Гусак має не найніжніше м’ясо, проте при правильному підході і запіканні, Ви отримаєте чудову ситне м’ясне блюдо для обіду або вечері. У технології приготування соковитого гусака є свої тонкощі, які ми розкрили в 5 докладних рецептів, зібраних в цій статті.
М’який гусак шматочками в рукаві в духовці
Належить якесь сімейне свято або просто хочете порадувати сім’ю чимось особливим, тоді обов’язково зверніть увагу на запеченого гусака в духовці. За цим рецептом готувати його нескладно, тим більше, якщо тушку нарізати шматочками.
Інгредієнти на
6 порц.
- Гусак 1 шт.
- Соус соєвий 100 мл
- Гірчиця 3 ст. л.
- Мед 3 ст. л.
- Імбир 3 ст. л.
- Часник 3 зуб.
- Суміш перців за смаком
- Розмарин за смаком
- Спеції для курки, за смаком
Процес приготування:
- Як запекти гусака шматочками в духовці? Тушку птиці очистити від нутрощів, залишків пір’я і зайвого жиру, ретельно вимийте.
- Наріжте шматками приблизно однакового розміру.
- У мисці змішати спеції, подрібнений часник, імбир, мед, гірчицю і соєвий соус.
- Шматки гусака викладіть в рукав і залийте маринадом. Закріпіть краю рукава і струсніть його вміст, щоб маринад рівномірно розподілився по м’ясу. Залиште гусака маринуватися на 4-24 години, при цьому періодично перетрясывайте м’ясо.
- За закінчення зазначеного часу, помістіть рукав з гускою в духовку, розігріту до 180 градусів, на 1,5-2,5 години. Гусак виходить м’яким і соковитим, подавайте його з гарніром по своєму смаку.
Соковитий гусак шматочками з яблуками в духовці
Спробуйте ніжне і смачне м’ясо гусака, запеченого в духовці з яблуками. Це класичний варіант приготування птиці. Така страва прикрасить будь-який святковий стіл.
Час готування: 3,5 години
Час приготування: 60 хв
Порцій – 8
Інгредієнти:
- Гусак – 1,8 кг
- Яблука – 7-10 шт.
- Чорнослив – 5-8 шт.
- Корінь імбиру – 20 гр.
- Часник – 3 зуб.
- Соус соєвий – 50 мл
- Мед – 1 ст. л.
- Джем яблучний – 1 ст. л.
- Масло рослинне – 30 мл
- Сіль – 1 ст. л.
- Перець чорний мелений – 1 ч. л.
- Кмин – 1 щіпка.
- Кориця – 1 ч. л.
- Коріандр – 1 щіпка.
- Сидр яблучний (вино напівсолодке) – 200 мл
Процес приготування:
Крок 1. Тушку гусака ретельно вимийте і промокніть паперовими рушниками. Розріжте гусака на порційні шматки.
Крок 2. Яблука помийте. 3 яблука натріть на тертці і додайте їх до шматочках гусака.
Крок 3. Також до м’яса додайте рослинне масло, соєвий соус, мелений перець, кмин, коріандр, корицю, мед, яблучний джем і подрібнений корінь імбиру. Перемішайте м’ясо.
Крок 4. Накрийте гусака плоскою тарілкою, встановіть зверху гніт і залиште маринуватися на годину. Після цього промокніть кожен шматочок гусака паперовою серветкою.
Крок 5. Обсмажте м’ясо на сковороді до рум’яної скоринки. Решта яблука і чорнослив наріжте часточками.
Крок 6. Складіть м’ясо у форму для запікання, зверху розкладіть яблука і чорнослив. Полийте залишком маринаду і вином.
Крок 7. Запікайте гусака в духовці при 180 градусах 1,5 години. Для гарніру до готового запечене м’яса гусака підійде гречка, картопля або рис.
Як запекти гусака шматочками з картоплею в духовці?
Гусака готують найчастіше цілком і подають до святкового столу. Для буденного вечері підійде нескладна, але дуже смачна страва з запеченого шматочками гусака і картоплі. До того ж питання з гарніром буде вже вирішене.
