Лисички в сметані на сковороді – 5 рецептів з покроковими фото

Лисички в сметані на сковороді – відмінне блюдо для семйного столу і готуються за різними рецептами, які відрізняються лише складом інгредієнтів і приправами, а варіант готування в сметані давно визнаний самим смачним, ніжним і ароматним. Сметана для лисичок підходить будь-якої жирності, але з її великим відсотком буде смачніше. Готується це блюдо швидко і не складно. Подається воно гарніром до картоплі, рису або м’яса з рибою.

Смажені лисички в сметані на сковороді

Для літнього столу лисички в сметані будуть чудовим блюдом. Готується вона просто і швидко, адже гриби досить чисті. Смажимо на сковорідці з попередніми відварюванням грибів, тоді обсяг їх буде менше. До таких лисичкам подають молоду картоплю або спагетті.

Інгредієнти на
3 порц.

  • Лисички свіжі 400 гр.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Сметана 200 гр.
  • Сіль за смаком
  • Петрушка 1 пучок
  • Масло олію для смаження

Процес приготування:

  1. Як приготувати лисички в сметані на сковороді? Відразу відміряйте всі інгредієнти для приготування цієї страви з вашим розрахунком на кількість порцій.
  2. Акуратно промийте свіжозібрані лисички, і великі плоди розріжте на шматочки. Відваріть їх протягом не більше 5 хвилин у воді з додаванням солі. Потім обполосніть їх на друшляку і струсіть зайву рідину.
  3. Очищену від лушпиння та порізану кубиками цибулину перекладіть в сковорідку з розігрітим рослинним маслом.
  4. Цибулю обсмажте на середньому вогні до легкого золотистого відтінку.
  5. Потім до смаженій луку перекладіть в сковорідку підготовлені лисички і перемішати лопаткою. Прикрийте їх кришкою і смажте протягом 20 хвилин, не забуваючи періодично помішувати.
  6. За 20 хвилин приберіть зі сковорідки зайве масло, покладіть до лисичкам сметану, посоліть, ще раз перемішайте і посмажте протягом 5-7 хвилин, щоб рідина трохи випарувалася, і соус вийшов би більш густим.
  7. Приготоване блюдо декоруйте нарізаною петрушкою, перекладіть в тарілки і подайте до обіду з відвареною картоплею і свіжими овочами.

Приємного апетиту!

Швидкий і простий рецепт лисички в сметані з картоплею

Це блюдо є завжди бажаним гостем на столі, особливо в літній час і з свіжозібраних лисичок. В рецепті вам пропонується спочатку обсмажити гриби сирі, а потім додати картоплю і сметану. Блюдо виходить ніжним і дуже ситним.

Час готування: 45 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Лисички свіжі – 600 р.
  • Картопля середній – 6 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Сметана – 300 р.
  • Сіль – за смаком.
  • Зелень – за смаком.
  • Масло – для смаження.

Процес приготування:

1. Лисички перед їх приготуванням ретельно перебирають і промивають під проточною водою. Якщо гриби не зовсім чисті, то заздалегідь трохи їх вимочують у холодній воді. Великі плоди нарізають шматочками.

2. У глибокій сковорідці розігрівають рослинне масло і пересипають у неї підготовлені лисички. Вони відразу дадуть багато грибного соку.

3. Смажать лисички на середньому вогні до повного випаровування всієї рідини, помішуючи їх в цей час лопаткою.

4. Коли випарується весь грибний сік, додають до лисичкам нарізану невеликими кубиками цибулину і смажать все до прозорості лука.

5. Очищений і промитий картопля шаткують соломкою або тонкими скибочками, як кому подобається. Потім перекладають його в сковороду і смажать при періодичному помішуванні до повної готовності.

6. Коли картопля стане м’яким, солять страву за своїм смаком, кладуть до нього сметану, перемішують і томити на маленькому вогні ще кілька хвилин, щоб сметанний соус став густішим. Потім все посипають будь дрібнонарізаною зеленню і дають йому 10 хвилин для настоювання під прикритою кришкою.

7. Готові лисички зі сметаною і картоплею розкладають по порційних тарілках і подають до столу.

Приємного апетиту!

Ніжні і дуже смачні лисички з цибулею в сметані

Любителі страв з лісових трофеїв не упускають можливості приготувати лисички з цибулею в сметані з свіжих грибів. Якщо ви впевнені в екологічності зібраних лисичок, то краще їх готувати без відварювання, щоб страва максимально зберегли яскравість і насиченість смаку.

Час готування: 45 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Лисички свіжі – 1 кг
  • Цибуля – 2 шт.
  • Сметана – 3 ст. л.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Масло вершкове – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

1. Лисички ретельно очистіть від лісового сміття. Сильно забруднені гриби на пару годин залийте холодною водою. Потім промийте лисички на друшляку під проточною водою і залиште на деякий час, щоб рідина стекла. Великі плоди наріжте шматочками.

