Мариновані підосичники на зиму – 6 рецептів в банках з покроковими фото

Ці благородні гриби цінуються за свій приємний смак, цікаву текстуру і корисний склад. Заготовити їх на зиму нескладно. Наводимо прості рецепти маринованих грибочків з покроковими фото: з оцтом, з лимонною кислотою, з цибулею і часником.

Мариновані підосичники в банках на зиму

Підосичники відмінно зберігають свою форму при кулінарній обробці, не розвалюються. У банку шматочки рівні і чіткі, маринад прозорий і чистий – закуска порадує не тільки смаком, але і своїм зовнішнім виглядом. Рекомендуємо молоді грибочки і великі екземпляри, нарізані на частини, консервувати в окремих банках.

Інгредієнти на
1 л.

  • Підосичники свіжі 1 кг
  • Гвоздика 3 шт.
  • Перець чорний горошок 3 шт.
  • Сіль ½ ч. л.
  • Оцет столовий 9% ⅓ Ч. л.
  • Лавровий лист 1 шт.
  • Масло рослинне для заливки

Процес приготування:

  1. Як заготовити мариновані підосичники на зиму в банках? Ідеальна сировина для маринування – самі молоді, ще не встигли сформуватися грибочки. Такі виходять твердими, хрусткими, гладкими. Якщо є можливість, рекомендуємо відібрати такі екземпляри і замаринувати їх в окремій «делікатесної» баночці.
  2. Інші підосичники зачищаємо від забруднень, перебираємо від сміття і ретельно промиваємо.
  3. Розрізаємо гриби на невеликі частини і покласти в солону воду. Кількість солі довільне: таке, щоб рідина була солоною на смак.
  4. Відварюємо гриби в солоній воді протягом години, після чого залишаємо прямо у відварі на ніч. Після цього проціджуємо їх, промиваємо.
  5. Повертаємо підосичники в чисту каструлю, заливаємо водою в такій кількості, щоб вона покривала їх, додаємо лавровий лист, перець, гвоздику і зазначена кількість солі. Доводимо до кипіння, чекаємо, коли гриби почнуть осідати. Додаємо оцет, кип’ятимо при помішуванні пару хвилин.
  6. Розкладаємо гарячі гриби з сухим стерильним банкам, в кожну вливаємо невелику кількість рослинної олії, так, щоб воно тонким шаром покрило поверхню заготовки і захищало від проникнення повітря.
  7. Закриваємо банки сухими стерильними кришками, даємо охолонути і прибираємо в холодильник на зберігання.

Приємного апетиту!

Як замаринувати підосичники з оцтом на зиму?

Простий рецепт маринування красноголовців із застосуванням оцту. Гриби вимиваємо, відварюємо, занурюємо в маринад, знову доводимо до кипіння разом зі спеціями і оцтом, і розкладаємо по банках. Далі заготівлю стерилізуємо і прибираємо на зберігання в холодильник.

Час готування: 60 хв

Час приготування: 30 хв.

Порцій – 1 літр готових грибів орієнтовно.

Склад:

  • Підосичники – 1-1,5 кг
  • Вода для маринаду – 200 мл
  • Цукор-пісок – 1 ст. л.
  • Сіль – 0, 75 ст. л.
  • Оцет столовий 9% — 2 ст. л.
  • Лавровий лист – 1-2 шт.
  • Гвоздика – 2 шт.
  • Перець чорний горошком – 5 шт.

Процес приготування:

1. Підосичники очищаємо від залишків грибниці, видаляємо сміття, вирізаємо дефекти, ретельно промиваємо в декількох водах.

2. Розрізаємо гриби на невеликі шматки, заливаємо водою в такій кількості, щоб вона повністю покрила. Воду добре підсолюємо. Ставимо ємність з грибами на плиту і доводимо до кипіння. Варимо годину, періодично знімаючи піну.

3. Після варіння гриби відкидаємо на друшляк і добре промиваємо водою.

4. Готуємо маринад. Вказану кількість води виливаємо в каструлю, додаємо сіль, цукор. Перемішуємо. Викладаємо відварені підосичники, перемішуємо. Кладемо лавровий лист, гвоздику, горошки перцю. Ставимо каструлю на плиту і доводимо вміст до кипіння. Вливаємо оцет, перемішуємо, тримаємо хвилину на плиті і знімаємо.

5. Розкладаємо по гриби сухим стерильним банкам, прикриваємо сухими стерильними кришками. Стерилізуємо п’ятнадцять хвилин. Потім закриваємо кришками, ставимо догори дном для перевірки герметичності і даємо повністю охолонути.

