4 порц.
- Яловича печінка 700 гр.
- Морква 1 шт.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Часник 1 зуб.
- Яйце куряче 1 шт.
- Борошно пшеничне 3.5 ст. л.
- Сіль 1 ч. л.
- Масло рослинне 6 ст. л.
Процес приготування:
- Як приготувати соковиті котлети з яловичої печінки? Починаємо з підготовки овочів. Цибулю чистимо і нарізаємо на кубики. Моркву очищаємо і натираємо на крупній тертці. Часник дрібно нарізаємо за допомогою ножа або тиснемо через прес.
- На сковороді розігріваємо олію і відправляємо туди цибулю. Продовжуємо обсмажувати до прозорості. Далі додаємо моркву з часником. Продовжуємо обсмажувати поки морква не стане м’якою.
- Печінка яловичини ретельно промиваємо і знімаємо з неї плівки. Прокручуємо через м’ясорубку або подрібнюємо за допомогою блендера до стану каші. Теж саме робимо з зажаркою з моркви, цибулі, часнику і відправляємо до печінки.
- Далі розбиваємо яйце, додаємо борошно і сіль.
- Тепер все ретельно перемішуємо. Фарш повинен вийде як густа сметана. Якщо він занадто рідкий, до додаємо ще трохи борошна, поки не отримаємо необхідну консистенцію.
- У сковороді розігріваємо рослинне масло і викладаємо на неї фарш з допомогою столової ложки.
- Обсмажуємо наші котлети по кілька хвилин з кожного боку. Головне їх не пересмажити, щоб печінка залишилася соковитою і ніжною.
- Готові котлети перекладаємо на підходящу тарілку і подаємо до столу. Вони чудово поєднуються зі свіжими овочами і різними гарнірами. Приємного апетиту!
Пишні і соковиті котлети з яловичої печінки в духовці
Для приготування цих соковитих і дуже смачних котлет нам знадобиться печінка, яйце, цибуля, майонез, вівсяні пластівці, сіль і перець. З цих інгредієнтів робиться фарш, який випікається в духовці близько 15 хвилин.
Час приготування: 1 годину.
Час приготування: 45 хв.
Порції – 6.
Склад:
- Печінка яловича – 300 гр.
- Яйця – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Майонез – 2 ст. л.
- Пластівці вівсяні – 30 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Для початку беремо одну цибулину, очистити її і нарізаємо на кубики. На сковороді розігріваємо трохи олії і обсмажуємо на ньому цибулю до золотистого кольору.
2. Яловичу печінку добре промиваємо, видаляємо плівки і нарізаємо на середні шматочки.
3. Потім пропускаємо нарізану печінку через м’ясорубку або подрібнюємо її з допомогою блендера.
4. Розбиваємо 2 яйця в окрему ємність і збовтуємо їх з допомогою виделки і відправляємо до печінки. Також додаємо обсмажені цибулю і перемішуємо.
5. Далі додаємо сіль і перець за смаком. Злегка помішуємо і додаємо до фаршу 2 столові ложки майонезу. Все ретельно перемішуємо.
6. Останнім інгредієнтом додаємо вівсянку і знову перемішуємо. Фарш повинен вийти густим і клейким.
7. Для приготування котлет з яловичої печінки в духовці краще всього підійде форма для кексів. Змащуємо кожну клітинку невеликою кількістю масла і розкладаємо фарш з ним за допомогою столової ложки.
8. Духовку розігріваємо до 200оС і відправляємо в неї котлети на 10-15 хвилин, в залежності від потужності духовки. Готову страву дістаємо з форми на тарілку і подаємо до столу з овочами і улюбленим гарніром. Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування печінкових котлет з манкою
Завдяки манці ці котлети виходять дуже ніжними, м’якими і з однорідною структурою. Також для них знадобиться батон, крохмаль, борошно, приправа для м’яса, сіль, перець і молоко.
Час приготування: 45 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порції – 5.
Склад:
- Печінка яловича – 400-450 гр.
- Крупа манна – 3-4 ст. л.
- Хліб білий – 50-60 гр.
- Крохмаль картопляний – 1 ст. л.
- Борошно пшеничне – 3-4 ст. л.
- Приправа для м’яса і фаршу – 1 ч. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець – за смаком.
- Молоко – 5-8 ст. л.
- Масло рослинне – 5-6 ст. л.
Процес приготування:
1. Яловичу печінку ретельно промиваємо і знімаємо всі плівки. Потім кладемо на паперовий рушник і даємо повністю висохнути. Нарізаємо її на середні шматочки. З батона зрізаємо скоринки, ламаємо на шматочки і відправляємо в підходящу ємність разом з печінкою. Заливаємо все молоком.