2. Очищені від лушпиння цибулі наріжте невеликими кубиками. У глибокій сковорідці розігрійте вершкове і рослинне масло і посмажте в нього нашатковану цибулю до легкого рум’яного кольору.

3. Потім до смаженій луку перекладіть в сковорідку підготовлені лисички. Смажте їх на помірному вогні і, не прикриваючи сковорідку кришкою, періодично помішуючи. За час смаження грибний сік повинен повністю випаруватися.

4. Потім покладіть до смаженим лисичкам сметану, посоліть за смаком і ще раз перемішайте.

. Вогонь зробіть мінімальним, сковорідку прикрийте кришкою і тушкуйте лисички в сметані ще 5-7 хвилин.

6. Приготовлені лисички спробуйте на смак, додайте нашатковану зелень і можете подавати страву до столу.

Приємного апетиту!

Як приготувати лисички в сметані з куркою?

М’ясо курки добре «дружить» з будь-якими грибами, і приготоване зі свіжими лисичками, та в сметанному соусі, воно прикрасить будь-який стіл і сподобається як дорослим, так і дітям. Подають цю страву з картопляним пюре або відвареним рисом. Готуємо на сковорідці. Сметану за бажанням можна замінити змішаними з водою і борошном вершками.

Час готування: 1 год.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 6.

Склад:

  • Лисички свіжі – 800 р.
  • Курка (будь-які частини) – 1 кг
  • Цибуля – 2 шт.
  • Сметана – 300 мл
  • Масло рослинне – 20 мл
  • Масло вершкове – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Курку промивають, обсушують серветкою і нарізають гострим ножем невеликими шматочками. Потім її обсмажують на сковорідці на олії до золотавої скоринки з усіх боків.

2. Очищають і дрібно шаткують цибулини. Нашатковану цибулю перекладають у сковорідку до обсмаженої курки.

3. Потім відразу кладуть промиті і трохи відварені свіжі лисички. Наливаємо в сковорідку півсклянки води і готують страву під прикритою кришкою протягом 30-40 хвилин до повної готовності курки.

4. До кінця приготування додають в сковорідку сметану або соус з вершків, воду і борошно.

5. Солять страву за своїм смаком, перемішують і тушкують, не закриваючи сковорідку кришкою ще 5 хвилин, щоб частина рідини, що випарувалася. Спеції зазвичай до лисичкам з куркою не додають, так як воно досить ароматне за рахунок грибів.

6. Лисички з куркою в сметані подають до столу в гарячому вигляді і з будь-яким гарніром і свіжими овочами.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт лисички в сметані на сковороді з часником

Як варіант лисички в сметані на сковороді в цьому рецепті вам пропонується додати до них часник і трохи твердого сиру. Лисички в такому соусі стають більш ніжними і з пікантними часниковими нотками. Кількість часнику можна змінити по своєму смаку. Лисички заздалегідь відварюємо.

Час готування: 1 год.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 2.

Інгредієнти:

  • Лисички свіжі – 800 р.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Сметана – 150 мл
  • Сир твердий – 50 г
  • Часник – 2 зубка.
  • Масло рослинне – для смаження.
  • Кріп – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Свіжі лисички ретельно переберіть, промийте і, нарізавши великі плоди шматочками, відварити протягом 5 хвилин у воді з невеликою кількістю солі. На дві порції у вас повинен вийти один друшляк відварених грибів.

2. У глибокій сковорідці розігрійте рослинну олію і в ньому лисички трохи обсмажте.

3. Цибулину очистіть від лушпиння і наріжте кубиками.

4. До вже обсмаженою лисичкам перекладіть нарізану цибулю, перемішайте лопаткою і посмажте все протягом 7-10 хвилин, не закриваючи сковорідку кришкою.

5. Поки лисички смажаться, приготуйте сметанний соус. На середню тертку подрібніть твердий сир і помістіть його в окрему піалу.

6. Потім до натертому сиру додайте подрібнений часникодавку часник.

7. Додайте до сиру сметану, поросяти, ягняти кріп і перемішайте.

8. Отриманий соус налити в сковорідку до лисичкам. Страву за своїм смаком посоліть, перемішайте і тушкуйте під прикритою кришкою протягом 15-20 хвилин, не забуваючи всі періодично помішувати, щоб не підгоріло.

9. Після закінчення цього часу обов’язково зніміть пробу і відкоригуйте по своєму смаку.

10. Приготоване блюдо розкладіть в порційні тарілки і подайте до столу з будь-яким гарніром.

11. До свіжих і тушкованим в сметані з часником лисичкам ідеально підійде гарнір з вареної молодого картоплі.

Приємного апетиту!