6. Прибираємо заготовку на зберігання в холодильник.

Приємного апетиту!

Мариновані підосичники без стерилізації на зиму

Рецепт для тих, хто не любить возитися з стерилізацій. Оброблені термічно гриби проварюємо з маринадом, фасуємо по чистим банкам і закриваємо кришками. Примітно, що оцет використовуємо винний. Він надає грибочкам більш м’яку, делікатну кислинку. Зберігаємо таку заготовку обов’язково в холодильнику.

Час готування: 60 хв

Час приготування: 30 хв.

Порцій – 2 літра готових грибів орієнтовно.

Інгредієнти:

  • Підосичники варені – 2 кг
  • Гвоздика – 2-3 шт.
  • Перець чорний горошком – 12 ч. л.
  • Перець білий горошком – 12 ч. л.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Цукор-пісок – 4 ст. л.
  • Оцет винний 9% — 160 мл
  • Лавровий лист – 2-3 шт.
  • насіння Кропу – 1 ст. л.

Процес приготування:

1. Гриби ретельно чистимо від забруднень, видаляємо червиві примірники, зайвий сміття.

2. Добре промиваємо плодові тіла. Розрізаємо їх на невеликі частини.

3. Заливаємо нарізані гриби підсоленою водою і відварюємо їх протягом однієї години. Знімаємо пінку, періодично помішуємо. Після варіння гриби проціджуємо від відвару і промиваємо проточною водою. Поміщаємо підосичники назад в чисту каструлю, заливаємо двома літрами води, в якій попередньо розчиняємо сіль та цукровий пісок. Кладемо лавровий лист, горошини перцю, гвоздику, насіння кропу і проварюємо двадцять-двадцять п’ять хвилин при помішуванні. Наприкінці варіння вливаємо винний оцет, кип’ятимо при помішуванні пару хвилин і знімаємо з плити.

4. Розкладаємо готові гриби по сухих, попередньо простерилизованным банкам, закриваємо сухими стерильними кришками, даємо повністю охолонути і прибираємо в холодильник на зберігання.

Приємного апетиту!

Мариновані підосичники з лимонною кислотою

В якості консервантів при заготівлі використовується не тільки оцет. Лимонна кислота добре консервує гриби. Крім того, вона збереже грибочки світлими і посприяє хрусткої текстурою. Для аромату також додамо в заготівлю зерна гірчиці.

Час готування: 60 хв

Час приготування: 30 хв.

Порцій – 4 літри готових грибів орієнтовно.

Інгредієнти:

  • Підосичники– 5 кг
  • Вода – 1 л
  • Сіль – 4 ч. л.
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.
  • Кислота лимонна – 1 ч. л.
  • Оцет 70% — 2 ч. л.
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Гвоздика – 3-5 шт.
  • Перець чорний горошком – 5 шт.
  • Зерна гірчиці – 10-20 шт.

Процес приготування:

1. Підосичники перебираємо, чистимо від забруднень, видаляємо червиві плодові тіла, добре промиваємо в декількох водах.

2. Ріжемо гриби на невеликі частини.

3. Кладемо нарізані гриби в емальовану каструлю, заливаємо водою так, щоб покрити їх. Додаємо лимонну кислоту, перемішуємо і ставимо на плиту. Відварюємо їх протягом двадцяти хвилин, періодично знімаючи пінку. Після варіння проціджуємо від відвару і промиваємо проточною водою. Готуємо маринад: у чисту каструлю наливаємо воду, додаємо сіль, цукровий пісок, лаврове листя, насіння гірчиці і горошини перцю. Доводимо маринад до кипіння і пускаємо в нього варені підосичники. Варимо п’ятнадцять-двадцять хвилин, помішуємо. Наприкінці варіння вливаємо оцет, перемішуємо і знімаємо з плити.

4. Фасуємо гарячу грибну масу з сухим стерильним баночках, закриваємо сухими стерильними кришками. Даємо грибів у банках повністю охолонути і прибираємо їх на зберігання в холодильник.

Приємного апетиту!

Смачні мариновані підосичники з цибулею

Замаринуем підосичники з цибулею. З ним будь-яка заготівля стає соковитішим, ароматні, пікантніше. Гриби – не виняток. Якщо любите виражений цибульний смак, можна покласти його і побільше. Для легкого присмаку на кілограм красноголовців достатньо двох невеликих цибулин.

Час приготування: 80 хв

Час приготування: 30 хв.

Порцій – 1 літр готових грибів орієнтовно.