Час готування: 160
Час приготування: 40 хв
Порцій – 2
Склад:
- Гусак – 300-400 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Вода – 200 мл
- Картопля – 1 кг
- Морква – 1-2 шт.
- Цибуля – 2-3 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Шматочки гусака натріть сіллю і меленим перцем, зробіть надрізи на шкірці.
Крок 2. Картоплю очистіть, промийте проточною водою, наріжте скибочками і викладіть половину у термостійку форму, посоліть за смаком.
Крок 3. Цибулини очистити від лушпиння і дрібно наріжте, викладіть цибулю на картоплю.
Крок 4. Моркву очистіть і натріть на крупній тертці, також додайте його у форму.
5 р. Далі покладіть гусака і зверху розсипте залишився картоплю. М’ясо має тільки трохи визирати з-під картоплі. Влийте у форму 200 мілілітрів води і запікайте блюдо при 180 градусах півгодини. Потім зменшіть температуру до 150 градусів і готуйте ще 1,5 години.
Крок 6. М’ясо виходить дуже м’яким і соковитим, а картопля розсипчастим і ароматним. Доповніть блюдо з овочевим салатом і чудовий вечеря готова.
Соковитий і ніжний гусак шматочками у фользі
Немає нічого краще перевірених часом рецептів. Пропонуємо приготувати смачну і соковитого гусака шматочками по одному з таких способів. М’ясо, запечене у фользі виходить ніжним і добре просочується спеціями.
Час готування: 150
Час приготування: 50 хв
Порцій -6
Інгредієнти:
- Гусак – 1 шт.
- Картопля – 600 гр.
- Цибуля – 2-3 шт.
- Часник – 1 головка.
- Морква – 1-2 шт.
- Розмарин – 2 гілки.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Сіль – за смаком.
- Спеції – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Тушку гусака добре промийте, зріжте зайвий жир і наріжте шматочками.
Крок 2. М’ясо посоліть і приправте, додайте лавровий лист і розмарин, поставте його в холодильник на пару годин для маринування. У форму покладіть зрізаний жир, зверху розкладіть шматочки гусака.
Крок 3. Укрийте форму фольгою і готуйте м’ясо в духовці при 200 градусах 40-50 хвилин.
Крок 4. Вийміть гусака з духовки, він готовий, але ще трохи жестковат.
Крок 5. Додайте до м’яса нарізану картоплю, ріпчасту цибулю, часник і моркву, посоліть і приправити овочі за смаком.
Крок 6. Накрийте форму фольгою і відправте в духовку на 40-50 хвилин.
Крок 7. Прекрасне ситне блюдо готове, не потрібно думати про гарнірі.
Дуже смачний гусак шматочками з апельсином в духовці
Смачне і ароматне м’ясо гусака, запечене в духовці з апельсинами, можна подати до обіду або вечері, Ваші близькі будуть в захваті. Його можна подати з різними гарнірами з картоплі, круп або овочів.
Час готування: 150
Час приготування: 60 хв
Порцій – 12
Інгредієнти:
- Тушка гусака – 5 кг
- Часник – 5-6 зуб.
- Лимон – 0,5 шт.
- Естрагон сушений – 1 ч. л.
- Сіль – за смаком.
- Мед – 1 ст. л.
- Апельсин – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Тушку гусака очистіть від залишків пір’я, зріжте зайвий жир і шкіру, приберіть великі кістки. Розріжте птицю на шматки однакового розміру. Натріть м’ясо сіллю і викладіть у форму.
Крок 2. В окремій мисці змішайте сік половини лимона, мед, подрібнений часник і сушений естрагон.
Крок 3. Отриманий соус додайте до м’яса і добре перемішайте.
Крок 4. Форму накрийте фольгою і приберіть в холодильник на 1-2 години для маринування.Крок 5. Апельсин очистіть від шкірки і наріжте кружечками. Покладіть кружальця апельсину за гусака, закрийте форму фольгою і запікайте блюдо в духовці при 180-200 градусах 1,5 години.
Крок 6. М’ясо гусака виходить соковитим з легким кисло-солодким присмаком і ароматом цитруса.