2. Додаємо приправу для м’яса і перемішуємо. Далі беремо блендер і подрібнюємо до стану каші. Можна також пропустити через м’ясорубку.
3. До отриманої маси додаємо крохмаль і манну крупу.
4. Ретельно все перемішуємо до утворення однорідної маси. Залишаємо фарш постояти 15-20 хвилин, щоб манка розбухла.
5. Тепер приступаємо до формування котлет. У тарілку насипаємо борошно. За допомогою столової ложки набираємо фарш і відправляємо його в тарілку. Обвалюємо в борошні і руками ліпимо невеликі акуратні котлети.
6. На сковороді розігріваємо рослинне масло й обсмажуємо в ньому печінкові котлети по 3 хвилини з кожного боку. Готову страву перекладаємо в тарілку і подаємо до столу з овочами. Приємного апетиту!
Як приготувати соковиті і ніжні котлети з яловичої печінки з морквою?
Котлети за цим рецептом виходять ніжними, повітряними і дуже смачними. Завдяки моркви вони набувають солодкуватий смак і красивий колір. Готовий фарш лише слід обсмажити пару хвилин з кожного боку і можна подавати до столу.
Час приготування: 45 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порції – 7.
Склад:
- Печінка яловича – 500-700 гр.
- Морква – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Часник – 5 зубчиків.
- Яйце – 1 шт.
- Борошно – 200-300 гр.
- Масло рослинне – 5-6 ст. л.
Процес приготування:
1. Печінку ретельно миємо, знімаємо плівки і видаляємо жили. Її можна на годину замочити в молоці, щоб вона була м’якою.
2. Цибулю, моркву і часник чистимо. Часник залишаємо цільним, а інші овочі ріжемо на великі шматки.
3. Подрібнюємо все в комбайні або ж пропускаємо через м’ясорубку.
4. Далі додаємо в комбайн або м’ясорубку яловичу печінку і так само подрібнюємо до однорідності.
5. Потім розбиваємо яйце і солимо. Все знову перемішуємо.
6. Тепер додаємо борошно. Робити це треба поступово, щоб фарш вийшов густим, а в’язким.
7. Можна приступати до смаження котлет. На сковороді розігріваємо рослинне масло і викладаємо фарш столовою ложкою. Обсмажуємо котлети з двох сторін по 2-3 хвилини під кришкою.
8. Перекладаємо готові котлети на паперовий рушник, щоб воно ввібрало в себе зайвий жир. Подаємо страву зі свіжими овочами і улюбленим гарніром. Приємного апетиту!
Неймовірно смачні січені котлети з яловичої печінки
Для подрібнення субпродукту нам знадобиться ножа замість м’ясорубки або блендера. Завдяки крохмалю, яєць і майонезу котлети будуть відмінно тримати свою форму і залишаться соковитими і дуже смачними.
Час приготування: 1 ч. 25 хв.
Час приготування: 25 хв.
Порції – 20.
Склад:
- Печінка яловича – 500 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Майонез – 1.5 ст. л.
- Крохмаль картопляний – 2 ст. л.
- Сік лимонний – 5 мл
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Печінку ретельно промиваємо, видаляємо плівки і згустки крові. Далі відправляємо її в морозильну камеру на півгодини. Так вона стане твердіше і її буде набагато легше нарізати.
2. Дістаємо яловичу печінку з морозилки і нарізаємо на невеликі шматочки. Перекладаємо її в глибоку миску.
3. Ріпчасту цибулю очищаємо і нарізаємо на дрібні кубики. Відправляємо його до печінки і перемішуємо. Далі додаємо трохи лимонного соку.
4. В окрему ємність розбиваємо яйце, додаємо крохмаль, майонез і добре все перемішуємо до однорідної маси.
5. Отриману суміш заливаємо в печінку, додаємо сіль, перець і ретельно перемішуємо. Накриваємо харчовою плівкою і відправляємо в холодильник на 1 годину.
6. Через це час, розігріваємо на сковороді олію і за допомогою столової ложки викладаємо туди наші майбутні котлети.
7. Обсмажуємо з кожного боку за 3-5 хвилин. Котлети повинні придбати золотистий колір. Таким чином готуємо суміш, що залишилася, при необхідності підливаючи олію.
8. Перекладаємо готову страву на паперовий рушник, щоб воно ввібрало в себе масло. Подаємо січені котлети з овочами і будь-яким гарніром. Приємного апетиту!
М’які і соковиті печінкові котлети через м’ясорубку з цибулею
Завдяки м’ясорубці котлети виходять дуже ніжними з однорідною структурою. Цибуля додає соковитості до цього делікатного продукту. Також у фарш піде картопля, морква, часник, яйце, борошно, сіль і перець.
Час приготування: 1 годину.
Час приготування: 20 хв.
Порції – 5.