Інгредієнти:

  • Підосичники – 1 кг
  • Парасольки кропу – 2 шт.
  • Перець чорний горошком – 10 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт. невеликого розміру.
  • Часник – 2 зубки.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Оцет столовий 9% — 50 мл
  • Масло рослинне – для заливки.
  • Для варіння:
  • Вода – 1 л
  • Сіль – 40 гр.
  • Цукор-пісок – 15-20 гр.
  • Кислота лимонна – 1 ч. л.
  • Для маринаду:
  • Вода – 1л.
  • Сіль – 25 гр.
  • Цукор-пісок – 25 гр.

Процес приготування:

1. Готуємо підосичники: перебираємо їх, чистимо, промиваємо в проточній воді до ідеальної чистоти. Можна розділити капелюшки та ніжки і замаринувати їх окремо. Текстура цих частин різна, капелюшки ніжніше і цінніше.

2. Воду для варіння красноголовців вливаємо в каструлю, розчиняємо в ній сіль, цукор і лимонну кислоту. Опускаємо гриби, ставимо на плиту і доводимо до кипіння. Проварюємо десять хвилин на повільному вогні. Відкидаємо на друшляк, промиваємо холодною водою.

3. Баночки для грибів (зручно використовувати пів-літрові) вимиваємо, стерилізуємо. На дно укладаємо лаврове листя, очищені зубки часнику, очищений і нарізаний шматками ріпчасту цибулю, парасольки кропу, горошки перцю. Поверх закладаємо відварені гриби. Вливаємо оцет (розподіляємо по банкам вказану кількість). Готуємо маринад: у каструлю вливаємо воду, додаємо сіль та цукровий пісок. Доводимо маринад до кипіння і заливаємо їм гриби в банках.

4. Зверху наливаємо трохи рослинного масла – воно покриє тонким шаром заготівлю і не дозволить проникнути повітрю. Прикриваємо банки сухими стерильними кришками і ставимо на стерилізацію. З моменту закипання стерилізуємо гриби сорок хвилин. Після цього обережно витягуємо банки, остуджуємо їх і прибираємо в холодильник на добу. Кришки при цьому герметично не закручуємо. Через добу банки дістаємо з холодильника, ставимо в каструлю з холодною водою, поступово нагріваємо і доводимо до кипіння. Стерилізуємо двадцять хвилин. Потім дістаємо банки, закриваємо кришками, остуджуємо, прибираємо на зберігання в холодильник. Перед вживанням також рекомендується простерилізувати банки вищевказаним способом і тільки після цього подавати на стіл.

Приємного апетиту!

Простий рецепт маринованих красноголовців з часником в банках

Мариновані підосичники з часничком і ароматними спеціями – така закуска розійдеться зі столу в першу чергу. Ідеально, якщо гриби будуть молодими, невеликого розміру – вони більш щільні і хрусткі, ніж екземпляри постарше.

Час готування: 60 хв

Час приготування: 30 хв.

Порцій – 1 літр готових грибів орієнтовно.

Склад:

  • Підосичники – 1 кг
  • Вода – 1 л
  • Сіль – 90 гр.
  • Оцет столовий 9% — 1 десерт.л.
  • Часник – 3 зубки.
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Гвоздика – 1 шт.
  • Перець запашний горошком – 5 шт.
  • Кріп – 1 гілка.

Процес приготування:

1. Добре чистимо і промиваємо гриби – плодові тіла повинні бути абсолютно чистими. При бажанні поділяємо капелюшки та ніжки, щоб замаринувати їх окремо. Ріжемо великі екземпляри на невеликі шматочки. У каструлю вливаємо вказану кількість води, додаємо сіль, доводимо до кипіння. Опускаємо в киплячий розсіл підготовлені гриби, даємо закипіти. Варимо п’ять хвилин на невеликому вогні, знімаючи піну.

2. Часник очищаємо від лушпиння. У миску кладемо очищені зубки, лаврове листя і горошини перцю. Заливаємо все окропом для дезінфекції. Витримуємо п’ять-десять хвилин і зливаємо воду. Банку і кришку вимиваємо і стерилізуємо. На дно банки кладемо часник зі спеціями.

3. Відварені підосичники відкидаємо на друшляк, розсіл збираємо в чистий посуд і потім проціджують через дрібне сито. Гриби викладаємо в банку до часнику і спецій, заливаємо процідженим розсолом. Ставимо банку з грибами стерилізуватися на двадцять хвилин з моменту закипання. В кінці стерилізації вливаємо в банку оцет. Якщо під час стерилізації розсіл виплеснувся, доливаємо розсіл до верху.

4. Обережно дістаємо банку після стерилізації, закриваємо кришкою, даємо добре охолонути. Ставимо на зберігання в холодильник.

Приємного апетиту!