Склад:
- Печінка яловича – 500 гр.
- Картопля – 250 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Морква – 1 шт.
- Часник – 4 зубчики.
- Яйце – 1 шт.
- Борошно пшеничне – 100 гр.
- Сіль – за смаком.
- Приправа для мяса – 1 щіпка.
- Суміш перців – за смаком.
- Масло рослинне – 5-6 ст. л.
Процес приготування:
1. Яловичу печінку добре промиваємо, видаляємо плівки і згустки крові.
2. Цибулю, моркву, часник і картоплю миємо, чистимо й нарізаємо на невеликі шматочки.
3. Помиту печінку ріжемо на великі шматки.
4. Далі пропускаємо печінку разом з овочами через м’ясорубку. Повинна вийде рідка кашоподібна маса.
5. Потім розбиваємо в суміш яйце, додаємо сіль, перець і приправу для м’яса. Все добре перемішуємо.
6. Тепер порціями додаємо борошно, ретельно перемішуючи, щоб не було грудок.
7. На сковороді розігріваємо рослинне масло і викладаємо на нього фарш з допомогою столової ложки. Обсмажуємо котлети з двох сторін по 5 хвилин.
8. Готові котлети перекладаємо на паперовий рушник, щоб воно ввібрало зайвий жир. Подаємо до столу з овочами і гарніром. Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт печінкових котлет з яловичої печінки з рисом
В цьому рецепті приготування використовується рис, завдяки якому котлети виходять пухкими і ніжними. Також у фарш додається зажарка з моркви і цибулі, яйце, борошно, сіль і перець.
Час приготування: 1 годину.
Час приготування: 25 хв.
Порції – 5.
Склад:
- Печінка яловича – 350 гр.
- Крупа рисова – 100 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Яйце – 1-2 шт.
- Борошно пшеничне – 3 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. Рис ретельно промиваємо, заливаємо склянкою води і ставимо варитися до напівготовності.
2. Цибулю з морквою миємо й чистимо. Моркву натираємо на середній тертці, а цибулю тонко шаткуємо.
3. На сковороді розігріваємо трохи олії і відправляємо туди нарізані овочі. Смажимо, поки вони не стануть м’якими.
4. Яловичу печінку добре миємо й прибираємо плівки. Потім нарізаємо на великі шматки і кладемо в чашу блендера.
5. Додаємо до печінки обсмажені цибулю з морквою.
6. Включаємо блендер і подрібнюємо все до стану каші. Маса повинна бути однорідною. Також можна скористатися м’ясорубкою.
7. До отриманої маси додаємо зварений рис, розбиваємо яйце, насипаємо борошно, солимо і перчимо за смаком. Все ретельно перемішуємо.
8. На сковороді розігріваємо рослинне масло і викладаємо на нього столовою ложкою отриманий фарш.
9. Обсмажуємо з кожного боку за кілька хвилин, поки у котлет не з’явиться золотава рум’яна кірочка.
10. Подаємо страву зі свіжими овочами і будь-яким гарніром. Приємного апетиту!
ПП дієтичні котлети з яловичої печінки на пару
Цей рецепт печінкових котлет ідеально підходить для тих, хто стежить за своєю фігурою, а також для дітей. У пароварці вони виходять неймовірно ніжними, легкими і м’якими. Для їх приготування знадобиться печінка, манка, цибулю, яйце, сіль і перець.
Час приготування: 45 хв.
Час приготування: 30 хв.
Склад:
- Печінка яловича – 300-350 гр.
- Крупа манна – 4 ст. л.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Яйце – 1 шт.
- Сіль – 1 ч. л.
- Перець чорний мелений – 1 щіпка.
Процес приготування:
1. Печінка добре промиваємо, видаляємо плівку. Можна замочити її в молоці або воді на годину, щоб пішла гіркота. Нарізаємо на великі шматки. Цибулю чистимо і розрізаємо на 4-6 частин.
2. Пропускаємо яловичу печінку з цибулею через м’ясорубку.
3. Далі додаємо яйце, манку, сіль і чорний перець. Можна також додати приправу для м’яса, за смаком.
4. Все ретельно перемішуємо і відставляємо фарш в бік на 30 хвилин. За цей час манна крупа повинна набрякнути, а фарш повинен придбати консистенцію м’яса.
5. В підходящу каструлю наливаємо воду і доводимо її до кипіння. Друшляк ставимо зверху. Він не повинен стикатися з поверхнею води.
6. Формуємо котлети з допомогою столової ложки і відправляємо їй на парову баню.
7. Закриваємо кришкою і готуємо протягом 10 хвилин. Для приготування можна використовувати пароварку або мультиварку. Тоді приготування всіх котлет займе менше часу. Готову страву подаємо до столу зі свіжими овочами. Приємного апетиту!